Stihl STIHL TS 410, 420 STIHL TS 410, 420 (tr) [tr]

STIHL TS 410, 420

Kullanma talimati2 - 38
türkçe
Içindekiler
1 Bu kullanma talimatıyla ilgili........................ 2
2 Emniyet bilgileri ve çalışma tekniği............. 3
3 Uygulama örnekleri................................... 10
4 Kesme bıçakları........................................ 14
5 Suni reçine kesme bıçakları......................14
6 Elmas kesme bıçakları..............................14
7 Elektronik su yönetimi............................... 16
8 Korumalı bağlantı parçasını takın............. 17
9 Kayış germe..............................................22
10 Kesme bıçağını takma / değiştirme...........23
11 Yakıt..........................................................24
12 Yakıtın doldurulması................................. 25
13 Motoru çalıştırma / durdurma....................26
14 Hava filtresi sistemi................................... 28
15 Karbüratör ayarı........................................ 29
16 Buji............................................................ 30
17 Kayış değiştirme....................................... 31
18 Kılavuz arabası......................................... 32
19 Aletin muhafazası..................................... 32
20 Muhafaza ve bakım bilgileri...................... 33
21 Aşınmayı azamiye düşürmek hasarları önle‐
mek........................................................... 34
22 Önemli parçalar.........................................35
23 Teknik bilgiler............................................ 35
24 Tamir bilgileri.............................................36
25 Çöpe atma................................................ 37
26 AB Uygunluk Deklarasyonu...................... 37
27 Adresler.....................................................37
Sayın müşterimiz, STIHL firmasının kaliteli ürününü tercih ettiğiniz
kapsamlı kalite güvence sistemlerinden geçilerek üretilmiştir. Aletinizden memnun kalmanız ve onunla problemsiz çalışabilmeniz için elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz.
Aletiniz ile ilgili sorularınız olduğunda, lütfen bayi‐ nize veya direkt olarak yetkili temsilciliğe başvu‐ runuz.
Saygılarımla
Dr. Nikolas Stihl
1 Bu kullanma talimatıyla
ilgili

1.1 Resim sembolleri

Aletin üstündeki bütün resim sembolleri bu kul‐ lanma talimatında açıklanmıştır.
Alete ve teçhizata bağlı olarak takibi resim sem‐ bolleri ile karşılaşabilirsiniz.
Yakıt deposu; Benzin ve motor yağı karışımı
Dekompresyon subapını çalıştırın
Yakıt el pompasını çalıştırınız
Su bağlantısı, kapatma vanası
Kayış germe somunu
Çalıştırma sapını çekin

1.2 Metin bölümlerinin belirtilmesi

İKAZ
Şahıslara veya mala gelebilecek ağır zarar ve yaralanma tehlikesini belirten ikazlar.
Orjinal kullanma talimatı
0000001454_023_TR
Klorsuz beyazlatılmış kâğıda basılmıştır
Baskı boyası bitkisel yağlar içerir, kâğıt tekrar kullanılabilir.
ÖNERİ
Alete veya parçalarına gelebilecek zararları gös‐ teren ikaz.

1.3 Yeni teknik gelişme

STIHL sürekli olarak bütün makina ve aletlerin gelişmesi ile uğraşmaktadır; bu yüzden verilen siparişlerin kapsamı, şekli, teknik özellikleri ve
2 0458-370-4021-G
© ANDREAS STIHL AG & Co. KG 2021
0458-370-4021-G. VA0.D21.

