AEG MCC3880E User Manual [ro]

MCC3880EM
Informaþii pentru utilizator
Cuptor cu microunde
Cuprins
2
Vă mulţumim că aţi ales unul din produsele noastre de calitate.
Pentru a asigura performanţe optime şi de durată ale aparatului dvs., vă rugăm citiţi cu atenţie acest manual cu instrucţiuni. Vă va permite să parcurgeţi toate procesele în mod perfect şi eficient. Pentru a putea consulta acest manual ori de câte ori aveţi nevoie, vă recomandăm să îl păstraţi într-un loc sigur. Şi vă rugăm să îl înmânaţi unui eventual viitor proprietar al aparatului.
Vă dorim să vă bucuraţi pe deplin de noul dvs. aparat.
Cuprins
Informaţii privind siguranţa 2
Instrucţiuni generale de siguranţă
Siguranţa copiilor 4 Siguranţa ustensilelor 4 Siguranţa alimentelor 6 Instrucţiuni de siguranţă pentru coacerea cu grătar şi cu modurile combinate 7
Înainte de prima utilizare a cuptorului
Modul de funcţionare a cuptorului cu microunde 9 Descrierea funcţiilor 10 Modificarea parametrilor 11
Descrierea produsului 12 Funcţionarea 14
Setarea ceasului 14 Siguranţa pentru copii 14 Gătitul la microunde 15 Pornirea rapidă 15 Gătitul cu grătarul 15 Gătitul cu microunde + grătar 15 Gătit convenţional 16 Gătitul cu convecţie + microunde
16
Grătar termic 17 Dezgheţarea automată 17
2
8
Ne rezervãm dreptul asupra efectuãrii de modificãri
Dezgheţarea manuală 18 Funcţia automată F1 (încălzirea alimentelor) 18 Funcţia automată F2 (gătire) 19 Funcţia automată F3 (dezgheţare şi rumenire) 20
Recomandări utile 21 În caz de defectare 25
Înlocuirea becului 26
Întreţinerea şi curăţarea 26
Tavanul cuptorului 28
Informaţii privind mediul înconjurător
Instalarea 29
Înainte de instalare 29 După instalare 29 Scheme de instalare 30
Date tehnice 31 ROMANIA CONDIŢII DE GARANŢIE
Garanţie Europeană 34 www.electrolux.com 34
29
32
Informaţii privind siguranţa
Instrucţiuni generale de siguranţă
CITIŢI CU ATENŢIE ŞI PĂSTRAŢI PENTRU A CONSULTA ŞI PE VIITOR
Informaţii privind siguranţa
3
• Întrerupătoarele încorporate pentru cuplarea de siguranţă împiedică func‐ ţionarea cuptorului cu microunde când uşa este deschisă.
• Nu umblaţi la ele şi nu încercaţi să puneţi cuptorul în funcţiune cu uşa des‐ chisă, deoarece acest lucru poate duce la expunerea la energia microun‐ delor.
• Nu lăsaţi să se depună resturi de mâncare sau de detergent pe suprafeţele de etanşare ale uşii. Consultaţi capitolul Curăţarea şi întreţinerea pentru in‐ strucţiunile de curăţare.
• Este foarte important ca uşa cuptorului să se închidă bine şi ca următoarele să nu fie deteriorate: (1) uşa (deformată), (2) balamalele şi închizătoarele (stricate sau instabile), (3) garnitura uşii şi suprafaţa de etanşare.
AVERTIZARE Dacă uşa, balamalele/închizătorile sau garnitura uşii sunt deteriorate, cuptorul cu microunde nu trebuie să mai fie folosit până când nu este reparat de un tehnician calificat.
AVERTIZARE Este periculos pentru oricine altcineva, în afară de o persoană calificată, să repare sau să regleze acest cuptor. Contactaţi cel mai apropiat centru de ser‐ vice dacă este nevoie de reparaţii.
• Nu scoateţi niciodată carcasa exterioară, uşa sau panoul de comandă. Acest lucru vă poate expune la o tensiune electrică extrem de înaltă.
