TFA 60.2527.10 User guide [nl]

Uren (knipperen)
RADIOGRAFISCHE ALARMKLOK
toetsen
scherm
Knippert
Deksel
atterijvak
Tijd
indicator
Binnentemperatuur
in ºC/ºF
Pictogram radiomast (voor
tijdontvangst)
Luchtkwaliteitindicator
Knippert
Sensor
toets
MET
LUCHTKWALITEITSMONITOR
Hartelijk dank dat u voor dit apparaat van de firma TFA hebt gekozen.
Onze „dikke-lucht” monitor brengt in kaart, hoe slecht en verontreinigd de lucht in uw ruimte is. Zo kunt u op tijd energiezuinig luchten en voor een gezond ruimteklimaat thuis of op kantoor zorgen. Hoofdpijn, duizeligheid en constante vermoeidheid– de schuld hiervan is vaak een te hoge concentratie vluchtige, organische bestanddelen afkomstig uit zowel natuurlijke als kunstmatige emissiebronnen. De luchtkwaliteitsensor herkent ruim 5.000 stoffen in de lucht, die voor ons als mensen belastend kunnen zijn, zoals bijv. formaldehyde, oplosmiddelen, koolmonoxide, methaan of sigarettenrook.
Het apparaat geeft de luchtkwaliteit met verschillende niveaus aan en waarschuwt voor onzichtbare gevaren!
Belangrijk! Een betrouwbare waarde wordt pas na ongeveer 5 dagen na de inbedrijfstelling aangegeven. Het apparaat past zich aan de feitelijke omstandigheden op de locatie aan en stelt een referentieniveau vast. Totdat dit proces is voltooid, geeft het apparaat hogere waarden.
Voor u met het apparaat gaat werken, leest u a.u.b. de gebruiksaanwijzing aandachtig door.
Zo raakt u vertrouwd met uw nieuw apparaat en leert u alle functies en onderdelen kennen, komt u belangrijke details te weten met het oog op het in bedrijf nemen van het apparaat en de omgang ermee en krijgt u tips voor het geval van een storing. Door rekening te houden met wat er in de handleiding staat vermijdt u ook beschadigingen van het apparaat en riskeert u niet dat uw wettelijke rechten bij gebreken niet meer gelden door verkeerd gebruik.
Voor schade die wordt veroorzaakt door het negeren van de handleiding aanvaarden wij geen aansprakelijkheid. Ook zijn wij niet verantwoordelijk voor verkeerde metingen en de moglijke gevolgen die daaruit voortvloeien. Neem in elk geval acht op de veiligheidsinstructies! Bewaar deze gebruiksaanwijzing a.u.b. goed!
LEVERING:
Radiografische alarmklok met luchtkwaliteitsmonitor
Gebruiksaanwijzing
HOE U UW NIEUW APPARAAT KUNT GEBRUIKEN EN ALLE VOORDELEN ERVAN IN ÉÉN OOGOPSLAG:
Radiografische tijd met hoge precisie en handmatige tijdsinstelling mogelijk Wekalarm met snooze functie
Datumweergave
Luchtkwaliteitsmonitor met verschillende niveaus
Akoestische en visuele alarmfunctie
Binnentemperatuur en luchtvochtigheid
Schermverlichting
VOOR UW VEILIGHEID:
Het product is uitsluitend geschikt voor de hierboven beschreven doeleinden. Gebruik het product niet anders dan in deze handleiding is aangegeven. Het eigenmachtig repareren, verbouwen of veranderen van het
apparaat is niet toegestaan.
Het apparaat is niet geschikt voor medische doeleinden of voor openbare informatie, maar bestemd voor particulier gebruik.
Opgelet! Letselgevaar:
Bewaar het apparaat en de batterijen buiten de reikwijdte van
kinderen. Batterijen niet in het vuur gooien, niet kortsluiten, niet uit elkaar halen of opladen. Kans op explosie!
Cat. No. 60.2527.10
Batterijen bevatten zuren die de gezondheid schaden. Zwakke batterijen moeten zo snel mogelijk worden vervangen om lekkage van de batterijen te voorkomen. Gebruik nooit tegelijkertijd oude en nieuwe batterijen of batterijen van verschillende types. Draag handschoenen die bestand zijn tegen chemicaliën en een beschermbril wanneer u met uitgelopen batterijen hanteert!
Belangrijke informatie over de productveiligheid!
Stel het apparaat niet bloot aan extreme temperaturen, trillingen en schokken.
