Whirlpool KGIN 2700/0, ART 480/R-LH, ART 481/R, ART 480/R, ARG 910/G/WP INSTRUCTION FOR USE [nl]

Nederlands
MILIEUVRIENDELIJKE WENKEN
Het behandelen van verpakking en afval
Werp de verpakking van Uw apparaat niet in de vuilnisbak maar selecteer de verschillende soorten materiaal (bijv. kar­ton, polystyreen) en breng deze, volgens de plaatselijke voorschriften, naar de hiervoor bestemde depots.
Verklaring Dit apparaat bevat onderdelen die in contact kunnen komen met levensmiddelen. De onderdelen voldoen aan de E.E.G richtlijn 89/09/CEE.
Informatie
Dit apparaat bevat geen HCFK (hetkoelcircuit bevat R34a) of HFK (het koelcircuit bevat R600a - Isobutaan). Raadpleeg voor verdere details het typeplaatje op het apparaat.
Voor apparaten met Isobutaan (R600a)
Het koelgas Isobutaan is een natuurlijk gas dat zeer milieu­vriendelijk is, maar wel brandbaar. Daarom is het essentie¨el dat u goed controlleert of de bui­zen van het koelcircuit niet beschadigt zijn.
Ù
LEER UW APPARAAT KENNEN
Het grote voordeel van de koel- en vrieskast met geventil­eerde koude - NO FROST - is het totaal ontbreken van ijsaanslag op de wanden dankzij het hieronder omschreven proce´de´. De koude wordt geproduceerd door een verdam­per en door een ventilator in de twee ruimten geleid. Na het circuleren wordt de lucht opnieuw geabsorbeerd door de verdamper, die het vocht vasthoudt. Op deze wijze wordt ijsaanslag op de wanden in de koelruimten, zoals voorkomt bij traditionele apparaten, vermeden. Het is dus niet meer nodig het apparaat te ontdooien. Het vocht, vastgehouden door de verdamper, wordt omgezet in rijp, vervolgens in water, dat automatisch naar een op de compressor aange­bracht opvangbakje geleid wordt, waaruit het verdampt. Het No FROST-systeem garandeert ook het beter bewaren van voedsel, terwijl de oorspronkelijke eigenschappen langer behouden blijven. Behalve deze kenmerken, die karakteristiek zijn voor het NO FROST s ysteem, biedt de speciale afdeling, waarmee dit ap­paraat is uitgerust, nog bijkomende voordelen voor het bij lagere temperatuur bewaren van delicate en bijzonder aan bederf onderhevige levensmiddelen.
BESCHRIJVING VAN HET APPARAAT
(Fig. )
Schakelaar binnenverlichting
!
Regelknop koelruimte
"
Koelruimte
a
In hoogte verstelbare roosters
b
Glasplaat
c
Groente- en fruitladen
d
Afdeling met lage temperatuur voor het bewaren van
e
vlees, vis of andere delicate en niet goed houdbare le­vensmiddelen
Regelknop voor de afdeling met lage temperatuur (ge-
§
plaatst op de achterwand binnen in deze afdeling) Binnendeur met verstelbare vakken
f
Verlichte snelvriesschakelaar (geel)
$
Verlichte hoofdschakelaar (groen) voor het in werking
%
stellen van het apparaat Regelknop (met behulp van een muntstuk) vriesruimte
&
Vriesruimte
g
Invriesmand
h
Manden voor het opslaan van diepvriesprodukten
i
Geluidssignaal bij geopende deur van de vriesruimte
l
(indien het apparaat hiervan is voorzien) Sokkel.
