Omron DEVICENET SAFETY User Manual [sv]

Cat. No. Z904-SV2-01
DeviceNet Safety
Serie DST1 säkerhetsanslutningar
DRIFTHANDBOK
Kort översikt
33 Allmän metod
39 Allmän metod
53 Specifikationer
57 Serie DST1
77 Ledningsdragningsexempel
Advanced Industrial Automation
Säkerhetsanslutningar i serie DST1 Drifthandbok
Utgiven i april 2005

Observera

Produkterna från OMRON är tillverkade av kvalificerad personal, med korrekta metoder och endast för det ändamål som anges i denna handbok.
Handbokens information om försiktighetsåtgärder indelas enligt följande: Beakta alltid den information som ges i de särkilt märkta punkterna. Om instruktionerna inte följs, kan sak- eller personskador uppkomma.
!
VARNING
!
VARNING
!
FÖRSIKTIGHET
Anger en farlig situation som, om den inte åtgärdas, kan leda till dödsfall eller allvarliga personskador. Dessutom kan det uppkomma svåra sakskador.
Anger en potentiellt farlig situation som, om den inte undviks, leder till mindre eller medelsvåra personskador, eller i vissa fall kan leda till svåra skador eller dödsfall. Dessutom kan det uppkomma svåra sakskador.
Anger en potentiellt farlig situation som kan leda till mindre eller medelsvåra person­skador eller till sakskador.
Anger nödvändiga åtgärder.
Anger förbjudna åtgärder.

Hänvisningar till OMRON-produkter

Alla OMRON-produkter skrivs med stor bokstav i denna handbok. Ordet "Unit" (Enhet) skrivs också med stor bokstav när det hänvisar till en OMRON-produkt, oberoende av om det är en del av produktnamnet eller inte.
Förkortningen "PLC" står för Programmable Logic Controller, programmerbart styrsystem. I vissa displaytex­ter på programmeringenheter betyder “PC” Programmable Controller = programmerbart styrsystem.

Formatering

Följande rubriker anges i handbokens vänstra kolumn för att göra det lätt att hitta olika typer av information.
VIKTIGT:
Anm:
1,2,3…
Markerar viktig information om vad som ska göras eller undvikas för att förebygga problem i driften, felfunktioner eller oönskad påverkan på produktens prestanda.
Markerar information som är särskilt viktig för effektiv och bekväm användning av produkten.
Markerar någon typ av lista, till exempel procedurer eller checklistor.
Varumärken och upphovsrätt
DeviceNet och DeviceNet Safety är registrerade varumärken som ägs av ODVA, Open DeviceNet Vendors Association.
Övriga produktnamn och företagsnamn i denna handbok är varumärken eller registrerade varumärken som tillhör sina respektive ägare.
Upphovsrätten till DeviceNet Safety säkerhetsanslutningar i serie DST1 tillhör OMRON Corporation.
© OMRON, 2005
Alla rättigheter är förbehållna. Ingen del av detta dokument får kopieras, lagras i ett återvinningssystem, överföras eller kopieras i någon form eller med någon metod, mekaniskt, elektroniskt, genom fotokopia, inspelning eller annan metod, utan föregående skriftligt tillstånd från OMRON.
Vi tar inget uttryckligt ansvar för följderna av att använda den information som finns i handboken. Eftersom OMRON ständigt strävar efter att förbättra sina kvalitetsprodukter, kan informationen i denna handbok ändras utan föregående meddelande. Vi har gjort allt vi kan för att denna handbok ska vara korrekt. OMRON tar dock inget ansvar för fel eller utelämnanden. Inte heller kan vi ta något ansvar för skador som uppkommer genom att använda informationen i denna handbok.
3
4

Om denna handbok

Denna handbok beskriver installation och drift av DeviceNet säkerhetsanslutningar i serie DST1 (kallas DST1 i denna handbok).
Läs denna handbok noga och se till att du förstår informationen, innan du börjar installera eller använda DST1. Läs noggrant försiktighetsåtgärderna i följande avsnitt.
Följande handböcker ger information om DeviceNet och DeviceNet Safety.
Handbok Produkter Innehåll Katalog nr.
DeviceNet Safety Drifthandbok för säkerhetsanslut­ningar i serie DST1 (denna handbok)
DeviceNet Safety Systemkonfigurationshandbok
DeviceNet drifthandbok Beskriver nätverkskonfigurationen och anslutningslägena
Om du inte läst och förstått informationen i denna handbok, kan det leda till personskador eller dödsfall, skador på produkten eller produkthaveri. Läs varje avsnitt i sin helhet och se till att du förstår informationen i avsnittet och sammanhörande avsnitt innan du försöker att utföra några av de procedurer eller åtgärder som beskrivs.
Läs och förstå denna handbok
Det är viktigt att läsa och förstå denna handbok innan du använder produkten. Fråga OMRON-återförsäljaren om du har några frågor eller kommentarer.
Säkerhetsanslutningar i serie DST1
WS02-CFSC1-E Information om användning av
för ett DeviceNet-nätverk. Innehåller också mer information om anslutningsmetoder, specifikationer och metoder för spänningsmatning till kommunikationssystemets anslut­ningskomponenter, till exempel kablar och kontaktdon.
Information om säkerhetsanslut­ningar i serie DST1
Network Configurator
! VARNING
Z904
Z905
W267
Garanti och ansvarsbegränsning
GARANTI
Den enda garanti OMRON lämnar är att produkten är fri från material- och tillverkningsfel under ett år (eller annan period om sådan anges) från det att OMRON säljer produkten.
OMRON GER INGEN GARANTI, VARKEN UTTRYCKLIG ELLER UNDERFÖRSTÅDD, OM FRÅNVARO AV INTRÅNG I TREDJE MANS RÄTTIGHETER, PRODUKTERNAS ALLMÄNNA LÄMPLIGHET ELLER LÄMPLIGHET FÖR VISST ÄNDAMÅL. KÖPAREN ELLER ANVÄNDAREN MEDGER ATT KÖPAREN ELLER ANVÄNDAREN ENSAM HAR AVGJORT ATT PRODUKTERNA ÄR LÄMPLIGA FÖR DET AVSEDDA ÄNDAMÅLET. OMRON FRÅNSÄGER SIG ALLA ANDRA GARANTIER, BÅDE UTTRYCKLIGA OCH UNDERFÖRSTÅDDA.
ANSVARSBEGRÄNSNING
OMRON ANSVARAR INTE FÖR SPECIELLA SKADOR, INDIREKTA SKADOR ELLER FÖLJDSKADOR, FÖRLUST AV INTÄKT ELLER VERKSAMHETSFÖRLUST SOM PÅ NÅGOT SÄTT ÄR FÖRKNIPPAD MED PRODUKTERNA, OAVSETT OM SÅDANA ANSPRÅK BASERAS PÅ KONTRAKT, GARANTI, OAKTSAMHET ELLER ANSVAR.
OMRONS ansvar för produkten som garantin avser överstiger under inga förhållanden inköpspriset för produkten.
UNDER INGA OMSTÄNDIGHETER PÅTAR SIG OMRON ANSVAR FÖR GARANTI, REPARATION ELLER ANDRA KRAV BETRÄFFANDE PRODUKTERNA SÅVIDA INTE OMRONS ANALYSER VISAR ATT PRODUKTERNA HAR HANTERATS, FÖRVARATS, INSTALLERATS OCH UNDERHÅLLITS KORREKT OCH ATT DE INTE UTSATTS FÖR FÖRORENINGAR, FELAKTIG ANVÄNDNING, OLÄMPLIG MODIFIERING ELLER FELAKTIG REPARATION.
5
Tillämpning
LÄMPLIGHET FÖR ANVÄNDNING
OMRON påtar sig inte något ansvar för överensstämmelse med standarder, regelverk eller bestämmelser som hänför sig till produktkombinationen i kundens tillämpning eller användning av produkterna.
På begäran från kunden kan OMRON uppvisa tillämpliga certifieringsdokument från tredje part, som anger märkdata och begränsningar för användning av produkten. Informationen i sig är inte tillräcklig för att helt bestämma lämpligheten för produkten, när den kombineras med slutprodukten, maskinen, systemet eller andra tillämpningar.
Nedan anges några exempel på tillämpningar, där man måste vara särskilt försiktig. Detta är inte avsett att vara en komplett lista över alla möjliga användningsområden för produkten, och informationen i listan anger inte heller att ett omnämnt användningsområde verkligen är lämpligt.
Användning utomhus, användning där produkten kan utsättas för kemisk påverkan eller elektrisk inter-
Styrsystem för kärnkraftverk, förbränningssystem, järnvägssystem, flygtekniksystem, medicinsk utrust-
System, maskiner och komponenter som kan innebära en fara för liv eller egendom. Läs och följ alla restriktioner för användning som gäller produkten. ANVÄND ALDRIG PRODUKTERNA I TILLÄMPNINGAR SOM INNEBÄR ALLVARLIG RISK FÖR LIV EL-
LER EGENDOM UTAN ATT VARA SÄKER PÅ ATT SYSTEMET SOM HELHET ÄR KONSTRUERAT FÖR ATT HANTERA RISKERNA, OCH ATT OMRONPRODUKTERNA HAR RÄTT MÄRKDATA OCH ÄR RÄTT MONTERADE FÖR DEN AVSEDDA TILLÄMPNINGEN I SYSTEMET SOM HELHET.
PROGRAMMERBARA PRODUKTER
OMRON ansvarar inte för användarens programmering av en programmerbar produkt, eller några konse­kvenser av detta.
ferens, eller användning under förhållanden som inte beskrivs i denna handbok.
ning, tivoliutrustning, fordon, säkerhetsutrustning eller installationer där särskilda branschregler eller myndighetsföreskrifter gäller.
Friskrivningar
ÄNDRINGAR I SPECIFIKATIONER
Produktspecifikationer och tillbehör kan ändras när som helst till följd av förbättringar eller av andra skäl. Vi byter oftast typnummer on märkdata eller egenskaper ändras, eller om väsentliga konstruktionsändringar
görs. Specifikationerna för produkterna kan i vissa fall komma att ändras utan föregående meddelande. Om tveksamhet finns, kan särskilda typnummer på begäran utfärdas för att definiera separata specifikationer för just din tillämpning Kontakta vid behov OMRON-återförsäljaren för att kontrollera aktuella specifikationer för köpta produkter.
MÅTT OCH VIKTER
Mått och vikter är nominella och ska inte användas för tillverkningssyften, även om toleranser visas.
PRESTANDA
Uppgifter om prestanda som anges i denna handbok är riktlinjer som hjälper användaren att avgöra lämp­lighet och utgör inte en garanti. Uppgifterna kan representera resultatet av OMRONS testförhållanden, och användarna måste sätta dem i relation till faktiska tillämpningskrav. För produkternas faktiska prestanda gäller OMRONS garanti och ansvarsbegränsning.
FEL OCH UTELÄMNANDEN
Informationen i denna handbok har kontrollerats noggrant, och vi tror att den är korrekt. Vi tar dock inget ansvar för skrivfel, typografiska fel, korrekturfel eller utelämnanden.
6

Försiktighetsåtgärder

1 Handbokens målgrupp

Handboken är tänkt att användas av följande personal, som måste ha kännedom om elsystem (elingenjör eller motsvarande).
Personal som ansvarar för fabriksautomation (FA) och säkerhetssystem i produktionsanläggningar.
Personal som ansvarar för konstruktion av fabriksautomation (FA) och säkerhetssystem.
Personal som ansvarar för drift av system för fabriksautomation.
Personal som har kvalifikationer, befogenheter och skyldigheter att ta hand om säkerheten under föl­jande skeden: Mekanisk konstruktion, installation, drift, underhåll och skrotning.

2 Allmänna försiktighetsåtgärder

Operatören måste använda produkten enligt de prestandaspecifikationer som anges i drifthandböckerna. Kontakta OMRONS representant innan produkten används under förhållanden som inte beskrivs i handbo-
ken eller om produkten används i styrsystem för kärnkraftverk, järnvägssystem, flygtekniksystem, fordon, för­bränningssystem, medicinsk utrustning, tivoliutrustning, säkerhetsutrustning eller andra system, maskiner och utrustningar som kan orsaka person- eller sakskador vid felaktig användning.
Kontrollera att märkdata och produktens prestandakarakteristika är tillräckliga för systemet, maskinerna och utrustningen. Se också till att systemen, maskinerna och utrustningen har dubbla säkerhetsmekanismer.
I denna handbok finns information för programmering och drift av enheten. Läs denna handbok innan du bör­jar använda enheten och se till att handboken finns till hands som referens under driften.
Det är mycket viktigt att en PLC och alla PLC-enheter används för det angivna ändamålet och under de angivna villkoren, särskilt i tillämpningar som direkt eller indirekt kan påverka människoliv. Kontakta OMRON-återförsäljaren innan du använder ett PLC-system för tillämpningar av ovan nämnda typ.
! Varning:
7
! VARNING
Detta är drifthandboken för säkerhetsanslutningar i serie DST1. Följ nedanstående anvisningar vid system­konstruktionen så att de komponenter som påverkar säkerheten kan konfigureras så att systemet fungerar korrekt.
Riskbedömning
En förutsättning för att produkten ska få användas är att säkerhetsutrustningar som beskrivs i denna hand­bok används, och att installationsförhållandena och den mekaniska prestandan är lämpliga. När säkerhets­utrustningar väljs och används, måste en riskbedömning göras under utrustningens eller anläggningens utvecklingsfas, för att identifiera de potentiella risker som finns i utrustningen eller anläggningen där säker­hetsutrustningen ska monteras. Lämpliga säkerhetsutrustningar måste väljas med hjälp av ett tillförlitligt riskbedömningssystem. Om riskbedömningssystemet inte är tillräckligt, kan det hända att felaktiga säker­hetsutrustningar väljs.
Typiska tillämpliga internationella standarder: ISO 14121, Maskinsäkerhet – Principer för riskbedömning
Säkerhetsåtgärder
När denna säkerhetsutrustning används för att bygga system som innehåller komponenter som har bety­delse för utrustningens eller anläggningens säkerhet, måste systemet konstrueras helt enligt tillämpliga in­ternationella standarder, till exempel de som anges nedan, samt enligt de föreskrifter som gäller inom branschen.
Typiska tillämpliga internationella standarder: ISO/DIS 12100, Maskinsäkerhet – Grundläggande begrepp, allmänna konstruktionsprinciper, IEC 61508, Säkerhetsstandard för säkerhetsstyrda system (Funktionssäkerhet hos elektriska/elektroniska/programmerbara elektroniska säkerhetssystem)
Säkerhetsutrustningarnas betydelse
Denna säkerhetsutrustning har säkerhetsfunktioner och mekanismer som anges i respektive standarder, men konstruktionerna måste utformas så att dessa funktioner och mekanismer kan fungera korrekt i syste­men som innehåller komponenter med betydelse för säkerheten. Systemen måste byggas så att dessa funktioner och mekanismer kan fungerar korrekt, baserat på förståelse för hur komponenterna fungerar.
Typiska tillämpliga internationella standarder: ISO 14119, Maskinsäkerhet – Förreglingsanordningar för kombinering med skydd – konstruktionsprinciper och valprinciper
Installation av säkerhetsutrustning
Konstruktion och montering av system med komponenter med betydelse för säkerheten i utrustningar och anläggningar måste utföras av tekniker som har fått lämplig utbildning.
Typiska tillämpliga internationella standarder: ISO/DIS 12100, Maskinsäkerhet – Grundläggande begrepp, allmänna konstruktionsprinciper, IEC 61508, Säkerhetsstandard för säkerhetsstyrda system (Funktionssäkerhet hos elektriska/elektroniska/programmerbara elektroniska säkerhetssystem)
Uppfyllande av lagar och bestämmelser
Denna säkerhetsutrustning följer tillämpliga regler och standarder, men det måste kontrolleras att den an­vänds enligt lokala regler och de standarder som gäller för den utrustning eller anläggning där de monteras.
Typiska tillämpliga internationella standarder: IEC 60204, (Maskinsäkerhet – Elektrisk utrustning i maskiner)
Försiktighetsåtgärder vid användning
När den valda säkerhetsutrustningen ska tas i bruk, följ specifikationerna och försiktighetsåtgärderna i den­na handbok och i de handböcker som följer med produkten. Om produkten används på ett sätt som avviker från specifikationerna och försiktighetsåtgärderna kan det leda till oväntade fel i utrustningen eller appara­terna, och till följskador från sådana fel, beroende på otillräckliga funktioner i komponenter som har betydel­se för säkerheten.
Flytt eller överlåtelse av komponenter eller utrustningar
När komponenter eller utrustningar flyttas eller överlåts, se till att denna drifthandbok följer med till den per­son som tar emot utrustningen, så att det ska kunna användas på rätt sätt.
Typiska tillämpliga internationella standarder: ISO/DIS 12100 ISO, Maskinsäkerhet – Grundläggande begrepp, allmänna konstruktionsprinciper, IEC 61508, Säkerhetsstandard för säkerhetsstyrda system (Funktionssäkerhet hos elektriska/elektroniska/programmerbara elektroniska säkerhetssystem)
8

3 Säkerhetsåtgärder

Allvarliga personskador kan uppkomma om nödvändiga säkerhetsfunktioner slutar fungera. Använd inte testutgångarna i DST1 som säkerhetsutgångar.
Allvarliga personskador kan uppkomma om nödvändiga säkerhetsfunktioner slutar fungera. Använd inte standard I/O-data från DeviceNet eller explicita meddelandedata som säkerhetsdata. Allvarliga personskador kan uppkomma om nödvändiga säkerhetsfunktioner slutar fungera. Använd inte indikatorerna på DST1 för säkerhetsfunktioner. Allvarliga personskador kan uppkomma om säkerhetsutgångarna havererar. Belastningar högre än de nominella värdena får inte anslutas till säkerhetsutgångarna. Allvarliga personskador kan uppkomma om nödvändiga säkerhetsfunktioner slutar fungera. Dra ledningarna till DST1 ordentligt så att DC 24 V-ledningen inte av misstag kan komma i kontakt med säkerhetsutgångarna. Allvarliga personskador kan uppkomma om nödvändiga säkerhetsfunktioner slutar fungera. Jor­da 0 V-ledningen till spänningsmatningen för externa utgångsutrustningar så att utrustningarna inte slås PÅ när säkerhetsutgångens utgångsledning är jordad. För modell DST1-MRD08SL-1 ska endast en AC-linjefas dras till reläutgången.
L1 L2 L3 N
DST1-
MRD08SL-1
! VARNING
L1 L2 L3 N
DST1-
MRD08SL-1
Säkring
Belastning
Säkring
BelastningBelastning
Belastning
Korrekt Felaktigt
För modell DST1-MRD08SL-1 ska en säkring på 3,15 A eller mindre monteras för varje utgång så att säkerhetsutgångarnas kontakter skyddas från hopsvetsning.
Kontrollera hos säkringstillverkaren att valet av säkring passar den anslutna lastens karakteristika. Allvarliga personskador kan uppkomma om säkerhetsfunktioner slutar fungera. Använd lämpli-
ga komponenter enligt kraven som ges i följande tabell.
Styrutrustningar Krav
Nödstoppsknappar Använd godkända brytare med tvångsbrytande mekanism enligt IEC/EN
60947-5-1. Dörrförreglingsbrytare Gränslägesbrytare
Använd godkända brytare med tvångsbrytande mekanism enligt IEC/EN
60947-5-1 som kan bryta mikrobelastningar på 5 mA vid 24 V DC. Säkerhetsgivare Använd godkända givare som uppfyller de standarder, förordningar och regler
som gäller i användningslandet. Relä med tvångsstyrda
kontakter
Använd godkända komponenter med tvångsstyrda kontakter enligt EN 50205.
För feedback, använd komponenter med kontakter som kan bryta mikrobelast-
ningar på 4 mA vid 24 V DC. Kontaktor Använd godkända reläer med tvångsstyrda kontakter enligt EN 50205.
För återkoppling, använd komponenter med kontakter för att bryta mikrobelast-
ningar på 5 mA vid 24 V DC. Andra enheter Kontrollera att de komponenter som används är lämpliga och uppfyller kraven
för den önskade säkerhetskategorin.
9

4 Försiktighetsåtgärder för säker användning

Hanteras försiktigt!
Tappa inte DST1 på marken, utsätt den inte heller för vibrationer eller mekaniska stötar. DST1 kan skadas och sluta att fungera.
Installations- och lagringsmiljö
Använd eller lagra inte DST1 på platser där det finns
direkt solljus
temperatur eller fuktighet utanför det tillåtna området
kondensation beroende på kraftiga temperaturväxlingar
damm (särskilt metalldamm) eller salt
damm (särskilt metalldamm) eller salt
vatten, olja eller kemikalier
stötar eller vibrationer. Vidta lämpliga och tillräckliga åtgärder när systemen installera på platser där det förekommer nedanstående.
Olämpliga eller otillräckliga åtgärder kan leda till felfunktion.
statisk elektricitet eller andra typer av brus
kraftiga elektromagnetiska fält
möjlig exponering för radioaktivitet
närhet till spänningsmatningar.
Installation och montering
Montera DST1 i ett hölje med skyddsklass IP54 eller högre enligt IEC/EN 60529.
Använd DIN-skena (TH35-7.5 enligt IEC60715) för att montera DST1 i manöverpanelen.
Montera DST1 på DIN-skenor med fästen (TYPE PFP-M, ingår inte i denna produkt), så att de inte kan ramla av från skenorna på grund av vibrationer.
Det ska finnas åtminstone 50 mm utrymme kring DST1 från de övre och undre ytorna för ventilation och ledningsdragning.
Installation och ledningsdragning
Använd följande för att ansluta externa I/O-enheter till DST1.
Entrådig ledare 0,2 ~ 2,5 mm Flertrådig (böjlig) ledare 0,34 ~ 1,5 mm
Standardledningar bör förses med en isolerad anslutning för skena (typ som är kompatibel med standarden DIN 46228-4) i ändarna innan den används för anslutning.
Koppla loss DST1 från spänningsmatningen innan ledningsdragningen utförs. Utrustningar anslutna till DST1 kan starta oväntat.
Lägg endast på spänningar enligt specifikation på ingångarna till DST1. Om DST1 belastas med olämplig likspänning eller någon växelspänning, kan enheten gå sönder.
Se till att kommunikationskabeln och I/O-kabeln dras separat från högspänningsledningar.
Var försiktig så att du inte klämmer fingrarna när kontaktdon monteras på DST1.
Montera DeviceNet-kontaktdon och I/O-kontaktdon korrekt (0,25-0,3 Nm).
Felaktig ledningsdragning kan leda till försämrad säkerhetsfunktion. Dra ledningarna på rätt sätt och kontrollera att DST1 fungerar innan systemet där DST1 ingår körs igång.
När ledningsdragningen är färdig, se till att etiketten för kabelbrottsskydd på DST1 tas bort så att värme kan avgå och kylningen fungera ordentligt.
2
AWG 24 ~ 12
2
AWG 22 ~ 16
Val av spänningsmatning
Använd likspänningsmatning som uppfyller kraven nedan.
Likspänningsmatningens sekundärkretsar ska vara skilda från primärkretsarna med dubbel isolering eller förstärkt isolering.
Likspänningskällan ska uppfylla kraven för kretsar klass 2 eller kretsar för begränsad spänning/ström enligt UL 508.
20 ms eller mer för utgångens hålltid.
10
Periodisk kontroll och periodiskt underhåll
Koppla loss DST1 från spänningsmatningen innan komponentbyte. Utrustningar anslutna till DST1 kan starta oväntat.
DST1 får inte tas isär, repareras eller modifieras. Det kan leda till förlust av komponentens säkerhetsfunktioner.
Skrotning
Var försiktig så att du inte skadar dig när du tar isär DST1.

