Danfoss EFTI 150, EFTE 150 Fact sheet [nl]

MONTAGE INSTRUCTIE NL
Danfoss vloerverwarmingssystemen type EFTM-EFSM-EFTI 150-EFTE 150
Lees deze handleiding zorgvuldig door voordat u met de aanleg begint!
Toepassing
Danfoss vloerverwarmingsmatten type EFTM-EFSM 100/150 en de sets EFTI 150 en EFTE 150 worden voornamelijk toege­past bij renovatie van bestaande vloeren in bijvoorbeeld badkamers, douches, keukens enz, waar een lage vloerhoogte vereist is. De verwarmingsmat is ten behoeve van een zeer eenvoudige montage voorzien van een unieke zelfklevende laag aan de onderzijde van het glasvezelnet en
Technische gegevens:
Type: EFTM 100/150-EFSM 100/150–EFTI 150–EFTE 150 Uitvoering: EFTM-EFTI-EFTE 2-aderige verwarmingkabel, met afscherming, voorzien van 4 m aansluitkabel EFSM 1-aderige verwarmingkabel, met afscherming, voorz­ien van 4 m aansluitkabel Spanning: 230 Volt~ Vermogen: EFTI 150-EFTE 150 150 W/m² EFTM-EFSM 100 of 150 W/m² Afmetingen: breedte 500 mm lengte zie tabel voor totaal vermogen, oppervlakte en weerstand dikte EFTM-EFTI en EFTE ca. 3,5 mm EFSM ca. 3mm Draadisolatie: FEP (teflon) Afscherming: gevlochten koper Buitenmantel: PVDF
Max. Temperatuur: 90˚C
Buigradius: min. 30 mm Aansluiting: zwart fase (geschakeld via thermostaat) blauw nul scherm aarde
wordt direct onder tegels of vloerafwerk­ing aangebracht. Door de geringe dikte van de mat van slechts 3-3,5mm blijft de vloer onder dorpelhoogte. Het vermogen van de verwarmingsmat bedraagt 100 of 150W/m².
De verwarmingsmat dient volgens de lokale voorschriften geïnstalleerd te worden en door een erkende elektricien aangesloten te worden.
CE
De isolatiewaarde van vloeren waarin Danfoss verwarmingsmatten worden aangebracht mag niet groter zijn dan ca. 0,125 m²K/W. Leg de mat zo dicht mogelijk onder de oppervlakte. Afdekking minimaal 5mm en maximaal 20mm. Isoleer de vloer aan de onderzijde.
Voorbeelden van isolatiewaarden
• Dunne vloer met tegels of vinyl 0,035 m²K/W
• Dikke vloer met tegels of vinyl. 0,040 m²K/W
• Vloer met parket, kurk of tapijt 0,125 m²K/W
• Spaanplaat en kamerbreed tapijt 0,175 m²K/W
• Houten vloer op balken 0,375 m²K/W
088L0380-01.02 05-2007
Algemene installatie richtlijnen
De volgende richtlijnen moeten bij het installeren van Danfoss verwarmingsmatten in acht genomen worden.
Voorbereiding
1. Alle resten van oude vloerbedekking moeten verwijderd worden zodat het bet­onnen oppervlak, tegels of de vloerplaten zichtbaar zijn.
2. Maak de vloer schoon en verwijder alle losliggende deeltjes.
3. De vloer moet stevig verankerd zijn om het verschuiven ervan te voorkomen. Als de vloerverwarming op een bestaande houten ondervloeg wordt aangebracht dient er eerst een isolerende laag aange­bracht worden. Dit om te voorkomen dat de ondervloer gaat uitzetten en inkrimpen met schade aan de tegelvloer als gevolg. De ondervloer dient glad te zijn om schade aan de mat te voorkomen
4. De vloer kan met een hechtmiddel (prim­er) behandeld worden.
5. Gaten in de vloer bij afvoerbuizen, dorpels en hoeken, waar eventueel gietmortel of tegellijm zou kunnen weglo­pen, dienen gedicht te worden.
