Panasonic LUMIX DMC-LS2, LUMIX DMC-LS3 User Manual [nl]

Gebruiksaanwijzing
Digitale Camera
Model Nr. DMC-LS3
DMC-LS2
EG
Vóór gebruik, gelieve deze instructies helemaal lezen.
VQT0V18
Voor Gebruik
Voor Gebruik
Geachte Klant,
Wij willen van de gelegenheid gebruik maken u te bedanken voor de aanschaf van deze Panasonic Digitale Fotocamera. Lees deze handleiding met aandacht en bewaar hem binnen handbereik voor toekomstige raadpleging.
Informatie voor Uw Veiligheid
• SD Logo is een handelsmerk.
• Andere namen, bedrijfsnamen en productnamen die in deze handleiding voorkomen, zijn handelsmerken of geregistreerde handelsmerken van de betreffende bedrijven.
Het stopcontact of een soortgelijke stroominrichting moet dicht bij de apparatuur, gebruiksklaar en gemakkelijk bereikbaar zijn.
WAARSCHUWING OM HET RISICO OP BRAND OF SCHOKKEN EN STORENDE INTERFERENTIES TE BEPERKEN, DIENT U ALLEEN GEBRUIK TE MAKEN VAN DE AANBEVOLEN ACCESSOIRES EN DE APPARATUUR NIET BLOOT TE STELLEN AAN REGEN OF VOCHT. VERWIJDER HET DEKSEL (ACHTERKANT) NIET, IN HET APPARAAT BEVINDEN ZICH GEEN GEBRUIKERSBEDIENBARE ONDERDELEN. NEEM VOOR ONDERHOUD CONTACT OP MET DESKUNDIGE ONDERHOUDSTECHNICI.
Neem zorgvuldig het auteursrecht in acht. Het opnemen van reeds beschreven banden of schijven, of ander gepubliceerd of uitgezonden materiaal, voor andere doeleinden dan persoonlijk gebruik, kunnen een overtreding van het auteursrecht vormen. Zelfs voor privé­gebruik kan het opnemen van bepaald materiaal aan beperkingen onderhevig zijn.
• Houdt u er rekening mee dat de huidige bedieningselementen, de onderdelen, de menu-opties enz. van uw Digitale Camera enigszins af kunnen wijken van de illustraties die in deze Handleiding voor Gebruik opgenomen zijn.
2
VQT0V18
GEVAAR
Explosiegevaar wanneer de batterij op onjuiste wijze vervangen wordt. Vervang alleen door een zelfde soort batterij of equivalent, die door de fabrikant aanbevolen worden. Gooi de gebruikte batterijen weg zoals door de fabrikant voorgeschreven wordt.
Opmerking betreffende lithiumbatterijenBij dit product zijn lithiumbatterijen
geleverd. Wanneer deze verbruikt zijn, mag u deze niet weggooien maar moet u deze inleveren als klein chemisch afval.
Dit apparaat bevat een lithiumbatterij als
stroomvoorziening voor de klok.
Raadpleeg uw leverancier over het verwijderen
van de lithiumbatterij op het moment dat u het apparaat aan het einde van de levensduur vervangt.
Verzekert u ervan dat de ingebouwde
lithiumbatterij door vakbekwaam servicepersoneel wordt verwijderd.
Alleen voor servicepersoneel:
Schroevendraaier
Printplaat Lithiumbatterij
Verwijder de lithiumbatterij van de Gedrukte
Bedradingsplaat met behulp van de schroevendraaier etc. zoals het figuur hierboven.
De vorm van de Gedrukte Bedradingsplaat en
de positie van de lithiumbatterij kunnen verschillen afhankelijk van het model van de digitale fotocamera.
Voor Gebruik
Informatie over het weggooien van elektrische en elektronische apparatuur (particulieren)
Dit symbool betekent in Europa dat gebruikte elektrische en elektronische producten niet bij het normale huishoudelijke afval mogen. Lever deze producten in bij de aangewezen inzamelingspunten, waar ze gratis worden geaccepteerd en op de juiste manier worden verwerkt, teruggewonnen en hergebruikt. In Nederland kunt u uw producten bij uw winkelier inleveren bij de aanschaf van een vergelijkbaar nieuw product. Wanneer u dit product op de juiste manier als afval inlevert, spaart u
waardevolle hulpbronnen en voorkomt u potentiële negatieve gevolgen voor de volksgezondheid en het milieu, die anders kunnen ontstaan door een onjuiste verwerking van afval. Neem contact op met uw gemeente voor meer informatie over het dichtstbijzijnde inzamelingspunt of raadpleeg www.nvmp.nl, www.ictoffice.nl of www.stibat.nl.
Voor zakelijke gebruikers in de Europese Unie
Neem voor het weggooien van elektrische en elektronische apparatuur contact op met uw leverancier voor verdere informatie.
Informatie over verwijdering van afval in landen buiten de Europese Unie
Dit symbool is alleen geldig in de Europese Unie. Neem wanneer u dit product wilt weggooien, contact op met de lokale overheid of uw leverancier en vraag wat de juiste verwijderingsmethode is.
Zorgdragen voor de fotocamera
Het toestel niet erg schudden of stoten.
Het toestel kan stoppen normaal te werken, beelden kunnen niet opgenomen worden of de lens kan beschadigd raken.
• Zand of stof kan ervoor zorgen dat het toestel slecht gaat werken. Ervoor zorgen dat er geen zand of stof in de lens of de aansluitingen komt wanneer u het toestel op het strand etc. gebruikt.
• Ervoor zorgen dat er geen water in het toestel komt wanneer u het gebruikt op een regenachtige dag of op het strand.
• Komen er spetters zeewater op het toestel, maak dan een zachte doek nat met leidingwater, wring de doek goed uit en veeg het toestel er zorgvuldig mee schoon. Droog het toestel daarna zorgvuldig af met een droge doek.
Over de LCD Monitor
• Niet met grote kracht op de LCD monitor drukken. Ongelijke kleuren kunnen op de LCD monitor verschijnen en dit kan voor storing zorgen.
• Er kan zich condensatie op de LCD monitor vormen op plekken met grote temperatuurverschillen. De condensatie er met een zachte, droge doek afvegen.
• Als het toestel koud is wanneer u het aanzet, kan het beeld op de LCD-monitor aanvankelijk een beetje donkerder dan normaal zijn. Het beeld zal echter weer normaal helder worden zodra het toestel zelf opgewarmd is.
3
VQT0V18
Voor Gebruik
De LCD-monitor wordt geproduceerd met hoge-precisietechnologie. Toch kunnen er donkere of lichte punten op het scherm staan (rood, blauw of groen). Dit is geen defect. De LCD­monitors hebben meer dan 99,99% effectieve pixels met nauwelijks 0,01% van de pixels die niet actief zijn of altijd oplichten. Deze puntjes worden niet opgenomen op de beelden in het geheugen of op de kaart.
Over de Lens
• Niet hard op de lens drukken.
• Het toestel niet met de lens naar de zon toe laten aangezien dit voor het slecht gaan werken van het toestel kan zorgen. Verder voorzichtig zijn wanneer u het toestel buiten laat of dicht bij een raam.
Over condens
(Als de lens bedampt is )
• Condens doet zich voor wanneer de omgevingstemperatuur of vochtigheid wijzigt zoals hieronder beschreven wordt. Op condens letten omdat het vlekken op de lens, schimmel of storing veroorzaakt. – Wanneer het toestel naar binnen wordt
gebracht van de kou naar een warme kamer.
– Wanneer het toestel verplaatst wordt
van buiten de auto naar de auto met airconditioning aan.
– Wanneer koele wind van een
airconditioner etc. direct op het toestel geblazen wordt.
– Op vochtige plekken
• Om condensatie te voorkomen, het toestel in een plastic zak stoppen totdat de temperatuur van het toestel dicht bij die van de omgevingstemperatuur is. Als er zich condensatie voordoet, het toestel uitzetten en het ongeveer 2 uur met rust laten. De mist zal op natuurlijke wijze verdwijnen wanneer de temperatuur van het toestel dicht in de buurt komst van die van de omgevingstemperatuur.
Wanneer u het toestel niet gebruikt
gedurende een lange tijdsperiode
• De batterijen in een koele en doge plaats met een relatief stabiele temperatuur opbergen. [Aanbevolen temperatuur: 15 oC tot 25 oC, Aanbevolen vochtigheid: 40% tot 60%]
• De batterijen en de kaart altijd uit het toestel verwijderen.
• Als u de batterij in de camera laat zitten, zal deze leeg raken omdat er altijd een beetje stroom door gaat ook als de camera uit staat. [Lees P12 voor informatie over Ni-MH (nickel-metal hydride) batterijen.]
• We raden aan het toestel op te slaan met een droogmiddel (kwartsglas gel) wanneer u deze in een kast bewaart.
4
VQT0V18
De Instelknop
Zet deel A op de gewenste functie. De instelknop kan 360o gedraaid worden. Deze langzaam en voorzichtig draaien om op elke functie af te stellen. (Deze niet afstellen op delen waar geen functie zit.)