5 Ytterligare försiktighetsåtgärder enligt UL 1604

DST1-ID12SL-1 och DST1-MD16SL-1 är lämpliga för användning i klass I, div. 2, grupp A, B, C, D eller en­dast ofarliga platser.
Varning – explosionsrisk – byte av komponenter kan påverka lämpligheten för klass I, div. 2. Varning – explosionsrisk – ta inte isär utrustningen om spänningsmatningen inte stängts av eller om det är
känt att området är ofarligt.

6 Föreskrifter och standarder

Säkerhetsanslutningarna i serie DST1 har certifierats enligt följande av TUV Rheinland:
1. Europeiska standarder
EN 954-1/12.96
EN 60204-1/12.97
EN 61000-6-2/10.01
EN 61000-6-4/10.01
EN 418/1992
2. Internationella standarder
IEC 61508 part1-7/12.98-05.00
IEC 61131-2/02.03
3. Amerikanska standarder
•NFPA 79-2002
ANSI RIA15.06-1999
ANSI B11.19-2003
DST1 har certifierats av Underwriter's Laboratory:
Listningar för säkerhetsstandarder i USA och Canada
UL1998
•NFPA 79
UL 508
CSA 22.2 No14
UL 1604 (för typ DST1-ID12SL-1 och typ DST1-MD16SL-1)
11
12

Innehällsföteckning

Observera . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 3
Hänvisningar till OMRON-produkter . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 3
Formatering . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 3
Om denna handbok . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 5
Försiktighetsåtgärder . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 7
1 Handbokens målgrupp . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 7
2 Allmänna försiktighetsåtgärder . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 7
3 Säkerhetsåtgärder. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 9
4 Försiktighetsåtgärder för säker användning . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 10
5 Ytterligare försiktighetsåtgärder enligt UL 1604 . . . . . . . . . . . . . . . . . 11
6 Föreskrifter och standarder . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 11
Avsnitt 1: Översikt 17
1-1 Översikt . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 18
1-1-1 Om säkerhetsanslutningar i serie DST1 . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 18
1-1-2 Egenskaper hos säkerhetsanslutningar i serie DST1 . . . . . . . . . . . . . . . 18
1-2 Standardtyper . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 20
1-3 Funktioner . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 21
1-3-1 Säkerhetsanslutningar i serie DST1 . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 21
1-3-2 Säkerhetsingångar . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 23
1-3-3 Testutgångar . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 24
1-3-4 Säkerhetsutgångar. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 24
1-4 Beskrivning av säkerhetsfunktioner . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 25
1-4-1 Säkerhetsanslutningar i serie DST1 . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 25
1-4-2 Säkerhetsingångar . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 26
1-4-3 Säkerhetsutgångar. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 30
1-4-4 Ingångens svarstid . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 31
1-4-5 Utgångens svarstid . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 31
1-4-6 I/O-statusdata . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 32
Avsnitt 2: Allmän metod 33
2-1 Allmän metod. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 34
2-2 Installation . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 35
2-3 Anslutning av I/O-matning och I/O-kabel . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 36
2-4 Anslutning av kommunikationskontaktdon . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 37
2-5 Nodadress . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 37
2-6 Konfiguration . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 37
Avsnitt 3: Konfiguration 39
3-1 Ställ in I/O-parametrar . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 40
3-1-1 Allmänna parametrar. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 40
3-1-2 Säkerhetsingångens parametrar. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 41
3-1-3 Testutgångens parametrar. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 42
3-1-4 Säkerhetsutgångens parametrar. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 42
3-1-5 Drifttidsparametrar . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 43
Innehällsföteckning 13
3-2 Fjärr-I/O-tilldelningar . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 44
3-2-1 I/O-tilldelningar . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 44
3-2-2 I/O-data . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 44
3-2-3 I/O-data som understöds av varje typ . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 45
3-2-4 I/O-enhetsdata . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 47
Avsnitt 4: Specifikationer 53
4-1 Specifikationer . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 54
4-1-1 Gemensamma specifikationer . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 54
4-1-2 Strömförbrukning och vikter . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 54
4-1-3 DeviceNet kommunikationsspecifikationer . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 54
4-2 Indikatorer . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 55
4-2-1 MS/NS-indikatorer . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 55
4-2-2 Konfigurationslåsindikator . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 55
4-2-3 Indikatorerna IN PWR/OUT PWR . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 55
4-2-4 I/O-indikatorer. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 56
Avsnitt 5: Serie DST1 57
5-1 Säkerhetsingångsenhet . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 58
5-1-1 Specifikationer för säkerhetsingångar . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 58
5-1-2 Specifikationer för testutgång. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 58
5-1-3 Beteckningar . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 58
5-1-4 Interna kretsar och anslutningar . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 59
5-1-5 Mått . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 60
5-2 Säkerhetsanslutning med halvledarutgångar. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 61
5-2-1 Specifikationer för säkerhetsingångar . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 61
5-2-2 Specifikationer för testutgång. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 61
5-2-3 Säkerhetsutgångsspecifikationer för halvledarutgångar . . . . . . . . . . . . . 61
5-2-4 Beteckningar . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 61
5-2-5 Interna kretsar och anslutningar . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 62
5-2-6 Mått . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 63
5-3 Säkerhetsanslutning med reläutgångar . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 64
5-3-1 Specifikationer för säkerhetsingångar . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 64
5-3-2 Specifikationer för testutgång. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 64
5-3-3 Säkerhetsutgångsspecifikationer för reläutgångar.. . . . . . . . . . . . . . . . 64
5-3-4 Beteckningar . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 64
5-3-5 Interna kretsar och anslutningar . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 65
5-3-6 Mått . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 67
Avsnitt 6: Felsökning och underhåll 69
6-1 Indikatorer och felhantering . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 70
6-2 Felsökning. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 71
6-2-1 Säkerhetsingångsfel . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 71
6-2-2 Testutgångsfel . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 72
6-2-3 Säkerhetsutgångsfel . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 73
6-3 Felhistorik . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 74
6-4 Underhåll . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 75
6-4-1 Rengöring. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 75
6-4-2 Inspektion. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 75
6-4-3 Utbyte av DST1. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 76
14 Innehällsföteckning
Avsnitt 7: Ledningsdragningsexempel 77
7-1 Ledningsdragning och konfiguration. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 78
7-2 Exempel på ledningsdragning för olika tillämpningar. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 79
7-2-1 Nödstoppsknapp med tvåkanaliga ingångar med manuell återställning . . . . . . 79
7-2-2 Tvåhandsingång . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 79
7-2-3 Ingång för användarlägesväljare. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 80
7-2-4 Utgång för förbikopplingens signallampa . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 81
7-2-5 Gränslägesbrytare tvåkanalsingångar och manuell återställning . . . . . . . . . 81
7-2-6 Ingång för säkerhetsljusridån . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 82
7-2-7 Halvledarutgångar för tvåkanalsläge. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 83
7-2-8 Reläutgångar med tvåkanalsläge och EDM-ingång . . . . . . . . . . . . . . . . 84
Bilagor 85
A DeviceNet explicita meddelanden. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 87
A-1 Grundformat för Fördefingerade meddelanden . . . . . . . . . . . . . . . . . . 87
A-2 Fördefingerade meddelanden . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 88
A-3 Användning av Fördefingerade meddelanden . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 95
B Beräknade värden för PFD och PFH . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 97
B-1 Beräknade PFD-värden . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 97
B-2 Beräknade PFH-värden . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 97
Ordlista 99
Index 101
Ändringshistorik 103
Innehällsföteckning 15
16 Innehällsföteckning

Avsnitt 1: Översikt

1-1 Översikt . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 18
1-1-1 Om säkerhetsanslutningar i serie DST1 . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 18
1-1-2 Egenskaper hos säkerhetsanslutningar i serie DST1 . . . . . . . . . . . . . . . 18
1-2 Standardtyper . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 20
1-3 Funktioner . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 21
1-3-1 Säkerhetsanslutningar i serie DST1 . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 21
1-3-2 Säkerhetsingångar . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 23
1-3-3 Testutgångar . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 24
1-3-4 Säkerhetsutgångar. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 24
1-4 Beskrivning av säkerhetsfunktioner . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 25
1-4-1 Säkerhetsanslutningar i serie DST1 . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 25
1-4-2 Säkerhetsingångar . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 26
1-4-3 Säkerhetsutgångar. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 30
1-4-4 Ingångens svarstid . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 31
1-4-5 Utgångens svarstid . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 31
1-4-6 I/O-statusdata . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 32
17

1-1 Översikt

1-1-1 Om säkerhetsanslutningar i serie DST1
Säkerhetsanslutningarna i serie DST1 uppfyller DeviceNet-säkerhetsprotokollet och innehåller olika funktioner för ett säkerhetssystem. Med säkerhetsanslutningarna i serie DST1 kan användaren konstruera ett säkerhets­system/nätverk som uppfyller kraven för säkerhetsintegritet (SIL) nivå 3 enligt IEC 61508 (Funktionssäkerhet hos elektriska/elektroniska/programmerbara elektroniska säkerhetssystem) och kraven för säkerhetskategori 4 enligt EN 954-1.
Säkerhetsdata för säkerhetsanslutningar i serie DST1 överförs via säkerhetskommunikationer enligt Device­Net-säkerhetsprotokollet, och databehandlingen görs i Safety Network Controller (NE1A-SCPU01). Det går också att övervaka status hos säkerhetsanslutningarnas data med en standard-PLC i ett befintligt Device­Net-nätverk med standard I/O-kommunikationer eller genom kommunikation med explicita meddelanden. Tvåkanalskomplementär
Network Configurator
Säkerhetsanslutning i serie DST1
Säkerhetsljusridå
Säkerhetsrelä
Serie DST1 säkerhets-I/O-enhet
Nödstoppsknapp
Säkerhetsbrytare för dörr
Två--två-handsbrytare
DeviceNet-nätverk
Säkerhetsbrytare
Safety Network Controller
Aktiveringsknapp
1-1-2 Egenskaper hos säkerhetsanslutningar i serie DST1
Säkerhetsingångar
Det går att ansluta enheter med halvledarutgångar, till exempel ljusridåer, samt enheter med kontaktut­gångar, till exempel nödstoppsknappar.
Fel i extern ledningsdragning kan indikeras.
Ingångsfördröjningar (tillslagsfördröjning och frånslagsfördröjning) kan ställas in.
Par av sammanhängande lokala ingångar kan sättas i tvåkanalsläge, så att kategori 4-standarderna kan uppfyllas.
När tvåkanalsläge är inställt, kan ingångens datamönster och tidsskillnaden mellan ingångssignaler utvärderas.
PLC
DeviceNet Master
Kontaktor
Ventil
Säkerhetsreläenhet
Testutgångar
Fyra oberoende testutgångar kan användas.
En bortkopplad extern indikator kan indikeras. (kan endast ställas in för T3-anslutningen)
Testutgångar kan till exempel användas för spänningsmatning till bland annat givare.
Testutgångarna kan användas som standardutgångar för övervakningsutgångar.
Säkerhetsutgångar
Halvledarutgångar
Par av sammanhängande lokala utgångar kan sättas i tvåkanalsläge, så att kategori 4-standarderna kan uppfyllas.
När tvåkanalsläge är inställt, kan utgångsdatamönstren utvärderas.
Den nominella utgångsströmmen är 0,5 A max per utgång.
18 Avsnitt 1: Översikt
Reläutgångar
Par av sammanhängande utgångar kan sättas i tvåkanalsläge, så att kategori 4-standarderna kan uppfyllas.
När tvåkanalsläge är inställt, kan utgångsdatamönstren utvärderas.
Den nominella utgångsströmmen är max 2 A per utgång.
Säkerhetsreläerna kan bytas ut.
DeviceNet Safety – kommunikation
Som säkerhetsslav kan säkerhetsanslutningarna användas för säkerhetskommunikation med upp till fyra anslutningar.
DeviceNet standardkommunikation
Som standardslav kan säkerhetsanslutningar i serie DST1 användas för standard-I/O-kommunikation med en Standard Master som har upp till två anslutningar.
Systemstart och stöd för felåterställning
Felinformationen kan läsas av med funktionen fellog på indikatorerna i fronten på säkerhetsanslutningen i serie DST1.
Säkerhetsdata för säkerhetsanslutningen i serie DST1 och intern statusinformation kan övervakas med ett standard PLC-system genom att allokera informationen i Standard Master. På samma sätt kan informationen övervakas från ett säkerhets-PLC genom att allokera informationen i Safety Master.
Åtkomst med lösenord
Konfigurationsdata för säkerhetsanslutningar i serie DST1 skyddas med ett lösenord.
In- och urkoppling av I/O-kontaktdonet
I/O-kontaktdonet kan kopplas in och ur.
I/O-kontaktdonet är utformat så att den inte kan anslutas på fel sätt.
Anslutning med klämplintar
Ledningarna kan anslutas utan plintskruvar.
Underhållsfunktioner
Säkerhetsanslutningarna i serie DST1 har underhållsfunktioner, till exempel kontaktväxlingsräknare, kumulativ PÅ-tidsmonitor och drifttidsövervakning.
1-1 Översikt 19

1-2 Standardtyper

Följande tabell visar de tre typerna av säkerhetsanslutningar i serie DST1: Säkerhetsingångsanslutning, säkerhetsanslutning (halvledarutgång) och säkerhetsanslutning (reläutgång).
Typ Beteckning I/O-kapacitet
DST1-ID12SL-1 Säkerhetsingångsenhet 12 ingångar 4 utgångar DST1-MD16SL-1 Säkerhetsanslutning med
halvledarutgångar
DST1-MRD08SL-1 Säkerhetsanslutning med
reläutgångar
1
En testutgång kan ställas in så att den fungerar som testutgång eller standardutgång. Testutgångar används i kombination med en säkerhetsingång. Brutna ledningar i en extern indikator kan endast indike­ras med testutgången T3.
Säkerhetsin­gångar
8 ingångar 4 utgångar
4 ingångar 4 utgångar
Testutgångar Säkerhetsutgångar
Halvledarut­gångar
1
--
1
8 utgångar -
1
- 4 utgångar
Reläutgån­gar
20 Avsnitt 1: Översikt

1-3 Funktioner

1-3-1 Säkerhetsanslutningar i serie DST1
Funktion Beskrivning
Funktioner för självdiagnos
Åtkomst med lösenord
Automatisk indikering av kommunikations­hastighet
Innehåll i fjärr-I/O­kommunikation
Antal anslutningar Säkerhetsan-
Självdiagnos utförs när spänningen slås PÅ och regelbundet under drift. När ett allvarligt fel uppkommer, lyser MS-indikatorn rött och alla säkerhetsutgångar och utgångsdata till nätverket slås AV.
När konfigurationsdata har laddats ner och verifierats, kan konfigurationsdata för säkerhetsanslutningar i serie DST1 skyddas med lösenord.
Säkerhetsanslutningar i serie DST1 ställs automatiskt in på samma kommunikationshas­tighet som nätverket.
I/O-data för styrning
Utgångs­övervakning
Statusdata Status för individu-
Allmänna statusdata
slutning Standard I/O 2 (poll, bitstrob, COS och cyklisk)
Säkerhetsingångar AV/PÅ-status för varje säker-
Säkerhetsutgångar AV/PÅ-status för varje säker-
Standardutgångar PÅ/AV-status för varje testut-
Övervakning av sä­kerhetsutgång
ella säkerhetsin­gångar
Kombinerad status för säkerhetsin­gångar
Individuell status för säkerhetsutgångar
Kombinerad status för säkerhetsut­gångar
Individuell status för testutgång
Förbikopplingslam­pans status
Visar allmän status för säkerhetsanslutningar i serie DST1 med följande 8 flaggor.
Bit 0: Säkerhetsingångens spänningsstatusflagga Bit 1: Säkerhetsutgångens spänningsstatusflagga Bit 2: Nätverksspänningens spänningsfallsflagga Bit 3: Enhetens underhållsflagga Bit 4: (Reserverad) Bit 5: Kombinerad flagga för I/O-portarnas status Bit 6: Flagga för överskriden drifttid Bit 7: Kopplad flagga för komponentunderhåll 4 (Singlecast och multicast) (se anm.)
hetsingång
hetsutgång
gång (T0 till T3)
Aktuellt PÅ/AV-status för varje säkerhetsutgång
Normalflagga för varje säker­hetsingång
Sammanfattande normalflag­ga som är PÅ när alla säker­hetsingångar är i normalläge
Normalflagga för varje säker­hetsutgång
Sammanfattande normalflag­ga som är PÅ när alla säker­hetsutgångar är i normalläge
Normalflagga för varje testut­gång
Normalflagga på testutgång för anslutning T3 vid inställning som förbikopplingsutgång
DST1
DeviceNet Safety Master
Safety Master DST1
DeviceNet Master eller Safety Master DST1
DST1 DeviceNet Safety Master
DST1 DeviceNet Master
VIKTIGT: Kommunikation med upp till 15 säkerhetsstyrsystem för varje anslutning kan utföras med
multicast-anslutning. Om fyra anslutningar används, kan maximalt 30 säkerhetsstyrsystem kommunicera med säkerhetsanslutningar i serie DST1.
1-3 Funktioner 21
Funktion Beskrivning
Allokerings­mönster för fjärr-I/O kommunikationer
DST1-ID12 SL-1
För fjärr-I/O-kommunikation kan användaren välja och allokera (tilldela) följande I/O-data, ur vilka 15 mönster kan kombineras:
I/O-data för styrning
Statusdata
Allmänna statusdata
Se 3-2 Fjärr-I/O-tilldelningar (Sida 44). DST1-MD16 SL-1
För fjärr-I/O-kommunikation kan användaren välja och allokera (tilldela)
följande I/O-data, ur vilka 16 mönster kan kombineras:
I/O-data för styrning
Statusdata
Allmänna statusdata
Utgångsövervakning
Se 3-2 Fjärr-I/O-tilldelningar (Sida 44). DST1-
MRD08SL-1
För fjärr-I/O-kommunikation kan användaren välja och allokera (tilldela)
följande I/O-data, ur vilka 16 mönster kan kombineras:
I/O-data för styrning
Statusdata
Allmänna statusdata
Utgångsövervakning
Se 3-2 Fjärr-I/O-tilldelningar (Sida 44).
Smarta slavfunktioner
Övervakning av spänningen i nätverkets spän­ningsmatning
Övervakning av enhetens överföringstid
Nätverksspänningens nuvarande värden, bottenvärden och toppvärden
kan registreras i DST1. En övervakningsspänning (förvald inställning: 11 V)
kan ställas in i DST1 och flaggan för spänningsfall i underhållsdata slås PÅ
när spänningen faller under det inställda övervakningsvärdet.
Den totala PÅ-tiden (enhet: 0,1 h) för den interna spänningskretsen i DST1
kan beräknas och registreras. Ett övervakningsvärde kan ställas in i DST1,
så att enhetens underhållsflagga i underhållsdata slås PÅ när den totala
tiden når det inställda övervakningsvärdet. Enhetsnamn Användaren kan tilldela och registrera ett namn eller en kommentar för var-
je DST1 (upp till 32 tecken). Anslutningarnas namn/kommentarer kan både
läsas och skrivas. I/O-kommentarer Användaren kan tilldela ett namn till varje I/O-kontakt på DST1
(upp till 32 tecken vardera) och lagra det i DST1. Den anslutna komponen-
ten kan kontrolleras för varje I/O-kontakt, så att felaktiga enheter kan iden-
tifieras under fjärrunderhåll. Senaste
underhållsdatum I/O-spännings-
matning statusövervak-
Det datum då underhåll senast utfördes kan skrivas in i DST1. Det innebär
att det blir lättare att bestämma tidpunkter för kommande underhåll.
Funktionen används för att kontrollera, om I/O-spänningen är påslagen
eller inte. Om I/O-spänningsmatningen slås av, sätts säkerhetsingångens
eller säkerhetsutgångens spänningsstatusflagga i allmän status till PÅ. ning
Kontakt­antalsräknare
Räknare för antal kontaktväxlingar används för att räkna antalet gånger
ingången eller utgången växlar från AV till PÅ (maximal upplösning 50 Hz)
och lagra de totala värdena i DST1. Övervakning
av total påslagningstid
Den totala påslagningstiden för varje I/O-kontakt kan beräknas (enhet: s)
och sparas i DST1. Övervakningsvärden kan ställas in i DST1, och när det
inställda antalet kontaktväxlingar uppnåtts, sätts flaggan underhåll
av anslutna komponenter till läge PÅ. Drifttids-
övervakning
Funktionen övervakning av driftstid mäter tiden från att en utgångskontakt
slås PÅ tills ingångskontakten slås PÅ (enhet: ms) och sparar värdet
i DST1.
Felhistorik Felstatusinformation för de senaste tio felen som uppkommit lagras i DST1.
Network Configurator kan användas för att läsa felhistoriken.
22 Avsnitt 1: Översikt
1-3-2 Säkerhetsingångar
Funktion Beskrivning
Input channel mode (Ingångskana­lens läge)
Dual channel mode (tvåkanalsläge)
Input delays (ingångsfördröj­ningar)
Input error latch time (ingångsfelets låstid)
Något av de fyra följande lägena kan väljas beroende på vilka externa ingångskomponen­ter som anslutits till varje utgång.
Används inte Säkerhetsingången används inte.
Test Pulse from Test Output (Testpuls från testutgång)
Används som säkerhetsingång
Används som standardingång
Överensstämmelsen mellan signaler på två kanaler kan utvärderas. Någon av de följande inställningarna kan väljas. Diskrepanstiden (avvikelsetiden) ställs samtidigt in.
Enkanaligt Anger att enkanalsläge ska användas. Om enkanalsläge valts, sätts
Tvåkanalsekvi­valent
Tvåkanalskom­plementär
Avvikelsetid Inställningen används för att övervaka den tid som logiken avviker
Tillslagsfördröjning En insignal behandlas som AV under tillslagsfördröjningstiden
Frånslagsfördröj­ning
Läget AV hålls kvar åtminstone under ingångsfelets låstid (0 till 65 530 ms, i steg om 10 ms) när säkerhetsingångens status sätts till AV.
(Ingen extern ingångsenhet ansluten.) Anger att en enhet med kontaktutgång anslutits i kombination med
en testutgång. När detta läge är valt, välj testutgången för att använ­da testkällan och sätt sedan testutgångsläget till Pulse Test Output. När dessa inställningar gjorts, kan kontakt mellan ingångens signal­ledning och spänningsmatningen (plus) och kortslutningar mellan andra ingångssignalledningar indikeras.
Anger att en säkerhetsenhet med en halvledarutgång anslutits, till exempel en ljusridå.
Anger anslutning av en standardenhet (till exempel en enhet som inte är säkerhetsenhet).
även den säkerhetsingång som skulle utgöra paret vid tvåkanalslä­ge till enkanalsläge.
Anger att läge tvåkanalsekvivalent med en parad säkerhetsingång används.
Anger att ett tvåkanalskomplementärt läge med en parad säker­hetsingång används.
mellan två kanaler i tvåkanalsekvivalent eller tvåkanalskomplemen­tärt läge.
(0 till 126 ms, i steg om 6 ms) efter ingångskontaktens tillslag. Ingången slås PÅ endast om ingångskontakten förblir påslagen efter att tillslagsfördröjningstiden gått ut. Detta förhindrar kontakt­studs i ingångskontakterna.
En insignal behandlas som PÅ under frånslagsfördröjningstiden (0 till 126 ms, i steg om 6 ms) efter ingångskontaktens frånslag. Ingången slås AV endast om ingångskontakten förblir AV efter att frånslagsfördröjningstiden gått ut. Detta förhindrar kontaktstuds i ingångskontakterna.
1-3 Funktioner 23
1-3-3 Testutgångar
Funktion Beskrivning
Test output mode (testutgångens läge)
Output status after communica­tions error (Utgångsstatus efter kommunika­tionsfel)
Short-circuit detection (Kortslutningsin­dikering)
Broken wire detection of external indicator
Något av de fyra följande lägena kan väljas beroende på vilka externa ingångskomponenter som anslutits.
Används inte Motsvarande testutgång används inte. Standardutgång Anger att en förbigångslampa eller PLC ansluts till ingången.
Används som övervakningsutgång.
Pulstestutgång Anger att en enhet med kontaktutgång anslutits i kombination med
säkerhetsingången.
Spänningsmat­ningsutgång
Förbikopplingslam­pans utgång (en­dast anslutning T3)
Ställer in testutgångens utgångsläge när ett kommunikationsfel uppkommer. Denna parame­ter aktiveras när testutgångens kanal sätts till standardutgång eller utgång för förbikopplings­lampa.
Stöds.
Indikering av bruten kabel med extern indikator stöds. Denna inställning gäller bara när testutgångens läge sätts till utgång för förbikopplingslampa.
Anger anslutning till spänningsmatningsanslutning eller säkerhetsgi­vare. Den spänning som matas från testutgången till I/O-spännings­matningen (V,G) slås på.
Anger en utgång för förbikopplingslampa. När ingången är PÅ, kan bortkoppling av förbigångslampa indikeras.
1-3-4 Säkerhetsutgångar
Funktion Beskrivning
Output channel mode (Utgångskana­lens läge)
Dual channel mode (tvåkanalsläge)
Output error latch time (Utgångsfe­lets låstid)
Short-circuit detection (Kortslutningsin­dikering)
Overcurrent detection (Över­strömsindikering)
Något av de tre följande lägena kan väljas beroende på vilka externa ingångskomponenter som anslutits.
Används inte Säkerhetsutgången används inte. (Ingen extern utgångsenhet
Säkerhet Anger att testpulsen inte ska matas ut när utgången är PÅ.
Säkerhetspul­stest
Överensstämmelsen mellan signaler på två kanaler kan utvärderas. Någon av de följande inställningarna kan väljas.
Enkanaligt Anger att enkanalsläge ska användas. Om enkanalsläge valts, sätts
Tvåkanaligt Anger att tvåkanalsläge ska användas. När båda säkerhetsutgångarna
Läget AV hålls kvar åtminstone under utgångsfelets låstid (0 till 65 530 ms, i steg om 10 ms) när säkerhetsutgångens status går till läge AV.
Stöds.
Stöds.
ansluten.)
Kontakt mellan utgångens signalledning och spänningsmatningen (positiv) när utgången är AV och jordfel kan indikeras.
Testpulsen matas ut när utgången är PÅ. Kontakt mellan utgångens signalledning och spänningsmatningen, och kortslutningar med andra utgångssignalledningar kan indikeras.
även den säkerhetsutgång som skulle utgöra paret vid tvåkanalsläge till enkanalsläge.
som ska paras ihop är normala, kan utgångarna slås PÅ.
24 Avsnitt 1: Översikt

