Apple iPhone User Manual [nl]

iPhone
Gebruikershandleiding
Voor iPhone en iPhone 3G
Inhoudsopgave
5 Hoofdstuk 1: Aan de slag 5 De vereisten 5 De iPhone activeren 6 Een originele iPhone upgraden 6 De simkaart installeren 6 De iPhone registreren 7 Synchroniseren met iTunes 13 Accounts voor Mail, Contacten en Agenda 15 Conguratieproelen installeren 16 De iPhone van de computer loskoppelen
17 Hoofdstuk 2: Basiskenmerken 17 De iPhone in één oogopslag 21 Het beginscherm 24 De knoppen 27 Het aanraakscherm 29 Het schermtoetsenbord 33 Stereoheadset met microfoon 34 Verbinding maken met het internet 36 Batterij 38 De iPhone reinigen 38 De iPhone opnieuw opstarten en instellen
2
40 Hoofdstuk 3: Telefoon 40 Telefoongesprekken 44 Visual Voicemail 46 Contacten 46 Favorieten 46 Beltonen en de aan/uit-schakelaar voor het belsignaal 48 Bluetooth-apparaten 52 Internationale gesprekken
54 Hoofdstuk 4: Mail 54 E-mailaccounts instellen
54 E-mailberichten verzenden 56 Controleren of er nieuwe berichten zijn en uw berichten lezen 59 Mail aanpassen
61 Hoofdstuk 5: Safari 61 Webpagina's bekijken 64 Zoeken op het internet 64 Bladwijzers 65 Webfragmenten
67 Hoofdstuk 6: iPod 67 Muziek, video's en ander materiaal ophalen 69 Muziek en andere geluidsbestanden 76 Video's 78 Een timer voor de sluimerstand instellen 79 De bladerknoppen wijzigen
80 Hoofdstuk 7: Meer programma's 80 Tekst 83 Agenda 87 Foto's 92 Camera 93 YouTube 96 Aandelen 97 Kaarten 103 Weer 105 Klok 107 Calculator 11 0 Notities 11 0 Contacten
113 Hoofdstuk 8: Instellingen 113 Vliegtuigmodus 11 4 Wi-Fi 11 5 VPN 11 6 Aanbieder 11 6 Nieuwe gegevens 117 Geluiden en de aan/uit-schakelaar voor het belsignaal 11 8 Helderheid 11 8 Achtergrond 11 8 Algemeen 125 Mail, Contacten, Agenda 129 Telefoon
Inhoudsopgave 3
131 Safari 13 3 iPod 134 Foto's
13 5 Hoofdstuk 9: iTunes en de App Store 13 5 De iTunes Wi-Fi Music Store 13 9 App Store 14 4 Gekocht materiaal synchroniseren 145 Aankopen controleren 145 Uw account bijwerken
147 Bijlage A : Problemen oplossen 147 Algemeen 149 iTunes en synchronisatie 151 Telefoon en Voicemail 15 3 Safari, Tekst, Mail en Contacten 15 5 Geluid, muziek en video 15 6 iTunes Stores 157 De simkaart verwijderen 157 Een reservekopie van de iPhone maken 15 9 De software van de iPhone bijwerken of herstellen 160 De voorzieningen voor gehandicapten van de iPhone gebruiken
162 Bijlage B: Meer informatie 162 Informatie over veiligheid, software en service 163 Voor iPhone geoptimaliseerde gebruikershandleiding
4 Inhoudsopgave
Aan de slag
1
·
WAARSCHUWING: om letsel te voorkomen, is het van belang dat u de
gebruiksaanwijzing in deze handleiding en de wenken voor uw veiligheid in de handleiding Belangrijke productinformatie op www.apple.com/nl/support/manuals/iphone doorleest voordat u de iPhone in gebruik neemt.

De vereisten

Voor het gebruik van de iPhone hebt u het volgende nodig:
Een abonnement bij een telefoonprovider die de iPhone-service in uw regio  verzorgt
Een Mac of pc met een USB 2.0-poort en een van de volgende besturingssystemen: Â
Mac OS X versie 10.4.10 of hoger Â
Windows XP Home of Professional met Service Pack 2 of hoger Â
Windows Vista Home Premium, Business, Enterprise of Ultimate Â
Schermresolutie van 1024 x 768 of hoger op de computer Â
iTunes 8.0 of hoger (u kunt iTunes downloaden vanaf  www.itunes.com/nl/download)
Een iTunes Store-account (voor aankopen bij de iTunes Wi-Fi Music Store of App  Store)
Een internetverbinding voor uw computer (breedband aanbevolen) Â

De iPhone activeren

U kunt de iPhone pas gebruiken nadat u de iPhone hebt geactiveerd. U doet dit door een abonnement af te sluiten bij een iPhone-provider in uw regio en de iPhone in het netwerk te registreren.
Mogelijk is de iPhone al geactiveerd toen u deze kocht. Als dit niet het geval is, neemt u contact op met uw telefoonprovider of met de winkel waar u de iPhone hebt gekocht.
Meer informatie over de iPhone vindt u op www.apple.com/nl/iphone.
5

Een originele iPhone upgraden

Simkaart
Simkaarthouder
Simkaartverwijdertool
Neem contact op met uw telefoonprovider voor informatie over het upgraden van een originele iPhone naar iPhone 3G. Hieraan zijn mogelijk extra kosten verbonden.

De simkaart installeren

Als uw simkaart niet vooraf is geïnstalleerd, moet u dit alsnog doen voordat u de iPhone kunt gebruiken.
De simkaart installeren
1 Steek het uiteinde van de simkaartverwijdertool in de opening op de simkaarthouder.
Duw de tool stevig in de houder totdat deze naar buiten komt. Als u geen simkaartverwijdertool hebt, kunt u ook een paperclip gebruiken.
2 Trek de simkaarthouder eruit en plaats de simkaarthouder in de houder.
Aan de afgeronde hoek van de simkaart kunt u zien dat de kaart maar op één manier in de houder past.
3 Plaats de simkaarthouder met de simkaart erin voorzichtig terug in de iPhone op de
manier die in de afbeelding wordt aangegeven.