m
INSTALLATIE (Fig. 2)
Kijk goed na of het apparaat niet beschadigd is. Meld even­tuele tijdens het transport opgelopen schade, binnen 24 uur na aflevering bij uw leverancier. Aangeraden wordt het apparaat niet dichtbij warmte­bronnen op te stellen, maar op een droge, goed geventil­eerde plaats en bij het installeren in een keukenkolom de gedetailleerde inbouwinstructies nauwkeurig op te volgen. Voor een goede werking van het apparaat is het een vereiste dat de keukenkolom voorzien is van een luch­tinlaat aan de voorkant en ruimte voor luchtventilatie aan de achterzijde. De luchtuitlaat van de ventilatieruimte aan de achterzijde mag onder geen voorwaarde afgesloten worden: leg der­halve geen voorwerpen of kranten op het meubel waarin het apparaat is ingebouwd (Fig. 3). De eventueel aangebrachte deurplug (Fig. 4) dient uitslui­tend voor het transport. Na inbouw in de keukenkolom de sokkel op zijn plaats drukken (Fig.  ), waarna de binnen­zijde van de ruimten in het apparaat met een spons en wat lauw water met azijn schoongemaakt worden. Teneinde de oorspronkelijke veerkrachtigheid te herstellen, de af­dichting rond de deuren enigszins verwarmen (Fig. 5). Belangrijk: Het stopcontact waarop het apparaat wordt aangesloten dient ook na de installatie bereikbaar te blij­ven, zodat de stekker indien nodig u it het stopcontact kan worden genomen. Mocht dit niet mogelijk zijn, sluit dan het apparaat op het net aan door middel van een tweepolige schakelaar met een afstand tussen de contactopeningen van minstens 3 mm, geplaatst op een bereikbare plek.
ELEKTRISCHE AANSLUITING EN IN GEBRUIK NEMEN
Dit apparaat is ontworpen, vervaardigd en in de handel gebracht in overeenstemming met:
- de veiligheidsvoorschriften van Richtlijn 73/23/EEG;
- de veiligheidsvoorschriften van Richtlijn 89/336/EEG en latere wijzingen, aangegeven in Richtlijn 93/68/EEG.
Controleer of het voltage, aangegeven op het typeplaatje (Fig. 6) rechts van de afdeling met lage temperatuur, over­eenkomt met de netspanning in uw woning (Fig. 7). Men is verplicht het apparaat te aarden. De fabrikant aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor eventuele schade aan personen of voorwerpen, welke door het niet opvolgen van dit voorschrift kan ontstaan. Voor het geval de stekker aan de voedingskabel van het apparaat niet past op het beschikbare stopcontact, laat dit dan door een vakman vervangen door een passend type stopcontact, waarbij er op gelet moet worden dat de doorsnede van de stroomdraden van het nieuwe stopcon­tact geschikt zijn voor het geabsorbeerd vermogen van het apparaat. Het gebruik van verdeelstekkers, meervou­dige stopcontactdozen en verlengsnoeren wordt afgera­den. Indien het toepassen van deze hulpmiddelen onver­mijdelijk mocht zijn, gebruik dan uitsluitend enkelvoudige verloopstekkers en verlengsnoeren die voldoen aan de ge­ldende veiligheidsvoorschriften en let daarbij op de waar­den van stroomsterkte en vermogen. Laat het apparaat na aansluiting op het lichtnet een uur zo staan alvorens de verlichte netschakelaar van het apparaat in te drukken, waarna het apparaat in werking treedt, evenals de binnenverlichting bij het openen van de koel­kastdeur. Belangrijk: Eerst na ongeveer 3 uur vanaf het in werking stellen van het apparaat zijn de temperaturen in de respec­tieve ruimten bereikt, geschikt voor het bewaren van le­vensmiddelen.

NL
TEMPERATUURREGELING
A
B
Dit apparaat beschikt over een systeem, waarmee de tem­peraturen in respectievelijk de koel- en de vriesruimte on­afhankelijk van elkaar geregeld worden. Voor een juiste werking wordt aangeraden de regelknoppen op de mid­delste stand in te stellen. De knop in Fig. de knop in Fig. Voor lagere temperaturen de knoppen in de richting van de stand “MAX” draaien; voor hogere temperaturen in de richting van de stand “MIN”. Mocht een bijzonder lage temperatuur in de koelruimte gewenst worden, dan is het raadzaam beide regelknop­pen te verzetten: de knop voor de koelruimte op de stand “MAX” en de knop voor de vriesruimte meer in de richting van de stand “MAX”. Houd er rekening mee, dat de instelling van de regelknop­pen afhankelijk is van de temperatuur in de omgeving van het apparaat, het al of niet vaak openen van de deuren en de plaats waar de kast staat opgesteld.