2 Emniyet bilgileri ve çalışma tekniği türkçe

donanımı ile ilgili değişiklikler sadece bize bağlı‐ dır.
Bu kullanma talimatnamesinden alınan bilgiler‐ den ve resimlerden hiç bir hak talep edilemez.
2 Emniyet bilgileri ve çalışma
tekniği
Kesme bıçağı çok yüksek devir ile döndüğünden kesme makineleri ile çalışırken özel güvenlik önlemlerinin alınması gereklidir.
İlk işletime almadan önce kullanma kılavuzunun tamamını dikkatlice oku‐ yun ve daha sonra kullanmak üzere güvenli bir şekilde saklayın. Güvenlik uyarılarına uymamakla hayatınızı teh‐ likeye atabilirsiniz.
Ülkeye özel iş güvenliği talimatları, örn. ilgili mes‐ lek birliklerinin, sosyal kuruluşların veya iş güvenliğinden sorumlu resmi kurumların öngör‐ düğü talimatları dikkate alın.
Avrupa Birliği ülkelerinde işverenler, 2009/104/ AB nolu direktife uymakla yükümlüdür – Çalışan‐ ların makine ve aletleri çalışmalarında kullanma‐ ları esnasında riayet edecekleri iş güvenliği ve iş sağlığı direktifi.
İlk defa motorlu aleti kullananlar için: Satıcı veya diğer uzman bir kişiden size aletin emniyetli nasıl kullanıldığını göstermesini isteyiniz – veya bir aleti kullanma kursuna katılınız.
Reşit olmayanlar motorlu alet ile çalışamaz – eği‐ tim almış, gözetim altında çalışan 16 yaşın üze‐ rindeki gençler hariç.
Çocukları, hayvanları ve seyircileri uzak tutun. Motorlu alet kullanılmadığında kimseye zarar
vermeyecek şekilde muhafaza edin. Motorlu aleti izinsiz erişime karşı emniyet altına alın.
Kullanıcı, kazalardan veya başka kişilere veya mallarına gelebilecek zarar ve tehlikeden sorum‐ ludur.
Motorlu aleti sadece bu modeli tanıyıp kullanma‐ sını bilen şahıslara ödünç verin ve alet ile birlikte kullanma kılavuzunu da verin.
Ses emisyonu yaratan motorlu aletlerin kullanımı ulusal ve yerel talimatlara göre zaman bakımın‐ dan sınırlandırılabilir.
Motorlu alet ile çalışan bir insanın dinç, sağlıklı ve zinde olması gerekir.
Sağlık bakımından yorulmaması gereken kişiler doktorlarına motorlu cihazla çalışmanın mümkün olup olmadığını danışmalıdırlar.
Sadece kalp pili kullananlar için: Bu aletin ateş‐ leme sistemi düşük bir elektromanyetik alan oluş‐ turur. Bazı kalp pili tiplerine etkisi olabilir. Sağlığa zarar verme riskini ortadan kaldırmak için STIHL, bu durumu tedavi gördüğünüz doktorunuza veya kalp pilini üreten firmaya sormanızı tavsiye eder.
Alkol, tepki verme yeteneğini bozan ilaçlar veya uyuşturucu kullanımından sonra motorlu cihaz kullanılmamalıdır.
Kötü hava şartlarında (yağmur, kar, buz, rüzgar) çalışmanızı erteleyiniz – Ciddi iş kazası tehlikesi!
Motorlu alet sadece kesme işlemleri için öngörül‐ müştür. Makine ahşap veya ahşap benzeri mal‐ zemeleri kesmek için uygun değildir.
Asbest toz sağlığa aşırı derecede zararlıdır. Kesinlikle asbest malzeme kesmeyin!
Motorlu aletin başka görevlerde kullanılmasına izin verilmez, aksi halde kaza veya alette hasar meydana gelebilir.
Alet üzerinde herhangi bir değişiklik yapmayın, aksi takdirde güvenlik tehlikeye girebilir. Onay‐ lanmamış ataşmanların kullanımından dolayı olu‐ şan kişisel yaralanmalarda ve maddi hasarlarda STIHL hiçbir sorumluluk kabul etmez.
Sadece STIHL firmasının bu motorlu alet için öngördüğü kesme bıçağı veya aksesuarları veya muadillerini kullanın. Bu konuyla ilgili sorularınız olduğunda bayiye başvurun. Sadece yüksek kali‐ teli kesme bıçakları veya aksesuarlar kullanınız. Aksi takdirde kaza veya motorlu alette hasar meydana gelebilir.
STIHL size, STIHL orjinal kesme bıçakları veya aksesuarlar kullanmanızı tavsiye eder. Bunlar özellikleriyle en uygun şekilde ürüne ve kullanıcı‐ nın taleplerine göre uyarlanmışlardır.
Aleti temizlemek için yüksek basınç temizleyici‐ leri kullanmayın. Güçlü su basıncı aletin bazı parçalarına hasar verebilir.
Alete su sıkmayın.
Kesinlikle daire testere bıçağı, karbür, kurtarma, ahşap testere bıçağı veya diğer dişli kesme aparatları kullanma‐ yın. - Ölümlü yaralanma tehlikesi! Kesme bıçağı ile kesim yaparken malzeme düzenli şekilde kesilir ve aşındırılır, buna karşın daire testeresi bıçağı kullanıldığında bıçak malzeme‐ nin içine takılabilir. Bu da malzemenin
0458-370-4021-G 3
türkçe 2 Emniyet bilgileri ve çalışma tekniği
ani şekilde kesilmesini ve aletin kon‐ trol edilemeyen çok tehlikeli reaksiyon güçlerini( yukarı fırlama) ortaya çıka‐ rabilir.

2.1 Giysi ve donanım

Talimatlara uygun giysi ve donanım kullanın.
Giysiniz amaca uygun olmalı ve hare‐ ket serbestliğini engellememelidir. Vücudunuza tam veya dar oturan elbise giyiniz İş önlüğü yerine iş tulumu giyiniz.
Çelik malzeme kesim işleminde zor alev alabilen malzemeden (örneğin deri veya alev emici özel‐ liğe sahip pamuklu gibi) imal edilmiş iş elbisesi giyin – Sentetik elyaflı giysi giymeyin – Kıvılcım çıkışı nedeniyle yangın tehlikesi!
İş elbisesi üzerinde yanıcı kalıntı (talaş, yakıt, yağ, vs.) bulunmamalıdır.
Makinenin dönen parçalarına takılabilecek iş elbisesi giymeyin – Atkı, kıravat, takı takmayın. Uzun saçlarınızı bağlayın ve omuz üzerinde kalacak şekilde toplayın.
Tabanları profilli, kaymayan ve çelik burunlu sağlam bot giyiniz.
İKAZ
Göz yaralanması riskini azaltmak için EN 166 standardına uygun sıkı otu‐ ran koruyucu gözlük takın. Koruyucu gözlüğün doğru oturmasına dikkat edin.
Nesnelerin düşme tehlikesine karşı baret takın. Çalışma esnasında toz (örneğin kesilen malze‐
meden yayılan kristal malzeme, gaz ve duman oluşabilir – Sağlık tehlikesi!
Toz meydana geldiğinde daima toz maskesi kul‐ lanınız.
Gaz veya duman oluşma ihtimali olduğunda (örneğin kompozit malzemeler kesileceğinde) maske takın.
"Kişisel" gürültü koruma önlemi alın, örneğin kulak koruma kapsülü takınız.
Dayanıklı malzemeden imal edilmiş (örn. deriden) sağlam iş eldivenleri giyin.

