Sony CYBER-SHOT DSC-HX5, CYBER-SHOT DSC-HX5V User Manual [nl]

Inhoudsopgave
bediening
Zoeken op
Zoeken op MENU/
Cyber-shot-handboek
DSC-HX5/HX5V/HX5C
Index
© 2010 Sony Corporation 4-172-668-72(1)
NL

Dit handboek gebruiken

Klik op een knop rechts bovenaan om naar de overeenstemmende pagina te gaan. Dat is handig als u zoekt naar een functie die u wilt bekijken.
Inhoudsopgave
Zoek naar informatie aan de hand van functies.
Zoeken op
bediening
Zoeken op MENU/
Instelli ngen
Index
Aanduidingen en notaties in dit handboek
Zoek naar informatie aan de hand van de bediening.
Zoek naar informatie aan de hand van een lijst met items van MENU/ Instellingen.
Zoek naar informatie aan de hand van trefwoorden.
In dit handboek wordt een opeenvolging van handelingen uitgedrukt met behulp van pijlen (t). Bedien de camera in de aangegeven volgorde. Aanduidingen worden weergegeven zoals ze verschijnen bij de standaardinstelling van de camera.
Inhoudsopgave
bediening
Index
Zoeken op
Zoeken op MENU/
De standaardinstelling wordt aangeduid door .
Wijst op waarschuwingen en beperkingen die belangrijk zijn voor de correcte bediening van de camera.
z Wijst op nuttige informatie.
NL
2

Opmerkingen over het gebruik van de camera

Inhoudsopgave
Opmerkingen over de types geheugenkaart die kunnen worden gebruikt (los verkrijgbaar)
De volgende geheugenkaarten kunnen met deze camera worden gebruikt: "Memory Stick PRO Duo", "Memory Stick PRO-HG Duo", "Memory Stick Duo", SD­geheugenkaarten, SDHC-geheugenkaarten en SDXC-geheugenkaarten. Een MultiMediaCard kan niet worden gebruikt. In dit handboek worden "Memory Stick PRO Duo", "Memory Stick PRO-HG Duo" en "Memory Stick Duo" omschreven als "Memory Stick Duo" en worden SD­geheugenkaarten, SDHC-geheugenkaarten en SDXC-geheugenkaarten omschreven als SD­geheugenkaarten.
• "Memory Stick Duo" van maximaal 32 GB en SD-geheugenkaarten van maximaal 64 GB werden getest en kunnen worden gebruikt met deze camera.
Voor het opnemen van films raden wij u aan de volgende types geheugenkaarten te gebruiken: – (Mark2) ("Memory
Stick PRO Duo" (Mark2))
("Memory Stick PRO-
HG Duo")
– SD-geheugenkaart, SDHC-geheugenkaart
of SDXC-geheugenkaart (klasse 4 of sneller)
• Zie pagina 151 voor meer informatie over de "Memory Stick Duo".
Functies ingebouwd in deze camera
• Deze handleiding beschrijft de functies van apparaten die GPS ondersteunen/niet ondersteunen, apparaten die TransferJet ondersteunen/niet ondersteunen, apparaten die 1080 60i ondersteunen en apparaten die 1080 50i ondersteunen. – Om na te gaan of uw camera de GPS-functie
ondersteunt, controleert u de modelnaam van uw camera. Ondersteunt GPS: DSC-HX5V Ondersteunt GPS niet: DSC-HX5/HX5C
– Om na te gaan of uw camera de TransferJet-
functie ondersteunt en of deze 1080 60i of 1080 50i ondersteunt, controleert u of de volgende markeringen aanwezig zijn op de onderkant van de camera. Ondersteunt TransferJet:
(TransferJet) Ondersteunt 1080 60i: 60i Ondersteunt 1080 50i: 50i
• De DSC-HX5C ondersteunt de TransferJet­functie niet.
• In een vliegtuig schakelt u de camera uit in overeenstemming met de meegedeelde instructies.
Over apparaten die GPS ondersteunen (alleen DSC-HX5V)
• Gebruik de GPS-functie in overeenstemming met de geldende regels in landen en regio's waar u deze gebruikt.
• De richting- en plaatsinformatie worden in de standaardinstelling opgenomen op de camera. Als u de richting- en plaatsinformatie niet wilt opnemen, stelt u [GPS-instelling] in op [Uit] (pagina 105).
bediening
Index
Zoeken op
Zoeken op MENU/
Bij gebruik van een "Memory Stick Duo" met "Memory Stick"-sleuf van standaardformaat
U kunt de "Memory Stick Duo" gebruiken door deze in de "Memory Stick Duo"-adapter (los verkrijgbaar) te plaatsen.
"Memory Stick Duo"-adapter
Opmerkingen over de accu
• Laad de accu (bijgeleverd) op voordat u de camera voor het eerst gebruikt.
• U kunt de accu zelfs opladen wanneer deze nog niet volledig leeg is. Zelfs als de accu niet volledig is opgeladen, kunt u de gedeeltelijk opgeladen accu gebruiken.
• Als u de accu langere tijd niet gebruikt, moet u de resterende lading van de accu verbruiken en de accu uit de camera halen. Vervolgens bewaart u de accu op een koele, droge plaats. Hierdoor zorgt u ervoor dat de accu goed blijft werken.
• Zie pagina 153 voor meer informatie over de accu.
Wordt vervolgd r
NL
3
Opmerkingen over het LCD-scherm en de lens
• Het LCD-scherm is vervaardigd met precisietechnologie, waardoor meer dan 99,99% van de pixels operationeel is. Soms kunnen er op het LCD-scherm zwarte en/of heldere stipjes (wit, rood, blauw of groen) zichtbaar zijn. Deze stipjes zijn normaal en hebben geen enkele invloed op de opname.
Zwarte, witte, rode, blauwe of groene stipjes
• Als het LCD-scherm of de lens langdurig wordt blootgesteld aan direct zonlicht, kunnen storingen optreden. Wees voorzichtig wanneer u de camera buiten of bij een raam neerlegt.
• Druk niet op het LCD-scherm. Het scherm kan verkleuren en hierdoor kunnen storingen optreden.
• In een koude omgeving kunnen de beelden op het LCD-scherm nasporen vertonen. Dit is normaal.
• Wees voorzichtig dat u de beweegbare lens niet ergens tegenaan stoot en oefen er geen druk op uit.
Opmerking over het afspelen van films op andere apparaten
Deze camera gebruikt MPEG-4 AVC/H.264 High Profile voor het opnemen van films in de AVCHD-indeling. Films die met deze camera werden opgenomen in de AVCHD-indeling kunnen niet worden afgespeeld op de volgende apparaten: – Andere apparaten die compatibel zijn met
de AVCHD-indeling en die niet compatibel zijn met High Profile
– Apparaten die niet compatibel zijn met de
AVCHD-indeling Deze camera gebruikt eveneens MPEG-4 AVC/H.264 Main Profile voor het opnemen van films in de MP4-indeling. Als gevolg hiervan kunnen films die met deze camera werden opgenomen in de MP4­indeling niet worden afgespeeld op apparaten die MPEG-4 AVC/H.264 niet ondersteunen.
Inhoudsopgave
bediening
Index
Zoeken op
Zoeken op MENU/
Condensvorming
• Als de camera rechtstreeks vanuit een koude naar een warme omgeving wordt overgebracht, kan vocht condenseren in of op de buitenkant van de camera. Deze condensvorming kan een storing in de camera veroorzaken.
• Schakel de camera bij condensvorming uit en wacht ongeveer een uur om het vocht te laten verdampen. Als u opnames maakt met vocht in de lens, kunt u geen heldere beelden opnemen.
De beelden in dit handboek
De beelden die in dit handboek worden gebruikt als voorbeelden, zijn gereproduceerde beelden die niet daadwerkelijk met deze camera zijn opgenomen.
NL
4

