Danfoss Energiatehokkaan lämmitysjärjestelmän toteutus Application guide [fi]

Whitepaper
Käytännön ohjeita
energiatehokkaan lämmitysjärjestelmän
toteutukseen asuinkerros- ja rivitaloihin
Opi
www.danfoss.fi
Energiatehokkaan lämmitysjärjestelmän toteutus
Sisältö
1. Tämän oppaan tarkoitus Tämän oppaan tarkoitus on tukea suunnittelemaan ja toteuttamaan valituksista va-
1. Tämän oppaan tarkoitus
2. Johdanto
3. Käytännössä useimmin vastaan tulevat ongelmat
4. Mitä asioita pitää hallita?
5. Miten nämä pitää hallita?
6. Tuotteet
7. Arvioitu energiansäästö
8. Johtopäätökset
paa ja energiatehokas lämmitysjärjestelmä asuinkerros- ja rivitalojen 2-putkijärjest­elmään. Ohjeet soveltuvat niin lämmitysjärjestelmän päivittämiseen, remontointiin kuin uudisrakennuksiin. Opas selittää järjestelmän toimintaan vaikuttavat asiat ja tarjoaa käytännön suosituksia.
Oppaassa tuodaan esille automaattisen tasapainotuksen ratkaisut, joilla var­mistetaan tasainen huonelämpötila koko kiinteistössä muuttuvissa olosuhteissa ja samalla pienennetään energia- ja huoltokuluja. Automaattinen tasapainotusratkaisu mahdollistaa myös ajansäästöä lämmitysjärjestelmän käyttöönotossa.
2 | © Danfoss | 2019
Huolellinen suunnittelu
Hydraulinen
tasapaino
Oikeiden kompo-
nenttien valinta
Huonesäätimet Taajuusmuuttaja-
Tietoon perustuva
toteutus
ohjatut pumput
Vähän energiaa käyttävä lämmitysjärjestelmä
Energiatehokkaan lämmitysjärjestelmän toteutusEnergiatehokkaan lämmitysjärjestelmän toteutus
2. Johdanto Energiansäästö rakennuksissa on välttämätöntä
Rakennusten lämmitysenergia kuluttaa 26 % koko Suomen energiankäytöstä. Kun osuus on näin merkittävä, on selvää, että lämmitysjärjestelmien tehokas toiminta on tärkeä teema lämmitysjärjestelmiä päivitettäessä, remonteissa ja uudisrakentamisessa. Verrattuna suuria investointeja vaativiin ratkaisuihin kuten ikkunoiden uusimiseen tai rakennusten lisäeristykseen, lämmitysjärjestelmän automaattisen hydraulisen tasapainon sekä nopeasti reagoivan, tarkan huonelämpötilan säädön tuomat mahdollisuudet ovat nykyään tunnustettu olevan kustannustehokas ja nopea tapa vähentää rakennusten energiankulutusta.
Yksittäisten ongelmien ratkaisu ei riitä
Energiasäästötavoitteen lisäksi monet lämmitysalan ammattilaiset kohtaavat haasteita hyvin toimivan lämmityksen suunnittelussa 2-putkijärjestelmään. Asukkaiden valittaessa yli-/ alilämmöstä, ääniongelmista tai muista lämmitysjärjestelmän puutteista, yritetään niitä ratkaista esim. säätämällä lämpökäyrää, pumpun nostokorkeutta tai asentamalla linjasäätöventtiilit. Usein valituksia ei pystytä kokonaisuudessaan ratkaisemaan tai ratkaisut käyttävät tarpeettoman paljon energiaa ja ovat siten ristiriidassa energiansäästötavoitteiden kanssa.
© Danfoss | 2019 | 3
Energiatehokkaan lämmitysjärjestelmän toteutus
Uusi ajattelutapa rakennusten lämmitysjärjestelmiin
Jotta valitukset voidaan ratkaista ja samalla vähentää energiankulutusta, tarvitaan uudenlaista ajattelutapaa lämmitysjärjestelmiin. Hyvä suunnitelma, oikeat tuotevalinnat ja toteutuksen laatu vaativat usein vain pienen lisäinvestoinnin, mutta ne tuottavat pitkäaikaisesti hyvin toimivan järjestelmän. Tämä on tärkeää rakennusten omistajille, jotka haluavat investointiensa tukevan kestävää kehitystä. Suunniteltu virtaama ja lämpötila pitää taata sekä täydellä että osakuormalla, jotta saavutetaan tehokkuus ja tarjotaan paras mahdollinen asumismukavuus.