2.2 Motorlu cihazın taşınması

Motoru daima durdurun. Makineyi sadece sapından tutarak ve kesme
bıçağı arkaya doğru bakacak şekilde taşıyın. Kız‐ gın susturucu vücudunuzda uzak durmalıdır.
Makinanın sıcak kısımlarına, özellikle susturucu‐ nun yüzeyine dokunmayın yanma tehlikesi!
Motorlu aleti kesinlikle testere bıçağı monte edil‐ miş şekilde taşımayın – Kırılma tehlikesi!
Araçta: Motorlu cihazı devrilmeye, hasara ve yakıt sızıntısına karşı emniyete alın.

2.3 Yakıt doldurma

Benzin çok çabuk yanıp parlayabilir – açık ateşlerden uzak durunuz – ben‐ zini başka bir yere dökmeyiniz – sigara içmeyiniz.
Benzini doldurmadan önce motoru durdurun. Motor hala sıcakken yakıt doldurmayın – yakıt
taşabilir – Yangın tehlikesi! İçindeki basıncın yavaşça azalması ve yakıtın
etrafa sıçramaması için yakıt deposunun kapa‐ ğını yavaşça açın.
Sadece iyi havalandırılmış yerlerde yakıt dolumu yapın. Yakıt dökülürse motorlu cihazı hemen temizleyin; yakıtın kıyafetinize bulaşmasını önle‐ yin, bulaştığında hemen kıyafetinizi değiştirin.
Özellikle karbüratör bölümünde motor ünitesi üzerinde toz birikebilir. Toz benzin ile karıştı‐ ğında yangın tehlikesi vardır. Motor ünitesi üze‐ rinde tozu düzenli olarak temizleyin.
Sızıntılara dikkat edin! Yakıt sızarsa motoru çalıştırmayın – Yanma nede‐ niyle hayati tehlike!
Çeşitli kesme makinelerinin farklı depo kapakları bulunur:
2.3.1 Deponun süngü kapağı
STIHL kapsamlı bir kişisel koruyucu donanım yelpazesi sunar.
4 0458-370-4021-G
2 Emniyet bilgileri ve çalışma tekniği türkçe
Deponun bayonet kapağını katiyen alet ile açmaya veya kapamaya kalkmayınız. Kapak hasar görebilir ve yakıt dışarı akabilir.
Deponun bayonet kapağını yakıt dolumundan sonra itinayla kapatınız.
2.3.2 Vidalı depo kapağı
Yakıt doldurduktan sonra vidalı depo kapağını mümkün olduğu kadar sıkı kapatın.
Böylece motor titreşimi nedeniyle kapağın açılıp yakıtın dökülme riskini azaltmış olursunuz.

2.4 Kesme makinesi, mil yatağı

Mil yatağının mükemmel şekilde çalışması elmas kesme bıçağının düzgün ve balanslı dönmesini sağlar. Gerektiğinde yatağın bayi tarafından kon‐ trol edilmesini sağlayın.

2.5 Kesme bıçakları

2.5.1 Kesme bıçaklarının seçimi Kesme bıçakları elden kesme işlemi için onaylı
olmalıdır. Başka taşlama elemanı ve ek aletleri kullanmayın – İş kazası tehlikesi!
Kesme bıçakları farklı malzemeler için kullanıla‐ bilir: Kesme bıçakları üzerindeki işaretleri dikkate alın.
STIHL, genel olarak ıslak kesim işlemini tavsiye eder.
Kesme bıçaklarının dış çapını dikkate alın.
Kesme bıçağı mil delik çapı ile kesme makinesi milinin çapı birbirine uymalı ve aynı olmalıdır.
Mil deliğinin hasarlı olup olmadığını kontrol edin. Mil deliği hasarlı olan kesme bıçaklarını kullan‐ mayın – İş kazası tehlikesi!
Kesme bıçağının azami devri kesme makinesi devrinin azami devri ile aynı veya daha yüksek olmalıdır! – bkz. Bölüm "Teknik Özellikler".
Kullanılmış kesme bıçaklarını makineye takma‐ dan önce çatlak, kırılma, aşınma, düzgünlük, yorulma, segment hasarı veya eksikliği, aşır ısınma belirtilerinin (renk değişikliği) bulunup bulunmadığı ve mil deliğinin hasarlı olup olmadı‐ ğını kontrol edin.
Kesinlikle çatlak, kırık veya eğri kesme bıçakla‐ rını kullanmayın.
Düşük kaliteli veya kullanımına onay verilmeyen elmas kesme bıçakları kesim işleminde yalpa‐ lama yapabilir. Kesme bıçağının yalpalaması elmas kesme bıçağının kesim içinde aşırı dere‐ cede frenlenmesine ve sıkışmasına sebep olabi‐ lir – Geri tepme tehlikesi! Geri tepme, ölümcül yaralanmalara yol açabilir! Sürekli veya ara sıra düzensiz dönen kesim taşlama disklerini hemen değiştiriniz.
Kesinlikle eğilmiş elmas bıçaklarını düzeltmeyin. Yere düşmüş kesme bıçaklarını kullanmayın.
Hasarlı bıçaklar kırılabilir, iş kazası tehlikesi! Suni reçineli kesme bıçaklarında son kullanma
tarihini dikkate alın.
2.5.2 Kesme bıçaklarını takma Kesme makinesi milini kontrol edi, mili hasarlı
olan kesme makinelerini kullanmayın – İş kazası tehlikesi!
Elmas kesme bıçaklarında dönme yönü ok işa‐ retlerini dikkate alın.
Ön baskı rondelasını pozisyonlayın – Sıkma civatasını sıkıca sıkın –Kesme bıçağını elden döndürün ve bıçağın düzgün dönüp dönmediğini kontrol edin.
2.5.3 Kesme bıçaklarını depolama Kesme bıçaklarını sıcaklığı değişmeyen, kuru ve
dondan korunmuş düz bir yerde depolayın – Kırılma ve çatlama tehlikesi!
Kesme bıçaklarını çarpma ve ani darbe almaya karşı koruyun.