Inhoudsopgave

Opmerkingen over het gebruik van de camera
Dit handboek gebruiken ········································ 2 Opmerkingen over het gebruik van de camera ····· 3 Zoeken op bediening············································· 8 Zoeken op MENU/Instellingen ···························· 11 Onderdelen en bedieningselementen ················· 15 Lijst met pictogrammen weergegeven op het
scherm ································································ 16 De modusknop gebruiken ··································· 18 Het interne geheugen gebruiken························· 19
Inhoudsopgave
bediening
Zoeken op
Zoeken op MENU/
Opnemen
Index
Slim automatisch instellen··································· 20 Eenvoudig opnemen ··········································· 21 Anti-bewegingswaas ··········································· 23 Schemeropn. uit hand········································· 24 Tegenlichtopnamecorr. HDR······························· 25 Scènekeuze ························································ 26 Bewegende beeldn ············································· 28 Intelligente panorama door beweging ················· 29 Opnemen handm belichting ································ 31 Autom. Programma············································· 32 Zoom ··································································· 33 DISP (Scherminstellingen)····································34 Flitser ·································································· 36 Lach-sluiter·························································· 37 Zelfontsp. ···························································· 38 Burst/bracket-toets·············································· 40
NL
5
Weergeven
Stilstaande beelden weergeven ·························· 41 Weergavezoom··················································· 42 Beeldindex ·························································· 43 Wissen ································································ 44 Films weergeven ················································· 46
MENU (Opnemen)
Inhoudsopgave
bediening
Zoeken op
MENU
(Weergeven)
Instellingen
Televisie
MENU-items (Opnemen)····································· 11
MENU-items (Weergeven)·································· 12
Instelitems ··························································· 13
Een beeld weergeven op een SD-televisie (Standard Definition) ········································· 118
Een beeld weergeven op een HD-televisie (High Definition) ················································ 119
Zoeken op MENU/
Index
Computer
Gebruik met uw computer································· 123 De software gebruiken ······································ 124 De camera op de computer aansluiten ·················126 Beelden uploaden naar een mediaservice ···········128 Een filmdisc maken ···············································130
NL
6
Afdrukken
Stilstaande beelden afdrukken·························· 134
Problemen oplossen
Problemen oplossen ········································· 136 Foutcodes en berichten····································· 145
Inhoudsopgave
bediening
Zoeken op
Overige
Index
De camera in het buitenland gebruiken ············ 150 "Memory Stick Duo" ·········································· 151 Accu ·································································· 153 Acculader ·························································· 154 AVCHD-indeling ················································ 155 GPS (alleen DSC-HX5V) ·································· 156 TransferJet-standaard······································· 157
Index ································································· 158
Zoeken op MENU/
Index
NL
7

