XXL Tech NX200 User guide [nl]

Bestnr. 85 76 57
OBDII diagnose-apparaat XXLTECH NX200
Alle rechten, ook vertalingen, voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een automatische gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch, door fotokopieën, of op enige andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van CONRAD ELECTRONIC BENELUX B.V. Nadruk, ook als uittreksel is niet toegestaan. Druk- en vertaalfouten voorbehouden. Deze gebruiksaanwijzing voldoet aan de technische eisen bij het in druk gaan. Wijzigingen in de techniek en uitvoering voorbehouden. © Copyright 2012 by CONRAD ELECTRONIC BENELUX B.V.
Internet
: www.conrad.nl of www.conrad.be
Inhoudsopgave
1. Algemene OBD II informatie 3
2. Veiligheidsaanwijzingen 4
3. Gebruik van dit handboek 5
4. Introductie 7
4.1 OBDII/EOBD standaard 7
4.2 Over dit diagnose-apparaat 9
5. Diagnose met OBDII/EOBD 13
5.1 Foutmeldingen uitlezen 14
5.2 DTC's wissen 15
5.3 Live gegevens weergegeven 16
5.4 Freeze Frame gegevens weergeven 16
5.5 I/M gereedheid weergeven 18
5.6 Voertuiginformatie uitlezen 20
5.7 Testprocedure beëindigen 21
6. Het diagnose-apparaat actualiseren 21
7. Verhelpen van fouten 23
7.1 Foutberichten 23
7.2 Het diagnose-apparaat start niet op 23
2
Geachte klant
Hartelijk dank voor uw vertrouwen in het voertuig- diagnose-apparaat XXLTECH NX200. Al onze langjarige ervaring op het gebied van de autodiagnose vindt u in dit diagnose-apparaat terug. Wij zijn er van overtuigd, dat dit diagnose-apparaat u heel behulpzaam zal zijn.
1. Algemene OBD II informatie
Principieel gelden 2 soorten van voertuigdiagnose.
Aan de ene kant het fabrikantspecifieke, dus zo hoe de autofabrikant dit handhaaft. Met een fabriekspecifieke diagnose is het mogelijk alle besturingen van een voertuig, zoals motor, ABS, airbag, automatische transmissie, instrumentenpaneel enz. te lezen en storings­berichten te wissen. Het bouwjaar speelt hierbij geen rol. Niet zo dure fabrikantspecifieke diagnoseapparaten voor VAC voertuigen (VW, AUDI, SKODA, SEAT) zijn verkrijgbaar bij www.autodia.de.
Helaas geven niet alle autofabrikanten de beschikking over de toegepaste diagnose­protocollen. Echter zijn deze diagnoseprotocollen noodzakelijk om een emissieonderzoek uit te voeren.
Aan de andere kant is de OBD (On-Board Diagnose). In Californië (VS) zijn er eind 1980 de eerste stappen ondernomen voor een standaard OBD voor alle voertuigmerken. De eerste generatie wordt ook OBD I genoemd.
Helaas wordt vaak OBD I gebruikt voor de fabrikantspecifieke diagnose, echter is dit fout.
De tweede generatie van de on-board diagnose, dus OBD II, werd in de VS in 1996 verplicht. Alle voor de Amerikaanse markt geproduceerde voertuigen zijn zodoende vanaf 1996 OBD II geschikt.
In de Europese Unie werd pas jaren later de fabrikant verplicht, sommige protocollen, die voor een emissie- onderzoek relevant zijn, vrij te geven.
Voor de Europese markt geproduceerde benzine- voertuigen zijn vanaf het jaar 2001 geschikt voor OBD II. Diesel- voertuigen zijn pas vanaf 2004 geschikt voor OBD II.
Om een grens te trekken bij de auto-diagnose voor de VS, benoemde de Europese unie deze diagnose EOBD (European On-Board Diagnose). EBDO en OBD II zijn, behalve een kleine uitzondering, hetzelfde.
Omdat de OBD II ingevoerd werd om emissiesystemen te kunnen controleren, hebben OBD II-diagnose- apparaten slechts toegang op het motor- besturingsgedeelte van een voertuig. Bij nieuwere auto's kunnen nog sommige automatische transmissiefouten en ABS- fouten uitgelezen en gewist worden. Daarbij wordt echter niet direct het stuurapparaat van de automatische transmissie resp. ABS stuurapparaat uitgelezen, zoals dit fabrieksspecifiek gebeurt, maar alleen emissierelevante storingen.
Met een OBT II apparaat is het om die reden niet mogelijk stuurapparaten van airbag, instrumentenpaneel, radio, wegrijdblokkering, centrale vergrendeling enz. uit te lezen. Onderhoudsintervallen kunnen eveneens niet gereset worden, omdat deze in het instrumentenpaneel opgeslagen zijn.
3
Als er emissierelevante fouten in de elektronica- en motorcomponenten optreden, gaat het waarschuwingslampje branden.
