King K 010 User Manual [nl]

K 010 - K 011
Kullanma Kılavuzu / Instruction Manual
CooKing
DÜDÜKLÜ TENCERE
PRESSURE COOKER
Model No: K 010 CooKing
Düdüklü Tencere
PARÇALARI
ÜRÜN ÖZELLİKLERİ
Paslanmaz Çelik 18 /10 Cr-NI gövde ve kapak
Paslanmaz çelik ve alüminyumdan mamul kapsül taban
Kapasite Gövde içi
5 lt.
7 lt.
Direktif Standart: 97/23 AT - TS 445 EN 12778
Max Çalıştırma Basıncı : 0,80 bar Azami Güvenlik Basıncı : 1,10 bar
22 cm.
Gövde Tabanı
18 cm.
18 cm.22 cm.
3
4
5
1
2
6
7
2. Emniyet ventili
3. Kademeli Basınç Ayar Ventili (Buhar Boşaltma Kanalı)
4. Paslanmaz çelik kelepçe
5. Paslanmaz çelik kapak
6. Yan sap
7. Paslanmaz çelik gövde
BAKIM, ONARIM VE KULLANIMDA UYULMASI GEREKEN KURALLAR
Düdüklü tencerenizi amacı dışında kullanmayınız.
Pişirme sonrası buharı tamamen boşalmamış basınç altındaki düdüklü
tencerenizi sadece yan saplarından tutarak dikkatli taşıyınız.
Düdüklü tencerenizi hiçbir zaman zorlayarak açmayınız, iç basıncının düşmüş
olduğundan emin olduktan sonra açınız.
Düdüklü tencerenizi içinde sıvı olmadan asla kullanmayınız. Bu durum ciddi
yaralanmalara ve hasarlara neden olabilir.
Düdüklü tencerenizi 2/3 den fazla doldurmayınız. Pirinç, kompostolar ve suyu alınmış sebzeler gibi pişirme esnasında genleşen besinler için düdüklü tencerenizi yarıya kadar doldurun, kesinlikle daha fazla doldurmayınız.
Uygun ısı kaynakları kullanınız.
Bezelye gibi besinlerin kapak açılınca dışarı sıçramaması için düdüklü tencerenizi hafifçe salladıktan sonra kapağını açınız.
Düdüklü tencerenizi basınç altında yağ ile patates kızartmak gibi amaçlar için kullanmayınız.
Her kullanım öncesi ventillerin tıkalı olmadığından emin olunuz.
Temizlik ve bakım talimatları dışında, düdüklü tencerenin güvenlik tertibatlarına müdahale etmeyiniz.
Düdüklü tencerenizi açmadan önce basıncın tamamen çıkarılmış olduğundan emin olun.
Düdüklü tencerenizi asitli ve tuzlu yiyecekleri saklamak için kullanmayınız.
*ilk kullanımdan önce düdüklü tencerenizin kapağını, contasını ve gövdesini bulaşık deterjanı ile bol sıcak suda yıkayınız.
Kapak açma/kapama
Kapak Açma:
Düdüklü tencerenizin devrilmeyecek şekilde düz bir yüzey üzerine oturmasına dikkat ederek,kapak üzerindeki açma/kapama kolunu yine kol üzerinde gösterilen açma yönünde döndürerek açınız. Tencerenizin kapağını açmak için asla kuvvet uygulamayınız.
Kapak Kapatma:
Düdüklü tencerenizin devrilmeyecek şekilde düz bir yüzey üzerine oturmasına dikkat ederek, kapak üzerindeki açma/kapama topuzu yine kapak üzerinde gösterilen kapatma yönünde döndürerek kapatınız.
Düdüklü Tencerenin Doldurulması
Düdüklü tencerenizi kesinlikle susuz çalıştırmayınız. Çalıştırma esnasında minumum 2 baıdak (25 d) maximum gövde yüksekliğinin 2/3 üne kadar su ile doldurularak çalıştırılmalıdır.
DİKKAT: Pirinç, suyu alınmış sebzeler veya kompostolar gibi pişirme sırasında genleşen besinler için, düdüklü tencerenizi yarı yüksekliğin yukarısında doldurmayınız.
Kademeli basınç sıyan ventili Kademeli basınç ayarını kullanarak farklı pişirme hızları elde edilebilir. Kademe 0: Basınç Tahliye kademesi (Basınç yok)
Kademe 1: Nazik gıdalar, örneğin bazı yeşil yapraklı sebzeler, vitamin koruyucu amaçlı pişirmeler ve buz çözme maksatlı pişirmelerde kullanılır. (1 .Kademe Basınç Ayarı 0,65 Bar)
Kademe 2: Et, balık, kuru bakliyat gibi yiyecekleri pişirmede kullanılır. (2.Kademe Basınç Ayarı 0,80 Bar)
Kademe 0 Kademe 1 Kademe 2
Basınç emniyet kilidi / Emniyet ventili
Basınç Emniyet Kilidi/Emniyet güvenlik ventili kapak üzerine entegre olarak yerleştirilmiştir.Basınç Emniyet kilidi tencere içerisinde basınç varken kapağın açılmasına engel olur.
Emniyet Ventili ise herhangi bir nedenle kademeli basınç ayar ventilinin tıkanması halinde devreye girerek tencere içerisinde oluşan basıncı tahliye eder.
