LDT Littfinski Daten Technik M-DEC-DC-F Operation Instruction [nl]

LDT Littfinski Daten Technik M-DEC-DC-F Operation Instruction

Littfinski DatenTechnik (LDT)

Gebruiksaanwijzing

4-Voudige decoder voor gemotoriseerde (wissel-) aandrijvingen

met externe voedingsmogelijkheid

uit de Digital-Profi-Serie !

M-DEC-DC-F Art.-Nr.: 410412

>> Gebouwde module <<

Geschikt voor het DCC-format:

bijv. Lenz-, Arnold-, Roco-, LGB-Digital, Intellibox, TWIN-CENTER, Digitrax, Zimo, Märklin-Digital=, EasyControl, KeyCom-DC, ECoS, DiCoStation e.d.

(wissels stellen ook mbv. Lokmaus 2® of R3® mogelijk)

Voor het digitaal aansturen van:

Þmaximaal vier wisselmotoren.

(bijv. aandrijvingen van Fulgurex, Pilz of Hoffmann/Conrad)

Þmotorstroom per uitgang tot 1A.

Dit product is geen speelgoed! Niet geschikt voor kinderen jonger dan 14 jaar. Het bouwpakket bevat kleine onderdelen. Daarom buiten bereik houden van kinderen onder 3 jaar! Bij verkeerd gebruik bestaat gevaar voor verwonding door scherpe randen en punten! Bewaar deze gebruiksaanwijzing op een veilige plaats.

CE Art.-Nr.:

24 00 05

Blauwe punt

Voorwoord / veiligheidsaanwijzingen:

U heeft voor uw modelspoorbaan de 4-voudige decoder M-DEC uit het assortiment van Littfinski DatenTechnik (LDT) verkregen.

Wij wensen u veel plezier met dit product!

De M-DEC-DC (blauwe sticker op de ontvangerbouwsteen) is geschikt voor het DCC dataformat, zoals dit o.m. in de systemen van Arnold-Digital, Intellibox, Lenz-Digital Plus,

Roco-Digital, TWIN-CENTER, Digitrax, LGB-Digital, Zimo, Märklin-Digital=, EasyControl, KeyCom-DC, ECoS en

DiCoStation gebruikt wordt.

Met de decoder M-DEC kunnen de wissels niet alleen over wisseladressen, maar ook over locadressen aangesproken worden. Daarmee is het mogelijk de wissels bijv. over de functietoetsen F1 t/m F4 v/d Lokmaus2® en R3® te stellen.

U krijgt op de decoder 24 maanden garantie, (geldt uitsluitend voor de gebouwde module).

Lees deze gebruiksaanwijzing zorgvuldig door. Bij schade, die door het niet opvolgen van de handleiding ontstaat, vervalt de aanspraak op garantie. Voor latere schades, die daaruit voortkomen, zijn wij niet aansprakelijk.

Decoder op de digitalebaan aansluiten:

Belangrijk: Voer a.u.b. alle aansluitwerkzaamheden uit bij uitgeschakelde rijspanning door (de Stop-toets v/d besturingseenheid te drukken of de netstekker(s) uit het stopcontact te trekken).

De decoder krijgt de digitaalinformatie via de aansluitklemmen KL2. Voedt u deze daarmee danwel via een aansluitrail of beter nog direct uit de besturingseenheid of een booster, omdat de decoder dan storingsvrije data ter beschikking staat.

DCC-digitaalsystemen gebruiken verschillende kabelkleuren resp. kenmerken voor de beide digitaalleidingen. Deze kenmerken staan naast de klemmen KL2, maar hoeven niet absoluut aangehouden te worden, omdat de decoder het digitaalsignaal automatisch juist verwerkt.

De decoder krijgt zijn voedingsspannings via de aansluitklemmen KL1. De spanning mag in het bereik van 12..18V~ (wisselspanningsuitgang van een modelspoortransformator) of 15...24V= (gelijkspanning uit een schakelende netvoedingsadapter) liggen.

Indien u de decoder M-DEC niet uit een afzonderlijke transformator voedt, dan kunt u met twee draden de klemmen

KL1 en KL2 doorverbinden. De decoder wordt dan volledig uit de digitale stroomvoorziening gevoed.

Aanleren van het decoderadres:

Voor het aanleren van het decoderadres moet aan aansluiting 1 (klemmen KL9) een gemotoriseerde wisselaandrijving aangesloten zijn.

Schakel de voedingsspanning voor uw modelspoorbaan in.

Draai de snelheid van alle aangesloten rijregelaars op nul.

Druk op programmeerknop S1.