2.6 Çalıştırmadan önce

Kesme makinesinin işletme güvenliğini kontrol ediniz – Kullanma talimatının ilgili bölümünü oku‐ yunuz:
Yakıt sistemini sızdırmazlık bakımından özel‐
likle görünür parçalarını, örn. depo kapağını, hortum bağlantı yerlerini, manuel yakıt pompa‐ sını (sadece manuel yakıt pompalı motorlu aletlerde) kontrol edin. Sızıntı veya hasar durumunda motoru çalıştırmayın – Yangın teh‐ likesi! İşletime almadan önce cihazın yetkili bayi tarafından onarılmasını sağlayın Kesme bıçağı kesilecek malzeme için uygun
olmalıdır, bıçak mükemmel durumda ve doğru monte edilmiş olmalıdır (dönme yönü, sıkıca oturma)
0458-370-4021-G 5
002BA549 AM
180BA022 KN
türkçe 2 Emniyet bilgileri ve çalışma tekniği
koruma kapağının sağlam şekilde bağlı olma‐
sını kontrol edin – gevşek olduğunda bayiye başvurun Gazın ve gaz tetiği kilidinin kolayca işleme‐
sine. Gaz tetiğinin kendiliğinden rölantiye sıç‐ ramasına Kombi şalteri/ Kombi kolu /stop şalterini
hafifçe STOP veya 0 pozisyonuna getirin. Buji fişinin yerine sıkı oturmuş olmasını kontrol
edin – fiş yerine sıkı oturmamışsa kıvılcım, sıç‐ rayıp çıkan hava-yakıt karışımını tutuşturabilir Yangın tehlikesi! kumanda ve güvenlik cihazlarında hiçbir deği‐
şiklik yapmayın Kolların temiz ve kuru olmasına, yağlı veya
kirli olmamasına dikkat edin – böylece motorlu alet doğru şekilde yönlendirilebilir. ıslak kesimler için depoda yeterli miktarda su
olmasını sağlayın
Motorlu cihazı sadece emniyetli işletim duru‐ munda kullanın – Kaza tehlikesi!
2.8.1 Elden tutularak yapılan kesim
Motorlu testereyi daima iki elinizle sıkıca tutunuz: Sağ eliniz arka sapta olmalıdır – solak olsanız dahi. Testereyi emniyetli yönetmek için tutulacak sapı ve kolu baş parmağınızla sıkıca kavrayın.

2.7 Motorun çalıştırılması

Benzin doldurduğunuz yerden en az 3 metre uzakta ve kapalı olmayan mekanlarda çalıştırın.
Sadece düz, sağlam ve güvenli bir yerde durun, motorlu aleti güvenli şekilde tutun – Kesme bıçağı zemine veya herhangi bir cisme temas etmemeli ve kesim içinde bulunmamalıdır.
Kesme bıçağı motor çalıştıktan hemen sonra dönmeye başlar.
Alet tek kişi tarafından kullanılır – Aleti çalıştırır‐ ken dahi başka kişileri çalışma alanınıza sokma‐ yın.
Motoru, makineyi elinizde tutarak çalıştırmayın. Çalıştırmayı kullanma talimatında gösterildiği gibi uygulayın.
Gaz tetiği bırakıldıktan sonra kesme bıçağı bir süre dönmeye devam eder – Yaralanma tehli‐ kesi!
2.8 Cihazın tutulması ve yönlendi‐
rilmesi
Kesme makinesini sadece, elden tutularak yapı‐ lan kesimde veya STIHL kılavuz arabası üze‐ rinde kullanın.
Kesme makinesi, dönmekte olan kesme bıçağı ile ok işareti yönüne doğru hareket ettirildiğinde makinenin devrilmesine sebep olabilecek bir kuv‐ vet oluşur.
Kesilecek malzeme sabit durmalıdır, daima kesme makinesini iş parçasına doğru yönlendi‐ rin, kesinlikle tersini yapmayın.
2.8.2 Kılavuz arabası STIHL kesme makinesi STIHL kılavuz arabası
üzerine monte edilebilir.

