Rosenlew RSP105B User Manual

Rosenlew RSP105B User Manual

FRYSBOX - SÄILIÖPAKASTIN

RSP 105B

B R U K S A N V I S N I N G SE 2 - 5

A S E N N U S - J A K Ä Y T T Ö O H J E

SE

Kontrollera att sladd och stickkontakt inte kommer i kläm bakom kyl/frysen.

- en skadad sladd och kontakt kan överhettas och orsaka brand.

Kontrollera att kyl/frysen eller något annat inte står på sladden.

- det kan orsaka kortslutning och risk för brand

Tag inte ur stickkontakten genom att dra i sladden, speciellt om skåpet ska dras fram ur en nisch.

-skador på sladden kan orsaka elektrisk stöt, kortslutning och risk för brand.

-om elsladden är skadad måste den bytas ut av en certifierad elektriker eller servicetekniker.

Anslut inte stickkontakten om vägguttaget sitter löst.

- Då finns risk för elektrisk stöt eller brand.

Symbolen på produkten eller emballaget anger att produkten inte får hanteras som hushållsavfall. Den skall i stället lämnas in på uppsamlingsplats för återvinning av eloch elektronikkomponenter. Genom att säkerställa att produkten hanteras på rätt sätt bidrar du till att förebygga eventuellt negativa miljöoch hälsoeffekter som kan uppstå om produkten kasseras som vanligt avfall. För ytterligare upplysningar om återvinning bör du kontakta lokala myndigheter eller sophämtningstjänst eller affären där du köpte varan.

AVFALLSHANTERING

Information om skåpets förpackning

Allt material som används är miljövänligt! Det kan riskfritt deponeras eller förbrännas i sopförbränningsanläggningar! Om materialet: Plastmaterialet är återvinningsbart och kännetecknas på följande sätt:

>PE< for polyetylen, t. ex. i detta yttre höljet och påsarna i det inre.

>PS< för skummad polystyrol, t. ex. i dämpningsdelar, principellt fluorklorkolväte-fria. Kartongdelarna tillverkas av returpapper och bör åter tillföras returpappersinsamlingen.

Avfallshantering - gamla skåp.

Av miljöskyddsskäl måste skåpet avfallshanteras på sakkunningt och föreskrivet sätt. Detta gäller för ditt gamla skåp och även för det nya skåpet när det en gång har tjänat ut och inte kan användas längre.

Varning! Gamla skåp som inte längre används skall göras obrukbara innan de skaffas bort. Dra ur nätkontakten, kapa nätkabeln, avlägsna eller förstör eventuellt existerande fjädereller regellås. Därigenom undviks att lekande barn kan låsa in sig i skåpet (risk för kvävning) eller kan råka ut för andra livsfarliga situationer.

INFORMATIONER OM AVFALLSHANTERINGEN

Skåpet får inte skaffas bort tillsammans med hushållseller grovsopor. Köldmediumkretsloppet, i synnerhet kondensorn på skåpets baksida får ej skadas. Upplysningar om hämtningstider eller samlingsplatser erhålls hos det lokala renhållningsverket eller hos kommunalförvaltningen.

UPPACKNING

Tag bort allt förpackningsmateriel, använd inte vassa verktyg som kan skada varan.

OBS! Kontrollera att varan inte är transportskadad. Eventuella transportskador skall omedelbart anmälas till den som ansvarat för transporten.

Efter uppackningen kontrollera att vara är felfri. Skador, felaktigheter och ev. saknade delar skall omedelbart anmälas till säljaren. Lämna inte förpackningsmateriel så att små barn kan leka med det. Vid eventuell förflyttning av produkten, bör golvet skyddas med t.ex papp eller filt.