• Instalaţi sau amplasaţi acest cuptor numai în conformitate cu 'instrucţiunile de instalare' din acest manual.
• Utilizaţi aparatul numai în scopul prevăzut, aşa cum se arată în acest ma‐ nual. Nu utilizaţi substanţe chimice corozive în acest aparat. Acest tip de cuptor este destinat în mod specific pentru încălzirea, prepararea sau de‐ congelarea alimentelor. Nu este destinat pentru uzul industrial sau de labo‐ rator, nici pentru uzul comercial, deoarece acest tip de folosire duce la anu‐ larea garanţiei.
• Nu puneţi în funcţiune cuptorul când este gol. Dacă înăuntru nu există ali‐ mente sau apă care să absoarbă energia microundelor, tubul magnetronului se poate deteriora.
• Nu depozitaţi acest aparat în exterior. Nu utilizaţi acest aparat lângă apă.
• Nu încercaţi să uscaţi haine sau ziare în cuptorul cu microunde. Aceste ar‐ ticole pot lua foc.
• Nu utilizaţi cavitatea sa pentru a depozita obiecte. Nu lăsaţi produse din hârtie, ustensile de gătit sau alimente în cuptor, când acesta nu este folosit.
• Temperatura suprafeţelor accesibile poate fi foarte mare când aparatul func‐ ţionează.
AVERTIZARE Dacă observaţi fum, închideţi sau scoateţi din priză aparatul şi ţineţi închisă uşa cuptorului pentru a înăbuşi flăcările. Nu folosiţi niciodată apă.
Informaţii privind siguranţa
4
AVERTIZARE Acest aparat nu trebuie folosit de persoane (inclusiv copii) cu capacităţi fizice şi senzoriale reduse, sau lipsiţi de experienţă şi cunoştinţe, cu excepţia cazului în care sunt supravegheaţi sau li s-au dat instrucţiuni în legătură cu folosirea aparatului.
• Nu forţaţi cu mâna placa rotativă să se rotească. Acest lucru poate provoca funcţionarea defectuoasă.
• Aparatul nu trebuie să fie pus în funcţiune cu ajutorul unui timer extern sau al unui sistem separat de telecomandă.
• Aveţi grijă să nu blocaţi deschiderile de ventilare din părţile de sus, din spate, din lateral şi de jos ale cuptorului.
AVERTIZARE Nu folosiţi acest cuptor în scopuri comerciale. Acest cuptor este destinat doar pentru uzul casnic.
Siguranţa copiilor
• Acest aparat este proiectat pentru a fi utilizat de adulţi. Copiii trebuie supra‐ vegheaţi pentru a fi siguri că nu modifică butoanele şi nu se joacă cu apa‐ ratul.
• Nu lăsaţi copiii să se apropie de ambalaje.
Siguranţa ustensilelor
Funcţia Microunde Pentru funcţia microunde, reţineţi faptul că microundele sunt reflectate de su‐ prafeţele metalice. Sticla, porţelanul, lutul, plasticul şi hârtia permit trecerea microundelor. Din acest motiv, vasele metalice şi farfuriile sau recipientele cu părţi sau de‐ coraţiuni metalice nu pot fi utilizate în cuptorul cu microunde. Articolele de sticlărie şi lut cu decoraţiuni sau conţinut metalic (de exemplu cristal cu plumb) nu pot fi utilizate în cuptoarele cu microunde. Materialele ideale pentru utilizarea în cuptoarele cu microunde sunt sticla, por‐ ţelanul sau lutul refractar la căldură, sau plasticul rezistent la căldură. Sticla sau porţelanul foarte subţiri trebuie utilizate doar pe perioade scurte de timp (de exemplu pentru încălzire). Alimentele fierbinţi transmit căldură farfuriilor, care pot deveni foarte fierbinţi. De aceea, trebuie să utilizaţi întotdeauna o mănuşă pentru cuptor!
Modul de verificare a veselei pentru cuptor pe care doriţi să o utilizaţi Puneţi în cuptor articolul pe care doriţi să-l utilizaţi timp de 20 de secunde la
puterea maximă a microundelor. După această perioadă, dacă este rece sau doar puţin cald, este potrivit pentru utilizare. Totuşi, dacă se încălzeşte puternic sau cauzează apariţia arcului electric, nu este potrivit pentru utilizarea cu mi‐ crounde.
