Morsø S80-90 User Manual

1
DK ENG
Morsø S80-90
DK Installations- og betjeningsvejledning
UK Instructions for installation and use
2
INDHOLD · CONTENTS
DK 1.0 Installation af Deres Morsø ovn .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. 5
2.0 Fyringsteknik/Brugen af Deres ovn . .. .. .. .. .. .. .. . 16
3.0 Regelmæssig vedligeholdelse af ovnen. .. .. .. .. .. .19
4.0 Tekniske data.. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .20
UK 1.0 Installing your Morsø stove .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. . 23
2.0 Firing/using the stove .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .32
3.0 Routine stove maintenance .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .35
3
DK ENG
Installations- og betjeningsvejledning
Morsø S80-90
MORSØ JERNSTØBERI A/S . DK-7900 NYKØBING MORS
E-Mail: stoves@morsoe.com · Website: www.morsoe.com
EN 13240 · SINTEF 110-0352
4
Til lykke med Deres nye Morsø ovn!
Morsø, som er den største udbyder på det danske marked, har siden 1853 fremstillet brændeovne af den højeste kvalitet. Hvis De blot følger omstående instruktioner, er vi sikre på, at De også vil få nytte og glæde af Deres nye ovn i mange år.
1.0 Installation af Deres morsø ovn Side nr
1.1 Udpakning af ovnen 5
1.2 Opstilling af ovnen 5
1.3 Skorstensfejer 5
1.4 Ovnens placering/Afstandskrav 5
1.5 Skorstenen 11
1.6 Tilslutning til muret skorsten 11
1.7 Tilslutning til stålskorsten 12
1.8 Trekkforhold 12
2.0 Fyringsteknik/Brugen af Deres ovn 14
2.1 Optænding og fyringsintervaller 15
3.0 Regelmæssig vedligeholdelse af ovnen 17
3.1 Udvendig vedligeholdelse 17
3.2 Indvendig vedligeholdelse 17
3.3 Rensning af ovnen 18
4.0 Tekniske Data 18
Indhold
Prøvningsattest - skal følge ovnen
Den danske Brændeovnsbekendgørelse trådte ikraft den 1. januar 2008. I forbindelse med ind­førelsen af Brændeovnsbekendgørelsen er det et krav, at der med brændeovnen følger en prøv­ningsattest, der er udstedt af det akkrediterede prøvningsinstitut, der har udført miljøafprøv­ningen på ovnen. Prøvningsattesten er vedlagt i ovnen og skal opbevares af ejeren og følge ovnen i ovnens leve­tid. Efter installation af brændeovnen og godkendelse af en skorstensfejer skal skorstensfejeren underskrive prøvningsattesten som dokumentation på, at ovnen opfylder miljøkravene i hen­hold til Brændeovnsbekendgørelsen.
Ekstra tilbehør
Til Morsø ovnene tilbydes et omfattende skorstens-, gulvplade- og tilbehørsprogram, der kan lette den daglige betjening og vedligeholdelse af Deres Morsø ovn.
5
DK ENG
1.1 Udpakning af ovnen
Morsø S80-90 ovnen vejer 120 kg. For at undgå skamferinger i forbindelse med udpakning og montering af ovnen anbefales det at være 2 personer til dette arbejde.
Ovnen er egnet til intermitterende brug.
1.2 Opstilling af ovnen
Man skal være opmærksom på nationale og lokale bestemmelser vedrørende opstilling af bræn­deovne. Samtidig skal man følge de lokale bestemmelser med hensyn til tilslutning til skorsten samt opstilling af skorstene. Spørg evt. Deres skorstensfejer til råds. Det er dog Dem selv, Deres tekniske rådgiver eller håndværker, der er ansvarlig for, at de nationale og lokale bestemmelser overholdes.
1.3 Skorstensfejer
Det kan, som nævnt, være klogt at rådføre sig med den lokale skorstensfejer inden opstilling af ovnen. Under alle omstændigheder skal skorstensfejeren underrettes, når brændeovnen er op­stillet. Skorstensfejeren foretager et check af installationen, og der aftales fejningsterminer. Hvis skorstenen ikke har været i brug i nogen tid, bør den undersøges for revnedannelser, fuglereder m.v., inden den igen tages i brug.
1.4 Ovnens placering/Afstandskrav.
Kravene til indsatsovnens placering og afstandskrav er afhængig af i hvilket miljø indsatsen placeres i
A. Som indbygning i murværk eller i eksisterende pejseåbning B. Specialbygget pejsemiljø i brændbare omgivelser
A. Indbygning i murværk eller i eksisterende pejseåbning
Indsatsovnen er hovedsagligt beregnet til indbygning i murværk eller i eksisterende pejseåbning. De tilstødende materialer skal være ubrændbare. Et lag tapet bliver normalt, når det er påsat murværk, betragtet som ikke-brændbart materiale. Et ikke brændbart underlag skal dække gulvet mindst 300 mm. foran fyrdøren, og mindst 150 mm. til hver side foran fyråbningen. Vær opmærksom på at gulvet skal kunne bære installationen.