1-4 Beskrivning av säkerhetsfunktioner

1-4-1 Säkerhetsanslutningar i serie DST1
Säkert läge
Följande läge betraktas som säkert läge för säkerhetsanslutningar i serie DST1.
Säkerhetsutgångar: AV
Utdata till nätverk: AV
DeviceNet
Utgångar: AV
Säkert
läge
Ingångar
Utgångar till nätverk: AV
Därför måste säkerhetsanslutningar i serie DST1 användas för tillämpningar i vilka den går till säkert läge när säkerhetsutgångarna slås AV och utgångsdata till nätverket slås AV.
Funktioner för självdiagnos
Självdiagnos utförs när spänningen slås på, och regelbundet under drift. Om ett fel uppkommer, betraktats det som ett allvarligt fel (MS-indikatorn lyser rött) och säkerhetsutgångar och utgångsdata till nätverket slås AV.
Åtkomst med lösenord
När konfigurationsdata har laddats ner och verifierats, kan konfigurationsdata för säkerhetsanslutningar i serie DST1 skyddas med lösenord.
Network Configurator
Lösenordsinställning
Anm:
DeviceNet-nätverk
Konfigurationsdata nedladdade.
DST1 säkerhetsanslutning
Konfigurationsdata
Mera information om inställning av lösenord finns i handboken System Configuration Manual (Z905).
1-4 Beskrivning av säkerhetsfunktioner 25
1-4-2 Säkerhetsingångar
Testpuls från testutgång
En testutgång används i kombination med en säkerhetsingång. Ange motsvarande testutgång som ska användas som testkälla. Testutgången används som spänningsmatning för att ansluta en extern ingångs­komponent till säkerhetsanslutningen.
En testpuls matas ut från testanslutningen för att diagnostisera den interna kretsen när den externa ingång­ens kontakt slås PÅ. Med denna funktion kan kortslutningar mellan insignalledningar och spänningsmatning­en (positiv sida) och inbördes kortslutningar mellan insignalledningar indikeras.
Exempel: DST1-ID12S-1 Här används IN0 och T0 i kombination
VV01234567
G G T0 T1 T0 T1 T0 T1 T0 T1
24 V DC-utgång med testpuls
Säkerhetsin gång
Extern kontakt
24 V
24 V
V
G
T0
IN0
T1
IN1
24 V
0 V
Extern kontakt
Kortslutning mellan insignalledningar och spänningsmatning (positiv sida)
Extern kontakt
Kortslutning mellan insignalledningar
26 Avsnitt 1: Översikt
Om ett fel indikeras, sätts status för säkerhetsingångsdata och individuella säkerhetsingångars status till AV.
* Normal
24 V
T0
0 V
Extern utrustning
AV
IN0
AV
Säkerhetsingång 0
Fjärr­I/O-data
Status för säkerhets­ingång 0
* Fel
T0
AV
AV
24 V
0 V
Extern utrustning
AV
IN0
AV
Fel
Fjärr­I/O-data
Säkerhetsingång 0
Status för säkerhets­ingång 0
AV
AV
Inställning av tvåkanalsläge och avvikelsetid
Överensstämmelsen mellan signaler på två kanaler kan utvärderas. Någon av de följande inställningarna kan väljas. Denna funktion övervakar den tid under vilken det finns en skillnad i logiken mellan de två kanalerna som ställs in i tvåkanalsläge. Om skillnaden varar längre än den inställda avvikelsetiden (0 till 65,530 ms, i steg om 10 ms), sätts säkerhetsingångsdata och den individuella säkerhetsingångens status till läge AV för båda ingångarna.
VIKTIGT: Tvåkanalsfunktionen används med två på varandra följande ingångar med början på jämna
ingångsnummer: Ingångarna 0 och 1, ingångarna 2 och 3, ingångarna 4 och 5, osv.
1-4 Beskrivning av säkerhetsfunktioner 27
Följande tabell visar förhållandet mellan ingångvärden och fjärr-I/O-data.
Tvåkanalsläge Ingångar Fjärr-I/O-data Betydelse
IN0 IN1 Säkerhetsingång 0 Säkerhetsingång 1
Tvåkanalsekvi­valent
000 0 AV 010 0 AV 100 0 AV 1 1 1 1
Tvåkanalskom­plementär
000 1 AV 010 1 AV 1 0 1 0 PÅ 110 1 AV
Tvåkanalsekvivalent
Status behandlas som normalt när båda kanalerna är PÅ eller AV. Om den ena kanalen är PÅ och den andra kanalen är AV, behandlas detta som ett fel, och säkerhetsingångsdata och säkerhetsingångsstatus stängs AV för båda ingångarna.
* Normal
IN0
AV
IN1
AV
Fjärr­I/O-data
Säkerhetsingång 0
Säkerhetsingång 1
Status för säkerhetsingång
* Fel
Säkerhetsingång 0
Avvikelsetid
AV
AV
AV
IN0
AV
IN1
AV
Avvikelsetid
AV
Fjärr­I/O-data
Säkerhetsingång 1
Status för säkerhetsingång
AV
Fel
AV
28 Avsnitt 1: Översikt
Tvåkanalskomplementär
Status behandlas som normalt när en kanal är PÅ och den andra kanalen är AV. När båda kanalerna är PÅ eller båda kanalerna är AV, behandlas det som ett fel och säkerhetsingångsdata och säkerhetsingångens status stängs AV för båda ingångarna.
* Normal
IN0
AV
IN1
AV
Avvikelsetid
Säkerhetsingång 0
AV
Fjärr­I/O-data
Fjärr­I/O-data
Säkerhetsingång 1
Status för säkerhetsingång
* Fel
Säkerhetsingång 0
Säkerhetsingång 1
Status för säkerhetsingång
IN0
IN1
AV
AV
AV
AV
Avvikelsetid
AV
AV
Fel
AV
Felåterställning
Alla villkor nedan är nödvändiga för att återställa ett fel i en säkerhetsingång.
Felets orsak måste åtgärdas.
Fellåsningstiden måste ha gått.
Ingångssignalen måste återgå till ett inaktivt läge och inget felläge får indikeras. (till exempel genom att trycka på nödstoppsknappen eller genom att öppna en dörr)
1-4 Beskrivning av säkerhetsfunktioner 29
Ingångsfördröjningar
Tillslagsfördröjning
En insignal behandlas som AV under tillslagsfördröjningstiden (0 till 126 ms, i steg om 6 ms) efter att ingångs­kontakten slagits på. Ingången slås PÅ endast om ingångskontakten förblir påslagen efter att tillslagsfördröj­ningstiden gått ut. Detta förhindrar kontaktstuds i ingångskontakterna.
IIN
Fjärr-I/O-data säkerhetsingång
Frånslagsfördröjning
En insignal behandlas som PÅ under frånslagsfördröjningstiden (0 till 126 ms, i steg om 6 ms) efter att in­gångskontakten slagits från. Ingången slås AV endast om ingångskontakten förblir AV efter att frånslagsför­dröjningstiden gått ut. Detta förhindrar kontaktstuds i ingångskontakterna.
IN
AV
AV
Tillslagsfördröjning
AV
Fjärr-I/O-data säkerhetsingång
1-4-3 Säkerhetsutgångar
Säkerhetsutgång med testpuls
När utgången är PÅ, slås testpulsen AV under 470 ms under en cykel på 648 ms. Med denna funktion kan kortslutningar mellan utsignalledningar och spänningsmatningen (positiv sida) och kortslutningar mellan utsignalledningar indikeras. Om ett fel indikeras, sätts säkerhetsutgångsdata och individuella säkerhetsut­gångars status till AV.
VIKTIGT: För att förhindra, att testpulsen stör den anslutna komponentens funktion, är det viktigt att ta
hänsyn till komponentens svarstid.
UT
AV
AV
Frånslagsfördröjning
470 µs
648 ms
30 Avsnitt 1: Översikt
Tvåkanalsinställning
När båda kanalerna är normala, kan utgångarna slås PÅ. Status behandlas som normal när båda kanalerna är normala. Om ett fel indikeras på en kanal, sätts säker-
hetsutgångsdata och säkerhetsutgångarnas status till AV för båda kanaler.
* Normal
OUT0
AV
OUT1
AV
Fjärr­I/O-data
Fjärr­I/O-data
Status för säkerhetsutgångarna 0 och 1
* Fel
Status för säkerhetsutgångarna 0 och 1
Felåterställning
Alla villkor nedan är nödvändiga för att återställa ett fel i en säkerhetsutgång.
Felets orsak måste åtgärdas.
Fellåsningstiden måste ha passerats.
Utgångssignalerna till utgångarnas I/O-taggar från användartillämpningen som hör ihop med
säkerhetsutgången måste bli inaktiva.
1-4-4 Ingångens svarstid
Ingångsfördröjningen är tiden från att en insignal växlar tills den nya signalstatusen överförs till nätverket.
Ingångens maximala svarstid: 16,2 ms + inställt värde för till-/frånslagsfördröjningen
OUT0
OUT1
AV
AV
AV
Fel
AV
Anm:
Mera information om systemets svarstid finns i handboken System Configuration Manual (Z905).
1-4-5 Utgångens svarstid
Utgångsfördröjningen är tiden från att en signal från nätverket tas emot tills utgångens status ändras.
Utgångens maximala svarstid: 6,2 ms + 20 ms (reläts svarstid, endast DST1-MRD08SL-1)
Anm:
1-4 Beskrivning av säkerhetsfunktioner 31
Mera information om systemets svarstid finns i handboken System Configuration Manual (Z905).
1-4-6 I/O-statusdata
Utöver I/O-data används även statusdata i säkerhetsanslutningar i serie DST1 för kontroll av I/O-kretsar. I statusdata ingår följande data, för vilka fjärr-I/O-kommunikationer kan användas.
Normalflaggor (PÅ om det inte finns några fel i de interna kretsarna och den externa ledningsdragningen)
En OCH-flagga för normalflaggorna
Utgångsövervakningar (utgångarnas aktuella PÅ/AV-status)
Normalflaggor
Normalflaggorna indikerar normalläge för varje säkerhetsingång, säkerhetsutgång eller testutgång (normalläge: PÅ, felstatus: AV).
Utgångsövervakning
Utgångsövervakningen indikerade det aktuella AV/PÅ-läget för säkerhetsutgångarna.
32 Avsnitt 1: Översikt

Avsnitt 2: Allmän metod

2-1 Allmän metod. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 34
2-2 Installation . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 35
2-3 Anslutning av I/O-matning och I/O-kabel . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 36
2-4 Anslutning av kommunikationskontaktdon . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 37
2-5 Nodadress . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 37
2-6 Konfiguration . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 37
33

2-1 Allmän metod

Den allmänna metoden att använda säkerhetsanslutningar i serie DST1 anges nedan. Nätverkets struktur och topologi beskrivs i DeviceNet Operation Manual (katalognummer W267).
Montera säkerhetsanslutningen i serie DST1 i manöverpanelen.
Dra I/O-matning och I/O-signalkablar.
Anslut kommunikationskontaktdonen.
Ställ in nodadressen.
Konfigurera systemet. Gör inställningar för säkerhetsanslutningar i serie DST1.
Kommunikationshastigheten i hela systemet bestäms av huvudenhetens (Master Unit) baudhastighet. Kom­munikationshastigheten behöver inte ställas in för varje säkerhetsanslutning i serie DST1.
Se Avsnitt 3: Konfiguration (Sida 39).
Kontaktdon för kommunikation Se 2-4 Anslutning av kommu-
nikationskontaktdon (Sida 37).
Väljare för nodadress Se 2-5 Nodadress (Sida 37).
Indikatorer Se 4-2 Indikatorer (Sida 55).
Anslutningsblock Se 2-3 Anslutning av I/O-matning
och I/O-kabel (Sida 36).
34 Avsnitt 2: Allmän metod

2-2 Installation

Använd DIN-skenan (35 mm bred) för att montera säkerhetsanslutningen i serie DST1 i manöverpanelen.
Kabelkanaler
50 mm min.
35 mm DIN-skena
Slutplatta (PFP- M)
50 mm min.
Kabelkanaler
Anm: Måtten för olika DST1-modeller anges i Avsnitt 5: Serie DST1 (Sida 57).
VIKTIGT: Använd DST1 i en miljö som uppfyller de allmänna specifikationerna.
• Använd DST1 i ett hölje med klass IP54 (IEC 60529) eller högre.
• Använd DIN-skena (35 mm bred) för att montera DST1 i manöverpanelen.
• Använd alltid en slutplatta på varje sida om DST1.
• Se till att det finns ett utrymme på minst 50 mm ovanför och nedanför DST1 för ventilation.
Slutplatta (PFP- M)
2-2 Installation 35

2-3 Anslutning av I/O-matning och I/O-kabel

Följande tabell visar tillämpliga ledningar för I/O-kontaktdonet (när rekommenderade krimpanslutningar används).
Entrådig ledare 0,2 till 2,5 mm² (AWG 24 till AWG 12) Flertrådiga ledare 0,34 till 1,5 mm² (AWG 22 till AWG 16)
Anm: Beskrivningarna av de olika DST1-typerna (Avsnitt 5: Serie DST1 (Sida 57)) innehåller mera
information om ledningsdragning för extern I/O och anslutningarnas placering på plinten.
Rekommenderade material och verktyg
Hylsor med plastisolerade kragar
Använd hylsor med isoleringskragar enligt DIN 46228-4. Det kan hända att hylsor med liknade utseende, men som inte följer standarden, inte passas i anslutningsplintarna i säkerhetsanslutningen i serie DST1. (Ledningsmåtten som visas nedan är ungefärliga mått. Kontrollera måtten innan användning.)
Anm: Använd ledningar med samma diameter för alla tvåledningshylsor som används.
Referensspecifikationer (produktspecifikationer från Phoenix Contact)
Hylsmodell Ledningsmått Hylsspecifikationer
Ledarens tvärsnitt­sarea (mm²)
AI 0.34-8TQ 0,34 22 10 12,5 8 0,8 2,0 *1 AI 0.5-8WH 0,5 20 10 14 8 1,1 2,5 AI 0.75-8GY 0,75 18 10 14 8 1,3 2,8 AI 1.0-8RD 1,0 18 10 14 8 1,5 3,0
För en kabel
AI 1.5-8BK 1,5 16 10 14 8 1,8 3,4 AI-TWIN
2 x 0,5 - 10 15 8 1,5 2,5/4,7 *2 2 x 0,5-8WH AI-TWIN
2 x 0,75 - 10 15 8 1,8 2,8/5,0 2 x 0,75-8GY AI-TWIN
För två kablar
2 x 1-8RD
2 x 1 - 10 15 8 2,05 3,4/5,4
AWG Avskalad
längd (mm)
Total­längd L1 (mm)
Metallde­lens längd L2 (mm)
Ledarens in­nerdiameter D1 (mm)
Isolerings­höljets inner­diameter D2 (mm)
Mått
*1 För en kabel *2 För två kablar
Dia. D2
Isoleringskrage
L1
L2
Isoleringskrage
L1
L2
Dia. D1
Krimpverktyg för hylsor
Tillverkare Typ
Phoenix Contact CRIMPFOX UD6
Dia. D2
Dia. D1
36 Avsnitt 2: Allmän metod
VIKTIGT:
Använd alltid hylsor när ledningarna ska dras.
• I/O-kontaktdonen är löstagbara. Dra åt skruvarna till I/O-kontaktdonen med 0,25 till 0,3 Nm.
• I/O-kontaktdonets konstruktion bidrar till att felkopplingar undviks. Gör anslutningarna på angivna platser enligt anslutningarnas numrering.
• Ta inte bort etiketten från DST1 innan ledningsdragningen är klar.
• Ta alltid bort etiketten när ledningsdragningen är klar, så att värmeavledningen blir tillräcklig.

2-4 Anslutning av kommunikationskontaktdon

På kommunikationskontaktdonet finns etiketter som motsvarar ledningsfärgerna. Kontrollera att ledningar­nas och etiketternas färger överensstämmer. Följande färger används:
Färg Signal
Röd Spänningskabel positiv sida (V+) Vit Hög sida kommunikationsdata (CAN_H)
-Skärm Blå Låg sida kommunikationsdata (CAN_H) Svart Spänningskabel negativ sida (V-)
Mera information om kommunikationsspecifikationer och ledningsdragning finns i DeviceNet Operation Manual (katalognummer W267).
VIKTIGT: När kommunikationskontaktdonet ansluts till DST1, dra åt skruvarna till kommunikations-
anslutningen med 0,25 till 0,3 Nm.
•OMRONS S8@@ spänningsmatningar rekommenderas för kommunikationens spän- ningsmatning.
Anm: Spänningsmatningen till säkerhetsanslutningar i serie DST1 tas från kommunikationens
spänningsmatning (V+, V-).

2-5 Nodadress

Ställ in nodadressen med de två vridbara väljarna på frontpanelen i säkerhetsanslutningen i serie DST1. Den förvalda inställningen är 63. Ställ in nodadressens tiotalssiffra med den vänstra väljaren och entalssiffran med den högra. Det går att ställa in värden mellan 00 och 63.
Om en nodadress mellan 64 och 99 ska användas, kan nodadressen ställas in från Network Configurator.
VIKTIGT:
Ställ om väljarna med en smalbladig skruvmejsel, och var försiktig så att väljarna inte skadas.
• Nodadressen måste ställas in medan kommunikationsmatningens matning är avstängd.
• Ställ inte om väljarna när strömmen är påslagen. Säkerhetsanslutningen i serie DST1 uppfat­tar detta som en ändring av konfigurationen och går till felläge.
• Ställ om väljarna med en smalbladig skruvmejsel, och var försiktig så att väljarna inte skadas.