A
2
SCN
1
SCN
: Normale opnamefunctie (P22)
Deze functie voor gewoon opnemen gebruiken.
: Bezuinigingsfunctie (P43)
Deze functie laat het u toe beelden te maken terwijl u de consumptie van de batterijstroom reduceert.
: Macrofunctie (P44)
Deze functie laat het u toe een close-upbeeld te maken van een onderwerp.
: Bewegende beeldenfunctie (P52)
Deze functie laat het u toe bewegende beelden op te nemen.
: Scènefunctie 1 : Scènefunctie 2 (P45)
Deze functie laat het u toe het beeld overeen te laten komen met de scène die opgenomen wordt. Vaak gebruikte scènes met de functieknoppen instellen [ ] en [ ].
Voor Gebruik
: Simpele functie (P25)
Dit is de aangeraden functie voor beginners.
: Terugspeelfunctie (P30)
Deze functie laat het u toe opgenomen opnamen terug te spelen.
Over aanduidingen in deze
handleiding
SCN
2
SCN
1
Hier aangegeven functies laten het u toe de functies of instellingen die op deze pagina beschreven worden te gebruiken. Deze instelknop instellen op welke van de functies dan ook om de functies of instellingen te gebruiken.
Nuttige of handige informatie voor het gebruik van dit toestel wordt beschreven.
Over illustraties in deze
gebruiksaanwijzing
Gelieve opmerken dat de verschijning van dit product, de illustratie of het menuscherm enigszins verschillen van die, die in werkelijkheid in gebruik zijn.
Over de illustraties van de cursorknop
In deze gebruiksaanwijzing worden de operaties op de cursorknop beschreven zoals hieronder wordt afgebeeld. b.v.: Wanneer u op de 4 knop drukt
MENU
SET
REV
VQT0V18
5
Inhoud
Voor Gebruik
Informatie voor Uw Veiligheid ................... 2
De Instelknop............................................5
Voorbereiding
Standaard accessoires ............................. 8
Namen van de onderdelen .......................8
Beknopte gebruiksaanwijzingen ...............9
De batterijen ...........................................10
De batterijen in het toestel doen/
eruit halen ........................................... 14
De kaart in het toestel doen/
eruit halen (optioneel) ......................... 14
Over het ingebouwde geheugen/
de kaart ...............................................15
De datum en de tijd instellen
(Klokinstelling)..................................... 17
Over het set-up Menu .............................18
Basiskennis
Opnamen maken opnamen ....................22
Beelden maken met de
eenvoudige functie .............................. 25
Beelden maken met de zoom .................27
• De optische zoom gebruiken ............ 27
• De extra optische zoom
gebruiken (EZ).................................. 27
• De digitale zoom gebruiken
De zoom verder uitbreiden ............... 28
De opnamen controleren (Overzicht)...... 29
Opnamen terugspelen ............................30
Beelden wissen....................................... 31
Gevorderd
Over de LCD-monitor.............................. 33
• De afgebeelde informatie wijzigen.... 33
• Het opnemen van een beeld met het toestel dat u hoog boven uw hoofd houdt
(Hoge hoekfunctie) ........................... 35
Beelden maken met de
ingebouwde flits .................................. 36
Opnamen maken met
de zelfontspanner................................39
Belichtingscompensatie .......................... 40
Beelden maken Auto Bracket ................. 41
Optische beeldstabilisator.......................42
Opnamen maken met de burstfunctie..... 43
Energiebesparingsfunctie ....................... 44
Close-up’s maken...................................44
Scènefunctie ........................................... 45
– Portret............................................ 46
– Zachte-huidcorrectie...................... 47
– Landschappen...............................47
– Sport..............................................47
– Nachtportret................................... 48
– Nachtlandschappen....................... 48
– Stillevens.......................................49
– Feesten ......................................... 49
– Kaarslicht....................................... 49
– Vuurwerk ....................................... 50
– Sterrenhemel................................. 50
– Sneeuw .........................................51
– Baby 1/Baby 2............................... 51
Bewegende beelden ............................... 52
Meervoudige schermen afbeelden
(Meervoudig terugspelen) ................... 54
De terugspeelzoom gebruiken................ 55
Bewegende beelden terugspelen ........... 56
6
VQT0V18
Menu-instellingen
Het functiemenu [REC] gebruiken ..........57
• [W.BALANCE] Tinten corrigeren voor
meer natuurlijke opnamen................ 58
• [SENSITIVITY]
De lichtgevoeligheid instellen ........... 59
• [ASPECT RATIO]
De aspectratio instellen .................... 60
• [PICT.SIZE]/[QUALITY] Een beeldresolutie en –kwaliteit kiezen die overeenkomen
met uw eigen gebruik .......................60
• [AF MODE] De scherpstellingsfocusmethode
instellen ............................................62
• [SLOW SHUTTER] Heldere opnamen maken
op donkere plekken .......................... 63
• [COL.EFFECT]
Kleureffecten instellen ......................63
• [PICT.ADJ.]
De beeldresolutie instellen ...............63
Gebruik van het [PLAY] functiemenu......64
• [SLIDE SHOW] Beelden achtereenvolgens terugspelen voor een
vastgestelde tijd................................ 64
• [FAVORITE]
Favoriete opnamen instellen ............65
• [ROTATE DISP.]/[ROTATE] Om het beeld gedraaid
af te beelden.....................................66
• [DPOF PRINT] Het af te drukken beeld
en het aantal afdrukken instellen...... 67
• [PROTECT] Per ongeluk opnamen
wissen voorkomen............................ 69
• [RESIZE]
Een beeld kleiner maken.................. 70
• [TRIMMING]
Een beeld vergroten en bijwerken .... 71
• [COPY]
Beeldgegevens kopiëren .................. 72
• [FORMAT] Het ingebouwde geheugen of een kaart initialiseren
of formatteren ................................... 74
Aansluiten op andere
apparatuur
Aansluiten op de PC...............................75
Beelden afdrukken ..................................77
Opnamen terugspelen
op een TV-scherm............................... 81
Overige
Schermdisplay ........................................82
Voorzorgsmaatregelen bij het gebruik ....84
Waarschuwingen op het scherm.............86
Problemen oplossen ............................... 87
Aantal mogelijke opnamen
en beschikbare opnametijd .................92
Specificaties............................................94
VQT0V18
7
Voorbereiding
Voorb erei din g
Standaard accessoires
Controleer of alle accessoires aanwezig zijn voordat u het toestel gebruikt.
12
K1HA08CD0007
3
K1HA08CD0009
5
VFC4090
1 Batterijen
AA-oxyridebatterijen 2 USB-abel 3 Videokabel 4CD-ROM 5 Draagriem
• SD-geheugenkaarten zijn optioneel. U kunt opnamen opnemen of terugspelen met het ingebouwde geheugen als u geen kaart gebruikt. (P15)
• Raadpleeg uw dealer of het dichtstbijzijnde servicecentrum als u meemeegeleverde accessoires verliest. (U kunt de accessoires apart aanschaffen).
Opmerking over batterijen
Bij dit product zijn batterijen geleverd. Wanneer deze verbruikt
zijn, mag u deze niet weggooien maar moet u deze inleveren als klein chemisch afval (k.c.a.).
4
Namen van de onderdelen
321
1 Flits (P36) 2Lens (P4) 3 Zelfontspannerlampje (P39)
456
78 9
4 LCD-monitor (P3, 33, 82) 5 Statuslampje (P11, 14, 43) 6 Cursorknoppen
2/Zelfontspannerknop (P39) 4/[REV] knop (P29) 1/Flitsinstelknop (P36) 3/Belichtingscompensatie (P40)/Auto
bracket (P41)/Witbalansafstelling (P59)/ Compensatie achtergrondverlichting in de eenvoudige functie (P26)
7 [DISPLAY] (P33)/[HIGH ANGLE] knop
(P35)
8 Wissen (P31)/Enkelvoudige of
burstfunctie (P43)
9 [MENU/SET] knop (P18)
8
VQT0V18
Voorbereiding
10 11
12 1413
10 Zoomhendeltje (P27) 11 Knop voor optische beeldstabilisator
(P42) 12 Instelknop (P5) 13 Ontspanknop (P22, 52) 14 Toestel ON/OFF (P9, 17)
15 Lusje voor draagriem 16 Objectiefcilinder 17 Batterijklep (P14)
DIGITAL
18
V.OU T DC IN
3V
19
18 [DIGITAL/V.OUT] aansluiting
(P75, 77, 81) 19 [DC IN] aansluiting (P75, 77)
• Gebruik altijd een originele Panasonic AC (DMW-AC6; optioneel).
20 21
20 Kaartklep (P14) 21 Statiefaansluiting
• Zet het statief goed vast als u het toestel erop bevestigt.
Beknopte gebruiksaanwijzingen
15
Dit is een beknopt overzicht van hoe u
16
opnamen opneemt en terugspeelt met het toestel. Bij elke stap controleert u de
17
pagina's waarnaar verwezen wordt en die tussen haakjes staan.