De iPhone registreren

Door de iPhone via iTunes te registreren, wordt de iPhone herkend zodra u deze op uw computer aansluit en kunt u het materiaal dat erop staat eenvoudiger beheren. Na de registratie kunt u gegevens synchroniseren met uw computer en met de mediabestanden in iTunes en een reservekopie maken van het materiaal en de instellingen van de iPhone. U kunt een iTunes Store-account aanmaken of een bestaande account opgeven om met de iPhone aankopen te kunnen doen. iTunes bewaart ook het serienummer van de iPhone voor het geval u dit nodig hebt voor service of bij eventueel verlies.
De iPhone registreren
1 Download en installeer de nieuwste versie van iTunes vanaf
6 Hoofdstuk 1 Aan de slag
www.itunes.com/nl/download.
2 Sluit de iPhone met behulp van de meegeleverde kabel aan op een USB 2.0-poort op
uw Mac of pc.
3 Volg de instructies in iTunes om de iPhone te registreren en de iPhone te
synchroniseren met de gegevens van contactpersonen, agenda's en bladwijzers op uw computer en met muziek, video's en ander materiaal in uw iTunes-bibliotheek.
Schakel in het scherm 'Uw iPhone congureren' het aankruisvak 'Synchroniseer
adressen, agenda's en bladwijzers automatisch' (Mac) of 'Contactgegevens, agenda's en bladwijzers automatisch synchroniseren' (Windows) in om ervoor te zorgen dat deze onderdelen automatisch worden gesynchroniseerd wanneer u de iPhone op uw computer aansluit. U kunt de synchronisatie-instellingen ook aanpassen in iTunes. Zie voor meer informatie het volgende gedeelte.

