Vivaldi Clipso Instructions & Certificate Of Warranty

Düdüklü Tencere Kullanım Kılavuzu & Garanti Belgesi
Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar
Bu düdüklü tencere en son uluslararası güvenlik kurallarına uygun olarak imal edilmiş­tir. Lütfen düdüklü tencerenizi kullanırken bu kurallara uyun.
1. Düdüklü tencerenizi hiçbir zaman gözetimsiz bırakmayın, özellikle de yakınların­da çocukların olmamasına dikkat edin.
3. Basınçlı düdüklü tencereyi çok dikkatli şekilde taşıyın. Sıcak yüzeylere dokun-
mayın. Taşımak için sadece saplarından kaldırın.
4. Eğer gerekirse fırın eldiveni kullanın.
5. Tasarımı dışındaki amaçlar için düdüklü tencerenizi kullanmayın.
6. Bu cihaz basınç altında pişirir. Düdüklü tencerenin uygunsuz kullanımı, haşlan-
ma ile sonuçlanabilir. Isı kaynağının üzerine koymadan önce düdüklü tencere­nin düzgünce kapatıldığından emin olun.
7. Hiçbir zaman düdüklü tencereyi zorlayarak açmayın. İçerisindeki basıncın tama­men dışarı çıktığından emin olduktan sonra tencerenizi açın.
8. Düdüklü tencerenizi hiçbir zaman susuz olarak kullanmayın. Düdüklü tencere­nizde en az 1/3 seviyesine kadar su olmalıdır. Aksi halde düdüklü tencereye ciddi olarak zarar verebilirsiniz.
9. Tencereyi, kapasitesinin 2/3’ünden fazla doldurmayın. Pirinç ya da kurutulmuş
2 3
sebzeler gibi pişirme sırasında hacmi artan yiyecekleri pişirirken düdüklü ten­cerenizi yarıdan fazla doldurmayın.
10. Kullanım talimatlarına göre uygun ısı kaynağı kullanın.
11. Tencerenizde, basınç altında pişirildiğinde şişen (ciğer, sosis gibi) derili eti pişirdik-
ten sonra deriyi delmeyin, haşlanabilirsiniz. Bu durumda sivri bir bıçak ucu ile derili yiyeceklerde önceden birkaç delik açın.
12. Hamur işi ve mercimek gibi gıdaları pişirirken yemeğin fışkırmasını önlemek için kapağı açmadan önce yavaşça tencereyi sallayın.
13. Her kullanımdan önce valflerin düzgün ve kolayca çalıştığından emin olun.
14. Düdüklü tencereyi hiçbir zaman bol yağda kızarmış yiyecekler için basınçlı
konumda kullanmayın.
15. Hiçbir şekilde düdüklü tencerenin güvenlik sisteminde değişiklik yapmayın.
16. Sadece üreticinin önerdiği uygun yedek parçaları kullanın. Özellikle, aynı üreti-
cinin uygun olarak nitelendirdiği gövde ve kapağı kullanın.
17. Bu talimatlara uyun.
Güvenlik Sistemi
1. Güvenlik Sistemi
• Özel emniyet kilidi, tencere içinde basınç oluşmaya başladığında kelepçeleri kilitleyerek kapağın açılmasını önler.
• Tek düğmeyle kilitleme mekanizması düdüklü tencereyi kapatmayı kolaylaştırır.
• Kapak üzerindeki pişirme ventili “pişirme” yönünde iken tencerede oluşan fazla basıncı içindeki mekanizma sayesinde dışarı atar.
• Düdüklü tencereniz 1. kademede 0,5 bar, 2.’de 0,6 bar, 3.’te 0,7 bar basınçla pişirme yapar, oluşan fazla basınç pişirme ventilinden dışarı atılır. Herhangi bir nedenle pişirme ventili tıkanırsa tencere içindeki basınç 1,4 bar’a ulaştığında emniyet ventili devreye girerek fazla basıncı boşaltır. Şayet hem pişirme ventili, hem de emniyet ventili tıkanırsa 2,0 bar’da tencere ile kapak arasından basıncın tamamı boşalır.
• Hava Valfi (Emniyet Kilidi): Kapak tencereye kapatılırken, tencere içinde sıkı­şacak olan basıncı dışarı atarak kapağın tencereye uygun şekilde oturmasını sağlar. Kelepçeler açık olduğu sürece hava valfi açık durumdadır. Kapama düğmesine basıldığında, hava valfi serbest kalır ve yay yardımıyla hava çıkışını kapatır. Aynı zamanda açma düğmesinin önüne gelerek emniyet kilidi görevi yapar. Tencere içinde basınç olduğu sürece kapağı açamazsınız.