Funcţia Grătar şi Aer fierbinte În cazul funcţiei Grătar, vesela pentru cuptor trebuie să fie rezistentă la o tem‐
peratură de cel puţin 300°C.
Informaţii privind siguranţa
5
Farfuriile din plastic nu sunt potrivite pentru utilizarea cu grătarul. Funcţia Microunde + Grătar În cazul funcţiei Microunde + Grătar, vesela pentru cuptor trebuie să fie potrivită
pentru utilizarea cu microunde şi cu grătar. Folia şi recipientele din aluminiu Alimentele preparate anterior în recipiente de aluminiu sau în folie de aluminiu
pot fi puse în cuptorul cu microunde dacă sunt respectate următoarele aspecte: Ţineţi cont de recomandările producătorului scrise pe ambalaj.
• Recipientele de aluminiu nu pot fi mai înalte de 3 cm şi nu trebuie să intre în contact cu pereţii cavităţii (distanţa minimă 3 cm). Orice fel de capac sau înveliş de aluminiu trebuie înlăturat.
• Puneţi recipientul de aluminiu direct deasupra plăcii rotative. Dacă utilizaţi grilajul dreptunghiular, puneţi recipientul pe o farfurie de porţelan. Nu puneţi niciodată recipientul direct pe grilajul dreptunghiular!
• Durata de gătire este mai mare din cauza faptului că microundele pătrund în alimente numai de deasupra. Dacă aveţi orice fel de nelămuriri, cel mai bine este să utilizaţi numai farfurii potrivite pentru utilizarea cu microunde.
• Folia de aluminiu poate fi utilizată pentru a reflecta microundele pe durata procesului de dezgheţare. Alimentele delicate, cum ar fi carnea de pui sau tocată, pot fi protejate de căldura excesivă prin acoperirea extremităţilor/ marginilor respective.
• Atenţie: folia de aluminiu nu poate intra în contact cu pereţii cavităţii, deoa‐ rece acest lucru poate cauza apariţia arcului electric.
Capace Vă recomandăm capace din sticlă sau plastic sau folie adezivă, deoarece:
1. În acest fel va fi oprită evaporarea excesivă (în special în cazul duratelor
foarte lungi de gătire);
2. Duratele de gătire sunt mai scurte;
3. Alimentele nu devin uscate;
4. Aroma este păstrată.
Capacul trebuie să aibă găuri sau orificii, astfel încât să nu se formeze pre‐ siune. Pungile de plastic trebuie de asemenea deschise. Sticlele sau borca‐ nele cu alimente pentru bebeluşi şi recipientele asemănătoare pot fi încălzite numai fără partea lor de sus / capace, în caz contrar se pot arde.
Ghid pentru ustensile şi accesorii pentru cuptor Lista de mai jos este un ghid general.
• : Ustensile şi accesorii care pot fi utilizate
• : Ustensile şi accesorii care trebuie evitate
Informaţii privind siguranţa
6
Tipul de veselă pentru cuptor Modul de utilizare
Microunde Grătar Grătar +
Dezgheţa‐
Gătire
Microunde
rea
Sticlă şi porţelan 1)Cele de uz casnic, nerezistente la flacără, se pot utiliza în maşina de spălat vase
Porţelan emailat Sticlă şi por‐ ţelan rezistente la flacără
Porţelan, ceramică 2) Articole neemailate sau emailate fără decoraţiuni metalice
Farfurii din lut
ţiunile producătorului!)
Farfurii din lut
ţiunile producătorului!)
Farfurii din plastic
instrucţiunile producătorului!)
Ţineţi cont de instruc‐
emailate
Ţineţi cont de instruc‐
neemailate
Ţineţi cont de
Rezis‐
tente la căldură 100°C Farfurii din plastic
instrucţiunile producătorului!)