Synchroniseren met iTunes

Met de iPhone hebt u snel en gemakkelijk toegang tot uw contactgegevens, agenda's en zelfs de bladwijzers in uw browser. iTunes kan al deze informatie, evenals uw muziek, video's en het andere materiaal uit uw iTunes-bibliotheek, met de iPhone synchroniseren.
Synchronisatie instellen
U kunt in iTunes de volgende gegevens synchroniseren:
Gegevens van contactpersonen (telefoonnummers, adressen, e-mailadressen, Â enzovoort)
Agenda's (afspraken en activiteiten) Â
Instellingen voor e-mailaccounts Â
Bladwijzers voor webpagina's Â
Beltonen Â
Muziek en audioboeken Â
Hoofdstuk 1 Aan de slag 7
Foto's Â
Podcasts Â
Films en tv-programma's Â
Programma's die u hebt gekocht of gedownload via de iTunes Store Â
U kunt de synchronisatie-instellingen wijzigen als de iPhone op uw computer is aangesloten.
Beltonen, muziek, audioboeken, podcasts, videomateriaal en gekochte programma's worden gesynchroniseerd vanuit uw iTunes-bibliotheek. Als u nog geen bestanden in uw iTunes-bibliotheek hebt staan, kunt u via de iTunes Store (beschikbaar in bepaalde landen) eenvoudig bestanden kopen en downloaden naar iTunes. Ook kunt u een abonnement nemen op bepaalde onderdelen (bijvoorbeeld podcasts) en deze vervolgens naar iTunes downloaden. U kunt ook muziek van uw cd's aan uw iTunes­bibliotheek toevoegen. Voor meer informatie over iTunes en de iTunes Store opent u iTunes en kiest u 'Help' > 'iTunes Help'.
Gegevens van contactpersonen, agenda's en bladwijzers voor webpagina's worden met programma's op de computer gesynchroniseerd, zoals in het volgende gedeelte wordt beschreven. Gegevens van contactpersonen en agenda's worden in beide richtingen gesynchroniseerd tussen uw computer en de iPhone. Nieuwe onderdelen of wijzigingen die u aanbrengt op uw iPhone worden met uw computer gesynchroniseerd en omgekeerd. Ook bladwijzers voor webpagina's worden in beide richtingen gesynchroniseerd. Foto's kunnen zowel vanuit een programma als vanuit een map worden gesynchroniseerd.
De instellingen voor e-mailaccounts worden van het e-mailprogramma op uw computer naar uw iPhone gekopieerd. Als u wijzigingen aanbrengt in de e-mailaccounts op uw iPhone, blijven de e-mailaccounts op uw computer ongewijzigd.
Opmerking: U kunt e-mailaccounts ook direct op de iPhone congureren. Zie
“Accounts voor Mail, Contacten en Agenda” op pagina 13.
Aankopen die u vanaf de iPhone bij de iTunes Wi-Fi Music Store of de App Store hebt gedaan, worden met uw iTunes-bibliotheek gesynchroniseerd. U kunt ook muziek en programma's bij de iTunes Store kopen, de bestanden rechtstreeks naar uw computer downloaden en ze vervolgens met de iPhone synchroniseren.
U kunt de iPhone zo congureren dat slechts een gedeelte van het materiaal op uw
computer met de iPhone wordt gesynchroniseerd. U kunt bijvoorbeeld alleen de gegevens van een bepaalde groep contactpersonen uit uw adresboek of alleen niet­bekeken videopodcasts synchroniseren.
8 Hoofdstuk 1 Aan de slag
Belangrijk: U kunt altijd maar één iPhone tegelijk aansluiten en synchroniseren. U
dient het ene apparaat los te koppelen voordat u het andere aansluit. Bovendien moet u zijn ingelogd op uw eigen gebruikersaccount op de computer voordat u de iPhone aansluit. Als u op een pc meer dan één iPhone of iPod gebruikt met dezelfde gebruikersaccount, moet u dezelfde synchronisatie-instellingen voor alle spelers gebruiken.
De iPhone synchroniseren via iTunes
1 Sluit de iPhone op uw computer aan en open iTunes (als het programma niet
automatisch wordt geopend).
2 Selecteer de iPhone in de navigatiekolom van iTunes.
3 Geef de gewenste synchronisatie-instellingen op in de diverse panelen.
Zie het volgende gedeelte voor een beschrijving van de panelen.
Opmerking: Als u op de iPhone hebt ingesteld dat de gegevens van contactpersonen, agenda's of bladwijzers met MobileMe of Microsoft Exchange worden gesynchroniseerd, wordt de synchronisatie van deze onderdelen in iTunes uitgeschakeld. Zie “Een account instellen” op pagina 13 .
4 Klik op 'Pas toe' (Mac) of 'Toepassen' (Windows) rechtsonder in het venster.
Standaard is 'Synchroniseer automatisch wanneer deze iPhone wordt aangesloten' (Mac) of 'Automatisch synchroniseren wanneer deze wordt aangesloten' (Windows) ingeschakeld.
De verschillende conguratiepanelen voor de iPhone in iTunes
In de volgende gedeelten worden de verschillende panelen voor de iPhone in iTunes afzonderlijk beschreven. Open voor meer informatie iTunes en kies 'Help' > 'iTunes Help'.
Hoofdstuk 1 Aan de slag 9
Het paneel 'Samenvatting'
Schakel het aankruisvak 'Synchroniseer automatisch wanneer deze iPhone wordt aangesloten' (Mac) of 'Automatisch synchroniseren wanneer deze iPhone wordt aangesloten' (Windows) in om automatisch te synchroniseren met iTunes wanneer u het apparaat op de computer aansluit. Als u het apparaat handmatig wilt synchroniseren door op de knop 'Synchroniseer' (Mac) of 'Synchroniseren' (Windows) in iTunes te klikken, schakelt u dit aankruisvak niet in. Zie “Automatische synchronisatie uitschakelen” op pagina 12 voor meer informatie om te voorkomen dat het apparaat automatisch wordt gesynchroniseerd.
Schakel het aankruisvak 'Synchroniseer alleen geselecteerde nummers en video's' (Mac) of 'Alleen geselecteerde nummers en video's synchroniseren' (Windows) in als u alleen onderdelen wilt synchroniseren die u in uw iTunes-bibliotheek hebt geselecteerd.
Schakel het aankruisvak 'Beheer muziek en video's handmatig' (Mac) of 'Muziek en video's handmatig beheren' (Windows) in om automatische synchronisatie uit te schakelen in de panelen 'Muziek' en 'Video'. Zie “Materiaal handmatig beheren” op pagina 68.
Het paneel 'Info'