2.9 Koruma

Koruyucu elemanın ayarlama aralığı dayanak saplaması ile belirlenmiştir. Koruyucu elemanı kesinlikle dayanak saplamasının üzerine bastır‐ mayın.
6 0458-370-4021-G
002BA550 AM
2 Emniyet bilgileri ve çalışma tekniği türkçe
Sakin ve öngörülü çalışın – sadece ortam yeterli derecede aydınlık ve görüş mesafesi iyi oldu‐ ğunda çalışın. Dikkatli çalışın, başkalarını tehli‐ keye atmayın.
Motorlu cihaz çalışmaya başladığı andan itibaren zehirli egzoz gazları üretir. Bu zehirli gazlar kokusuz ve görülmez olur ve yanmamış hidrokar‐ bon ve benzol içerebilir. Katalizatörlü kesme makineleri dahi kesinlikle kapalı ve havasız yerlerde çalıştırıl‐ mamalıdır.
Kesme bıçağı koruyucu elemanını doğru şekilde ayarlama: Malzeme partikülünü kullanıcı ve alet‐ ten uzağa yönlendirecek şekilde ayarlanmalıdır.
Kesim esnasında oluşan malzeme partiküllerinin çıkış yönünü dikkate alın.

2.10 Çalışma sırasında

Tehlike anında veya acil durumlarda hemen motoru durdurun – Kombi şalteri /Kombi kolu / Stop şalterini STOP pozisyonuna veya 0`a geti‐ rin.
Gaz tetiği bırakıldıktan sonra kesme bıçağının dönmemesi ve durması için motor rölanti devrinin doğru olarak ayarlanmasını dikkate alın.
Rölanti ayarını düzenli olarak kontrol edin veya düzeltin. Eğer kesme bıçağı rölantide dönmeye devam ederse bayi tarafından tamir ettiriniz.
Çalışma alanınızı boşaltın – Herhangi bir engel, hendek ve delik olup olmadığına dikkat edin.
Kaygan, ıslak, karlı, eğimli, düz olmayan vb. zeminlerde dikkat edin – Kayma tehlikesi!
Merdiven üzerinde, sağlam olmayan zemin üze‐ rinde, omuz yüksekliğinden daha yüksekte ve tek el ile çalışmayın – İş kazası tehlikesi!
Daima sağlam ve güvenli bir duruşu sağlayın. Yalnız çalışmayın – acil durumlarda size yardım
edebilecek ve sesinizi duyabilecek bir kişi olsun yakınınızda
Çalışma alanında başka kimselerin bulunmasına izin vermeyin – Gürültü ve etrafa saçılan parça‐ lardan kendilerini korumak için çevredeki kişiler‐ den yeterli uzaklıkta çalışın.
Kulaklıkla çalışıyorsanız çok dikkatli olmanız gerekir. Kulaklık taktığınızda etraftan tehlike işa‐ retlerini almanız (bağırmalar, ikaz sesleri vs.) kısıtlanır.
Zamanında mola veriniz.
Dar çalışma alanlarında, çukurlarda ve kanal‐ larda daima yeterince havalandırmayı sağlayınız – Zehirlenme nedeniyle hayati tehlike vardır!
Bulantı, baş ağrısı, görme bozuklukları (örneğin görüş açınız daralmaya başladığında), işitme bozukluğu, baş dönmesi, konsantrasyonunuz zayıfladığında çalışmanıza derhal ara verin. Bu semptomlar yüksek egzoz gazı konsantrasyo‐ nundan kaynaklanabilir – Kaza tehlikesi!
Motorlu alet ile çalışırken veya aletin yakınında bulunuyorsanız sigara içmeyin – Yangın tehli‐ kesi!
Motorlu cihaz amacına uygun olmayan kullanıma (örn. çarpma veya düşmeden dolayı sarsıntı) maruz kaldıysa çalışmaya devam etmeden önce güvenli işletim durumunu mutlaka kontrol edin; ayrıca "Çalıştırmadan önce" bölümüne bakın. Özellikle yakıt sisteminin sızdırmazlığını ve güvenlik tertibatlarının işlevselliğini kontrol edin. Güvenli bir şekilde çalışmayan motorlu aletleri kesinlikle kullanmaya devam etmeyin. Şüpheniz varsa yetkili bayiye başvurun.
Başlatma gaz ayarı ile çalışmayın - motor devir sayısı bu gaz kolu konumunda düzeltilemez.
Kesinlikle dönmekte olan kesme bıçağına elinizle veya başka bir cisimle dokunmayın.
Çalışma yerini kontrol edin. Boru hatları ve elek‐ trik kablolarına zarar verilmesinden kaynaklana‐ cak tehlikeleri önleyin.
Kesme makinesi ile yanıcı malzeme ve gazların yakınında çalışılması yasaktır.
İçinde uçucu veya yanıcı madde bulunmadığın‐ dan emin olmadığınız varil, bidon ve benzeri ambalaj malzemelerini kesmeyin.
Motoru gözetimsiz şekilde çalışır durumda bırak‐ mayın. Makineyi terk etmeden önce (örneğin molalarda) motoru durdurun.
Kesme makinesi yere koyulmadan önce:
Motoru durdurun
0458-370-4021-G 7
002BA551 AM
002BA552 AM
002BA555 AM
002BA556 AM
türkçe 2 Emniyet bilgileri ve çalışma tekniği
Kesme bıçağı duruncaya kadar bekleyin veya
kesme bıçağını dikkatlice sert bir yüzeye (örneğin beton plakası) temas ettirerek frenle‐ yin
Kesme taşını sık olarak kontrol edin – çatlak, bombe ve diğer hasar oldu‐ ğunu tespit ettiğinizde derhal değişti‐ rin (örneğin aşırı ısınma) – Kırılma nedeniyle iş kazası tehlikesi!
Aletin hissedilir derecede çalışma tarzı değişirse (örneğin daha yüksek titreşimlerde) çalışmanıza ara verin ve bu değişikliğin sebebini ortadan kal‐ dırın.