Ţineţi cont de
Rezis‐
tente la căldură 250°C Folii din plastic 3)Folie de plas‐
tic pentru alimente Folii de plastic 3)Celofan Hârtie, carton, pergament
4)
Folie de aluminiu
Ambalaje din aluminiu
5)
Accesorii (grilaj dreptunghiu‐ lar)
1) Fără nici un fel de margini imprimate cu aur sau argint; fără cristal cu plumb.
2) Ţineţi cont de instrucţiunile producătorului!
3) Nu utilizaţi cleme metalice pentru închiderea pungilor. Efectuaţi găuri în pungi. Utilizaţi foliile
numai pentru a acoperi alimentele.
4) Nu utilizaţi farfurii din hârtie.
5) Numai recipiente din aluminiu puţin adânci, fără capac/înveliş. Aluminiul nu poate intra în contact
cu pereţii cavităţii.
Siguranţa alimentelor
• Nu încălziţi alimente în conserve în cuptorul cu microunde. Puneţi întot‐ deauna alimentele într-un recipient adecvat.
Informaţii privind siguranţa
• Nu prăjiţi alimente în mult ulei în cuptorul cu microunde, întrucât temperatura uleiului nu poate fi controlată şi se pot produce situaţii periculoase.
• Se pot face floricele de porumb în cuptorul cu microunde, dar numai în am‐ balaje speciale sau în vase speciale pentru acest scop. Această operaţie trebuie supravegheată întotdeauna.
• Înţepaţi alimentele cu coajă sau membrană neporoasă, pentru ca să nu se acumuleze aburii şi să nu explodeze. Exemple de alimente care trebuie în‐ ţepate: mere, cartofi, ficăţei de pui şi gălbenuşuri de ouă.
• Conţinutul biberoanelor şi al borcănaşelor cu alimente pentru bebeluşi tre‐ buie amestecat sau agitat, iar temperatura trebuie verificată înainte de a servi, pentru a se evita arsurile.
AVERTIZARE Lichidele şi alte alimente nu trebuie încălzite în recipiente închise, deoarece acestea pot exploda.
AVERTIZARE Încălzirea băuturilor la microunde poate duce la o fierbere cu întârziere, de aceea trebuie să aveţi grijă când mânuiţi recipientul.
AVERTIZARE Când încălziţi lichide, de exemplu supe, sosuri sau băuturi, în cuptorul cu mi‐ crounde, supraîncălzirea lichidului peste punctul de fierbere se poate produce fără ca acest lucru să fie pus în evidenţă de bulele de aer. Din acest motiv se poate produce o revărsare bruscă a lichidului fierbinte. Pentru a preveni această eventualitate, trebuie luate următoarele măsuri:
1. Evitaţi folosirea recipientelor cu laturi rectilinii şi cu gât îngust.
2. Nu supraîncălziţi.
3. Amestecaţi lichidul înainte de a introduce recipientul în cuptor şi la jumăta‐
tea timpului de încălzire.
4. După încălzire, lăsaţi să se odihnească puţin în cuptor, apoi amestecaţi din
nou înainte de a scoate cu grijă recipientul.
7
AVERTIZARE Unele produse precum ouăle întregi şi recipientele închise - de exemplu, bor‐ canele de sticlă închise - pot exploda şi nu trebuie să fie încălzite în acest cuptor. Ocazional, ouăle ochiuri fierte în apă pot exploda în timpul coacerii. Înţepaţi întotdeauna gălbenuşul, apoi acoperiţi şi lăsaţi să se odihnească un minut înainte de a scoate capacul.
Este normal să iasă aburi pe lângă uşă, sau ca aceasta să se aburească, sau să apară picături de apă sub uşă în timpul ciclului de gătire. Acesta este con‐ dens de la căldura alimentelor şi nu afectează siguranţa cuptorului. Uşa nu are rolul de a închide ermetic cavitatea cuptorului.
Instrucţiuni de siguranţă pentru coacerea cu grătar şi cu modurile combinate
• Fereastra de inspectare din sticlă se poate sparge dacă este stropită cu apă în timpul frigerii la grătar.