Via het paneel 'Info' kunt u de synchronisatie-instellingen opgeven voor de gegevens van uw contactpersonen, agenda's, e-mailaccounts en webbrowser.
10 Hoofdstuk 1 Aan de slag
Contacten Â
U kunt de gegevens van contactpersonen synchroniseren met programma's als Adresboek in Mac OS X, Microsoft Entourage, Yahoo!-adresboek en Google­adresboek op een Mac of met Yahoo!-adresboek, Google-adresboek, Windows Adresboek (Outlook Express), Vista Contactpersonen of Microsoft Outlook 2003 of 2007 op een pc. (Op een Mac kunt u de gegevens van contactpersonen met meerdere programma's synchroniseren. Op een pc kunt u deze gegevens met slechts één programma tegelijk synchroniseren.)
Als u synchroniseert met Yahoo!-adresboek, hoeft u alleen op 'Congureer' te
klikken om uw nieuwe inloggegevens op te geven wanneer u uw Yahoo!-ID of
-wachtwoord wijzigt nadat u synchronisatie hebt ingesteld.
Agenda's Â
U kunt agenda's synchroniseren vanuit programma's als iCal en Microsoft Entourage op een Mac of vanuit Microsoft Outlook 2003 of 2007 op een pc. (Op een Mac kunt u agenda's met meerdere programma's synchroniseren. Op een pc kunt u agenda's met slechts één programma tegelijk synchroniseren.)
E-mailaccounts Â
U kunt instellingen voor e-mailaccounts synchroniseren vanuit Mail op een Mac en vanuit Microsoft Outlook 2003 of 2007 of Outlook Express op een pc. De instellingen voor e-mailaccounts worden van het e-mailprogramma op uw computer naar uw iPhone gekopieerd. Wijzigingen die u in een e-mailaccount op de iPhone aanbrengt, zijn niet van invloed op de account op uw computer.
Opmerking: Het wachtwoord voor uw Yahoo!-e-mailaccount wordt niet op uw computer bewaard. Dit wachtwoord kan dus niet worden gesynchroniseerd en moet op de iPhone worden ingevoerd. Tik hiervoor op 'Instellingen' en vervolgens op 'Mail, Contacten, Agenda'. Tik op uw Yahoo!-account en voer het wachtwoord in.
Webbrowser Â
U kunt bladwijzers op de iPhone synchroniseren met Safari op een Mac of met Safari of Microsoft Internet Explorer op een pc.
Geavanceerd Â
Met deze opties kunt u de volgende keer dat u de iPhone synchroniseert, de gegevens vervangen door de gegevens op uw computer.
Het paneel 'Beltonen'
In het paneel 'Beltonen' kunt u de beltonen selecteren die u naar de iPhone wilt kopiëren. Zie “Beltonen aanmaken” op pagina 47 voor informatie over het aanmaken van beltonen.
Hoofdstuk 1 Aan de slag 11
De panelen 'Muziek', 'Podcasts' en 'Video'
In deze panelen kunt u instellen welke mediabestanden u wilt synchroniseren. U kunt al uw muziek, podcasts en video's synchroniseren, of de afspeellijsten, podcasts en video's selecteren die u naar de iPhone wilt kopiëren.
Als u op de iPhone gehuurde lms wilt bekijken, kopieert u deze naar de iPhone met
behulp van het paneel 'Video' in iTunes.
Als er op de iPhone niet voldoende ruimte beschikbaar is voor de geselecteerde mediabestanden, wordt u gevraagd of u een speciale afspeellijst wilt aanmaken. Als u hiermee instemt, maakt iTunes de afspeellijst voor u aan en wordt deze lijst met de iPhone gesynchroniseerd.
Het paneel 'Foto's'
U kunt foto's synchroniseren met iPhoto 4.0.3 of hoger of Aperture op een Mac, of met Adobe Photoshop Album 2.0 of hoger of Adobe Photoshop Elements 3.0 of hoger op een pc. Ook kunt u voor de synchronisatie elke willekeurige map met afbeeldingen op uw computer kiezen.
Het paneel 'Programma's'
In het paneel 'Programma's' kunt u opgeven welke programma's uit de App Store u op de iPhone wilt installeren. Van de programma's die u rechtstreeks naar de iPhone hebt gedownload, wordt tijdens de synchronisatie automatisch een reservekopie gemaakt in uw iTunes-bibliotheek. Als u handmatig een programma van uw iPhone verwijdert, kunt u het vanuit dit paneel opnieuw installeren, mits u het daarvoor had gesynchroniseerd.
Automatische synchronisatie uitschakelen
U kunt instellen dat de iPhone niet automatisch wordt gesynchroniseerd, bijvoorbeeld als u de iPhone op een andere computer wilt aansluiten waarmee u het apparaat niet wilt synchroniseren.
Automatische synchronisatie van de iPhone uitschakelen: Sluit de iPhone op de computer aan. Selecteer de iPhone in de navigatiekolom van iTunes en klik op de tab 'Samenvatting'. Schakel het aankruisvak 'Synchroniseer automatisch wanneer deze iPhone wordt aangesloten' (Mac) of 'Automatisch synchroniseren wanneer deze wordt aangesloten' (Windows) uit. U kunt altijd handmatig synchroniseren door op de knop 'Synchroniseer' (Mac) of 'Synchroniseren' (Windows) te klikken.
Instellen dat geen enkele iPhone of iPod wordt gesynchroniseerd: open iTunes en kies 'iTunes' > 'Voorkeuren' (Mac) of 'Bewerken' > 'Voorkeuren' (Windows), klik op 'Apparaten' en schakel het aankruisvak 'Schakel automatische synchronisatie voor alle iPhones en iPods uit' (Mac) of 'Automatische synchronisatie voor alle iPhones en iPods uitschakelen' (Windows) in.
12 Hoofdstuk 1 Aan de slag
Als dit aankruisvak is ingeschakeld, wordt de iPhone niet automatisch gesynchroniseerd, ook al hebt u in het paneel 'Samenvatting' het aankruisvak 'Synchroniseer automatisch wanneer deze iPhone wordt aangesloten' (Mac) of 'Automatisch synchroniseren wanneer deze iPhone wordt aangesloten' (Windows) ingeschakeld.
Automatische synchronisatie tijdelijk uitschakelen zonder de instellingen te wijzigen: Open iTunes. Sluit de iPhone op uw computer aan en houd Command
+ Option (Mac) of Shift + Control (Windows) ingedrukt totdat de iPhone in de navigatiekolom verschijnt.
Handmatig synchroniseren: Selecteer de iPhone in de navigatiekolom van iTunes en klik op de knop 'Synchroniseer' (Mac) of 'Synchroniseren' (Windows) rechtsonder in het venster. Als u de synchronisatie-instellingen hebt gewijzigd, klikt u op 'Pas toe' (Mac) of 'Toepassen' (Windows).