Kun når ovnen placeres op ad brændbart materiale, stilles der krav til afstand. Der gælder følgende afstandskrav.
Møbleringsafstand 1000 mm.
*
Afstand til 90° brændbar sidevæg 400 mm.
**
Højde over brændbar gulv 300 mm.
1.0 Opstilling af Deres Morsø Ovn
6
400*
300
150
300**
Revisions
Rev.
Sign.:
Title:
Principskitse S80-90
S80-90
RSV
Itemno.:
Material:
Weight:
Model no.
Scale:
Format:
Released:
Construction:
indbygget i murværk
B B
A
A
B-B
Revisions
Rev.
Title:
7
DK ENG
Montering
Eksisterende røgspjæld i skorsten fjernes eller låses i åben stilling
Det er vigtigt, at der er nogle millimeter luft mellem pladekassen og det omgivende murværk, da varmeudvidelsen af pladekassen ellers kan forårsage revnedannelse i murværket.
Som udgangspunkt kan man regne med en indfatningsåbning på 870 mm.x545 mm.x510mm. (bredde x højde x dybde) i murværket.
Indsatsen skal rettes op ved hjælp af stilleskruerne, så indsatsen står vandret. Bemærk, at kassen skal være plan med murværket.
Forbindelsen mellem indsatsen og skorstenen udføres med et ø 150 mm røgrør, som fastgøres i røgrørsstudsen.
Mellem røgrøret og den murede skorsten tætnes med ildfast mørtel. En varmeudvidelse af røgrøret kan forårsage revnedannelse i den ildfaste mørtel. Det er derfor vigtigt at bruge en murbøsning og tætningssnor.
Hvis der ikke i forvejen er en renselem som vist på skitserne, kan det være en fordel at montere en. Herved gøres monteringen af røgrøret lettere; men i nogle tilfælde kan det være et krav fra skorstensfejeren.
Til Morsø S80-90 ovnen skal der til­sluttes en 45° rørbøjning eller et flexrør på den støbte røgtud (1). Med rørbøjningen kan man opnå både vandret og lodret røgafgang, afhængig af, hvorledes man vender rørbøjningen under monteringen
Placering af røgledeplader
Røgledepladerne (2) og (3), der er udført i vermiculite, er placeret ved modtagelsen.
Man skal sikre sig, at røgledepla­derne er korrekt monteret inden en optænding af ovnen finder sted. ( se skitse )
2 3 1
8
Ventilationsåbning 500 cm²
B. Specialbygget pejsemiljø i brændbare omgivelser
300
400*
300**
150
Revisions
Rev.
Title:
Principskitse
Material:
Isoleret stålskorsten
Gasbetonsten
Ubrændbar plade
Ventilationsåbning 350 cm²
Ventilationsåbning 500 cm²
9
DK ENG
600
25
100
Min.
5
Revisions
Rev.
Sign.:
Title:
S80-90 Snit
Indsat i special miljø
RSV
15.10.2010
A3
Material:
Format:
Released:
Construction:
Date:
C
C
F F
5
10
Såfremt indsatsovnen opstilles i brændbart miljø skal der bygges et pejsemiljø som indsatsen skal sættes ind i. Pejsemiljøet skal sikre beskyttelse af omgivelserne mod indsatsens varmepå­virkning ved hjælp af afskærmning og ventilation. Der findes utallige individuelle måder at bygge et pejsemiljø på.
Følgende er derfor en principiel vejledning.
Pejsemiljøet, som skal huse indsatsen skal som minimum opbygges af gasbetonsten med en bredde på minimum 100 mm. Benyttes der andre ubrændbare materialer (mursten, rockwool m.m.) skal man sikre sig at isoleringsgraden modsvares.
Man skal sikre sig, at åbningen, hvor indsatsen sættes i, har den rigtige størrelse. I siderne skal der være 5 mm. imellem indsatsens pladekasse og pejsemiljøets væg. Imellem pladekassens bagvæg og pejsemiljøets bagvæg skal der være minimum 100 mm. Åbningen skal som minimum placeres 300 mm. over gulv, hvis det er udført i brændbart materiale
Pejsemiljøet skal have udluftningshuller.
Indløbshullet skal som minimum have et areal på 350 cm², og skal placeres i niveau under ind­satsen. Luften, der kommer igennem indløbshullet skal kunne passere op og forbi indsatsen. Udløbshullet skal som minimum have et areal på 500 cm², og skal placeres i niveau over indsatsen. Udløbshullet skal placeres minimum 600 mm. fra loft.