1 De batterijen in het toestel doen.
(P14)
• Als u geen kaart (optioneel) gebruikt, kunt u opnamen opnemen of terugspelen met het ingebouwde geheugen (P15). P14 raadplegen als u een kaart gebruikt.
VQT0V18
9
Voorbereiding
2 Zet het toestel aan om opnamen
te maken.
• Stel de klok in. (P17)
• Kies hetbatterijtype in [BATTERY TYPE] in het [SETUP] menu kiezen. (P19)
2
N
C S
SCN 1
OFF
ON
1 Stel de functieknop in op [ ]. 2 Druk de ontspanknop in om opnamen
te maken. (P22)
3 Speel de opnamen terug af.
2
1
N
N
C
C
S
S
1 Stel de functieknop in op [ ].
Kies de opname die u wil bekijken. (P30)
2
De batterijen
Bruikbare batterijen
AA-oxyridebatterijen (meegeleverd)
AA alkalinebatterijen (optioneel)
AA oplaadbare Ni-MH (nickel metalhybrid) batterijen (optioneel)
• Een van de volgende waarschuwingen verschijnt als u de batterij voor het eerst in het toestel doet, vervang de batterijen als ze leeg zijn enz.
¢
[CURRENT BATTERY TYPE SETTING: OXYRIDE]/[CURRENT BATTERY TYPE SETTING: ALKALINE/Ni-MH] Als u een andere dan het op het display voorgeschreven batterijtype in het toestel doet, stelt u [BATTERY TYPE] in het [SETUP] menu. (P19)
• U herkent het batterijtype aan de kleur van de batterijaanduiding (blauw of wit).
– De batterijaanduiding verschijnt niet als
u de AC-adapter gebruikt (DMW-AC6; optioneel).
3
A: Als u oxyridebatterijenkiest,
wordt de batterijaanduiding blauw.
B: Als u alkaline/Ni-MH batterijen kiest,
wordt de batterijaanduiding wit.
¢Een oxyridebatterij is een nieuw type
niet-oplaadbare batterij van Panasonic. Deze heeft meer stroom dan een gewone
alkaline batterij en is geschikt voor hoge-afnameapparatuur zoals digitale camera’s.
• We raden Panasonic batterijen aan.
• De batterijprestaties kunnen sterk variëren afhankelijk van het merk dat u gebruikt, de opslagduur en de condities van de batterijen.
• De batterijprestaties verminderen tijdelijk bij lage temperaturen (10 °C of minder). Dit verbetert zodra de temperatuur weer normaal wordt.
• Afhankelijk van de temperatuur en de gebruikscondities kan het toestel minder goed werken en kunnen de batterijen opraken zonder dat u hiervoor gewaarschuwd wordt, omdat de batterijaanduiding niet correct op het scherm verschijnt. Dit is geen storing.
10
VQT0V18
• We raden aan het toestel vaak uit te zetten terwijl u opnamen maakt om de batterij zo lang mogelijk mee te laten gaan. Voor intensief en langdurig opnemen, raden wij oplaadbare Ni-MH batterijen aan.
• Bijna lege batterijen kunnen weer even werken als u ze een tijdje laat liggen, maar niet lang. Vervang bijna lege batterijen door nieuwe.
Onbruikbare batterijen
Mangaanbatterijen Lithiumbatterijen
Nikkelbatterijen Ni-Cd-batterijen
• Wij garanderen geen goede prestaties van het toestel met de bovenstaande batterijen. Deze batterijen kunnen gaan lekken en de volgende problemen veroorzaken: – De resterende batterijstroom wordt niet
op precieze wijze afgebeeld. – Het toestel gaat niet aan. – Gegevens worden niet in het
ingebouwde geheugen geschreven of
de kaart raakt beschadigd met verlies
van de opnamen.
Batterij die niet gebruikt kunnen
worden
• Batterijen met een verkeerde vorm kunnen lekken, hitte of explosie veroorzaken.
• Batterijen waarvan de beschermlaag gedeeltelijk of helemaal verdwenen is. Gebruik deze batterijen nooit. (Zie de afbeelding hieronder.)
• De hele beschermlaag of
•De - pool is
beschadigd. een gedeelte ervan zit niet meer op de batterij.
Voorbereiding
Batterijaanduiding
De resterende batterijstroom verschijnt op de LCD-monitor. [De aanduiding verschijnt niet als u de AC-adapter gebruikt. (DMW-AC6; optioneel)].
• De batterijaanduiding wordt rood en knippert. (Het statuslampje knippert als de LCD-monitor uit staat.)
• Vervang de batterijen door volledig geladen of nieuwe Ni-MH-batterijen.
De batterijen met zorg behandelen
Verkeerd omgaan met batterijen kan lekken, hitte, brand of explosie veroorzaken. Neem de volgende aanwijzingen in acht.
• Maak de batterijen of de batterijpolen niet nat met water of zeewater.
• Haal de beschermlaag van batterijen er niet af.
• Laat de batterijen niet vallen en gooi of klop er niet mee.
• Gebruik geen batterijen die lekken, vervormd, verkleurd of op een andere wijze beschadigd zijn enz.
• Sla de batterijen niet op in vochtige of zeer warme ruimten.
• Houd de batterijen uit de buurt van kinderen.
• Vervang oude of lege batterijen altijd door nieuwe van hetzelfde type.
• Verwijder de batterijen als u van plan bent het toestel een lange tijd niet te gebruiken.
• Batterijen kunnen oververhit raken als u het toestel aanzet. Zet het toestel uit en wacht tot de temperatuur van de batterijen weer normaal is voordat u deze eruit haalt.
• De batterijprestaties verminderen en de opname-/terugspeeltijd neemt af bij te lage omgevingstemperaturen (10 °C of minder). Dit gebeurt in het bijzonder als u alkalinebatterijen gebruikt. Warm deze dus op, bijvoorbeeld in uw zak, enz. voordat u ze gebruikt. Laat geen metalen voorwerpen zoals aanstekers samen met de batterijen in uw zak zitten.
11
VQT0V18
Voorbereiding
• Als er vet of vuil op de batterijpolen zit, kan de opname-/terugspeeltijd erg kort worden. Voordat u de batterijen in het toestel doet, reinigt u de batterijpolen met een zachte en droge doek.
Als een batterij lekt, haalt u deze uit het toestel en haalt u alle sporen van vuil uit de batterijruimte in het toestel. Doe er nieuwe batterijen of helemaal opgeladen Ni-MH-batterijen in.
Als er batterijvloeistof op uw handen of kleding komt, wast u deze grondig met water. Batterijvloeistof kan blindheid veroorzaken als deze in aanraking komt met uw ogen. Niet in uw ogen wrijven. Was ze onmiddellijk met schoon water en raadpleeg een arts.
Ni-MH-batterijen (Nickel metalhybrid)
U kunt Ni-MH-batterijen gebruiken die u eerst oplaadt met een oplader voor nickel metalhybrid batterijen. Verkeerd omgaan met batterijen kan echter lekken, verhitting, brand of explosie veroorzaken. Neem de volgende aanwijzingen in acht.
• Als er vuil zit op de batterijpolen, kunt u problemen hebben met het opladen van de batterijen. De batterijpolen en de metalen strippen op de batterijoplader schoonmaken met een zachte, droge doek.
• Wanneer u batterijen voor het eerst oplaadt of nadat u ze lange tijd niet gebruikt hebt, zouden ze niet helemaal opgeladen kunnen worden. Dit is een kenmerk van Ni-MH-batterijen en is geen storing. De batterijprestatie zal weer normaal worden na en paar keer opladen.
• We raden aan de batterijen pas op te laden als ze helemaal leeg zijn. Als u de batterijen oplaadt voordat ze helemaal leeg zijn, kan dit de prestaties van de batterijen verminderen. Dit heet “geheugeneffect”.
• Bij “geheugeneffect” gebruikt u de batterijen verder totdat het toestel stopt met werken en laadt u ze weer op. De batterij zal weer werken na een paar keer opladen en leeg raken.
• Verlopen Ni-MH-batterijen raken natuurlijk leeg en hun vermogen gaat omlaag zelfs wanneer ze niet gebruikt worden.
• Als batterijen geladen zijn, mag u niet doorgaan met opladen.
• Verwijder de beschermlaag van Ni-MH batterijen niet.
• Lees de gebruiksaanwijzingen van de batterijoplader.
Ni-MH-batterijen hebben een beperkte levensduur. Het batterijvermogen neemt langzaam af in de loop van de tijd. Als de werkingstijd van het toestel erg kort wordt zelfs nadat u de batterijen helemaal opgeladen hebt, kan het zijn dat de levenstijd van de batterijen verstreken is. Koop in dit geval nieuwe batterijen.
• De batterijlevensduur verschilt afhankelijk van de opslag- en gebruikscondities en de omgeving.