Accounts voor Mail, Contacten en Agenda

De iPhone is compatibel met MobileMe, Microsoft Exchange en de meeste andere populaire e-mailprogramma's.
Een account instellen
MobileMe en Microsoft Exchange bevatten niet alleen e-mail, maar ook gegevens van contactpersonen en agenda's die automatisch en draadloos met de iPhone kunnen worden gesynchroniseerd. MobileMe kan uw bladwijzers op de iPhone ook synchroniseren met Safari op een Mac of met Safari of Microsoft Internet Explorer op een pc. U kunt e-mailaccounts voor MobileMe, Exchange en andere
e-mailprogramma's rechtstreeks op de iPhone congureren.
De iPhone maakt gebruik van het Exchange ActiveSync-protocol om e-mail, agenda's en gegevens van contactpersonen te synchroniseren met de volgende versies van Microsoft Exchange:
Exchange Server 2003 Service Pack 2 Â
Exchange Server 2007 Service Pack 1 Â
Voor de meeste populaire e-mailaccounts worden de instellingen voor de iPhone automatisch ingevoerd.
Als u nog geen e-mailaccount hebt, kunt u een gratis account aanvragen via www.yahoo.com, www.google.com of www.aol.com. U kunt MobileMe ook zestig dagen lang gratis uitproberen. Ga hiervoor naar www.me.com.
Een account op de iPhone toevoegen
1 Tik in het beginscherm van de iPhone op 'Instellingen'.
2 Tik op 'Mail, Contacten, Agenda' en tik vervolgens op 'Voeg account toe'.
Hoofdstuk 1 Aan de slag 13
3 Tik op een accounttype:
Microsoft Exchange Â
MobileMe Â
Gmail (Google Mail) Â
Yahoo! Mail Â
AOL Â
Anders Â
4 Voer uw accountgegevens in en tik op 'Bewaar'.
Uw e-mailprovider of systeembeheerder kan u de benodigde accountinstellingen verstrekken.
Exchange-accounts: Voer uw volledige e-mailadres, het domein (optioneel), de gebruikersnaam, het wachtwoord en een beschrijving in. De beschrijving kan elke willekeurige tekst zijn.
De iPhone ondersteunt de Autodiscovery-voorziening van Microsoft, die uw gebruikersnaam en wachtwoord gebruikt voor het bepalen van het adres van de Exchange-server. Als het serveradres niet kan worden bepaald, wordt u gevraagd het adres in te voeren. (Voer het volledige adres in het veld 'Server' in.) Wanneer u eenmaal een verbinding met de Exchange-server tot stand hebt gebracht, wordt u mogelijk gevraagd uw toegangscode te wijzigen in overeenstemming met het op de server ingestelde beleid.
5 Als u een Exchange- of MobileMe-account instelt, tikt u op de onderdelen die u wilt
synchroniseren: e-mail, gegevens van contactpersonen, agenda's en bladwijzers (uitsluitend bij MobileMe-accounts). Voor Exchange-accounts kunt u ook instellen voor hoeveel dagen u e-mailberichten wilt synchroniseren met de iPhone. Tik vervolgens op 'Bewaar'.
Belangrijk: Als u met behulp van een Exchange- of MobileMe-account gegevens
van contactpersonen of agenda's synchroniseert, wordt de synchronisatie
van de desbetreende voorziening in iTunes uitgeschakeld. De gegevens van
contactpersonen en agenda's op uw iPhone worden vervangen door gegevens en agenda's van uw Exchange- of MobileMe-account.
14 Hoofdstuk 1 Aan de slag
Pushaccounts
MobileMe, Microsoft Exchange en Yahoo! Mail worden ook wel pushaccounts genoemd: zodra er nieuwe informatie beschikbaar is, zoals een binnengekomen e-mail, wordt deze informatie automatisch afgeleverd (gepusht) op uw iPhone. (Ter vergelijking: bij een zogeheten ophaalservice (“fetch”) moet door uw e-mailsoftware regelmatig bij uw serviceaanbieder worden gecontroleerd of er nieuwe berichten zijn, waarna een verzoek moet worden ingediend om het bericht af te leveren.) MobileMe en Exchange maken ook gebruik van pushtechnologie om de gegevens van uw contactpersonen, agenda's en bladwijzers (alleen MobileMe) te synchroniseren als u deze onderdelen hebt geselecteerd in de accountinstellingen.
De synchronisatiegegevens worden automatisch gekopieerd via uw draadloze verbinding; u hoeft uw iPhone dus niet op uw computer aan te sluiten om deze te synchroniseren. Als u geen verbinding met een mobieletelefoonnetwerk hebt, kan de iPhone gepushte gegevens alleen ontvangen via een Wi-Fi-verbinding als de iPhone niet in de sluimerstand staat (het scherm is ingeschakeld of uw iPhone is aangesloten op uw computer of een lichtnetadapter).
Conguratieproelen installeren
Wanneer u de iPhone in een bedrijf gebruikt, kunt u wellicht accounts en andere
onderdelen op de iPhone congureren door een conguratieproel te installeren. Met een conguratieproel kunnen systeembeheerders uw iPhone snel congureren voor
het informatiesysteem van uw bedrijf, school of organisatie. Zo zou uw iPhone via een
conguratieproel kunnen worden ingesteld voor toegang tot de Microsoft Exchange-
servers op uw werk, zodat uw Exchange-e-mail, -agenda's en -contactgegevens door uw iPhone kunnen worden benaderd.
Via een conguratieproel kunnen meerdere instellingen tegelijk op uw iPhone worden gecongureerd. Zo kunnen uw Microsoft Exchange- en VPN-account worden ingesteld en certicaten voor beveiligde toegang tot het netwerk en de gegevens van uw bedrijf worden aangemaakt. Via een conguratieproel kan ook het codeslot
worden geactiveerd, waardoor u een toegangscode moet instellen en opgeven om uw iPhone te kunnen gebruiken.
Uw systeembeheerder kan conguratieproelen per e-mail verspreiden of op een
beveiligde webpagina plaatsen.
Een conguratieproel instellen
1 Open op uw iPhone het e-mailbericht met het conguratieproel van uw
systeembeheerder of download het proel van de vermelde website.
2 Wanneer het conguratieproel wordt geopend, tikt u op 'Installeer'.
3 Voer wachtwoorden en andere gegevens in wanneer daarom wordt gevraagd.
Hoofdstuk 1 Aan de slag 15
Belangrijk: Mogelijk moet u aangeven of u het conguratieproel vertrouwt. Bij twijfel
raadpleegt u de systeembeheerder voordat u het conguratieproel installeert.
De instellingen die afkomstig zijn van een conguratieproel kunnen niet
worden gewijzigd. Als u deze instellingen toch wilt wijzigen, moet u het huidige
conguratieproel verwijderen of een bijgewerkt conguratieproel installeren.
Een proel verwijderen: tik op 'Instellingen' > 'Algemeen' > 'Proel', selecteer het conguratieproel en tik vervolgens op 'Verwijder'.
Wanneer u een conguratieproel verwijdert, worden alle instellingen en overige gegevens die door het conguratieproel op uw iPhone zijn geïnstalleerd, verwijderd.