PLACERING

Frysboxen skall stå i våg på ett plant underlag. Använd träklossar eller liknande för att kompensera eventuella ojämnheter i golvet. Rummet skall vara torrt och normalt ventilerat. Omgivningstemperaturen påverkar apparatens energiförbrukningen. Därför ställa appa-

raten: inte på platsen utsatt direktet för solsken, bredvid radiator eller härd, ställa på en plats där omgivningstemperaturen motsvarar

klimatsklassen för vilken apparaten tillverkades.

Klimatklass

Omgivningstemperatur från-till

SN

från + 10 till + 32°C

Nfrån + 16 till + 32°C

ST

från + 18 till + 38°C

Tfrån + 18 till + 43°C

Placera inte frysboxen nära värmekällor som värmeelement, skorstenar eller liknande, och

inte heller i direkt solljus. Om frysboxen fraktats liggande skall den stå upprätt ca 12 timmar innan den startas.

ELEKTRISK ANSLUTNING

Frysboxen skall anslutas till ett 230V 50Hz och jordat vägguttag, avsäkrat 10A. maskinen uppfyller kraven i följande EG-direktiv:

-73/23/EEC från 1973-02-19 - lågspänningsdirektivet

-89/336/EEC från 1989-05-03 (inkl. ändringsdirektivet 92/31/EEC) - direktivet om elektromagnetisk kompatibilitet.

Vissa av dessa modeller säljs inte i alla länder. Mätningarna när det gäller infrysningskapaciteten, energiförbrukningen och tiden den klarar att hålla temperaturen vid strömavbrott har gjorts enligt ISO 5155.

Antal timmar det tar vid strömavbrott innan temperaturen inne i boxen höjts ifrån -18°C till -9°C.

IGÅNGSÄTTNING

Efter rätt placering av frysboxen skall locket stängas. Anslut frysboxen till vägguttag enligt ovan. Elektriska delar är under ström nu och frysboxen är igång. Vrid termostatvredet till medelposition medsols. Med en svag vibration efter ett svagt knäppande ljud startar kompressorn.

SE

TEMPERATURINSTÄLLNING

Termostaten reglerar temperaturen i boxen. När vredet vrids motblir det kallare i boxen och mot blir det varmare. Rätt inställning pa termostatvredet kan du kontrollera genom att mäta temperaturen längst upp och i mitten i boxen.Temperaturen skall där normalt inte vara varmare än -18°C.

ÖPPNING OCH STÄNGNING AV LOCKET

Locket har en tätningslist för att förhindra fukt att komma in i boxen och därmed att frost byggs upp. När locket öppnas värms luften i boxen upp och expanderar, när locket åter stängs kyls luften genast. Detta medför att ett vakuum uppstår i boxen vilket gör att det kan vara svårt att öppna locket igen direkt efter att det stängts. Detta är ett naturligt fenomen. Vänta några minuter så att vakuumet utjämnas innan locket öppnas. Dra aldrig med våld i lockets handtag. Locket kan vara öppet eller stängt. Om locket försöks öppnas med våld mer än 95° kan detta skadas.

INFRYSNING

Vid infrysning är det viktigt att matvarorna som läggs i boxen kyls snabbt och att maten som redan finns i boxen hinner värmas så lite som möjligt. Om mer än 3-4 kg skall frysas in: Vrid termostatvredet till högsta inställningen . Kompressorn arbetar nu kontinuerligt för att skapa extra kyla till infrysningen. Ställ in termostatvredet 6-24 timmar före maten placeras i boxen, beroende på hur mycket som skall frysas in. Lägg i maten i frysboxen och låt termostatvredet stå på högsta inställningen ca 24 timmar till. Vrid tillbaka termostatvredet till normal inställning igen. Frysboxen återgår nu till normal temperatur. Om termostatvredet glöms på högsta inställningen en tid förstörs inte frysboxen men energiförbrukningen ökar

FÖRPACKNING OCH FÖRVARING I FRYSBOXEN

Maten måste vara kall före placering i boxen (inte högre än rumstemperatur). Maten måste förpackas i luftoch fukttäta förpackningar för att förhindra att de torkar ut. Placera maten som skall frysas in, nära de kalla väggarna och inte i kontakt med redan frysta varor. Fyll aldrig frysen mer än upp till 5 mm under övre kanten.