2. Özellikler
Nitelik
Bu düdüklü tencere 18/10 Cr./Ni. paslanmaz çelikten yapılmıştır. Düdüklü tence­renin yan sapları ısıya dayanıklı bakalit malzemedendir. Tam otomatik mekanizma düdüklü tencerenin kolay ve rahat kullanımını sağlar.
4 5
Etkinlik
Gereken basınca erişildiğinde ocağın altı kısılarak ısı girişinin azaltılması ile enerji tasarrufu sağlanır.
Çok Yönlülük
Düdüklü tencereniz çorba, sebze, et ve türlülerin yapımında kullanılabilir. Pilav ve pirinç yemeklerinin, reçellerin, marmelatların ya da sebzelerin pişirilmesi
sadece birkaç dakikanızı alır. Düdüklü tencereniz bütün ocak tiplerine uygundur.
Gazlı ocak: Ateş seviyesi düdüklü tencerenin tabanını geçmemelidir. Elekrikli ocak: Ocağın ısıtma plakası düdüklü tencerenin tabanından daha büyük
olmamalıdır.
Cam (seramik) + indüksiyon kızgın levha: Düdüklü tencerenin tabanı temiz ve
kuru olmalıdır. Düdüklü tencerenin plastik bölümleri sadece aşırı ısıdan dolayı zarar görebilir; bu
sebepten dolayı bu durum üreticinin garantisi altına girmez.
Düdüklü Tencerenin Ek Özellikleri
• Üç farklı pişirme konumuna sahip pişirme ventili
• Çabuk basınç boşaltımı için özel olarak geliştirilmiş düzenek
• Isıyı iletmeyen yan saplar
• En uygun ısı dağıtımı için küçültülmüş termo-sandviç taban
• Güvenlik kilidi ile donatılmış kolay açma kapatma sistemi
• 18/10 Cr./Ni. paslanmaz çelikten yapılmış tencere gövdesi ve kapağı
• Bütün ocaklar için uygun taban
Ürün Açıklaması
A
B
C
E
2.1 Ürün Açıklaması
Düdüklü tencerenin dış görünümü
A. Düdüklü tencere kapağı
B. Düdüklü tencere kapak açma / kapama
C. Kapak tutamacı
D. Buhar çıkışı
E. Kademeli pişirme ventili
F. Kapak kelepçesi
G. Yan kulplar
H. Paslanmaz çelik tencere gövdesi
I. Termo Kapsül taban
D
F
G
H
I
6 7
Kullanım Talimatları
3. Kullanım Talimatları
3.1 Düdüklü tencerenin kapağının açılması
• Pişirme ventil düğmesi “buhar boşaltma” konumunda iken, kapak tutma kulbunun altındaki açma düğmesine başparmağınızla basarak, kelepçelerin her iki yana açılmasını sağlayın. Kapağı tencere üzerinden kaldırın.
• İlk kullanımdan önce: Silikon contayı kapaktan sökün ve kaynayan suda durulayın, kurutun ve doğru pozisyonda yerine yerleştirin.
Not: Silikon contanın yerine düzgünce yerleştirildiğinden emin olmak için özel özen gösterin. Aksi takdirde basınç düzgünce sağlanamaz. Silikon conta çevrilmemeli ve kapaktaki kanala (conta ve paslanmaz çelik kapak arasında hiç boşluk kalmadan) sıkıca oturtulmalıdır.
• Genel kural olarak düdüklü tencereyi kullanmadan önce silikon contanın pozisyonu kontrol edilmelidir.
3.2 Yemek melzemelerinin tencereye koyulması
• Her pişirmede tencereye en az bir bardak su/sıvı ilave edin. Tencereyi en fazla yarısına kadar doldurun. Bu seviyeye sıvı ve yemek malzemeleri dahildir.
Dikkat: Kolayca köpüren ya da kabaran yiyecekleri pişirirken (nohut, bezelye, pirinç vb.) düdüklü tencere sadece yarısına kadar doldurulabilir. Pişirmeden önce köpürmeyi azaltmak için diğer malzemelere bir tatlı kaşığı tereyağ ya da sıvı yağ ekleyin.
• Maksimum dolum seviyesi (2/3) tencerenin iç kısmında işaretlenmiştir. Hiçbir koşul­da düdüklü tencereyi bu seviyenin üzerinde aşırı doldurmayın. Aksi takdirde, valfler yemek malzemeleriyle temas edecek ve tıkanmalarına sebep olarak fonksiyonları bozulacaktır.
8 9
3.3 Düdüklü tencere kapağının kapatılması
• Pişirme ventil düğmesi buhar boşaltma konumunda olmalıdır. Kelepçeler açık du­rumda iken kapağı tencerenin üzerine yerleştirin. Kapağı üstten bir elinizle bastırır­ken, diğer elinizin başparmağını kullanarak kapama düğmesine basın. Kelepçelerin tencereye kilitlendiğini ve tencere gövdesine tamamen temas ettiğini kontrol edin.