De motor zou nu in een 1,5 secondenritme kort moeten aanlopen. Dit is het teken, dat de decoder zich in de leermodus bevindt.

Gebeurt dit niet, dan is mogelijk de oorzaak, dat de gemotoriseerde wisselaandrijving is voorzien van richtingsdioden. Schakel de modelbaan uit en verwissel de aansluitdraden bij uitgang 1. De motor zou nu na het inschakelen in een 1,5 secondenritme moeten draaien.

Druk nu op een toets uit een aaneengesloten toetsengroep van vier, die u aan de decoder wilt toewijzen, via het toetsenbord van de centrale of een handregelaar. U kunt voor het aanleren van het decoderadres echter ook een wissel-schakelopdracht geven m.b.v. een Personal Computer waarop modelbaansoftware is geïnstalleerd.

Opmerking: De decoderadressen voor magneetartikelen zijn in aaneengesloten groepen van vier samengebracht. De adressen 1 t/m 4 vormen de eerste groep, de adressen 5 t/m 8 de tweede enz. Elke decoder M-DEC kan naar eigen inzicht aan een groep worden toegewezen. Welke van de vier wissels van een groep u voor het aanleren gebruikt, speelt hierbij geen rol.

Heeft de decoder het adres begrepen, dan wordt de toewijzing beantwoord, indien de motor iets sneller loopt. Aansluitend loopt de motor weer in het langzamere ritme van 1,5 seconden.

U beëindigt de leermodus van de decoder, door opnieuw op programmeerknop S1 te drukken. Het decoderadres is nu blijvend opgeslagen, maar kan zo vaak u wilt gewijzigd worden door voorgaande ’aanleer’ stappen te herhalen.

Als u op de eerste toets van de aangeleerde toetsengroep drukt of een schakelopdracht voor dit wissel m.b.v. de PC zendt, zou de motor tot aan de eindafslag moeten lopen.

Gemotoriseerde wisselaandrijvingen over locadressen (bijv. Lokmaus 2® of R3®) schakelen:

Met de decoder M-DEC-DC is het ook mogelijk, gemotoriseerde aandrijvingen over locadressen te schakelen. Bijvoorbeeld over de functietoetsen F1 t/m F4 van de Lokmaus 2® of R3®.

Met functietoets F1 wordt daarbij de wissel aan uitgang 1, met F2 de wissel aan uitgang 2 enz. gesteld. Elke druk op de functietoets schakelt daarbij de overeenkomende wissel om. Van afbuigen (rond) naar rechtdoor (recht) of omgekeerd.

Ook voor het aanleren van locadressen moet aan aansluiting 1 een gemotoriseerde wisselaandrijving aangesloten zijn.

Schakel de voedingsspanning van uw modelspoorbaan in.

Stel de snelheid van alle aangesloten rijregelaars resp. Lokmäusen op nul, (middenstand van de rijregelaar).

Druk op de programmeerknop S1.

De motor zou nu in een 1,5 secondenritme kort moeten aanlopen. Dit is het teken, dat de decoder zich in de leermodus bevindt.

Stel op één van de ‚Lokmäusen’ het gewenste adres in en draai de rijregelaar uit de midden positie. De wisselaandrijving loopt nu iets sneller. Dit is het teken, dat de wisseldecoder de adrestoewijzing heeft begrepen. De wisseldecoder M-DEC-DC accepteert locadressen tussen

1 en 99.

Draai de snelheidsregelaar weer op nul. De motoraandrijving zal aansluitend weer langzamer lopen.

Druk opnieuw op de programmeerknop S1 om het leermodus te beëindigen.

Als u nu drukt op functietoets F1, kunt u de wissel aan uitgang 1 met elke volgende druk op de functietoets omschakelen.

Zijn ook aan de uitgangen 2 t/m 4 van de decoder M-DEC-DC wisselaandrijvingen aangesloten, dan kunt u deze onder het aangeleerde locadres met de functietoetsen F2 t/m F4 evenzo met elke functietoetsdruk stellen.

Let op a.u.b.:

Alle 4 decoderuitgangen kunnen een motorstroom van

1A leveren. Omdat de looptijd van de aandrijvingen slechts weinig seconden bedraagt, zijn de decoderuitgangen op een nalooptijd van 10 seconden ingesteld. Dit betekent, dat de betreffende uitgang 10 seconden na het einde van de schakelopdracht spanningsloos wordt geschakeld. Daardoor kan in het geval van een defecte eindschakelaar de aandrijving niet door een duurstroom defect raken.

