Karel FT15 User Manual

4 SATIR EKRAN
TEKNİK TANITIM VE KULLANIM KILAVUZU REV AAC
II
4 SATIR EKRAN
III
TEKNİK TANITIM VE KULLANIM KILAVUZU REV AAC
ARAYÜZ KRÝTERLERÝ:
- TT AȘ. Tarafından Yayınlanan Arayüz Kriterlerine Uygundur.
- FT Serisi Telefonlar doğrudan PSTN hatlarına bağlanıp standart telefon olarak kullanılabilirler.
- FT Serisi Telefonlar KAREL Telefon Santralları ile tam uyumlu çalıșır.
FT15 - 4 SATIR TTKK - REV AAC - 21/05/2009
KAREL bu dokümanda belirtilen ürün özelliklerinde, geliþtirme ve iyileþtirme yapmak amacý ile, önceden haber vermeden deðiþiklik yapabilir. Ürünlerde yazýlým ve donaným versiyonlarýna göre yazýlanlardan farklý özellikler bulunabilir.
IV
4 SATIR EKRAN
FT15
V
TEKNİK TANITIM VE KULLANIM KILAVUZU REV AAC
ÖNEMLÝ!
Aldığınız sistemin ürün ömrü 10 yıldır. KAREL satın alınan ürünü teslim
tarihinden itibaren 2 yıl süreyle garanti kapsamında tutar.
GARANTİ BELGESİ ürün içinde size sunulmaktadır.
LÜTFEN Garanti Belgenizi Satıcınıza Onaylatınız!
YETKİLİ SATICI ve BAYİ LİSTESİ aldığınız ürünle birlikte verilir.
Lütfen Sisteminizin Montajını ve Rutin Bakımını Belirtilen Yetkili
Satıcı ve Yetkili Teknik Servis’e Yaptırınız.
DÝKKAT EDÝLECEK KONULAR
• Cihazınızı kullanmadan önce bu kılavuzu dikkatle okuyunuz ve gerektiğinde tekrar kullanmak üzere saklayınız.
• Cihazınızın bağlantılarında yapılacak bir hata, cihazınıza ya da telefon santralınıza hasar verebilir. Özellikle santral bağlantısı Yetkili Teknik Servislerce yapılmalıdır. Kullanım kılavuzunda yer alan bağlantılarla ilgili açıklamalar bilgi vermek amacı ile konulmuștur.
• Cihazınızla birlikte bir bağlantı kutusu verilmektedir, bağlantılar bu kılavuzun montaj bölümünde açıklandığı șekilde yapılmalıdır.
• Fiș-prizli bağlantıya gerek duyarsanız, kesinlikle elektrik fiși ve prizi kullanmayınız, telefon için yapılmıș olan fiș-priz ve bağlantı elemanlarını kullanınız.
• KAREL telefon santrallarına bağlı telekomünikasyon șebekesi dıșında bașka bağlantı yapmayınız.
• Cihazınızın içinde bakım-onarım yapabileceğiniz bir kısım yoktur; bunun için cihazınızın arızalanması durumunda yetkili servise bașvurunuz.
• Cihazınızı direkt güneș ıșığı alan yerlerden koruyunuz.
• Cihazınızın üzerine sıvı bir maddenin dökülmesine izin vermeyiniz.
• Cihazınızın dıș temizliğini hafif nemli bir bezle yapınız.
• Temizlik için herhangi bir kimyasal kullanmayınız.
• Cihazınızın yerini değiștirmek istediğinizde lütfen yetkili satıcınızı arayınız; cihazı tașımanız gerektiğinde kendi ambalajını kullanınız.
• Cihazınızı test etmek veya benzeri amaçlarla uygulanacak her türlü yabancı sinyal, telefonunuzda ciddi hasara neden olabilir.
VI
4 SATIR EKRAN
DÝKKAT
FT15 Özel Telefon Setleri elektronik tabanlı olduklarından, size ve çevreye karșı
olumsuz bir durum yaratmaması için așağıdaki șartların sağlanması gerekir:
Özel Telefon Seti yetkili olmayan kișilerce kesinlikle ılmamalıdır.
Özel Telefon Seti duvara asılmasından önce, vidaların sağlamlığından emin olunmalıdır.
Özel Telefon Seti içine hiçbir șekilde yabancı maddenin girmemesi için önlem alınmalıdır.
Telefonunuzun sağlıklı çalıșabilmesi için santralın kurulacağı ortam ile ilgili olarak așağıdaki șartların sağlandığından emin olunuz.
• Tesisat topraklamasını kontrol ediniz, sağlıklı olduğundan emin olunamıyorsa telefonunuzun birimler üzerinden gelebilecek diğer yüksek voltajlardan korumak için ayrıca topraklama yaptırınız.
• Telefonunuzu doğrudan güneș ıșığı almayan, rutubetsiz, sıcaklığı 5 - 40 Co arasında bulunan, havalandırılmıș bir ortama kurdurunuz. Odada pratik bir aydınlatma olmalıdır. Telefonunuz toz, sarsıntı, yağ ve su etkisine maruz kalmamalıdır.
• Yüksek frekans üreten cihazlar (kaynak cihazları, bilgisayar, teleks ve benzeri büro makineleri, klimalar, televizyonlar vs.) telefonun bağlı olduğu santral ve telefon ile mümkünse aynı odada bulunmamalı ya da bunlardan en az 3 metre uzakta bulunmalıdır.
• Sürekli kesintiye uğrayan enerji bağlantısı sistemin normal çalıșmasını etkileyeceğinden dolayı telefon ve santralın enerji bağlantısının sisteme özel olmasına özen gösteriniz.
bağlı olduğu santralı yıldırım etkilerinden, hatlar ya da bağlı ek
VII
TEKNİK TANITIM VE KULLANIM KILAVUZU REV AAC
ÖNSÖZ
Bu kılavuz içinde yer alan bölümler, FT15 Özel Telefon Setleri hakkında teknik tanıtım esaslı bilgi gereksinimi duyan kișilere detaylı teknik bilgi sunmak, bu telefonların programlanması ve kullanımı hakkında bilgi vermek amacıyla hazırlanmıștır. Bu sayede FT15 Özel Telefon Setlerinin yetenekleri, müșteri taleplerine uygun olarak nasıl çalıștırılacağı ve telefonların tam performansla çalıșabilmesi için neler yapılması gerektiği anlașılabilir.
İlk bölüm -”Teknik Tanıtım”- FT15 Özel Telefon Setlerinin donanım ve yazılım yapıları hakkında teknik bilgiler içerir. Mekanik, elektrik ve elektronik bilgi birikimi gerektirebilecek bu bölümdeki bilgiler birimin yapısının tanınmasını hedeflemektedir.
İkinci bölüm -”Montaj”- FT15 Özel Telefon Setlerinin montajında izlenecek yöntemler anlatılır. Bu bölüm telefonların montajını yapacak kișilerce, montaja bașlanmadan önce kesinlikle okunmalıdır.
Üçüncü bölüm -”Kullanım Özellikleri” - FT15 Özel Telefon Setlerinin kullanımı hakkında pratik bilgiler içerir.