Se under “Råd och tips”

INFRYSNINGSKAPACITET

Frysboxens infrysningskapacitet (Freezing capacity) finns angiven på dataskylten (kg/24 h - kg/dygn). Dataskylten är placerad på insidan av frysboxens lock. Överskrids boxens infrysningskapacitet blir infrysningstiden för lång.

OBS! Angiven infrysningskapacitet kan användas fullt ut för att frysa in stora mängder. Men om boxen fylls med max kapacitet varje dag måste angiven kapacitet minskas med en tredjedel.

KORGARNA

Korgarna är utformade för förvaring av redan frysta varor.

FRYSFÖRVARING

FREEZING CAPACITY

Fryst mat kan förvaras var som helst i boxen men inte ovanför 5 mm under övre kanten. Förvara inte frysta varor längre än rekommenderad maximal tid för respektive typ av mat. Vid köp av frysta varor se till att de förvarats i rätt temperatur tidigare och att de inte har blöta eller skadade emballage. Skydda frysta varor under transporten hem och placera varorna i din egen frysbox så snart som möjligt. Förvara aldrig flaskor eller burkar med kolsyrade drycker eller varma varor i frysboxen.

INFRYSNING

Använd bara färska varor med bra kvalitet för infrysning. Låt varma matvaror svalna till rumstemperatur innan de fryses. Förpacka varorna i fryspåsar, eller använd de speciella frysförpackningar och frysfolie som finns på marknaden. Dela upp i lämpliga förpackningsstorlekar - vilket ger snabbare infrysning och senare att bara det som går åt behöver tinas. Kom ihåg att upptinade matvaror inte bör frysas om. Däremot kan tillagad mat gjord på frysta varor frysas in. Märk frysförpackningarna med typ av mat och datum för infrysningen. Och vi rekommenderar att en lista görs på de infrysta varorna i boxen. Om infrysningen sker för långsamt kan kvaliteten på matvarorna försämras. Frys därför inte in större mängd än som anges på dataskylten på lockets insida. Om infrysning skall ske flera dagar i följd, blir maximal infrysningskapacitet/dygn en tredjedel mindre än som anges. Undvik att öppna boxens lock under infrysningen. På marknaden finns böcker med mer information och tips vid infrysning.

UPPTINING

Generellt bör matvaror inte tinas i rumstemperatur, vilket ökar risken för tillväxt av bakterier i varorna. Bäst är att tina större portioner mat i kylskåpet, detta gäller också sådant som inte skall tillagas (t.ex frukt, smör och skivat kött). Små portioner mat kan värmas direkt från frysen. De flesta färdigrätter kan också tillagas utan upptining. Följ alltid instruktionerna på förpackningen. Bröd smakar oftast gott om det tinas i varm ugn. Mikrovågsugn kan användas för snabb upptining av de flesta typer av mat. Följ alltid instruktionsboken för mikrovågsugnen vid upptiningen.

AVFROSTNING

Att frost i boxen byggs upp går inte att undvika. Frosten bildas av den fukt i luften som kommer in i boxen varje gång locket öppnas. För att undvika frost bör locket därför inte öppnas i onödan eller lämnas öppet för länge. Ett tunt lager av frost eller is påverkar inte boxens funktion negativt, och kan tas bort med medföljande skrapa.

OBS! Använd aldrig skarpa eller vassa föremål för att ta bort frost eller is.

När frosteller islagret är 10 - 15 mm tjockt bör boxen frostas av. Och helst när så lite varor som möjligt finns i boxen. Dra ut boxens

SE

stickpropp ur vägguttaget. Ta ur matvarorna och slå in dem i tidningspapper och förvara dessa på ett kallt ställe. Upptiningen går snabbare om en eller flera skålar med varmt vatten placeras i boxen med stängt lock. Öppna locket efter en stund och avlägsna försiktigt frosteller islagret. Försök aldrig att snabba på avfrostningen med annat än varmt vatten, det kan skada boxen. Gör ren boxen efter avfrostningen.

