Techno Line WEATHER STATION Instructions manual [nl]

WEERSTATION
INLEIDING:
Gefeliciteerd met de aankoop van dit ultramoderne weerstation, een sterk staaltje van innovatief productontwerp en technisch vernunft. Met dit toestel hoeft u nooit meer te raden naar het weer van vandaag of morgen. Het station geeft de radiografische tijd weer, alsmede de datum, kalender, maanfasen, binnen- en buitentemperatuur, relatieve vochtigheid binnen en buiten, en het verloop van de luchtdruk. De bediening van dit product is praktisch en eenvoudig. Lees deze handleiding om een beter begrip te krijgen van dit weerstation en om optimaal te profiteren van alle functies en eigenschappen.
EIGENSCHAPPEN:
Het weerstation
LCD-scherm
Functietoetsen
DCF-zendergestuurde tijd met mogelijkheid tot handbediend regelen
Tijdontvangst AAN/UIT (instelbaar)
12/24-urige tijdweergave
Tijdzone instelbaar op ±12 uur
Weergave dag van de week en kalender (jaar en maand enkel in regelstand)
Instelbaar repeteeralarm
Weergave van 12 maanfasen van het jaar
Weersvoorspelling met prognosepijltjes
Indicatie van comfort binnenshuis
Weergave temperatuur in ºC/ºF
Weergave binnenshuis en buitenshuis met MIN/MAX-registraties en ontvangsttijd
Weergave vochtigheidsgegevens in RH%
Handleiding
Ophanggaatje
Batterijvak
Standaard
51
Weergave vochtigheid binnenshuis en buitenshuis met MIN/MAX-registraties
Relatieve luchtdruk in hPa of inHg met instelbare referentiewaarde
Weerplaatjes met instelbare gevoeligheid
Verloop relatieve luchtdruk van afgelopen 24 uur (elektronische barometer met
luchtdrukverloop)
Instelbaar schermcontrast
Kan ten hoogste 3 buitenzenders ontvangen
Draadloze transmissie via 868 MHz
Meetinterval van signaal ongeveer 4 seconde
Schermverlichting
Indicator lege batterijen
Voor op tafel of aan de muur
Thermohygrozender
Transmissie van buitentemperatuur en vochtigheid naar weerstation via 868MHz-signalen
Regenbestendig omhulsel
Houder om mee aan de muur te bevestigen
PLAATSEN EN VERVANGEN VAN BATTERIJEN IN HET WEERSTATION
Het weerstaton werkt op 3 x AA, IEC LR6, 1.5V batterijen. Volg onderstaande stappen om de batterijen te plaatsen of vervangen:
1. Steek een vinger of een stevig voorwerp in de ruimte midden onder bij het batterijvak en licht het deksel uit.
2. Plaats de batterijen in het vak; zorg ervoor dat de polariteit klopt (zie markering).
3. Sluit batterijvak weer.
PLAATSEN EN VERVANGEN VAN BATTERIJEN IN DE THERMOHYGROZENDER
De Thermohygrozender werkt op 2 x AA, IEC LR6, 1.5V batterijen. Om batterijen te vervangen en installeren a.u.b. de volgende stappen volgen:
1. Verwijder deksel.
2. Breng batterijen in, daarbij lettend op correcte polariteit (zie markering).
3. Breng deksel van batterijvak weer terug op z’n plaats.
Let op:
Als de batterijen in een van de toestellen vervangen worden, dienen alle toestellen opnieuw te worden opgestart volgens de opstartprocedure. Dit is
52
vanwege het feit dat de zender bij het opstarten een bepaalde beveiligingscode toekent. Deze code moet door het weerstation worden ontvangen en opgeslagen tijdens de eerste 3 minuten van werking van de zender.
BATTERIJEN VERVANGEN:
Het is aanbevolen de batterijen van alle toestellen jaarlijks te vervangen om de optimale werkingsprecisie van deze toestellen te garanderen.
Help mee het milieu beschermen. Deponeer lege batterijen in een afvalbak voor klein chemisch afval.
OPSTARTEN
BIJ GEBRUIK VAN ÉÉN ZENDER
1. Plaats de batterijen in de zender (zie “Plaatsen en vervangen van batterijen in de thermohygrozender boven).
2. Binnen 2 minuten na het opstarten van de zender de batterijen in het weerstation plaatsen (zie “Plaatsen en vervangen van batterijen in het weerstation” boven). Zodra de batterijen op hun plaats liggen lichten alle delen van het scherm even op en klinkt er een kort geluidsignaal. Vervolgens wordt de binnentemperatuur en binnenvochtigheid, en de tijd 0:00 weergegeven en begint het pictogram van de signaalontvangst te knipperen. Als dit na 60 seconden nog niet het geval is, verwijder dan de batterijen en wacht tenminste 60 seconden alvorens deze weer te plaatsen. Zodra de binnendata worden weergegeven kan worden verder gegaan met de volgende stap.