De iPhone van de computer loskoppelen

Tenzij de iPhone wordt gesynchroniseerd met de computer, kunt u het apparaat op elk moment van uw computer loskoppelen.
Wanneer de iPhone met uw computer wordt gesynchroniseerd, wordt de melding 'Bezig met synchroniseren' op uw iPhone weergegeven. Als u uw iPhone loskoppelt voordat de synchronisatie is voltooid, worden mogelijk niet alle gegevens overgebracht. Zodra de synchronisatie van de iPhone is voltooid, wordt de melding 'iPhone-synchronisatie is voltooid' in iTunes weergegeven.
De synchronisatie annuleren: sleep de schuifknop op uw iPhone.
Als u tijdens de synchronisatie wordt gebeld, wordt de synchronisatie automatisch geannuleerd en kunt u de iPhone loskoppelen om de telefoon op te nemen. Sluit na het beëindigen van het telefoongesprek de iPhone weer aan om de synchronisatie te voltooien.
16 Hoofdstuk 1 Aan de slag
Koptelefoon­aansluiting
Luisteropening
Schakelaar voor belsignaal
Camera (achterzijde)
Houder voor simkaart
Volumeknoppen
Aanraakgevoelig scherm
Luidspreker
Dock­aansluiting
Thuisknop
Knop voor de sluimerstand
Microfoon
Programma­symbolen
Statusbalk
Basiskenmerken

De iPhone in één oogopslag

2
17
Accessoires die bij de iPhone worden geleverd
Dockconnector-naar-USB-kabel
Stereokoptelefoon met microfoon
Simkaartverwijdertoo
Reinigingsdoekje USB-lichtnetadapter
iPhone
Onderdeel Functie
Stereokoptelefoon met microfoon Hiermee kunt u naar muziek en het geluid van
video's luisteren en telefoongesprekken voeren. Om te spreken gebruikt u de ingebouwde microfoon. Door op de microfoonknop te drukken kunt u de telefoon opnemen of een gesprek beëindigen. Bij het luisteren naar de iPod drukt u één keer op deze knop om een nummer af te spelen of om het afspelen te onderbreken. Als u twee keer achterelkaar op de knop drukt, gaat u naar het volgende nummer.
Dockconnector-naar-USB-kabel Hiermee kunt u het apparaat op uw computer
aansluiten om gegevens te synchroniseren en de iPhone op te laden. U kunt de kabel op het optionele dock of rechtstreeks op de iPhone aansluiten.
USB-lichtnetadapter Sluit de lichtnetadapter op de iPhone aan met
behulp van de meegeleverde kabel en sluit de adapter vervolgens aan op een stopcontact om de iPhone op te laden.
Reinigingsdoekje Hiermee kunt u het scherm van de iPhone
reinigen.
Simkaartverwijdertool Hiermee kunt u de simkaart verwijderen.
18 Hoofdstuk 2 Basiskenmerken
Statussymbolen
De symbolen in de statusbalk boven in het scherm geven informatie weer over de iPhone.
Statussymbool Betekenis
Signaalsterkte Geeft aan of u zich binnen het bereik van
het mobiele netwerk bevindt, en of u kunt bellen en gesprekken kunt ontvangen. Hoe meer streepjes, des te sterker het signaal. Als er geen signaal is, ziet u in plaatjes van streepjes de melding 'Geen service'.
Vliegtuigmodus Geeft aan dat de vliegtuigmodus is
ingeschakeld. Als het apparaat in deze modus staat, kunt u niet bellen, hebt u geen toegang tot het internet en kunt u geen Bluetooth®-apparaten gebruiken. Niet-draadloze voorzieningen zijn wel beschikbaar. Zie pagina 113 .
3G Geeft aan dat het 3G-netwerk van uw
provider beschikbaar is en dat de iPhone via 3G verbinding kan maken met het internet. Alleen beschikbaar op de iPhone 3G. Zie pagina 34.
EDGE Geeft aan dat het EDGE-netwerk van uw
provider beschikbaar is en dat de iPhone via EDGE verbinding kan maken met het internet. Zie pagina 34.
GPRS Geeft aan dat het GPRS-netwerk van uw
provider beschikbaar is en dat de iPhone via GPRS verbinding kan maken met het internet. Zie pagina 34.
Wi-Fi Geeft aan dat de iPhone is verbonden
met het internet via een Wi-Fi-netwerk. Hoe meer streepjes, des te sterker de verbinding. Zie pagina 27.
Netwerkactiviteit Geeft aan dat er netwerkactiviteit is
of dat de iPhone draadloos wordt gesynchroniseerd. Bepaalde programma's van andere fabrikanten gebruiken dit symbool mogelijk ook om een actief proces aan te geven.
VPN Geeft aan dat het apparaat via VPN
met een netwerk is verbonden. Zie “Netwerk” op pagina 11 9 .
Hangslot Geeft aan dat de iPhone is vergrendeld.
Zie pagina 23.
Hoofdstuk 2 Basiskenmerken 19
Statussymbool Betekenis
Afspelen Geeft aan dat er een nummer, audioboek
of podcast wordt afgespeeld. Zie pagina 69.
Wekker Geeft aan dat er een wekker is ingesteld.
Zie pagina 105.
Bluetooth Blauw of wit symbool: Bluetooth is
ingeschakeld en er is een apparaat, zoals een headset of carkit, aangesloten. Grijs symbool: Bluetooth is ingeschakeld, maar er is geen apparaat aangesloten. Geen symbool: Bluetooth is uitgeschakeld. Zie pagina 48.
Batterij van Bluetooth-headset Geeft de batterijlading van de Bluetooth-
headset aan wanneer deze op de iPhone is aangesloten. Zie “Bluetooth-headset voor de iPhone” op pagina 49.
Batterij Geeft de lading van de batterij of de
oplaadstatus aan. Zie pagina 35.
TTY Geeft aan dat de iPhone is ingesteld
voor gebruik met een TTY-apparaat. Zie pagina 13 0 .
20 Hoofdstuk 2 Basiskenmerken