Son bölüm- “Program Özellikleri”- Özel Telefon Setlerinin ișlevlerini zenginleștirecek ve kullanıcıların olan yazılım özellikleri hakkında kısa bilgiler verir.
günlük iletișim ihtiyaçlarını daha kapsamlı karșılanması için kullanılabilecek
Sayın Müșterimiz,
Firmamıza ve ürünlerimize göstermiș olduğunuz ilgi ve güvene teșekkür ederiz. Seçtiğiniz telefon seti yurt çapındaki yaygın servis ağı ve KAREL güvencesiyle sizlere sunulmaktadır. Lütfen cihazınızın montajını Garanti Belgesi’nde yer alan Yetkili Satıcı/ Yetkili Teknik Servis’ e yaptırınız.
Satın almıș olduğunuz ürünün fiyatına, ürünün montajı ve programlanması dahil, tesisat (malzeme+ișçilik) hariçtir.
Yeni cihazınızı iyi günlerde kullanmanızı diler, ürünümüzden memnun kalacağınızı umarız.
Saygılarımızla,
İyi çalıșmalar dileriz,
KAREL A.Ș.
VIII
4 SATIR EKRAN
TEKNÝK TANITIM:..................................................................................................................1
TANITIM:.................................................................................................1
UYGUNLUK:.....................................................................................................1
ÜRÜN SEVK DONANIMI:.................................................................................................1
GENEL GÖRÜNÜM:..........................................................................................................2
TEKNİK ÖZELLİKLER:.....................................................................................................3
KULLANICI ARAYÜZÜ:....................................................................................................4
EKRAN:...................................................................................................4
ESNEK İȘLEVLİ EKRAN TUȘLARI:.........................................................................4
NAVİGASYON VE ÖZEL İȘLEV TUȘLARI:................................................................5
Park:...................................................................................................6
Phone Book:.....................................................................................................6
Menu:...................................................................................................7
Flash:...................................................................................................7
Transfer:...................................................................................................7
Redial:...................................................................................................7
NUMERİK TUȘ TAKIMI:............................................................................................8
SES TUȘLARI:.........................................................................................................9
PROGRAMLANABİLİR HIZLI ERİȘİM TUȘLARI:...................................................10
HIZLI ERİȘİM TUȘLARINA FONKSİYON PROGRAMLAMA:.............................11
Fonksiyon Programlama menüsü ile:..........................................................12
Kod Programlama:........................................................................................12
Özel Hafıza Programlama menüsü ile:..................................................12
Otomatik Programlama menüsü ile:...........................................................13
İÇİNDEKİLER
MONTAJ:..................................................................................................................................14
BAĞLANTI NOKTALARI:...............................................................................................14
FT15 MONTAJ:...............................................................................................................16
Bağlantı İçin Gereken Donanım:..................................................................16
FT15’in Santrala Bağlanması:......................................................................17
FT15 İçin Abone Numarası Tanımlama:.........................................................19
Santrala Bağlanabilecek FT15 Sayısı ve Bağlantı Mesafeleri:...................19
FT15’in masa üzerinde açı ayarı veya duvara asılması:.................................20
FT15 Bașlangıç Durumu:...............................................................................21
KULLANIM ÖZELLÝKLERÝ:..................................................................................................23
BAȘLANGIÇ DURUMLARI VE AKTİF SERVİS BİLGİLERİ:.........................................23
GÖRÜȘME ÖZELLİKLERİ:.............................................................................................27
PROGRAM ÖZELLÝKLERÝ:...................................................................................................31
PROGRAMLAMA MENÜLERİ:......................................................................................31
ARAMA SEÇENEKLERİ:................................................................................................32
Yönlendirme:........................................................................................33
Otomatik Arama:.............................................................................................33
Anons:.......................................................................................................33
Cevapsız Çağrı:................................................................................................33
IX
TEKNİK TANITIM VE KULLANIM KILAVUZU REV AAC
Arayanlar:...................................................................................................34
Arananlar:................................................................................................34
TELEFON AYARLARI:....................................................................................................35
Tuþ Programlama:....................................................................................................37
Dýþ Hat Programlama:.........................................................................................38
Özel Hafýza Programlama:...................................................................................39
Ortak Hafýza Programlama:.................................................................................39
Fonksiyon:..................................................................................................39
Otomatik Ayarlar:..................................................................................................40
Rahatsýz Edilmeme:...................................................................................................43
Müzik:.............................................................................................................43
Alarm:.......................................................................................................43
Eprom Versiyonu:.......................................................................................................43
Tembel Konumu:.......................................................................................................43
Dil:...............................................................................................................44
Kulaklýk:...............................................................................................................44
Uyarý Sesi:.................................................................................................................44
Ücret:.................................................................................................................44
Dýþ Hat Eriþim Kodu :............................................................................................44
TELEFON GÜVENLIĞI:.................................................................................................46
Þifre Ýþlemleri:..........................................................................................................46
Telefon Kilitleme:.....................................................................................................46
Telefon Çöz:...............................................................................................................46
Yerimde Yokum Mesajý:...........................................................................................47
Mesaj Dinleme:.....................................................................................................47
TELEFON DEFTERI:..........................................................................................................48
Bul:..................................................................................................................49
Ekle:..........................................................................................................49
Deðiþtir:.............................................................................................................49
Sil:...................................................................................................................50
SİSTEM AYARLARI:..........................................................................................................52
Saat Ayarlama:.........................................................................................................52
Tarih Ayarlama:.........................................................................................................52
Gece Servisi:..............................................................................................................52
Ortak Hafýza Kaydý:......................................................................................................53
Robot Operatör:.........................................................................................................53
Paralel Operatör:.......................................................................................................53
EK BİLGİLER:..................................................................................................................54
Hata Mesajları:..........................................................................................................54
Abone Programlama:...........................................................................................37
MESAJ:...........................................................................................................47
YETKİLİ SERVİSLER:......................................................................................................55
X
4 SATIR EKRAN
TEKNÝK TANITIM
TANITIM
FT15 telefon seti, KAREL’in MS serisi santralları ile kullanılabilen ve bu sistemlerin özelliklerinin kullanımında kolaylık ve hız sağlayan bir telefon setidir.
FT15 telefon setleri ile
• Telefon üzerinde bulunan özel amaçlı tușlar ve ekran aracılığıyla kullanıcının pek çok ișlemi (sıraya girme, otomatik arama, yönlendirme, konferans, alarm vb.) sisteme ait özel kodları bilmesine gerek duymadan tek tușla yapabilmeleri sağlanır.
• 4 satırlı LCD (sıvı kristal) ekran üzerinden aktif servis ve çağrı bilgileri ile kullanıcının bunlarla ilgili yapabilecekleri görüntülenir.
• LCD ekran üzerinde görüntülenen aktif servis ve çağrı bilgileri ile ilgili yapılabilecek ișlemler, ekran altına yerleștirilmiș dört özel ișlevli tuș aracılığıyla kolay ve hızlı șekilde gerçekleștirilebilir.
Telefon defteri ve programlanabilir tușlar üzerinden tek tuș kullanımıyla abone ve/veya dıș hat aramaları yapılabilir. (MS Sistemler için bu özellik ACA versiyonu ve sonrası için geçerlidir.)
• Programlanabilir tușların içindeki kırmızı renkli ıșıklar (LED) aracılığı ile bu tușlara atanmıș abone ve/veya dıș hatların durumları gözlenebilir.