4 | © Danfoss | 2019
Energiatehokkaan lämmitysjärjestelmän toteutusEnergiatehokkaan lämmitysjärjestelmän toteutus
3. Käytännössä useimmiten vastaantulevat ongelmat
Lämmitysjärjestelmien ongelmat ovat hyvin yleisiä - valtaosa asuinrakennusten lämmitysjärjestelmistä toimii puutteellisesti. Lämmitysjärjestelmän ääniongelmat, hidas reagointi, huoneistojen lämpötilaerot, yli-/alilämmitys ja liian suuri energiankulutus ovat tyypillisiä valituksen aiheita. Useimmat näistä valituksen aiheista voidaan kohdentaa tosiasiaan, että 80 % lämmitysjärjestelmistä on puutteellinen hydraulinen tasapainotus.
3.1 Virtausäänet lämmitysjärjestelmässä
3.2 Liian alhainen huonelämpötila
Epätasapainossa oleva järjestelmä aiheuttaa korkeita virtauksia putkistossa. Monissa tapauksissa tämä koskee tilanteita, joissa virtaus putkien ja venttiilien läpi on niin kova, että se aiheuttaa turbulensseja ja selkeästi kuuluvia virtausääniä. Asukkaiden valitusten lisäksi se aiheuttaa tarpeetonta lämpö- ja painehäviötä.
Monissa järjestelmissä virtaus pattereiden läpi on 3-4 kertaa (!) suurempi kuin on tarpeellista asianmukaisen toiminnan kannalta. Tämän seurauksena putkiston painehäviö kasvaa dramaattisesti, mikä johtaa siihen, että "kriittisille", lämmön­lähteestä kauimmaisille pattereille ei riitä riittävästi painetta. Tämän johdosta osa asukkaista kokee, että lämpöpatterit ovat tiettyinä vuorokaudenaikoina täysin tai osittain kylmät lämmitystarpeesta huolimatta. Usein näitä valituksia yritetään rat­kaista lisäämällä pumpun nostokorkeutta, asentamalla suurempi kiertovesipumppu tai nostamalla menoveden lämpötilaa (muuttamalla lämpökäyrää), jotka tietysti johtavat lisääntyneeseen energiankulutukseen.
© Danfoss | 2019 | 5
Energiatehokkaan lämmitysjärjestelmän toteutus
3.3 Suuret energiakustannukset
3.4 Miten jakaa lämmityskustannukset
oikeudenmukaisesti?
Moneen lämmitysjärjestelmään on asetettava korkeampi menoveden lämpötila, jotta taattaisiin mukava sisäilmasto kaikille. Tämän johdosta järjestelmän energiakustannukset kasvavat: lämpökattilat ja kaukolämpöjärjestelmät eivät toimi energiatehokkaasti (epätasapainoinen järjestelmä aiheuttaa ylivirtauksia) ja lämmönlähteiden paluulämpötila on liian suuri. Lisäksi putkiston lämpöhäviöt kasvavat. Järjestelmissä, joissa on puutteellinen virtauksien tasapainotus, täytyy pitää korkeampaa lämpötilaa, jotta saavuttettaisiin haluttu sisälämpötila myös kauimmaisissa asunnoissa.
Tasapainotetulla järjestelmällä varmistetaan lämmityskulujen tasapuolinen jakautuminen kaikkien asukkaiden kesken. Perussäätämättömissä rakennuksissa ylilämpötilat maksetaan yhteisesti. Kustannuksista eivät vastaa pelkästään ne, joiden asuntoja lämmitetään liikaa. Monet eivät tunne European DIN EN 834 normia, jossa muiden asioiden lisäksi kuvataan lämmitysjärjestelmän ominaisuuksia, joka on va­rustettu lämmityskustannusten kohdistajilla. Tässä on neljä suositusta:
• Jokainen lämmityspatteri tulee varustaa loppukäyttäjän hallitsemalla säätölait­teella kuten patteritermostaatilla.
• Menoveden lämpötilaa ohjataan oikein säädetyllä elektronisella ulkolämpötila­kompensoidulla säätölaitteella.
• Lämmitysjärjestelmät tulee tasapainottaa hydraulisesti, jotta päästään kohteen olosuhteisiin suunniteltuihin virtausarvoihin ja minimoimaan virheet lämpökustannusten tasapuolisessa jakautumisessa.