De motoren van wisselaandrijvingen veroorzaken meestal aanzienlijke elektromagnetische storingen. De decoder

M-DEC is zo ontworpen, dat hij zich daardoor normaalgesproken niet laat beïnvloeden. Zou het toch tot beïnvloeding komen, controleer dan eerst de loop van de motortoevoerleidingen. Deze mogen niet omof over de decoder weggevoerd worden. Verleg de toevoerleidingen zodanig, dat zij recht van de klemmen van de decoder worden weggevoerd. Indien bouwkundige omstandigheden een ongunstige toevoer van de leidingen afdwingen en daardoor storingen in de werking van de decoder ontstaan, breng dan om de beide toevoerleidigen 5 ferrietparels aan. Deze zijn verkrijgbaar in de elektronicavakhandel of bij ons onder de artikelomschrijving ‘FP’. Een andere mogelijkheid is, over de motor een ontstoorcondensator (tussen 1nF en 10nF) te solderen. Bij Fulgurex-aandrijvingen moet deze condensator voor een storingsvrij bedrijf in ieder geval aanwezig zijn.

Toebehoren:

Voor montage van de M-DEC onder de modelspoortafel, bieden wij onder de aanduiding MON-SET montagemateriaal en voor bouwpakketten en gebouwde modules vanaf versie 2.0 onder de aanduiding LDT-01 een passende kunststof behuizing aan.

Aansluitvoorbeelden:

Spannungsversorgung

Digitalinformationen

12 ... 18V~

(von Steuereinheit oder Booster)

15 ... 24V=

 

Pilz/Tillig

Conrad

 

 

M-DEC

 

Hoffmann

1

4

Fulgurex

 

 

 

 

2

3

 

De tekening laat zien, hoe u de verschillende aandrijvingen zonder aanvullende schakelingen direct kunt aansluiten aan de decoder M-DEC.

Meer aansluitvoorbeelden vindt u op onze web-site (www.ldtinfocenter.com) op het Internet in de rubriek ‚Downloads en Aansluitvoorbeelden’.

Problemen oplossen:

Wat te doen, als iets niet functioneert zoals beschreven is?

Wanneer u de decoder als bouwpakket hebt verkregen, moet u allereerst de (polariteit v/d) geplaatste onderdelen kritisch controleren.

Hier volgen enige beschrijvingen van fouten en de daarvan mogelijke oorzaken resp. oplossing(en):

1. Bij het aanleren van het decoderadres beweegt de motor zich welliswaar in een ritme van 1,5 seconden, maar reageert hij bij geen enkele toetsdruk met een sneller bewegingsritme.

Verstoorde digitaalinformatie aan KL2 resp. grotere spanningsverliezen in de rails of de bedrading! De decoder niet via de rails, maar door bedrading direct vanaf de centrale of booster voeden. Vergroot bij lange toevoerleidingen de kabeldoorsnede.

De klemmen werden mogelijk zo vast geschroefd, waardoor deze uit de soldering los getrokken zijn.

Controleer de soldeerverbindingen van de klemmen aan de onderzijde van de printplaat en soldeer deze indien noodzakelijk na.

Bij bouwpakketten: Zijn IC4 en IC5 correct ingestoken? Is weerstand R6 daadwerkelijk 220kOhm, of werd hij met de 18kOhm weerstand R5 verwisseld?

2. Na het drukken van programmeerknop S1 schakelt de wisseltong aan uitgang 1 voortdurend in een hoog tempo.

Programmeer de schakeldecoder M-DEC-DC gelijk na het inschakelen van de digitaalcentrale, voordat u met een loc gaat rijden.

RESET de digitaalcentrale. Alle opgeslagen gegevens blijven daarbij behouden, terwijl het adresherhaalgeheugen gewist wordt. Bij de Intellibox en het

TWIN-CENTER drukt u daarvoor bij ingeschakelde toestand de knoppen GO en STOP gelijktijdig, totdat in het display „reset“ verschijnt.

3. De aandrijving loopt niet tot aan de eindschakelaar, maar blijft na een korte looptijd staan. De decoder reageert na enige schakelopdrachten helemaal niet meer.

Treedt voornamelijk op bij Fulgurex-aandrijvingen zonder ontstoor-condensator. Oplossing: Ontstoorcondensator (1nF) direct over de motoraansluitklemmen solderen.

Made in Europe by

Littfinski DatenTechnik (LDT)

Kleiner Ring 9

D-25492 Heist/Germany

Phone: 0049 4122 / 977 381

Fax: 0049 4122 / 977 382

Vertaling: ©12/2013 – Jaap Kramer

Internet: http://www.ldt-infocenter.com

Technische wijzigingen en fouten voorbehouden. © 06/2014 by LDT

Arnold, Märklin, Lenz, Digitrax , Roco en Zimo zijn geregistreerde handelsmerken.

Loading...