Tegen vocht beschermen.
ONDERDELEN: Luchtkwaliteitsmonitor:
INSTELLEN:
1. Open het batterijvak aan de achterkant van het apparaat.
2. Plaats er twee nieuwe batterijen C, IEC LR14, 1.5V Alkaline in. Let op de juiste polariteit bij het plaatsen van de batterijen. Sluit het deksel weer.
3. Zodra de batterijen zijn ingebracht zullen alle delen van het scherm even oplichten en klinkt er een “piep”-geluid. Het apparaat begint nu het DCF-signaal te ontvangen. Na ongeveer 3-10 minuten verschijnt de DCF-tijd.
4. Als na 10 minuten, de DCF-tijd nog niet ontvangen is, kunt u de tijd ook handmatig instellen (zie: Manuele instellingen).
RADIOGRAFISCH TIJDSIGNAAL DCF:
De tijdbasis voor de radiografisch bestuurde tijd is een cesium­atoomklok van het Physikalisch Technische Bundesanstalt Braunschweig met een afwijking van minder dan 1 seconde in een miljoen jaar. De tijd wordt gecodeerd uitgezonden vanuit Mainflingen bij Frankfurt via het frequentiesignaal DCF 77 (77.5 kHz ) en heeft een zendbereik van ongeveer 1.500 km. Uw radiografisch bestuurde klok ontvangt dit signaal en zet het om in de precieze zomer of wintertijd. De kwaliteit van de ontvangst hangt in belangrijke mate af van de geografische ligging. Normaliter zouden er binnen een straal van
1.500 km rondom Frankfurt geen ontvangstproblemen mogen zijn.
DCF-ontvangst vindt tweemaal per dag plaats: om 02:00 en 03:00 uur. Als de ontvangst niet succesvol was om 03:00 uur, dan vindt de volgende dag weer een receptie plaats om 02:00 uur.
Let alstublieft op het volgende:
De afstand van mogelijke storingsbronnen zoals computerbeeldschermen of tv-toestellen dient tenminste 1,5 à 2 meter te zijn.
In ruimten met gewapend beton (kelders, torenflats) wordt het signaal uiteraard verzwakt ontvangen. In extreme gevallen, plaatst u het apparaat in de buurt van een raam en / of draait u het apparaat om een beter ontvangst te verkrijgen.
's Nachts zijn atmosferische storingen over het algemeen minder ernstig en is ontvangst in de meeste gevallen wel mogelijk. Een enkele ontvangst per dag is voldoende om de tijdsafwijking onder 1 seconde te houden.
FUNCTIETOETSEN:
Het apparaat heeft vijf praktische functietoetsen:
Functie-
LCD-
b
Functie-toets
SET-toets
Met elke druk op de toets wordt de achtergrondverlichting ingeschakeld.
LCD-SCHERM
Druk op de SET toets in de normaal modus om de datum, voor 6 seconden op te vragen .
Druk op de MODE in de normaal modus en U kunt tussen de equivalent CO kiezen.
LUCHTKWALITEITSINDICATOR
Luchtkwaliteitindicator
*Afwijking van de luchtkwaliteitwaarde (na aanpassing van de sensor): +/- 250 ppm
De luchtkwaliteitsensor herkent ruim 5.000 belastende stoffen in de lucht. De gemeten waarden worden teruggebracht tot CO2-equivalente ppm-eenheden, om de compatibiliteit met CO2-ventilatienormen in stand te houden.
Opmerking: Een equivalent CO2 waarde wordt na ongeveer 30 minuten na de inbedrijfstelling aangegeven. Het apparaat geeft aanvankelijk hogere waarden. Het apparaat past zich aan de feitelijke omstandigheden op de locatie aan en stelt een referentieniveau vast. Een betrouwbare waarde wordt pas na ongeveer 5 dagen op dezelfde plaats aangegeven.
HET LUCHTKWALITEITSSYMBOOL
Het luchtkwaliteitssymbool (pijl) zie je aan de onderzijde van het scherm. Het staafdiagram varieert van GOOD (goed / groen) naar BAD (slecht / rood) en is gedrukt op de rand van de klok.