• Lämpöpatterin teho/koko tulee määritellä niin, että varmistutaan lämmityksen riittävyydestä.
6 | © Danfoss | 2019
Energiatehokkaan lämmitysjärjestelmän toteutusEnergiatehokkaan lämmitysjärjestelmän toteutus
3.5 Puutteellinen tietämys termostaattien käytöstä
Patteritermostaatti on suunniteltu päästämään automaattisesti oikea määrä lämmitettyä vettä lämpöpatteriin, jotta huonelämpötila saadaan halutuksi. Monet asukkaat eivät tiedä miten patteritermostaatti toimii ja missä olosuhteissa se toimii parhaiten. Tarjoamalla oikeaa tietoa asukkaille ja valitsemalla oikeanlainen patteritermostaatti ovat asioita, joita usein aliarvioidaan.
Danfoss Eco on helppo asentaa, helppo käyttää ja säästää jopa 30 % lämmityksen energiakulutuksessa. Se on helppo tapa siirtyä älykkääseen patterilämmitykseen.
© Danfoss | 2019 | 7
Energiatehokkaan lämmitysjärjestelmän toteutus
4. Mitä asioita pitää hallita? Lämmitysjärjestelmän monet tekniset näkökohdat vaikuttavat järjestelmän
tehokkuuteen. Fysiikan lakeihin perustuen alla olevat aiheet selventävät sen, että kaikki näkökohdat on valmisteltava ja toteutettava asianmukaisesti, jotta saavutetaan halutut tulokset energiansäästöinä ja valituksista vapaana järjestelmänä.
4.1 Määrittele vaadittava patterikapasiteetti
huonekohtaisesti
4.2 Määrittele suunniteltu virtaama jokaiseen patteriin (qv)
Paikallisten sääolosuhteiden, talon rakenteen ja laskentaperiaatteiden mukaan määritellään lämpöhäviöt ja lämmityksen tehontarve huonekohtaisesti. Usein tähän käytetään laskentaohjelmaa ja näin saadut tulokset ovat lähtökohtana lämmitysjärjestelmän suunnittelulle
Ensimmäinen askel tehokkaan järjestelmän luomiseksi hydraulisella tasapaino­tuksella on rajoittaa virtausta jokaiseen patteriin. Tarvittava virtaama (suunniteltu virtaama) riippuu valitusta tulo- ja paluulämpötilasta sekä huoneen tehon tarpees­ta. Remontointikohteissa huoneen lämmityksen tarve ja siten lämpöpatterin teho voidaan päätellä tyypin ja mittojen perusteella. Vaikka monia laskentatyökaluja ja suunnitteluohjelmia on olemassa, on yhä tärkeää tietää muuttujat, joista suunnitel­tu virtaus riippuu. Nämä on eritelty alla olevissa kaavioissa, joilla lasketaan suunniteltu virtaama:
Koko kaava:
qv =
ρ • c • (T
P
patteri
meno
- T
paluu
[m3/s]
)
qv Suunniteltu virtaama [m3/s] P
Patterin teho [W]
patteri
ρ Veden tiheys 1000 [kg/m3] c Veden ominaislämpökapasiteetti 4190 [J/(kg.K)] T
Menoveden lämpötila [°C]
meno
T
Paluuveden lämpötila [°C]
paluu
Yksinkertaistettu kaava (ole tietoinen mukautetuista mittayksiköistä !):
qv Suunniteltu virtaama [m3/h] P
Patterin teho [kW]
patteri
ΔT Meno- ja paluulämpötilan ero [K]
qv =
0,86 • P
ΔT
patteri
[m3/h]
8 | © Danfoss | 2019
T
ow
tulo
v
q
P
radiator
patteri
T
return
paluu
v
q
Mitä voimme oppia ylläolevasta kaavasta?
• Suunniteltu virtaama on enimmäkseen riippuvainen huoneen lämmöntarpees­ta, joka tuotetaan lämpöpatterilla sekä meno- ja paluulämpötilan (ΔT) erosta.
• Järjestelmä, joka suunnitellaan pienellä ΔT tuottaa korkeat virtaamat.
Huomaa: Korkeammat virtaukset tuottavat korkeammat painehäviöt putkistossa
ja tarpeen suuremmalle pumppukapasiteetille.
Loading...
+ 16 hidden pages