UYGUNLUK
FT15 telefon seti MS26C, MS38S, MS38C, MS48, MS48S, MS48C, MS128 ve MS224 model santralların 3.11H ve sonrası yazılımlarıyla uyumludur. PSTN hatlara bağlandığında standart telefon olarak çalıșır.
ÜRÜN SEVK DONANIMI
FT15 ‘in ambalajı içinde bulunan parçalar:
• FT15 telefonu,
• Telefon ahizesi,
• Ahize spiral kablosu,
İki ucunda RJ11 konnektör bulunan veri kablosu,
• Konsol bağlantı kutusu,
• Teknik Tanıtım ve Kullanım Kılavuzu,
• Duvar asma ayak sabitleme vidaları (2 adet)
1
TEKNİK TANITIM VE KULLANIM KILAVUZU REV AAC
GENEL GÖRÜNÜM
2
4 SATIR EKRAN
TEKNİK ÖZELLİKLER
Ağırlık : Yaklașık 1 kg Ölçüler : 25 cm, Uzunluk: 20 cm (telefon en düșük açısında), Yükseklik: 20
cm (telefon en yüksek açısında)
Çalıșma Sıcaklığı : 5 - 40 °C Depolama Sıcaklığı : -20 +60 ºC Nem : 0 - %80 Tușlama : DTMF (Ton Tușlama)
3
TEKNİK TANITIM VE KULLANIM KILAVUZU REV AAC
KULLANICI ARAYÜZÜ
EKRAN:
08/07/2008 14:35
KAREL FT15
Bilgi aktarma ekranı 20 karakterli 4 satır büyüklüğündedir. Telefonun aktif özelliklerini ve esnek tușların o andaki ișlevlerini gösteren LCD ekran üzerinde kullanımı kolaylaștıran șu bilgiler yer alır:
• Tarih, saat
• Menü seçeneklerine giriș, telefon defteri
• Aktiflenen servisler (Otomatik Arama, Yönlendirme, Yeniden Arama gibi)
• Çağrı bilgileri (Gelen Çağrı İç 121, Cevapsız Çağrı İ 121 1/01 gibi)
• Aktif olan çağrı ve servisle ilgili yapılabilecek ișlem seçenekleri (Yeniden Ara / Ara, Cevapsız Çağrı İ 113 Detay? gibi)
Aranan Menü
ESNEK İȘLEVLİ EKRAN TUȘLARI:
Bu tușlar ekranın altında yer alırlar ve FT15’in etkin kullanımında önemli rol oynarlar. Kullanıcının:
- bir arama / görüșme yapılırken
- telefon programlanırken
- telefon kapalı iken
gerçekleștirebileceği ișlemler ve/veya edinebileceği bilgiler ekran üzerinden görüntülenir.
Bu ișlemlerin gerçekleștirilebilmesi ve/veya bu bilgilere ulașılabilmesi için ekrandaki seçeneğe göre ekranın altında yer alan esnek tușlara basılarak ișlem gerçekleștirilir. Ekrandaki bilgilere göre seçme esnek tușlardan birine basılarak istenilen seçeneğe kolaylıkla ulașılabilir. Ayrıca menüler arasında “”V”, “”W” tușları ile esnek olarak dolașılabilir.
Bu tușlar o anki ekran üzerinde kullanıcıya sunulan alternatifleri kabul veya reddetmek ya da yeni alternatiflere ulașmak için kullanılırlar. Bu tușların aktifleyecekleri fonksiyonlar veya erișimin sağlanacağı bilgi bașlığı ekran üzerinde görüntülenirler. Bu görüntüleme ișlemi ancak tușun gerçekleyebileceği bir fonksiyon veya erișimini sağlayacağı bir bilgi varsa gerçekleștirilir. Örneğin ikiden fazla seçenek yoksa yön tușları (“V”, “ “”W”) çalıșmaz.
4
4 SATIR EKRAN
Esnek Tușlar:
Kullanımı anında ekranın hemen üzerinde görüntülenen durumu onaylayıp aktiflemek için kullanılır. Örneğin, FT15 için telefonun kapalı ekranında bu tușların üzerinde “Menü” ve “Aranan” seçenekleri bulunmaktadır. Hangi seçenek istenirse o seçenek bu tușlarla onaylanır ve alt menülere erișim sağlanır. Seçme tușlarının ișlevi ekranda sorulan seçeneklere göre değișir .
“V/W” Yön Tușları:
“ V “ Programlama konumunda iken, ana menülerde basılırsa bir önceki ana menüye geçiș sağlar, alt menülerde basılırsa, o alt menüdeki tüm seçenekler görüntülenir. İlk alt menüden son alt menüye kadar tüm seçeneklere kolaylıkla ulașılabilir, ayrıca son alt menüden sonra ana menüye dönmeden ilk alt menüye tekrar döner. Ancak “Çık” seçeneği esnek tuș ile onaylanırsa bu seçeneklerin bulunduğu ana menüye geçilir. Telefon defteri kayıtlarının içeriğinde değișiklik yaparken imlecin bir basamak geri kaymasıyla beraber bulunan kaydı harf harf siler.
“ W “ Bütün ana ve alt menülerde bir sonraki seçeneğe veya mesaja geçilir (Ekranda “ >” karakteri var olduğu durumlarda). İlk ana menüden son ana menüye kadar tüm ana menüler görüntülenir ve son menüden sonra tekrar ilk ana menüye dönülür. Ana menüde seçim yapılıp alt menülere geçildiğinde, aynı șekilde alt menülerde de dolașılır.
NAVİGASYON VE ÖZEL İȘLEV TUȘLARI:
“Park” Tușu: Bu tușa devam etmekte olan bir görüșme sırasında basılırsa görüșülen hat park edilir. Park edilmiș bir hat varken basılırsa, hattı sırayla park durumundan görüșme durumuna alır.
“Phonebook” tușu: Telefon defterini aktifler ve buradan tüm telefon kayıtlarına erișilmesini sağlar.
“Menu” tușu: Telefonun programlandığı menüleri aktifler ve alt menülere erișimi sağlar.
“Flash” tușu: Devam etmekte olan bir iç ya da dıș görüșmeyi bekletmeye alır veya bekletmede bir hat varken o hattı görüșme durumuna alır.
“Transfer” tușu: Telefonu kapatıp açmak ile aynı ișlevi görür. Beklemede hat varken devam eden diğer görüșmeyi beklemedeki hatta aktarır.
“Redial” tușu: Aranan en son harici numarayı yeniden arar.
“Enter” tușu: Ekranda aktif olarak görülen seçeneği seçmek için kullanılır.
“Delete” tușu: Ekranda aktif olan seçeneği silerek, bir üst seçeneğe geçilmesini sağlar. Yön tușları (“V” “W”) ile ekranda birden fazla seçenek olduğu durumda seçenekler arasında hareket edebilir ve ilgili seçeneği etkinleștirebilirsiniz.