Înainte de prima utilizare a cuptorului
8
• Trebuie să folosiţi mănuşi de bucătărie când introduceţi sau când scoateţi alimentele din cuptor. Recipientele se înfierbântă foarte tare în cuptor, de aceea trebuie să aveţi grijă să nu vă ardeţi. Placa rotativă şi grătarul de metal se înfierbântă foarte tare, de aceea trebuie să folosiţi mănuşi de bucătărie când umblaţi cu ele.
• Nu atingeţi fereastra de inspectare internă sau externă cu elemente de metal când introduceţi sau când scoateţi alimentele din cuptor. Interiorul uşii şi al cuptorului se înfierbântă foarte tare, de aceea trebuie să aveţi grijă când vă ocupaţi de alimentele din cuptor.
• Nu puneţi placa rotativă sau recipientele în apă rece şi nu încercaţi să le răciţi rapid după utilizare.
• Nu puneţi obiecte pe partea superioară a cuptorului. Partea de sus a cup‐ torului se înfierbântă foarte tare, de aceea obiectele puse pe ea se pot de‐ teriora din cauza căldurii.
• Preîncălziţi cuptorul numai când folosiţi grătarul, niciodată când folosiţi mi‐ croundele sau modurile combinate (Microunde şi Grătar)
AVERTIZARE Când aparatul este utilizat în modul combinat, copiii pot să-l folosească doar sub supravegherea unui adult, din cauza temperaturilor mari generate.
AVERTIZARE Temperatura suprafeţelor accesibile poate fi foarte mare când aparatul func‐ ţionează.
Înainte de prima utilizare a cuptorului
În cuptoarele convenţionale, căldura radiată de elementele electrice sau arzătoarele cu gaz pătrunde încet în alimente din exterior în interior. Din acest motiv, există o cantitate mare de energie care se pierde cu încălzirea aerului, a componentelor cuptorului şi a recipientelor pentru alimente. Într-un cuptor cu microunde, căldura este generată de alimente, aceasta cir‐ culând din interior în exterior. Nu se pierde căldură în aer, în pereţii cavităţii cuptorului sau în farfurii sau recipiente (dacă acestea sunt potrivite pentru uti‐ lizarea în cuptorul cu microunde), cu alte cuvinte, doar alimentele sunt încălzi‐ te.
Cuptoarele cu microunde au următoarele avantaje:
1. Durate de gătit mai scurte; în general acestea sunt cu până la 3/4 mai mici
decât cele necesare pentru gătit convenţional.
2. Dezgheţarea ultra rapidă a alimentelor, în acest fel reducându-se pericolul
formării de bacterii.
3. Economia de energie.
4. Conservarea valorilor nutriţionale ale alimentelor datorită duratelor de găti‐
re mai reduse.
5. Uşor de curăţat.
Înainte de prima utilizare a cuptorului
Modul de funcţionare a cuptorului cu microunde
Într-un cuptor cu microunde există o supapă cu tensiune înaltă numită mag‐ netron, care converteşte energia electrică în energie a microundelor. Aceste unde electromagnetice sunt canalizate în interiorul cuptorului prin intermediul unui ghid de unde şi distribuite de un dispozitiv de împrăştiere metalic sau o placă rotativă. În interiorul cuptorului microundele se propagă în toate direcţiile şi sunt reflec‐ tate de pereţii metalici, pătrunzând uniform în alimente.
De ce se încălzesc alimentele
Majoritatea alimentelor conţin apă, iar moleculele de apă vibrează când sunt supuse la microunde. Frecarea dintre molecule produce căldură, care creşte temperatura alimente‐ lor, astfel dezgheţând, gătind sau păstrându-le la cald.
Deoarece căldura se formează în interiorul alimentelor:
• Acestea pot fi gătite cu lichid sau grăsime/ulei puţin sau chiar deloc;
• Dezgheţarea, încălzirea sau gătirea într-un cuptor cu microunde este mai rapidă decât într-un cuptor convenţional;
• Vitaminele, mineralele şi substanţele nutritive din alimente sunt conservate;
• Culoarea şi aroma naturală a alimentelor rămân nemodificate.
Microundele trec prin porţelan, sticlă, carton sau plastic, dar nu trec prin metal. Din acest motiv, recipientele din metal sau cele cu componente metalice nu trebuie utilizate într-un cuptor cu microunde.
