TAMS Elektronik 21-01-043, 22-01-043, 21-01-044, 22-01-044 User guide [nl]

n
n
Commande de gare cachée
Shaduwstationbesturing
Art.-Nr. 21-01-043 Art.-Nr. 22-01-043
Art.-Nr. 21-01-044 Art.-Nr. 22-01-044
n
n
n
n
Mode d´emploi
n
Handleiding
n
n
n
Nederlands 31
© 01/2007 Tams Elektronik GmbH
Tout droits réservés, en particulier les droits de reproduction et de diffusion ainsi que le traduction. Toute duplication ou reproduction sous quelque forme que ce soit nécessite l´accord écrit de la societé Tams Elektronik GmbH.
Sous réserve de modifications techniques.
n
n
n
n
n
n
n
n
n
© 01/2007 Tams Elektronik GmbH
Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze publicatie mag worden vermenigvuldigd opgeslagen of openbaar gemaakt, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Tams Elektronik GmbH.
Technische wijzigingen voorbehouden.
n
n
n
n
n
SBS-1 Nederlands
Inhoudsopgave
Hoe deze handleiding u verder helpt 32 Gebruiksvoorschriften 32 Veiligheidsvoorschriften 33 EMV - voorschrift 35 Werking 36 Technische gegevens 37 Keuze van de spanningsbron 37 Controle van de inhoud 37 Benodigde gereedschappen en materialen 38 Goed en degelijk solderen 38 Het bouwen van de bouwset 40 Het uitvoeren van een optische controle 44 Meld- en bedieningselementen van de module 44 Werking van de module 46 Sluit de module aan en voer een functietest uit 48 Sporen binnen het schaduwstation 53 Sluit de schaduwstationbesturing aan 54 Checklist voor storingen 57 Voorschriften voor de bouwer 58 Certificering 58 Garantiebepalingen 58
SBS-GZ-1: Stuklijst en printplan (Fig. 1.1) I SBS-AB-1: Stuklijst en printplan (Fig. 1.2) II SBS-GZ-1: Schakelschema (Fig. 2.1) III SBS-AB-1: Schakelschema (Fig. 2.2) IV Aansluitplan Testopbouw (Fig. 3) V Aansluitplan (Fig. 4) VI Aansluiten van de railstukken (Fig. 5) VII
(Pagina’s I tot VII kunnen uitgenomen worden).
Pagina 31
Nederlands SBS-1
!
Hoe deze handleiding u verder helpt
Ook als u geen bijzondere technische kennis heeft, helpt deze handleiding u stap voor stap bij het veilig en doelgericht bouwen van deze bouwset(s) respectievelijk bij het aansluiten en gebruiken van de kant en klare module(s). Voor u begint met de bouw van de bouwset(s) resp. de module(s) in gebruikt neemt, raden wij u aan deze handleiding geheel te lezen, in het bijzonder de veiligheidsvoorschriften en het hoofdstuk over mogelijke fouten en hun oplossingen. U weet dan, waar u op moet letten om fouten, die vaak alleen met veel inspanning weer te verhelpen zijn, te vermijden.
Bewaar deze handleiding zorgvuldig, opdat u later bij eventuele storingen de werking weer kunt herstellen. Indien u de bouwset(s) of de kant en klare module(s) aan een ander doorgeeft, geef dan ook de handleiding door.
Gebruiksvoorschriften
Let op:
Geïntegreerde schakelingen zijn gevoelig voor statische elektriciteit. Raak daarom de onderdelen niet aan voordat u zichzelf heeft ontladen. Het is meestal voldoende om b.v. de radiator even aan te raken.
De bouwset(s) resp. de kant en klare module(s) zijn geschikt om volgens deze voorschriften gebouwd te worden resp. gebruikt te worden en zijn bestemd voor de inbouw in een modelspoorbaan.
De schaduwstationbesturing maakt het bewaken en aansturen van max. 32 opstelsporen en een doorgaand spoor mogelijk. Zij is modulair opgebouwd en bestaat uit:
§ een centrale module met geïntegreerde spoormodule voor de
aansturing van twee opstelsporen en een doorgaand spoor,
§ een meld- en bedieningsmodule,
§ tot 15 extra spoormodules uitbreidbaar (optioneel).