5
TEKNİK TANITIM VE KULLANIM KILAVUZU REV AAC
Park:
Bir dıș hat görüșmesi esnasında bu tușa basılarak konușulan dıș hat park edilebilir. Bir iç hatla görüșme sırasında ise yine bu tușa basılarak görüșme park edilebilir. Park edilmiș bir dıș hat varken basılırsa dıș hattı park durumundan görüșme durumuna alır. Aynı șekilde eğer park edilmiș bir iç hat varsa ekranda görünen bu iç hattı görüșme durumuna alır. Görüșme bu tuș kullanılarak park edildiğinde ekranda “park edilmiș hat” bilgisi ve park edilen hattı geri alma opsiyonu çıkar. Geri almaya ait “Geri al” tușu veya “Park” tușuna ikinci kez basılarak çağrı geri alınabilir.
Bir çağrı birden fazla ve birden fazla dıș hat aynı anda park edilebilir. Bir dıș hat park edildiğinde telefon bu dıș görüșmeden tamamen bağımsız olarak kullanılabilir yani bütün özellikleriyle iç/dıș arama yapılabilir. FT kullanıcıları için, eğer park edilmiș hem iç hem de dıș hat varsa ve bașka bir servis aktifse, bu tuș ile parktaki iç hat sıradan alınabilir.
İlk park edilen çağrı, park listesinde ilk sırada gösterilir.
Bu tușun ikinci fonksiyonu ise santral ile konsolun ilișkisini sağlamaktır. Telefonun numarasının değiștirilmesi ya da santrala olan bağlantının yenilenmesi gerektiğinde bu tuș kullanılır. Tușa “bip” sesini duyuncaya kadar basılıp ses duyulduktan sonra bırakıldığında telefon santralın veri hattına sürülecek olan abone numarasını ister.
FT15 için “terminal no=aa” değeri yine bu tușa ardı ardına basılarak doğru abone numarası ekrana gelene kadar ilerlenir ve daha sonra ahize açılıp kapatılarak abone numarası telefona girilmiș olur.
Park tușu kullanılarak bir çağrı park edildiğinde, Park tușunun LED’i yanıp söner.
Phone Book:
“Menu” tușu veya ekrandaki opsiyonu kullanılarak girilen ana menüler üzerinden olușturulmuș, isim ve telefon numaralarının bulunduğu ve bunlarla ilgili ișlemlerin yapıldığı telefon defterine ulașılmasını sağlar.
Bu telefon defterinde herhangi bir kayıt varsa direkt olarak alfabetik sırada bulunan bu kayıtlar görüntülenir. Bu ekrandaki “Bul” opsiyonu ile o anda telefonda bulunan kayıtlar isimle ya da numarayla bulunarak doğrudan aranabilir. (Telefonun ilk kullanımında telefon defteri boștur). Yön tușlarıyla diğer kayıtlar görüntülenebilir. Aynı zamanda ekrandaki “geri” opsiyonu seçilip yön tușlarıyla “Bul”, “Ekle”, “Değiștir”, “Sil” seçeneklerine ulașılabilir. Yön tușlarıyla (“V” “W”) diğer kayıtlar görüntülenebilir. (FT15 telefonlarda “Telefon Defteri” içindeki “Bul” opsiyonu ile arama MS sistem yazılım versiyonu ACA ve sonrası ise yapılabilir.)
Herhangi bir kayıt olmaması durumunda sadece Ekle ve Değiștir seçenekleri görüntülenir. Değiștir seçeneği seçilip ok tușları kullanıldığında “Açılıș Mesajı” adlı alt menü bașlığına ulașılabilir. Burada girilecek olan azami 16 karakterlik ifade telefonun kapalı ekranında sabit olarak görüntülenecektir.
Telefon defteriyle ilgili ayrıntılı bilgi ilgili bölüm bașlığı altında sunulmaktadır.
6
4 SATIR EKRAN
Menu:
Bütün telefon ayarlarının yapılabilmesi için kullanılır. Menüye bu tușa basılarak girilir ve tüm ana menülere buradan da alt menülere ulașılabilir, gerekirse yön tușları kullanılarak ilerlenir.
Menüye girildikten sonra telefonun meșgul duruma geçer, menüden çıkılana kadar bu durumda kalır.
Flash:
Bir iç veya dıș çağrı esnasında karșı tarafı bekletmeye almak için kullanılır. Tușa ikinci kez basıldığında bekletilen görüșmeci geri alınır ya da tușa basıldığında ekranda çıkan “Geri Al” seçeneği ile de bekletilmekte olan çağrı geri alınabilir.
Karșı taraf açmamıșken kullanılırsa hattıșürür. Bir anda sadece bir çağrı bekletilebilir. Tușa basma süresinde bir sınır yoktur ancak bekletilen çağrı santral programına bağlı olarak geri alınmadığı takdirde belli bir süre sonra otomatik olarak düșebilir.
Transfer:
Bekletmede hat varken devam eden bir görüșmeyi beklemedeki hatta aktarabilmek için kullanılır. Aktarma ișleminin gerçekleștirilebilmesi için öncelikle konușulan taraf Flash tușu veya ekrandaki “Arkada Tut”/ “Park” seçeneği kullanılarak bekletmeye alınmalıdır. Bundan sonra aktarmanın yapılacağı numara tușlanır. Bu noktada aktarmanın yapılacağı abone ile konușmadan önce ya da sonra transfer tușuna basılarak aktarma ișlemi gerçekleștirilir.
LCD ekran üzerindeki transfer seçeneğini kullanmak da yukarıdaki șartların aynısıyla aktarma ișlemini gerçekleștirir.
Redial:
En son aranan harici numarayı yeniden arar. Ekran üzerindeki “Yeniden Ara” seçeneğiyle aynı görevi yapar. “Yeniden Ara” ile “Otomatik Arama” arasındaki fark otomatik aramanın karșı tarafın meșguliyeti bitinceye kadar otomatik olarak tekrarlı aranmasıdır. (En fazla 16 kez). “Yeniden Ara” kullanıldığında ise arama yalnızca bir defa gerçekleștirilir.
7
TEKNİK TANITIM VE KULLANIM KILAVUZU REV AAC
NUMERİK TUȘ TAKIMI:
3x4 (DTMF) tuș matrisinden olușmaktadır. Bu tușlar aynı zamanda “Telefon Defteri” ile ilgili ișlemler sırasında numara veya karakter (harf, rakam veya sembol) giriși için kullanılır. Karakterlerin tușlara göre gruplandırılması așağıdaki gibidir. Bu konuda benzeri uygulamalarda kullanılan standartlara uyulmuștur. Büyük harfler kullanılarak isim girilirken o anda herhangi bir programlanabilir hızlı erișim tușuna basılırsa isim küçük harflerle yazılmaya bașlanır. Aynı șekilde tekrar herhangi bir programlanabilir hızlı erișim tușuna basılırsa küçük harfler, büyük harflere dönüșür.
2” sırasıyla A B C 2 # (a b c)3” sırasıyla D E F 3 : 4” sırasıyla G H I 4 - (g h i) 5”sırasıyla J K L 5 ( (j k l) 6” sırasıyla M N O 6 ) (m n o)7” sırasıyla P Q R S 7 (p q r s) 8” sırasıyla T U V 8 + (t u v)9” sırasıyla W X Y Z 9 (w x y z)0” sırasıyla 0 > ! ? =
1” sırasıyla (boșluk) 1 $ % &
(d e f)
8
4 SATIR EKRAN
SES TUȘLARI:
FT15 telefonların ses özelliklerinin kontrolü 4 tuș kullanılarak yapılır:
“Speaker” Tușu: (Handsfree: Ahize yerindeyken telefonun dıșarı ses vermesi ve konușulanları karșı tarafa aktarması durumu) Telefonu “handsfree” konuma geçiren ve bunu içindeki LED üzerinden gösteren tuș. Bu tușa H/F tușu, içindeki LED’e H/F LED’i adı verilir.
