Danfoss AK-CC 550A User guide [sv]

User Guide
Regulator för kylmöbelstyrning
AK-CC 550A
ADAP-KOOL® Refrigeration control systems
Introduktion
Tillämpning
Komplett kylmöbelstyrning med stor fl exibilitet som kan anpassas till kylmöbler och kylrum. Den kan också reglera med adaptiv vätskekontroll.
Fördelar
• Tillåter att sugtrycket höjs fl era grader
• Energioptimering av hela kylmöbeln
• En regulator till fl era olika kylmöbler
• Integrerad display på regulatorns framsida
• Snabbinstallation med fördefi nierade inställningar
Principskiss
Temperaturen i kylmöbeln registreras av en eller två tempera­turgivare som placeras i luftfl ödet före förångaren (S3) eller efter förångaren (S4). En inställning för såväl termostat, larmtermostat och displayavläsning avgör hur stor inverkan de två givarvärdena ska ha på den enskilda funktionen. Dessutom kan produktgivare S6 placeras på valfri plats i kylmö­beln och användas för att registrera temperaturen nära produkten som kyls i kylmöbeln. Förångarens temperatur registreras med S5-givaren som kan användas som avfrostningsgivare. Förutom en utgång till den elektroniska insprutningsventilen av typen AKV har regulatorn 5 reläutgångar som defi nieras genom den tillämpning som har valts - på sidan 12 beskrivs de enskilda användningsmöjligheterna i detalj.
Funktioner
• Dag/natt-temostat med ON/OFF eller modulerande princip
• Produktgivare S6 med separata larmgränser
• Växla mellan termostatinställningar via digitala ingångar
• Adaptiv reglering av överhettning
• Överhettningen kan regleras ner till 0 K
• Adaptiv avfrostning baserat på förångarens prestanda
• Start av avfrostning via schema, digital ingång eller nätverk
• Naturlig, elektrisk eller varmgasavfrostning
• Avfrostningsstopp baserat på tid och/eller temperatur
• Koordinerad avfrostning mellan fl era regulatorer
• Pulsning av fl äktar när termostaten är frånkopplad
• Möbelrengöringsfunktion för dokumentation av HACCP-proce­dur
• Styrning av sargvärme via dag/natt-belastning eller daggpunk­ten
• Dörrfunktion
• Styrning av två kompressorer
• Styrning av nattäckning
• Styrning av ljus
• Värmetermostat
Fabrikskalibrering som garanterar en mer exakt mätning än vad
som krävs enligt standarden EN ISO 23953-2, och utan påföl­jande kalibrering (Pt 1000 ohmsgivare)
• Integrerad MODBUS-kommunikation med möjlighet att instal­lera ett LonWorks-kommunikationskort
Kylmöbelexempel
Innehåll
Introduktion ....................................................................................................... 2
Drift........................................................................................................................ 4
Tillämpningar ................................................................................................... 12
Funktionsöversikt ...........................................................................................15
Drift......................................................................................................................26
2 User guide RS8FS607 © Danfoss 2018-09 AK-CC 550A
Menyöversikt ....................................................................................................28
Anslutningar ....................................................................................................32
Data ..................................................................................................................... 34
Beställning ........................................................................................................ 35
Tillämpningar
Här är en översikt över regulatorns användningsmöjligheter. En inställning konfi gurerar in- och utgångar så att regulatorns driftsgränssnitt inriktas på vald tillämpning. Aktuella inställningar för respektive användning fi nns på sidan 28.
Tillämpning 1-8
De här tillämpningarna används för standardkylmöbler eller kyl­rum med en ventil, en förångare och en kylsektion. Givarna används enligt standardprinciper. Utgångsfunktionerna ändras beroende på vilken tillämpning som har valts.
Tillämpning 9
Den här användningen är avsedd för kylmöbler med en ventil, två förångare och två kylsektioner. Här regleras temperaturen och larmövervakningen alltid efter S4-givaren. S3-givaren används för displayavläsning. Produktgivaren ersätts av en extra avfrostningsgivare S5B till den andra förångaren.
Tillämpning 10
Den här tillämpningen är avsedd för kylmöbler med en ventil, en förångare och två kylsektioner. Här regleras temperaturen alltid efter S4-temperaturen.
De två S3-temperaturerna används för larmövervakning och displayavläsning för alla kylsektioner. De två kylsektionerna har gemensamma larmgränser.