Wanneer u de batterijen gedurende lange tijd niet gebruikt
• Als u de batterijen in het toestel laat zitten, zullen ze leeg raken. Dit gebeurt omdat ze een beetje stroom doorlaten, zelfs wanneer het toestel helemaal uitstaat. Als u de batterijen steeds in het toestel laat zitten, zullen ze te leeg raken en kunnen ze onbruikbaar worden en zelfs niet meer opgeladen worden.
• Wanneer u de batterijen een lange tijd niet gebruikt, raden we aan ze eens per jaar op te laden. Haal de batterijen uit het toestel laad ze weer op als ze helemaal leeg zijn.
12
VQT0V18
Batterijlevensduur Het aantal opnamen (Volgens CIPA-standaard in normale beeldfunctie)
Gebruikte batterijen Aantal opnamen Panasonic
oxyridebatterijen (meegeleverd of optioneel)
Panasonic alkalinebatterijen (optioneel)
Helemaal opgeladen Panasonic Ni-MH-batterijen (optioneel)
Ongeveer 250 opnamen (Ongeveer 125 min)
Ongeveer 155 opnamen (Ongeveer 77 min)
Ongeveer 420 opnamen (Ongeveer 210 min)
Opnamevoorwaarden volgens CIPA-standaard
• Temperatuur: 23 °C/ Vochtigheid: 50% als de LCD-monitor aan staat.
• Met een Panasonic SD-geheugenkaart (16 MB)¢
• Opname 30 seconden nadat het toestel aangezet is starten. (Als de optische beeldstabilisator ingesteld is op [MODE1])
Iedere 30 seconden opnemen, met volle flits om de opname.
• Het zoomhendeltje van Tele naar Breed of andersom zetten voor elke opname.
• Het toestel om de 10 opnamen uitzetten./ Het toestel niet gebruiken totdat de batterijen afgekoeld zijn.
¢De kaart is niet meegeleverd.
• CIPA is een afkorting van [Camera & Imaging Products Association].
Het aantal opnamen verschilt afhankelijk van de pauzetijd tussen de opnamen. Als de pauzetijd tussen de opnamen langer wordt, neemt het aantal opnamen af. (bijv. Wanneer u om de 2 minuten opneemt: ongeveer 1/4 van het aantal wanneer u om de 30 seconden opneemt)
Voorbereiding
Het aantal opnamen bij lage temperaturen (In de normale-beeldfunctie en bij een temperatuur van 0 °C en in alle andere opname-omstandigheden die voldoen aan de CIPA-standaard.)
Gebruikte batterijen Aantal opnamen Panasonic
oxyride-batterijen (meegeleverd of optioneel)
Panasonic alkalinebatterijen (optioneel)
Helemaal opgeladen Panasonic Ni-MH-batterijen (optioneel)
Ongeveer 45 opnamen (Ongeveer 22 min)
Ongeveer 35 opnamen (Ongeveer 17 min)
Ongeveer 380 opnamen (Ongeveer 190 min)
• Vergeet niet dat de prestaties van oxyridebatterijen en alkalinebatterijen aanzienlijk afnemen bij lage temperaturen.
Terugspeeltijd
Gebruikte batterijen Continue terugspeeltijd Panasonic
oxyridebatterijen (meegeleverd of optioneel)
Panasonic alkalinebatterijen (optioneel)
Helemaal opgeladen Panasonic Ni-MH-batterijen (optioneel)
Ongeveer 420 min
Ongeveer 410 min
Ongeveer 600 min
• Het aantal opnamen en de terugspeeltijd zullen variëren afhankelijk van de werkingsomstandigheden en de manier waarop de batterij opgeslagen wordt.
• Het aantal opnamen en de terugspeeltijd zullen ook variëren afhankelijk van het gebruikte merk en het type batterijen.
• We raden aan de energiebesparingsfunctie (P19) of besparingsfunctie (P43) te gebruiken of het toestel vaak uit te zetten terwijl u opnamen maakt om de batterijstroom te behouden.
13
VQT0V18
Voorbereiding
De batterijen in het toestel doen/eruit halen
• Controleer of het toestel uitstaat en of de lens ingetrokken is.
• Oxyridebatterijen(meegeleverd), alkalinebatterijen (optioneel) of Ni-MH-batterijen (optioneel) gebruiken.
1 De batterijklep openen.
2 De batterijen erin doen met
correct uitgelijnde
3 1 Sluit de batterijklep.
2 De batterijklep naar het eind
schuiven en deze vervolgens stevig sluiten.
+ en - polen.
• Wanneer helemaal opgeladen batterijen in het toestel hebben gezeten gedurende meer dan 3 uur, wordt de klokinstelling opgeslagen in het toestel voor ongeveer 3 maanden zelfs als de u de batterijen eruit haalt.
• De kaart of de batterijen niet verwijderen terwijl het toestel gegevens verwerkt op het ingebouwde geheugen of op een kaart. De gegevens zouden beschadigd kunnen worden. (P15)
• De batterijen verwijderen nadat de LCD-monitor en het statuslampje (groen) uit zijn gegaan omdat anders de instellingen verkeerd opgeslagen kunnen worden.
De kaart in het toestel doen/eruit halen (optioneel)
• Controleer of het toestel uitstaat en de lens ingetrokken is.
• Een SD-geheugenkaart (optioneel) of een MultiMediaCard (optioneel) klaar houden.
• U kunt opnamen maken of terugspelen met het ingebouwde geheugen als u geen kaart gebruikt. (P15)
1 De kaartklep openen.
0
• Het batterijtype dat gebruikt wordt in [BATTERY TYPE] in het [SETUP] menu kiezen. (P19)
• Haal de batterijen uit het toestel na gebruik.
14
VQT0V18
2 Erin doen:
De kaart helemaal erin doen totdat deze klikt.
Eruit halen: Druk de kaart totdat deze klikt, trek de kaart er vervolgens recht uit.
• Controleer de richting van de kaart.
• Raak de aansluitingen op de achterkant van de kaart niet aan.
• De kaart kan beschadigd worden als ze niet goed in het toestel zit.
3 1 Sluit de kaartklep.
2 De kaartklep naar het eind
schuiven en deze vervolgens stevig sluiten.
• Als u de kaartklep niet goed kunt sluiten, haalt u de kaart er weer uit en steekt u deze er weer in.
• De kaart en de gegevens kunnen beschadigd worden als u de kaart in het toestel doet of eruit haalt terwijl het toestel aan staat.
• We raden het gebruik aan van Panasonic SD-geheugenkaarten.
Voorbereiding
Over het ingebouwde geheugen/de kaart
Ingebouwd geheugen [ ] U kunt opnamen maken of terugspelen met het ingebouwde geheugen als u geen kaart gebruikt.
• Het ingebouwde geheugenvermogen is ongeveer 14 MB.
Kaart [ ] U kunt opnamen maken of terugspelen met een kaart. (Het ingebouwde geheugen kan niet gebruikt worden als er een kaart in het toestel zit.)
Toegang tot het ingebouwde
geheugen of de kaart
• De kaartaanduiding wordt rood als er opnamen met het ingebouwde geheugen (of de kaart) worden gemaakt.
• Niet doen wanneer de kaartaanduiding gaat branden, opnamen worden gelezen of gewist of het ingebouwde geheugen (of de kaart) wordt geformatteerd (P74). – Het toestel uitzetten. – De batterijen of de kaart (indien
gebruikt) verwijderen.
– Met het toestel schudden of ermee
kloppen.
– De AC-adapter (DMW-AC6; optioneel)
losmaken. (als u een AC-adapter
gebruikt) De kaart en de gegevens kunnen beschadigd raken en het toestel kanophouden met normaal werken.
15
VQT0V18
Voorbereiding
Pictogrammen op het scherm:
3
()
()
A: Als u het ingebouwde geheugen
gebruikt
B: Als u het ingebouwde geheugen opent C: Als u de kaart gebruikt D: Als u de kaart opent
• Beeldgegevens die met het ingebouwde geheugen of een kaart opgenomen zijn, kunnen gekopieerd worden van het ingebouwde geheugen naar de kaart of andersom. (P72)
• Het ingebouwde geheugen (ongeveer 14 MB) kan gebruikt worden als tijdelijke opslagruimte als de kaart vol wordt.
• De gegevens op het ingebouwde geheugen of de kaart kunnen beschadigd raken of verloren gaan door elektromagnetische golven of statische elektriciteit of omdat het toestel of de kaart stuk is. We raden aan belangrijke gegevens op een PC enz. op te slaan.
• De toegangstijd voor het ingebouwde geheugen kan langer zijn dan de toegangstijd voor een kaart. (Max. ong: 7sec.)
• Als de kaart geformatteerd is op een PC of andere apparatuur, dient u deze opnieuw te formatteren in het toestel. (P74)
SD-geheugenkaart (optioneel) en
MultiMediaCard (optioneel)
• De SD-geheugenkaart en MultiMediaCard zijn kleine, lichtgewicht verwijderbare externe kaarten.