“Speaker” tușu farklı durumlarda farklı ișlevleri yerine getirir: Bunlar;
• Ahize yerindeyken basıldığında telefon “handsfree” olarak açılır ve H/F LED’i yanar. Bu durumda ahize kaldırılmadan numara tușlanıp görüșme yapılabilir. Görüșme esnasında tușa basılması görüșmeyi sonlandırır.
• Ahize üzerinden çevir sesi, meșgul tonu alınırken veya görüșme yapılırken basıldığında H/F LED’i yanıp sönmeye bașlar. H/F LED’i sönmeden önce ahize yerine
konulursa çevir sesi, meșgul tonu alınmaya veya görüșmeye devam edilebilir. Ahize
H/F LED’i söndükten sonra yerine konulursa görüșme sonlanır.
• “Handsfree” konumundayken ahize kaldırıldığında görüșme ahizeden devam edebilir. Ahizenin yerine konması görüșmeyi sonlandıracaktır.
• Ahize havada iken iki defa üst üste basılması durumunda karșı taraf hem ahizeden hem de H/F hoparlörden duyabilir. Karșı taraf sadece ahizeden söylenenleri duyacak, H/F mikrofondan karșı tarafa ses gitmeyecektir. Telefon bu konumdayken ahizenin yerine konmasıyla görüșme sonlanır.
• Menü seçenekleri kullanılarak “Kulaklık” kullanımı aktiflenmișse bu tuș kulaklığı da devreye almak için kullanılır. Kulaklık kullanımı ayrıntılı olarak “Bağlantı Noktaları” bașlıklı bölümde anlatılmıștır.
“Volume W” Tușu: Handsfree konumundayken görüșme sırasında gelen sesin seviyesini düșürmek için kullanılır.
“Volume V” Tușu: Handsfree konumundayken görüșme sırasında gelen sesin seviyesini arttırmak için kullanılır.
“MUTE” Tușu: Tüm görüșmelerde giden sesin kesilmesini sağlayan ve bunu içindeki LED üzerinden gösteren MUTE tușu. Ses kesikken tușa basılması sesin tekrar karșı tarafa ulașmasını sağlayacaktır. Sadece HF görüșmelerde kullanılan bu tușun dahili görüșmelerde kullanılmadığına lütfen dikkat ediniz.
9
TEKNİK TANITIM VE KULLANIM KILAVUZU REV AAC
PROGRAMLANABİLİR HIZLI ERİȘİM TUȘLARI:
12 adet ıșıklı tuștan olușan hızlı erișim tușlarının her birine iki fonksiyon programlanabilir. Programlama ile bu tușlara atanabilecek özellikler;
• Abone Numarası
• Dıș Hat Numarası
• Özel ve Ortak Hafıza Numarası
• Fonksiyon Servisleri (Yönlendirme, Sıraya Girme, Rahatsız Edilmeme, Telefon Kilitleme, Konferans, Gece Servisi, Çağrı Cihazı Aktifleme gibi servisler)
Bu atamalar “menu” tușuna basılarak girilen programlama sırasında, tușun birinci veya ikinci fonksiyonlarına yapılırlar. Tușa kısa süreli basılırsa birinci, uzun basılırsa ikinci fonksiyonuna atama yapılır. Tușun birinci veya ikinci fonksiyona geçtiği sırasıyla kısa veya uzun bip sesiyle belirtilir.
Abone, dıș hat, özel veya ortak hafızanın programladığı tușlara basıldığında bu numaralar doğrudan aranırlar.
Yönlendirme, Meșgulde Sıraya Girme gibi servislerin programlandığı tușlara basıldığında bu servisler doğrudan aktiflenir ya da ilgili bilginin girilmesi istenir. (Yönlendirmenin yapılacağı abone numarası gibi.)
Rakamsal olarak “Kullanıcı Kodu” atanan tușlara basıldığında kullanıcı koduyla belirlenen servis doğrudan aktiflenir ya da ilgili kodun girilmesi istenir. Yönlendirme (85) ve yönlendirmenin yapılacağı abone numarası bu kullanım için bir örnek olușturabilir.
10
4 SATIR EKRAN
HIZLI ERİȘİM TUȘLARINA FONKSİYON PROGRAMLAMA:
Bu özellik, FT15 için santral özelliklerinde tanımlanmıș bazı fonksiyonlardan tek tușa basılarak yararlanılmasını sağlar. Kullanıcı, Karel telefon santralının sunduğu özelliklerden en sık kullanacaklarını bu tușlara programlayabilir.
FT15 özel telefon setlerinin programlanabilir tușlarına fonksiyon atanması için 3 farklı yöntem kullanılabilir. Bu ișlemler, FT15 için Telefon Ayarları > Tuș Programlama seçeneğindeki Fonksiyon, Özel Hafıza veya Otomatik Programlama alt menülerinden gerçekleștirilir.
Fonksiyon Programlama menüsü ile:
Kullanıcıların en sık kullandığı özellikler bu seçenekler arasındadır. Bu programlama seçeneğini uygulamak için menüde Tuș Programlama > Fonksiyon alt menüsünde sunulan 11 seçenek arasından istenilenler tușlara atanarak programlama gerçekleștirilebilir. Önce kullanmak istenilen tuș seçilir, daha sonra sağ/sol yön tușları ile sunulan 11 fonksiyondan istenilen ekrana getirilir ve “Enter” tușu ile programlama bitirilir. Așağıda bu seçenekler açıklanmıștır:
• Yönlendirme Tuþu: Çevir sesi alınırken basılıp ardından bașka bir abonenin numarası girilirse, o aboneye yönlendirme gerçekleșir ve kırmızı LED yanar. Çevir sesi alınırken tekrar basılırsa yönlendirme iptal edilir ve LED söner.
• Sýraya Girme Tuþu: Bir iç hat arandığında meșgul veya cevap vermiyor ise ve bir dıș hat alınmak istendiğinde meșgul sesi alınıyor ise bu tușa basılarak o iç/dıș hattın sırasına girilir. Sıraya girme ișlemini iptal etmek için, çevir sesi alınırken tekrar tușa basılır.
• Rahatsýz Edilmeme Tuþu: Çevir sesi alınırken basılırsa o aboneyi Rahatsız Edilmeme konumuna sokar ve kırmızı LED yanar. Bu durumda abone arandığında telefon bir kere çalar. Çevir sesi alınırken tekrar basılırsa “Rahatsız Edilmeme” servisi iptal olur ve LED söner.
• Telefon Kilitleme Tuþu: Çevir sesi alınırken basılıp ardından șifre girilirse telefon dıș aramalara kapanır. Bu durumda iken aynı ișlem tekrarlanırsa, telefon tekrar dıș aramalara ılır. İlgili kırmızı LED telefon kilitli iken yanar, telefon kilidi çözüldüğünde ise söner.
