Tulikivi KO1146 Operating Manual

KÄYTTÖOHJE
BRUKSANVISNING
OPERATING MANUAL
GROUP 3, KO 1146 FIN, SWE, ENG
TERVETULOA TULIKIVI-TUOTTEEN KÄYTTÄJÄKSI
Uudessa tulisijassasi voi käyttää polttoainee na joko puuta tai pellettiä. Huomioi pellettiä käyttäes­säsi P10-pellettilämmitysohjeet.
VÄLKOMMEN SOM ANVÄNDARE AV EN TULIKIVI PRODUKT
Vi gratulerar dig till ett utmärkt produktval. Vi önskar dig många varma stunder invid din Tulikivi produkt. När du följer den här bruksanvisningen fungerar eldstaden som den ska – ren förbränning sa mt jämn och långva­rig värmeavgivning.
I din nya eldstad kan du elda med ved eller pel­lets. Iaktta bruksanvisningen för P10-pellet­system när du eldar med pellets.
WELCOME TO THE WORLD OF TULIKIVI
Congratulations on your excellent choice of product. We wish you many warm mo ments around your Tulikivi fireplace. B y following the instruc tions in this operating manual, you wil l ensure that your fireplace work s in the manner inten ded - burning cleanly a nd giving out heat steadily and for a long time.
Your new fireplace can burn either firewood or wood pellets. If using pellets, please follow the user instructions for the P10 pellet system.
FIN
SWE
ENG
4 - 9
10 - 15
16 - 21
P10
A B C D E
kg kg l kg
HIISI 1, 2, 3, 4 8 2,7 3 10 6,8
= Puulämmitysohje
A = Poltettava puumäärä, (kg) B = Lisättävä panos, (kg) C = Pesällisten lukumäärä
P10 = Pellettilämmitysohje
D = Poltettava pellettimäärä/lämmityskerta, (litra) E = Poltettava pellettimäärä/lämmityskerta, (kg)
Mallikohtaiset puumäärät (koskevat myös päältäliitos- eli T-malleja). Kts. käyttöohje, kohta puumäärät.
Tee kertalämmitys joko puulämmitysohjeen tai pellettilämmitysoh­jeen polttoainemäärän mukaan. Huom. enintään kaksi lämmitysker­taa/vuorokausi. Lämmitysten väliaika minimissään 10 tuntia.
= Anvisning för vedeldning
A = Total vedmängd som ska eldas, (kg) B = Påfyllning, (kg) C = Antal påfyllningar
P10 = Anvisning för eldning med pelletar
D = Mängden pellets som eldas/eldning (liter) E = Mängden pellets som eldas/eldning (kg)
Modellspecifika vedmängder (gäller även toppanslutna, dvs. T-mo­deller). Se bruksanvisningen, avsnittet Vedmängder.
En engångseldning ska göras enligt bränslemängden i anvisningen för vedeldnin g eller anvisningen för e ldning med pellet s. Obs! Högst två eldningar/dygn. Intervallet mellan eldningarna ska vara minst 10 timmar.
= Instructions when burning firewood
A = total amount of wood that may be burned (kg) B = amount of wood in one load (kg) C = number of loads
P10 = Instr uctions when burning wood pellets
D = amount of pellets per firing (litres) E = amount of pellets per firing (kg)
Amounts of wo od for each model (also app licable to top-vented, that is, T models). See the ‘Amounts of wood’ sec tion in the manual.
When using firewo od or wood pellets, make sure you fo llow the in­structions for the amount of wood or pellets to use. Note! Please, do not heat more th an two times a day. Min. interval b etween heat­ings 10 hours.
4
2.
1.
3.
4.
Puhdista arina.
Tarkista tuhkalaatikko.
Avaa hormipelti.
Käännä ilmansäädin polttoasentoon.
Puulämmitysohje
Tulisijan asennuksen, käytön, nuohouksen ja käytettävän polttoaineen suhteen on aina noudatettava kansallisia ja paikallisia määräyksiä.
Ole huolellinen käyttäessäsi tulisijaa. Älä sulje hormipeltiä ja ilmanohjausaukkoja liian aikaisin, koska silloin saattaa muo­dostua vaarallista häkäkaasua!