• De lees-/schrijfsnelheid van een SD-geheugenkaart is groot. De SD-geheugenkaart heeft een schrijfbeveiliging E, waarmeeschrijven en
16
VQT0V18
formatteren van de kaart verhinderd wordt. (Als u de beveiliging op [LOCK] zet, is het niet mogelijk om gegevens op de kaart te schrijven of te wissen en de kaart te formatteren. Zet u de beveiliging weer terug, dan zijn deze functies weer beschikbaar.)
SD-Geheugenkaart
2
• Op dit apparaat kunt u SD-geheugenkaarten gebruiken met het volgende vermogen (van 8 MB tot 2 GB).
8 MB, 16 MB, 32 MB, 64 MB, 128 MB,
256 MB, 512 MB, 1 GB, 2 GB (maximaal)
Gelieve deze informatie op de volgende website bevestigen.
http://panasonic.co.jp/pavc/global/cs
(Deze site is alleen in het Engels.)
• Voor informatie over het aantal opnamen en de opnametijd voor elke SD-geheugenkaart, leest u P92.
• Dit apparaat verwerkt SD-geheugenkaarten die geformatteerd zijn met FAT12 systemen en FAT16 systemen voor SD-geheugenkaartspecificaties.
• Dit apparaat kan geen bewegende beelden opslaan op MultiMediaCards.
• De aflees-/schrijfsnelheid van een MultiMediaCard is langzamer dan die van een SD-geheugenkaart. Wanneer u een MultiMediaCard gebruikt, kunnen de prestaties van bepaalde functies enigszins langzamer zijn dan geadverteerd.
• Hou de geheugenkaart buiten het bereik van kinderen om inslikken ervan te voorkomen.
De datum en de tijd instellen (Klokinstelling)
Begininstelling
De klok is niet ingesteld zodat het volgende scherm verschijnt wanneer u het toestel aanzet.
OFF
ON
PLEASE SET THE CLOCK
A: [MENU/SET] knop B: Cursorknoppen
• Het scherm verdwijnt na ongeveer 5 seconden. Zet het toestel weer aan.
1 Druk op [MENU/SET].
2 Druk op 3/4/2/1 om de datum
en de tijd te kiezen.
CLOCK SET
00 00
SELECT SET EXIT
2/1: Kies het gewenste onderdeel.
3/4: De afbeeldingvolgorde voor de
datum en tijd instellen.
CLOCK SET
11 2006
:
JAN
D/M/Y
MENU
..
MENU
Voorbereiding
3 Verschillende keren op
[MENU/SET] om het menu te sluiten.
• Zet het toestel uit als u klaar bent met het instellen van de klok. Zet het vervolgens weer aan en controleer of de klok goed ingesteld is.
De klokinstelling wijzigen 1 Druk op [MENU/SET] om het menu af te
beelden en vervolgens op 2.
2 Druk op 4 om het [SETUP]
menupictogram [ ] te kiezen en vervolgens op 1.
3 Druk op 3/4 om [CLOCK SET] te
kiezen en vervolgens op 1. Stel de klok nu in zoals eerder is beschreven.
1
EXIT
n
1SEC.
2MIN.
/
3
0
MENU
SETUP
BATTERY TYPE
CLOCK SET
MONITOR
AUTO REVIEW
POWER SAVE
SELECT
• Wanneer helemaal opgeladen batterijen meer dan 3 uur in het toestel blijven zitten, wordt de klokinstelling opgeslagen in het toestel voor ongeveer 3 maanden zelfs als de batterijen eruit gehaald worden.
• U kunt het jaar instellen tussen 2000 en
2099. Er wordt gebruik gemaakt van het 24-urensysteem.
• Als de datum niet in het toestel opgeslagen is, zal deze niet afgedrukt worden wanneer u een fotoprintservice gebruikt, zelfs als deze de optie heeft om de datum op uw foto’s af te drukken. (P69)
17
VQT0V18
Voorbereiding
Over het set-up Menu
• De onderdelen instellen zoals vereist. (P19 tot 21 raadplegen voor elk menuonderdeel.)
• Menuonderdelen verschillen afhankelijk van de functie die gekozen is met de instelfunctie (P5). Het voorbeeld hieronder toont hoe u [BEEP] instelt als u de normale beeldfunctie [ ] hebt gekozen.
• [RESET] in het menu kiezen om terug te keren naar de begininstellingen die u aantreft bij aankoop. (P21)
1 Druk op [MENU/SET] en dan op
2.
1
EXIT
EXIT
AUTO
AUTO
1
n
1SEC.
2MIN.
/
2
MENU
SET
MENU
/
3
0
MENU
REC
W.BALANCE
SENSITIVITY
ASPECT RATIO
PICT.SIZE
QUALITY
SELECT
2 Op 4 drukken om het [SETUP]
menupictogram [ ] te kiezen en vervolgens op 1 drukken.
SETUP
BATTERY TYPE
CLOCK SET
MONITOR
AUTO REVIEW
POWER SAVE
SELECT
3 Op 3/4 drukken om het
menuonderdeel te kiezen.
1
EXIT
EXIT
n
1SEC.
2MIN.
2/
PAL
/
3
0
MENU
3
MENU
SETUP
BATTERY TYPE
CLOCK SET
MONITOR
AUTO REVIEW
POWER SAVE
SELECT
SETUP
BEEP
NO.RESET
RESET
USB MODE
VIDEO OUT
SELECT
• Druk op 4 in A om over te schakelen
naar de volgende menupagina.
4 Op 1 drukken, op 3/4 drukken
om de instelling te kiezen en vervolgens op [MENU/SET] drukken.
SET
2/
3
PAL
MENU
MENU
SET
SETUP
SELECT
BEEP
NO.RESET
RESET
USB MODE
VIDEO OUT
18
VQT0V18
5 Op [MENU/SET] drukken om het
menu te sluiten.
• U kunt ook de ontspanknop tot de helft indrukken om het menu te sluiten.
Over de inhoud van de
menuschermen
• Er zijn 3 menuschermen (1/3, 2/3 en 3/3).
• U kunt in elk menuscherm overschakelen naar een ander door de zoomhendel te verplaatsen.
1
EXIT
/
3
SETUP
n
0
1SEC.
OFF
MENU
SELECT
BEEP
NO.RESET
RESET
USB MODE
VIDEO OUT
EXIT
2
/
3
SETUP
SCENE MENU
LANGUAGE
PC
NTSC
MENU
SELECT
EXIT
AUTO
3
ENG
/
3
MENU
SETUP
BATTERY TYPE
CLOCK SET
MONITOR
AUTO REVIEW
POWER SAVE
SELECT
[BATTERY TYPE]
MENU
Op [ ] drukken om het [SETUP] menu af
SET
te beelden en het in te stellen onderdeel te kiezen. (P18) Het type batterij dat gebruikt wordt kiezen uit de volgende twee 2 types.
[ ALKALINE (LR6)/Ni-MH]:
Alkalinebatterijen of Ni-MH-batterijen
[ OXYRIDE (ZR6)]:
Oxyridebatterijen
• Als het type batterij dat gebruikt wordt en het gekozen batterijtype niet dezelfde zijn, zal de batterijaanduiding niet correct zijn.
• De [BATTERY TYPE] instelling beïnvloedt tevens de eenvoudige functie [ ].
[CLOCK SET]
MENU
Op [ ] drukken om het [SETUP] menu af
SET
te beelden en het in te stellen onderdeel te kiezen. (P18) Datum en tijd wijzigen. (P17)
[MONITOR]
MENU
Op [ ] drukken om het [SETUP] menu af
SET
te beelden en het in te stellen onderdeel te kiezen. (P18) De helderheid van de LCD-monitor in 7 stappen aanpassen.
• De [MONITOR] instelling beïnvloedt tevens de eenvoudige functie [ ].
Voorbereiding
[AUTO REVIEW]
MENU
Op [ ] drukken om het [SETUP] menu af
SET
te beelden en het in te stellen onderdeel te kiezen. (P18) [1SEC.]: Het opgenomen beeld verschijnt
automatisch op het scherm gedurende ongeveer 1 seconde.
[3SEC.]: Het opgenomen beeld verschijnt
automatisch op het scherm gedurende ongeveer 3 seconden.
[ZOOM]:
Het opgenomen beeld verschijnt automatisch op het scherm gedurende 1 seconde. Het beeld wordt vervolgens 4 keer vergroot en verschijnt gedurende 1 seconde. Deze functie is nuttig om de scherpstelling te bevestigen. Beelden die opgenomen zijn met auto bracket of burstfunctie worden niet vergroot zelfs als [ZOOM] gekozen is.
[OFF]: Het opgenomen beeld verschijnt
niet automatisch.
• De automatische overzichtsfunctie is niet geactiveerd in de bewegende beeldenfunctie [ ].
• Wanneer opnamen gemaakt zijn met de eenvoudige functie [ ], (P41), burstfunctie (P43) of auto bracket, wordt de automatische overzichtsfunctie geactiveerd ook als u de automatische overzichtsfunctie instelt. (Het beeld wordt niet vergroot.)
• De automatische overzichtsinstelling wordt buiten werking gesteld wanneer auto bracket of burstfunctie gebruikt wordt en in bewegende beeldenfunctie [ ].