Pagina 32
SBS-1 Nederlands De bouwset(s) resp. de module(s) zijn niet geschikt om door kinderen
onder de 14 jaar te worden gebouwd en/of ingebouwd te worden. Bij de gebruiksvoorschriften behoort ook het lezen, begrijpen en volgen
van deze handleiding. Ieder ander gebruik is niet gerechtvaardigd.
Veiligheidsvoorschriften
Mechanische gevaren
Afgeknipte draden en uiteinden kunnen scherpe punten hebben, die bij onvoorzichtig vastpakken huidverwondingen kunnen opleveren. Pas daarom op voor scherpe punten bij het vastpakken.
Zichtbare beschadigingen van onderdelen kunnen tot niet calculeerbare gevaren leiden. Bouw beschadigde onderdelen niet in, maar verwijder deze zoals voorgeschreven en vervang ze door nieuwe.
Elektrische gevaren
§ Aanraken van onder spanning staande delen.
§ Aanraken van geleidende delen, die in geval van fouten onder
spanning staan.
§ Kortsluitingen.
§ Aansluiten aan een niet geschikte spanning.
§ Ontoelaatbaar hoge luchtvochtigheid.
§ Vorming van condenswater
kan tot gevaarlijke lichaamsstromen leiden en daardoor verwondingen aanrichten. Voorkom dit gevaar door de volgende maatregelen te nemen:
§ Voer bedradingwerkzaamheden alleen uit in een spanningsloze
toestand.
§ Gebruik voor de bouwsteen alleen lage spanningen zoals
aangegeven in de technische gegevens. Gebruik daarvoor uitsluitend goedgekeurde transformatoren.
§ Steek de netstekker van transformatoren en soldeerbouten/
soldeerstations alleen in goed geïnstalleerde wandcontactdozen.
Pagina 33
Nederlands SBS-1
§ Let bij het maken van elektrische verbindingen op de juiste
draaddoorsnede.
§ Na de vorming van condenswater dient u voor het werk minimaal 2
uur acclimatiseringtijd in acht te nemen.
§ Het bouwen en inbouwen kan alleen gedaan worden in gesloten,
schone en droge ruimtes. Vermijd in de werkomgeving vocht en nattigheid.
§ Gebruik bij reparatiewerkzaamheden uitsluiten originele reserve-
onderdelen.
Brandgevaar
Wanneer de hete soldeerpunt met brandbaar materiaal in contact komt ontstaat een brandhaard. Deze kan een brand veroorzaken en daardoor levensgevaarlijke verwondingen veroorzaken door verbranding en rookvergiftiging. Steek de netstekker van de soldeerbout of het soldeerstation alleen in het stopcontact gedurende de tijd die u voor het solderen nodig heeft. Houdt de soldeerpunt nooit in de buurt van brandbare materialen. Gebruik een goede soldeerbouthouder. Laat de hete soldeerbout nooit zonder toezicht liggen.
Thermische gevaren
Wanneer per ongeluk de hete soldeerpunt met uw huid in aanraking komt, of wanneer vloeibare soldeertin op de huid springt, bestaat het gevaar van huidverbranding. Voorkom dit gevaar door:
§ bij uw werkzaamheden een hittebestendige onderlegger te gebruiken,
§ de soldeerbout altijd op een goede soldeerbouthouder weg te leggen,
§ bij het solderen op een juiste behandeling van de soldeerstift te
letten en
§ vloeibare soldeertin met een dikke vochtige lap of spons van de
soldeerstift af te strijken.
Omgevingsgevaren
Een te klein, ongeschikt werkoppervlak en beperkte ruimteverhoudingen kunnen per ongeluk huidverbrandingen of brand
Pagina 34
SBS-1 Nederlands teweegbrengen. Voorkom dit gevaar door een toereikend, schoon
werkoppervlak in te richten met voldoende bewegingsvrijheid.