AK-CC 550A User Guide RS8FS607 © Danfoss 2018-09 3
Drift
Vätskeinsprutning
Vätskeinsprutningen i förångaren regleras av en elektronisk insprutningsventil av typen AKV. Ventilen fungerar både som expansionsventil och magnetventil. Ventilen öppnas och stängs med signaler från regulatorn. Funktionen innehåller en adaptiv algoritm som självständigt juste­rar ventilens öppningsgrad så att förångaren hela tiden levererar optimal kylning.
Överhettningen mätas med:
• Tryckgivare Pe och temperaturgivare S2 Det här ger en korrekt överhettningsmätning under alla förhål­landen vilket garanterar mycket pålitlig och exakt reglering. Signalen från en trycktransmitter kan användas av fl era regula­torer, men bara om det inte är någon betydande tryckskillnad mellan förångarna ifråga.
Det fi nns två parallella inställningar för överhettning:
1. Torr expansion, vilken inte tillåter vätskefl öde.
2. Adaptiv vätskekontroll, vilken tillåter vätskefl öde. Denna typ
av reglering kräver att regulatorn tar emot en på/av-signal från (exempelvis) en tank i sugledningen. En nivåbrytare i tanken kommer att registrera när den övre gränsen för vätskenivån överskrids. När detta sker kommer regulatorn att koppla om till torr expansion, och sedan tillbaka till med adaptiv vätske­kontroll när vätskenivån har sjunkit. Funktionen defi nieras i inställning o02, o37 eller o84. Funktionen kan även erhållas via datakommunikation från en systemenhet.
Varning
Oavsiktlig manövrering kan orsaka vätskegenomströmning till kompressorn. Det är installatörens ansvar att se till att signalförlust till regulatorn inte leder till vätskegenomströmning till kompressorn. Danfoss tar inget ansvar för skador som uppstår till följd av felaktig installation.
Temperaturreglering
Temperaturen i kylmöbeln registreras av en eller två tempera­turgivare som placeras i luftfl ödet före förångaren (S3) eller efter förångaren (S4). En inställning för såväl termostat, larmtermostat och displayavläsning avgör hur stor inverkan de två givarvärdena ska ha på varje enskild funktion. 50% ger t.ex. ett lika stort värde från båda givarna.
Själva temperaturregleringen kan ske på två sätt: som en vanlig ON/OFF-reglering med tillhörande diff erens, eller som en modu­lerande reglering där temperaturvariationen inte blir så stor som vid ON/OFF-styrning. Användningen av modulerande styrning är dock begränsad eftersom den endast kan användas på en centra­lanläggning. I en decentraliserad anläggning bör termostatfunk­tion med ON/OFF-reglering väljas. I en central anläggning kan termostatfunktionen antingen väljas med ON/OFF-reglering eller modulerande reglering.
Temperaturövervakning
Likt termostaten kan larmövervakningen ställas in med en viktning mellan S3 och S4 så att du kan bestämma hur mycket de två givarvärdena ska påverka larmövervakningen. Min- och maxgränser kan ställas in för larmtemperatur och tidsfördröjningar. En längre tidsfördröjning kan ställas in för högtemperaturlarm. Tidsfördröjningen är aktiv efter avfrostning, möbelrengöring och uppstart.
4 User guide RS8FS607 © Danfoss 2018-09 AK-CC 550A
Termostatband
Termostatband kan med fördel användas för kylmöbler där olika sorters varor som kräver olika temperaturförhållanden förvaras. Växling mellan två olika termostatband är möjligt via en kontakt­signal på en digital ingång. Separata termostat- och larmgränser kan ställas in för alla termo­statband - även för produktgivaren.
Natthöjning av termostatvärde
Det kan fi nnas stora skillnader i belastning på kylmöbeln då butiken är öppen jämfört med då den är stängd, i synnerhet om nattäckning används. Här kan termostatreferensen höjas utan att det påverkar produkttemperaturen. Omkoppling mellan dag- och nattdrift kan ske på följande sätt:
• via en extern brytarsignal.
• via en signal från datakommunikationssystemet.
Produktgivare
En separat produktsensor S6, som vid behov kan placeras i kylmöbeln, kan också användas för att registrera och övervaka temperaturen i den varmaste delen av kylmöbeln. Det fi nns separata larmgränser och tidsfördröjningar för produktgivaren.