2-6 Konfiguration

Konfigurera säkerhetsanslutningen i serie DST1 med Network Configurator. Mera information om inställning­arna finns i Avsnitt 3: Konfiguration (Sida 39). Mera information om användning av Network Configurator finns i handboken System Configuration Manual (Katalog nummer Z905).
Nodadressens entalssiffra
Nodadressens tiotalssiffra
2-4 Anslutning av kommunikationskontaktdon 37
38 Avsnitt 2: Allmän metod

Avsnitt 3: Konfiguration

3-1 Ställ in I/O-parametrar . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 40
3-1-1 Allmänna parametrar. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 40
3-1-2 Säkerhetsingångens parametrar. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 41
3-1-3 Testutgångens parametrar. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 42
3-1-4 Säkerhetsutgångens parametrar. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 42
3-1-5 Drifttidsparametrar . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 43
3-2 Fjärr-I/O-tilldelningar . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 44
3-2-1 I/O-tilldelningar . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 44
3-2-2 I/O-data . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 44
3-2-3 I/O-data som understöds av varje typ . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 45
3-2-4 I/O-enhetsdata . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 47
39

3-1 Ställ in I/O-parametrar

Säkerhetsanslutningen i serie DST1 har fyra parametergrupper: General Parameters (allmänna parametrar), Safety Input Parameters (säkerhetsingångens parametrar), Test Output Parameters (säkerhetsutgångens parametrar), Safety Output Parameters (säkerhetsutgångens parametrar), och Operating Time Parameters (drifttidsparametrar).
Inställningarna i varje parametergrupp anges i följande tabeller. Alla parametrar ställs in med Network Configurator.
Anm: Parametrar som direkt berör säkerheten markeras med (s) i den vänstra kolumnen.
3-1-1 Allmänna parametrar
Parameternamn Värde Beskrivning Förval
S Safety Output Error
Latch Time
S Safety Input Error
Latch Time
Test Output Idle State
Unit Name Max 32 tecken Med denna parameter sätts ett av använda-
Threshold Network Power Voltage
Threshold Run Hours
Last Maintenance date
0 till 65 530 ms (i steg om 10 ms)
0 till 65 530 ms (i steg om 10 ms)
Rensa AV (Clear OFF)
Keep output data
8,0 till 30,0 V Denna parameter anger tröskeln för nätverkets
0 till 429 496 729 h Denna parameter anger tröskelvärdet för
1972/01/01 till 2038/01/19
Denna parameter är gemensam för alla sä­kerhetsutgångar. Den anger tiden för låsning av felläget när fel uppkommer i någon av ingångarna. Även om felets orsak har försvunnit, förblir felläget låst under den tid som ställs in här.
Denna parameter är gemensam för alla sä­kerhetsingångar och testutgångar. Den anger tiden för låsning av felläget när fel uppkommer i någon av in- eller utgångarna. Även om felets orsak har försvunnit, förblir felläget låst under den tid som ställs in här.
Denna parameter är gemensam för alla testutgångar för vilka Test Output Channel Mode är satt till Standard Output. Sätter utgångens läge till testutgång när vilodata tas emot.
ren valt namn för säkerhetsanslutningen i serie DST1. Det inställda namnet sparas i säkerhetsanslutningen i serie DST1 och visas i nätverkskonfigurationen.
spänning. När spänningen faller under det in­ställda tröskelvärdet, sätts motsvarande bit i den allmänna statusinformationen till läge PÅ.
enhetens drifttimmar. När antalet drifttimmar överskrider det inställda tröskelvärdet, sätts motsvarande bit i den allmänna statusinfor­mationen till läge PÅ.
Denna parameter innehåller underhållsdatum för säkerhetsanslutningen i serie DST1.
1 000 ms
1 000 ms
Rensa AV (Clear OFF)
Ingen
11 V
0 timmar
1972/01/01
40 Avsnitt 3: Konfiguration
3-1-2 Säkerhetsingångens parametrar
Parameternamn Värde Beskrivning Förval
S Off On Delay 0 till 126 ms
(i steg om 6 ms)
S Off On Delay 0 till 126 ms
(i steg om 6 ms)
S Safety Input
Channel Mode
S Safety Input Test
Source
S Dual Channel
Safety Input Mode
S Dual Channel Safe-
ty Input Discrepancy Time
I/O Comment Max 32 tecken Anger en I/O-kommentar för säkerhetsin-
Maintenance Coun­ter Mode Choice
Threshold Mainte­nance Counter
Används inte Säkerhetsingången används inte.
Testpuls från testutgång
Används som säker­hets-ingång
Används som standardingång
Används inte Om kanalläget för en säkerhetsutgång sätts Testutgång 0 Testutgång 1 Testutgång 2 Testutgång 3 Enkanaligt Anger att enkanalsläge ska användas. Om
Tvåkanalsekvivalent Anger att läge tvåkanalsekvivalent med en
Tvåkanals­komplementär
0 till 65 530 ms (i steg om 10 ms)
Tid Ställer in driftläge för underhållsräknaren. Tid Antal (Count) 0 till 4 294 967 295 h Ställer in underhållsräknarens tröskelvärde. 0
Ställer in tiden för frånslagsfördröjning. 0 ms
Ställer in tiden för tillslagsfördröjning. 0 ms
Används inte
(Ingen extern ingångsenhet ansluten.) Anger att en enhet med kontaktutgång anslu-
tits i kombination med en testutgång. När det­ta läge är valt, välj testutgången för att använda testkällan och sätt sedan testut­gångsläget till Pulse Test Output. När dessa inställningar gjorts, kan kontakt mellan in­gångens signalledning och spänningsmat­ningen (plus) och kortslutningar mellan andra ingångssignalledningar indikeras.
Anger att en säkerhetsenhet med en halvle­darutgång anslutits, till exempel en ljusridå.
Anger anslutning av en standardenhet (till ex­empel en enhet som inte är säkerhetsenhet).
Används inte till testpuls från testutgång, väljs testutgången för användning i kombination med säkerhets­ingången. Sätt kanalläget för den valda testut­gången till pulstestutgång.
Tvåkanalse­enkanalsläge valts, sätts även den säkerhets­ingång som skulle utgöra paret vid tvåkanals­läge till enkanalsläge.
parad säkerhetsingång används. Anger att ett tvåkanalskomplementärt läge
med en parad säkerhetsingång används. Anger tiden för att övervaka den logiska
skillnaden i ingånglogiken i tvåkanalsläge.
gången. Den I/O-kommentar som ställs in här används som I/O-etikett i logikeditorn.
kvivalent
0 ms
Ingen
VIKTIGT: När Safety Input Channel Mode anges som testpuls från testutgång, ange vilken testutgång
som ska användas som testkälla och sätt Test Output Channel Mode för testutgången till pulstestutgång.
3-1 Ställ in I/O-parametrar 41
3-1-3 Testutgångens parametrar
Parameternamn Värde Beskrivning Förval
S
Test Output Mode Används inte Motsvarande testutgång används inte. Används inte
Standardutgång Anger att en förbigångslampa eller PLC ansluts
Pulstestutgång Anger att en enhet med kontaktutgång anslutits
Spänningsmatnings­utgång
Muting Lamp Output (endast anslutning T3)
Fault Action
I/O Comment Max 32 tecken Anger en I/O-kommentar för testutgången. Den
Maintenance Counter Mode Choice
Threshold Mainte­nance Counter
Rensa AV (Clear OFF) Behåll senaste data
Tid Ställer in driftläge för underhållsräknaren. Tid Antal (Count) 0 till 4 294 967 295 h Ställer in tröskelvärde för underhållsräknaren. 0
till ingången. Används som övervakningsut­gång.
i kombination med säkerhetsingången. Anger anslutning till spänningsmatningsanslut-
ning eller säkerhetsgivare. Den spänning som matas från testutgången till I/O-spänningsmat­ningen (V, G) slås på.
Anger en utgång för förbikopplingslampa. När ingången är PÅ, kan bortkoppling av förbigångs­lampa indikeras.
Väljer testutgångens utgångsläge när ett kom­munikationsfel uppkommer. Denna parameter aktiveras när testutgångens kanalutgång sätts till standardutgång eller utgång för förbikopp­lingslampa.
I/O-kommentar som ställs in här används som I/O-etikett i logikeditorn.
Rensa AV (Clear OFF)
Ingen
3-1-4 Säkerhetsutgångens parametrar
Parameternamn Värde Beskrivning Förval
S Safety Output
Channel Mode
S Dual Channel Safety
Output Mode
I/O Comment Max 32 tecken Anger en I/O-kommentar för säkerhetsutgång-
Maintenance Counter Mode Choice
Threshold Mainte­nance Counter
Används inte Säkerhetsutgången används inte.
Säkerhet Anger att testpulsen inte ska matas ut när ut-
Säkerhetspulstest (kan endast ställas in på typ DST1-MD16SL-1)
Enkanaligt Anger att enkanalsläge ska användas. Om en-
Tvåkanals- Anger att tvåkanalsläge ska användas. När
Tid Ställer in driftläge för underhållsräknaren. Tid Antal (Count) 0 till 4 294 967 295 h Ställer in tröskelvärde för underhållsräknaren. 0
(Ingen extern utgångsenhet ansluten.)
gången är PÅ. Kontakt mellan utgångens signal­ledning och spänningsmatningen (positiv) när utgången är AV och jordfel kan indikeras.
Testpulsen matas ut när utgången är PÅ. Kon­takt mellan utgångens signalledning och spän­ningsmatningen, och kortslutningar med andra utgångssignalledningar kan indikeras.
kanalsläge valts, sätts även den säkerhetsut­gång som skulle utgöra paret vid tvåkanalsläge till enkanalsläge.
båda säkerhetsutgångarna som ska paras ihop är normala, kan utgångarna slås PÅ.
en. Den I/O-kommentar som ställs in här an­vänds som I/O-etikett i logikeditorn.
Används inte
Två­kanalsläge
Ingen
42 Avsnitt 3: Konfiguration
3-1-5 Drifttidsparametrar
Parameternamn Värde Beskrivning Förval
Equipment Name Max 32 tecken Anger en kommentar för den funktionstid som
Threshold Response Time
0 till 65 535 ms (i steg om 1 ms)
Ingen ska övervakas.
Ställer in funktionstidens tröskelvärde. 0 ms
3-1 Ställ in I/O-parametrar 43

3-2 Fjärr-I/O-tilldelningar

3-2-1 I/O-tilldelningar
I/O-data lagras internt i säkerhetsanslutningen i serie DST1. Anslutningsvägar kan ställas in med Network Configurator för att tilldela I/O-data för masterenheten. Ställ in de nödvändiga anslutningsvägarna.
3-2-2 I/O-data
Säkerhetsanslutningen i serie DST1 lagrar följande data.
SAFE: Styrsystemet kan använda denna information för säkerhetsrelaterade funktioner.
NON-SAFE: Kompletterande information som inte kan användas för säkerhetsfunktioner.
Data Beskrivning
Indata Safety Input Data
SAFE
Combined Safety Input Status
SAFE
Individual Safety In­put Status
SAFE
Combined Safety Output Status
SAFE
Individual Safety Output Status
SAFE
Muting Lamp status
SAFE
Safety Output Monitor
NON-SAFE
Individual Test Out­put Status
NON-SAFE
General Status Data
NON-SAFE
Anger AV/PÅ-status för varje ingång
•ON: 1
OFF: 0 Kombinerad status för säkerhetsingångar. En OCH-funktion för alla ingångar.
Alla anslutningar normala: 1
Ett fel har indikerats i en eller flera ingångar: 0 Status för individuella säkerhetsingångar. Anger status för varje ingång
•Normal: 1
•Fel: 0 Kombinerad status för säkerhetsutgångar. En OCH-funktion för alla utgångar.
Alla anslutningar normala: 1
Ett fel har indikerats i en eller flera utgångar: 0 Status för individuella säkerhetsutgångar. Anger status för varje utgång
•Normal: 1
•Fel: 0 Förbikopplingslampans status. Anger status när anslutning T3 är inställd som
utgång för förbigångslampa.
•Normal: 1
•Fel: 0 Övervakning av säkerhetsutgång. Övervakar utsignalen från säkerhetsutgångarna.
•ON: 1
OFF: 0 Status för individuella testutgångar. Indikerar status för varje testutgång.
•Normal: 1
•Fel: 0 Bit 0 Säkerhetsingångens spänningsstatusflagga
Bit 1 Säkerhetsutgångens spänningsstatusflagga
Bit 2 Nätverksspänningens spänningsfallsflagga
Bit 3 Enhetens underhållsflagga
Bit 4 Reserverad Bit 5 Kombinerad flagga för I/O-portens status
Bit 6 Flagga för överskriden drifttid
Bit 7 Kopplad flagga för komponentunderhåll
0: Inkommande spänningsmatning PÅ 1: Inkommande spänningsmatning AV
0: Utgående spänningsmatning PÅ 1: Utgående spänningsmatning AV
0: Normal (högre än det inställda övervakningsvärdet) 1: Fel (samma eller lägre än det inställda övervakningsvärdet)
0: Inom området (lägre än det inställda övervakningsvärdet) 1: Över området (samma eller högre än det inställda övervakningsvärdet)
0: Normal (alla I/O-portar normala) 1: Fel (fel på en eller flera I/O-portar)
0: Inom området (alla I/O-värden lägre än det inställda övervakningsvärdet) 1: Över området (en eller flera värden är lika eller högre än det inställda övervakningsvärdet)
0: Inom området (alla I/O-portar lägre än det inställda övervakningsvärdet) 1: Över området (en eller flera I/O-portar är lika eller högre än det inställda övervakningsvärdet)
44 Avsnitt 3: Konfiguration
Data Beskrivning
Utdata Safety Output Data
SAFE
Standard Output Data NON-SAFE
Styr säkerhetsutgången
•ON: 1
OFF: 0 Styr testutgången när testutgångens läge är satt till standardutgång.
•ON: 1
OFF: 0
3-2-3 I/O-data som understöds av varje typ
Följande tabeller visar de I/O-data som understöds av varje typ av säkerhetsanslutning i serie DST1. Mera information om datastrukturen finns i avsnittet 3-2-4 I/O-enhetsdata (Sida 47). Från I/O-data kan säkerhetsanslutningar för upp till fyra objekt, inklusive en utgång, tilldelas masterenheten
och standardanslutningar för upp till två objekt kan tilldelas masterenheten.
VIKTIGT: Kommunikation med upp till 15 säkerhetsstyrsystem för varje anslutning kan göras med mul-
ticast-anslutning. Om fyra anslutningar används, kan maximalt 30 säkerhetsstyrsystem kom­municera med säkerhetsanslutningar i serie DST1.
DST1-ID12SL-1
Följande förval används för I/O-data:
Säkerhetsanslutning: Säkerhetsingångsenhet 1 (instans nr 20C) Standardanslutning: Säkerhetsingångsenhet 6 (instans nr 312)
Network Configurator
Ingångar Utgångar
inställning
Säkerhetsanslutning
Standard-
anslutning
Enhetens
instansnummer
Säkerhetsingångens
data
Kombinerad säkerhets-
ingångsstatus
Individuell säkerhets-
ingångsstatus
Kombinerad säkerhets-
utgångsstatus
Individuell säkerhets-
utgångsstatus
Förbikopplingslampans
status
Säkerhetsutgångens
övervakning
Individuell test-
utgångsstatus
Allmän status
Säkerhetsutgångs-
data
x x Säkerhetsingångsenhet 1 20C x x x Säkerhetsingångsenhet 2 224 x x x x Säkerhetsingångsenhet 3 22C x x x x Säkerhetsingångsenhet 4 310 x x x x x Säkerhetsingångsenhet 5 311 x x x x x Säkerhetsingångsenhet 6 312 x x x x x x Standardutgångsenhet 21 x
x Allmän statusenhet 300 x x Testutgångsstatus med
340 x x
allmän statusenhet
Standard-
utgångsdata
3-2 Fjärr-I/O-tilldelningar 45
DST1-MD16SL-1
Följande förval används för I/O-data: Säkerhetsanslutningar: Säkerhetsingångsenhet 1 (instans nr 204) och Säkerhetsutgångsenhet 1
(instans nr 234) (instans nr 234) Standardanslutning: Säkerhetsingångsenhet 5 (instans nr 323)
Network Configurator­inställning
Säkerhetsanslutning
Standard-
anslutning
x x Säkerhetsingångsenhet 1 204 x x x Säkerhetsingångsenhet 2 320 x x x x x x Säkerhetsingångsenhet 3 321 x x x x x x Säkerhetsingångsenhet 4 322 x x x x x xxSäkerhetsingångsenhet 5323x x xxxx x x Standardutgångsenhet 21 x x Säkerhetsutgångsenhet 1 234 x x Säkerhetsutgångsenhet 2 351 x x
x Allmän statusenhet 300 x x Utgångsövervakning/
testutgångsstatus med allmän statusenhet
Ingångar Utgångar
Enhetens
instansnummer
Säkerhetsingångens
data
Kombinerad säkerhets-
ingångsstatus
Individuell säkerhets-
ingångsstatus
Kombinerad säkerhets-
utgångsstatus
Individuell säkerhets-
utgångsstatus
Förbikopplingslampans
status
Säkerhetsutgångs-
övervakning
Individuell test-
utgångsstatus
Allmän status
341 xxx
Säkerhetsutgångs-
DST1-MRD08SL-1
Följande förval används för I/O-data: Säkerhetsanslutningar: Säkerhetsingångsenhet 1 (instans nr 203) och Säkerhetsutgångsenhet 1
(instans nr 234) (instans nr 233)
Standardanslutning: Säkerhetsingångsenhet 5 (instans nr 333)
data
Standard-
utgångsdata
Network Configurator­inställning
Säkerhetsanslutning
Standardanslutning
x x Säkerhetsingångsenhet 1 203 x x x Säkerhetsingångsenhet 2 330 x x x x x x Säkerhetsingångsenhet 3 331 x x x x x x Säkerhetsingångsenhet 4 332 x x x x x xxSäkerhetsingångsenhet 5333x x xxxx x x Standardutgångsenhet 21 x x Säkerhetsutgångsenhet 1 233 x x Säkerhetsutgångsenhet 2 350 x x
x Allmän statusenhet 300 x x Utgångsövervakning/
testutgångsstatus med allmän statusenhet
Ingångar Utgångar
Enhetens
instansnummer
Säkerhetsingångs-
data
Kombinerad säkerhets-
ingångsstatus
Individuell säkerhets-
ingångsstatus
Kombinerad säkerhets-
utgångsstatus
Individuell säkerhets-
utgångsstatus
Förbikopplingslampans
status
Säkerhetsutgångs-
övervakning
Individuell test-
utgångsstatus
Allmän status
342 xxx
Säkerhetsutgångs-
data
Standard-
utgångsdata
46 Avsnitt 3: Konfiguration
3-2-4 I/O-enhetsdata
Indata
Instans
Byte Bit 7 Bit 6 Bit 5 Bit 4 Bit 3 Bit 2 Bit 1 Bit 0
(hex)
203 0 Reserverad Säker-
hets­ingång 3
Tillämplig anslutningsplint: DST1-MRD08SL-1
Instans
Byte Bit 7 Bit 6 Bit 5 Bit 4 Bit 3 Bit 2 Bit 1 Bit 0
(hex)
204 0 Säker-
hets­ingång 7
Säker­hets­ingång 6
Säker­hets­ingång 5
Säker­hets­ingång 4
Säker­hets­ingång 3
Tillämplig anslutningsplint: DST1-MD16SL-1
Instans
Byte Bit 7 Bit 6 Bit 5 Bit 4 Bit 3 Bit 2 Bit 1 Bit 0
(hex)
20C 0 Säker-
hets­ingång 7
Säker­hets­ingång 6
Säker­hets­ingång 5
Säker­hets­ingång 4
Säker­hets­ingång 3
1 Reserverad Säker-
hetsin­gång 11
Tillämplig anslutningsplint: DST1-ID12SL-1
Säker­hets­ingång 2
Säker­hets­ingång 2
Säker­hets­ingång 2
Säker­hetsin­gång 10
Säker­hets­ingång 2
Säker­hets­ingång 1
Säker­hets­ingång 1
Säker­hetsin­gång 9
Säker­hets­ingång 0
Säker­hets­ingång 0
Säker­hets­ingång 0
Säker­hetsin­gång 8
Instans
Byte Bit 7 Bit 6 Bit 5 Bit 4 Bit 3 Bit 2 Bit 1 Bit 0
(hex)
224 0 Säker-
hets­ingång 7
1Säker-
hets­ingång 7 status
Säker­hets­ingång 6
Säker­hets­ingång 6 status
Tillämplig anslutningsplint: DST1-ID12SL-1
Instans
Byte Bit 7 Bit 6 Bit 5 Bit 4 Bit 3 Bit 2 Bit 1 Bit 0
(hex)
22C 0 Säker-
hets­ingång 7
1Säker-
hets­ingång 3 status
2Säker-
hets­ingång 11 status
Säker­hets­ingång 6
Säker­hets­ingång 2 status
Säker­hets­ingång 10 status
Tillämplig anslutningsplint: DST1-ID12SL-1
Säker­hets­ingång 5
Säker­hets­ingång 5 status
Säker­hets­ingång 5
Säker­hets­ingång 1 status
Säker­hets­ingång 9 status
Säker­hets­ingång 4
Säker­hets­ingång 4 status
Säker­hets­ingång 4
Säker­hets­ingång 0 status
Säker­hets­ingång 8 status
Säker­hets­ingång 3
Säker­hets­ingång 3 status
Säker­hets­ingång 3
Säker­hets­ingång 11
Säker­hets­ingång 7 status
Säker­hets­ingång 2
Säker­hets­ingång 2 status
Säker­hets­ingång 2
Säker­hets­ingång 10
Säker­hets­ingång 6 status
Säker­hets­ingång 1
Säker­hets­ingång 1 status
Säker­hets­ingång 1
Säker­hets­ingång 9
Säker­hets­ingång 5 status
Säker­hets­ingång 0
Säker­hets­ingång 0 status
Säker­hets­ingång 0
Säker­hets­ingång 8
Säker­hets­ingång 4 status
3-2 Fjärr-I/O-tilldelningar 47
Instans
Byte Bit 7 Bit 6 Bit 5 Bit 4 Bit 3 Bit 2 Bit 1 Bit 0
(hex)
300 0 Allmän status
Tillämplig anslutningsplint: DST1-ID12SL-1, DST1-MD16SL-1, DST1-MRD08SL-1
Instans
Byte Bit 7 Bit 6 Bit 5 Bit 4 Bit 3 Bit 2 Bit 1 Bit 0
(hex)
310 0 Säker-
hets­ingång 7
1 Förbi-
kopp­lingslamp ans sta-
Säker­hets­ingång 6
Säker­hets­ingångs­status
Säker­hets­ingång 5
Säker­hets­ingång 4
Säker­hets­ingång 3
Reserverad Säker-
hets­ingång 11
Säker­hets­ingång 2
Säker­hets­ingång 10
tus
Tillämplig anslutningsplint: DST1-ID12SL-1
Instans
Byte Bit 7 Bit 6 Bit 5 Bit 4 Bit 3 Bit 2 Bit 1 Bit 0
(hex)
311 0 Säker-
hets­ingång 7
1Säker-
hets­ingång 3 status
2Säker-
hets­ingång 11 status
3 Förbi-
Säker­hets­ingång 6
Säker­hets­ingång 2 status
Säker­hets­ingång 10 status
Reserverad
Säker­hets­ingång 5
Säker­hets­ingång 1 status
Säker­hets­ingång 9 status
Säker­hets­ingång 4
Säker­hets­ingång 0 status
Säker­hets­ingång 8 status
Säker­hets­ingång 3
Säker­hets­ingång 11
Säker­hets­ingång 7 status
Säker­hets­ingång 2
Säker­hets­ingång 10
Säker­hets­ingång 6 status
kopp­lingslamp ans sta­tus
Tillämplig anslutningsplint: DST1-ID12SL-1
Säker­hets­ingång 1
Säker­hets­ingång 9
Säker­hets­ingång 1
Säker­hets­ingång 9
Säker­hets­ingång 5 status
Säker­hets­ingång 0
Säker­hets­ingång 8
Säker­hets­ingång 0
Säker­hets­ingång 8
Säker­hets­ingång 4 status
Instans
Byte Bit 7 Bit 6 Bit 5 Bit 4 Bit 3 Bit 2 Bit 1 Bit 0
(hex)
312 0 Säker-
hets­ingång 7
1Säker-
hets­ingång 3 status
2Säker-
hets­ingång 11 status
3 Förbi-
kopp­lingslamp
Säker­hets­ingång 6
Säker­hets­ingång 2 status
Säker­hets­ingång 10 status
Säker­hets­ingång 5
Säker­hets­ingång 1 status
Säker­hets­ingång 9 status
Säker­hets­ingång 4
Säker­hets­ingång 0 status
Säker­hets­ingång 8 status
Säker­hets­ingång 3
Säker­hets­ingång 11
Säker­hets­ingång 7 status
Reserverad Test-
utgång 3 status
Säker­hets­ingång 2
Säker­hets­ingång 10
Säker­hets­ingång 6 status
Test­utgång 2 status
Säker­hets­ingång 1
Säker­hets­ingång 9
Säker­hets­ingång 5 status
Test­utgång 1 status
Säker­hets­ingång 0
Säker­hets­ingång 8
Säker­hets­ingång 4 status
Test­utgång 0
status ans sta­tus
Tillämplig anslutningsplint: DST1-ID12SL-1
48 Avsnitt 3: Konfiguration
Instans
Byte Bit 7 Bit 6 Bit 5 Bit 4 Bit 3 Bit 2 Bit 1 Bit 0
(hex)
320 0 Säker-
hets­ingång 7
1Förbi-
kopp­lingslamp ans sta-
Säker­hets­ingång 6
Säker­hets­ingångs­status
tus
Tillämplig anslutningsplint: DST1-MD16SL-1
Instans
Byte Bit 7 Bit 6 Bit 5 Bit 4 Bit 3 Bit 2 Bit 1 Bit 0
(hex)
321 0 Säker-
hets­ingång 7
1Säker-
hets­ingång 7 status
2Säker-
hets-ut­gång 7 status
3Förbi-
Säker­hets­ingång 6
Säker­hets­ingång 6 status
Säker­hets-ut­gång 6 status
Reserverad kopp­lingslamp ans sta­tus
Tillämplig anslutningsplint: DST1-MD16SL-1
Säker­hets­ingång 5
Säker­hets-ut­gångs­status
Säker­hets­ingång 5
Säker­hets­ingång 5 status
Säker­hets-ut­gång 5 status
Säker­hets­ingång 4
Reserverad
Säker­hets­ingång 4
Säker­hets­ingång 4 status
Säker­hets-ut­gång 4 status
Säker­hets­ingång 3
Säker­hets­ingång 3
Säker­hets­ingång 3 status
Säker­hets-ut­gång 3 status
Säker­hets­ingång 2
Säker­hets­ingång 2
Säker­hets­ingång 2 status
Säker­hets-ut­gång 2 status
Säker­hets­ingång 1
Säker­hets­ingång 1
Säker­hets­ingång 1 status
Säker­hets-ut­gång 1 status
Säker­hets­ingång 0
Säker­hets­ingång 0
Säker­hets­ingång 0 status
Säker­hets-ut­gång 0 status
Instans
Byte Bit 7 Bit 6 Bit 5 Bit 4 Bit 3 Bit 2 Bit 1 Bit 0
(hex)
322 0 Säker-
hets­ingång 7
1Säker-
hets­ingång 7 status
2Säker-
hets-ut­gång 7 status
3Säker-
hets-ut­gång 7 övervak­ning
4Förbi-
Säker-
hets-
ingång 6
Säker-
hets-
ingång 6
status
Säker-
hets-ut-
gång 6
status
Säker-
hets-ut-
gång 6
övervak-
ning
Reserverad kopp­lingslamp ans sta­tus
Tillämplig anslutningsplint: DST1-MD16SL-1
Säker­hets­ingång 5
Säker­hets­ingång 5 status
Säker­hets-ut­gång 5 status
Säker­hets-ut­gång 5 övervak­ning
Säker­hets­ingång 4
Säker­hets­ingång 4 status
Säker­hets-ut­gång 4 status
Säker­hets-ut­gång 4 övervak­ning
Säker­hets­ingång 3
Säker­hets­ingång 3 status
Säker­hets-ut­gång 3 status
Säker­hets-ut­gång 3 övervak­ning
Säker­hets­ingång 2
Säker­hets­ingång 2 status
Säker­hets-ut­gång 2 status
Säker­hets-ut­gång 2 övervak­ning
Säker­hets­ingång 1
Säker­hets­ingång 1 status
Säker­hets-ut­gång 1 status
Säker­hets-ut­gång 1 övervak­ning
Säker­hets­ingång 0
Säker­hets­ingång 0 status
Säker­hets-ut­gång 0 status
Säker­hets-ut­gång 0 övervak­ning
3-2 Fjärr-I/O-tilldelningar 49
Instans
Byte Bit 7 Bit 6 Bit 5 Bit 4 Bit 3 Bit 2 Bit 1 Bit 0
(hex)
323 0 Säker-
hets­ingång 7
1Säker-
hets­ingång 7 status
2Säker-
hets-ut­gång 7 status
3Säker-
hets-ut­gång 7 övervak­ning
4 Förbi-
Säker­hets­ingång 6
Säker­hets­ingång 6 status
Säker­hets-ut­gång 6 status
Säker­hets-ut­gång 6 övervak­ning
Reserverad Test-
Säker­hets­ingång 5
Säker­hets­ingång 5 status
Säker­hets-ut­gång 5 status
Säker­hets-ut­gång 5 övervak­ning
kopp­lingslamp ans sta­tus
Tillämplig anslutningsplint: DST1-MD16SL-1
Instans
Byte Bit 7 Bit 6 Bit 5 Bit 4 Bit 3 Bit 2 Bit 1 Bit 0
(hex)
330 0 Förbi-
kopp­lingslamp ans sta-
Säker­hets­ingångs­status
Säker­hets-ut­gångs­status
tus
Tillämplig anslutningsplint: DST1-MRD08SL-1
Säker­hets­ingång 4
Säker­hets­ingång 4 status
Säker­hets-ut­gång 4 status
Säker­hets-ut­gång 4 övervak­ning
Reserve­rad
Säker­hets­ingång 3
Säker­hets­ingång 3 status
Säker­hets-ut­gång 3 status
Säker­hets-ut­gång 3 övervak­ning
utgång 3 status
Säker­hets­ingång 3
Säker­hets­ingång 2
Säker­hets­ingång 2 status
Säker­hets-ut­gång 2 status
Säker­hets-ut­gång 2 övervak­ning
Test­utgång 2 status
Säker­hets­ingång 2
Säker­hets­ingång 1
Säker­hets­ingång 1 status
Säker­hets-ut­gång 1 status
Säker­hets-ut­gång 1 övervak­ning
Test­utgång 1 status
Säker­hets­ingång 1
Säker­hets­ingång 0
Säker­hets­ingång 0 status
Säker­hets-ut­gång 0 status
Säker­hets-ut­gång 0 övervak­ning
Test­utgång 0 status
Säker­hets­ingång 0
Instans
Byte Bit 7 Bit 6 Bit 5 Bit 4 Bit 3 Bit 2 Bit 1 Bit 0
(hex)
331 0 Säker-
hets­ingång 3 status
1 Förbi-
Säker­hets­ingång 2 status
Reserverad Säker-
Säker­hets­ingång 1 status
kopp­lingslamp ans sta­tus
Tillämplig anslutningsplint: DST1-MRD08SL-1
Säker­hets­ingång 0 status
Säker­hets­ingång 3
hets-ut­gång 3 status
Säker­hets­ingång 2
Säker­hets-ut­gång 2 status
Säker­hets­ingång 1
Säker­hets-ut­gång 1 status
Säker­hets­ingång 0
Säker­hets-ut­gång 0 status
50 Avsnitt 3: Konfiguration
Instans
Byte Bit 7 Bit 6 Bit 5 Bit 4 Bit 3 Bit 2 Bit 1 Bit 0
(hex)
332 0 Säker-
hets­ingång 3 status
1Säker-
hets-ut­gång 3 övervak­ning
2Förbi-
Säker-
hets-
ingång 2
status
Säker-
hets-ut-
gång 2
övervak-
ning
Reserverad
Säker­hets­ingång 1 status
Säker­hetsut­gång 1 övervak­ning
kopp­lingslamp ans sta­tus
Tillämplig anslutningsplint: DST1-MRD08SL-1
Instans
Byte Bit 7 Bit 6 Bit 5 Bit 4 Bit 3 Bit 2 Bit 1 Bit 0
(hex)
333 0 Säker-
hets­ingång 3 status
1Säker-
hets­utgång 3 övervak­ning
2Förbi-
Säker-
hets-
ingång 2
status
Säker-
hets-
utgång 2
övervak-
ning
Reserverad Test-
Säker­hets­ingång 1 status
Säker­hets­utgång 1 övervak­ning
koppling lampans status
Tillämplig anslutningsplint: DST1-MRD08SL-1
Säker­hets­Input 0 Status
Säker­hets-ut­gång 0 övervak­ning
Säker­hets­Ingång 0 status
Säker­hets­utgång 0 övervak­ning
Säker­hets­Input 3
Säker­hets-ut­gång 3 övervak­ning
Säker­hets­ingång 3
Säker­hets­utgång 3 status
utgång 3 status
Säker­hets­Input 2
Säker­hets-ut­gång 2 övervak­ning
Säker­hets­ingång 2
Säker­hets­utgång 2 status
Test­utgång 2 status
Säker­hets­Input 1
Säker­hets-ut­gång 1 övervak­ning
Säker­hets­Ingång 1
Säker­hets­utgång 1 status
Test­utgång 1 status
Säker­hets­Input 0
Säker­hets-ut­gång 0 övervak­ning
Säker­hets­ingång 0
Säker­hets­utgång 0 status
Test­utgång 0 status
Instans
Byte Bit 7 Bit 6 Bit 5 Bit 4 Bit 3 Bit 2 Bit 1 Bit 0
(hex)
340 0 Allmän status
1 Reserverad Test-
Tillämplig anslutningsplint: DST1-ID12SL-1
Instans
Byte Bit 7 Bit 6 Bit 5 Bit 4 Bit 3 Bit 2 Bit 1 Bit 0
(hex)
341 0 Allmän status
1Säker-
hets­utgång 7 övervak­ning
Säker-
hets-
utgång 6
övervak-
ning
2 Reserverad Test-
Tillämplig anslutningsplint: DST1-MD16SL-1
Säker­hets­utgång 5 övervak­ning
Säker­hets­utgång 4 övervak­ning
utgång 3 status
Säker­hets­utgång 3 övervak­ning
utgång 3 status
Test­utgång 2 status
Säker­hets­utgång 2 övervak­ning
Test­utgång 2 status
Test­utgång 1 status
Säker­hets­utgång 1 övervak­ning
Test­utgång 1 status
Test­utgång 0 status
Säker­hets­utgång 0 övervak­ning
Test­utgång 0 status
3-2 Fjärr-I/O-tilldelningar 51
Instans
Byte Bit 7 Bit 6 Bit 5 Bit 4 Bit 3 Bit 2 Bit 1 Bit 0
(hex)
342 0 Allmän status
1Test-
utgång 3 status
Test­utgång 2 status
Test­utgång 1 status
Test­utgång 0 status
Säker­hets­utgång 3 övervak­ning
Säker­hets­utgång 2 övervak­ning
Tillämplig anslutningsplint: DST1-MRD08SL-1
Utdata
Instans (hex)
21 0 Reserverad Stan-
Tillämplig anslutningsplint: DST1-ID12SL-1, DST1-MD16SL-1, DST1-MRD08SL-1
Instans (hex)
233 0 Reserverad Säker-
Tillämplig anslutningsplint: DST1-MRD08SL-1
Byte Bit 7 Bit 6 Bit 5 Bit 4 Bit 3 Bit 2 Bit 1 Bit 0
Stan­dard­utgång 3
dard-
utgång 2
Byte Bit 7 Bit 6 Bit 5 Bit 4 Bit 3 Bit 2 Bit 1 Bit 0
Säker­hets­utgång 3
hets-
utgång 2
Säker­hets­utgång 1 övervak­ning
Stan­dard­utgång 1
Säker­hets­utgång 1
Säker­hets­utgång 0 övervak­ning
Stan­dard­utgång 0
Säker­hets­utgång 0
Instans
Byte Bit 7 Bit 6 Bit 5 Bit 4 Bit 3 Bit 2 Bit 1 Bit 0
(hex)
234 0 Säker-
hets-ut­gång 7
Säker­hets-ut­gång 6
Säker­hets-ut­gång 5
Tillämplig anslutningsplint: DST1-MD16SL-1
Instans
Byte Bit 7 Bit 6 Bit 5 Bit 4 Bit 3 Bit 2 Bit 1 Bit 0
(hex)
350 0 Stan-
dard­utgång 3
Stan­dard­utgång 2
Stan­dard­utgång 1
Tillämplig anslutningsplint: DST1-MRD08SL-1
Instans
Byte Bit 7 Bit 6 Bit 5 Bit 4 Bit 3 Bit 2 Bit 1 Bit 0
(hex)
351 0 Säker-
hets­utgång 7
Säker­hets­utgång 6
Säker­hets­utgång 5
1 Reserverad Stan-
Tillämplig anslutningsplint: DST1-MD16SL-1
Säker­hets-ut­gång 4
Stan­dard­utgång 0
Säker­hets­utgång 4
Säker­hets-ut­gång 3
Säker­hets­utgång 3
Säker­hets­utgång 3
dard­utgång 3
Säker-
hets-ut-
gång 2
Säker-
hets-
utgång 2
Säker-
hets-
utgång 2
Stan-
dard-
utgång 2
Säker­hets-ut­gång 1
Säker­hets­utgång 1
Säker­hets­utgång 1
Stan­dard­utgång 1
Säker­hets-ut­gång 0
Säker­hets­utgång 0
Säker­hets­utgång 0
Stan­dard­utgång 0
52 Avsnitt 3: Konfiguration