Andere gevaren
Kinderen kunnen uit onachtzaamheid of door een gemis aan verantwoordelijkheidsgevoel alle hiervoor beschreven gevaren veroorzaken. Om gevaar voor lijf en leden te voorkomen mogen kinderen onder de 14 jaar bouwsets niet bouwen en bouwstenen niet inbouwen.
Kleine kinderen kunnen zeer kleine onderdelen met scherpe draadeinden inslikken. LEVENSGEVAARLIJK! Zorg er daarom voor dat onderdelen niet in handen van kleine kinderen komen.
In scholen, opleidingsinstituten, hobby- en sociale werkplaatsen dient de bouw, het inbouwen en het gebruik van bouwgroepen door geschoold personeel te worden begeleid.
In industriële instellingen zijn de voor die bedrijfstak geldende voorschriften voor het gebruik van elektrische componenten van toepassing (NEN 1010).
EMV - voorschrift
Het product werd overeenkomstig de Europese normen EN 55014 en EN 50082-1, getest naar de EG - richtlijn 89/336/EWG (EMVG van
09.11.1992, elektromagnetische verdraagzaamheid) en komt overeen met de wettelijke bepalingen.
Om de elektromagnetische stoorvastheid en verdraagzaamheid bij gebruik te garanderen dient u de volgende voorzorgsmaatregelen in acht te nemen:
§ Sluit de transformator alleen aan op een door een erkende
installateur geïnstalleerde en beveiligde wandcontactdoos.
§ Breng geen wijzigingen aan in de originele onderdelen en volg de
aanwijzingen, het schakelschema en print lay-out van deze handleiding nauwkeurig op.
§ Gebruik bij reparatie alleen originele reserve onderdelen.
Pagina 35
Nederlands SBS-1
Werking
De schaduwstationbesturing maakt het bewaken en aansturen van max. 32 opstelsporen en een doorgaand spoor mogelijk. Door de modulaire opbouw is de aansturing aan de individuele behoefte aan te passen. De schaduwstationbesturing bestaat uit:
§ een centrale module met geïntegreerde spoormodule voor de
aansturing van twee opstelsporen en een doorgaand spoor,
§ een meld- en bedieningsmodule,
§ tot 15 extra spoormodules voor het bewaken en aansturen van
telkens twee opstelsporen (optioneel).
De volgende bedrijfsmogelijkheden kunnen worden ingesteld:
§ "First-in-/ First-out-bedrijf" (de volgorde van de ingereden treinen
blijft bewaard),
§ Toevalsbesturing of
§ Handbedrijf.
De op het moment actieve bedrijfssituatie wordt opgeslagen en bij het opnieuw inschakelen van de modelspoorbaan automatisch ingesteld.
De module stuurt automatisch de aangesloten wissels: zodra een trein het opstelspoor is, wordt de daarbij behorende wissel op „doorrijden“ gezet. Na het uitrijden van de trein van het opstelspoor en zodra de module herkend heeft dat het opstelspoor vrij is (d.w.z. op het opstelspoor is geen stroomverbruiker meer aanwezig), wordt de daarbij behorende wissel automatisch op „ inrijden naar opstelspoor“ gesteld. Indien alle opstelsporen bezet zijn, wordt een volgende in het schaduwstation binnenrijdende trein automatisch naar het doorgaande spoor geleid.
Zodra voor een opstelspoor het uitrijden van een trein wordt aangevraagd, zal het spoor ongeveer 10 seconden van spanning worden voorzien. Wordt er daarna nog een elektrische verbruiker op het opstelspoor herkend (b.v. een ontkoppeld rijtuig met binnenverlichting), dan geeft de module een storing aan. De storingsmelding wordt 5 tot 6 seconden, nadat de elektrische verbruiker van de rails is weggenomen, automatisch opgeheven. Pagina 36
SBS-1 Nederlands De schaduwstionbesturing is te gebruiken bij wissel- en
gelijkstroombanen, alsmede in digitaalbedrijf.