[POWER SAVE]
(Behalve voor de functie)
MENU
Op [ ] drukken om het [SETUP] menu af
SET
te beelden en het in te stellen onderdeel te kiezen. (P18)
[1MIN.]/[2MIN.]/[5MIN.]/[10MIN.]:
De energiebesparingsfunctie wordt geactiveerd (het toestel wordt automatisch uitgezet om de batterijlevensduur te sparen) als u het toestel net zo lang niet gebruikt als ingesteld is in de besparingsfunctie.
19
VQT0V18
Voorbereiding
[OFF]: Energiebesparingsfunctie is niet
geactiveerd.
• De ontspanknop tot de helft indrukken of het toestel uit- en aanzetten om de energiebesparingsfunctie te annuleren.
• In de eenvoudige functie [ ], staat de energiebesparing vast op [2MIN.].
• Wanneer de AC-adapter (DMW-AC6; optioneel) gebruikt wordt, het toestel op een PC of een printer aangesloten wordt, er bewegende beelden worden gemaakt of teruggespeeld worden en tijdens een diavoorstelling, wordt de energiebesparingsfunctie niet geactiveerd. (De energiebesparing is in elk geval vast ingesteld op [10MIN.] voor handmatige diavoorstellingen of onderbreking van een diavoorstelling.)
[ECONOMY]
(Alleen functie)
MENU
Op [ ] drukken om het [SETUP] menu af
SET
te beelden en het in te stellen onderdeel te kiezen. (P18) De batterijlevensduur wordt bespaard door de helderheid van de LCD-monitor te verminderen en deze automatisch uit te zetten wanneer het toestel niet gebruikt wordt in de opnamefunctie. (P43) [LEVEL 1]: De LCD-monitor gaat uit als
het toestel niet gebruikt wordt gedurende ongeveer 15 seconden in de opnamefunctie.
[LEVEL 2]: De LCD-monitor gaat uit als
het toestel niet gebruikt wordt gedurende ongeveer 15 seconden in de opnamefunctie of gedurende ongeveer 5 seconden nadat er een opname gemaakt is.
• Het statuslampje licht op als de LCD-monitor uit wordt gezet. Druk op een willekeurige knop om de LCD-monitor weer aan te zetten.
• De energiebesparing staat vast op [2MIN.] in de energiebesparingsfunctie.
[De energiebesparingsfunctie is niet geactiveerd wanneer de AC-adapter (DMW-AC6; optioneel) gebruikt wordt].
• De besparingsfunctie werkt niet als een menu op het scherm staat of de zelfontspanner ingesteld is.
[BEEP]
MENU
Op [ ] drukken om het [SETUP] menu af
SET
te beelden en het in te stellen onderdeel te kiezen. (P18)
[]:Geen werkingsgeluid []:Zacht werkingsgeluid []:Hard werkingsgeluid
• De [BEEP] instelling beïnvloedt tevens de eenvoudige functie [ ].
[NO.RESET]
MENU
Op [ ] drukken om het [SETUP] menu af
SET
te beelden en het in te stellen onderdeel te kiezen. (P18) Stel dit in als u het bestandsnummer van de opname vanaf 0001 op de volgende opname wenst te starten. (Het mapnummer wordt vernieuwd en het bestandsnummer start vanaf 0001.)
• U kunt een mapnummer tussen 100 en 999 toewijzen. Wanneer u het mapnummer 999 bereikt, kunt u niet verder instellen. Wij raden aan de kaart te formatteren nadat u de gegevens op een PC of ergens anders opgeslagen hebt.
• Om het mapnummer opnieuw op 100 te zetten, het ingebouwde geheugen (P74) of de kaart eerst formatteren en vervolgens deze functie gebruiken om het bestandsnummer opnieuw in te stellen. Er verschijnt een resetscherm voor het mapnummer. [YES] kiezen om het mapnummer opnieuw in te stellen.
• P76 raadplegen voor gedetailleerde informatie over het bestandsnummer en het mapnummer.
• De [NO.RESET] instelling beïnvloedt tevens de eenvoudige functie [ ].
20
VQT0V18
[RESET]
MENU
Op [ ] drukken om het [SETUP] menu af
SET
te beelden en het in te stellen onderdeel te kiezen. (P18) De [REC] of [SETUP] menu-instellingen worden weer teruggezet naar de begininstellingen.
• De instelling van de geboortedatumdatum voor [BABY1]/[BABY2] (P51) in de scènefunctie wordt ook gereset als u [SETUP] de menu-instellingen reset. Ook in het [PLAY] functiemenu wordt [ROTATE DISP.] (P66) gereset op [ON] en [FAVORITE] (P65) wordt gereset op [OFF].
• De instelling van het batterijtype, het mapnummer en de klokinstelling worden nietgewijzigd.
[USB MODE]
MENU
Op [ ] drukken om het [SETUP] menu af
SET
te beelden en het in te stellen onderdeel te kiezen. (P18) Het USB-communicatiesysteem kiezen voordat of nadat u het toestel op uw PC of printer aansluit met de USB-kabel (meegeleverd).
[ SELECT ON CONNECTION]:
[PC] of [PictBridge (PTP)] kiezen als u het toestel op een PC of een printer hebt aangesloten die PictBridge verwerkt.
[PC]:
Instellen na of voor aansluiten op een PC.
[ PictBridge (PTP)]:
Instellen na of voor het aansluiten op een printer die PictBridge verwerkt.
• Wanneer u [PC] kiest, wordt het toestel aangesloten via het USB- communicatiesysteem.
• Wanneer u [PictBridge (PTP)] kiest, wordt het toestel aangesloten op het PTP (Picture Transfer Protocol) communicatiesysteem.
[VIDEO OUT]
(Alleen in de terugspeelfunctie)
MENU
Op [ ] drukken om het [SETUP] menu af
SET
(P81)
te beelden en het in te stellen onderdeel te kiezen. (P18)
Voorbereiding
[NTSC]: Video-output wordt op NTSC
systeem ingesteld.
[PAL]: Video-output wordt op PAL
systeem ingesteld.
[SCENE MENU]
MENU
Op [ ] drukken om het [SETUP] menu af
SET
te beelden en het in te stellen onderdeel te kiezen. (P18) [AUTO]: Het [SCENE MODE] menu
verschijnt automatisch wanneer de functieknop ingesteld is op [ ] of [ ]. De gewenste scènefunctie kiezen. (P45)
[OFF]: Het [SCENE MODE] menu
verschijnt niet wanneer de instelknop op [ ] of [ ] staat en het toestel in de huidig gekozen scènefunctie gebruikt wordt. Als u de scènefunctie wijzigt, drukt u op de [MENU/SET] knop om het. [SCENE MODE] scènemenu af te beelden en vervolgens de gewenste scènefunctie te kiezen.
[LANGUAGE]
MENU
Op [ ] drukken om het [SETUP] menu af
SET
te beelden en het in te stellen onderdeel te kiezen. (P18) Kies de taal in het menuscherm uit de volgende talen. Stel de gewenste taal in met 3/4 en bevestig dit met [MENU/SET].
[ENGLISH]: Engels [DEUTSCH]: Duits [FRANÇAIS]: Frans [ESPAÑOL]: Spaans [ITALIANO]: Italiaans [POLSKI]: Pools [ČEŠTINA]: Tsjechisch [MAGYAR]: Hongaars []:Japans
• Als u per ongeluk een andere taal instelt, kiest u [ ] in het pictogrammenmenu om de gewenste taal in te stellen.
• De [LANGUAGE] instelling beïnvloedt tevens de eenvoudige functie [ ].
21
VQT0V18
Basiskennis
Basiskennis
Opnamen maken opnamen
Het toestel stelt automatisch de sluitertijd en de lensopening in volgens de helderheid van het object.
1 1 Zet het toestel aan.
2 Normale beeldfunctie kiezen
[].
2
N
C
S
SCN 1
OFF
ON
2
De AF- zone 1 op het punt waarop u scherp wilt stellen richten en vervolgens de ontspanknop tot de helft indrukken.
• De afgebeelde AF-zone is groter dan normaal wanneer de digitale zoom gebruikt wordt of wanneer er opnamen gemaakt worden op donkere plekken. (P62)
Wanneer er niet scherpgesteld is op het
Wanneer er scherpgesteld is op het object
object
Aanduiding voor de
Knippert (groen)
Aan (groen)
scherpstelling
AF-zone Gaat van wit
naar rood of
Gaat van wit
naar groen geen AF-zone
Geluid Biept 4 keer Biept 2 keer
3 Een opname maken.
1/25F2.8
B: Druk de ontspanknop helemaal in
om een opname te maken.
1/25F2.8
A: De ontspanknop tot de helft
indrukken om scherp te stellen.
• De focusaanduiding 2 gaat branden en vervolgens worden de lensopening 3 en de sluitertijd 4 afgebeeld.