Lige over udløbshullet skal en ubrændbar plade (25 mm. Rockwool el. tilsvarende) dække henover pejsemiljøet.
Et ikke brændbart underlag skal dække gulvet mindst 300 mm. foran fyrdøren, og mindst 150 mm.til hver side foran fyråbningen.
Vær opmærksom på at gulvet skal kunne bære installationen.
Overholdes ovenstående retningslinjer er det tilladt at placere brændbart materiale op ad pejse­miljøets sider og bagvæg.
*Afstand til 90° brændbar væg foran fyråbningen: 400 mm. **Højde over brændbar gulv: 300 mm. Møbleringsafstand: 1000 mm.
Montering
Indsatsen placeres i pejsemiljøets åbning og rettes op ved hjælp af stilleskruerne, så indsatsen står vandret.
Forbindelsen mellem indsatsen og skorstenen udføres med et ø 150 mm røgrør, som fastgøres til røgrørsstudsen.
Røggastemperaturen i skorsten kan blive høj. Derfor skal man sørge for at afstande til brændbart materialer bliver overholdt.
11
DK ENG
Møbleringsafstand
Den anbefalede møbleringsafstand er 1000 mm, men man bør dog vurdere, om møbler og andet vil blive udtørret af at stå tæt på ovnen. Afstand til brændbart materiale foran ovnen er 1000 mm. En brændeovn bliver varm under fyring. Der skal derfor udvises en fornøden forsigtighed, specielt i.f.m. børns kontakt med ovnen. Ovnen er monteret med et håndtag i rustfrit stål - et materiale der leder varmen dårligt.
1.5 Skorstenen
Hvis lokale bestemmelser tillader det, kan ovnen tilsluttes en skorsten, hvortil der i forvejen er tilsluttet et andet lukket ildsted ( f.eks. en anden brændeovn eller oliefyr ). Men bemærk at en brændeovn ikke må tilsluttes samme skorsten som nye kondenserende oliefyr. Er De i tvivl be­des De kontakte Deres skorstensfejer. Man skal være opmærksom på eventuelle krav til placering af røgrør, hvis to eller flere ildste­der tilsluttes samme skorsten.
Brændeovnen må aldrig tilsluttes en skorsten, hvor et gasfyr er tilsluttet.
En moderne effektiv ovn stiller større krav til Deres skorsten. Lad derfor skorstensfejeren vur­dere skorstenen. Skorstenens lysning skal følge de nationale og lokale bestemmelser. Men generelt bør lys­ningsarealet mindst være 175 cm2 for brændeovne. En for stor skorstenslysning bevirker, at der bruges for meget energi på at få opvarmet skor­stenen til et acceptabelt træk. Er der tale om en muret skorsten med større lysning, anbefales det at isætte en isolerende skorstensforing med den rigtige diameter. Herved opnås et forøget træk og tillige en bedre fyringsøkonomi.
Der stilles ingen krav til nogen bestemt skorstenshøjde, men den skal være så høj, at trækfor­holdene er i orden og røgen ikke generer. Som hovedregel er trækforholdene tilfredsstillen­de, når skorstenen er 4 meter over ovnen og er ført mindst 80 cm over tagrygningen. Placeres skorstenen ved husets sider bør toppen af skorstenen aldrig være lavere end husets tagryg el­ler tagets højeste punkt. Bemærk, at der ofte gælder nationale og lokale bestemmelser med hensyn til placering af skorstene i forbindelse med stråtag. Se afsnittet trækforhold 1.8.
Skorsten og røgrør skal forsynes med renselemme. Størrelsen på renselemme i skorsten skal mindst svare til skorstenens lysningsareal.
Skorstenen skal være tilgængelig for udvendigt eftersyn, og der skal være mulighed for adgang til renselemme og til skorstenen, hvis den skal renses fra toppen (eks. stålskorstene).
1.6 Tilslutning til muret skorsten
I den murede skorsten fastmures en røgrørsbøsning, og røgrøret føres ind i denne. Røret må ikke stikkes ind i selve skorstensåbningen, men kun gå til den indvendige side af skorstenslysningen. Samlingerne ved ovn/rør og rør/murbøsning skal tætnes med den vedlagte glassnor. Normalt behøver man ikke tætne mellem evt. rørsamlinger.
Evt. overgang fra lodret til vandret røgrør kan med fordel monteres med en blød bøjning for at undgå tab af skorstenstræk.
Dimensioneringen af røgrør skal følge de nationale og lokale bestemmelser. Morsø anbefaler dog, at røgrør udføres i 2 mm stålplade, da det vil forlænge røgrørets levetid.
Loading...
+ 25 hidden pages