2.11 Reaksiyon kuvveti

mümkün olduğunca bıçağın üst bölümü ile
kesim yapmayın. Kesme bıçağını kesilecek yere çok dikkatli daldırın, döndürmeyin veya kesim içine darbeli batırmayın
En sık karşılaştığınız reaksiyon kuvveti geri tepme, geri itme ve içeri çekme kuvvetidir.
Geri tepme tehlikesi – Geri tepme, ölümcül yaralanmalara yol açabilir.
Kama etkisinden kaçının, kesilen parçayı
kesme bıçağını frenleme için kullanmak yasaktır daima kesilen malzemenin hareket edeceğini
hesap edin veya başka bir sebepten dolayı
kesim yerinin kapanacağı ve kesme bıçağının Geri tepme olayında (kickback) kesme makinesi birden kontrolsüzce kullanıcıya doğru fırlar.
Geri tepme örneğin, kesme bıçağı özellikle kesim bölümünün ilk
dörtte birlik bölümünde sıkıştığında meydana
gelir Sabit bir cisme çarparak sürtünme teması
nedeniyle aşırı derecede frenlendiğinde mey‐
sıkışabileceğini düşünün
kesilecek malzemeyi güvenli şekilde sabitleyin
ve kesim yarığı, kesme esnasında ve sonra‐
sında daima açık kalacak şekilde altına destek
koyun
bu nedenle kesilecek malzemenin altı boş kal‐
mamalıdır ve yuvarlanmaya, kaymaya ve titre‐
şime karşı emniyet altına alınmalıdır
dana gelir
Geri tepmenin önlenmesi:
Düşünerek doğru çalışın
Testereyi iki elle sıkıca kavrayın
serbest duran bir boruyu kesmeden önce
altına destek ve kama koyarak sabitleyin –
daima zemini kontrol edin – Malzeme ufalana‐
bilir
8 0458-370-4021-G
002BA553 AM
002BA554 AM
2 Emniyet bilgileri ve çalışma tekniği türkçe
Elmas kesme bıçağı ile ıslak kesme
Suni reçineli kesme bıçakları tipine bağlı ola‐
rak sadece kuru veya sadece ıslak kesimler için uygundur. Sadece ıslak kesim için uygun olan suni reçineli kesme bıçakları ile ıslak ola‐ rak kesim yapılacaktır
2.11.1 Dışarı çekme
Kesme makinesini sadece kesme işlemi için kul‐ lanın. Kesme makinesi cisimleri yerinden sökme veya süpürerek toplama için kullanılamaz.
Kesme makinesi üzerine bastırmayın. Önce kesme tertibatını belirleyin ve sonra kesme
makinesini kullanın. Kesme tertibatını bir daha değiştirmeyin. Makineyi kesim yapılacak yarık içine darbe veya vurarak yerleştirmeyin – Maki‐ neyi kesim yarığı içine yukardan bastırarak yer‐ leştirmeyin – Kırılma tehlikesi!
Elmas kesme bıçakları: Kesme performans kötü‐ leştiğinde elmas kesme taşının keskinliğini kon‐ trol edin, gerektiğinde bileyin. Bileme için kısa süreli, örneğin kumtaşı, gaz beton veya asfalt gibi aşındırıcı bir malzeme kesin.
Kesim bittikten sonra motorlu aletin kesme bıçağı artık dayanak olarak görev görmez. Kullanıcı ale‐
Kesme bıçağı kesilecek malzemeyi üstten temas ettiğinde kesme makinesi, kullanıcıdan dışarı doğru uzaklaşır.

2.12 Çalışma – Kesme

tin bütün ağırlığını kendisi tutmalıdır – kontrolü kaybetme tehlikesi!
Çelik malzemelerin kesilmesinde: Kor halindeki talaşlar nedeniyle yangın tehlikesi!
Kesme bıçağını kesilecek yarık içine düz yönlendirin, yana yatırmayın veya yandan kuvvet uygulamayın.
Yandan taşlama veya kaba taşlama yapmayın.
Su ve çamurun elektrik kablolarına etmemesini sağlayın – Elektrik çarpma tehlikesi!
Kesme bıçağının iş parçası içine çekilmesini sağ‐ layın ve bıçağı içeri itmeyin. Kesilmiş bölümleri kesme makinesi ile düzeltmeye çalışmayın. Kesi‐ len yeri tekrar kesmeyin, kalan bölümleri veya çatlakları kırın (örneğin çekiç ile).
Elmas kesme bıçağı kullandığınızda ıslak kesim yapın – örneğin STIHL su bağlantısını kullanın.
Suni reçineli kesme bıçakları tipine bağlı olarak sadece kuru veya sadece ıslak kesimler için uygundur.
Sadece ıslak kesim için uygun olan suni reçineli kesme bıçakları ile ıslak olarak kesim yapılacak‐ tır – örneğin STIHL su bağlantısını kullanın.
Sadece kuru kesim için uygun olan suni reçineli
Kesme makinesinin kesim alanından vücudu‐ nuzu uzak tutunuz. Özellikle kanal içinde çalışır‐ ken operatör ve kesilen parçanın dışarı atılması için çalışma alanı yeterli büyüklükte olmalıdır.
Çok fazla öne eğilerek çalışmayın ve kesinlikle kesme makinesinin koruyucu elemanı yukarı doğru çekildiğinde makine üzerine çökerek çalış‐ mayın.
Omuz hizasının üzerinde çalışmayın.
kesme bıçakları ile kuru olarak kesim yapılacak‐ tır. Eğer tür suni reçineli kesme bıçakları ile ıslak kesim yapılması halinde kesim performansı aza‐ lır ve körelir. Bu tür suni reçineli kesme bıçakları kullanım esnasında ıslandığında (örneğin su biri‐ kintisi veya boru içindeki su nedeniyle) kesme basıncını artırmayın ve aynı seviyede tutun – Kırılma tehlikesi! Bu tür suni reçineli kesme bıçaklarını derhal tüketin.
0458-370-4021-G 9