• Als 5-zones-focussing of 3-zones-focussing (Hoge snelheid) wordt gebruikt in de AF-functie, verschijnt de AF-zone niet totdat het object scherp is gesteld. (P62)
22
VQT0V18
• We raden aan te controleren of de klok juist ingesteld is voordat u opnamen maakt. (P17)
anneer u de ontspanknop indrukt, kan het
•W scherm gedurende een moment helder of donker worden. Met deze functie kunt u scherpstellen zonder het beeld te vervormen
anneer er een tijd ingesteld is voor
•W energiebesparing (P19), gaat het toestel automatisch uit als u dit niet gebruikt binnen de ingestelde tijd. Om het toestel weer te gebruiken, de ontspanknop tot de helft indrukken of het toestel aan- en uitzetten
.
.
• Om ruis te voorkomen, raden we aan de ISO-gevoeligheid (P59) lager te zetten of [PICT.ADJ.] op [NATURAL] in te stellen. (P63) (De ISO-gevoeligheid is ingesteld op [AUTO] voordat het toestel verzonden wordt. Daarom neemt, wanneer er binnen opnamen worden gemaakt enz., de ISO-gevoeligheid toe.)
Tips om mooie opnamen te maken
• Het toestel voorzichtig vasthouden met beide handen, armen stil houden en uw benen een beetje spreiden.
• Het toestel niet bewegen wanneer u op de ontspanknop drukt.
• De fotoflits niet bedekken met uw vingers of andere voorwerpen.
• De voorkant van de lens niet aanraken.
• Als u niets op de LCD-monitor ziet door zonlicht of ander licht dat erop schijnt, raden wij aan het licht af te schermen met uw hand of iets anders terwijl u het toestel gebruikt.
Basiskennis
Wanneer u een object dat zich buiten
de AF-zone bevindt, wenst te nemen (AF/AE Lock)
Wanneer u een opname maakt van personen met een compositie zoals het volgende beeld, zult u het toestel niet kunnen scherpstellen op het object omdat de personen buiten de AF-zone vallen.
3
In dit geval,
1 De AF-zone op het object richten. 2 De ontspanknop half indrukken om
scherp te stellen en de belichting in te stellen.
• De focusaanduiding gaat branden wanneer het object scherpgesteld is.
3 De ontspanknop half ingedrukt
houden als u het toestel beweegt om het
beeld samen te stellen.
4 De ontspanknop helemaal indrukken.
• U kunt herhaaldelijk de AF/AE Lock proberen voordat u de ontspanknop volledig indrukt.
1: Wanneer u het toestel op zijn kant 2: Wanneer u het toestel verticaal houdt
A: Fotoflits
Richtingfunctie
Beelden die opgenomen zijn met een verticaal gehouden toestel worden verticaal (gedraaid) teruggespeeld. (Alleen wanneer [ROTATE DISP.] (P66) ingesteld is op [ON])
• Het beeld wordt misschien niet verticaal afgebeeld als u het gemaakt hebt met een naar boven of naar beneden gericht toestel.
• Bewegende beelden die met een verticaal gehouden toestel gemaakt zijn worden niet verticaal afgebeeld.
1/25F2.8
1/25F2.8
23
VQT0V18
Basiskennis
Scherpstellen
• et focusbereik is 50 cm tot . Gebruik de
macrofunctie om close-up’s te maken. (P44)
• Als de afstand tussen het toestel en het object buiten het focusbereik van het toestel valt, kan het beeld niet juist scherpgesteld zijn zelfs als de focusaanduiding brandt.
• In de volgende gevallen zou het toestel niet goed scherp kunnen stellen op de objectobjecten. – Wanneer er zowel objectobjecten
dichtbij als objectobjecten ver weg zijn.
– Wanneer er vuil of stof op het glas zit
tussen de lens en het object.
– Wanneer er verlichte of schitterende
objecten rondom het object zijn.
– Wanneer u een opname maakt op een
donkere plek. – Wanneer het object snel beweegt. – Wanneer er weinig contrast in de scène
weinig is. – Wanneer het toestel beweegt. – Wanneer het object heel fel gekleurd is. Wij raden aan in dit geval opnamen te maken met AF/AE lock.
elfs als de focusaanduiding verschijnt en er
•Z op het object scherpgesteld is, wordt deze geannuleerd als u de ontspanknop loslaat. Druk de ontspanknop opnieuw half in
.
Golfstoring (camerabeweging)
• Op bewegingbeweging letten wanneer u de ontspanknop indrukt.
• Als het toestel beweegt door een langzame sluitertijd, verschijnt de bewegingswaarschuwing A.
1/10F2.8
• Wanneer deze waarschuwing verschijnt, raden wij aan een statief te gebruiken. Als u geen statief kunt gebruiken, let u goed op de manier waarop u het toestel vasthoudt (P23). Het gebruik van de zelfontspanner voorkomt toestelbeweging die veroorzaakt wordt door op de ontspanknop te drukken als u een statief gebruikt (P39).
• De sluitertijd zal vooral in de volgende gevallen langzamer zijn. Houdt het toestel stil vanaf het moment dat u de ontspanknop indrukt totdat het beeld op het scherm verschijnt. We raden in dit geval het gebruik van een statief aan. – Langzame synchr./Reductie
rode-ogeneffect (P36) – [NIGHT PORTRAIT] (P48) – [NIGHT SCENERY] (P48) – [PARTY] (P49) – [CANDLE LIGHT] (P49) – [FIREWORKS] (P50) – [STARRY SKY] (P50) – Als de sluitertijd langzamer wordt in
[SLOW SHUTTER] (P63)
Belichting
• Als u de ontspanknop half indrukt wanneer de belichting niet voldoende is, worden de lensopeningaanduiding en de sluitertijdaanduiding rood. (Deze worden niet rood als de flits inschakelt.)
• De helderheid van het scherm hangt af van de helderheid van de opgenomen beelden, vooral wanneer er opnamen gemaakt worden bij gedempt licht.
• Als de meeste objectobjecten op het scherm helder zijn (bijv. blauwe lucht op een lichte dag, een besneeuwd veld, enz.), kunnen de opnamen donker worden. Compenseer in dit geval de belichtingswaarde. (P40)
24
VQT0V18
Beelden maken met de eenvoudige functie
Met deze functie kunnen beginners gemakkelijker opnamen maken. Alleen de basisfuncties verschijnen in het menu om de handelingen eenvoudig te houden.
Basismenu-instellingen
1 Op [MENU/SET] drukken.
2 Op 3/4 drukken om het
gewenste menuonderdeel te kiezen en vervolgens op 1 drukken.
Basiskennis
Instellingen in de eenvoudige functie
[PICT.MODE]
ENLARGE Geschikt om de opnamen
te vergroten tot 8qk10q grootte, lettergrootte enz.
4qk6q/ 10k15cm
Geschikt voor afdrukken met een normale grootte.
E-MAIL Geschikt voor het
versturen van beelden als bijlage van een e-mail of om beelden op websites te plaatsen.
[BATTERY TYPE]
Het batterijtype dat gebruikt wordt veranderen. (P19)
SIMPLE MODE
PICT.MODE
BATTERY TYPE
BEEP
CLOCK SET
SELECT SET
MENU
ENLARGE
"
4
k
6"/10k15cm
E-MAIL
3 Op 3/4 drukken om de gewenste
instelling te kiezen en vervolgens op [MENU/SET] drukken.
4 Op [MENU/SET] drukken om het
menu te sluiten.
• U kunt ook de ontspanknop tot de helft indrukken om het menu te sluiten.
[BEEP]
OFF Geen werkingsgeluid
LOW Zacht werkingsgeluid
HIGH Hard werkingsgeluid
[CLOCK SET]
Datum en tijd wijzigen. (P17)
•Als [4qk6q/10k15cm] of [E-MAIL]
ingesteld zijn in [PICT.MODE], wordt de extra optische zoom geactiveerd en is de zoomratio extra verhoogd tot een maximum van 3,8k. (P27)
• De instellingen voor [BATTERY TYPE], [BEEP] en [CLOCK SET] in de eenvoudige functie worden ook toegepast op andere opnamefuncties.
• De instellingen voor [MONITOR] (P19), [NO.RESET] (P20) en [LANGUAGE] (P21) in het [SETUP] menu worden ook toegepast op de eenvoudige functie.
25
VQT0V18
Basiskennis
Andere instellingen in de eenvoudige
functie
In de eenvoudige functie worden andere instellingen als volgt vastgesteld. Voor meer informatie over elke instelling raadpleegt u de pagina waarnaar wordt verwezen.
• Focusbereik:
30 cm tot (Tele) 5cm tot ¶ (Breed)
• [AUTO REVIEW] (P19): [1SEC.]
• [POWER SAVE] (P19): [2MIN.]