Uunin käyttöönotto
TULISIJAN KUIVATTAMINEN
Anna tulisijan kuivua asennuksen jälkeen 3 - 4 päivää huo­neenlämmöss ä (+ 20 oC) takkaluukun sekä ilmansäätimen ja hormipellin (mikäli asennettu) ollessa avoimena.
TULISIJAN SISÄÄNAJO
Kuivattamisen jälkeen tulisijan sisäänajovaihe kestää 3 - 4 päivää. Ensimmäisenä päivänä lämmitä tulisijaa kolmannes­pesällisellä (n. 1 kg) kuivia puita. Polta puut loppuun ja an­na tulisijan jäähtyä pellit auki. Seuraavana päivänä lämmitä tulisijaa reilulla puolella pesällisellä (n. 2 kg) ja anna tulisijan taas jäähtyä pellit auki. Kolmantena päivänä polta tulisijassa
yksi täysi pesällinen (n. 2,7 kg), ja anna tulisijan vielä jäähtyä pellit auki. Näin olet suorittanut tulisijan sisäänajon.
POLTTOAINE
Uunissa poltettavaksi soveltuvat kaikki puulajit sekä puu­pohjainen pelletti. Käytä vain kuivaa puuta (kosteus alle 20 %). Tuo poltettavat puut edellisenä päivänä huoneen läm­pöön, jolloin n e lämpiävät ja niiden pinta ehtii kuivahtaa . Käy­tä klapeja, joiden läpimitta on noin 4 - 10 cm. Suositeltava pituus on 25 cm. Halkaise pyöreät puut.
Uunia ei ole tarkoitettu roskien eikä muun jätteen polttoon. Älä käytä nestemäisiä polttoaineita edes uunin sy tytykseen.
Takkauunin sytytys ja lämmitys
Ennen sytytystä varmista, että arina on puhdas (k uva 1) ja tuhka-astia ei ole täynnä (
kuva 2). Arinaa puhdistettaessa
aseta ilmansäädin polttoasentoon ja hormipelti auki. Läm­mityksen aikana pidä tuhka-astia paikallaan ja takkaluukku suljettuna. Turvallisuussyistä käsittele tuhkaa vain kun se on jäähtynyttä. Puhdasta puutuhkaa voi käyttää puutarha­kasveille.
Lämmityksen alussa avaa hormipelti (
kuva 3) ja käännä il-
mansäädin polttoasentoon (kuva 4) 5 - 10 minuuttia e nnen sytytystä. Lisäksi katkaise liesituuletin ja koneellinen ilmas­tointi ennen sytytystä.
TARKI STA VE TO
Mikäli uuni on ollut pitkään käyttämättömänä, tarkista hor­min veto. Purista pala paperia kevyesti palloksi. Aseta se ari­nalle, syty tä ja sulje takkaluukku (
kuva 5
). Jos liekki on kirkas ja pystysuuntainen, hormissa on riittävä veto. Jos veto on huono, puhalla esim. hiustenkuivaajalla lämmintä ilmaa hor­miin (alaliitoshormi) hormin nuohousluukun kautta.
POLTETTAVA PUUM ÄÄRÄ
Uunissa poltettava maksimimäärä puita lämmityskertaa kohti on noin 0,8 kg/100 kg uunin massaa. Esimerkiksi pai­noltaan 1000 kg painavassa uunissa voidaan maksimissaan polttaa 8 kg puuta/lämmityskerta. Puut voidaan polttaa 3 erässä. Eri mallien puumäärät ja suositeltavat panoskoot on esitetty sivulla 3 olevassa taulukossa.
ENSIMMÄINEN PESÄLLINEN
Sytytettäessä ota ensimmäisen pesällisen klapeista noin vii­dennes ja pilko ne ohuiksi halkaisijaltaan noin 1 - 2 cm pak-
4
5
6.5. 7.
8.
Tarkista veto.
Lado ensimmäinen pesällinen ohjeen mukaan.
Lado toinen pesällinen ohjeen mukaan.
Käännä ilmansäädin hiilenpolttoasentoon.
9.
Siirrä hiilet reunoilta arinan päälle.
10.
Käännä ilmansäätö kiinni.
5.
11.