türkçe 3 Uygulama örnekleri

2.12.1 Kılavuz arabası Kılavuz arabasının geçeceği yolu boşaltın. Kıla‐
vuz arabası nesnelerin üzerinden itilirse kesici disk kesitte sıkışabilir – Kırılma tehlikesi!

2.13 Vibrasyonlar

Motorlu aleti uzun süre kullandığınızda ellerde motor titreşiminden kaynaklanan kan dolaşımı bozuklukları meydana gelebilir ("beyaz parmak hastalığı").
Çalışma süresini birçok faktör etkilediğinden genel bir çalışma süresi belirlenemez.
Kullanım süresi aşağıdaki önlemler alınarak uza‐ tılabilir:
Ellerin korunması (sıcak eldiven)
Mola verme
Aşağıdaki durumlar kullanım süresini kısaltır:
Kullanıcının kan dolaşımı rahatsızlığının
bulunması veya kan dolaşımının kötü olması (belirti: parmakları sürekli soğuktur, karıncala‐ nır) Düşük hava sıcaklığı
Kesme esnasında uygulanacak kuvvet (yük‐
sek kuvvet uygulama kan dolaşımını engeller)
Motorlu aleti uzun süreli kullandığınızda ve yuka‐ rıda açıklanan şikayetler devam ettiğinde (örne‐ ğin parmakların karıncalanması) doktor muaye‐ nesinden geçmeniz tavsiye edilir.

2.14 Bakım ve tamir

Motorlu aletin bakımını düzenli olarak yapınız. Sadece kullanma talimatında belirtilen bakım ve tamir işlerini yapınız. Diğer bütün işleri bayiye yaptırınız.
STIHL bakım ve tamir işlerinin sadece STIHL bayisi tarafından yapılmasını tavsiye eder. STIHL bayilere düzenli olarak kendilerini geliş‐ tirme kursları ve teknik yenilikler hakkında bilgiler sunulur.
Sadece yüksek kaliteli yedek parçalar kullanınız. Aksi taktirde alette kaza veya hasar meydana gelebilir. Bu konuyla ilgili soruları bayiye yönelti‐ niz.
STIHL, sadece STIHL orjinal yedek parçaları kul‐ lanmanızı tavsiye eder. Bunlar, özellikleriyle mükemmel şekilde alete ve kullanıcının taleple‐ rine uygun imal edilmiştir.
Tamir, bakım ve temizleme çalışmalarını yapma‐ dan önce daima motoru durdurun ve buji fişini sökün – Motorun istenmeden çalışmaya başla‐
ması nedeniyle yaralanma tehlikesi vardır! – İstisna: Karbüratör ve rölanti ayarı.
Buji fişi söküldüğünde veya buji çıkarıldığında motoru çalıştırma tertibatı ile ancak Kombi şal‐ ter / Kombi kolu / Stop şalteri STOP ve/veya 0 pozisyonunda olduğunda çalıştırın – Silindir dışında oluşacak kıvılcımlar nedeniyle yangın tehlikesi vardır.
Motorlu aletin bakımı ve muhafazası, açık ateşin yakınında yapılmamalıdır – Yakıt maddesi nede‐ niyle yangın tehlikesi!
Yakıt deposu kapağının sızdırmazlığını düzenli olarak kontrol ediniz.
Sadece STIHL tarafından kullanımına izin verilen buji kullanınız – bkz. "Teknik özellikler".
Ateşleme kablosunu kontrol ediniz (izolasyonu mükemmel ve bağlantısı sıkı olacaktır).
Susturucunun mükemmel durumda olduğunu kontrol ediniz.
Arızalı susturucu ile veya susturucu takılmadan çalışmayınız – Yangın tehlikesi! – İşitme kaybı tehlikesi!
Kızgın olan susturucuya dokunmayınız – Yanma tehlikesi!
Makinenin alt tarafındaki lastik tamponu kontrol edin – Gövdenin zemine sürtmesi yasaktır – Hasar görme tehlikesi!
Anti vibrasyon elemanlarının durumu motorun titreşim özelliğini etkiler – Anti vibrasyon eleman‐ larını düzenli olarak kontrol ediniz.
3 Uygulama örnekleri

3.1 Elmas kesme bıçakları ile sadece ıslak kesim yapın

3.1.1 Kullanım ömrü ve kesim hızını yük‐
Kesme bıçağına genel olarak su besleyin.
3.1.2 Oluşan tozu toplayın
Kesme bıçağına asgari 0,6 lt./dak. su beslenme‐ lidir.
3.1.3 Su bağlantısı
– –
seltme
Her türlü su beslemesi için makinedeki su bağ‐ lantısı Toz toplama için basınçlı su deposu 10 lt. Top toplama işlemi için kılavuz arabada kulla‐ nılan su deposu
10 0458-370-4021-G
180BA027 AM
3 Uygulama örnekleri türkçe