• Zelfontspanner (P39): 10 seconden
• Optische beeldstabilisator (P42): [MODE2]
• Bursttijd (P43): Lage snelheid (2 frames/seconde)
• [W.BALANCE] (P58): [AUTO]
• [SENSITIVITY] (P59): [AUTO]
• [ASPECT RATIO] (P60
):
/[PICT.SIZE]/[QUALITY]
– [ ENLARGE]:
/ (5M)/Fijn
–[ 4qk6q/10k15cm]:
/ (2,5M EZ)/Standaard
–[ E-MAIL]:
/ (0,3M EZ)/Standaard
• [AF MODE] (P62): [ ] (1-zonefocussing)
• [SLOW SHUTTER] (P63): [1/8–]
De compensatie van
achtergrondverlichting
Achtergrondverlichting treedt op wanneer er licht achter het object is. In dit geval zal het object (bijv. een persoon)object donker worden. Als u op 3, [ ] (Aanduiding achtergrondverlichtingscompensatie AAN) A drukt, n is de compensatiefunctie van de achtergrondverlichting geactiveerd. Deze functie compenseert de achtergrondverlichting door het hele beeld helderder te maken.
3
BACKLIGHT
3
BACKLIGHT
• Als u op 3 drukt terwijl [ ] afgebeeld
wordt, verdwijnt [ ] en wordt de compensatiefunctie van de achtergrondverlichting geannuleerd.
• We raden aan de flits te gebruiken wanneer u de compensatiefunctie van de achtergrondverlichting gebruikt. (Wanneer u de flits gebruikt, is deze vast ingesteld op AAN [ ].)
• De flits is vast ingesteld op AUTO/ Rode-ogenreductie [ ] als de achtergrondcompensatie ingesteld is op [OFF].
• De volgende functies kunt u niet in de eenvoudige functie gebruiken. – Hoge-hoekfunctie – Witbalans, fijnafstelling – Belichtingscompensatie – Auto Bracket – [D.ZOOM] – [COL.EFFECT] – [PICT.ADJ.]
26
VQT0V18
Beelden maken met de zoom
De optische zoom gebruiken
SCN1SCN
2
U kunt personen en objectobjecten dichterbij doen lijken met de 3k optische zoom en breedhoekopnamen maken van landschappen.
Gebruikobject (Tele) om het object
dichterbij te laten lijken
Het zoomhendeltje op Tele zetten.
• Als de beeldresolutie ingesteld is op [ ] (5M) .
3
T
W
W T
3X
Gebruik (Breed) om objectobjecten
verder weg te doen lijken
Het zoomhendeltje op Breed zetten.
• Als de beeldresolutie ingesteld is op [ ] (5M) .
Basiskennis
object komen. Dit heet “chromatische aberratie” en wordt geaccentueerd als het object zich objectobjecten ver weg bevindt.
• Als u de zoomfunctie gebruikt nadat u op het object scherpgesteld hebt, stelt u opnieuw scherpobject.
• De aangegeven zoomuitvergroting is correct bij benadering.
• De objectiefcilinder (P9) wordt automatisch uit- of ingetrokken afhankelijk van de zoomstand. Onderbreek de beweging van de objectiefcilinder niet terwijl u het zoomhendeltje verplaatst.
• In de bewegende beeldenfunctie [ ] is de zoomuitvergroting vast ingesteld op de waarde die aan het begin van de opname ingesteld is.
De extra optische zoom gebruiken (EZ)
SCN1SCN
2
Dit toestel heeft een 3k optische zoom. Als de beeldresolutie echter niet ingesteld is op de hoogste instelling voor elke aspectratio [ / / ], kan er een maximum van 3,8k optische zoom bereikt worden zonder dat de beeldkwaliteit verslechtert.
3
T
W
W T
1X
• De optische zoom is ingesteld op Breed
(1k) wanneer het toestel aanstaat.
• Afhankelijk van de zoomuitvergroting kan het beeld een beetje vertekend zijn. De verbreding wordt duidelijker als u dichter naar het object toe beweegt.
• Afhankelijk van de zoomuitvergroting kunnen er gekleurde randen rondom het
Beeldresolutie zonder geactiveerde extra optische zoom [voorbeeld: [ ] (5M)]
Beeldresolutie met geactiveerde extra optische zoom [voorbeeld: [ ] (3M EZ)]
VQT0V18
27
Basiskennis
Beeldresolutie en maximum
zoomuitvergroting
(±: Beschikbaar, —: Niet beschikbaar)
Aspect
ratio
Beeldresolutie
/(5M)
(4,5M)
(3,5M)
(3M EZ)
(2M EZ)
(1M EZ)
/
(0,3M EZ)
/
(2,5M EZ)
(2M EZ)
Maximum
zoomuitvergr
oting
3k
3,8
Geactivee
rde
optische
zoom
Het mechanisme van de extra
optische zoom
Wanneer u de beeldresolutie instelt op [ ] (3M EZ) (3 miljoen pixels), wordt de 5M (5 miljoen pixels) CCD-zone geconcentreerd in het midden van de 3M (3 miljoen pixels) –zone om een beeld te maken met een hoger zoomeffect.
• Lees P60 voor aspectratioinstellingen, P60 voor beeldresolutie en P25 voor de eenvoudige functie [ ].
• “EZ” is een afkorting van [Extra optical Zoom].
• U kunt de zoomuitvergroting nog verbeteren met de extra optische zoom zonder u zorgen te maken over beeldvertekening.
• Als u een beeldresolutie instelt die de extra optische zoom activeert, verschijnt het pictogram van de extra optische zoom [ ] op het scherm als u de zoomfunctie gebruikt.
28
VQT0V18
• De zoom zal heel even stoppen met bewegen dicht bij het object [W] (1
k
) als u de extra
optische zoom gebruikt. Dit is geen storing.
• De aangegeven zoomuitvergroting is correct bij benadering.
• In de bewegende beeldenfunctie [ ] werkt de extra optische zoom niet.
De digitale zoom gebruiken
De zoom verder uitbreiden
SCN1SCN
2
Een maximum van 12k zoom kan bereikt worden met de 3k optische zoom en de 4k digitale zoom wanneer [D.ZOOM] ingesteld wordt op [ON] in het [REC] menu. Als er een beeldresolutie gekozen wordt die de extra optische zoom gebruikt, kan er een maximum van 15k zoom bereikt worden met de 3,8k extra optische zoom en de 4k digitale zoom.
Menuhandeling
1 Op [MENU/SET] drukken.
• Als u een scènefunctie instelt, drukt u
op 2 in het [SCENE MODE] menu (P45) en dan op 4 om het [REC] menupictogram te kiezen [ ] en drukt u daarna op 1.
2 Op 3/4drukken om [D.ZOOM] te
selecteren en vervolgens op 1 drukken.
3 Op 4 drukken om [ON] te kiezen
en vervolgens op [MENU/SET] drukken.
2
SET
MENU
/
2
1
/
8
OFF
ON
STANDARD
MENU
SET
REC
AF MODE
SLOW SHUTTER
D.Z OOM
COL.EFFECT
PICT.ADJ.
SELECT
4 Op [MENU/SET] drukken om het
menu te sluiten.
• U kunt ook de ontspanknop half indrukken om het menu te sluiten.
Het digitale zoombereik instellen
De zoomaanduiding op het scherm kan tijdelijk stoppen met bewegen als u het zoomhendeltje op de uiterste Telestand zet. U kunt het digitale zoombereik instellen door het zoomhendeltje continu op Tele te zetten of het zoomhendeltje één keer los te laten en het vervolgens weer op Tele te zetten.
Basiskennis
De opnamen controleren (Overzicht)
SCN1SCN
2
U kunt de opnamen controleren terwijl het toestel nog in de [REC] functie staat.
1 Op 4 [REV] drukken.
REVIEW1X
W
[OFF]:
W
[ON]:
1a
W
1a
1 Optische zoom 2 Digitale zoom 3 Geactiveerde optische zoom
• In het digitale zoombereik wordt de AF-zone midden op scherm afgebeeld en is deze groter dan normaal. (P62)
• Voor de digitale zoom geldt dat hoe groter het beeld is, hoe lager de beeldkwaliteit wordt.
• Het kan zijn dat de stabilisatorfunctie binnen het digitale zoombereik niet goed werkt.
• Wanneer u de digitale zoom gebruikt, raden wij het gebruik van een statief en de zelfontspanner (P39) aan om opnamen te maken.
• De aangegeven zoomuitvergroting is correct bij benadering.
• De digitale zoom werkt niet in de eenvoudige functie [ ].
T
3a
12a
3.8a 15a
T
DELETE
4X
EXIT
• De laatst gemaakte opname verschijnt
T
10 seconden lang.
• Het overzicht wordt geannuleerd wanneer de ontspanknop tot de helft ingedrukt wordt of 4 [REV] opnieuw ingedrukt wordt.
• U kunt de andere opnamen controleren door op 2/1 te drukken.
• Als de opnamen te helder of te donker zijn, moet u de belichting compenseren. (P40)
2 Het zoomhendeltje op [ ] [T]
zetten om het beeld te vergroten.
• Het zoomhendeltje op [ ] [T] zetten voor een 4k vergroting en het vervolgens nog verder zetten voor een 8k vergroting. Wanneer u het zoomhendeltje in de richting van [ ] [W] zet nadat het beeld vergroot is, wordt de vergroting kleiner.
29
VQT0V18
Loading...
+ 67 hidden pages