Avsnitt 4: Specifikationer

4-1 Specifikationer . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 54
4-1-1 Gemensamma specifikationer . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 54
4-1-2 Strömförbrukning och vikter . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 54
4-1-3 DeviceNet kommunikationsspecifikationer. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 54
4-2 Indikatorer . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 55
4-2-1 MS/NS-indikatorer . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 55
4-2-2 Konfigurationslåsindikator . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 55
4-2-3 Indikatorerna IN PWR/OUT PWR . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 55
4-2-4 I/O-indikatorer . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 56
53

4-1 Specifikationer

4-1-1 Gemensamma specifikationer
Egenskap Specifikationer
Kommunikationens spänningsmatning 11 till 25 V DC (matas från kommunikationskontaktdonet) I/O-spänningsmatningens spänning 20,4 till 26,4 V DC (24 V DC -15 % till +10 %) EMC Uppfyller kraven enligt IEC61131-2. Vibrationstålighet 10 till 57 Hz: 0,35 mm
Stöttålighet 150 m/s² 11 ms
Drifttemperatur -10 till 55 °C Relativ luftfuktighet 10 % till 95 % (utan kondensation)
Driftsmiljö Inga korrosiva gaser Lagringstemperatur -40 till 70 °C Montering 35 mm DIN-skena Skyddsklass IP 20 Överspänningsklass II
4-1-2 Strömförbrukning och vikter
Typ Kommunikationens strömförbrukning Vikt
DST1-ID12SL-1 100 mA vid 24 V DC 420 g DST1-MD16SL-1 110 mA vid 24 V DC 420 g DST1-MRD08SL-1 100 mA vid 24 V DC 600 g
57 till 150 Hz: 50 m/s²
DST1-MRD08SL-1: 100 m/s² under 11 ms
DST1-MRD08SL-1: 10 % till 85 % (utan kondensation)
4-1-3 DeviceNet kommunikationsspecifikationer
Egenskap Specifikationer
Kommunikationsprotokoll Anpassat till DeviceNet och DeviceNet Safety. Topologi Kombination av multi-drop och T-grensanslutningar
(för huvud- eller grenledningar) Överföringshastighet 125 kbps, 250 kbps eller 500 kbps Kommunikationsmedia Specialkablar 5-trådiga
(2 signalledningar, 2 spänningsledningar, 1 skärmledning) Kommunikationsavstånd Överföringshastig-
het
500 kbps Max 100 m
250 kbps Max 250 m
125 kbps Max 500 m
Värden inom parentes är längder med tunna kablar Kommunikationens
spänningsmatning Maximalt antal noder 64 noder (inklusive Configurator om den används)
11 till 25 V DC
Nätverkslängd Grenledningens
(max 100 m)
(max 100 m)
(max 100 m)
Total grenled-
längd Max 6 m Max 39 m
Max 6 m Max 78 m
Max 6 m Max 156 m
ningslängd
54 Avsnitt 4: Specifikationer

4-2 Indikatorer

4-2-1 MS/NS-indikatorer
I detta avsnitt beskrivs betydelsen av MS- och NS-/indikatorerna för säkerhetsanslutningen i serie DST1. Indikatorn MS (Module Status) visar status för en nod i nätverket. Indikatorn NS (Network Status) visar status för hela nätverket. Indikatorerna MS och NS kan vara gröna eller röda och de kan vara PÅ, blinkande eller AV.
Betydelsen hos de olika kombinationerna av färger och status anges i tabellen nedan.
Indikator Färg Status Betydelse
MS Grön Driftläge Normal
Röd Systemfel
Grön/röd
- Spänningsmatning finns inte
NS Grön
Röd Kan inte kommunicera
- Inte online/inte spänningssatt
: Tänd : Blinkar : Släckt
4-2-2 Konfigurationslåsindikator
Låsindikatorn visar att konfigurationsdata har blivit låsta.
Väntar på säkerhetskommunikation från säkerhetsmaster
Mindre fel (Felaktiga väljarinställningar m m) DST1 utför initieringsprocess eller väntar på konfiguration.
Anslutning online upprättad Anslutning online inte upprättad
I/O-kommunikationsfel
Indikator Färg Status Betydelse
LOCK Gul Låsningen har genomförts på rätt sätt.
Låsningen har inte genomförts på rätt sätt. Konfiguration har inte utförts.
: Tänd : Blinkar : Släckt
4-2-3 Indikatorerna IN PWR/OUT PWR
Indikatorerna IN PWR och OUT PWR indikerar status hos I/O-spänningsmatningen till DST1.
Lysdioder Färg Status Betydelse
IN PWR Grön
OUT PWR Grön Normal status utspänning
: Tänd : Blinkar : Släckt
Normal status inspänning Inspänningsmatning finns inte
Utspänningsmatning finns inte. Utspänningen överskri­der den övre/undre gränsen för matningsområdet.
4-2 Indikatorer 55
4-2-4 I/O-indikatorer
I/O-indikatorerna visar AV/PÅ-läget för I/O.
Anm: Indikatorerna är inte tända när säkerhetsanslutningen i serie DST1 konfigureras.
Beteckning Färg Status Betydelse
IN0 till INn (se anm.)
OUT0 till OUTn (se anm.)
: Tänd : Blinkar : Släckt
Anm: “n” anger anslutningens nummer.
Gul Säkerhetsingång PÅ.
Säkerhetsingång AV.
Röd Fel upptäckt i ingångskretsar. Ett avvikelsetidsfel har
uppkommit för tvåkanalsläget. Fel upptäckt i den andra ingångkretsen i tvåkanalsläge
(inget fel i denna krets)
Gul Säkerhetsutgång PÅ
Röd
Säkerhetsutgång av Fel upptäckt i utgångskretsar. Fel upptäckt i andra utgångskretsar för tvåkanalsläge
(inget fel i denna krets).
56 Avsnitt 4: Specifikationer

Avsnitt 5: Serie DST1

5-1 Säkerhetsingångsenhet . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 58
5-1-1 Specifikationer för säkerhetsingångar . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 58
5-1-2 Specifikationer för testutgång . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 58
5-1-3 Beteckningar . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 58
5-1-4 Interna kretsar och anslutningar . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 59
5-1-5 Mått . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .60
5-2 Säkerhetsanslutning med halvledarutgångar . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 61
5-2-1 Specifikationer för säkerhetsingångar . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 61
5-2-2 Specifikationer för testutgång . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 61
5-2-3 Säkerhetsutgångsspecifikationer för halvledarutgångar . . . . . . . . . . . . . . 61
5-2-4 Beteckningar . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 61
5-2-5 Interna kretsar och anslutningar . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 62
5-2-6 Mått . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .63
5-3 Säkerhetsanslutning med reläutgångar . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 64
5-3-1 Specifikationer för säkerhetsingångar . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 64
5-3-2 Specifikationer för testutgång . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 64
5-3-3 Säkerhetsutgångsspecifikationer för reläutgångar. . . . . . . . . . . . . . . . . 64
5-3-4 Beteckningar . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 64
5-3-5 Interna kretsar och anslutningar . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 65
5-3-6 Mått . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .67
57

5-1 Säkerhetsingångsenhet

5-1-1 Specifikationer för säkerhetsingångar
Följande tabell innehåller säkerhetsingångsspecifikationer för DST1-ID12SL-1.
Egenskap Specifikationer
Ingångstyp Sänkande ingång (PNP) PÅ-spänning 11 V DC min. AV-spänning 5 V DC max. AV-ström Max 1 mA. Ingångsström 6 mA
5-1-2 Specifikationer för testutgång
Följande tabell innehåller testutgångsspecifikationerna för DST1-ID12SL-1.
Egenskap Specifikationer
Utgångstyp Drivande utgång (PNP) Nominell utgångsström 0,7 A Restspänning 1,2 V max. Läckström Max 0,1 mA.
5-1-3 Beteckningar
Följande bild innehåller namnen på delarna till DST1-ID12SL-1.
Väljare för nodadress
DeviceNet kommunikations­kontaktdon
Anslutningsplintar
Avsnitt 4-2 Indikatorer (Sida 55) innehåller mer information om lysdioderna.
Avsnitt2-4 Anslutning av kommunikationskontaktdon (Sida 37) innehåller mer information om DeviceNet-kontaktdon för kommunikation.
Avsnitt5-1-4 Interna kretsar och anslutningar (Sida 59) innehåller mer information om anslutningsplintarna.
Lysdioder
58 Avsnitt 5: Serie DST1
5-1-4 Interna kretsar och anslutningar
Följande bild visar de interna kretsarna i DST1-ID12SL-1.
DC-DC
konverter
(oisolerad)
V+
CAN
H
DRAI
N
CAN
L
V-
DeviceNet
fysisk
nivå
Interna kretsar
Ingångseffekt matningskrets
12345678910
VGV
11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
G
IN1
IN0
T0
IN2
T1
T0
Säkerhetsingångskretsar
IN3
IN4
T1
T0
(strömsänkande)
IN5
IN6
T1
T0
Testutgångskretsar
(strömdrivande)
21 22 23 24 25 26 27 28 29 30
IN7
IN8T0IN9
31 32 33 34 35 36 37 38 39 40
T1
T1
IN
IN
11
10
T1
T0
T2
T2
G
T2
G
G
T3
G
T3
T3
G
G
Följande tabell visar anslutningarnas användning i plintarna på DST1-ID12SL-1.
Anslutningar Namn Funktioner
1, 2 V Effektanslutningar för ingångsenheter och utgångar. (24 V DC) 11, 12 G 35 till 40 G Gemensamma ledare
Anslutningarna 11, 12 och 35 till 40 är internt anslutna.
3 till 10
IN0 till IN11 Anslutningar för säkerhetsingångar
21 till 24 13 till 20
T0 till T3 Anslutningar för testutgångar 25 till 30 31 till 34
5-1 Säkerhetsingångsenhet 59
V+
I/O-enhetens
V
spänningsmatningskrets
G
Testutgångskrets
T0...T3
5-1-5 Mått
Följande bilder visar måtten hos DST1-ID12SL-1 (enhet: mm).
Intern
krets
65
(68,15)
Säkerhetsingångskretsar
IIN0...IN11
35,5
42,75
170
71,4
60 Avsnitt 5: Serie DST1