Temperatuurregeling in de “koude afdeling”
regelt de temperatuur in de koelruimte;
a
de temperatuur in de vriesruimte.
b
sel. Druk daarbij de verpakking niet te stevig aan. Sommige soorten fruit en groenten met stevige schil be­hoeven niet te worden ingepakt. Aangezien de temperatuur in de gehele koelruimte dank­zij het NO FROST-systeem praktisch gelijk is, kunnen de ver­schillende levensmiddelen op elke gewenste plaats in de koelruimte geplaatst worden. Sommige soorten levensmiddelen kunnen echter het be­ste bewaard worden op de daarvoor meest geschikte plaats in de koelruimte, zoals: Eieren en zuivelprodukten: in de daarvoor bestemde vak­ken in de binnendeur (zie voor het verplaatsen Fig.  Boter: bewaar boter in het daarvoor bestemde botervak in de binnendeur, dat bij sommige modellen voorzien is van spleten voor de temperatuurregeling. In de stand blijft de boter smeerbaar. Groenten en fruit: gebruik hiervoor de speciale groenten­en fruitladen (Fig.  Blikconserven: breng het restant van een eenmaal ge­opend blik over in een plastic beker of niet-metalen doos met deksel. Belangrijk: Zorg voor een goede luchtcirculatie tussen de verschillende verpakkingen. Zet de levensmiddelen derhalve niet te dicht tegen elkaar. Zet n ooit warme spijzen in de koelruimte en bewaar vloei­stoffen steeds in afgesloten flessen of potten.
Gebruik van de “koude afdeling” (Fig. 8-9-0)
De koelruimte is voorzien van een afdeling, speciaal ont­worpen voor het bewaren van delicate en niet goed houd­bare levensmiddelen. De ideale temperatuur in deze afde­ling is ongeveer 0 merkelijk langer goed bewaard worden zonder ze te moe­ten invriezen en zonder deze hun voedingswaarde en oor­sponkelijke versheid verliezen. Tot de voedingsmiddelen die het beste in deze ruimte kunnen worden bewaard be­horen vlees, vis, reeds toebereide spijzen en voorts va­cuum-verpakte conserven, welke bij voorkeur bij een tem­peratuur van 0 bewaard blijven van deze levensmiddelen hangt natuurlijk ook af van de graad van versheid bij aankoop en de wijze van verpakking. Zie Fig. 9 voor het openen van deze afde­ling. Om het blad van de lade van de afdeling met lage tempe­ratuur te verwijderen is het voldoende licht op de zijkanten te drukken.
o
).
d
o
C. Hierin kunnen levensmiddelen aan-
C dienen te worden bewaard. Het goed
f
).
x
Deze afdeling heeft een aparte temperatuurregeling. De ideale temperatuur van ongeveer 0
koelruimte verkrijgt men door de betreffende regelknop in te stellen op de stand MED (zie Fig.). Voor het instellen van enigszins hogere of lagere tempera­turen dan 0 richting van “MIN”, respectievelijk “MAX” draaien.
o
C in deze “koude afdeling”, de regelknop in de
o
C in dit deel van de
GEBRUIK VAN DE KOELRUIMTE (Fig. 8)
Om smaak, substantie en versheid van het voedsel beter te behouden, raden wij aan de levensmiddelen in aluminium­of plasticfolie te verpakken, of wel in koeldozen met dek-
2
GEBRUIK VAN DE VRIESRUIMTE (Fig. 8)
In de vriesruimte, voorzien van het symbool nen levensmiddelen worden ingevroren, ijsblokjes ge­maakt en diepvriesprodukten worden bewaard. Sommige modellen zijn voorzien van een waarschuwingssignaal voor openstaande deur van de vriesruimte; bij het niet goed sluiten van de vriesruimtedeur of het langdurig openstaan van deze deur, wordt na ongeveer  min. een afwisselend geluidssignaal gegeven, dat buiten werking gesteld wordt na het goed sluiten van de deur of door op de knop de sokkel van het apparaat.
in Fig.  te drukken. Deze knop bevindt zich in
l
ç
, kun-
INVRIEZEN
De maximum hoeveelheid levensmiddelen in kg, die in 24 h kan worden ingevroren bij een omgevingstemperatuur
o
van 25 Voor het invriezen van grote hoeveelheden levensmidde­len raden wij aan de verlichte druktoets 4 (zie Fig. ) 24 uur vo´o´ r het invriezen in te drukken en deze tot ca. 24 uur na het begin van het invriezen ingeschakeld te laten. Vergeet niet deze knop na bee¨ndiging van het invriezen weer uit te schakelen. Bij normale werking, d.w.z. zonder inschakeling van het snelvriezen, kan het apparaat ongeveer de helft
C, staat vermeld op het typeplaatje (Fig. 6).
Loading...
+ 1 hidden pages