Technische gegevens
Bedrijfsspanning 16-18 Volt wisselspanning Stroomopname (zonder verbruikers) ca. 15 mA Beschermwijze IP 00 Omgevingstemperatuur in bedrijf 0 - + 60° C Omgevingstemperatuur in opslag -10 - + 80° C Toegestane relatieve luchtvochtigheid max. 85 % Afmetingen van de print (SBS-GZ-1) ca. 72 x 83 mm Afmetingen van de print (SBS-AB-1) ca. 32 x 105 mm Gewicht van de schakeling (SBS-GZ-1) ca. 70 g Gewicht van de schakeling (SBS-AB-1) ca. 19 g
Keuze van de spanningsbron
De schakeling is geschikt voor directe aansluiting op de baanstroom, dus 16-18 Volt wisselspanning.
Controle van de inhoud
Controleer direct na het uitpakken de inhoud op volledigheid:
Basisverpakking schaduwstationbesturing SBS-B-1
§ 1 bouwset "centrale module" SBS-GZ-1, bestaande uit de in de
stuklijst voor de centrale module opgenomen onderdelen (zie pag. I.1) en een printplaat, resp. 1 gebouwde centrale module
§ 1 bouwset "meld en bedieningsmodule" SBS-AB-1, bestaande uit de
in de stuklijst voor de centrale module opgenomen onderdelen (zie pag. I) en een printplaat, resp. 1 gebouwde meld en bedieningsmodule
§ 1 handleiding.
Pagina 37
Nederlands SBS-1
!
Uitbreidingsverpakking spoormodule SBS-G-1
§ 1 bouwset "spoormodule" SBS-G-1, bestaande uit de in de stuklijst
voor de spoormodule opgenomen onderdelen (zie pag. II) en een printplaat, resp. 1 gebouwde spoormodule
§ 1 handleiding.
Benodigde gereedschappen en materialen
Leg de volgende gereedschappen, hulpmiddelen en materialen gereed:
§ een hittebestendige ondergrond,
§ een soldeerstandaard en een doekje, spons of siliconendoek voor
het schoonmaken van de soldeerpunt,
§ een kleine zijkniptang en een isolatietang,
§ een pincet en een platte bektang (niet nodig indien u een kant en
klare bouwsteen heeft aangeschaft),
§ een soldeerbout (hoogstens 30 Watt) met dunne stift
§ Soldeertin (liefst 0,5 mm. doorsnede),
§ Lintdraad (Doorsnede: > 0,22 mm²),
§ Twee lampjes voor het testen van de centrale- / spoormodule
§ Twee wissels voor het testen van de centrale- /railmodule.
Goed en degelijk solderen
Let op:
Bij ondeskundig solderen kan er brandgevaar optreden. Vermijdt dit gevaar: lees hoofdstuk Veiligheidsmaatregelen goed door en volg de aanwijzingen op.
Wanneer u een goed geoefend bent in het solderen dan kunt u het volgende stuk overslaan.
§ Gebruik bij het solderen van elektronische schakelingen nooit
soldeerwater of soldeervet. Deze bevatten zuren, die de onderdelen en koperbanen kunnen beschadigen.
Pagina 38
SBS-1 Nederlands
§ Gebruik alleen elektronica-soldeertin met een vloeimiddel.
§ Gebruik een kleine soldeerbout van hoogstens 30 Watt. Houd de
soldeerstift schoon waardoor de warmte van de soldeerbout goed naar de te solderen plaatst kan worden geleid.
§ Soldeer snel: door te lang solderen worden onderdelen beschadigd.
Ook heeft dit het loslaten van de soldeerogen en koperbanen als gevolg.
§ Let bij het solderen van halfgeleiders, lichtdiodes elektrolytische
condensatoren (elco’s) en geïntegreerde schakelingen (IC’s) op de juiste poling en dat de soldeertijd van ongeveer 5 seconden niet wordt overschreden, daar anders het onderdeel wordt beschadigd.
§ Houd de soldeerstift zodanig op de soldeerplek, dat gelijktijdig het
soldeeroog en het onderdeel verhit worden. Voer gelijktijdig (niet te veel) soldeertin toe. Zodra het soldeertin begint te vloeien haalt u het weg. Dan wacht u nog een moment, totdat het achtergebleven soldeertin goed is doorgelopen alvorens de soldeerstift van de soldeerplek weg te halen.
§ Beweeg het zojuist gesoldeerde onderdeel gedurende 5 seconden
niet.