Pişirme öncesi;
Her kullanım öncesi kapak üzerindeki buhar boşaltma kanalının tıkalı olmadığından, kapak contasının kapağa düzgünce takılı olduğundan emin olunuz.
• Kademeli basınç ayar ventilini basınç tahliye kademesi (Kademe 0 Konumu) getiriniz.
• Tencerenize önce pişireceğiniz yiyecekleri koyunuz daha sonra üzerine su ve diğer sıvıları ilave ediniz.
• Düdüklü tencerenizin kapağını contanın düzgün takılı olduğundan emin olarak hafifçe bastırarak tencere üzerine yerleştiriniz.
Kapak üzerindeki açma/kapama koluyla kapağı kapatınız. Bu işlem sırasında kelepçelerin tamamen kapandığından emin olunuz.
Düdüklü tencerenizi en yüksek ayara getirilmiş bir ısı kaynağı üzerine koyarak pişireceğiniz malzemenin özelliğine göre kademeli basınç ayar ventilini Kademel veya Kademe2 konumuna alınız.
Pişirme esnasında;
Düdüklü tencerenizin içindeki basınç yeterli seviyeye ulaştığında basınç göstergesi yukarı kalkar. Basınç göstergesininin yukarı kalktığını göz ile görebilirsiniz. Kademeli basınç ayar ventilinden düzenli olarak buhar sesi çıkmaya başladığında ısı kaynağının şiddetini azaltın Yemeğinizin pişmesi için yemek kitaplarında belirtilen pişirme süresi kadar bekleyiniz.
• Pişirme sırasında kademeli basınç ayar ventilinden düzenli olarak ıslık sesi çıkmasına dikkat edin. Yeterli buhar yoksa ısı kaynağını biraz şiddetlendirin ve düzenli ıslık sesi çıkmasını sağlayın.
KADEMELİ BASINÇ AYAR VENTİLİNDE TAHLİYE EDİLEN BUHAR AŞIRI SICAKTIR!
1. Yavaşça Basınç Tahliye Etme: Kademeli basınç ayar ventilini basınç tahliye kademesine alarak basınç göstergesi tamamen inene kadar beklenir. Basınç tamamen düşünce tencerenin kapağını açabilirsiniz.
2. Hızlıca Basınç Tahliye Etme: Düdüklü tencerenizi akan soğuk musluk suyu altında tutarak basınç göstergesinin hızlı bir şekilde aşağı düşmesini sağlayınız. Basınç göstergesi aşağıya düştüğünde düdüklü tencereniz artık basınç altında değildir.
Kademeli basınç ayar ventilini basınç tahliye kademesine alarak düdüklü tencerenizin kapağını açabilirsiniz. Fakat bu işlemde dikkatli olmak gerekir. Çünkü sıcak tencereyi suyun altına koyarken saate su kaçırabilir veya sıcak buhardan dolayı bir yerinizi yakabilir ya da ürünü sıcak olduğu için iyi tutamayıp düşürebilirsiniz.
TEMİZLİK VE BAKIM
Düdüklü tencerenizden en iyi verimi alabilmek ve güvenli çalışmasını sağlamak için her temizlik sonrası bakım kurallarını uygulayınız.
Gövdenin Temizlenmesi:
• Düdüklü tencerenizi bulaşık makinasında yıkayabilirsin
• Eğer elde yıkamak isterseniz gövdenin dışını yumuşak bir süngerle yıkayınız. Sert cisimler ve ovma tozları kullanmayınız. Aksi durumda parlak yüzeylerde çizilmeler oluşur.
• Düdüklü tencerenizin iç kısmını normal bulaşık süngeri ile yıkayabilirsiniz.
• Yıkama sonrası dış yüzey ve iç yüzey kuru bir bezle silinerek kurulanmalıdır.
Kapağın Temizlenmesi:
Düdüklü tencerenizin kapağını bulaşık makinasında yıkayabilirsiniz. Yıkama öncesi ve sonrası kapak üzerinde bulunan kademeli basınç ayar ventil kapağını yerinden çıkararak buhar boşaltma kanalının deliklerinin içerisine girmesi muhtemel yemek artıklarını iğne veya kürdan kullanarak temizleyiniz. Yine kademeli basınç ayar ventil kapağımda temizleyiniz. Kademeli basınç ayar ventil düğmesini yerinden çıkarmak için düğmeyi önce basınç tahliye kademesine alınız. Daha sonra hafifçe yukarı çekerek saat yönünün tersi istikametinde çevirerek döndürünüz. Döndürme işlemi sırasında çekerek çıkarınız. Parçayı ve iç yüzeylerini akar su altında temizleyerek ventil düğmesini tekrar yerine takınız.
Yine düdüklü tencere kapağının iç yüzeyinde bulunan Basınç Emniyet Kilidi / Emniyet (Güvenlik) Ventili her kullanım sonrası iyice temizlenmelidir. Temizlik işlemi için bu parçalar kesinlikle sökülmemelidir. Bu aksam akan su altında el ile temizlenmeli, temizlik işlemi esnasında parçanın çalışıp çalışmadığı el ile kontrol edilmelidir.
Loading...
+ 16 hidden pages