LDT Littfinski Daten Technik LS-DEC-NS-F Operation Instruction [nl]

LDT Littfinski Daten Technik LS-DEC-NS-F Operation Instruction

Littfinski DatenTechnik (LDT)

Gebruiksaanwijzing

Lichtsein-decoder

voor met LED’s-uitgevoerde lichtseinen met gemeenschappelijke anode of kathode uit de Digital-Profi-Serie !

LS-DEC-NS-F Art.-Nr.: 515012

>> Gebouwde module <<

Geschikt voor de digitaalsystemen:

Märklin-Motorola en DCC

Voor het direct digitaal aansturen van:

Þten hoogste vier 2- of 3-kleurige seinen evt. voorzien v.e. cijferbak zoals in gebruik bij de Nederlandse Spoorwegen (NS).

Þcijferbak brandt bij langzaam rijden (geel sein).

Þvan stop (rood sein) naar rijden (groen sein) wordt overeenkomstig het grootbedrijf over langzaam rijden (geel) geschakeld.

Natuurgetrouw schakelen v/d seinbeelden door dimfunctie met een korte donkerfase tussen de seinbeelden.

Dit product is geen speelgoed! Niet geschikt voor kinderen jonger dan 14 jaar. Het bouwpakket bevat kleine onderdelen. Daarom buiten bereik houden van kinderen onder 3 jaar! Bij verkeerd gebruik bestaat gevaar voor verwonding door scherpe randen en punten! Bewaar deze gebruiksaanwijzing a.u.b. op een veilige plaats.

CE Art.-Nr.: 44 40 55

Opdruk: Blauwe punt of NS

Voorwoord / veiligheidsaanwijzingen:

U heeft voor uw modelspoorbaan de lichtsein-decoder LS-DEC-NS uit het assortiment van Littfinski DatenTechnik (LDT) gebouwd of als bouwpakket verkregen.

Wij wensen u veel plezier met dit product!

Onze lichtsein-decoder LS-DEC-NS uit de Digital-Profi-Serie kan probleemloos op uw digitale modelspoorbaan worden ingezet.

M.b.v. een stekkerbrug (jumper) kunt u kiezen, of u de decoder op een Märklin-Motorola modelspoorbaan of op een digitaalsysteem conform de DCC standaard wilt aansluiten.

Op de decoder wordt 24 maanden garantie verleend, (geldt uitsluitend voor gebouwde modules).

Lees deze gebruiksaanwijzing zorgvuldig door. Bij schades, die door het niet opvolgen van deze handleiding ontstaan, vervalt de aanspraak op garantie. Voor schades die daaruit voortkomen, zijn wij niet verantwoordelijk c.q. aansprakelijk.

Decoder aan de digitalebaan aansluiten:

Belangrijk: Voer alle aansluitwerkzaamheden uit bij een uitgeschakelde modelbaan, door (transformatoren uit te schakelen of de netstekker(s) te trekken).

De lichtsein-decoder LS-DEC is geschikt voor het DCC dataformat, zoals dit bijvoorbeeld in de systemen Lenz-Digital Plus, Roco-Digital (schakelen mbv. Keyboard of multiMAUS; schakelen m.b.v. Lokmaus 2® en R3® is niet mogelijk), Zimo, LGB-Digital, Intellibox, TWINCENTER, DiCoStation, ECoS, EasyControl, KeyCom-DC en ArnoldDigital / Märklin-Digital= gebruikt wordt, als op positie J2 géén stekkerbrug (jumper) aangebracht is.

Is de stekkerbrug J2 aangebracht, dan kan de decoder op MärklinDigital~ / Märklin Systems resp. Märklin-Motorola banen (bijv.

Control-Unit, Central Station, Intellibox, DiCoStation, ECoS, EasyControl, KeyCom-MM) worden ingezet.

De decoder krijgt de digitaalinformatie via de aansluitklemmen KL2. Voedt u de decoder daarmee via een aansluitrail of beter nog uit een eigen digitale ringleiding die alle decoders voedt, zodat de decoder dan storingsvrije data ter beschikking staat. Let vooral op de kenmerken bij de klemmen KL2.

De naast de klemmen staande kleuraanduidingen 'rood' en 'bruin' zijn bij Märklin-Motorola modelbanen (Märklin-Digital~ / Märklin Systems/ Intellibox / DiCoStation / ECoS / EasyControl) gebruikelijk.

Bij Lenz-digitaalsystemen worden de letters 'J' en 'K' gebruikt.

Als u de decoder op een Arnold-Digital (oud-) resp. Märklin-Digital= modelbaan gebruikt, verbindt u 'zwart' met 'K' en 'rood' met 'J'.