Kylmöbelrengöring
Den här funktionen gör det enkelt för butikspersonalen att rengöra kylmöbeln genom att följa en standardrutin. Möbelrengöringen aktiveras via en signal - i regel via en nyckel­brytare placerad på kylmöbeln. Möbelrengöringen genomförs i tre faser: 1 - Den första aktiveringen stoppar kylningen medan fl äktarna
fortsätter att vara igång för att avfrosta förångarna. “Fan” visas på displayen.
2 - Den andra aktiveringen stoppar även fl äktarna, och kylmöbeln
kan nu rengöras. “OFF” visas på displayen.
3 - Den tredje aktiveringen startar upp kylningen. På displayen
visas kylmöbelns aktuella temperatur (o97 inställning).
-++°C 1÷+Fan 2÷÷O
3++°C
När kylmöbelrengöringen aktiveras skickas ett rengöringslarm till den normala larmmottagaren. En senare behandling av de här larmen dokumenterar att kylmöbeln har rengjorts så ofta som planerat.
Larmövervakning Under rengöringen av kylmöbeln används inte temperaturlarm.
Avstängning av möbel
Funktionen stänger AKV-ventilen och alla utgångar stängs av. Kylningen stängs av med huvudströmbrytaren men utan ett "A45­standby-larm". Funktionen kan aktiveras av en brytare på DI-ingången eller via en inställning av datakommunikationen.
AK-CC 550A User Guide RS8FS607 © Danfoss 2018-09 5
Avfrostning
Beroende på tillämpning kan du välja mellan följande avfrost­ningsmetoder: Naturlig: Fläktarna körs fortfarande under avfrostningen El: Värmeelementet aktiveras Varmgas: Magnetventilerna styrs så att varmgas kan fl öda genom förångaren
Avfrostningssekvens
1) Pump down
2) Avfrostning
3) Vänteläge efter avfrostning
4) Tömning (dräneringsfördröjning. Endast vid varmgas)
5) Avdroppning
6) Fläktfördröjning
Varmgasavfrostning (endast tillämpning 6)
Den här typen av anslutning kan användas i system med varm­gasavfrostning, men endast i små system i till exempel matvaruaf­färer eftersom funktionerna inte är anpassade till system med stor produktvolym Relä 2 används till sugventilen Relä 4:s omkopplingsfunktion kan användas av avlastningsventilen och/eller varmgasventilen. Om ventilerna PMLX och GPLX används måste tidsfördröjningen ”d23” ställas in korrekt. Under avfrostning av varmgas är det inte möjligt att starta en manuell avfrostningcykel med att trycka på den nedre knappen på regulatorn.
Tillämpning med varmgas
Värmeelement i droppbrickan
I samband med varmgasavfrostning är det möjligt att styra ett värmeelement i droppbrickan. När avfrostningen inleds aktiveras värmeelementet. Värmeelementet förblir aktiverat under önskad tid efter att avfrostningen har stoppats på tid eller temperatur.
Starta en avfrostning
En avfrostning kan startas på olika sätt Intervall: Avfrostningen startas vid bestämda tidsintervall, till
exempel var åttonde timme. Ett intervall ska ALLTID ställas in på ett “högre” värde än den period som ställs in mellan två avfrostningar om schema eller nätverkssignal används.
Kyltid: Avfrostningen startas vid bestämda kyltidsintervaller.
Det betyder att avfrostningen “skjuts upp” om behovet av kylning är litet.
Schema: Här kan avfrostning startas vid bestämda tider på
dygnet, max 6 gånger per dygn.
Kontakt: Avfrostning startas med en kontaktsignal på en digital
ingång Nätverk: Signalen för avfrostning tas emot från en systemenhet via datakommunikation Adaptiv avfrostning: Avfrostningsstarten baseras på övervakning
av förångarens prestanda. Manuell: En extra avfrostning kan aktiveras med regulatorns
nedersta knapp (dock inte med tillämpning 6) eller via en
parameterinställning.
Alla dessa metoder kan användas när som helst. Om någon av funktionerna aktiveras startas avfrostningen.
Stoppa en avfrostning
Avfrostningen kan stoppas på antingen:
• Tid
• Temperatur (med tid som säkerhet).
Kompressor
Om avfrostningsmetoden är inställd på ”Gas” kommer kompressorn vara ”På” under avfrostningscykeln.