6. Het is raadzaam een installatietekening te maken alvorens de mat(ten) uit te leggen. Gebruik hiervoor pagina 11 van deze handleiding of de Danfoss Matplanner™ op www.warmevoeten.nu. Denk er aan om de plaats van de voelerbuis en van de aansluitdraden aan te geven.
Montage principe
4
7) De mat mag niet worden aangebracht onder objecten die de warmte afgifte van de mat blokkeren zoals een bad of badmeubel of die warmte kunnen produ­ceren, bijvoorbeeld een wasdrogers.
1. Installatiepijp
2. Vloerafwerking
3. Verwarmingsmat in b.v.
tegellijm
4. Voelerhuls
5. Zand/cementvloer, oude
tegelvloer
6. Isolatie
Montage van de vloervoeler
• De flexibele buis voor de vloervoeler zo aanbrengen dat de voeler zich precies tussen de twee verwarmingslussen op een vrij stukje vloer bevindt.
• Zorg dat de voeler zich op 30 cm afstand uit de wand bevindt.
Let op! Voeler niet plaatsen onder kasten, badkuipen en dergelijke.
• Bij gebruik van twee aparte matten moet de voeler precies tussen de twee matten geplaatst worden (zie tekening). Dit is van belang om de temperatuur van beide matten te kunnen voelen.
• Gebruik bij toepassing van twee aparte matten een verdiepte inbouwdoos om alle draden te kunnen verwerken en aansluiten.
• Hak voor montage van de buis voor de voeler en de buis voor de aansluitkabel een gleuf in de wand.
• De flexibele buis verzonken in de vloer onder de mat leggen om zo de con­structiehoogte van de nieuwe vloer te beperken. Zet de buis vast met een lijmpistool.
20-30 cm
• De buigradius van de flexibele buis van de vloer naar de wand mag maximaal 6cm bedragen i.v.m. de doorvoer van de voeler.
Tip: Voer vóór montage van de buis de
voeler eerst door de buis.
• Plaats de metalen voelerhuls op het uiteinde van de flexibele buis en dicht de naad af (bijv. met tape) om het bin­nendringen van gietmortel of lijm te voorkomen.
• De voelerkabel en de aansluitdraden van de mat(ten) moeten aangesloten worden in de (verdiepte) inbouwdoos waar de thermostaat geplaatst wordt.
• Test de Ohmse weerstand van de voeler vóór het aansluiten op de thermostaat. Zie de tabel op pagina 10 voor de juiste waarde. Bij kamertemperatuur is de
weerstand ca. 20KΩ
5
Montage van de verwarmingsmat
• De mat niet monteren bij een kamer-
temperatuur onder 5ºC.
• Verwijder de beschermfolie en rol de mat uit op de eventueel met primer voorbehandelde vloer.
De zelfklevende kant onder en de verwarmingkabel boven.
De verwarmingskabel is voldoende beschermd om probleemloos met een lijmkam de tegellijm aan te brengen.
• Verdeel de mat gelijkmatig over het vloeroppervlak volgens het ontwerp. Maak de kabel los van de mat om deze voorbij obstakels te leggen of om een oversteek te maken. Plak de losse kabel aan de vloer vast met een lijm­pistool of tape.
• De mat dient vlak en glad op het opper­vlak te liggen en goed vast gedrukt te worden om verschuiving bij het aanbren­gen van de afwerking te voorkomen. De mat kan stevig worden aangedrukt met de hand of een rubber roller.
• Als de mat is uitgerold tot aan de tegenoverliggende muur knip dan de mat in zodat deze teruggerold kan worden.
• Knip de mat voorzichtig in zonder de verwarmingsdraad te beschadigen. Draai de mat om en leg hem evenwijdig terug naast de reeds aangebrachte baan, enz.
KNIP NIET IN DE KABEL, MAAR ALLEEN IN HET GLASVEZELNET !
Let op!
• Leg bij verwerking van overbodige kabellengte deze niet dichter dan 8cm bij de overige kabel
• De kabel mag niet worden ingekort of worden blootgesteld aan mechanische spanningen.
• Neem de nodige nauwkeurigheid in acht bij het plaatsen van de mat en het aan­brengen van de dekvloer of tegellijm om schade aan de mat te voorkomen.
6
Loading...
+ 8 hidden pages