Sulje hormipelti.
suiksi pilkkeiksi. Lado polttopuut ilmavasti ristikkäin arinalle. Lo­puksi aseta pienet sytytyspuut edellisten päälle poikittain ja sy­tytyspala niiden alle (
kuva 6). Sytytä ja sulje luukku.
PUIDEN LISÄYS
Kun edellinen panos on palanut lähes hiillokselle ja näkyvissä on vain pienet mutta selvät liekit, voidaan puita lisätä. Lisäyk sessä aseta 2 puuta tulipes än pohjalle puiden päät luukkua kohti ja laita loput tiiviiseen nippuun niiden päälle. Älä vieritä puita tulipesän takaseinää vasten. Pu ut saavat ulottua n. 5 cm tulipesäpaneelien välisen raon yli (kuva 7). Normaalin polton aikana suositeltava lisäysten määrä on 1 - 2 kertaa.
Takkaluukku on käytön aikana pääsääntöisesti pidettävä suljet­tuna. Poikkeuksena ovat tässä ohjeessa esitetyt sytytys, lisäys ja jäännöshiilien poltto.
LÄMMIT YKSEN LOPETUS
Kun viimeinen panos on palanut hiillosvaiheeseen, siirrä ilman­säädin hiilenpolttoasentoon (
kuva 8). Vedä sen jälkeen sopivalla
työkalulla tulipesän reunoilla oleva hiillos arinan päälle (
kuva 9).
Näin hiillos palaa tehokkaasti. Kohenna hiiliä pari kertaa, kunnes hiilet ovat palaneet loppuun. Tämän jälkeen aseta ilmansäädin kiinni asentoon (k uva 10). Lopuksi, sulje hormipelti (k uv a 11).
Muista! Häkä on hajuton, mauton, väritön ja myrkyllinen kaasu, joten ole huolellinen.
Lämmityksen aikana ja vielä pitkälle sen jälkeenkin uunin pinnat ja sisäosat saattavat olla polttavan kuumia. Uunin pinnat ovat kuumimmillaan 2 - 3 tuntia sen jälkeen, kun lämmitys on lo­petettu. Tämän vuoksi ja ylilämmityksen välttämiseksi seuraa käyttöohjetta.
Älä säilytä palavasta materiaalista valmistettuja esineitä uunin päällä, kransseilla tai uunin välittömässä läheisyydessä.
FIN
6
3.
1. P10
Käännä ilmansäädin polttoasentoon. Käännä ilmansäädin hiilenpolttoasentoon.
2. P10 3. P10
4. P10
4. P10
Käännä ilmansäädin polttoasentoon.
P10-pellettilämmitys
Tulikivi-uuniasi on mahdollista lämmittää myös puupelle­teillä. Tämä on P10-pellettilämmitysohje. Kun lämmität tu­lisijaasi polttopuilla, noudata Tulikivi-uunin puulämmitysoh­jetta, katso sivu 4.
Uunin käyttöönotto polttopuilla
Tulisijan kuivatus ja käyttöönot to on neuvottu Tulikivi-uunin puulämmitysohjeessa. Noudata annettua ohjetta. Käytä tu­lisijan sisäänajolämmityksiin ainoastaan polttopuuta.
Älä sulje hormipeltiä ja ilmanohjausaukkoja liian aikaisin, kos­ka silloin saattaa muodostua vaarallista häkäkaasua!
Uunia ei ole tarkoitettu roskien eikä muun jätteen polttoon. Älä käytä nestemäisiä polttoaineita edes uunin sy tytykseen.
Pellettien sytytys ja lämmitys
Ennen sytytystä varmista, että arina o n puhdas ja tuhka-as­tia ei ole täynnä. Lämmityksen aikana pidä tuhka-astia pai­kallaan ja takkaluukku suljettuna. Turvallisuussyistä käsittele tuhkaa vain kun se on jäähtynyttä.
Avaa hormipelti ja ilmansäädin polttoasentoon (kuva 1.
P10). Lisäksi katkaise liesituuletin ja koneellinen ilmastointi
ennen sytytystä.
TARKI STA VE TO
Mikäli uuni on ollut pitkään käyttämättömänä, tarkista hor­min veto. Purista pala paperia kevyesti palloksi. Aseta se ari­nalle, syty tä ja sulje luukku. Jos liekki on k irkas ja pystysuun­tainen, hormissa on riittävä veto. Jos veto on huono, puhalla esim. hiustenkuivaajalla lämmintä ilmaa hormiin (alaliitoshor­mi) hormin nuohousluukun kautta.