3.4 Yemek hazırlanışı
• Düdüklü tencereyi ocağın üzerine yerleştirin ve ocağınızı en yüksek seviyeye açın. Ocağın düdüklü tencerenin tabanından daha büyük olmamasına, ocak alevinin ten­cere kenarından taşmamasına dikkat edin.
• Pişirme ventil düğmesi buhar boşaltma konumunda yani tam açık olmalıdır. Bir süre sonra pişirme ventil düğmesinden fıslama ile kuvvetli buhar çıkmaya başlayınca, önce ısı kaynağını en düşük seviyeye getirin.
• Pişirme ventil düğmesini yemeğinizin cinsine göre 1, 2 veya 3’e çevirin. Bu andan itibaren pişirme süresi başlamıştır, zaman tutun.
• Pişirme süresince pişirme ventiline müdahalede bulunmayın. Ventil içindeki sübap oluşan fazla basıncı dışarı atar.
Not: Gereken pişirme derecesine pişirme ventilinden buhar çıktığında ulaşıl­mıştır. Örnek Pişirme Süreleri tablosunda gösterilen pişirme zamanları pişirme ventilinden ilk buhar çıktığı zamandan itibaren gerekli süreyi ifade eder.
• Düdüklü tencerede yemek hazırlama zamanları ile ilgili basit yöntem şudur: Herhan­gi bir yemek düdüklüde normal tencerenin 1/3’ü süresinde pişer. Örnek: 30 dakika yerine 10 dakika.
3.5 Yemek pişmesi bittiğinde/düdüklü tencere nasıl açılır?
Pişirme periyodu sonunda ısı kaynağını kapatın. Bu bekleme süresinde tencere içindeki basınç en aza inecektir. 3 dakika kadar bekleyin. Pişirme ventilini yavaşça buhar boşaltma yönüne doğru çevirin ve buharın komple boşalmasını bekleyin. Kapağı açarken düdüklü tencere ile aranızda güvenli bir mesafe bırakın. Kapağı zorla açmaya çalışmayın!
• Tencerenizi ateşten aldıktan sonra, 3-4 dakika beklemeden hemen açmanız gere­kirse, tencerenizi musluk suyu altında 1 dakika soğutun. Pişirme ventil düğmesini buhar boşaltma yönüne çevirerek kalan basıncın tamamını boşaltın.
DİKKAT: Büyük miktarda buhar pişirme ventilinden boşalabilir ve yüzünzü veya vücudunuzun diğer bölümlerini haşlayabilir. Hızlı basınç düşmesi, “çabuk açıl­ma” sırasında ortaya çıkan yüksek bir tıslama sesi duyabilirsiniz. Bu tamamen normaldir. Sadece bütün buhar dışarı çıktığında kapak açılabilir. Çabuk basınç düşüşü sebzeler, hububatlar ya da köpüren gıda maddeleri için seçilmemelidir.
4. Temizlik ve Bakım
4.1 Tencere gövdesinin temizlenmesi
Düdüklü tencerenin gövdesi diğer paslanmaz çelik tencereler gibi elle ya da bulaşık makinesinde temizlenebilir. Lütfen metal fırçalar, aşındırıcı temizleme malzemeleri ya da ağartıcı maddeleri yüzeye zarar vereceğinden dolayı kullanmayın. İnatçı kirleri ve solmaları çıkartmak için düdüklü tencereyi limon suyuyla (yarım limonu 2 bardak su ile karıştırarak) doldurun. Karışımın 5 dakika boyunca basınçla kaynamasına izin verin. Düdüklü tencereyi ocaktan alın ve soğumaya bırakın. Şimdi düdüklü tencere­nizi sıcak su ile durulayabilirsiniz. Kapak sadece sıcak suyla ve bulaşık deterjanıyla temizlenmelidir. KAPAĞI BULAŞIK MAKİNESİNE KOYMAYIN. Temizlemek için sert ve aşındırıcı malzemeler kullanmayın.
10 11
Dikkat: Kapak ve silikon contayı bulaşık makinesinde yıkamayın. Dolapta sakla­mak için, düdüklü tencerenin üzerindeki kapağı ters çevirin ve tencere gövdesi üzerine koyun; bu silikon contayı korur. Düdüklü tencere sadece içinde yemek olmadan saklanabilir; saklamak için dolaba kaldırdığınızda temiz ve tamamen kuru olmalıdır.
4.2 Pişirme ventil düğmesinin temizlenmesi
• Pişirme ventilinin her kullanımdan sonra temizlenmesi gerekmektedir. Kapağı elini­ze alarak kapağın altında bulunan pişirme ventil somununu elinizle çevirerek açın.
• Somunun altında bulunan o-ring’i yakalayıp, tekrar yerine takmak zorunda olduğu­nuzdan kaybolmamasına dikkat ederek açın.