§ Voorwaarde voor een correcte soldeerplek en goed solderen is een
schone en niet geoxideerde soldeerstift. Strijk daarom voor elke soldering het overtollige soldeertin en het vuil weg met een vochtige spons, een dikke vochtige doek of een siliconendoek.
§ Knip na het solderen de aansluitdraden direct boven de soldeerplek
af met een zijkniptang.
§ Na het plaatsen controleert u de hele schakeling grondig op een
goede plaatsing en een juiste poling van alle onderdelen. Controleer ook of niet per ongeluk printbanen met tin zijn overbrugd. Dit kan niet alleen leiden tot een verkeerde werking, maar ook tot beschadiging van deze onderdelen. U kunt overvloedig soldeertin met een schone soldeerstift opnieuw vloeibaar maken. De tin vloeit dan van de print naar de soldeerstift.
Pagina 39
Nederlands SBS-1
Het bouwen van de bouwset
Dit gedeelte kunt u overslaan indien u een kant en klare bouwsteen heeft aangeschaft.
Voorbereiding
Leg de onderdelen gesorteerd voor u op de werkplek. De afzonderlijke elektronische onderdelen hebben de volgende bijzonderheden, waar u op moet letten om fouten bij het bouwen te voorkomen:
Weerstanden
Weerstanden „remmen“ de stroom. Daarbij is de inbouwrichting niet van belang. Omdat ze te klein zijn om een leesbaar opschrift voeren wordt de waarde door kleurringen opgegeven.
Hieronder een „vertaling“: Waarde Kleurring 120 bruin - rood - bruin (goud) 1,5 k bruin - groen - rood (goud) 4,7 k geel - violet - rood (goud) Kleurring tussen haakjes geeft alleen het tolerantiebereik aan, hier niet van belang.
Condensatoren
Te onderscheiden zijn "normale" condensatoren en elektrolytische condensatoren (Elco’s). Deze laatste zijn gepoold en moeten daarom in een bepaalde richting worden ingebouwd. Daarom zijn ze voorzien van een heldere streep die voorzien is van een minteken. Deze zijde moet altijd naar de min gericht zijn.
Diodes
Diodes laten de stroom alleen door in een bepaalde richting en moeten daarom in een bepaalde richting worden ingebouwd. Als kenmerk hebben ze een ring aan één zijde (doorlaatrichting) van het element. Op de print lay-out is dit getekend.
Pagina 40
SBS-1 Nederlands
+
-
LEDs
LEDs zijn bijzondere diodes. Wanneer zij in doorlaatrichting gebruikt worden, lichten ze op. De meest uiteenlopende uitvoeringen zijn te verkrijgen (kleur, grootte, vorm, lichtsterkte max. stroom, etc.). Bij de draden van de LEDs is de langste draad altijd de anode (pluspool).
Transistors
Transistors zijn eigenlijk vermogensschakelaars. Zij hebben drie aansluitingen. Ook zij moeten in een bepaalde richting ingebouwd worden. De punt op de tekeningen geeft de beschreven zijde van de transistor aan.
IC´s
IC’s kunnen al naar gelang hun uitvoering verschillende functies vervullen. Sommige IC’s zijn programmeerbaar en kunnen dus aan de speciale eisen van een schakeling worden aangepast. De markering op het IC toont de inbouwrichting. Op het printplan is deze markering aangegeven.
Spanningsregelaars
Spanningsregelaars zijn IC´s, echter in een transistorbehuizing. Zij maken van een variabele ongeregelde ingangsspanning een constante uitgangsspanning.
Relais
Relais zijn elektrische omschakelaars. De inbouwrichting wordt aangegeven door de stand van de pinnetjes.
Gelijkrichter
Gelijkrichters zetten wisselstroom om in gelijkstroom. Zij moeten altijd is een bepaalde richting worden ingebouwd. Op het printschema is de poling weergegeven.
Printkroonstenen
Printkroonstenen zijn soldeerbare klemmen. Zij maken een soldeervrije en vaste aansluiting van de aansluitdraden aan de schakeling mogelijk.
Pagina 41
Loading...
+ 28 hidden pages