De decoder krijgt zijn voedingsspanning via de twee-polige aansluitklemmen KL1. De spanning moet in het bereik van 14..18V~ liggen, (wisselspanningsuitgang van een modelspoor transformator).

Als u de decoder LS-DEC niet afzonderlijk uit een transformator voedt, kunt u met twee draden de klemmen KL1 en KL2 doorverbinden. De decoder wordt dan volledig uit de digitale stroomvoorziening gevoed.

Seinen aansluiten:

Algemeen:

Aan de lichtsein-decoder LS-DEC kunnen ten hoogste 4 seinen aangesloten worden. Twee seinen per 11-polige klemmenstrook. De beide klemmenstroken zijn identiek opgebouwd. De hierna volgende beschrijvingen hebben voortdurend betrekking op slechts één klemmenstrook. Zoals aan de identieke klemaanduidingen te zien is, geldt dit tevens voor de tweede klemmenstrook.

Gemeenschappelijke aansluiting:

Alle met LED’s uitgevoerde seinen, ongeacht van welke fabrikant, zijn volgens hetzelfde principe opgebouwd. In principe wordt één van beide aansluitingen van alle lichtdioden van een sein aan een gemeenschappelijke draad samengebracht. Al naar gelang, of alle anoden of alle kathoden samengebracht zijn, spreekt men van seinen met een gemeenschappelijke anode resp. gemeenschappelijke kathode.

Gebruikt u seinen met een gemeenschappelijke anode, (bijv. van de firma’s Viessmann of Alphamodell), dan klemt u de draad aan de met ‚+‘ gekenmerkte aansluiting. Bovendien mag in dit geval de stekkerbrug (jumper) J1 niet geplaatst zijn. Gaat het om seinen met een gemeenschappelijke kathode, dan klemt u de gemeenschappelijke aansluiting aan ‚-‘ en wordt de stekkerbrug

(jumper) J1 wel geplaatst.

De tweede aansluiting van iedere lichtdiode wordt naar buiten gevoerd en is meestal aan het einde met een kleur gekenmerkt en van een voorweerstand voorzien.

Voorweerstanden:

Lichtdioden moeten altijd met een geschikte voorweerstand aangesloten worden, omdat zij anders kapot gaan. Om dit te voorkomen, zijn voor alle uitgangen reeds voorweerstanden van 330 Ohm op de printplaat van de lichtsein-decoders LS-DEC aanwezig. Wordt verder geen externe weerstand gebruikt, dan bedraagt de stroom door de lichtdiode ca. 10mA.

Deze weerstand zorgt voor voldoende helderheid.

Om de afzonderlijke draden van de lichtdioden correct aan de klemaansluitingen te kunnen toewijzen, gebruikt u daarvoor de onderstaande seinafbeeldingen. De aanduidingen naast de lichtdioden van de seinen komen niet overeen met de daadwerkelijke kleur, maar duiden de aansluiting op de lichtsein-decoder

LS-DEC aan.

Als u de toewijzing van de afzonderlijke draden naar de lichtdioden niet precies kent, kunt u de aansluitdraad bij wijze van test met de klemmen RT1 of RT2 verbinden. Omdat de decoder na het inschakelen allereerst alle seinen op rood schakelt, zijn deze uitgangen actief.

3-kleurig sein v/d Nederlandse Spoorwegen (NS) met verlichte cijferbak:

 

GN

 

GN1

 

GE

 

GE1

 

RT1

 

GE2

 

RT2

 

GN2

Eerste sein

Tweede sein

Stop

 

Stop

 

rond/rood/-

rond/rood/-

rond/rood/-

rond/rood/-

1

2

3

4

recht/groen/+

recht/groen/+

recht/groen/+

recht/groen/+

Rijden

Langz. rijden

Rijden

Langz. rijden

2-kleurig sein v/d Nederlandse Spoorwegen (NS):

 

GN

 

GN1

 

RT1

 

GE2

Eerste sein

Tweede sein

Stop

 

Stop

 

rond/rood/-

rond/rood/-

rond/rood/-

rond/rood/-

1

2

3

4

recht/groen/+

recht/groen/+

recht/groen/+

recht/groen/+

Rijden

 

Rijden

 

Meer aansluitvoorbeelden vindt u op het Internet op onze website (www.ldt-infocenter.com) in de rubriek „Aansluitvoorbeelden“. Tevens vindt u uitgebreide informatie over de lichtsein-decoder LS-DEC-NS op onze website onder de rubriek „DIGITALKOMPENDIUM“.

Inleren van het decoderadres:

Voor het inleren van de decoderadressen moet stekkerbrug J3 aangebracht zijn.

Schakel de voedingsspanning voor de modelspoorbaan in.

Druk op programmeertoets S1.