• Konferans Tuþu: Bir dıș veya iç hatla konușma durumunda iken bir diğer iç veya dıș hattı konferansa almak için kullanılır. Eğer bir dıș hat konferansa alınmak isteniyorsa, bu tușa basılıp konușulan hat beklemeye alınır ve konferansa alınacak dıș hatla konușma durumuna geçilir. Bu durumda bu tușa tekrar basıldığında üçlü konferans kurulur. Eğer iç hat konferansa alınmak isteniyorsa, iç veya dıș hatla konușma durumunda iken çatalaltı yapılıp konferansa alınmak istenen iç hat aranır. Bu hatla konușma durumuna geçildikten sonra bu tușa basılarak üçlü konferans olușturulur. Çoklu konferans sırasında ekrana çıkacak “Düșür” menüsü gerekirse kullanılabilir. Yine konferans sırsında “Mute” tușu kullanılarak giden sesin kesilmesi sağlanabilir. Abone ya da dıș hatlarla konferans durumunda dıș hatla ya da aboneyle devam eden konușmanın olup olmadığı ekranda gösterilir.
11
TEKNİK TANITIM VE KULLANIM KILAVUZU REV AAC
• Gece Servisi Tușu: Sadece operatör olarak tanımlanmıș telefonlarda kullanılabilir.
Çevir sesi alınırken basıldığında sistemi Gece Servisi konumuna sokar ve LED yanar. Tekrar basılırsa “Gündüz Servisi” konumuna sokar ve LED söner.
• Otomatik Arama Tușu: Bu tuș yardımıyla, FT15 telefondan aranan son numara otomatik olarak aranır. Çevir sesi alınırken bu tușa tekrar basılırsa otomatik arama iptal edilir. Otomatik arama tușuna basıldığında LED yanıp sönmeye bașlar. Karșı taraf meșgul ise arama her 15 saniyede bir tekrarlı olarak devam eder. Karșı tarafın meșguliyeti bittiğinde telefon kendi zilini çaldyrarak veya kysa ikaz tonuyla görüșmenin hazır olduğunu bildirir ve LED söner.
• Mesaj Tușu: Sistemde EVM modülü varsa ve aboneye mesaj bırakılmıșsa, mesaj olduğunu bildiren bu tuș LED’i yanıp sönerek aboneyi bilgilendirir. Tușa basıldığında sırasıyla mesajlar dinlenebilir. Eğer telefona șifre tanımlanmıș ise “Mesaj Tușu”na basıldıktan sonra “Lütfen Șifrenizi Giriniz” ekran mesajı ve imleci çıkar. Doğru șifrenin tanımlanmasından sonra bırakılan mesajlar sırayla dinlenebilir. Mesaj tușu ile
ayrıca meșgul yada cevapsız dahili aboneye mesaj bırakılabilir.
Kod Programlama:
Özel Hafıza Programlama menüsü ile:
Telefonun özel hafızasına toplam 20 adet sık aranılan harici numara programlanabilir. Ayrıca santralın desteklediği fonksiyonlar da özel hafıza programlama kullanılarak tușlara atanabilir. (Santralınızın desteklediği fonksiyonlar ve bunları programlamak için gerekli kodlar ile ilgili bilgi için santralınızın kullanım kılavuzuna bakınız.)
Tuș Programlama >Özel Hafıza alt menüsünden “hafıza no=” girildikten sonra, “no=” seçeneğine öncelikle “*” tușuna kısa basılarak kullanıcılara sunulmuș olan tüm özelliklerin kodları programlanabilir.
Örnek: MS48 santralını, kullanan bir abone, santrala bağlı bir diyafon (kapı ile görüșme cihazı) varsa, telefondan kapı ile görüșme yapabilir ve kapı bağlantısı santralına yapılmıșsa istediğinde kapıyı telefondan açabilir. Bu özellikleri sık kullanan FT15 kullanıcısı, telefonunun tușlarına bu fonksiyonları programlayarak kullanımını kolaylaștırabilir. Bu ișlemi yapabilmek için önce santralın kullanıcı kılavuzundan “Diyafon Görüșmesi” ve “ Kapı Açma” konularında bilgi almalıdır. Böylece Diyafon görüșmesinin santral kodunun 110 ya da 10, kapı açma kodunun ise 151 ya da 29 olduğunu ve fonksiyonların özelliklerini öğrenir. Daha sonra FT15’in menüsüne girerek “Telefon Ayarları” menüsünü, sonra “Tuș Programlama” menüsünü ve son olarak “Özel Hafıza” menüsünü seçer. Ekranda çıkan “Tușa Basınız” uyarısında, diyafonla konușmak için kullanmak istediği hafıza tușuna basar. Bu tușta daha önce programlanmıș bir fonksiyon ya da abone numarası varsa, eski numara silinecektir. Kullanılacak tuș seçildiğinde ekrana “Hafıza no=” uyarısı gelir. Her kullanıcının kendisine ayrılmıș 20 numara kapasitesi vardır. Ekrandaki “hafıza no” mesajına karșılık 01 ile 20 arasında bir hafıza numarası yazılır ve otomatik olarak girilen değer onaylanır. Daha sonra ekrana “no=” yazısı çıkar. Bu durumda, telefondaki * tușuna kısaca basıldıktan sonra diyafonun santral kodu girilir (*110) ya da (*10). Programlama “Enter” tușuna basılarak tamamlanır. Ekran “Özel Hafıza” menüsüne döner. Yukarıda anlatılan ișlemler kapı açma fonksiyonu için
12
4 SATIR EKRAN
de tekrarlanır; (*151) ya da (*29) kodları girilerek “Enter” tușu ile onaylanır ve ișlem tamamlanır. “Geri” tușuna basılarak tuș programlama alt menü ekranına geri dönülür. Bundan sonra kullanıcı, kendi seçtiği tușlara basarak, tek tuș ile diyafonla konușabilir veya kapıyı açabilir.
Not:
• Burada “Diyafon Görüșmesi” için gerekli kod 110’dur, ancak 6/18’den küçük kapasitelerde bu kod 10’dur.
• Burada “Kapı Açma” için gerekli kod ise 151’dir, ancak 6/18’den küçük kapasiteler için bu kod 29 olur.
Otomatik Programlama menüsü ile:
FT15 telefon setlerinde tuș programlama menüsü altındaki otomatik ayar seçeneği ile değișik fonksiyonları bir kerede tüm tușlara birden programlama olanağı sağlanır. Bu özellik ileride “Otomatik Ayarlar” bașlığı altında detaylı olarak açıklanmaktadır. Otomatik programlama ile FT15 telefon setlerine 20 kadar fonksiyon birden programlanabilir. Daha sonra bu fonksiyonlar, yukarıdaki bașlıklarda açıklandığı gibi teker teker değiștirilebilir ya da aynı menu altındaki “Hepsini Sil?” seçeneği ile silinebilir.
13
TEKNİK TANITIM VE KULLANIM KILAVUZU REV AAC
MONTAJ
BAĞLANTI NOKTALARI
FT15’in alt tarafında 5 adet bağlantı noktası ve düșük/yüksek ses seviyeleri arasındaki seçimi gerçekleștiren anahtar bulunur. Bağlantılar ve özellikleri așağıdaki resimde gösterilmiștir.
14
4 SATIR EKRAN
ÖRNEK KULAKLIK: KAREL GLS201
GLS201
• Kulaklığın Aktiflenmesi: TELEFON AYARLARI >KULAKLIK menüsünden seçim yapılır. (KULAKLIK >İPTAL, HANDSFREEli, HANDSFREEsiz) Kulaklık seçeneği ılıșta İPTAL konumundadır.