Niveaus Equivalent CO
GOOD = GOED (niveau 1) 450 – 600 ppm Niveau 2 650 – 800 ppm Niveau 3 850 – 1000 ppm Niveau 4 1050 – 1200 ppm Niveau 5 1250 – 1500 ppm Niveau 6 1550 – 1800 ppm Niveau 7 1850 – 2100 ppm Niveau 8 2150 – 2400 ppm BAD = SLECHT (niveau 9) ≥ 2450 ppm
+ -
DCF-
ppm-weergave en de seconden en alarmtijd
2
MODUS-toets
Staafdiagram
SLUIMER-toets
ALARM-toets
Pictogram batterij-
Alarm­pictogram
Wektijd / Equivalent CO ppm / seconden
Relatieve binnenvochtigheid in %
Equivalent CO ppm (deeltjes per miljoen*)
ppm
2
2
HANDBEDIENDE REGELSTANDEN:
De volgende standen kunnen in de handbediende regelstand worden ingesteld:
Tijdzone Tijdontvangst AAN/UIT (ON/OFF)
12/24-uren tijdformaat
Handbediening voor het instellen van de tijd
Kalender
Repeteeralarm
Temperatuur in °C/ °F
Alarm voor de luchtkwaliteit.
Houd de SET-toets voor 3 seconden ingedrukt om verder te gaan naar de :
REGELSTAND TIJDZONE
2
De standaardinstelling van de tijdzone is "0h” uur. Instelling van een andere tijdzone gaat als volgt:
1. De tijd “0h” begint te knipperen.
2. Stel met de + - toets de tijdzone in. Het bereik loopt van 0, -1, ­2…-12, 12, 11, 10… 2, 1, 0, in opéénvolgende stappen van een uur.
3. Bevestig de instelling met de SET-toets en ga verder naar de instelmodus: tijdontvangst AAN/UIT (ON/OFF)
REGELSTAND TIJDONTVANGST AAN/UIT (ON/OFF)
In gebieden waar de ontvangst van de DCF-77 tijd niet mogelijk is kunt u de DCF ontvangst ook handmatig uitschakelen. De klok werkt dan als een gewone kwartsklok. (standaardinstelling is ON).
1. “ON” en het ontvangstsymbool knippert.
2. Druk op de + -toets om de functie van de tijdontvangst uit te schakelen (OFF).
3. Bevestig de instelling met de SET-toets en ga verder naar de instelmodus van de 12/24-uren tijdformaat.
Let op:
Als de functie van de tijdontvangst uitgeschakeld is (OFF), zal de klok niet meer proberen de DCF-tijd te ontvangen. Het symbool van de tijdontvangst wordt dan ook niet op het scherm weergegeven.
REGELSTAND 12/24-UREN TIJDFORMAAT
1. “12hr” of “24hr” knippert. (standaardinstelling 24hr)
2. Druk op de + - toets om het “12h” of “24h” tijdformaat te selecteren.
3. Bevestig de instelling met de SET-toets en ga verder naar de instelmodus van de Handbediende regelstand tijd.
Let op: Als 24-uren tijdformaat is geselecteerd, worden in kalenderstand datum en maand weer gegeven. Als 12-uren tijdformaat is geselecteerd, worden in kalenderstand de maand en datum weergegeven.
HANDBEDIENING VOOR HET INSTELLEN VAN DE TIJD
Als het apparaat geen DCF-signaal ontvangt (wegens storingen, afstand, enz.) kunt u de tijd handmatig instellen. De klok werkt dan als een gewone kwartsklok.
Knippert
Knippert
Minuten (knipperen)
r
(bij 24u tijdformaat)
."
(bij 12u tijdformaat)
De tijdsinstelling verloopt als volgt:
Knippert
1. De uren knipperen in het display.
2. Stel met de + - toets de uren in en druk op SET om verder te
gaan naar de regeling van de minuten.
3. De minuten knipperen. Druk de + -toets in om de minuten inte-
stellen.
4. Bevestig de instelling met de SET-toets en ga verder naar de instelmodus : Kalender.
Let op:
Ondanks het feit dat de tijd wordt handmatig wordt ingesteld en de DCF-ontvangst is ingeschakeld (ON), zal het apparaat elk uur proberen de DCF-77 tijdsignaal te detecteren. Na succesvolle ontvangst, wordt de handmatig ingestelde tijd overschreven. Tijdens de receptie knippert het DCF-symbool. Is geen ontvangst mogelijk verdwijnt het symbool. Het volgende uur zal er weer een ontvangstpoging worden gedaan.