Het beginscherm

Druk op de thuisknop ( ) om de programma's op de iPhone weer te geven. Tik op een programmasymbool om het programma te starten.
Programma's op de iPhone
De iPhone bevat standaard de volgende programma's:
Hiermee kunt u bellen door een nummer te kiezen uit de lijst met recente gesprekken, favorieten of de lijst met contactpersonen. U kunt ook een nummer intoetsen via het numerieke toetsenblok. Met Visual Voicemail wordt een lijst met uw
Telefoon
Mail
Safari
iPod
Tekst
Agenda
Foto's
Camera
voicemailberichten weergegeven. Vervolgens kunt u deze berichten in elke gewenste
volgorde auisteren.
De iPhone is geschikt voor MobileMe, Microsoft Exchange en de meeste andere populaire e-mailprogramma's, zoals Yahoo! Mail, e-mail van Google en AOL. Natuurlijk kunt u ook gebruikmaken van andere standaard POP3- en IMAP-e-mailsystemen. U kunt pdf-bestanden en andere bijlagen in Mail bekijken en meegestuurde foto's en afbeeldingen bewaren in uw Filmrol-album.
Hiermee kunt u via een mobieletelefoonnetwerk of een Wi-Fi-verbinding op het web surfen. Als u de iPhone een kwartslag draait, worden de pagina's in breedbeeld weergegeven. U kunt in- of uitzoomen door dubbel te tikken. De inhoud van de webpagina wordt automatisch aan het iPhone-scherm aangepast. U kunt bladwijzers synchroniseren met Safari of Microsoft Internet Explorer op de computer. Ook kunt u Safari-fragmenten aan het beginscherm toevoegen, zodat u snel toegang hebt tot uw favoriete websites. En ten slotte kunt u ook afbeeldingen van een website bewaren in uw fotobibliotheek.
Hiermee kunt u naar muziek, audioboeken en podcasts luisteren. U kunt uw eigen On­The-Go-afspeellijsten aanmaken of met behulp van de Genius-functie automatisch een afspeellijst aanmaken met nummers uit uw bibliotheek die goed bij elkaar passen. Ook
kunt u lms en videopodcasts in breedbeeld bekijken.
Hiermee kunt u sms-berichten versturen en ontvangen van telefoons die geschikt zijn voor het versturen en ontvangen van sms-berichten. De conversaties worden in een iChat-achtige weergave bewaard, zodat u alle berichten kunt zien die in u een conversatie hebt verstuurd en ontvangen.
Hiermee kunt u uw agenda's van MobileMe, iCal, Microsoft Entourage, Microsoft Outlook of Microsoft Exchange bekijken. De activiteiten die u op uw iPhone invoert, worden automatisch gekopieerd naar de agenda op uw computer. U kunt bovendien een herinnering instellen voor een activiteit, afspraak of deadline.
Hiermee kunt u foto's en afbeeldingen bekijken die u van uw computer hebt gekopieerd of op uw iPhone hebt opgeslagen. U kunt foto's staand of liggend weergeven, inzoomen op een foto om meer details weer te geven, een diavoorstelling van uw foto's bekijken en foto's per e-mail verzenden, aan een MobileMe-galerie of contactpersoon toevoegen of als achtergrond gebruiken.
Hiermee kunt u foto's met een resolutie van 2 megapixels nemen en ze op de iPhone bekijken, per e-mail verzenden of naar uw computer kopiëren. U kunt ook een foto van iemand anders maken en instellen dat deze foto op de iPhone wordt weergegeven wanneer diegene u belt.
Hoofdstuk 2 Basiskenmerken 21
YouTube
Aandelen
Kaarten
Weer
Klok
Hiermee kunt u video's afspelen uit de onlineverzameling op YouTube.
1
U kunt zoeken naar willekeurige video's of gericht bladeren door aanbevolen video's, de meest bekeken video's, onlangs gepubliceerde video's en video's die als beste zijn beoordeeld.
Hiermee kunt u de koers van uw favoriete aandelen bekijken. Deze worden automatisch via het internet bijgewerkt.
Hiermee kunt u een stratenplattegrond, satellietweergave of hybride weergave van locaties weergeven van elke plek ter wereld. U kunt op de kaart inzoomen voor een gedetailleerdere weergave. Ook kunt u uw huidige locatie bij benadering weergeven. U kunt een uitgebreide routebeschrijving opvragen en de actuele verkeerssituatie op snelwegen bekijken. En tot slot kunt u zoeken naar bedrijven in een bepaald gebied en deze direct bellen.
2
Hiermee kunt u het actuele weerbericht en een weersverwachting voor zes dagen opvragen. U kunt uw favoriete steden toevoegen, zodat u snel het weerbericht van deze steden kunt opvragen.
Hiermee kunt u de tijd in steden over de hele wereld bekijken en een lijst met favoriete klokken maken. U kunt een of meer wekkers instellen, de stopwatch gebruiken of een timer instellen.
Hiermee kunt u optellen, aftrekken, vermenigvuldigen en delen. Om een van de uitgebreide wetenschappelijke functies te gebruiken, draait u de iPhone een kwartslag.
Calculator
Hiermee kunt u onderweg geheugensteuntjes, boodschappenlijstjes of uw briljante ingevingen in een notitie vastleggen. U kunt uw notities ook via e-mail versturen.
Notities
Hiermee kunt u een account instellen en op één centrale plaats alle instellingen van de iPhone naar wens aanpassen. U kunt eventueel een volumebegrenzing instellen zodat u op uw gemak kunt luisteren. U kunt onder andere een beltoon instellen,
Instellingen
de achtergrond en de helderheid van het scherm aanpassen en instellingen voor het netwerk, de telefoon, e-mail, muziek, video's en foto's opgeven. Ook kunt u het automatische slot instellen en een toegangscode opgeven ter beveiliging. Bovendien kunt u de toegang tot expliciet iTunes-materiaal en bepaalde programma's aan banden leggen en de iPhone opnieuw instellen.
22 Hoofdstuk 2 Basiskenmerken
iTunes
Hiermee kunt u zoeken in de muziekcollectie van de iTunes Wi-Fi Music Store of nieuwe nummers, hits of albums beluisteren en kopen en nog veel meer. Starbucks-vestigingen
3
kunt u zelfs achterhalen welk nummer wordt afgespeeld en het
nummer vervolgens direct kopen. Ook kunt u andere nummers uit speciale Starbucks-
1
In bepaalde
collecties zoeken, beluisteren en kopen.
Hiermee kunt u zoeken naar programma's voor de iPhone, die u kunt kopen of downloaden via uw Wi-Fi-verbinding of mobieletelefoonnetwerk. U kunt recensies
App Store
over uw favoriete programma's lezen of er zelf een schrijven. U kunt de programma's downloaden en installeren in uw beginscherm.
1
Hiermee kunt u de gegevens van uw contactpersonen synchroniseren vanuit MobileMe, Adresboek in Mac OS X, Yahoo!-adresboek, Google-adresboek, Windows
Contacten
Adresboek (Outlook Express), Microsoft Outlook of Microsoft Exchange. U kunt gegevens van contactpersonen zoeken, toevoegen, wijzigen of verwijderen. Deze gegevens worden vervolgens automatisch gesynchroniseerd op uw computer.
1
Uitsluitend in bepaalde landen beschikbaar.
2
Sommige voorzieningen of diensten van Kaarten zijn niet in alle landen beschikbaar.
3
Uitsluitend beschikbaar in de Verenigde Staten.
De indeling van het beginscherm aanpassen
U kunt de indeling van symbolen in het beginscherm aanpassen, inclusief de Dock-symbolen onder in het scherm. U kunt de symbolen zelfs op verschillende beginschermen weergeven.
De volgorde van symbolen wijzigen
1 Houd uw vinger op een willekeurig symbool op het beginscherm tot de symbolen
gaan bewegen.
2 Wijzig de volgorde door de symbolen te slepen.
3 Druk op de thuisknop ( ) om uw wijzigingen te bewaren.
U kunt ook koppelingen naar uw favoriete webpagina's aan het beginscherm toevoegen. Zie “Webfragmenten” op pagina 65.
Hoofdstuk 2 Basiskenmerken 23
Extra beginschermen aanmaken: Sleep bij het rangschikken van de symbolen een
knop naar de rand van het scherm, zodat er een nieuw scherm verschijnt. U kunt snel met uw vinger schuiven om naar het oorspronkelijke scherm terug te gaan en meer symbolen naar het nieuwe scherm te slepen.
U kunt maximaal negen schermen aanmaken. Het aantal stippen boven het Dock geeft aan hoeveel beginschermen er zijn. Ook kunt u hieraan zien welk scherm momenteel actief is.
Naar een ander beginscherm gaan: beweeg uw vinger snel naar links of rechts of tik links of rechts van de rij met stippen.
De standaardindeling van het beginscherm herstellen: tik op 'Instellingen' > 'Algemeen' > 'Stel opnieuw in' en tik op 'Herstel beginschermindeling'.