• Telefon kapalı iken “Speaker” tușuna basıldığında, telefon kulaklıktan açılır. Tekrar “Speaker” basılırsa kulaklık kapanır, telefon HF konumuna geçer. Tekrar “Speaker” basılırsa telefon kapanır. Kulaklıktan konușma sırasında ahize kaldırılırsa ya da telefon ahizeden açılırsa ses ikiye bölüneceğinden seviyesi düșer.
• Kulaklık kullanımının kolaylașması için; TELEFON AYARLARI >TEMBEL KONUMU seçilebilir. Bu durumda, ilk çalıșından
sonra herhangi bir tușa basılmadan telefon otomatik olarak açılır ve kulaklıktan
konușulur.
15
TEKNİK TANITIM VE KULLANIM KILAVUZU REV AAC
FT15 MONTAJ
Telefonu çalıștırmak için, önce ahize spiral kablosu telefonun altındaki bağlantı yerine ve ahizeye bağlanır. Daha sonra FT15 santralın KTS hattına bağlanmalıdır.
Bağlantı İçin Gereken Donanım:
FT15; 2.5 m. uzunluğunda bir “telefon veri kablosu” ve bir bağlantı kutusuyla birlikte kullanıcıya sunulur. “Telefon veri kablosu”nun her iki ucunda da 6-pin RJ tipi erkek konnektör bulunur. Bu kablonun bir ucu bağlantı kutusu üzerindeki 6-pin RJ tipi diși konnektöre takılıdır. Kablonun diğer ucundaki konnektör FT15’in altındaki karșılığına takılacaktır. Bağlantı kutusunun 6-pin RJ tipi diși konnektör olmayan tarafındaki boșluk bu kutuya yapılacak diğer kablolama için bırakılmıștır. (VERİ / +12 VDC / TOPRAK (GND) sinyallerinin paralellenmesi ve A / B terminal bağlantılarının yapılması.)
1. + 12 VDC
2. Bağlantı yok
3. İlgili aboneden gelen B (tip) sinyali
4. İlgili aboneden gelen A (ring) sinyali
5. Toprak (GND)
6. Veri sinyali
Telefon veri kablosuna ek olarak montaj sırasında kullanılacak diğer bir kablo da her santral ile birlikte birer adet verilen, “sistem veri kablosu”dur. “Sistem veri kablosu”nun bir ucu kendine ait bağlantı kutusuna takılıdır. Kablonun serbest olan diğer ucunda ise ilgili santralın KTS (seri veri) çıkıș soketine uygun bir konnektör bulunur.
Bağlantı kutusunun diğer tarafındaki 6-pin RJ tipi erkek konnektör veri / +12 VDC / toprak sinyallerinin paralellenmesi için kullanılacaktır.
Santral donanımında bulunan santral bağlantı kutusu üzerinde șu sinyaller mevcuttur:
1.
2. Meșgul
3. Bağlantı Yok
4. Bağlantı Yok
5. Toprak (GND)
6. Veri sinyali
+ 12 VDC
16
4 SATIR EKRAN
Not: “Meșgul” sinyali bașka bir KAREL ürünü olan KY16 Mini Yazıcı için kullanılmaktadır.
Santral ile FT15 arasındaki uzaklık, yukarıda anlatılan iki kablonun toplam uzaklığından fazla ise (yaklașık 4 metre), iki bağlantı kutusu arasında bağlantı yapmak için yassı telefon kablosu temin etmek gereklidir. Bu kablonun standartlara uygun bir kablo olmasına dikkat edilmelidir.
FT15’in Santrala Bağlanması:
Santralın KTS hattına bağlanacak olan ilk telefonun kablajı:
1) “Sistem veri kablosu”nun serbest ucu, sistemin KTS çıkıș soketine takılır.
2) “Telefon veri kablosu”nun bir ucu sistem veri kablosunun ucundaki bağlantı kutusuna
bağlanır. Diğer ucu ise FT15 telefona takılır.
3) Bağlantı kutusuna ilgili abonenin A-B tellerinin bağlantısı yapılır. Bunun için santralın ilgili abone konnektöründen alınan iki tel bağlantı kutusundaki kırmızı ve yeșil noktalara bağlanır.
NOT1: Eğer santral MS26C, MS38S, MS38C veya MS224 ise ve ilk FT15 operatöre bağlanacaksa, abone tellerinin bağlantıları yapılmamalıdır, çünkü bu santralların KTS soketlerinde operatör için A ve B bağlantıları da hazır durumdadır. Bu bağlantıların ilaveten yapılması telefonunun çalıșmasını engelleyebilir.
NOT2: Santral ile ilk telefon birbirinden 4 metreden daha uzaksa, iki bağlantı kutusu arasındaki bağlantıyı sağlamak için gerekli uzunlukta standart yassı telefon uzatma kablosu kullanılmalıdır.
4) Telefon bağlandıktan sonra, abone ayarlarını - bir sonraki bölümde anlatılacağı gibi yapmak gerekir.
Santralın KTS hattına bağlanmıș bașka bir cihaz varken telefonun kablajı:
1) KTS hattına daha önceden bağlanmıș olan cihazın bağlantı kutusundan veri (beyaz),
+12 VDC (mavi) ve toprak (siyah) sinyallerini tașıyan tellere paralel bağlantı yapılmalı ve bu bağlantı, santrala yeni bağlanacak olan FT15’in bağlantı kutusuna aynı sıra ile bağlanmalıdır.
Not: Bağlantı sırasında tellerin kısa devre olması ya da sırasının karıștılırması, santralın veya KTS hattına bağlı olan diğer cihazların düzgün çalıșmamasına ya da arıza yapmasına sebep olabilir.
2) Daha sonra FT15’e abone bağlantısı yapılmalıdır. Bunun için, santralın ilgili abone konnektöründen alınan iki tel FT15’in bağlantı kutusundaki kırmızı ve yeșil noktalara bağlanmalıdır.
3) Telefon bağlandıktan sonra, abone ayarlarını - bir sonraki bölümde anlatıldığı șekilde yapmak gerekir.
17
TEKNİK TANITIM VE KULLANIM KILAVUZU REV AAC
ÖNEMLİ Not: Eğer FT15 santraldan 5 metreden daha uzak bir mesafeye bağlanacaksa bu durumda A-B (ring-tip) telleri ile seri veri (KTS) telleri ayrı kablolardan tașınmalı, özellikle uzak mesafelere çekilen seri veri tellerinde blendajlı kablo kullanılmasına dikkat edilmelidir.
Așağıdaki șekiller FT15’in sırasıyla MS26C, MS38S, MS38C ve MS224 santrallarına ve de MS48S, MS48 ve MS128 santrallarına bağlantılarını göstermektedir.
18
4 SATIR EKRAN
FT15 İçin Abone Numarası Tanımlama:
FT15 santrala bağlandığı ilk anda, ekranında iki basamaklı abone numarası “Terminal no=aa” formatında gösterilir. Fabrika çıkıșında bu numara “11”e ayarlanmıștır ve abone numarasının son iki basamağını gösterir.