REGELSTAND KALENDER
De standaardinstelling is 1. 1. van het jaar 2013. Zodra het radiografische tijdsignaal is ontvangen wordt de datum automatisch geactualiseerd. Als het signaal echter niet ontvangen wordt kunt u de datum ook handmatig instellen. Dit gebeurt als volgt:
1. Het jaar begint te knipperen. Stel met de + -toets het jaar in. Het bereik loopt van 2013 t/m 2049 (standaardinstelling 2013).
2. Bevestig de instelling met de SET-toets en ga verder in de instelmodus van de maand.
3. De maand knippert. Druk de + -toets om de maand in te stellen.
4. Bevestig de instelling met de SET-toets en ga verder in de instelmodus van de dag.
5. De dag knippert. Druk de + -toets in om de dag in te stellen.
6. Bevestig de instelling met de SET-toets en ga verder naar de instelmodus: repeteerwekker.
REGELSTAND REPETEERWEKKER
De repeteertijd (snooze) kan worden ingesteld op "OFF" (UIT) of op een maximale tijd van 30 minuten (standaardinstelling is 10 minuten):
1. De sluimertijd (in minuten) knippert. Stel met de + -toets de sluimertijd in. Elke keer als op de toets wordt gedrukt, verspringt de sluimertijd met 5 minuten (5, 10, 15, 20, 25, 30). De sluimertijd kan ook uitgeschakeld worden. Op het display verschijnt “OFF”.
2. Bevestig de instelling met de SET-toets en ga verder naar de instelmodus: temperatuureenheid in ºC/ºF.
Let op:
Als de sluimertijd uitgeschakeld is (“OFF”), is de repeteerfunctie niet actief.
REGELSTAND TEMPERATUUR IN °C/°F
De standaardinstelling is °C (graden Celsius). Om °F (graden Fahrenheit) in te stellen:
1. “°C” gaat knipperen, druk op de + -toets om te verspringen tussen “°C” en “°F”.
2. Bevestig de instelling met de SET-toets en ga verder naar de instelmodus: alarm voor de luchtkwaliteit
Jaa
"Datum. Maand."
"Maand. Datum
Knippert
ALARM VOOR DE LUCHTKWALITEIT
De luchtkwaliteitsmonitor heeft drie alarminstellingen (standaardinstelling: OFF):
ALL (ALLE): LED alarm knippert met alarmgeluid OFF (UIT): alarm uit ( LED alarm knippert niet, geen
alarmgeluid)
LED: alleen LED alarm knippert
1. De instelling begint te knipperen. Gebruik de + toets om de gewenste instelling in te stellen (ALLE, LED, UIT).
2. Bevestig met de SET-toets en verlaat de handmatige
instellingen.
Opmerking:
Als het luchtkwaliteitalarm is ingesteld op „ALL” of „LED”:
Equivalent CO
LED-alarm knippert met een lagere snelheid (1,5 s) en er is geen alarmgeluid.
Equivalent CO
LED-alarm knippert met een hogere snelheid (0,5 s) en er is een alarm. (Het alarm klinkt alleen als de luchtkwaliteitsinstelling ingesteld is op ALLE).
Opmerking over het luchtkwaliteitalarm:
Het luchtkwaliteitalarm klinkt maximaal voor 30 minuten. Om
het alarm te stoppen, druk op een willekeurige toets.
Als het wekalarm of de DCF-ontvangst optreedt terwijl de luchtkwaliteit in alarmmodus is, zal het alarm voor de luchtkwaliteit stoppen en ook het knipperen van het LED stopt even. Deze zal herstarten wanneer het tijdalarm gestopt is of nadat de DCF-tijdontvangst voltooid is.
REGELSTAND ALARM
Druk op de MODE toets in de normaal modus om in de instellmodus van de wektijd te komen.
Instelling van het alarm:
1. Houd de ALARM-toets 3 seconden ingedrukt totdat de alarmtijd knippert.
2. De uren en het alarm-symbool knipperen. Druk op de + -toets om de uren in te stellen.
3. Druk nogmaals op de ALARM-toets en de minuten knipperen. Druk op de + -toets om de minuten in te stellen.
4. Druk nog éénmaal op de bevestigen.
Opmerking:
Druk éénmaal op de ALARM-toets in de normaal modus om de alarmfunctie aan of uit te schakelen. De weergave van het alarm-symbool betekent dat het alarm is ingeschakeld “ON”.
Het alarm houdt 180 seconden lang aan.