5-2 Säkerhetsanslutning med halvledarutgångar

5-2-1 Specifikationer för säkerhetsingångar
Följande tabell innehåller säkerhetsingångsspecifikationer för DST1-MD16SL-1.
Egenskap Specifikationer
Ingångstyp ingång (PNP) PÅ-spänning 11 V DC min. AV-spänning 5 V DC max. AV-ström Max 1 mA. Ingångsström 6 mA
5-2-2 Specifikationer för testutgång
Följande tabell innehåller testutgångsspecifikationerna för DST1-MD16SL-1.
Egenskap Specifikationer
Utgångstyp Drivande utgång (PNP) Nominell utgångsström 0,7 A Restspänning 1,2 V max. Läckström Max 0,1 mA.
5-2-3 Säkerhetsutgångsspecifikationer för halvledarutgångar
Följande tabell innehåller säkerhetsutgångsspecifikationer halvledarutgångar. på DST1-MD16SL-1.
Egenskap Specifikationer
Utgångstyp Drivande utgång (PNP) Nominell utgångsström 0,5 A Restspänning 1,2 V max. Läckström Max 0,1 mA.
VIKTIGT: Om en säkerhetsutgång är konfigurerad som en säkerhetspulsad testutgång, och utgången
är i läge PÅ, matas signalsekvensen nedan ut kontinuerligt för att kunna göra en diagnos. Bekräfta svarstiderna för komponenter anslutna till säkerhetsutgångar så att komponenterna inte fungerar fel beroende på AV-pulsen.
5-2-4 Beteckningar
Följande bild innehåller namnen på delarna till DST1-MD16SL-1.
DeviceNet kommunikations­kontaktdon
AV
Väljare för nodadress
648 ms
typiskt
470 us
typiskt
Lysdioder
Anslutningsplintar
5-2 Säkerhetsanslutning med halvledarutgångar 61
Avsnitt 4-2 Indikatorer (Sida 55) innehåller mer information om lysdioderna.
Avsnitt 2-4 Anslutning av kommunikationskontaktdon (Sida 37) innehåller mer information om DeviceNet-kontaktdon för kommunikation.
Avsnitt 5-2-5 Interna kretsar och anslutningar (Sida 62) innehåller mer information om anslutningsplintarna.
5-2-5 Interna kretsar och anslutningar
Följande bild visar de interna kretsarna i DST1-MD16SL-1.
DC-DC
konverter
(oisolerad)
V+
CAN
H
DRAI
N
CAN
L
V-
DeviceNet
fysisk
nivå
Interna kretsar
T0
Testutgångs-
kretsar
(strömdrivande)
IN5
IN6
T1
T2
Ingångseffekt matningskrets
21 22 23 24 25 26 27 28 29 30
IN7
V1G1V1
31 32 33 34 35 36 37 38 39 40
T3
OUT (ut)0OUT (ut)1OUT (ut)
G1 G1
G1 G1G1 G1G1 G1G1
Säkerhetsutgångskrets
(strömdrivande)
OUT (ut)2OUT (ut)3OUT (ut)4OUT (ut)5OUT (ut)6OUT (ut)
0
7
Ingångseffekt
matningskrets
12345678910
V0G0V0
11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
G0
Säkerhetsingångskretsar
(strömsänkande)
IN1
IN0
T0
IN2
T1
T0
IN3
IN4
T1
Följande tabell visar anslutningarnas användning i plintarna på DST1-MD16SL-1.
Anslutningar Namn Funktioner
1,2 V0 Effektanslutningar för ingångsenheter och utgångar. (24 V DC) 11,12 G0 3 till 10 IN0 till IN7 Anslutningar för säkerhetsingångar 13 till 20 T0 till T3 Anslutningar för testutgångar 21, 22 V1 Effektanslutningar för utgångskomponenter. (24 V DC) 31, 32 G1 23 till 30 OUT0 till OUT7 Anslutningar för säkerhetsutgångar 33 till 40 G1 Gemensamma anslutningar. Anslutningarna 31 till 40 är internt
anslutna.
62 Avsnitt 5: Serie DST1
V0+
I/O-enhetens
spänningsmatningskrets
V0
G0
Testutgångskrets
T0...T3
Säkerhetsingångskretsar
IN0...IN7
Intern krets
VIKTIGT: Spänningsmatningsanslutning V1 för utgångarna är internt övervakade. Mata in spänning
5-2-6 Mått
Följande bilder visar måtten hos DST1-MD16SL-1 (enhet: mm).
65
(68,15)
V1+
I/O-enhetens
spänningsmatningskrets
V1
G1
Säkerhetsutgångskrets
OUT0 ...OUT7
G1
inom det angivna området (20,4 till 26,4 V DC). Om spänningsmatningen ligger utanför området, matas ingen spänning till utgångskretsarna.
35,5
42,75
170 71,4
5-2 Säkerhetsanslutning med halvledarutgångar 63

5-3 Säkerhetsanslutning med reläutgångar

5-3-1 Specifikationer för säkerhetsingångar
Följande tabell innehåller säkerhetsingångsspecifikationer för DST1-MRD08SL-1.
Egenskap Specifikationer
Ingångstyp ingång (PNP) PÅ-spänning 11 V DC min. AV-spänning 5 V DC max. AV-ström Max 1 mA. Ingångsström 6 mA
5-3-2 Specifikationer för testutgång
Följande tabell innehåller testutgångsspecifikationerna för DST1-MRD08SL-1.
Egenskap Specifikationer
Utgångstyp Drivande utgång (PNP) Nominell utgångsström 0,7 A Restspänning 1,2 V max. Läckström Max 0,1 mA.
5-3-3 Säkerhetsutgångsspecifikationer för reläutgångar.
Följande tabell innehåller säkerhetsutgångsspecifikationer för DST1-MRD08SL-1.
Egenskap Specifikationer
Reläer G7SA-2A2B
EN50205 klass A Minsta pålagda last 1 mA vid 5 V DC Nominell last för resistiv belastning 240 V AC: 2 A
30 V DC: 2 A Nominell belastning för induktiv last 2 A vid 240 V AC (cos ø=0,3)
1 A vid 24 V DC Förväntad livslängd Mekanisk livslängd,
förväntad Elektrisk livslängd,
förväntad
Minst 5 000 000 växlingar
(vid ungefär 7 200 växlingar/h)
Minst 100 000 växlingar
(vid nominell belastning och ungefär 1 800 växlingar/h)
5-3-4 Beteckningar
Följande bild innehåller namnen på delarna till DST1-MRD08SL-1.
DeviceNet kommunikations­kontaktdon
Avsnitt 4-2 Indikatorer (Sida 55) innehåller mer information om lysdioderna.
Avsnitt 2-4 Anslutning av kommunikationskontaktdon (Sida 37) innehåller mer information om DeviceNet kommunikationskontaktdon
Avsnitt 5-3-5 Interna kretsar och anslutningar (Sida 65) innehåller mer information om anslutningsplintarna.
Väljare för nodadress
Lysdioder
Anslutningsplintar
Säkerhetsreläer
64 Avsnitt 5: Serie DST1
5-3-5 Interna kretsar och anslutningar
Följande bild visar de interna kretsarna i DST1-MRD08SL-1.
DC-DC konverter (oisolerad)
V+
CAN
H
DRAI
N
CAN
L
V-
DeviceNet
fysisk
nivå
Interna kretsar
Ingångseffekt
matningskrets
12345678910
V0G0V0
11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
G0
Säkerhetsingångskretsar
(strömsänkande)
IN1
IN0
T1
T0
Testutgångskretsar
(strömdrivande)
IN3
IN2
T1
T0
T2
T2
G0
G0
T3
T3
G0
G0
Ingångseffekt matningskrets
21 22 23 24 25 26 27 28 29 30
V1G1V1
31 32 33 34 35 36 37 38 39 40
Ry0 Ry1 Ry2 Ry3
OUT (ut)
0
G1 C0e
C0 C1eC1 C2eC2 C3eC3
OUT (ut)1OUT (ut)1eOUT (ut)2OUT (ut)2eOUT (ut)3OUT (ut)
OUT (ut)
0e
3e
Följande tabell visar anslutningarnas användning i plintarna på DST1-MRD08SL-1.
Anslutningar Namn Funktioner
1, 2 V0 Matningsanslutningar för ingångsenheter, testutgångar och interna relä-feedback­11, 12 G0
övervakare.
17 till 20 G0 Gemensamma anslutningar. Anslutningarna 11, 12 och 17 till 20 är internt
anslutna. 3 till 6 IN0 till IN3 Anslutningar för säkerhetsingångar 7 till 10
T0 till T3 Anslutningar för test-/standardutgångar 13 till 16 21, 22 V1 Effektanslutningar för drivning av interna reläer. (24 V DC) 31, 32 G1 23 till 30 33 till 40
OUT0 till
OUT3
C0 till C3
OUT0e till
OUT3e
Anslutningar för säkerhetsutgångar Utgångarna från anslutningarna 23/33 (OUT0) och 24/34 (OUT0e) är desamma. Utgångarna från anslutningarna 25/35 (OUT1) och 26/36 (OUT1e) är desamma. Utgångarna från anslutningarna 27/37 (OUT2) och 28/38 (OUT2e) är desamma. Utgångarna från anslutningarna 29/39 (OUT3) och 30/40 (OUT3e) är desamma.
C0e till C3e
5-3 Säkerhetsanslutning med reläutgångar 65
V0+
I/O-enhetens
spänningsmatningskrets
V0
G0
Testutgångskrets
T0...T3
Säkerhetsingångskretsar
IN0...IN7
Intern krets
V1+
I/O-enhetens
spänningsmatningskrets
V0+
Säkerhetsutgångskrets
! VARNING
För modell DST1-MRD08SL-1 ska endast en AC-linjefas dras till reläutgången.
L1 L2 L3 N
DST1-
MRD08SL-1
Säkring
Säkring
Belastning BelastningBelastning
Belastning
L1 L2 L3
N
DST1-
MRD08SL-1
V1
G1
OUT0 OUT3
C0...C3
OUT0e ...OUT03e
C0e...C3e
Korrekt
Felaktigt
För typ DST1-MRD08SL-1, ska en säkring på 3,15 A eller mindre användas för varje utgångs­anslutning för att skydda säkerhetsutgångarnas kontakter från hopbränning. Kontrollera valet av säkring med säkringstillverkaren, så att den anslutna lastens karakteristik ska bli stabil.
VIKTIGT: Mata spänning till både V0 och V1. Lägena för reläkontakterna övervakas internt från
spänningsmatningen V 0.
• Spänningsmatningsanslutning V1 för utgångarna är internt övervakade. Mata in spänning inom det angivna området (20,4 till 26,4 V DC). Om spänningsmatningen ligger utanför området, matas ingen spänning till utgångskretsarna.
66 Avsnitt 5: Serie DST1
5-3-6 Mått
Följande bilder visar måtten hos DST1-MRD08SL-1 (enhet: mm).
(94,7)
90
170
83,2
35,5
63
5-3 Säkerhetsanslutning med reläutgångar 67
68 Avsnitt 5: Serie DST1

Avsnitt 6: Felsökning och underhåll

6-1 Indikatorer och felhantering . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 70
6-2 Felsökning . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 71
6-2-1 Säkerhetsingångsfel . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 71
6-2-2 Testutgångsfel . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 72
6-2-3 Säkerhetsutgångsfel . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 73
6-3 Felhistorik . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 74
6-4 Underhåll . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 75
6-4-1 Rengöring . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 75
6-4-2 Inspektion . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 75
6-4-3 Utbyte av DST1 . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 76
69

6-1 Indikatorer och felhantering

MS NS LOCK
Grön Röd Grön Röd Gul Grön Gul Röd
I/O
I/O Beskrivning Trolig orsak och
PWR
---Säker I/O-kommunika-
---Standard I/O-kommuni-
---DST1 utför initieringspro-
----Väntar på säker kommu-
----Kommunikationstimeout Kontrollera följande
----BusOff-status
----Väntar på kontroll
----Väljarinställningarna är
åtgärd
tion pågår (normal status)
kation eller meddelande­kommunikation pågår (normal status)
cess eller väntar på konfiguration.
nikation eller standard­kommunikation
punkter och återstarta DST1. Har kablarna (huvud- och grenledning­ar) rätt längd? Är kablar­na brutna eller lösa? Är avslutningsresistorer­na anslutna till endast till båda ändar av huvudka­beln? Är ljudstörningarna kraftiga?
Kontrollera följande (kommunikationen av­bruten på grund av upp­repade datafel)
Dubbla nodadresser Återställ DST1 så att den
av nodadressens dupli­ceringskontroll vid master.
felaktiga.
punkter och återstarta
DST1. Har kablarna
(huvud- och grenledning-
ar) rätt längd? Är kablar-
na brutna eller lösa?
Är avslutningsresistorer-
na anslutna till endast till
båda ändar av huvudka-
beln? Är ljudstörningarna
kraftiga?
får en unik nodadress,
och återstarta sedan
DST1.
Återställ DST1 så att den
får en unik nodadress,
och återstarta sedan
DST1.
Kontrollera nodadressen
och återstarta DST1.
- Systemfel Byt ut DST1.
: Tänd : Blinkar : Släckt
70 Avsnitt 6: Felsökning och underhåll
MS NS LOCK
Grön Röd Grön Röd Gul Grön Gul Röd
----- In-/utmatningsspänning
----- Ett fel uppkom
----- När dubbla kanaler
: Tänd : Blinkar : Släckt

6-2 Felsökning

I/O-fel kan läsas från säkerhetsingångsstatus, testutgångsstatus och säkerhetsutgångsstatus.
Statusdata när I/O är normal: PÅ (1) Statusdata när ett I/O-fel uppkommer: AV (0)
Mera information om felen kan läsas ut med fördefinerade meddelanden och Network Configurator.
I/O
I/O Beskrivning Trolig orsak och
PWR
finns inte.
i en ingångs/ utgångskrets.
är inställda: Ett fel upp­kom i den andra kanalen.
åtgärd
Kontrollera följande: Är kablar av? Ligger spänningen inom specifi­kationerna?
Kontrollera följande: Finns det något jordfel i signalledningen? Är signalledningen av? Finns det något problem med anslutna komponen­ter? Är spänningskällan (positiv sida) är i kontakt med signalledningen? Finns det någon kortslut­ning i signalledningen?
Anm: För I/O-felens låstidsinställningar behålls status AV under minst fellåsningstiden
(0 till 65 530 ms, i steg om 10 ms) när en säkerhetsingångs status slås AV.
6-2-1 Säkerhetsingångsfel
Kod Fel Trolig orsak Åtgärd
01 hex Konfiguration ogiltig Konfigurationen är ogiltig. Konfigurera DST1 på rätt sätt. 02 hex Externt testsignalfel 1) Spänningskällan (positiv sida)
03 hex Internt ingångsfel Fel på de interna kretsarna. Byt ut DST1. 04 hex Avvikelsefel 1) Jordfel eller brott i en
05 hex Fel i den andra
tvåkanalsingången
är i kontakt med insignalled­ningen.
2) Kortslutning mellan insignal­ledningar.
3) Fel på den anslutna komponenten.
insignalledning.
2) Fel på den anslutna komponenten.
Ett fel uppkom i den andra kanalen i tvåkanalsläge.
1) 2) Kontrollera kabeldragningen.
3) Byt ut den anslutna kompo­nenten.
1) Kontrollera kabeldragningen.
2) Byt ut den anslutna komponenten.
Åtgärda felet i den andra kanalen.
6-2 Felsökning 71
Fördefingerade meddelande för att läsa av orsaken till felet.
Fördefinge­rade
meddelande
Safety Input Cause of Error Information Read (Säker­hetsingången orsakar infor­mationsläsfel)
Anm: Instansnummer för säkerhetsingångarna 0 till 11 är 1 till 12 (01 till 0C hex).
Läs/ skriv
Läs Avläser or-
6-2-2 Testutgångsfel
Kod Fel Trolig orsak Åtgärd
01 hex Konfiguration ogiltig Konfigurationen är ogiltig. Konfigurera DST1 på rätt sätt. 02 hex Överlast indikerad 1) Jordfel eller kortslutning på
05 hex Fastnat i läge hög indikerat 1) Spänningskällan (positiv
06 hex Underström indikerad
med förbigångslampa
Funktion Kommando Svar
Servi­cekod
0E hex 3D hex 01 till 0C saken till normalflag­ga (1 till 12) angivet av den instans­ID som stänger AV. (se anm.)
KlassIDInstans-ID Attribut-IDData
6E hex - 0: Inget fel
hex
en utgående signalledning.
2) Fel på den anslutna komponenten.
sida) är i kontakt med utsignalledningen.
2) Fel på de interna kretsarna
Problem med den anslutna komponenten.
stor­lek
01 hex: Konfiguration ogiltig
02 hex: Externt test­signalfel
03 hex: Internt ingångs-fel 04 hex: Diskrepans-fel 05 hex: Fel i den
andra tvåkanals­ingången
1) Kontrollera kabeldragningen.
2) Byt ut den anslutna komponenten.
1) Kontrollera kabeldragningen.
2) Byt ut DST1-enheten.
Byt ut den anslutna komponenten.
Fördefingerat meddelande för att läsa av orsaken till felet.
Fördefinge­rat medde­lande
Test Output Cause of Error Information Read (Testutgång­en orsakar informa­tionsläsfel)
Anm: Instansnummer för testutgångarna 0 till 3 är 1 till 4 (01 till 04 hex).
Läs/ skriv
Läs Avläser or-
Funktion Kommando Svar
saken till normalflag­ga (1 till 4) angivet av den instans­ID som stängs AV. (se anm.)
Servi­cekod
0E hex 09 hex 01 till 04
Klass-IDInstans-IDAttribut-IDDatas-
hex
torlek
76 hex - 0 = Inget fel
01 hex: Konfiguration ogiltig
02 hex: Överlast indikerad
05 hex: Fastnat i läge hög indikerat
06 hex: Underström in­dikeras med förbikopp­lingens signallampa
72 Avsnitt 6: Felsökning och underhåll
6-2-3 Säkerhetsutgångsfel
Kod Fel Trolig orsak Åtgärd
01 hex Konfiguration ogiltig Konfigurationen är ogiltig. Konfigurera DST1 på rätt sätt. 02 hex Överström indikerad Problem med den anslutna kom-
03 hex Kortslutning indikerad Jordfel i utsignalledningen. Kontrollera kabeldragningen. 04 hex Fastnat i läge hög indikerat. 1) Spänningskällan
05 hex Fel i den andra
tvåkanalsutgången
06 hex Internt reläkrets-
fel 07 hex Reläfel Fel på relät (endast MRD). Byt ut relät 08 hex Tvåkanalsfel Fel inställning för utdata. Kontrollera programmet. 09 hex Korskoppling indikerad Kortslutning mellan
Fördefingerat meddelande för att läsa av orsaken till felet.
ponenten.
(positiv sida) är i kontakt med utsignalledningen.
2) Fel på den interna kretsen. Ett fel uppkom i den andra kana-
len i tvåkanalsläge. Fel i den interna kretsen
(endast MRD).
utsignalledningar.
Byt ut den anslutna komponenten.
1) Kontrollera kabeldragningen.
2) Byt ut DST1-enheten.
Åtgärda felet i den andra kanalen.
Byt ut DST1.
Kontrollera kabeldragningen.
Fördefingerat meddelande
Safety Output Cause of Error Information Read (Säker­hetsingången orsakar informations­läsfel)
Anm: Instansnummer för säkerhetsutgångarna 0 till 7 är 1 till 8 (01 till 08 hex).
Läs/
Funktion Kommando Svar
skriv
Läs Avläser
orsaken till normalflagga (1 till 8) angivet av den instans­ID som stängs AV. (se anm.)
Servi­cekod
0E hex 3B hex 01 till 08
Klass-IDInstans-IDAttribut-IDData-
hex
6E hex - 0: Inget fel
stor­lek
01 hex: Konfiguration ogiltig
02 hex: Indikering av överspänning
03 hex: Kortslutning indikerad
04 hex: Fastnat i läge hög indikerat
05 hex: Fel i den andra dubbelkanalutgången
06 hex: Internt reläkretsfel
07 hex: Reläfel 08 hex: Tvåkanalsfel 09 hex: Korskoppling
indikerad
6-2 Felsökning 73

6-3 Felhistorik

Upp till 10 historikposter I/O-data lagras internt i säkerhetsanslutningen i serie DST1. Historiken uppdateras varje gång ett fel uppkommer. Om det finns mer än 10 poster, raderas den äldsta posten. Felhistoriken kan läsas med Network Configurator.
Meddelande Åtgärd
System Failure (systemfel) Byt ut DST1. Configuration Invalid (konfiguration
ogiltig) Switch Setting Mismatch
(väljarna felställda)
Duplication MAC ID (dubbel MAC ID) Kontrollera de andra nodernas nodadresser. När nodadresserna
Transmission Timeout (överföringstimeout)
BusOff Standard IO Connection Timeout
(timeout standardanslutningar) Safety I/O Connection Timeout
(timeout säkerhetsanslutningar) Stuck-at-high Detected at Test Output
(testutgången fastnat i läge HÖG)
Overload detected at Test Output (överlast indikerad vid testutgång)
Under current is detected using muting lamp (underström indikeras när förbigångslampa används)
Discrepancy Error at Safety Input (avvikelse tidsfel vid säkerhetsingången)
Internal input error at Safety Input (internt ingångsfel vid säkerhetsingången)
External Test Signal Error at Safety Input (externt testsignalfel vid säkerhetsingång)
Korskoppling indikerad vid säkerhetsutgångar
Output data error at Safety Output =utdatafel vid säkerhetsutgång)
Stuck-at-high Detected at Safety Output (säkerhetsutgången fastnat i läge HÖG)
Short Circuit Detected at Safety Output (kortslutning indikerad vid säkerhetsut­gången)
Over Current Detected at Safety Output (överström indikerad vid säkerhetsut­gången)
Internal Relay relevant Circuit Error (internt fel i reläkretsen)
Relay Error (reläfel) Byt ut säkerhetsrelät. Total On Time or Contact
Operation counter Exceeded Threshold (tröskel för total drifttid eller kontaktväx­lingsräknare överskriden)
Operation Time Exceeded Threshold (tröskel för drifttid överskriden)
Unit Conduction Time Exceeded Threshold (enhetens ledningstidströskel överskriden)
Konfigurera DST1 på rätt sätt.
Kontrollera att nodadressen är densamma som den nodadress som användes för den föregående konfigurationen. Om inte, ställ in nodadressen till det som användes i den föregående konfigurationen, eller konfigurera DST1 på nytt. Om inställningarna är lika, byt ut DST1
ställts om för att ta bort adressduplicering, slå på spänningen till DST igen. Kontrollera följande:
- Har kablarna (huvud- och grenledningar) rätt längd?
- Är kablarna brutna eller lösa?
- Är avslutningsresistorerna anslutna till endast till båda ändar av huvudkabeln?
- Är ljudstörningarna kraftiga?
Kontrollera att spänningskällan (positiv sida) inte är i kontakt med utsignalledningarna. Om ledningarna är ok, byt ut DST1.
Kontrollera ledningsdragningen, se till att det inte finns några jordfel i utsignalledningen.
Kontrollera ledningsdragningen, så att ingen utsignalledning är av. Om ledningarna är ok, byt ut den externa lampan.
Kontrollera följande:
- Finns det något jordfel i insignalledningen?
- Är insignalledningen av?
- Finns det något problem med den anslutna komponenten?
- Kontrollera att diskrepanstidens inställningsvärden gäller. Kontrollera följande:
- Är ljudstörningarna kraftiga? Kontrollera följande:
- Är spänningskällan (positiv sida) är i kontakt med ingångssignalledningen?
- Finns det någon kortslutning i insignalledningen?
- Finns det något problem med den anslutna komponenten? Kontrollera att utsignalledningen inte är i kontakt med någon annan utsignalledning.
Kontrollera programmet så att utdata från båda kanalerna är lika.
Kontrollera att spänningskällan (positiv sida) inte är i kontakt med utsignalledningarna. Om ledningarna är ok, byt ut DST1.
Kontrollera ledningsdragningen, se till att det inte finns några jordfel i utsignalledningen.
Kontrollera att det inte finns några problem i den anslutna enheten.
Kontrollera följande:
- Är ljudstörningarna kraftiga?
-
-
-
74 Avsnitt 6: Felsökning och underhåll
Meddelande Åtgärd
Network PS Voltage Fell Below Threshold (nätverkets PS-spänning fallit under tröskeln)
Output PS Voltage Low (utgångens PS-spänning låg)
Input PS Voltage Low (ingångens PS-spänning låg)