• Ventil plastiğini çevirerek açıp yıkayın ve aynı şekilde çevirerek takın. Ventil yönüne dikkat ederek ventilinizi kapağa yerleştirin.
• Yıkamış olduğunuz o-ring’i somunun içerisine yerleştirip tekrar sıkın.
4.3 Silikon kapak contası temizlenmesi
Düdüklü tencerenin her kullanımından sonra silikon contayı kapaktan çıkartarak elde sabunlu sünger ve sıcak su ile derinlemesine yıkayın, kurutun. Düdüklü tencerenizin kullanım sıklığına bağlı olarak (şayet her gün kullanılıyor ise) kapak contası her 2 yılda bir orjinal yeni bir conta ile değiştirilmelidir.
5. Sorun giderme
5.1 Düdüklü tencere kapatılamıyor.
• Contayı kapak içine uygun şekilde yerleştirin.
• Kelepçelerin her iki yana tam açılmasını sağlayın.
• Tencere içinde kaynar vaziyette yemek varsa, kapağı tencere üzerine koyduğunuz­da içinde oluşan basınç, kapağı yukarı kaldıracak ve kilitleme zorlaşacaktır.
• Pişirme ventilini “buhar boşaltma” konumuna getirip, kapağı elle bastırarak kilitle­meyi deneyin.
• Kapak mekanizması arızalanmış olabilir, tencereyi aldığınız yere veya imalatçı firmaya başvurun.
5.2 Pişirme ventilinden pişirme konumunda fazla buhar geliyor.
• Isı kaynağı çok açıktır. Ocak ateşini mümkün olduğu kadar azaltın.
• Pişirme ventili kirlenmiştir. Tencere basıncını boşalttıktan sonra sökerek temizleyin.
• Pişirme ventili arızalanmış olabilir. İmalatçı firmadan yenisi ile değiştirin.
5.3 Düdüklü tencere kapağı altından ve kenarları boyunca buhar kontrolsüz bir
şekilde kaçıyor. Su damlıyor.
• Pişirme ventili tıkanmış veya kirlenmiş olabilir. Tencereyi tamamen soğutun ve talimatlara uygun oyarak pişirme ventilini sökerek temizleyin.
• Tencereye sıvı konmamış olabilir, en az bir bardak sıvı ilave edin.
• Conta hasarlı olabilir kontrol edin.
• Ventil somununun altındaki o-ring’in yerine takılmış olduğundan emin olun.
12 13
5.4 Lekelerin çıkarılması zor.
Lekeler için çeşitli nedenler vardır. Tencere içerisinde yanarak yapışmış yemekler bulaşık deterjanı ve daha sonra metal olmayan bulaşık teliyle suda ısıtılarak temizlen­melidir. Aşırı kahverengi, mavi, sarımsı ya da yeşilimsi solmaların nedeni paslanmaz çeliğin yüksek derecede ısıtılmasından kaynaklanır. Solmalar düdüklü tencereyi yük­sek derecede kullandığınız zaman ortaya çıkarlar. Böylece solmalar düdüklü tencere normal kullanıldığında kaybolurlar. Şayet kaybolmaz ise, limon suyu ile çıkarılabilirler. Solmanın yoğunluğuna göre sirkeyle temizleme süreci tekrarlanmalıdır. Yuvarlak, kah­verengi ve transparan lekeler çoğunlukla kullanma ve yıkama suyundan kaynaklanır. Düdüklünün kendisi paslanmazdır çünkü 18/10 Cr./Ni. paslanmaz çelikten yapılmıştır. Yuvarlak, beyaz lekelere tuz ve/veya kalsiyum karbonat çökeltileri (kireç birikintisi) neden olur. Bulaşık makinesi kullanmayın ya da özellikle temizleme malzemelerinin miktarını ve tuz kullanımını azaltın. Örneğin, su kaynamaya başladığında tuz lekelerini önlemek için yemeğe sadece tuz ya da su ekleyin. Sert suya sahip bir bölgede yaşı­yor olabilirsiniz. Böylece solmalar ayrıca asidik asit (konsantre sirke) ya da limon suyu ile çıkarılabilirler. Solmanın yoğunluğuna göre sirkeyle ya da sitrik asitle temizleme süreci tekrarlanmalıdır.
5.5 Düdüklü tencerenin kapağı açılamıyor.
• Tencerenin içinde basınç bitmemiş ise emniyet kilidi devrededir. Biraz bekleyip tekrar deneyin.
• Soğuma yavaş olursa tencere içinde vakum oluşabilir, pişirme ventilini buhar bo­şaltmaya tam çevirip kapağı açmayı deneyin. Açmak için kapağı asla zorlamayın.
• Pişirme ventili tıkanmış olabilir. Tencerenin tamamen soğumasını bekleyin.
Loading...
+ 14 hidden pages