Fläktar
Fläktarna kan stoppas eller vara i drift under avfrostning. De kan även vara i drift och sedan stoppas vid en inställd temperatur. Temperatursignalen erhålls från stopptemperaturen för avfrostning.
6 User guide RS8FS607 © Danfoss 2018-09 AK-CC 550A
Koordinerad avfrostning
Det fi nns två sätt att genomföra en koordinerad avfrostning. Antingen med kabelanslutningar mellan regulatorerna eller via datakommunikation
Kabelanslutningar Den digitala ingången DI2 ansluts mellan de aktuella regulatorerna. När en avfrostning startas av en regulator följer övriga regulatorer efter och startar också avfrostning. Efter avfrostningen övergår de enskilda regulatorerna till vänteläge. När alla befi nner sig i vänteläge tillåts åter kylning.
Koordinering via datakommunikation Här hanterar systemenheten koordineringen. Regulatorerna samlas i avfrostningsgrupper och systemenheten ser till att avfrostningen startas i gruppen enligt ett veckoschema. När en regulator har avslutat avfrostningen skickar den ett meddelande till systemenheten och övergår sedan i vänteläge. När alla regulatorer i gruppen befi nner sig i vänteläge tillåts åter kylning i alla de enskilda regulatorerna.
Behovsstyrd avfrostning
1 Baserat på kyltid
När den sammanlagda kyltiden har passerat en fastställd tid startas avfrostningen. (Funktionen aktiveras inte om den adap­tiva avfrostningen har ställts in på 2, 3 eller 4.)
Adaptiv avfrostning:
Denna funktion bestämmer behovet av självavfrostning baserat på luftfl ödet genom kylmöbeln. Den kan också starta en avfrostning eller ta bort en schemalagd avfrostning. Följande funktioner kan väljas: 0 Av (Off ) 1 Övervakning
Här räknas ett värde ut för förångarens luftfl öde.
Ett larm utlöses vid isbildning eller gasbildning.
2 Adaptiv dag (kan ersätta en avfrostning per dag).
Denna inställning kan användas om kylmöbeln inte har en
täckning eller ett lock under dagen, och täckningar eller lock
används nattetid.
Ett värde beräknas för det dagliga luftfl ödet i förångaren.
Förångaren övervakas endast dagtid och nästa schemalagda
avfrostning utförs endast om det krävs.
Om funktionen inte kräver en avfrostning på den schemalagda
tiden, kommer avfrostningen inte att utföras.
Alla schemalagda avfrostningar utförs på natten.
3 Adaptiv dag och natt (kan ersätta avfrostning både dag och natt).
Denna inställning kan användas om kylmöbeln har en dörr eller
skjutdörr, eller om den är helt frilagd både dag och natt.
Inställningen rekommenderas även för rum.
Ett värde beräknas för förångarens luftfl öde.
Förångaren övervakas och nästa schemalagda avfrostning utförs
vid behov.
Om funktionen inte kräver en avfrostning på den schemalagda
tiden, kommer avfrostningen inte att utföras.
Max. 10
Systemenhet (Gateway)
4 Helt adaptiv (kan starta en extra avfrostning).
Denna inställning kan användas om kylmöbeln har en dörr eller skjutdörr, eller om den är helt frilagd både dag och natt. Inställningen rekommenderas även för rum. Ett värde beräknas för förångarens luftfl öde. Förångarens övervakas och avfrostning utförs vid behov oavsett schemaläggning. Alla schemalagda avfrostningen kommer också att utföras.
Adaptiv avfrostning kräver följande anslutningar:
- Expansionsventil typ AKV
- Temperatursignal från både S3 och S4
- Temperatursignal från kondenseringstrycket Tc som distribu­eras via nätverket. Värdet ska visa trycket före AKV-ventilen. På anläggningar där varje enskild del inte är representativ kan sig­nalen från en System Manager ev. inte användas. Här använder regulatorn en konstant.
Obs! S3- och S4-givarna måste placeras i luftfl ödet/kanalen ome­delbart före/efter förångaren.
Obs! Funktionen “Adaptiv avfrostning” bör aktiveras först när förångaren går under normala driftsförhållanden.