Zoeken op bediening

Inhoudsopgave
De instellingen aan de camera overlaten
Films opnemen
Portretten maken
Beelden opnemen met de handmatige functie
Slim automatisch instellen ································ 20 Scènekeuze ·························································· 26 Scèneherkenning················································· 64
Bewegende beeldn ············································· 28 Bew.-beeldformaat·············································· 84
Soft Snap ······························································· 26 Schemer-portret··················································· 26 Lach-sluiter···························································· 37 Scèneherkenning················································· 64 Gezichtsherkenning············································ 67 Dichte-ogenvermindering ·································· 69 Rode-ogenvermind. ············································ 89
Opnemen handm belichting ····························· 31
bediening
Index
Zoeken op
Zoeken op MENU/
Panoramische beelden opnemen
Perfecte foto's maken van uw huisdier
Beelden van bewegende objecten opnemen
Intelligente panorama door beweging········· 29
Huisdieren ····························································· 26
Geavanceerde sportopname ··························· 26 Bewegende beeldn ············································· 28 Burstinstellingen ·················································· 53
NL
8
Beelden opnemen zonder beeldwaas
Anti-bewegingswaas··········································· 23 Schemeropn. uit hand ········································ 24 Hoge gevoeligheid ·············································· 26 Zelfontspanner met vertraging van
2 seconden ISO··········································································· 57 SteadyShot ···························································· 70
···························································· 38
Inhoudsopgave
bediening
Zoeken op
Beelden opnemen met tegenlicht
Beelden opnemen op donkere plaatsen
Belichting aanpassen
Scherpstelpositie wijzigen
Beeldformaat/-kwaliteit wijzigen
Tegenlichtopnamecorr. HDR ··························· 25 Flitser altijd aan···················································· 36 Scèneherkenning················································· 64
Zoeken op MENU/
Anti-bewegingswaas··········································· 23 Hoge gevoeligheid ·············································· 26 Lgz synchro··························································· 36 ISO··········································································· 57
EV ············································································ 56
Index
Scherpstellen ························································ 61 Gezichtsherkenning············································ 67
Beeldformaat/Kwaliteit ······································· 49
Beelden verwijderen
Vergrote beelden weergeven
Beelden bewerken
Een reeks beelden afspelen in volgorde
Wissen ······························································ 44, 79 Formatteren························································· 109
Weergavezoom···················································· 42 Trimmen (formaat wijz.) ····································· 78
Bijwerken ······························································· 78
Diavoorstelling······················································ 71
NL
9
Opnemen/weergeven met goed zichtbare aanduidingen
Eenvoudig opnemen··········································· 21
Inhoudsopgave
Beelden met de datum afdrukken
Instellingen van datum en tijd wijzigen
Instellingen initialiseren
GPS (alleen DSC­HX5V)
Beelden afdrukken
Weergeven op televisie
"PMB (Picture Motion Browser)" gebruiken
················································································ 124
Tijdzone instellen··············································· 115 Datum/tijd instellen············································ 116
Initialiseren ···························································· 96
GPS-assist.gegev. ·············································· 94 GPS-instelling··············································· 52, 105 Kompas instellen ··············································· 107 Autom. inst. klok ················································ 117
Afdrukken····························································· 134
Een beeld weergeven op een SD-televisie (Standard Definition)········································· 118
Een beeld weergeven op een HD­televisie (High Definition) ································ 119
bediening
Index
Zoeken op
Zoeken op MENU/
Een disc maken met de AVCHD-indeling
Een filmdisc maken··········································· 130
10
NL

Zoeken op MENU/Instellingen

MENU-items (Opnemen)
U kunt de verschillende opnamefuncties gemakkelijk selecteren met behulp van de MENU-toets.
Inhoudsopgave
1 Druk op de ON/OFF (Aan/uit)-toets om de
opnamefunctie te activeren.
ON/OFF (Aan/uit)­toets
2 Druk op de MENU-toets om het menuscherm
weer te geven.
3 Selecteer het gewenste menu-item met
v/V/b/B op de regeltoets.
4 Druk op de MENU-toets om het menuscherm
uit te schakelen.
In de onderstaande tabel wijst op instellingen die gewijzigd kunnen worden en - op instellingen die niet gewijzigd kunnen worden. Afhankelijk van de opnamefunctie is het mogelijk dat een instelling niet wijzigbaar of niet beschikbaar is. Raadpleeg de pagina van elk item voor meer informatie. De pictogrammen onder wijzen op de beschikbare functies.
Modusknop
Menu-items
Scènekeuze Opnamerichting Beeldformaat/
Kwaliteit GPS-instelling
(alleen DSC-HX5V) Burstinstellingen
— — ——— ————
— — ——— ——
——— ————
— ——— ——
MENU-toets
Regeltoets
bediening
Zoeken op
Zoeken op MENU/
Index
Interval voor burst­opname
Bracket-instellingen
EV ISO Witbalans Scherpstellen Lichtmeetfunctie Scèneherkenning Lach-
herkenn.gevoeligheid Gezichtsherkenning
— ——— ——
— — ——— ——
——
— — ——— ——
——
————
——
— ——— ————
— ——— ——
— —
Wordt vervolgd r
11
NL
Modusknop
Menu-items
Dichte­ogenvermindering
SteadyShot
(Instellingen)
Inhoudsopgave
— — ——— ————
— — ——— ———
Opmerkingen
• [Kwaliteit] wordt weergegeven op het scherm wanneer [Bew.-beeldformaat] is ingesteld op [AVCHD].
• Alleen de items die beschikbaar zijn voor elke functie, worden op het scherm weergegeven.
MENU-items (Weergeven)
U kunt de verschillende weergavefuncties gemakkelijk selecteren met behulp van de MENU­toets.
1 Druk op de (Weergave)-toets om over te
schakelen naar de weergavefunctie.
2 Druk op de MENU-toets om het menuscherm
weer te geven.
3 Selecteer het gewenste menu-item met v/V/b/B
op de regeltoets.
4 Druk op z in het midden van de regeltoets.
In de onderstaande tabel wijst op instellingen die gewijzigd kunnen worden en - op instellingen die niet gewijzigd kunnen worden.
Weergavefunctie
Geheugenkaart
(weergave)-
toets
Regeltoets
MENU-toets
Intern
geheugen
bediening
Zoeken op
Zoeken op MENU/
Index
Menu-items
(Diavoorstelling)
(Verzenden via
TransferJet)
(Weergavefunctie)
(Burstgroep
weergeven)
(Bijwerken)
(Wissen)
(Beveiligen)
DPOF
(Afdrukken) (Roteren)
Datum-
weergave
Mapweergave
(stilstaand)
————
Mapweergave
(MP4)
———
——
———
——
——
AVCHD-
weergave
Mapweergave
Wordt vervolgd r
12
NL
Weergavefunctie
Geheugenkaart
Intern
geheugen
Inhoudsopgave
Menu-items
(Map kiezen)
(Instellingen)
Opmerking
• Alleen de items die beschikbaar zijn voor elke functie, worden op het scherm weergegeven.
Datum-
weergave
——
Mapweergave
(stilstaand)
Mapweergave
(MP4)
AVCHD-
weergave
Mapweergave
Instelitems
U kunt de instellingen aanpassen op het (Instellingen)-scherm.
1 Druk op de MENU-toets om het menuscherm
weer te geven.
2 Selecteer (Instellingen) met behulp van V op
de regeltoets en druk dan op z in het midden van de regeltoets om het instelscherm weer te geven.
3 Selecteer elk item met v/V/b/B en druk
vervolgens op z.
4 Selecteer de gewenste instelling en druk
vervolgens op z.
MENU-toets
Regeltoets
bediening
Zoeken op
Zoeken op MENU/
Index
Categorieën Items
Opname-instellingn
Bew.-beeldformaat AF-verlicht. Stramienlijn Digitale zoom Autom. Oriëntatie Rode-ogenvermind. Dichte-ogenalarm
Wordt vervolgd r
13
NL
Categorieën Items
Hoofdinstellingen
Geheugenkaart-tool
Intern geheugen-tool
Klokinstellingen
Pieptoon Language Setting Functiegids GPS-assist.gegev. (alleen DSC-
HX5V) Demonstratiefunctie Initialiseren HDMI-resolutie CTRL.VOOR HDMI COMPONENT USB-aansluiting LUN-instellingen Downl. muz. Format. muz. Stroombesparing GPS-instelling (alleen DSC-HX5V) Kompas instellen (alleen DSC-
HX5V) TransferJet Formatteren Opnamemap maken Opnamemap wijz. Opn.map wissen Kopiëren Bestandsnummer Formatteren Bestandsnummer Tijdzone instellen Datum/tijd instellen Autom. inst. klok (alleen DSC-
HX5V)
bediening
Inhoudsopgave
Zoeken op
Zoeken op MENU/
Index
Opmerkingen
• [Opname-instellingn] wordt alleen weergegeven als er instellingen zijn opgegeven in de opnamefunctie.
• [Geheugenkaart-tool] wordt alleen weergegeven wanneer er een geheugenkaart in de camera is geplaatst, terwijl [Intern geheugen-tool] alleen wordt weergegeven wanneer er geen geheugenkaart is geplaatst.
14
NL