Microundele sunt reflectate de metal ...
9
Înainte de prima utilizare a cuptorului
10
... dar trec prin sticlă şi porţelan ...
... şi sunt absorbite de alimente.
Descrierea funcţiilor
Simbol Funcţie Puterea mi‐
Microunde 200W Dezgheţarea înceată a alimentelor delica‐
400W Gătit cu căldură puţină; fierberea orezului.
600W Încălzirea şi gătirea alimentelor
800W Gătirea legumelor şi alimentelor. Gătirea şi
1000W Încălzirea rapidă a lichidelor
croundelor
Alimente
te; menţinerea la cald a alimentelor
Dezgheţarea rapidă, încălzirea alimentelor pentru bebeluşi
încălzirea cu atenţie. Încălzirea şi gătirea porţiilor mici de alimente
Înainte de prima utilizare a cuptorului
11
Simbol Funcţie Puterea mi‐
Grătar --- Frigerea la grătar
Microunde + Grătar
400W Frigerea la grătar a cărnii de pui şi a cărnii
600W Gătirea plăcintelor şi a felurilor de mâncare
Aer fierbinte --- Frigerea şi coacerea
Microunde + Aer fierbinte
Grătar + Ventilator
--- Frigerea la grătar a cărnii de pui
--- Cartofi – congelaţi, dezgheţare şi prăjire
croundelor
200W Rumenirea alimentelor
200 - 600W Frigerea rapidă la grătar a cărnii, peştelui
--- Frigerea la grătar a cărnii şi peştelui
în general
umplute cu brânză
şi puilor. Coacerea prăjiturilor
Alimente
Modificarea parametrilor
Parametrii de funcţionare (timp, putere, temperatură) pot fi modificaţi când cuptorul funcţionează sau când procesul de gătire a fost întrerupt, procedând în felul următor:
1. Selectaţi parametrul care trebuie modificat cu butoanele de selectare a pa‐
rametrilor. Simbolul respectiv şi afişajul încep să clipească.
2. Setaţi valoarea dorită cu butoanele '+' şi '–'.
3. Apăsaţi butonul de confirmare sau aşteptaţi 3 secunde pentru a valida noua
valoare a parametrului. Afişajul şi simbolurile se opresc din clipit.
Sfârşitul unui ciclu de gătire
La terminarea procesului veţi auzi trei bipuri şi afişajul va indica cuvântul "End" (Sfârşit). Bipurile sunt repetate la fiecare 30 de secunde până când uşa este deschisă sau butonul Cancel (Anulare) este apăsat.
Anularea unui ciclu de gătire
Dacă doriţi să anulaţi procesul de gătire, apăsaţi butonul Cancel (Anulare) de două ori. Veţi auzi apoi un bip şi timpul va apărea pe afişaj.
Descrierea produsului
12
Întreruperea unui ciclu de gătire
Puteţi opri procesul de gătire în orice moment apăsând o dată butonul Cancel (Anulare) sau deschizând uşa cuptorului.
În ambele cazuri:
• Emisia de microunde se opreşte imediat.
• Grătarul este dezactivat dar este încă foarte fierbinte. Pericol de arsuri!
• Cronometrul se opreşte şi afişajul indică timpul de funcţionare rămas.
Dacă doriţi, acum puteţi:
1. Roti sau amesteca alimentele pentru a vă asigura că sunt gătite uniform.
2. Modifica parametrii procesului.
3. Anula procesul prin apăsarea butonului Cancel (Anulare).
Pentru a relua procesul, închideţi uşa şi apăsaţi butonul Start
Descrierea produsului
9
11
10
5
4
3
2
1. Uşă de sticlă
2. Zăvoare
3. Suportul plăcii rotative
4. Inel rotativ
5. Placa rotativă
6. Grătar rabatabil
7. Capac din mică
8. Bec
9. Panoul de comandă
10. Tavă emailată (a nu se utiliza cu microunde)
11. Grilaj dreptunghiular
12. Suporturi laterale
12
6
7
8
1
Loading...
+ 28 hidden pages