6-4 Underhåll

Detta avsnitt beskriver de rutiner för rengöring och inspektion som rekommenderas vid regelbundet underhåll. Även hanteringsmetoder för att ersätta säkerhetsanslutningen i serie DST1.
6-4-1 Rengöring
Rengör DST1 regelbundet enligt beskrivning nedan för att hålla nätverket i optimalt driftskick.
Torka regelbundet av säkerhetsanslutningen i serie DST1 med en torr, ren trasa.
Om damm och smuts inte kan tas bort med en torr trasa, fukta trasan med ett neutralt rengörings­medel (2 %), vrid ur en trasa och torka av säkerhetsanslutningen i serie DST1.
Det kan finnas kvar fläckar av klister, vinyl eller tejp, om etiketten suttit på säkerhetsanslutningen i serie DST1 under lång tid. Ta bort fläckarna med rengöringsmedel.
Anm: Använd inte flyktiga lösningsmedel, till exempel thinner eller bensen, eller torktrasor med
-
Kontrollera följande:
- Är kablar trasiga?
- Ligger spänningen inom specifikationerna?
kemiska medel för att rengöra säkerhetsanslutningen i serie DST1. Sådana ämnen kan skada säkerhetsanslutningar i serie DST1.
6-4-2 Inspektion
Kontrollera systemet regelbundet för att hålla det i optimalt driftskick. Inspektera systemet var 6:e till 12:e månad, men oftare om systemet används vid hög temperatur, i fukt eller vid väta.
Inspektionsutrustning
Förbered följande utrustning innan systemet inspekteras.
Utrustning som krävs för regelbunden inspektion
Phillips-skruvmejsel
Rak skruvmejsel
Skruvmejsel för kommunikationskontaktdon
Testare (eller digital voltmeter)
Industrisprit och en ren trasa
Annan utrustning som kan behövas
Ett synkroskop
Ett oscilloskop
En termometer eller hygrometer
6-4 Underhåll 75
Inspektionsprocedur
Kontrollera posterna i följande tabell och rätta till allt som avviker.
Inspektionspost Beskrivning Standard Utrustning
Miljöförhållanden Har omgivningen och panelen
rätt temperatur? Har omgivningen och panelen
rätt luftfuktighet? Har damm eller smuts
ansamlats?
Installations­förhållanden
Säkerhetsreläts funktion
VIKTIGT: Underhållsintervallet för reläkontakterna får inte överskrida en period om 6 månader för att
Är DST1 säkert installerad? Sitter fast ordentligt Phillips-skruvmejsel Är kommunikationskabelns
kontaktdon ordentligt insatta? Sitter de externa ledningarnas
skruvar åt ordentligt? Är anslutningskablarna
oskadade? Går säkerhetsreläts kontakt till
läge AV?
uppfylla kategori 4 enligt EN 954-1.
G7SA-2A2B måste användas när säkerhetsreläer byts ut.
6-4-3 Utbyte av DST1
Nätverket består av DeviceNet-enheten (master) och DST1-anslutningar. Hela nätverket påverkas när en DST1-enheten är felaktig, därför måste en felaktig DST1-enhet snabbt repareras eller bytas ut. Vi rekommen­derar att ha DST1-enheter i reserv tillgängliga, så att nätverksdriften kan återupptas så snabbt som möjligt.
Se specifikationerna för res­pektive DST1-enhet.
Se specifikationerna för respektive DST1-enhet.
Inget damm, eller smuts Se efter
Sitter fast ordentligt Rak skruvmejsel
Sitter fast ordentligt Rak skruvmejsel
Inga externa skador Se efter
Inga fastbrända kontakter Se efter
Termometer
Hygrometer
Förberedelser för att byta ut DST1
Tänk på följande när en felaktig DST1 ska bytas ut. Kontrollera efter bytet att det inte är några fel i den nya DST1-enheten. När en DST1-enhet återsänds för reparation, bifoga en detaljerad beskrivning av problemet och skicka
DST1-enheten till din OMRON-återförsäljare. Om felet finns i en kontakt, försök torka av kontakten med en ren, luddfri trasa fuktad med sprit.
Inställning efter byte av DST1-enheten
När DST1-enheten byts ut, sätt väljarna och konfigurationsdata i DST1 till samma inställningar som använ­des på den gamla DST1-enheten.
! VARNING!
! VARNING
Säkerhetsfunktioner kan påverkas och i vissa fall kan allvarliga skador uppkomma. När en enhet byts, konfigurera den nya enheten rätt och kontrollera att den fungerar korrekt.
76 Avsnitt 6: Felsökning och underhåll

Avsnitt 7: Ledningsdragningsexempel

7-1 Ledningsdragning och konfiguration. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 78
7-2 Exempel på ledningsdragning för olika tillämpningar. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 79
7-2-1 Nödstoppsknapp med tvåkanaliga ingångar med manuell återställning . . . . . . 79
7-2-2 Tvåhandsingång . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 79
7-2-3 Ingång för användarlägesväljare. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 80
7-2-4 Utgång för förbikopplingens signallampa . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 81
7-2-5 Gränslägesbrytare tvåkanalsingångar och manuell återställning . . . . . . . . . 81
7-2-6 Ingång för säkerhetsljusridån . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 82
7-2-7 Halvledarutgångar för tvåkanalsläge. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 83
7-2-8 Reläutgångar med tvåkanalsläge och EDM-ingång . . . . . . . . . . . . . . . . 84
77

7-1 Ledningsdragning och konfiguration

Tabellen nedan visar metoder för anslutning av ingångsenheter och konfiguration.
Ansluten komponent
Återställ­ningsknapp
Nödstopps­brytare Dörrövervak­ning
Kopplingsschema Konfiguration
Anslut knappen mellan IN0 och T0. Säkerhetsingång använd som "Enkanalsin-
gång" utan testingång. Testutgången används som spänningsmatningsutgång.
IN0 T0 IN1 T1
Anslut brytaren mellan 24 V DC och IN0. Säkerhetsingång använd som "Enkanalsin-
gång" utan testutgång.
IN0 T0 IN1 T1
24 V
Anslut brytarna mellan IN0 och T0, samt IN1 och T1.
Säkerhetsingångar använda som "Tvåkanals­ingång" med testutgång. Testutgångar använ­da som "Pulstestutgång".
IN0 T0 IN1 T1
Säkerhets­ljusridå
OSSD2
OSSD1
Anslut brytarna mellan T0 och IN0, IN. Säkerhetsingångar använda som "Tvåkanals-
ingång" med testutgång. Testutgång använd som "Pulstestutgång".
IN0 T0 IN1 T1
Anslut brytaren mellan 24 V DC och IN0, IN1. Säkerhetsingångar använda som "Tvåkanals-
ingång" utan testutgång.
IN0 T0 IN1 T1
24 V
Anslut OSSD1 och OSSD2 till IN0 och IN1. Säkerhetsingångar använda som "Tvåkanals-
ingång" utan testutgång.
IN0 T0 IN1 T1
OSSD2
OSSD1
78 Avsnitt 7: Ledningsdragningsexempel

7-2 Exempel på ledningsdragning för olika tillämpningar

7-2-1 Nödstoppsknapp med tvåkanaliga ingångar med manuell återställning
Ett exempel på ledningsdragning och konfiguration med DST1-ID12SL-1 visas nedan.
Ledningsdragning
V
IN0
IN1
IN 11
T2
E1: 24 V DC spänningsmatning (S8@@) S1: Nödstoppsbrytare (A165E eller
G
T0
T1
T1
G
A22E) (tvångsbrytande öppningsmekanism)
S2: Återställningsknapp
E1
GND
S1
11
12
21
22
S2
Konfiguration
Parameter­grupp
Säkerhetsin­gång 0
Säkerhetsin­gång 1
Säkerhetsin­gång 11
Testutgång 0 0001 Testutgång 0 läge Pulstestutgång Testutgång 1 0002 Testutgång 1 läge Pulstestutgång Testutgång 2 0003 Testutgång 2 läge Spänningsmatningsutgång
Parameternamn Värde
0008 Säkerhetsingång 0 kanalläge Testpuls från testutgång 0009 Säkerhetsingång 0 testkälla Testutgång 0 0054 Tvåkanalig säkerhetsingång 0/1 läge Tvåkanalsekvivalent 0055 Tvåkanaligt säkerhetsingångsläge 0/1
100 x 10 ms
diskrepanstid 0012 Säkerhetsingång 1 kanalläge Testpuls från testutgång 0013 Säkerhetsingång 1 testkälla Testutgång 1 0052 Säkerhetsingång 11 kanalläge Används som standardingång 0053 Säkerhetsingång 11 testkälla Används inte 0064 Tvåkanalig säkerhetsingång 10/11 läge Enkanaligt
7-2-2 Tvåhandsingång
Ett exempel på ledningsdragning och konfiguration med DST1-ID12SL-1 visas nedan.
Ledningsdragning
V
G
E1
GND
IN0
T0
S11
IN1
T1
IN2
T0
IN3
T1
S12
7-2 Exempel på ledningsdragning för olika tillämpningar 79
E1: 24 V DC spänningsmatning (S8@@) S11, S12: Tvåhandsknappar
Konfiguration
Parameter-
Parameternamn Värde
grupp
Säkerhetsin­gång 0
0008 Säkerhetsingång 0 kanalläge Testpuls från testutgång 0009 Säkerhetsingång 0 testkälla Testutgång 0 0054 Tvåkanalig säkerhetsingång 0/1 läge Tvåkanalskomplementär 0055 Tvåkanaligt säkerhetsingångsläge 0/1 diskrepanstid 100 x 10 ms
Säkerhetsin­gång 1
Säkerhetsin­gång 2
0012 Säkerhetsingång 1 kanalläge Testpuls från testutgång 0013 Säkerhetsingång 1 testkälla Testutgång 0 0016 Säkerhetsingång 2 kanalläge Testpuls från testutgång 0017 Säkerhetsingång 2 testkälla Testutgång 1 0056 Tvåkanalig säkerhetsingång 2/3 läge Tvåkanalskomplementär 0057 Tvåkanaligt säkerhetsingångsläge 2/3 Avvikelsetid 100 x 10 ms
Säkerhetsin­gång 3
0020 Säkerhetsingång 3 kanalläge Testpuls från testutgång
0021 Säkerhetsingång 3 testkälla Testutgång 1 Testutgång 0 0001 Testutgång 0 läge Pulstestutgång Testutgång 1 0002 Testutgång 1 läge Pulstestutgång
7-2-3 Ingång för användarlägesväljare
Ett exempel på ledningsdragning och konfiguration med DST1-ID12SL-1 visas nedan.
Ledningsdragning
V
G T0 T1
IN1
IN1
IN2
IN3
T0
IN4
T1
T0
IN5
IN6
IN7
T1
T0
T1
E1: 24 V DC
spänningsmatning (S8@@)
S1: Användarlägesknapp
E1
GND
S1
Konfiguration
Parameter­grupp
Säkerhetsin­gång 0
Säkerhetsin­gång 1
Säkerhetsin­gång 2
Säkerhetsin­gång 3
Säkerhetsin­gång 4
Säkerhetsin­gång 5
Säkerhetsin­gång 6
Säkerhetsin­gång 7
Testutgång 0 0001 Testutgång 0 läge Pulstestutgång
Parameternamn Värde
0008 Säkerhetsingång 0 kanalläge Testpuls från testutgång
0009 Säkerhetsingång 0 testkälla Testutgång 0
0054 Tvåkanalig säkerhetsingång 0/1 läge Enkanaligt
0012 Säkerhetsingång 1 kanalläge Testpuls från testutgång
0013 Säkerhetsingång 1 testkälla Testutgång 0
0016 Säkerhetsingång 2 kanalläge Testpuls från testutgång
0017 Säkerhetsingång 2 testkälla Testutgång 0
0056 Tvåkanalig säkerhetsingång 2/3 läge Enkanaligt
0020 Säkerhetsingång 3 kanalläge Testpuls från testutgång
0021 Säkerhetsingång 3 testkälla Testutgång 0
0024 Säkerhetsingång 4 kanalläge Testpuls från testutgång
0025 Säkerhetsingång 4 testkälla Testutgång 0
0058 Tvåkanalig säkerhetsingång 4/5 läge Enkanaligt
0028 Säkerhetsingång 5 kanalläge Testpuls från testutgång
0029 Säkerhetsingång 5 testkälla Testutgång 0
0032 Säkerhetsingång 6 kanalläge Testpuls från testutgång
0033 Säkerhetsingång 6 testkälla Testutgång 0
0060 Tvåkanalig säkerhetsingång 6/7 läge Enkanaligt
0036 Säkerhetsingång 7 kanalläge Testpuls från testutgång
0037 Säkerhetsingång 7 testkälla Testutgång 0
80 Avsnitt 7: Ledningsdragningsexempel
7-2-4 Utgång för förbikopplingens signallampa
Ett exempel på ledningsdragning och konfiguration med DST1-ID12SL-1 visas nedan.
Ledningsdragning
V
T3
E1: 24 V DC spänningsmatning
(S8@@)
L1: Extern förbigångslampa
G
E1
GND
G
X
L1
Konfiguration
Parametergrupp Parameternamn Värde
Testutgång 3 0004 Testutgång 3 läge Utgång för förbikoppling-
ens signallampa
7-2-5 Gränslägesbrytare tvåkanalsingångar och manuell återställning
Ett exempel på ledningsdragning och konfiguration med DST1-ID12SL-1 visas nedan.
Ledningsdragning
V
G
E1
IN0
T0
IN1
T1
11
IN 11
T1
T2
G
E1: 24 V DC spänningsmatning (S8@@) S1: Säkerhetsbrytare (D4D eller D4B)
(tvångsbrytande öppningsmekanism) S2: Gränslägesbrytare S3: Återställningsknapp
GND
S1
12
23
S2
24
S3
Konfiguration
Parameter­grupp
Säkerhetsin­gång 0
Säkerhetsin­gång 1
Säkerhetsin­gång 11
Testutgång 0 0001 Testutgång 0 läge Pulstestutgång Testutgång 1 0002 Testutgång 1 läge Pulstestutgång Testutgång 2 0003 Testutgång 2 läge Spänningsmatningsutgång
Para-
Värde meter­namn
0008 Säkerhetsingång 0 kanalläge Testpuls från testutgång 0009 Säkerhetsingång 0 testkälla Testutgång 0 0054 Tvåkanalig säkerhetsingång 0/1 läge Tvåkanalsekvivalent 0055 Tvåkanaligt säkerhetsingångsläge 0/1 avvikelsetid 100 x 10 ms 0012 Säkerhetsingång 1 kanalläge Testpuls från testutgång 0013 Säkerhetsingång 1 testkälla Testutgång 1 0052 Säkerhetsingång 11 kanalläge Används som standardingång 0053 Säkerhetsingång 11 testkälla Används inte 0064 Tvåkanalig säkerhetsingång 10/11 läge Enkanaligt
7-2 Exempel på ledningsdragning för olika tillämpningar 81
7-2-6 Ingång för säkerhetsljusridån
Ett exempel på ledningsdragning och konfiguration med DST1-ID12SL-1 visas nedan.
Ledningsdragning
V
IN0
IN1
T2
E1: 24 V DC spänningsmatning (S8@@)
G
GND
T0
E1
T1
OSSD1
OSSD2
0 V
+24 V
G
0 V
F3SN-A
SändareMottagare
F3SN-A: Säkerhetsljusridå
+24 V
Konfiguration
Parameter­grupp
Säkerhetsin­gång 0
Säkerhetsin­gång 1
Testutgång 2 0003 Testutgång 2 läge Spänningsmatningsutgång
Para-
Värde meter­namn
0008 Säkerhetsingång 0 kanalläge Används som säkerhetsingång
0009 Säkerhetsingång 0 testkälla Används inte 0054 Tvåkanalig säkerhetsingång 0/1 läge Tvåkanalsekvivalent 0055 Tvåkanaligt säkerhetsingångsläge 0/1
100 x 10 ms
avvikelsetid 0012 Säkerhetsingång 1 kanalläge Används som säkerhetsingång
0013 Säkerhetsingång 1 testkälla Används inte
82 Avsnitt 7: Ledningsdragningsexempel
7-2-7 Halvledarutgångar för tvåkanalsläge
Ett exempel på ledningsdragning och konfiguration med DST1-MD16SL-1 visas nedan.
Ledningsdragning
V1
OUT (ut)
0
OUT (ut)
1
E1: 24 V DC spänningsmatning (S8@@) L1, L2: Laster
GND
Konfiguration
Parameter­grupp
Säkerhetsut­gång 0
Säkerhetsut­gång 1
G1 G1
E1
G1
L1
L2
Parameternamn Värde
0006 Säkerhetsutgång 0 kanalläge Säkerhetspulstest 0014 Tvåkanals säkerhetsingång 0/1 läge Tvåkanaligt 0007 Säkerhetsutgång 1 kanalläge Säkerhetspulstest
7-2 Exempel på ledningsdragning för olika tillämpningar 83
7-2-8 Reläutgångar med tvåkanalsläge och EDM-ingång
Ett exempel på ledningsdragning och konfiguration med DST1-MRD08SL-1 visas nedan.
Ledningsdragning
V0
G0
GND
IN0
T0
E1
KM1
KM2
V1
G1
E2
GND
OUT (ut)
0
OUT (ut)
1
C1C0
F1
KM1 KM2
KM1
KM2
F2
E1, E2: 24 V DC spänningsmatning (S8@@) KM1, KM2: Magnetiska kontaktorer M: Trefasmotor F1, F2: Säkringar
Konfiguration
Parameter­grupp
Säkerhetsin­gång 0
Testutgång 0 0001 Testutgång 0 läge Pulstestutgång Säkerhetsut-
gång 0 Säkerhetsut-
gång 1
Parameternamn Värde
0015 Säkerhetsingång 0 kanalläge Testpuls från testutgång 0016 Säkerhetsingång 0 testkälla Testutgång 0 0029 Tvåkanalig säkerhetsingång 0/1 läge Enkanaligt
0006 Säkerhetsutgång 0 kanalläge Används 0010 Tvåkanals säkerhetsingång 0/1 läge Tvåkanaligt 0007 Säkerhetsutgång 1 kanalläge Används
M
84 Avsnitt 7: Ledningsdragningsexempel

Bilagor

A DeviceNet fördefingerade meddelanden . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 87
B Beräknade värden för PFD och PFH . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 97
85
86