Onderdelen en bedieningselementen

A Sluiterknop B Modusknop (18) C Voor opnemen: W/T (zoom)-hendel (33)
Voor weergeven: (Weergavezoom)­hendel/ (Index)-hendel (42, 43)
D Flitser E ON/OFF (Aan/uit)-toets F (burst/bracket)-toets G Microfoon H Zelfontspannerlampje/Lach-
sluiterlampje/AF-verlichting
I Lens J LCD-scherm K Oog voor de polsriem* L MOVIE (Bewegend)-toets M (Weergave)-toets (41) N (Wissen)-toets (44) O MENU-toets (11) P Regeltoets
Menu aan: v/V/b/B/z Menu uit: DISP/ / /
Q Bevestigingsopening voor statief R Luidspreker S Multifunctionele aansluiting T Klepje voor accu/geheugenkaart U Toegangslampje V Accusleuf W Accuontgrendelknop X Geheugenkaartsleuf Y (TransferJet™)-markering (74, 108)
bediening
Inhoudsopgave
Zoeken op
Zoeken op MENU/
Index
* Bij gebruik van de polsriem
De polsriem werd in de fabriek al aan de camera bevestigd. Steek uw hand door de lus om te voorkomen dat de camera valt en zo wordt beschadigd.
Oog
15
NL

Lijst met pictogrammen weergegeven op het scherm

Pictogrammen worden weergegeven op het scherm om de camerastatus aan te tonen. U kunt de schermweergave wijzigen met DISP (Scherminstellingen) op de regeltoets.
Inhoudsopgave
Bij opname van stilstaande beelden
• De pictogrammen zijn beperkt in de functie Eenvoudig opnemen.
Bij opname van films
Bij weergave
A
Weergave Aanduiding
Resterende acculading Waarschuwing voor zwakke
accu Beeldformaat/-kwaliteit
Scènekeuze
Modusknop (Slim automatisch instellen/Anti-bewegingswaas/ Schemeropn. uit hand/ Tegenlichtopnamecorr. HDR/ Bewegende beeldn/iPanorama door beweging/Opnemen handm belichting/Autom. Programma)
Pictogram voor scèneherkenning
Witbalans
bediening
Zoeken op
Zoeken op MENU/
Index
Lichtmeetfunctie
Trillingswaarschuwing Scèneherkenning
Interval voor burst-opname
Bracketopnames
Bracket-instellingen
Burstbeelden Hoofdbeeld in de burstgroep Aanduiding lach-
herkenn.gevoeligheid
Wordt vervolgd r
16
NL
Weergave Aanduiding
Zoomvergrotingsfactor
PictBridge-aansluiting Beveiligen Afdrukmarkering (DPOF) Weergavezoom Weergavefunctie
Weergave Aanduiding
Flitsfunctie
Flitser wordt opgeladen
ISO 400
Databasebestand vol/fout
Witbalans
ISO-waarde
databasebestand
bediening
Inhoudsopgave
Zoeken op
TransferJet-instellingen
B
Weergave Aanduiding
z
ISO400
125
F3.5
+2.0EV
Scherpstellen
OPNMN. Standby
0:12
101-0012
2010 1 1 9:30 AM
C
AE/AF-vergrendeling ISO-waarde NR trage sluitertijd Sluitertijd Diafragmawaarde Belichtingswaarde
Bewegende beelden opnemen/ stand-by voor bewegende beelden
Opnameduur (m:s) Map-bestandsnummer Opnamedatum/-tijd van het
weergavebeeld
Weergave Aanduiding
Opnamemap Weergavemap
96
12/12
100Min
Opname-/weergavemedium
Map wijzigen
Lichtmeetfunctie
Aantal opneembare beelden Beeldnummer/aantal beelden
opgenomen in geselecteerd datumbereik, geselecteerde map
Opnameduur
(geheugenkaart, intern geheugen) Richting (alleen DSC-HX5V) GPS-trianguleerstatus (alleen
DSC-HX5V)
AF-verlicht. Rode-ogenvermindering
D
Weergave Aanduiding
Zelfontspanner
C:32:00
Gezichtsherkenning
Databasebestand vol/fout
+2.0EV
500
F3.5
N
00:00:12
35° 37’ 32” N 139° 44’ 31” E
Zelfdiagnosefunctie Bestemming Waarschuwing oververhitting
databasebestand AF-bereikzoekerframe
Dradenkruis van de puntlichtmeting
Belichtingswaarde Sluitertijd Diafragmawaarde Weergave Weergavebalk Teller Richting GPS-informatie Weergave breedtegraden en
lengtegraden Histogram
wordt weergegeven als het histogramscherm is uitgeschakeld.
Volume
17
Zoeken op MENU/
Index
NL