3. Nadat de batterijen zijn geplaatst begint het weerstation data van de zender te ontvangen. De buitentemperatuur en buitenvochtigheid dienen nu door het weerstation te worden weergegeven. Als dit na 2 minuten nog steeds niet het geval is dienen de batterijen uit beide toestellen te worden verwijderd en herstart te worden vanaf stap 1.
4. In verband met de goede ontvangst van het 868 MHz-zendsignaal dient de uiteindelijke afstand tussen het temperatuurstation en de zender onder goede omstandigheden nooit meer te zijn dan 100 meter (zie opmerkingen onder “Positioneren” en “868 MHz-ontvangst”).
Let op:
Let er bij het verwisselen van de batterijen in de toestellen goed op dat de batterijen niet los springen van de contactpinnetjes. Wacht na het uitnemen van de batterijen altijd tenminste 1 minuut alvorens deze weer te plaatsen, anders kunnen zich zendproblemen voordoen.
BIJ GEBRUIK VAN MEERDERE ZENDERS
1. Als opstarten voordien met een zender is gebeurd moeten alle batterijen uit het weerstation en de zenders worden gehaald; wacht vervolgens 60 seconden.
2. Plaats de batterijen in de eerste zender.
3. Plaats binnen 2 minuten na het opstarten van de eerste zender de batterijen in het weerstation. Zodra de batterijen op hun plaats liggen lichten alle delen van het scherm even op en klinkt er een kort geluidsignaal. Vervolgens worden de binnentemperatuur en binnenvochtigheid, en de tijd 0:00 weergegeven. Als dit na 60 seconden nog niet het geval is, verwijder dan de batterijen en wacht tenminste 60 seconden alvorens deze weer terug in te brengen.
4. De buitentemperatuur van de eerste zender (kanaal 1) dient nu door het weerstation te worden weergegeven. Tevens moet het pictogram van de signaalontvangst worden weergegeven. Als dit na 2 minuten nog niet het geval is dienen de batterijen uit beide toestellen gehaald te worden en herstart te worden vanaf stap 1.
5. Plaats de batterijen in de tweede zender zodra de registraties van de
53
buitentemperatuur van de eerste zender op het weerstation kunnen worden afgelezen.
Let op:
Plaats binnen 45 seconden na ontvangst van de eerste zender de batterijen in
de tweede zender.
6. De buitentemperatuur en vochtigheid van de tweede zender en het pictogram "kanaal 2" dienen nu door het weerstation te worden weergegeven. Als dit na 2 minuten niet het geval is dienen de batterijen uit alle toestellen te worden gehaald en herstart te worden vanaf stap 1.
7. Plaats de batterijen in de derde zender zodra het pictogram “kanaal 2” en de buitendata door het weerstation worden weergegeven. Vervolgens worden binnen 2 minuten de kanaal 3-buitengegevens van de derde zender weergegeven; zodra het gelukt is de derde zender te ontvangen springt het pictogram weer op “1”. Gebeurt dit niet dan dient herstart te worden vanaf stap 1.
Plaats binnen 45 seconden na weergave op het Weerstation van de informatie
Let op:
van de eerste zender de batterijen in de derde zender. Ofwel meteen na ontvangst van de tweede zender.
8. In verband met de goede ontvangst van het 868 MHz-zendsignaal dient de uiteindelijke afstand tussen het weerstation en de zenders onder goede omstandigheden nooit meer te zijn dan 100 meter (zie opmerkingen onder “Positioneren” en “868 MHz-ontvangst”).
BELANGRIJK:
Als de hierboven beschreven instructies voor het instellen van extra sensors niet correct worden uitgevoerd kunnen zendproblemen optreden. Bij zendproblemen dienen de batterijen uit alle toestellen te worden verwijderd en herstart te worden vanaf stap 1
OPNIEUW OPSTARTEN
Het weerstation en de thermohygrozender dienen opnieuw te worden opgestart als zich een van de volgende situaties voordoet:
Mislukte 868MHz-signaalontvangst.
Defect aan de apparaten.
Batterijen zijn aan vervanging toe.
Om opnieuw op te starten alle batterijen uit de toestellen halen. Wacht tenminste 1 minuut alvorens het weerstation weer op te starten. Ga verder met stap 1 van “Opstarten”.
DCF-RADIOGRAFISCHE TIJD
De tijdbasis voor de radiografisch bestuurde tijd is een Cesium Atomic Klok van het Physikalisch Technische Bundesanstalt Braunschweig met een afwijking van minder dan een seconden in één miljoen jaar. De tijd wordt gecodeerd uitgezonden vanuit Mainflingen bij Frankfurt via het frekwentiesignaal DCF-77 (77.5 kHz) en heeft een zendbereik van ongeveer 1500 km. Het radiografisch bestuurde weerprojectiestation ontvangt dit signaal en zet het om in de preciese zomer- of wintertijd. De kwaliteit van de ontvangst hangt in sterke mate af van de geografische ligging. Normaliter zouden er binnen een straal van 1500 km rondom Frankfurt geen ontvangstproblemen mogen zijn.