Minimitid mellan avfrostningar Det är 2 timmars minimitid mellan avfrostningarna. På så vis undviker man att planerade avfrostningar enligt vecko­schemat eller DI signal genomförs direkt efter att en behovsstyrd avfrostning har genomförts. Tiden gäller från den tidpunkt då en behovsstyrd avfrostning har utförts till den tidpunkt då en plane­rad avfrostning åter tillåts. Den behovsstyrda avfrostningen startar inte heller avfrostningen med kortare intervall än 2 timer.
Upptiningsfunktion
Den här funktionen förhindrar att luftfl ödet i förångaren minskas av is som bildas genom oavbruten drift under en längre tid. Funktionen aktiveras om termostattemperaturen har legat mellan
-5°C och +10°C under längre tid än det inställda upptiningsinter­vallet. Kylningen stoppas då under den inställda upptiningsinter-
Realtidsklocka
Regulatorn har en inbyggd realtidsklocka som kan användas till att starta avfrostningar. Klockan har en strömreserv på fyra timmar. Om regulatorn utrustas med datakommunikation uppdateras
klockan automatiskt från systemenheten. vallet. Isen tinas så att luftfl ödet och därmed förångarens kapaci­tet förbättras väsentligt.
AK-CC 550A User Guide RS8FS607 © Danfoss 2018-09 7
Styrning av två kompressorer (anv. 6) De två kompressorerna måste vara lika stora. När regulatorn begär kylning kopplar den först in den kompressor som har varit i drift kortast tid. Efter tidsfördröjningen kopplas även den andra kompressorn in.
När temperaturen har sjunkit till “mitt i diff erensen”, frånkopplas den kompressor som har varit i drift längst. Den kompressor som är i drift fortsätter tills temperaturen har sjunkit till frånkopplingsvärdet. Då kopplas den ur. När tempera­turen åter når mitt i diff erensen startas en kompressor på nytt. Om en kompressor inte lyckas hålla temperaturen inom diff eren­sen startas även den andra kompressorn. Om en av kompressorerna har varit ensam i drift i två timmar sker en omkoppling mellan dem så att driftstiden utjämnas.
De två kompressorerna måste vara av en typ som kan starta mot ett högt tryck. Kompressorernas inställning för “Min On time” (Mindriftstid) och “Min Off time” (Mintid avstängd) har alltid högst prioritet under normal drift. Men om någon av override-funktionerna är aktiverad bortser man från parametern “Min On time” (Mindriftstid).
Sargvärme
Det går att styra energin till sargvärmen med pulsstyrning för att spara energi. Pulsstyrningen kan antingen styras utifrån dag/natt­belastning eller daggpunkt.
Pulsstyrning efter dag och natt
Olika ON-perioder kan ställas in för dag- och nattdrift. En periodtid ställs in, liksom den procentandel av perioden som sargvärmen ska vara ON.
Pulsstyrning utifrån daggpunkt
För att kunna använda den här funktionen krävs en systemenhet av typen AK-SM som kan mäta daggpunkten och distribuera aktuell daggpunkt till kylmöbelregulatorerna. I det här fallet styrs sargvärmens ON-period av den aktuella daggpunkten. Två daggpunktsvärden ställs in i kylmöbelstyrningen:
• Ett där eff ekten ska vara max, d.v.s. 100 %. (o87)
• Ett där eff ekten ska vara min (o86). Vid en daggpunkt som är lika med eller lägre än värdet i o86 är eff ekten värdet som anges i o88. I området mellan de två daggpunktsvärdena reglerar regulatorn eff ekten som ska tillföras sargvärmen.
Under avfrostning
Under avfrostningen är sargvärmen aktiv, enligt det som valts i inställningen d27.
Sargvärme
Daggpunkt
8 User guide RS8FS607 © Danfoss 2018-09 AK-CC 550A
Fläkt
Pulsstyrning
För att spara energi går det att pulsstyra eff ektmatningen till fl äktarna vid förångarna. Pulsstyrning kan ske på följande sätt:
- under termostatens frånkopplingsperiod (kylrum)
- under nattdrift och under termostatens frånkopplingsperiod
(kylmöbel med nattäckning) (Funktionen är inte aktuell när r14 = 2, det vill säga moduleringsreglering).
En periodtid ställs in samt den procentandel av periodtiden som fl äktarna ska vara i drift.
Frånkoppling av fl äktar vid driftsfel på anläggningen
Om kylningen avbryts vid driftsfel kan temperaturen i kylrummet snabbt stiga till följd av eff ekttillförsel från stora fl äktar. För att förhindra den här situationen kan regulatorn stoppa fl äktarna om temperaturen vid S5 överskrider ett inställt gränsvärde.