3.2 Suni reçineli kesme bıçakları ile tipine bağlı olarak sadece kuru veya sadece ıslak kesimler yapılabilir

Suni reçineli kesme bıçakları tipine bağlı olarak sadece kuru veya sadece ıslak kesimler için uygundur.
3.2.1 Sadece kuru kesim için uygun olan
Kuru kesimde uygun toz maskesi kullanın. Gaz veya duman oluşma ihtimali olduğunda
(örneğin kompozit malzemeler kesileceğinde) maske takın.
3.2.2 Sadece ıslak kesim için uygun olan
Tozu toplamak için kesme bıçağına 1 lt./dak. su beslenmelidir. Kesim performansını azaltmamak için kesme bıçağına azami 4 lt./dak. su beslen‐ melidir.
Çalışma sonunda kesme bıçağına yapışan suyu temizlemek için makineyi su beslemesi kesik ola‐ rak yaklaşık 3 ila 6 saniye boyunca işletim dev‐ rinde çalıştırın.
– –
suni reçineli kesme bıçakları
suni reçineli kesme bıçakları
Suni reçineli kesme bıçaklarını sadece su ile kullanın.
Her türlü su beslemesi için makinedeki su bağ‐ lantısı Toz toplama için basınçlı su deposu 10 lt. Top toplama işlemi için kılavuz arabada kulla‐ nılan su deposu

3.3 Elmas ve suni reçineli kesme bıçaklarında dikkate alınacaktır

3.3.1 Kesilecek malzemelerin
altı boş olmamalıdır
Kaymaya ve yuvarlanmaya karşı emniyet
altına alın Titreşime karşı emniyet altına alın
3.3.2 Kesilen parçalar
Kesme, yarık açma vs. gibi işlemlerde kesme işlemi sıralaması önemlidir. Son ayırma kesimini, kesme bıçağı sıkışmayacak şekilde uygulayın, ayrıca kesilen parça operatöre zarar vermemeli‐ dir.
Gerektiğinde kesilen parçayı yerinde tutacak küçük parça bırakın. Bu parçaları sonra kırarak ayırın.
Parçayı nihai şekilde ayırmadan önce:
Parçanın ne kadar ağır olduğunu
Ayırma sonrasında nasıl hareket edeceğini
Gerilim altında durup durmadığını kontrol edin
Parçayı koparırken yardım eden kişilere zarar vermeyin.

3.4 Ayırma işlemini birkaç işlemde gerçekleştirin

► Kesim çizgisini (A) işaretleyin
► Kesim çizgisi boyunca çalışın. Kesim düzelt‐
mesinde kesme bıçağını sıkıştırmayın ve bıçağı daima yeniden başlatın – çalışma başına kesim derinliği azami 5 ila 6 cm olmalı‐ dır. Kalın malzemeyi birkaç kademede kesin

3.5 Plakaları kesme

► Plakayı emniyet altına alın (örneğin kaymaz
altlık, kum yatağı kullanın)
► Kılavuz oluğunu (A) işaretlenen çizgi boyunca
taşlayın
0458-370-4021-G 11
180BA028 AM
A
002BA557 AM
002BA528 AM
002BA558 AM
türkçe 3 Uygulama örnekleri

3.7 Beton boru kesme

► Ayırma yarığını (B) derinleştirin ► Kırma çıtasını (C) bırakın ► Malzeme kırılmaması için plakayı önce kesim
uçlarından ayırın
► Plakayı kırın
► Birkaç çalışma kademesinde kavisli bölümler
oluşturun – kesme bıçağının sıkışmamasına dikkat edin
3.6 Boru, yuvarlak ve içi boş mal‐ zeme kesme
► Boru, yuvarlak ve içi boş malzemeyi yuvarlan‐
maya, kaymaya ve titreşime karşı emniyet altına alın
► Kesilecek malzemenin düşmesini ve ağırlığını
dikkate alın
► Kesim çizgisini belirleyin ve işaretleyin, güç‐
lendirmenin kesim çizgisinde olmamasına dik‐
kat edin ► Kesim sıralamasını belirleyin ► Kılavuz oluğunu işaretlenen çizgi boyunca taş‐
layın ► Ayırma yarığını kılavuz oluk boyunca derinleş‐
tirin – çalışma kademesi başına tavsiye edilen
kesimderinliğini dikkate alın – küçük yön
düzeltmesi yaparken kesme bıçağını sıkıştır‐
mayın, yeniden yerleştirin – gerektiğinde kesi‐
len parçayı yerinde tutacak küçük parça bıra‐
kın. Bu parçaları sonra kırarak ayırın
Çalışma tarzı boru çapına ve mümkün olan azami kesme bıçağı (A) kesim derinliğine bağlı‐ dır. ► Boruyu yuvarlanmaya, kaymaya ve titreşime
karşı emniyet altına alın
► Kesilecek malzemenin düşmesini, ağırlığını ve
gerginliğini dikkate alın
► Kesim çizgisini belirleyin ve çizin ► Kesim sıralamasını belirleyin
Dış çap ölçüsü azami kesim derinliğinden daha küçüktür
Yukarıdan aşağıya doğru bir ayırma kesimi gerçekleştirin
Dış çap ölçüsü azami kesim derinliğinden daha büyüktür
Önce planlayın sonra çalışmaya başlayın. Birden fazla ayırma kesimi gereklidir – doğru sıralama önemlidir.
12 0458-370-4021-G
Loading...
+ 28 hidden pages