Ten minste twee lichtdioden van een sein worden aan de linker klemmenstrook (op deze zijde van de decoder bevindt zich de programmeertoets S1) automatisch elke 1,5 seconden omgeschakeld. Dit is het teken, dat de decoder zich in de leermodus bevindt.

Druk nu op een van de vier toetsen uit een adresgroep, die u aan de linker klemmenstrook van de decoder wilt toewijzen. U kunt voor het inleren van het decoderadres ook een wisselschakelopdracht m.b.v. modelbaansoftware en een Personal Computer geven.

Opmerking: De decoderadressen voor magneetartikelen, waarover ook de seinbeelden geschakeld kunnen worden, zijn in groepen van vier samengesteld. De adressen 1 t/m 4 vormen de eerste groep, de adressen 5 t/m 8 de tweede enz. Iedere decoder LS-DEC kan per klemmenstrook naar eigen inzicht aan een groep toegewezen worden. Op welke van de acht mogelijke toetsen (roodof groen) uit een groep u drukt voor het inleren, speelt hierbij geen rol. De decoder slaat altijd de complete toetsengroep op.

Heeft de decoder het adres begrepen, dan reageert hij op de toewijzing door de lichtdioden iets sneller te laten knipperen. Aansluitend gaan zij weer knipperen in het langzamere tempo van 1,5 seconde.

Ingeval de decoder het adres niet wil inleren, kan dit eventueel daaraan liggen, dat de beide aansluitingen voor de digitaalinformatie (KL2) verwisseld zijn. Om dit te testen, schakelt u de baanspanning uit, verwisseld u de aansluitingen aan KL2 en start u het inleren opnieuw.

Druk opnieuw op de programmeertoets S1. Nu knipperen ten minste twee lichtdioden van een sein aan de rechter klemmenstrook. Programmeer ook hier een (andere) adresgroep, zoals hiervoor werd beschreven.

Druk aansluitend voor de derde keer op programmeertoets S1, om de programmeermodus te beëindigen. Alle seinen worden automatisch op stop (rood) geschakeld.

Seinen schakelen:

In de aansluitvoorbeelden hiernaast, wordt ter verduidelijking de weergave van een uit vier opeenvolgende adressen bestaande adresgroep over 8 toetsen van een schakelbord gebruikt, waarmee wissels of seinen kunnen worden geschakeld. Tussen het betreffende toetsenpaar staan bij wijze van voorbeeld de adressen 1 t/m 4. De beide toetsen rood en groen bij elk adres betreffen de wisselstanden rond en recht resp. het bijbehorende seinbeeld, dat boven resp. onder de toets staat. Het daadwerkelijke adresbereik hangt af van welke adresgroep u bij de programmering hebt gekozen.

Gebruikt u een handregelaar LH100 van de fa. Lenz Elektronik, dan komt rood overeen met de min- en groen overeen met de plustoets.

Staat bijvoorbeeld het eerste sein op rood, dan kunt u met het adres 1 en de toets groen het sein op rijden schakelen.

De met GN gekenmerkte lichtdiode toont dit bij het sein.

Daarbij kunt u zien, hoe het sein van stop (rood) op rijden (groen) over langzaam rijden (geel) gesteld wordt, zoals dit gebruikelijk is bij de Nederlandse Spoorwegen.

Gebruikt u seinen met een verlichte cijferbak, dan brandt deze altijd gelijktijdig met de gele lichtdiode bij langzaam rijden.

Toebehoren:

Voor montage van de printplaat onder uw spoortafel, leveren wij onder de bestelcode MON-SET montagemateriaal en onder de bestelcode LDT-01 een passende behuizing.

Let op a.u.b.:

De lichtsein-decoder LS-DEC schakelt de seinbeelden niet eenvoudig snel om, maar dimt de lichtdioden natuurgetrouw tussen aan en uit en realiseert zelfs tussen de seinbeelden een korte donkerfase. Volgende digitale opdrachten, die gedurende deze omschakeltijd van ca. 0,4 sec. komen, kunnen niet door de decoder worden verwerkt. Laat daarom de omschakelopdrachten elkaar niet te snel opvolgen. Bovendien werkt het natuurgetrouwer wanneer dit langzaam plaatsvindt.

Wanneer stekkerbrug J3 na het inleren van het decoderadres wordt verwijderd, is het geheugen van de lichtsein-decoder LS-DEC beschermd tegen wijzigingen.

Made in Europe by

Littfinski DatenTechnik (LDT)

Kleiner Ring 9

D-25492 Heist/Germany

Phone: 0049 4122 / 977 381

Fax: 0049 4122 / 977 382

Internet: http://www.ldt-infocenter.com

Vertaling: © 07/2011 – Jaap Kramer

Technische wijzigingen en fouten voorbehouden. © 04/2013 by LDT

Märklin en Motorola zijn geregistreerde handelsmerken.

Loading...