De knoppen

Met een paar eenvoudige knoppen kunt u de iPhone in- en uitschakelen, het volume regelen en het belsignaal in- of uitschakelen.
De knop voor de sluimerstand
Wanneer u de iPhone niet gebruikt maar wel telefoon en sms-berichten wilt kunnen blijven ontvangen, kunt u het apparaat vergrendelen.
Als de iPhone is vergrendeld, gebeurt er niets als u het scherm aanraakt. U kunt nog wel naar muziek luisteren en het volume regelen. Met de knop op de meegeleverde stereoheadset kunt u een nummer afspelen of onderbreken, de telefoon opnemen of een gesprek beëindigen.
24 Hoofdstuk 2 Basiskenmerken
Standaard is de iPhone zo ingesteld dat deze automatisch wordt vergrendeld als u het
Knop voor de
sluimerstand
scherm een minuut lang niet aanraakt.
De iPhone vergrendelen Druk op de knop voor de sluimerstand.
De iPhone ontgrendelen Druk op de thuisknop (
sluimerstand en sleep de schuifknop.
De iPhone helemaal uitschakelen Houd de knop voor de sluimerstand enkele
seconden ingedrukt totdat u een rode schuifknop op het scherm ziet. Versleep deze schuifknop vervolgens. Als de iPhone uit is, worden binnenkomende gesprekken direct doorgestuurd naar uw voicemail.
De iPhone inschakelen Houd de knop voor de sluimerstand ingedrukt
totdat het Apple logo verschijnt.
) of op de knop voor de
Zie “Het apparaat automatisch vergrendelen” op pagina 12 1 om te zien hoe u kunt instellen dat de iPhone automatisch wordt vergrendeld na een bepaalde periode van inactiviteit. Zie “Codeslot” op pagina 121 voor informatie over het instellen van een toegangscode om de iPhone te ontgrendelen.
Volumeknoppen
Als u aan het bellen bent, naar muziek luistert of een lm of andere soorten media
bekijkt of beluistert, kunt u met de knoppen aan de zijkant van de iPhone het volume regelen. Ook kunt u met deze knoppen het volume van het belsignaal, meldingen en
andere geluidseecten regelen.
WAARSCHUWING: raadpleeg de handleiding Belangrijke productinformatie op
www.apple.com/nl/support/manuals/iphone voor belangrijke informatie over het voorkomen van gehoorbeschadiging.
Hoofdstuk 2 Basiskenmerken 25
Om het volume te wijzigen, gebruikt u de knoppen aan de zijkant van de iPhone.
Volume omhoog
Volume omlaag
Bel­signaal aan
Bel­signaal uit
Zie “Muziek” op pagina 133 voor informatie over het instellen van een volumebegrenzing op de iPhone voor muziek en video's.
Schakelaar voor belsignaal
De iPhone heeft een knop waarmee u het belsignaal kunt in- ( ) of uitschakelen ( ).
Als het belsignaal van de iPhone is ingeschakeld, worden alle geluiden afgespeeld. Als het belsignaal van de iPhone is uitgeschakeld, hoort u geen belsignaal, meldingen
of geluidseecten. Als u in het programma Klok een wekker hebt ingesteld, hoort u
deze echter wel. Wanneer u wordt gebeld, begint de iPhone te trillen, ongeacht of het belsignaal is in- of uitgeschakeld. Als het belsignaal van de iPhone is ingeschakeld, kunt u een gesprek wegdrukken door één keer op de knop voor de sluimerstand of op een van de volumeknoppen te drukken. Druk nogmaals op de knop om het gesprek naar uw voicemail door te sturen.
Zie “Geluiden en de aan/uit-schakelaar voor het belsignaal” op pagina 117 voor informatie over het wijzigen van geluids- en trilinstellingen.
26 Hoofdstuk 2 Basiskenmerken

Het aanraakscherm

Afhankelijk van wat u aan het doen bent, worden er verschillende knoppen en regelaars op het aanraakscherm van de iPhone weergegeven.
Programma's openen
Een programma openen: tik op een symbool.
Naar het beginscherm teruggaan: druk op de thuisknop ( ) onder het scherm.
Scrollen
Sleep omhoog en omlaag om te scrollen. Soms kunt u ook opzij scrollen, zoals op een webpagina.
Als u uw vinger over het scherm sleept om te scrollen, kiest of activeert u niets op het scherm.
Hoofdstuk 2 Basiskenmerken 27
Beweeg uw vinger snel over het scherm om snel te scrollen.
Index
U kunt wachten tot het scrollen stopt of tijdens het scrollen op het scherm tikken om het scrollen direct te stoppen. Als u op het scherm tikt of dit aanraakt om het scrollen te stoppen, kiest of activeert u niets op het scherm.
Om snel naar het begin van een lijst, webpagina of e-mailbericht te scrollen, tikt u op de statusbalk.
Lijsten
Sommige lijsten hebben een index aan de rechterkant van het scherm.
Onderdelen in een lijst met een index zoeken: Tik op een letter om naar de vermeldingen te gaan die beginnen met die letter. Sleep uw vinger vervolgens langs de index om snel door de lijst te scrollen.
Een onderdeel kiezen: tik op een onderdeel in de lijst.
Afhankelijk van de lijst kunt u door te tikken op een onderdeel verschillende handelingen uitvoeren, zoals een nieuwe lijst openen, een nummer afspelen, een e-mail openen of de gegevens van een contactpersoon weergeven om deze persoon
28 Hoofdstuk 2 Basiskenmerken
te bellen.
Teruggaan naar de vorige lijst: tik op de terugknop in de linkerbovenhoek.
In- of uitzoomen
Als u foto's, webpagina's, e-mailberichten of kaarten aan het bekijken bent, kunt u in­en uitzoomen. Hiervoor beweegt u uw vingers naar elkaar toe of uit elkaar. Op foto's en webpagina's kunt u dubbel tikken (tweemaal snel echter elkaar tikken) om in te zoomen en opnieuw dubbel tikken om weer uit te zoomen. Op kaarten tikt u dubbel om in te zoomen en tikt u eenmaal met twee vingers om uit te zoomen.

Het schermtoetsenbord

Met het schermtoetsenbord kunt u tekst typen, zoals gegevens van contactpersonen, tekstberichten en webadressen.
Tekst invoeren
In sommige programma's biedt het slimme toetsenbord automatisch suggesties terwijl u typt om spelfouten te voorkomen.
Tekst invoeren
1 Tik op een tekstveld (bijvoorbeeld in een notitie of nieuwe gegevens van
contactpersonen) om het toetsenbord te activeren.
2 Tik op de toetsen op het toetsenbord.
Gebruik in het begin alleen uw wijsvinger om te typen. Naarmate u bedrevener wordt in het typen, kunt u sneller typen door uw beide duimen te gebruiken.
Hoofdstuk 2 Basiskenmerken 29
Terwijl u op een lettertoets drukt, ziet u de letter boven uw duim of vinger. Als u per ongeluk de verkeerde toets aanraakt, plaatst u uw vinger op de juiste toets. De letter wordt pas ingevoerd op het moment dat u de toets loslaat.
Een hoofdletter typen Tik op de Shift-toets ( ) voordat u de gewenste
letter typt.
Snel een punt en een spatie typen Tik dubbel op de spatiebalk. (U kunt deze
voorziening in- of uitschakelen in 'Instellingen' > 'Algemeen' > 'Toetsenbord'.)
Caps Lock inschakelen Tik dubbel op de Shift-toets (
wordt blauw en alle letters die u typt worden weergegeven in hoofdletters. Tik opnieuw op de Shift-toets om Caps Lock weer uit te schakelen. (U kunt deze voorziening in- of uitschakelen in 'Instellingen' > 'Algemeen' > 'Toetsenbord'.)
Cijfers, interpunctie en symbolen weergeven Tik op de nummertoets (
Letters en symbolen typen die niet op het toetsenbord aanwezig zijn
symbooltoets ( en symbolen weer te geven.
Houd de letter of het symbool dat het meest in de buurt komt ingedrukt en schuif met uw vinger om een variatie te kiezen.
) om meer interpunctietekens
). De Shift-toets
). Tik op de
30 Hoofdstuk 2 Basiskenmerken
Loading...
+ 134 hidden pages