PELLETTIEN LAITTO
Laita huoneenlämpöiset pelletit tulipesään ja tasaa pinta ku­van mukaan (
kuva 2. P10
). Tarkista pellettien määrä ohjeen takasivulla olevasta taulukosta. Pelletit saavat ulottua tuli­pesän takaosassa n. 5 cm tulipesäpaneelien välisen raon yli.
Aseta 3 syt ytyspalaa tasavälein etuosaan noin 5 senttimet­rin päähän arinan etureunasta (
kuva 3. P10
). Upota syty tys­palat pellettien yläpinnan tasalle, jotta tuli leviäisi tasaisesti pelletteihin. Sytytä sytytyspalat.
PELLETTILÄMMITYS
Pellettien palamisen aikana sinun ei tarvitse säätää palamis­ilmamäärää. Pyörrepesän ja pellettiarinan rakenne ohjaavat juuri oikean ilmamäärän palamisprosessiin ja näin palaminen on puhdasta. Loppuvaiheessa, kun pelleteistä on palanut noin puolet, palamista nopeutetaan avaamalla ilmansäädin hiilenpolttoasentoon (
kuva 4. P10
). Palaminen tehostuu, kun palamisilmaa ohjataan enemmän arinan kautta. Mikäli yksittäisiä pellettejä jää arinan takaosaan, kaavitaan ne hii­likoukulla tulipesän keskelle arinan päälle (
kuva 5. P10).
Älä lisää pellettejä kuumaan tulipesään eikä hehkuvien tai palavien pellettien päälle (kuva 6. P10).
Ole erityisen huolellinen lopettaessasi pelletin polton. An­na pellettien palaa loppuun. Kun hiillos on hiipunut, tarkasta ettei tuhkalaatikossa ole kyteviä pellettejä. Pelletit jäävät herkästi kytemään tuhkan sekaan, joten varmista lopuksi tuhkaa sekoittamalla, ettei tuhkan seassa ole enää yhtään kytevää pellettiä (kuva 7. P10). Sulje hormipelti vasta var- mistuksen jälkeen.
Muista! Häkä on hajuton mauton, väritön ja myrkyllinen kaa­su, joten ole huolellinen.
Laita sytytyspalat tasavälein.
Laita pelleti t arinalle ja tasaa pinta.
7
Siirrä pelletit arinan päälle.
5. P10
Älä lisää pe llettejä kuumaan tuli pesään.
6. P10
Varmista, että k yteviä pellettejä ei ole.
7. P 10
3.
Puhdista pellettiarina säännöllisesti.
8. P10
Palamisilman säätöasennot
Palamisen vaihe Ilmansäätimen asento
Sytytys- ja palamisvaihe Vasemmalla
Hiillosvaihe Oikealla
Hiillos sammunut Keskellä
Tulipesän luukku on käytön aikana pääsääntöisesti pidettävä suljettuna. Poikkeuksena ovat tässä ohjeessa esitetyt syty­tystilanne ja hiilloksen kohennus palamisen loppuvaiheessa.
Lämmityk sen aikana ja vielä pitkälle sen jälkeenkin uunin pin­nat ja sisäosat saattavat olla polttavan kuumia. Uunin pinnat ovat kuumimmillaan 2 - 3 tuntia sen jälkeen kun lämmitys on lopetettu. Tämän vuoksi ja ylilämmityksen välttämiseksi seuraa käyttöohjetta.
Älä koskaan lisää pellettejä hiilloksen päälle, äläkä varastoi pellettejä kuumaan uuniin. Uunia ei ole tarkoitettu pellettien säilyttämiseen. Pelletit voivat kaasuuntua ja syttyä itsestään kuumassa uunissa.
Älä ylilämmitä tulisijaasi. Suositeltuja puu/pellettimääriä läm­mityskertaa kohti ei saa ylittää.
ARINAN PUHDISTUS
Arina on puhdistettava säännöllisesti, etteivät arinan ilmarei­ät tukkeennu. Puhdistukseen sopii parhaiten pehmeä metal­liharja (
kuva 8. P10).
FIN
Loading...
+ 15 hidden pages