Bosch GST 90 E User Manual

0 (0)
Bosch GST 90 E User Manual

Test

Gør Det Selv tester værktøj og materialer for dig.

 

 

 

 

 

 

Et godt greb er en vigtig

 

 

 

 

Har du en idé til, hvad vi skal teste, så send os en

faktor, uanset om du

 

 

 

 

 

 

mail på test@goerdetselv.dk

vælger D- eller T-greb.

 

 

 

Stiksav

til de hurtige snit

Stiksaven erdinven,nårderskalsaveskortesnit, savesikurverellerbarerigtighurtigtitræ,metal, plast,teglogmangeandrematerialer.Vitester ottemodeller,noglemedbøjlegreb,andremed håndværkernesstavgreb–ogkonstaterer,atdet ikkeergrebet,dererafgørende.

Vi har tidligere testet stiksave og givet dem point i to grupper – med bøjlegreb og med stavgreb,

også kaldet D- og T-greb. Denne gang tester vi begge typer på en gang. Men er det rimeligt at teste de to grupper sammen? Ja – det mener vi. For selv om man er lejlighedsvis hjemmehåndværker, kan behovet for en stiksav godt strække sig fra det helt enkle og økonomiske til det dyre og avancerede, helt afhængigt af hvor ofte og til hvilken type opgaver man skal bruge sin stiksav.

Valget mellem de to hovedtyper af save ser ud til at være lidt kulturbestemt. I Skandinavien sælger T-grebet bedst til håndværkere. Men sjovt nok foretrækkes D-grebet af håndværkere i fx Sydeuropa. Så der er i høj grad tale om smag mere end absolutte brugsfordele. Også for os andre.

I Skandinavien opfattes D-grebs- savene som hobbypræget værktøj. Sandt nok til en vis grad, men der fin-

des altså også D-grebs-modeller, som er vældig dyre og af meget høj kvalitet. Festool, der er kendt for at lave profværktøj i topkvalitet, er et

eksempel.

Se på detaljerne

Skal man udpege

en egentlig forskel på de to grupper, er det, at

D-grebet har fortrin, når saven bruges med én hånd. Omvendt er T-grebet betydeligt bedre at gribe om med begge hænder. Har du behov for kurvesnit med meget høj præcision, kan der derfor argumenteres for T-grebs-model- lerne. Men ellers er det vigtigere at se på kvaliteten af savenes indstillingsmuligheder, nøjagtigheden i vinkling af sålen, og smidigheden, når der skal skiftes mellem forskellige klinger.

Savenes motorkraft afviger ikke så meget fra hinanden blandt testmodellerne, så den har vi ikke vægtet højt.

Klingen skal kunne skiftes uden brug af nøgle.

Styringen af den såkaldte hopstang, der styrer klingen, er afgørende for præcisionen.

Valget af klinge er i sidste ende afgørende – så vælg efter opgaven.

44

Tekst og foto: Flemming Rasmussen •Tegning:Allan Højen

Gør Det Selv •18/2011

Vinklerne halter

De lovede vinkler, når sålen skal tippes, er tilsyneladende svære at overholde. Flere maskiner er upræcise – enkelte meget, andre blot en anelse. Men lover man 0° eller 45°, er det kun et rimeligt krav, at sålen så også ender i

0 eller 45°, ellers er det sjusk. Men når det er sagt, så er stiksavens force ikke præcision eller evnen til at lave lige snit. Den er bedst til kurver – vil du have lige snit, er rundsave langt at foretrække.

Det er en fordel, hvis alle knapper kan betjenes med handsker på.

Pendulfunktionen øger savehastigheden, men flosser også træet mere.

En solid og kipbar sål er et plus. Desværre er vinklerne ofte upræcise.

Mulighed for at tilslutte støvsuger er et plus.

www.goerdetselv.dk

Sådan har vi testet

Robusthed vægter vi med 25 %

Da motoreffekten på de testede modeller ikke afviger meget fra hin­ anden, har vi ændret overskriften på dette testparameter fra styrke til robusthed. Det betyder, at vi i højere grad vurderer savenes byggekvalitet, materialer og oplevelsen af soliditet og holdbarhed end deres motorstyrke.

Funktion vægter vi med 40 %

Vi tester savenes funktioner, og hvor godt og præcist de virker. Klingeskif­ tets smidighed lægger vi vægt på, men også smigindstillingen af sålen, som er løst med blandet succes på savene, og som i flere tilfælde simpelthen ikke holder de lovede vinkler.

Betjening vægter vi med 20 %

Den ligefremme, logiske betjening af greb og knapper og fast udstyr er vig­ tig her. Vi ser tillige på, hvor nemt og hurtigt det er at tilkoble spånsug og de klare, støvbegrænsende plasthuse omkring klingen, som flere af savene har med ved leveringen.

Ergonomi vægter vi med 15 %

Her er det især maskinernes hoved­ greb, vi interesserer os for. Vi ser også på, hvor vellykket maskinernes vibra­ tioner og støj er dæmpet.

Kr. Kr. Kr. Kr. Kr. Kr.

Pengeposerne viser dig, hvor meget du får for pengene. Jo flere sække, jo bedre forhold mellem pris og kvalitet. Priserne er vejledende cirkapriser. Du kan sandsynligvis finde bedre tilbud i byggemarkeder eller ved at søge på internettet.

Ergonomi Robusthed

Betjening

15 %

25 %

20 %

40 %

Funktion

Det betyder karakteren

9–10:Topkvalitet. Fås ikke bedre.

7–8: Rigtig godt. Masser af kvalitet.

4–6: Middel. Gennemsnitsprodukt.

2–3: Dårligt. Under middel, bør undgås.

0–1: Elendigt. Gå langt udenom.

45

Loading...
+ 2 hidden pages