De modusknop gebruiken

Zet de modusknop op de gewenste functie.
Modusknop
bediening
Inhoudsopgave
Zoeken op
(Slim automatisch
instellen)
(Eenvoudig
opnemen)
(Anti-
bewegingswaas)
(Schemeropn. uit
hand)
(Tegenlichtopnamecorr. HDR)
(Scènekeuze)
(Bewegende beeldn)
(iPanorama door
beweging)
(Opnemen handm
belichting)
(Autom. Programma)
Hiermee kunt u eenvoudig opnemen terwijl de instellingen automatisch worden aangepast (pagina 20).
Hiermee kunt u stilstaande beelden opnemen/weergeven met goed zichtbare aanduidingen (pagina 21).
Hiermee kunt u wazige beelden voorkomen wanneer u de flitser niet gebruikt en u burstopnamen aan hoge snelheid maakt (pagina 23).
Hiermee kunt u wazige beelden voorkomen bij weinig licht wanneer u geen statief gebruikt en u burstopnamen aan hoge snelheid maakt (pagina 24).
Hiermee kunt u een groter gradatiebereik verkrijgen door twee beelden met een verschillende belichting over elkaar te leggen (pagina 25).
Hiermee kunt u opnemen met vooraf ingestelde instellingen op basis van de scène (pagina 26).
Hiermee kunt u films opnemen (pagina 28).
Hiermee kunt u verschillende beelden samenvoegen tot een panoramisch beeld (pagina 29).
Hiermee kunt u opnemen nadat u de belichting handmatig hebt ingesteld (zowel de sluitertijd als het diafragma (F-waarde)) (pagina 31).
Hiermee kunt u opnemen terwijl de belichting automatisch wordt aangepast (zowel de sluitertijd als het diafragma (F-waarde)) (pagina 32). U kunt verschillende functies instellen met behulp van het menu.
Zoeken op MENU/
Index
18
NL

Het interne geheugen gebruiken

De camera heeft een intern geheugen van ongeveer 45 MB. Dit geheugen kan niet uit de camera worden verwijderd. U kunt beelden opnemen in het interne geheugen wanneer er geen geheugenkaart is geplaatst in de camera.
Inhoudsopgave
Als er een geheugenkaart is geplaatst [Opnemen]: beelden worden op de geheugenkaart
opgenomen.
B
B
Intern geheugen
[Weergave]: beelden op de geheugenkaart worden weergegeven. [Menu, Instellingen, enzovoort]: verschillende functies kunnen worden toegepast op beelden op de geheugenkaart.
Als er geen geheugenkaart is geplaatst [Opnemen]: beelden worden in het interne geheugen
opgenomen. [Weergave]: beelden die in het interne geheugen zijn opgeslagen, worden weergegeven. [Menu, Instellingen, enzovoort]: verschillende functies kunnen worden toegepast op beelden in het interne geheugen.
Beeldgegevens die in het interne geheugen zijn opgeslagen
U kunt het beste altijd een reservekopie (back-up) van de gegevens maken door een van de onderstaande procedures te volgen.
Een reservekopie (back-up) van gegevens maken op de vaste schijf van een computer
Voer de procedure op pagina 126 uit zonder dat er een geheugenkaart in de camera is geplaatst.
bediening
Zoeken op
Zoeken op MENU/
Index
Een reservekopie (back-up) van gegevens maken op een geheugenkaart
Bereid een geheugenkaart met voldoende opslagcapaciteit voor en voer vervolgens de procedure bij [Kopiëren] uit (pagina 113).
Opmerkingen
• U kunt beeldgegevens die op een geheugenkaart zijn opgeslagen, niet overzetten naar het interne geheugen.
• U kunt gegevens die zijn opgeslagen in het interne geheugen, overzetten naar een computer door een USB-verbinding tot stand te brengen tussen de camera en de computer met een kabel voor multifunctionele aansluiting. U kunt gegevens die op een computer zijn opgeslagen, niet overzetten naar het interne geheugen.
19
NL