Met behulp van de XXLTECH NX200 kunnen deze fouten uitgelezen en gewist worden.
2. Veiligheidsaanwijzingen
Voor uw veiligheid en ter voorkoming van beschadiging aan de apparaten en het voertuig, leest u voor de ingebruikneming van uw XXLTECH NX200 diagnose-apparaat eerst deze gebruiksaanwijzing zorgvuldig door. De navolgende en in het gehele handboek aangegeven veiligheidsaanwijzingen zijn bedoeld voor de gebruiker van dit apparaat en om zorgvuldig met het apparaat om te gaan. Let steeds op de door de voertuig- en apparaat-fabrikant ter beschikking gestelde veiligheidsaanwijzingen en testprocedures. Lees, begrijp en volg alle veiligheidsaanwijzingen op die in dit handboek vermeld zijn.
Gebruik uw diagnose-apparaat steeds zo hoe dit in deze gebruiksaanwijzing bedoeld is en volg alle veiligheidsaanwijzingen op. Plaats de testkabel, zodat deze niet kan belemmeren bij het besturen van uw voertuig. Raak geen hete motor of andere hete onderdelen aan, om brandwonden te voorkomen. Zet de hendel van de automatische transmissie op PARK of in STATIONAIR bij een handgeschakelde versnellingsbak.
Door het wissen van de foutcodes is de storing meestal niet verholpen. Als de foutmelding opnieuw wordt weergegeven moet u het voertuig laten repareren.
4
3. Gebruik van dit handboek
In dit handboek vindt u instructies voor het gebruik van het diagnose-apparaat. Hieronder zijn de conventies vermeldt die in dit handboek gebruikt worden.
Vetgedrukte tekst
Een vetgedrukte tekst accentueert de selecteerbare opties, zoals toetsen en menu-items.
Voorbeeld: Gebruik voor de selectie van de gewenste maateenheid de SCROLL-toets..
Vet en cursieve tekst
Een vet- cursieve tekst accentueert op het display van het diagnose-apparaat de weergegeven menu's.
Voorbeeld: Gebruik voor het kiezen van de
Symbolen en iconen
Vinkje extra informatie Extra informatie over het voorgaande in de tekst zijn voorzien van een  vinkje.
Voorbeeld:
De volgende menu's van het diagnose-apparaat zijn op de Duitse taal vanaf fabriek
ingesteld.
Kleine punt Tips voor de bediening en tabellen, die betrekking hebben op een bepaalde tool, zijn voorzien van een kleine punt.
Voorbeeld: Bij de systeem-setup kunt u:
een menutaal selecteren
maateenheden wijzigen
het contrast van het display aanpassen.
in het menu
taal
systeem setup
de
SCROLL
-toets.
5
wordt bij situaties aangegeven, die, indien deze niet opgevolgd worden , het apparaat of het voertuig kunnen beschadigen.
Voorbeeld:
Het toetsenbord mag niet met water in aanraking komen, anders kan water in het diagnose-apparaat lopen.
Geeft helpinformatie, zoals extra verklaringen, tips en commentaar.
Voorbeeld:
Niet alle gegevens worden door alle voertuigen ondersteund.
Displayweergave
Sommige helpberichten, informatie en gegevens worden op het display op grafische tekstvelden weergegeven. De displayafbeeldingen zijn slechts voorbeelden en de daadwerkelijke displayweergaven kunnen bij verschillende auto's anders uitzien.
Voorbeeld:
Codes wissen Live data Freeze frame

Codes lezen
6
Pijl-icoon
Een pijl- icoon geeft een procedure aan.
Voorbeeld:
Om de menutaal te veranderen:
1.Gebruik om taal te selecteren in de systeem setup de SCROLL-toets.
2. Druk ter bevestiging op de YES/NO- toets.
4. Introductie
Het diagnose-apparaat XXLTECH NX200 voor voertuigen werd speciaal ontwikkeld voor het lezen/wissen van foutcodes, het lezen van "Live data", het oproepen van "Freeze frame data" en het opvragen van informaties van met OBDII/EOBD conforme voertuigen, SUV's, lichte bedrijfswagens en minivans.
4.1 OBDII/EOBD standaard
De OBDII/EOBD standaard bepaald het volgende:
Een standaardinterface voor de diagnose (data link connector), de positie en vorm van de 16-pin- aansluiting;
De protocollen en het berichtenformaat;
Een standaardtabel met kencijfers van de voertuigparameters;
Een standaardtabel met diagnose- foutcodes (DTC's).
Data link connector (DLC)
De data link connector (DLC) is een 16-pins connector, waarop een diagnosescanner aangesloten kan worden, die met het motormanagement- systeem communiceert. De DLC bevindt zich normaalgesproken 40 cm uit het midden van het dashboard in richting van de bestuurderskant.
7
Loading...
+ 16 hidden pages