A DeviceNet fördefingerade meddelanden

DeviceNet Fördefingerade meddelanden från masterenheten till säkerhetsanslutningen i serie DST1 kan an­vändas för att läsa eller skriva valfri parameter till en viss säkerhetsanslutning i serie DST1. Säkerhetsanslut­ningen i serie DST1 behandlar de kommandon som sänds från masterenheten och skickar tillbaka svar.
A-1 Grundformat för Fördefingerade meddelanden
Grundformatet för varje kommando och svar visas nedan.
Kommandoblock
Destinationsnodens adress
Destinationsnodens adress
Nodadressen för den enhet som sänder det explicita meddelandet anges med en hexadecimal byte.
Servicekod, klass-ID, instans-ID och attribut-ID
Detta är parametrarna som används för att ange kommando, processobjekt och processinnehåll. Anm: Antalet byte som används för klass-ID, instans-ID och attribut-ID beror på masterenheten. När sän-
daren är OMRON DeviceNet Master, är klass-ID och instans-ID 2 byte (4 siffror) vardera och attribut­ID är 1 byte (2 siffror).
Data
Data behövs inte när ett läskommando används.
Service kod
Klass ID
Instans ID
Attribut ID
Data
Svarsblock
Normalt svarsblock
Antal mottagna byte Källans nodadress Servicekod Data
Felsvarsblock
Antal mottagna byte 0004 hex (fast)
Antal mottagna byte
Antal mottagna byte från källans nodadress anges hexadecimalt. När ett felmeddelande ges för ett explicit meddelande, är antalet byte alltid 0004 hex.
Källans nodadress
Nodadressen för den nod från vilken kommandot sändes ges hexadecimalt.
Servicekod
För normalt genomförande lagras servicekoden som anges i det kommando där biten längst till vänster är PÅ, enligt följande tabell.
Källans nodadress Servicekod Felkod
Funktion Kommandoservicekod Svarsservicekod
Läs data 10 hex 90 hex Skriv data 0E hex 8E hex Återställning 05 hex 85 hex Spara 16 hex 96 hex
När ett felsvar ges för ett Fördefingerat meddelande, är värdet alltid 94 hex.
Data
Läsdata ingår endast när ett läskommando utförs.
Felkod
Det Fördefingerade meddelandets felkod. Mera information finns i listan över felkoder i följande tabell
A-1 Grundformat för Fördefingerade meddelanden 87
Felkoder
Kod Felets namn Orsak
08FF Tjänsten finns inte Fel servicekod. 09FF Felaktigt attributvärde Det angivna attributvärdet understöds inte.
16FF Objektet existerar inte. Det angivna instans-ID understöds inte. 15FF För mycket data Datamängden är större än den tillåtna storleken. 13FF Otillräckliga data Datamängden är mindre än den angivna storleken. 0CFF Objektlägeskonflikt Det angivna kommandot kan inte utföras beroende på ett
20FF Ogiltig parameter Angivna driftkommandodata understöds inte. 0EFF Attributet kan inte ställas in Ett attribut som endast understöds för läsning har utförts
10FF Komponenternas lägen
i konflikt 14FF Attributet understöds inte Det angivna attributet understöds inte. 19FF Lagring misslyckades Data kan inte lagras i minnet. 2AFF Grupp 2 endast allmänt fel på
server
A-2 Fördefingerade meddelanden
Läsning av allmän status
Fördefingerade meddelande
General Status Read (Allmän statusläsning)
Läs/
Funktion Kommando Svar
skriv
Läs Läser den angivna
slavenhetens flaggor (8 bits)
Service­kod
0E hex 95 hex 01 hex 65 hex - 1 byte
Data har skrivits utanför det giltiga området.
internt fel.
för en skrivservicekod. Det angivna kommandot kan inte utföras beroende på ett
internt fel.
Det angivna kommandot eller attributet understöds inte, eller inget attribut valt.
Klass-ID Instans-IDAttribut-IDDatastorlek
Inställning och övervakning av enhetens ledningstid
Fördefingerade meddelande
Unit Maintenan­ce Set Value (Enhetsunder­hållets börvärde)
Unit Maintenance Present Value (Enhetsunderhål­lets ärvärde)
Unit Maintenance Flag (Enhetens underhållsflagga)
Läs/
Funktion Kommando Svar
skriv
Läs Läser börvärdet
för enhetens ledningstid (enhet: 0,1 h).
Skriv Skriver börvärdet
för enhetens ledningstid (enhet: 0,1 h).
Läs Läser ärvärdet
för enhetens ledningstid (enhet: 0,1 h).
Läs Läser övervak-
ningsstatus för enhetens ledningstid.
Service­kod
0E hex 95 hex 01 hex 73 hex - 4 byte
10 hex 95 hex 01 hex 73 hex 4 byte
0E hex 95 hex 01 hex 71 hex 4 byte
0E hex 95 hex 01 hex 72 hex 1 byte
Klass-ID Instans-IDAttribut-IDDatastorlek
0000 0000 till FFFF FFFF hex (0 till 4 294 967 295)
0000 0000 till FFFF FFFF hex (0 till 4 294 967 295)
0000 0000 till FFFF FFFF hex (0 till 4 294 967 295)
00 hex: Inom områ­det 01 hex: Utanför om­rådet (över övervakningsvärdet)
88 A DeviceNet fördefingerade meddelanden
Inställning och övervakning av en säkerhetsingång
Fördefingerat meddelande
Terminal Main­tenance Infor­mation Monitor Mode (Övervaknings­läge för anslut­ningsunderhåll ets information)
Input Set Value for Total ON Time or Contact Operation Counter (Ingångens börvärde för to­tal påslagnings­tid eller kontaktväx­lingsräknare)
Input Total ON Time or Contact Operation Counter Read (Läsning av in­gångens totala påslagningstid eller kontaktväx­lingsräknare)
Input Total ON Time or Contact Operation Counter Reset (Återställning av ingångens totala påslag­ningstid eller kontaktväx­lingsräknare)
Läs/
Funktion Kommando Svar
skriv
Läs Läser övervaknings-
läget för underhålls­information för ingången (1 till 12) som anges av instans-ID.
Skriv Skriver övervak-
ningsläget för under­hållsinformation för ingången (1 till 12) som anges av instans-ID.
Läs Läser börvärdet för
total påslagningstid (enhet: s) eller antal kontaktväxlingar (enhet: antal) för ingången (1 till 12) som anges av instans-ID
Skriv Skriver börvärdet
för den totala PÅ-tiden (enhet: s) eller antal kontakt­växlingar (enhet: an­tal) för ingången (1 till 12) som anges av instans-ID
Läs Läser börvärdet
för den totala PÅ-tiden (enhet: s) eller antal kontakt­växlingar (enhet: antal) för ingången (1 till 12) som anges av instans-ID
Åter-
Återställer den totala
ställ-
påslagningstiden
ning
eller antalet kontakt­växlingar (enhet: antal) för tidsingång (1 till 32) som anges av instans-ID.
Service­kod
0E hex 3D hex 01 till 0C
10 hex 3D hex 01 till 0C
0E hex 3D hex 01 till 0C
10 hex 3D hex 01 till 0C
0E hex 3D hex 01 till 0C
05 hex 3D hex 01 till 0C
Klass-ID Instans-IDAttribut-IDDatastorlek
hex
hex
hex
hex
hex
hex
65 hex 1 byte
00 hex: Läge total påslag­ningstid 01 hex: Läge kontaktväxlingsräk­nare
65 hex 1 byte 00 hex: Läge
total påslagningstid 01 hex: Läge kon­taktväxlingsräknare
68 hex 4 byte
0000 0000 till FFFF FFFF hex (0 till 4 294 967 295)
68 hex 4 byte 0000 0000 till
FFFF FFFF hex (0 till 4 294 967 295)
66 hex 4 byte
0000 0000 till FFFF FFFF hex (0 till 4 294 967 295)
66 hex
A-2 Fördefingerade meddelanden 89
Fördefingerat meddelande
Input Monitor Status for Total ON Time or Contact Ope­ration Counter Read (Ingångs­övervakning­ens status för total påslag­ningstid eller kontaktväx­lingsräknare)
Safety Input Cause of Error Informa­tion Read (Säkerhetsin­gången orsakar informations­läsfel)
Läs/
Funktion Kommando Svar
skriv
Läs Läser börvärdet
för den totala PÅ-tiden (enhet: s) eller antal kontakt­växlingar (enhet: antal) för ingången (1 till 12) som anges av instans-ID
Läs Avläser orsaken till
normalflagga (1 till 12) angivet av den instans-ID som stänger AV.
Service­kod
0E hex 3D hex 01 till 0C
0E hex 3D hex 01 till 0C
Klass-ID Instans-IDAttribut-IDDatastorlek
hex
hex
67 hex 1 byte
6E hex 0: Inget fel
00 hex: Inom områ­det 01 hex: Utanför området (över övervakningsvärdet)
01 hex: Konfigura­tion ogiltig 02 hex: Externt test signalfel 03 hex: Internt ingångsfel 04 hex: Avvikelsefel 05 hex: Fel i den andra två­kanalsingången
90 A DeviceNet fördefingerade meddelanden
Inställning och övervakning av säkerhetsutgångspunkten
Fördefingerade meddelande
Terminal Main­tenance Infor­mation Monitor Mode Read (Läsning av övervakningslä­ge för anslut­ningsunderhållet s information)
Output Set Value for total påslagningstid eller kontakt­växling (Utgång­ens börvärde för total påslag­ningstid eller kontaktväxlings­räknare)
Output Total ON Time or Contact Operation Coun­ter Read (Läsning av utgångens totala påslag­ningstid eller kontaktväxlings­räknare)
Output Total ON Time or Contact Operation Coun­ter Reset (Återställning av utgångens totala påslagningstid eller kontaktväx­lingsräknare)
Läs/
Funktion Kommando Svar
skriv
Läs Läser övervaknings-
läget för underhålls­information för utgången (1 till 8) som anges av instans-ID.
Skriv Skriver övervak-
ningsläget för under­hållsinformation för utgången (1 till 8) som anges av instans-ID.
Läs Läser börvärdet
för den totala PÅ-tiden (enhet: s) eller antal kontakt­växlingar (enhet: antal) för utgången (1 till 8) som anges av instans-ID
Skriv Skriver börvärdet
för den totala PÅ-tiden (enhet: s) eller antal kontakt­växlingar (enhet: an­tal) för utgången (1 till 8) som anges av instans-ID
Läs Läser börvärdet
för den totala PÅ-tiden (enhet: s) eller antal kontakt­växlingar (enhet: an­tal) för utgången (1 till 8) som anges av instans-ID
Åter-
Återställer den totala
ställ-
påslagningstiden
ning
eller antalet kontakt­växlingar för tidsut­gången (1 till 8) som anges av instans-ID
Service­kod
0E hex 3B hex 01 till 08
10 hex 3B hex 01 till 08
0E hex 3B hex 01 till 08
10 hex 3B hex 01 till 08
0E hex 3B hex 01 till 08
05 hex 3B hex 01 till 08
Klass-ID Instans-IDAttribut-IDDatastorlek
hex
hex
hex
hex
hex
hex
65 hex - 1 byte
65 hex 1 byte 00 hex:
68 hex - 4 byte
68 hex 4 byte 0000
66 hex - 4 byte
66 hex
00 hex: Läge total påslag­ningstid 01 hex: Läge kontakt­växlingsräknare
­Läge total påslagningstid 01 hex: Kontakt-väx­lingsräknarläge
0000 0000 till FFFF FFFF hex (0 till 4 294 967 295)
­0000 till FFFF FFFF hex (0 till 4 294 967 295)
0000 0000 till FFFF FFFF hex (0 till 4 294 967 295)
A-2 Fördefingerade meddelanden 91
Fördefingerade meddelande
Output Monitor Status for Total ON Time o r Co n­tact Operation Counter Read (Läsning av utgångsöver­vakningens övervaknings­status för total påslagningstid eller kontaktväx­lingsräknare)
Safety Output Cause of Error Information Read (Säkerhetsin­gångens orsak till felinformation)
Läs/
Funktion Kommando Svar
skriv
Läs Läser börvärdet
för den totala påslag­ningstiden eller antalet kontaktväx­lingar för utgången (1 till 8) som anges av instans-ID.
Läs Avläser orsaken till
normalflagga (1 till 8) angivet av den instans-ID som stänger AV.
Service­kod
0E hex 3B hex 01 till 08
0E hex 3B hex 01 till 08
Klass-ID Instans-IDAttribut-IDDatastorlek
hex
hex
67 hex - 1 byte
6E hex 0: Inget fel
00 hex: Inom området 01 hex: Utanför områ­det (över övervakningsvärdet)
01 hex: Konfiguration ogiltig 02 hex: Indikering av överspänning 03 hex: Kortslutning indikerad 04 hex: Fastnat i läge hög indikerat 05 hex: Fel i den andra tvåkanalsutgången 06 hex: Internt reläkrets-fel 07 hex: Reläfel 08 hex: Två­kanalsfel 09 hex: Korskoppling indikerad
92 A DeviceNet fördefingerade meddelanden
Inställning och övervakning av säkerhetsutgångspunkten
Fördefingerade meddelande
Terminal Mainte­nance Informa­tion Monitor Mode Read (Läsning av övervaknings­läget för under­hållsinformation för utgången)
Output Set Value for Total On Time or Contact Opera­tion (Utgångens börvärde för total påslagningstid eller kontaktväx­lingsräknare)
Output Total ON Time or Contact Operation Coun­ter Read (Läsning av utgångens totala påslagningstid eller kontaktväx­lingsräknare)
Output Total ON Time or Contact Operation Counter Reset (Återställ­ning av utgångens totala påslagnings­tid eller kontaktväx­lingsräknare)
Output Monitor Status for Total ON Time or Ope­ration Counter Read (Läsning av utgångsöver­vakningens sta­tus för total påslagningstid eller kontaktväx­lingsräknare)
Safety Output Cause of Error Information Read (Läsning av säkerhetsingång­ens orsak till felin­formation)
Läs/
Funktion Kommando Svar
skriv
Service-
Klass-ID Instans-IDAttribut-IDDatastorlek
kod
Läs Läser övervakningslä-
get för underhållsinfor­mation för utgången (1 till 4) som anges av instans-ID.
Skriv Skriver övervaknings-
läget för underhållsin­formation för utgången (1 till 4) som anges av instans-ID.
Läs Läser börvärdet för
den totala PÅ-tiden (enhet: s) eller antal kontaktväxlingar (enhet: antal) för ut­gången (1 till 4) som anges av instans-ID
Skriv Skriver börvärdet
för den totala PÅ-tiden (enhet: s) eller antal kontaktväx­lingar (enhet: antal) för utgången (1 till 4) som anges av instans-ID.
Läs Läser börvärdet för to-
tal påslagningstid (enhet: s) eller antal kontaktväxlingar (enhet: antal) för utgången (1 till 4) som anges av instans-ID.
Åter-
Återställer den totala
ställ-
påslagningstiden eller
ning
antalet kontaktväxling­ar för den tidsutgång (1 till 4) som anges av instans-ID.
Läs Läser den totala på-
slagningstiden eller antalet kontaktväxling­ar (enhet: antal) för utgången (1 till 4) som anges av instans-ID.
Läs Avläser orsaken till
normalflagga (1 till 8) angivet av den instans-ID som stänger AV.
0E hex 09 hex 01 till 04
hex
10 hex 09 hex 01 till 04
hex
0E hex 09 hex 01 till 04
hex
10 hex 09 hex 01 till 04
hex
0E hex 09 hex 01 till 04
hex
05 hex 09 hex 01 till 04
hex
0E hex 09 hex 01 till 04
hex
0E hex 09 hex 01 till 04
hex
65 hex - 1 byte
65 hex 1 byte 00 hex: Läge
68 hex - 4 byte
68 hex 4 byte 0000 0000
66 hex - 4 byte
66 hex
67 hex - 1 byte
76 hex 0 = Inget fel
00 hex: Läge total på­slagningstid 01 hex: Läge kontakt­växlingsräknare
­total påslagningstid 01 hex: Kontakt­växlingsräknarläge
0000 0000 till FFFF FFFF hex (0 till 4 294 967 295)
­till FFFF FFFF hex (0 till 4 294 967
295)
0000 0000 till FFFF FFFF hex (0 till 4 294 967 295)
00 hex: Inom området 01 hex: Utanför området (över övervakningsvärdet)
01 hex: Konfiguration ogiltig 02 hex: Överlast indikerad 05 hex: Fastnat i läge hög indikerat. 06 hex: Underström indikeras för förbikopplingens signallampa.
A-2 Fördefingerade meddelanden 93
Inställning och övervakning av drifttiden
Fördefingerat meddelande
Set Value for Operation Time Monitor (Börvärde för drifttidsöver­vakning)
Present Value for Operation Time Monitor (Ärvärde för drifttidsöver­vakning)
Monitor Status Value for Ope­ration Time Monitor Read (Läsning övervaknings­statusvärde för drifttidsö­vervakning)
Läs/
Funktion Kommando Svar
skriv
Läs Läser övervaknings-
värdet för tiden (enhet: ms) efter att utgången (1 till 8) som anges av instans-ID slås på tills motsvarande ingång slås PÅ.
Skriv Skriver övervak-
ningsvärdet för tiden (enhet: ms) efter att utgången (1 till 8) som anges av instans-ID slås på tills motsvarande ingång slås PÅ.
Läs Läser ärvärdet för
tiden (enhet: ms) efter att utgången (1 till 8) som anges av instans-ID slås på tills motsvarande ingång slås PÅ.
Läs Läser övervaknings-
status för tiden (enhet: ms) efter att utgången (1 till 8) som anges av instans-ID slås på tills motsvarande ingång slås PÅ.
Service­kod
0E hex 97 hex 01 till 10
10 hex 97 hex 01 till 10
0E hex 97 hex 01 till 10
0E hex 97 hex 01 till 10
Klass-ID Instans-IDAttribut-IDDatastorlek
hex
hex
hex
hex
67 hex - 2 byte
67 hex 2 byte 0000 0000
till FFFF FFFF hex (0 till 65535)
65 hex - 2 byte
66 hex - 1 byte
0000 0000 till FFFF FFFF hex (0 till 65535)
0000 0000 till FFFF FFFF hex (0 till 65535)
00 hex: Inom områ­det 01 hex: Utanför om­rådet (över övervakningsvärdet)
Inställning behåll/rensa för kommunikationsfel (testutgång)
Fördefingerat meddelande
Setting for Output Status (Hold or Cle­ar) after Com­munications Error (Inställ­ning för utgångssta­tus (behåll eller rensa) efter kommu­nikationsfel)
Setting for Output Status (Hold or Cle­ar) after Com­munications Error (Inställ­ning för utgångssta­tus (behåll eller rensa) efter kommu­nikationsfel)
Läs/
Funktion Kommando Svar
skriv
Läs Läser av om behåll
eller rensa anges
Service­kod
Klass-ID Instans-IDAttribut-IDDatastorlek
0E hex 09 hex 01 till 04
hex
05 hex - 1 byte
som utgångsstatus efter ett kommuni­kationsfel för utgången (1 till 32) som anges av instans-ID. Inställ­ningen kan avlä­sas för ett angivet antal punkter.
Skriv Sätter antingen
behåll eller rensa
10 hex 09 hex 01 till 04
hex
05 hex 1 byte
som utgångsstatus efter ett kommuni­kationsfel för en utgång (1 till 32) som anges av instans-ID. Inställ­ningen kan avlä­sas för ett angivet antal punkter.
00 hex: Rensa 01 hex: Hållfrek­vens
00 hex: Rensa 01 hex: Håll­frekvens
Obs: Den förvalda inställningen alla utgångar är rensa (0).
94 A DeviceNet fördefingerade meddelanden
Skrivning av underhållsinformation
Fördefingerat meddelande
Läs/
Funktion Kommando Svar
skriv
ServicekodKlass-ID Instans-IDAttribut-IDDatastorlek
Maintenance Counter Save (Spara under­hållsräknare)
Spara Sparar underhålls-
räknaren i slaven­hetens minne
16 hex 95 hex 01 hex
A-3 Användning av Fördefingerade meddelanden
Följande exempel visar hur Fördefingerade meddelanden används med säkerhetsanslutningen i serie DST1 med en CS1W-DRM21 DeviceNet-enhet (Master).
Exempel: Läsning av övervakningsstatus för drifttidsövervakaren
Exempelvillkor
Enhetsnodadressen i DeviceNet-enheten: 05 Enhetsnummer: 0 Enhetsadress: FE hex (eller 10 hex) DST1 nodadress: 11
Ladderprogram
DeviceNet-enhet
CMND
S D C
Sänder Fördefingerat meddelande
DeviceNet-nätverk
ingång 1
ingång 2
Normal ingångsflagga
Kommandots detaljer
[CMND S D C] S: D01000 D (första svarsord): D02000 C: D00000
DST1
ingång 2ingång 1
Avvikelsetid
AV
AV
Avvikelsetid
Fel
AV
A-3 Användning av Fördefingerade meddelanden 95
Innehållet i S
Adress Innehåll Betydelse
D01000 2801 hex Kommandokod D01001 0B0E hex DST1 nodadress: 11
Servicekod: 0E hex D01002 003D hex Klass-ID: 003D hex D01003 0001 hex Instans-ID: 0001 hex D01004 6E** hex Attribut-ID: 6E@@ hex (ställ in valfritt värde för tomma rutor.)
Innehållet i C
Adress Innehåll Betydelse
D00000 0009 hex Antalet byte i kommandodata D00001 0009 hex Antalet byte i svarsdata D00002 0000 hex Destinations-DeviceNet-enhetens nätverksadress: 0 D00003 05FE hex Destinations-DeviceNet-enhetens nodadress: 5
Destinations-DeviceNet-enhetens adress: FE hex (eller 10 hex) D00004 0000 hex Svar krävs
Kommunikationsport nummer: 0
Antal försök: 0 D00005 003C hex Svarsövervakningstid: 6 s
Svar
Innehållet i D
Adress Innehåll Betydelse
D02000 2801 hex D02001 0000 hex D02002 0003 hex D02003 0B8E hex Svarets källnodsadress: 11 (0B hex)
Normalt genomförande: 8E hex D02004 0400 hex Säkerhetsingångens orsak till felinformation:
96 A DeviceNet fördefingerade meddelanden

B Beräknade värden för PFD och PFH

Beräknade värden för PFD och PFH för säkerhetsanslutningar i serie DST1 anges i följande tabeller. Värde­na måste beräknas för komponenterna i systemet för att överensstämma med den SIL-nivå som krävs för tillämpningen.
B-1 Beräknade PFD-värden
Typ Provintervall (år) PFD
DST1-ID12SL-1 0,25 9,58E-07
0,5 1,92E-06 13,83E-06 27,66E-06
DST1-MD16SL-1 0,25 1,21E-06
0,5 2,41E-06 14,82E-06 29,64E-06
DST1-MRD08SL-1 0,25 5,81E-06
0,5 1,18E-05
VIKTIGT: Provtestintervallet för DST1-MRD08SL-1 får inte överskrida 0,5 år eftersom underhållsin-
tervallet för reläkontakterna inte får överskrida en period av 6 månader för att uppfylla säkerhetskategori 4 enligt EN 954-1.
B-2 Beräknade PFH-värden
Typ PFH
DST1-ID12SL-1 8,75E-10 DST1-MD16SL-1 1,11E-09 DST1-MRD08SL-1 5,24E-09
B-1 Beräknade PFD-värden 97
98 B Beräknade värden för PFD och PFH

Ordlista

Betydelse Beskrivning
anslutning En logisk kommunikationsväg som används för kommunikation mellan enheter. Busoff Ett läge som uppkommer när felfrekvensen i en kommunikationskabel är mycket
hög. Ett fel upptäcks när den interna felräknaren överskrider ett visst tröskelvärde.
(Den interna felräknaren återställs när masterenheten startas eller startas om.) Avikelsetidsfel Tiden från ändring av värdet i en av två ingångar, tills den andra ingången ändras. DeviceNet Safety Ett säkerhetsnätverk som tillför ett säkerhetsprotokoll till DeviceNet, för att uppfylla
IEC61508 SIL3, EN954-1 säkerhetskategori 4. enhet Interna data i en enhet samlade i en grupp som kan hanteras utifrån. enkanalig Endast en ingång eller utgång används. EPI Intervallet för säkerhetsdatakommunikation mellan säkerhetsmaster och
säkerhetsslav. felets låstid Tidsperioden under vilket ett felläge ligger kvar (styrdata, statusdata och
lysdiodsindikering). konfiguration Inställningarna i en utrustning eller i ett nätverk. multi-cast-anslutning Säkerhets-I/O-kommunikation i en 1:n konfiguration (n = 1 till 15). öppen typ Den öppna metoden för säkerhetsanslutning. En av tre typer väljsi inställningarna
för anslutning till en säkerhetsmaster. singlecast-anslutning Säkerhets-I/O-kommunikation i konfiguration 1:1. standard En enhet eller enhetsfunktion för vilken säkerhetsåtgärder inte tillämpas. säkerhetsdata Data med hög tillförlitlighet. säkerhetskedja Den logiska kedjan för att realisera en säkerhetsfunktion som består
av ingångsenheten (givaren), styrutrustningen (inklusive en fjärr-I/O-enhet)
och utgångsenheten (ställdon). säkerhetsprotokoll Kommunikationshierarki som behövs för att skapa mycket tillförlitliga
kommunikationer. säkerhetssignatur Ett certifikat för konfigurationsdata utfärdat av Network Configurator för en enhet.
Enheten verifierar med hjälp av säkerhetssignaturen att konfigurationsdata är korrekta. säkerhetsstyrsystem
(säkerhets-PLC) testpuls En signal som används för att indikera om externa ledningar kommer i kontakt
TUNID UNID för den lokala noden. Oftast ställs TUNID in med Network Configurator. tvåkanalig Använder två ingångar eller utgångar parallellt, för att skapa redundans. Tvåkanalsekvivalent Inställning för att utvärdera att två logiska lägen är ekvivalenta. Tvåkanalskomplementär Inställning för att utvärdera att två logiska lägen är komplementära. UNID En identitetsbeteckning som anger en enhet i alla nätverksdomäner.
vilodata Data som sänds när ursprungsprogrammet inte kan köras.
Ett styrsystem med hög tillförlitlighet som används för säkerhetsstyrning.
med spänningsmatningen (positiv) eller att det inte finns kortslutningar mellan
signalledningar.
Beteckningen är en kombination av nätverksadressen och nodadressen.
99
Loading...