Slim automatisch instellen

Hiermee kunt u stilstaande beelden opnemen terwijl de instellingen automatisch worden aangepast.
1 Zet de modusknop op (Slim automatisch instellen).
2 Neem op met de sluiterknop.
Opmerking
• De flitsfunctie is ingesteld op [Autom.] of [Uit].
zScèneherkenning
bediening
Inhoudsopgave
Zoeken op
Scèneherkenning werkt bij de functie Slim automatisch instellen. Deze functie zorgt ervoor dat de camera automatisch de opnameomstandigheden herkent en het beeld opneemt.
Pictogram en gids voor scèneherkenning
• De camera herkent (Schemer), (Schemer-portret), (Schemeropn. met statief),
(Tegenlichtopname), (Portretopn. met tegenlicht), (Landschap), (Macro) of
(Portretopname) en geeft het overeenstemmende pictogram en de overeenstemmende gids weer op het LCD-scherm als de scène herkend wordt. Meer informatie vindt u op pagina 64.
zAls u een stilstaand beeld opneemt van een
onderwerp waarop u moeilijk kunt scherpstellen
• De kortste opnameafstand is ongeveer 5 cm (W)/100 cm (T).
• Wanneer de camera niet automatisch kan scherpstellen op het onderwerp, gaat de aanduiding van de AE/AF-vergrendeling langzaam knipperen en hoort u geen pieptoon. Stel de opname opnieuw samen of wijzig de instelling voor het scherpstellen (pagina 61).
• In de volgende situaties kan scherpstellen moeilijk zijn:
– Het is donker en het onderwerp ligt veraf. – Het contrast tussen het onderwerp en de achtergrond is klein. – Het onderwerp wordt door glas bekeken. – Het onderwerp beweegt snel. – Er is weerkaatsend licht op glanzende oppervlakken. – Het onderwerp ligt in tegenlicht of er is een knipperend licht aanwezig.
Zoeken op MENU/
Index
20
NL

Eenvoudig opnemen

Hiermee kunt u stilstaande beelden opnemen met de minimaal noodzakelijke functies. Het tekstformaat wordt groter en de aanduidingen worden makkelijker zichtbaar.
1 Zet de modusknop op (Eenvoudig opnemen).
2 Neem op met de sluiterknop.
Opmerking
• De acculading wordt sneller opgebruikt doordat het scherm automatisch helderder wordt.
zBeschikbare functies in de functie Eenvoudig
bediening
Inhoudsopgave
Zoeken op
opnemen
Beeldformaat: MENU t [Beeldformaat] t z op de regeltoets t gewenste
functie t z Kies tussen het formaat [Groot] of [Klein].
GPS-instelling (alleen DSC-HX5V):
Zelfontsp.: op de regeltoets t gewenste functie
Flitser: op de regeltoets t gewenste functie
Lach-sluiter: op de regeltoets
MENU t [GPS-instelling] t z op de regeltoets t gewenste functie t z Kies tussen de functie [Aan] of [Uit].
Kies tussen de functie [10 sec] of [Uit].
Kies tussen de functie [Autom.] of [Uit].
zScèneherkenning
Scèneherkenning is actief bij het gebruik van de functie eenvoudig opnemen. Deze functie zorgt ervoor dat de camera automatisch de opnameomstandigheden herkent en het beeld opneemt.
Pictogram voor scèneherkenning
Zoeken op MENU/
Index
• De camera herkent (Schemer), (Schemer-portret), (Schemeropn. met statief),
(Tegenlichtopname), (Portretopn. met tegenlicht), (Landschap), (Macro) of
(Portretopname) en geeft een pictogram op het LCD-scherm weer als de scène herkend wordt.
Meer informatie vindt u op pagina 64.
Wordt vervolgd r
21
NL
zEenvoudig weergeven
Als u op de (Weergave)-toets drukt terwijl de modusknop op (Eenvoudig opnemen) is ingesteld, wordt de tekst op het weergavescherm groter en eenvoudiger leesbaar. Daarnaast is alleen de wisfunctie beschikbaar.
Wissen: (Wissen)-toets t [OK] t z op de regeltoets
U kunt het momenteel weergegeven beeld verwijderen. MENU t [Wissen] t z op de regeltoets t gewenste functie
t z Kies tussen [1 beeld] of [Alle bldn]. U kunt het momenteel weergegeven beeld wissen met [1 beeld] en alle afbeeldingen in het geselecteerde datumbereik of het interne geheugen (indien geselecteerd) wissen met [Alle bldn].
GPS-instelling (alleen DSC-HX5V):
• [Weergavefunctie] is ingesteld op [Datumweergave] wanneer u een geheugenkaart gebruikt.
MENU t [GPS-instelling] t z op de regeltoets Kies tussen [Aan] of [Uit].
bediening
Inhoudsopgave
Zoeken op
Zoeken op MENU/
Index
22
NL

Anti-bewegingswaas

Deze functie is geschikt voor binnenopnames waarbij de flitser niet wordt gebruikt om beeldwaas te voorkomen.
1 Zet de modusknop op (Anti-bewegingswaas).
2 Neem op met de sluiterknop.
Een reeks burstopnames wordt genomen, waarna het beeld wordt bewerkt om beeldwaas en ruis te verminderen.
Opmerkingen
• Het sluitergeluid weerklinkt 6 keer, waarna een beeld wordt genomen.
• De beeldwaas verminderen werkt minder goed in de volgende omstandigheden: – Bij beelden met grillige bewegingen – Wanneer het onderwerp zich te dicht bij de camera bevindt – Bij beelden met een repetitief patroon, zoals tegels, en beelden met weinig contrast, zoals de lucht, een
zandstrand of een gazon
– Bij beelden die constant wijzigen, zoals golven of een waterval
• Lach-sluiter kan niet worden gebruikt in Anti-bewegingswaas.
• Wanneer u opnames maakt bij een knipperende lichtbron (bv. bij fluorescerende verlichting) kan er blokruis optreden. Stel in dergelijke gevallen Scènekeuze in op (Hoge gevoeligheid).
bediening
Inhoudsopgave
Zoeken op
Zoeken op MENU/
Index
23
NL