RENGÖRING INVÄNDIGT

Dra ut boxens stickpropp ur vägguttaget och ta ur alla lösa tillbehör innan rengöringen. Rengör boxen efter avfrostningen och innan boxen startas igen. Rengör även korgarna. Använd en mjuk trasa, fuktad med varmt vatten och milt handdiskmedel utan starka doftämnen.

OBS! Använd aldrig starka, slipande eller starkt luktande rengöringsmedel, dessa kan förstöra boxen.

RENGÖRING UTVÄNDIGT

Använd en mjuk trasa, fuktad med varmt vatten och milt handdiskmedel utan starka doftämnen.

AVSTÄLLNING

Dra ut stickproppen ur vägguttaget. Ta ur alla matvaror ur boxen. Rengör boxen, enligt ovan. Lämna locket på glänt.

FELORSAKER

Kontrollera följande innan du ringer service.

Felsymtom:

Kontrollera:

Möjlig orsak:

Åtgärd:

Frysboxen ger

Grön lampa lyser

Stickproppen är inte ansluten

Kontrollera stickproppen och vägguttaget

inte tillräcklig

inte

Säkringen trasig

Kontrollera säkringen

kyla

 

Strömavbrott

Vänta till strömmen återvänder

Mycket frost

Locket stänger inte

Locket ligger emot varor i

Flytta om varorna och kontrollera att

och is byggs

ordentligt

boxen

locket stänger ordentligt

upp

 

Rumsluften har hög

Fukt ifrån tvättmaskin, torktum-

Flytta boxen till ett rum med mindre

 

 

luftfuktighet

lare eller annat

fukt / bättre luftväxling

 

 

 

 

 

 

 

Matvarorna är för

Fukt ifrån matvarorna

Förpacka bättre, se under

 

 

dåligt förpackade

 

“Användning”

Om du fortfarande inte kan finna orsaken till problemet, kontakta auktoriserad service, se under “Service och reservdelar”. Försök inte själv att åtgärda eller reparera boxen, felaktiga ingrepp kan förvärra felet och även orsaka skada både på person och egendom. Emellanåt kan boxen kännas varm på utsidan, det är fullt normalt och beror på att värme avges när kyla skapas inne i boxen. Denna värme förhindrar också att frost byggs upp på utsidan vilket kan ge rost. Om boxen stängts av en kortare stund startar inte kompressorn direkt när boxen ansluts elektriskt igen. Detta är fullt normalt och beror på att ingen kyla behöver alstras direkt.

STRÖMAVBROTT ELLER FUNKTIONSSTÖRNING

Ifall boxen inte kyles p g a. i rubriken nämnda orsaker under den uppvärmningstid, som angivits i bruksanvisningens tekniska data, förstörs inte de djupfrysta varorna ännu. Öppna inte frysboxens lock vid strömavbrott eller funktionsstörning.

OBS! Uppvärmningstiden förkortas, ifall boxen inte är fylld med varor.

När strömavbrottet är förbi eller event. funktionsstörning avhjälpts, kontrolleras de djubfrysta varorna. Ifall de djubfrysta varorna börjat tina, bör de konsumeras eller tillredas till mat, som kan djupfrysas på nytt.

REKLAMATION

Vid försäljning till konsument i Sverige gäller den svenska konsumentlagstiftningen. Kom ihåg att spara kvittot för eventuell reklamation.

KONSUMENTKONTAKT

Har du frågor angående produktens funktion eller användning ber vi dig att

kontakta vår konsumentkontakt på tel. 0771-11 44 77 eller via e-mail på vår hemsida www.electrolux.se

Loading...
+ 8 hidden pages