DCF-ontvangst vindt tweemaal per dag plaats: om 02:00 03:00 ‘s morgens. Als ontvangst om 3:00 ’s morgens nog niet gelukt, dan wordt een uur later nogmaals een poging gedaan, enzovoorts tot 06:00, of totdat ontvangst gelukt is. Als ontvangst om 06:00 ’s morgens nog steeds niet geslaagd is, dan wordt de volgende dag om 02:00 weer een poging gedaan.
Zodra de testperiode voor ontvangst van de buitengegevens voorbij is, gaan het DCF torensymbooltje in de linkerbenedenhoek van het eerste deel op het scherm van de klok knipperen. Dit geeft aan dat de klok het radiosignaal ontdekt heeft en het probeert te ontvangen. Zodra de tijdcode ontvangen is, blijft het DCF torensymbooltje permanent op het
54
scherm staan en wordt de radiografische bestuurde tijd weergegeven. Als het torentje knippert maar de tijd niet wordt ingesteld of het DCF torentje helemaal niet verschijnt, controleer dan het volgende:
Aanbevolen afstand van mogelijke storingsbronnen zoals computermonitoren of TV­toestellen is tenminste 1.5-2 meter.
In ruimten met gewapend beton (kelders, torenflats) wordt het signaal uiteraard verzwakt ontvangen. In extreme gevallen het toestel dichter bij het raam zetten met de voor- of achterkant in de richting van de Frankfurt-zender.
’s Nachts zijn atmosferische storingen over het algemeen minder ernstig en is ontvangst in de meeste gevallen wel mogelijk. Een enkele ontvangst per dag is voldoende om de tijdsafwijking onder 1 seconde te houden.
FUNCTIETOETSEN: Weerstation:
Het weerstation heeft 5 praktische functietoetsen:
IN-knop
SET-knop
SNOOZE/CH-knop
OUT/+ knop
ALM/DATE-knop
SET-toets
Houd de toets ingedrukt om in de handbediende regelstanden te komen: schermcontrast, tijdzone, tijdontvangst AAN/UIT, 12/24-urige tijdsweergave, handbediende regelstand tijd, kalender, temperatuur in °C of °F, druk in hPa of inHg, waarde relatieve druk, en regelstand van de gevoeligheid van de weerplaatjes.
Alle MIN/MAX-registraties wissen
Alarm stoppen als het afgaat.
Stop repeteeralarm
Verlichting aan
ALM/DATUM-toets
3 Seconden ingedrukt houden om regelstand van alarm te betreden
Alarmtijdstip activeren/uitschakelen
Alarmsignaal uitschakelen als wekker afgaat
Repeteerstand uitschakelen
Weergave datum
Schermverlichting aan
IN-toets
Drukken om te verspringen tussen MAX/MIN en huidige gegevens van de binnentemperatuur/vochtigheid.
Drukken om (in regelstand alarmtijdstip) de uren in te stellen
Waarde van relatieve druk verminderen (in handbediende regelstand)
Alarmsignaal uitschakelen als wekker afgaat
Repeteerstand uitschakelen
Schermverlichting aan
55
OUT/+ toets
van buitensignaal*
Even indrukken om te verspringen tussen MAX/MIN en huidige gegevens van de buitentemperatuur/vochtigheid
In handbediende regelstand alle waarden verhogen of wijzigen
Drukken om (in regelstand alarmtijdstip) minuten in te stellen
Alarmsignaal uitschakelen als wekker afgaat
Repeteerstand uitschakelen
Schermverlichting aan
SNOOZE/CH-toets
Als alarm afgaat het repeteeralarm activeren
Handbediende regelstand en regelstand alarmtijdstip verlaten
Wisselen tussen weergave van kanalen (als meer dan één zender wordt gebruikt)
Schermverlichting aan
LCD-SCHERM
Het scherm is onderverdeeld in 4 secties die informatie weergeven over de tijd/kalender/alarm/maanfase, binnengegevens, weersvoorspelling en buitengegevens.
Pictogram tijdontvangst (voor DCF-tijd)
Maanfase-pictogram
Batterij-indicator
Binnentemperatuur in ºC/ ºF
Prognosepijltje
Staafdiagram met verloop van de relatieve luchtdruk
Buitentemperatuur in ºC/ ºF
Tijd
Kalender of alarmtijd
Pictogram van comfort-indicator
Relatieve binnen­vochtigheid in RH%
Weerplaatje
Relatieve luchtdruk in hPa / inHg
Indicator ontvangst
Relatieve buiten­vochtigheid in RH%
* Als het weerstation erin geslaagd is het signaal te ontvangen, blijft het Symbool van signal buitenontvangst op het scherm staan (zoniet dan verdwijnt het). Er kan dus altijd worden afgelezen of ontvangst gelukt is (pictogram aan) of niet (pictogram uit). Daarbij geeft een knipperend pictogram aan dat een ontvangstpoging aan de gang is.
HANDBEDIENDE REGELSTAND:
De volgende instellingen kunnen handbediend gewijzigd worden door op SET te drukken:
Regelstand schermcontrast
Regelstand tijdzone
56
Loading...
+ 11 hidden pages