Schemeropn. uit hand

Nachtopnames zijn vaak wazig door cameratrillingen. Met deze functie kunt u echter nachtopnames maken met minder ruis en beeldwaas zonder een statief te gebruiken.
1 Zet de modusknop op (Schemeropn. uit hand).
2 Neem op met de sluiterknop.
Een reeks burstopnames wordt genomen, waarna het beeld wordt bewerkt om beeldwaas en ruis te verminderen.
Opmerkingen
• Het sluitergeluid weerklinkt 6 keer, waarna een beeld wordt genomen.
• De beeldwaas verminderen werkt minder goed in de volgende omstandigheden: – Bij beelden met grillige bewegingen – Wanneer het onderwerp zich te dicht bij de camera bevindt – Bij beelden met een repetitief patroon, zoals tegels, en beelden met weinig contrast, zoals de lucht, een
zandstrand of een gazon
– Bij beelden die constant wijzigen, zoals golven of een waterval
• Lach-sluiter kan niet worden gebruikt in Schemeropn. uit hand.
• Wanneer u opnames maakt bij een knipperende lichtbron (bv. bij fluorescerende verlichting) kan er blokruis optreden. Stel in dergelijke gevallen Scènekeuze in op (Hoge gevoeligheid).
bediening
Inhoudsopgave
Zoeken op
Zoeken op MENU/
Index
24
NL

Tegenlichtopnamecorr. HDR

Met deze functie kunt u twee beelden opnemen met een verschillende belichting en hiermee één beeld creëren met een groter gradatiebereik door de donkere delen van een beeld genomen met een heldere belichtingsinstelling te combineren met de heldere delen van een beeld genomen met een donkere belichtingsinstelling.
Inhoudsopgave
1 Zet de modusknop op (Tegenlichtopnamecorr. HDR).
2 Neem op met de sluiterknop.
Opmerkingen
• Het sluitergeluid weerklinkt twee keer, waarna een beeld wordt genomen.
• Tegenlichtopnamecorr. HDR levert mogelijk niet de gewenste resultaten op in de volgende situaties: – Bij gebruik van de flitser – Bij beelden met grillige bewegingen – Wanneer er te veel cameratrillingen zijn – Bij beelden waar het omgevingslicht extreem helder of donker is – Bij beelden die constant wijzigen, zoals golven of een waterval
• De functie Lach-sluiter kan niet worden gebruikt in Tegenlichtopnamecorr. HDR.
bediening
Zoeken op
Zoeken op MENU/
Index
25
NL

Scènekeuze

Hiermee kunt u opnemen met vooraf ingestelde instellingen op basis van de scène.
1 Zet de modusknop op (Scènekeuze). 2 Selecteer de gewenste functie t z op de regeltoets.
Druk op de MENU-toets als u naar een andere scène wilt overschakelen.
(Hoge
gevoeligheid)
Hiermee worden wazige beelden voorkomen wanneer u beelden zonder flitser opneemt bij weinig licht.
bediening
Inhoudsopgave
Zoeken op
(Soft Snap)
(Geavanceerde
sportopname)
(Landschap)
(Schemer-
portret)
(Schemer)
(Voedsel)
Hiermee kunt u beelden opnemen met een rustigere achtergrond voor portretten en bloemen, enzovoort.
Hiermee kunt u snelle bewegingen fotograferen, zoals op sportevenementen. Wanneer u de sluiter half indrukt, wordt de beweging van het onderwerp voorspeld en wordt de scherpstelling aangepast.
Hiermee kunt eenvoudig verre scènes opnemen door in de verte scherp te stellen. Neemt levendige beelden op van een blauwe hemel en flora.
Hiermee kunt u scherpe beelden van personen opnemen met de nachtweergave in de achtergrond zonder de atmosfeer te verliezen.
Hiermee kunt u 's nachts beelden in de verte opnemen zonder de donkere atmosfeer van de omgeving te verliezen.
Gaat over op de macrofunctie zodat u voedsel kunt fotograferen in heerlijk ogende, heldere kleuren.
Zoeken op MENU/
Index
(Huisdieren)
(Strand)
(Sneeuw)
Hiermee kunt u opnames maken van uw huisdier met de beste instellingen.
Hiermee kunt u de blauwe kleur van het water duidelijk opnemen als u aan het water opneemt.
Hiermee kunt u duidelijke beelden opnemen waarbij flauwe kleuren worden voorkomen bij sneeuwscènes of andere plaatsen waar het hele beeld wit lijkt.
Wordt vervolgd r
26
NL
(Vuurwerk)
Hiermee neemt u vuurwerk in alle pracht op.
Opmerking
• Wanneer u beelden opneemt met (Schemer-portret), (Schemer) of (Vuurwerk), is de sluitertijd langer en vertonen de beelden vaak beeldwaas. U kunt het beste een statief gebruiken om wazige foto's te voorkomen.
Functies die u in de scènekeuze kunt gebruiken
De camera bepaalt de meest geschikte combinatie van functies om een beeld correct op te nemen op basis van de scène. wijst op een beschikbare functie en - op een functie die niet beschikbaar is. De pictogrammen onder [Flitser] en [Zelfontsp.] wijzen op de beschikbare modi. Bepaalde opties zijn niet beschikbaar, afhankelijk van de scènekeuzefunctie.
Burstinstellingen/
Gezichts-
Flitser
*
herkenning/ Lach-sluiter
2
*
—— *
Zelfontsp.
Interval voor
burst-opname/
Bracket-
instellingen
——*1—
3
*
3
3
ISO Witbalans
——
——
——
Dichte-
ogenvermin-
dering
bediening
Inhoudsopgave
Zoeken op
Zoeken op MENU/
Index
——— —
— ————
——
——
*
*
— ————
*1[Flitser] voor [Witbalans] kan niet worden geselecteerd.
2
[Uit] voor [Gezichtsherkenning] kan niet worden geselecteerd.
*
3
[Witbalans] kan niet worden geselecteerd voor [Bracket-instellingen].
*
3
3
——
——
27
NL