REPETEERSTAND (SNOOZE) EN ALARM STOPPEN:
1. Wanneer het weksignaal klingelt, drukt men op de SNOOZE- toets om de snooze functie te activeren.
2. Het weksignaal wordt door de vooringesteld snooze tijdsinterval onderbroken (bijvoorbeeld 5 minuten) en vervolgens opnieuw geactiveerd.
3. Om het alarm helemaal uit te schakelen op een willekeurige andere toets drukken behalve de SNOOZE- toets.
SCHOONMAKEN EN ONDERHOUD
Maak het apparaat met een zachte, enigszins vochtige doek schoon. Geen schuur- of oplosmiddelen gebruiken! Tegen vocht beschermen.
Verwijder de batterijen, als u het apparaat langere tijd niet gebruikt.
VERVANGING BATTERIJEN
Vervang de batterijen wanneer het symbool in de
rechterbovenhoek verschijnt.
ppm > 1500 ppm:
2
ppm > 2000 ppm:
2
“ALL” knippert
Alarm-pictogram knippert
Alarmtijd
-toets om de instellingen te
ALARM
STORINGSWIJZER
Probleem Oplossing
Geen display
Geen DCF ontvangst
Geen correcte display
VERWIJDEREN
Dit product is vervaardigd van hoogwaardige materialen en onderdelen, die kunnen worden gerecycled en hergebruikt.
Batterijen en accu's mogen niet met het huisvuil worden weggegooid.
Cd=cadmium, Hg=kwikzilver, Pb=lood
en elektronische apparatuur om een milieuvriendelijk verwijderen te garanderen.
SPECIFICATIES:
Aanbevolen gebruikstemperatuur:
+5ºC tot +40ºC / +41ºF tot 104ºF
Meetbereik temperatuur:
Binnen : -9.9ºC t/m +59.9ºC met 0.1ºC resolutie /
Meetbereik relatieve vochtigheid:
Binnen : 20% t/m 95% met 1% resolutie (“- -“ wordt
Meetbereik Equivalent CO
450ppm t/m 6950ppm met 50ppm resolutie (Weergave “OFL > 6950ppm)
Meetinterval binnengegevens:
Meetinterval binnentemperatuur : elke 16 seconden Meetinterval binnenvochtigheid : elke 16 seconden Meetinterval luchtkwaliteit : elke 3 minuten
Voeding : 2 x C, IEC LR14, 1.5V Afmetingen (L x B x H) : 149.4 x 49 x 83.7mm
TFA Dostmann GmbH & Co.KG, Zum Ottersberg 12 D-97877 Wertheim Deze gebruiksaanwijzing of gedeelten eruit mogen alleen met toestemming van TFA Dostmann worden gepubliceerd. De technische gegevens van dit apparaat zijn actueel bij het ter perse gaan en kunnen zonder voorafgaande kennisgeving worden gewijzigd.
EU-CONFORMITEITSVERKLARING
Hiermee verklaren wij, dat deze radiografische installatie voldoet aan de belangrijkste eisen van de R&TTE richtlijn 1999/5/EG. Een kopie van de getekende en gedateerde Conformiteitsverklaring is op verzoek beschikbaar via info@tfa-dostmann.de. www.tfa-dostmann.de 11/13
Als consument bent u wettelijk verplicht om gebruikte batterijen en accu's bij uw dealer af te geven of naar de daarvoor bestemde containers volgens de nationale of lokale bepalingen te brengen om een milieuvriendelijk verwijderen te garanderen. De benamingen voor de zware metalen zijn:
Dit apparaat is gemarkeerd in overeenstemming met de EU-richtlijn (WEEE) over het verwijderen van elektrisch en elektronisch afval. Dit product mag niet met het huisvuil wordt weggegooid. De gebruiker is verplicht om de apparatuur af te geven bij een als zodanig erkende plek van afgifte voor het verwijderen van elektrische
14.1ºF t/m +139.8ºF met 0.2ºF resolutie (Weergave “OFL” indien buiten dit bereik. De temperatuur Fahrenheit wordt OFL , wanneer zij meer is dan 99,9ºF)
weergegeven als binnentemperatuur buiten weergavebereik ligt, behalve wanneer de temperatuur 100º F tot 139.8ºF; “19%-“ wordt weergegeven < 20% en “96%” indien > 95%)
Batterijen met de juiste poolrichtingen plaatsen
Batterijen vervangen
DCF ontvangst instelling “On”
Zoek een nieuwe plaats voor het
apparaat
Tijd handmatig instellen
Ontvangstpoging in de nacht
afwachten
Batterijen vervangen
ppm:
2
Loading...