Ljusfunktion
Funktionen kan användas för att styra ljuset i en kylmöbel eller ett kylrum. Den kan också användas till att styra en motoriserad nattäckning.
Periodtiden
Ljusfunktionen kan defi nieras på tre sätt:
- ljuset styrs via signal från en dörrkontakt. Tillsammans med den
här funktionen kan en tidsfördröjning ställas in så att ljuset är
tänt en period efter att dörren har stängts.
- ljuset styrs via dag/natt-funktionen
- ljuset styrs via datakommunikation från en systemenhet.
Det fi nns två driftmöjligheter om fel på datakommunikationen
skulle uppstå:
- Ljuset kan ställas på ON
- Ljuset kan förbli i det aktuella läget.
Ljusbelastningen måste anslutas till NC-brytaren på reläet. Detta säkerställer att ljuset förblir tänt i kylmöbeln vid eventuell spänningssvikt till regulatorn. Belysningen stängs av när "r12" (huvudbrytare) står i off (se o98). Ljuset släcks när möbelrengöringsfunktionen aktiveras.
Nattäckning
Motoriserad nattäckning kan styras automatiskt från regulatorn. Nattäckningen följer ljusfunktionens status. När ljuset tänds öppnas nattäckningen, och när ljuset släcks stängs nattäckningen igen. När nattäckningen är stängd går det att öppna den via en kontaktsignal på den digitala ingången. Om den här ingången aktiveras öppnas nattäckningen och kylmöbeln kan fyllas med nya varor. Om ingången aktiveras igen stängs nattäckningen igen. När nattäckningsfunktionen används kan termostatfunktionen styras med olika viktningar mellan S3- och S4-givaren. En viktning under dagdrift och en annan när nattäckningen är stängd. Nattäckningen är öppen när möbelrengöringsfunktionen aktiveras. En inställning kan bestämma att nattgardinen är öppen när "r12" (huvudbrytare) står i off (se o98). När nattäckningen stängs stannar fl äkten i två minuter. Nattäckningen kan på så vis stängas i korrekt läge.
AK-CC 550A User Guide RS8FS607 © Danfoss 2018-09 9
Digitala ingångar
De två digitala ingångarna DI1 och DI2 har en kontaktfunktion, och den digitala ingången DI3 har en högspänningssignal. De kan användas för följande funktioner:
- Överföring av en kontakts position via datakommunikation
- Dörrkontaktsfunktion med larm
- Start av avfrostning
- Huvudbrytare - start/stopp av kylning
- Natthöjning
- Termostatbandbrytare
- Generell larmövervakning
- Rengöring av kylmöbeln
- Avstängning av möbel
- Tvångskylning
- Override av nattäckning
- Tillåt adaptiv vätskekontroll
- Koordinerad avfrostning (endast DI2)
- Tvångsstängning av ventil (endast DI 3)
- Motta signal om köldmedieläckage (endast DI1 och DI2).
Tvångsstänging
AKV-ventilerna kan stängas via en extern signal (“Forced closing”). Funktionen måste användas tillsammans med kompressorns säkerhetskrets så att ingen vätska sprutas in i förångaren när kompressorn stoppas av säkerhetsautomatiken. (Dock inte på lågtryckssidan - LP). Om en avfrostning pågår inträder funktionen för tvångsstängning först efter att avfrostningen har avslutats. Annars avslutas avfrost­ningscykeln så fort signalen mottas. Funktionen defi nieras i o90. Signalen kan tas emot från DI3-ingången eller via datakommuni­kation. Under en tvångsstängning kan du defi niera fl äktarna att vara stoppade eller i drift.
Dörrkontakt
Via de digitala ingångarna kan dörrkontaktfunktionen defi nieras för två olika tillämpningar:
Larmövervakning
Regulatorn övervakar dörrkontakterna och ger ett larmmed­delande om dörren har stått öppen under längre tid än den inställda larmfördröjningen.
Larmövervakning och stopp av kylningen
När dörren öppnas stoppas kylningen, d.v.s. insprutningen, kompressorn och fl äktarna stoppas och ljuset tänds. Om dörren har varit öppen under längre tid än den inställda omstartstiden återupptas kylningen. Detta säkerställer att kylning upprätthålls även om dörren lämnas öppen eller om dörrkontakten är defekt. Om dörren lämnas öppen under längre tid än den inställda larmfördröjningen utlöses även ett larm.