Bewegende beeldn

Hiermee kunt u films opnemen.
1 Zet de modusknop op (Bewegende beeldn).
2 Druk de sluiterknop volledig in.
Inhoudsopgave
3 Als u wilt stoppen met opnemen, drukt u de sluiterknop nogmaals volledig
in.
zHet filmformaat, de beeldkwaliteit of het
beeldformaat wijzigen
Bew.-beeldformaat: MENU t (Instellingen) t (Opname-instellingn) t
[Bew.-beeldformaat] t [AVCHD] of [MP4] t z op de regeltoets
Kwaliteit (AVCHD): MENU t (Kwaliteit) t [AVC HD 17M FH] of [AVC HD
9M HQ]
Beeldformaat (MP4): MENU t (Beeldformaat) t [MP4 12M], [MP4 6M] of
[MP4 3M]
zSnel een film opnemen
Als de modusknop op iets anders dan (Eenvoudig opnemen) is ingesteld, kunt u eenvoudig een filmopname starten door op de MOVIE (bewegend)-toets te drukken.
MOVIE (bewegend)-toets
Om de filmopname te stoppen drukt u nogmaals op de MOVIE (bewegend)-toets. De menu- en instelitems die worden gebruikt voor het opnemen zijn deze die geactiveerd worden wanneer u de modusknop instelt op (Bewegende beeldn).
bediening
Zoeken op
Zoeken op MENU/
Index
28
NL

Intelligente panorama door beweging

Hiermee kunt u verschillende beelden samenvoegen tot een panoramisch beeld. Gezichten en bewegende objecten worden automatisch gedetecteerd.
1 Zet de modusknop op (iPanorama door beweging).
bediening
Inhoudsopgave
Zoeken op
2 Richt de camera op de rand van het onderwerp
en druk vervolgens de sluiterknop volledig in.
Dit deel wordt niet gebruikt
3 Pan de camera tot aan het einde en volg
hierbij de hulpbalk op het LCD-scherm.
Hulpbalk
Opmerkingen
• Als u er niet in slaagt het hele onderwerp te pannen binnen de opgegeven tijd, wordt een deel van het samengestelde beeld grijs weergegeven. Wanneer dit het geval is, moet u de camera sneller bewegen om een volledig panoramisch beeld op te nemen.
• Omdat verschillende beelden aan elkaar worden gehecht, zal het gehechte deel niet volledig zuiver worden opgenomen.
• Bij weinig licht kunnen panoramische beelden wazig zijn of worden beelden mogelijk niet opgenomen.
• Bij onderwerpen met flikkerende lichten, zoals bij fluorescerend licht, is de helderheid of het kleur van het samengestelde beeld niet altijd gelijk.
• Wanneer de helderheid, de kleur en de scherpstelling van de volledige opnamehoek van het panoramische beeld sterk afwijken van de hoek waarbinnen u de scherpstelling en de belichting hebt vergrendeld met de AE/AF-vergrendeling, zal de opname niet lukken. Wijzig in dat geval de vergrendelingshoek en maak de opname opnieuw.
• iPanorama door beweging werkt niet in de volgende situaties: – Wanneer het onderwerp zich te dicht bij de camera bevindt – Bij beelden met een repetitief patroon, zoals tegels, en beelden met weinig contrast, zoals de lucht, een
zandstrand of een gazon
– Bij beelden die constant wijzigen, zoals golven of een waterval
• In de volgende gevallen kunt u geen panoramische beelden opnemen: – Wanneer u de camera te snel of te traag pant – Wanneer er te veel cameratrillingen zijn
Zoeken op MENU/
Index
Wordt vervolgd r
29
NL
zDe opnamerichting of het beeldformaat van een
panoramisch beeld wijzigen
Opnamerichting: MENU t [Opnamerichting] t selecteer [Naar rechts], [Naar
links], [Naar boven] en [Naar beneden] t z
Beeldformaat: MENU t [Beeldformaat] t selecteer [Standaard] of [Breed]
t z
zTips voor het maken van panoramische beelden
Pan de camera aan een constante snelheid en in de richting die aangegeven wordt op het LCD-scherm. iPanorama door beweging is meer geschikt voor stilstaande onderwerpen dan voor bewegende onderwerpen.
bediening
Inhoudsopgave
Zoeken op
Zoeken op MENU/
Zo klein
Verticale richting Horizontale richting
• Bepaal eerst wat u zult opnemen en druk vervolgens de sluiterknop half in, zodat de scherpstelling,
belichting en witbalans vergrendeld worden.
• Pas de kadrering aan zodat een grillige scène zich in het midden van het beeld bevindt.
mogelijke radius
zDoor panoramische beelden scrollen
U kunt scrollen door een panoramisch beeld door te drukken op z op de regeltoets terwijl een panoramisch beeld wordt weergegeven. Beweeg de W (zoom)-hendel om het volledige beeld opnieuw weer te geven.
Bedieningstoets/ hendel
z Beelden weergeven om te
b/B/v/V Beelden scrollen
Toont het weergegeven deel van het panoramische beeld
• Panoramische beelden kunt u weergeven met de bijgeleverde software "PMB" (pagina 124).
• Panoramische beelden opgenomen met andere camera's worden mogelijk niet correct gescrold.
W Het volledige beeld weergeven
Beschrijving
scrollen/stoppen
Index
30
NL
Loading...
+ 131 hidden pages