Uppvärmningsfunktion (tillämpningar 8)
Uppvärmningsfunktionen används för att förhindra att temperaturen sjunker för lågt, till exempel i ett styckrum. Gränsen för när uppvärmningsfunktionen frånkopplas ställs in som ett kompenserande värde under den aktuella frånkopplingsgränsen för kyltermostaten. Detta säkerställer att kylning och uppvärmning inte sker samtidigt. Diff erensen för värmetermostaten har samma värde som för kyltermostaten. För att förhindra att värmetermostaten kopplas in vid kortvariga lufttemperaturfall kan en tidsfördröjning ställas in för när växling från kylning till uppvärmning ska ske.
Kylning
Neutral zon
Värm e
10 User guide RS8FS607 © Danfoss 2018-09 AK-CC 550A
Datakommunikation

Regulatorn har en fast inbyggd MODBUS-datakommunikation.
Om en annan typ av datakommunikation önskas kan en Lon RS 485 eller DANBUSS modul installeras i regulatorn.
Anslutningen måste sker till klämma RS 485.
(Vid användning av en Lon RS 485-modul och gateway AKA 245 måste AKA 245 vara av version 6.20 eller högre.)
Display
Regulatorn har ett uttag för en display. Här kan en display av typ EKA 163B eller EKA 164B (maxlängd 15 m) anslutas. EKA 163B är en display för avläsning. EKA 164B är avsedd för både avläsning och drift. Display och regulator kan anslutas med en kabel som har ett kontaktdon i bägge ändar.
Om avståndet mellan display och regulator överskrider 15 m måste anslutningen ske på annat sätt. En extra modul måste även monteras i regulatorn om datakommunikation används. Den inbyggda MODBUS-datakommunikationen används så att displayanslutningen och datakommunikationen till andra regulatorer måste ske via en modul. Modulen kan vara: Lon RS 485, DANBUSS eller MODBUS. När en display ska anslutas till inbyggd MODBUS kan displayen med fördel bytas till en av samma typ, men med Index A (version med skruvplintar). Regulatorernas adress måste ställas in på ett värde högre än 0 för att displayen ska kunna kommunicera med regulatorn. Om anslutning till två displayer önskas ska den ena anslutas till uttaget (max 15 m) och den andra anslutas sedan till den fasta datakommunikationen.


! Address o03 > 0

Viktigt
Alla anslutningar till datakommunikationen MODBUS, DANBUSS och RS 485 måste överensstämma med de krav som ställs på datakommunikationskablar. Se dokumentation: RC8AC.
Displayen kräver en spänning på minst 8 V. Om spänningsfallet från styrenheten är så pass stort att 8 V-spänningen inte kan upprätthållas måste displayen försörjas med separat extern strömtillförsel.
Override
Regulatorn innehåller ett antal funktioner som kan användas tillsammans med override-funktionen i gateway/systemenhet.
Funktion via datakommunikation Funktion i gateway/systemenhet Parametrar som används i AK-CC 550A
Avfrostningsstart Avfrostningsstyrning/Tidsschema/
Koordinerad avfrostning Avfrostningsstyrning/Avfrostningsgrupp --- HoldAfterDef / - - - DefrostState Förhindra avfrostningsstart --- Disable Def
Dag/Nattschema Dag/Nattstyrning/Tidsschema/Ljuszon --- Night setback Ljusstyrning Dag/Nattstyrning/Tidsschema o39 Light Remote Tvångsstängning Forced Close/Injection ON/AKC ON --- Forced cl. Tvångskylning --- Forced cool
Sargvärme i förhållande till daggpunkt / Enhanced railheat --- Dew point P0-optimering P0-optimering Regulatorn understödjer P0-optimering Adaptiv avfrostning / Adaptiv avfrostning. Endast systemenhet - - - Tc TempMean, MC Def.start Adaptiv vätskekontroll Anpassad reglering i AK-SM 850
Avfrostningsgrupp
På/av + boolesk funktion i AK-SM 720)
--- Def start
- - - MC Liq. Ctrl
AK-CC 550A User Guide RS8FS607 © Danfoss 2018-09 11
Loading...
+ 25 hidden pages