Telefonun ahizesi açılıp kapatıldığında LCD ekrandaki bilgiler değișiyorsa, abone ayarı doğru demektir. Ancak eğer LCD ekrandaki bilgiler değișmiyorsa, FT15’in abone numarasını ayarlamak gerekir. Bunun için;
1) “Park” tușuna, ekranda “Terminal no=aa” mesajı çıkana kadar basılır (aa= iki basamaklı bir sayı - abonenin fiziksel numarasının son iki basamağı).
2) Ayarlanmak istenen abone numarası LCD ekranda görüntüleninceye kadar “Park” tușuna kısa kısa basılarak ilerlenir.
3) İstenilen numara ekranda göründüğünde ahize bir kez kaldırılıp tekrar yerine konulur. Bundan sonra FT15 tanımlanan bu abonede çalıșacaktır.
NOT : FT15’e santral abonelerinden bir bașkasının numarası girildiğinde konușma kanalı aktiflenir ancak veri hattı ișlev görmez.
Santrala Bağlanabilecek FT15 Sayısı ve Bağlantı Mesafeleri:
1) FT15 telefonları santralın ilk 16 abonesine bağlanabilirler.
2) Santrala bağlanacak olan FT15 ve santralın dıșarıdaki veri hattını kullanan aksesuar
sayısı toplamda 8’u geçmemelidir. Sisteme bağlanabilen FT15 sayısı en fazla 8 olabilir.
3) Eğer FT15’e “veri / 12 VDC / toprak” sinyalleri ve “A / B” telleri ayrı ayrı kablolardan tașınırsa, sıradan kablolar kullanıldığı durumlarda bir FT15 santraldan en fazla 250 metre uzaklığa kadar yerleștirilebilir.
19
TEKNİK TANITIM VE KULLANIM KILAVUZU REV AAC
Bu mesafe santrala bağlanan özel telefon seti sayısı arttıkça düșecektir. Örneğin santrala anlatılan șekilde 8 tane FT15 bağlandığında, telefonlarla santral arasındaki olabilecek azami mesafe 25 metreye düșer.
Böyle bir durumda eğer en son FT15’a ait “12 VDC” sinyal genliği +8.5 VDC’nin altına șerse, 12VDC ile toprak terminalleri arasına +12 VDC güç kaynağı bağlamak suretiyle performans iyileștirilebilir.
FT15’in masa üzerinde açı ayarı veya duvara asılması:
FT15 telefon seti masa üzerinde kullanılabileceği gibi duvara asılarak da kullanılabilir.
Telefon masa üzerinde kullanıldığında açısı ayarlanabilir ayak yapısı sayesinde telefonun gövdesinin masa yüzeyi ile yapacağıı 20 ila 60 derece arasında değișebilmektedir.
ıyı ayarlayabilmek için așağıdaki șekilde gösterildiği gibi ok ile ișaretlenmiș noktaya bastırıp telefon gövdesi yukarı-așağı hareket ettirilebilir.
Telefonun duvara asılması için ise, aralarında 8 cm mesafe olan tam olarak altalta iki adet delik telefonun asılacağı dik yüzeyde 6’lık dübel ve vida setine uygun olarak açılmalıdır. Açılan deliklere dübeller yerleștirilmeli ve vidalar bașları askı yüzeyinden 3 mm dıșarıda kalacak kadar dübellere yerleștirilmelidir.
20
4 SATIR EKRAN
Ardından öncelikle telefon masa üzeri konumunda ayağı il en yatay pozisyona gelecek șekilde ayarlanmalı, ardından așağıdaki șekilde görüldüğü gibi telefon ile verilen vidalar
sayesinde ayak, telefon gövdesine sabitlenmelidir. Daha sonra telefon arka yüzündeki vida çentikleri askı yüzeyindeki vida bașlarında denk gelecek șekilde asılır.
1 - Sabitmele vidaları 2 - Asma çentikleri
FT15 Bașlangıç Durumu:
Telefon seti, gerekli bağlantılar yapıldıktan ve doğru abone numarası tanımlandıktan sonra çalıșma durumuna gelir. Ekran ve programlanabilir tușlar ișlevlerini görmeye bașlar.
Bașlangıç durumunda programlanabilir tușlarda program kaydı yoktur. Bu tușlar gereksinimine göre kullanıcı tarafından programlanır. Ayrıntılı bilgi için kılavuzun “Tuș Programlama ve Otomatik Ayarlar” bașlıklarına bakınız. Telefon ve santralınızın diğer ayarlarını değiștirmek için “Telefon Ayarları” bașlığına bakınız. Telefon setinde yapılan ayarlar, santralın açılıp kapanması ile silinmez.
Telefon seti daha önceden sisteme takılmıș ise ve yeniden sökülüp takılıyorsa birkaç saniye içerisinde otomatik olarak kullanıma hazır hale gelir. Bu kısa periyotta önce ekranda FT15’e ait versiyon bilgisi daha sonra da “Terminal No:aa” mesajı gözükür. Bu mesajdan sonra telefon kullanıma hazırdır.
21
TEKNİK TANITIM VE KULLANIM KILAVUZU REV AAC
Telefon, santrala bağlı iken santralın resetlenmesi ya da kapatılıp açılması durumunda önce ekranda FT15’e ait versiyon bilgisi, ardından “Terminal No: aa” mesajını çıkartarak sistemin çalıșır duruma gelmesini bekler (15 sn) ve sistemle bağlantıyı bu bekleme sürecinden sonra kurar.
22
4 SATIR EKRAN
KULLANIM ÖZELLÝKLERÝ
BAȘLANGIÇ DURUMLARI VE AKTİF SERVİS BİLGİLERİ
FT telefonların kullanımında ekran en etkin yönlendiricidir. Telefonun ve santralın aktif özellikleri, gelen çağrı hakkında bilgileri, çağrı sırasında uygulanabilecek seçenekleri, șebekeden gelen bilgileri ve telefon ayar seçenekleri ekrandan izlenerek telefon kolaylıkla kullanılır. Bu nedenle telefon kullanım özellikleri, bașlangıcından itibaren telefon ekranı görüntüleri üzerinden anlatılacaktır.
1. Telefon Kapalı İken:
LCD ekranda, telefon kapalı iken saat, tarih ve eğer var ise o andaki aktiflenmiș olan servisler veya sisteme ait aktif olan servisler görüntülenir.
TELEFON KAPALI İKEN ÖRNEK EKRAN
TELEFON KAPALI VE AKTİF SERVİS VAR İKEN ÖRNEK EKRAN
Yönlendirme 112 Sakla İptal
1.1. Aktif olan servislerin görüntülenme sırası en son aktif olan servis ilk olacak șekilde düzenlenmiștir.
1.2. Telefon kapalı ve aktif olan servislerle ilgili mesajlar ekranda var iken kullanıcı, aktif olan servislerle ilgili ișlemleri rahatlıkla gerçekleștirebilir. Örneğin, cevapsız çağrıların içeriğini “Detay” tușu yardımı ile görebilir. Telefonun bu konumunda cevapsız çağrı bilgileri, ekranın orta satırında sırasıyla çağrının kaynağı (dıș hat ya da iç hat), kaynağın erișim kodu, saat ve dakikası yer alacak șekilde görüntülenir. Ayrıca, ekranın üst satırında gün ve saat bilgisi, alt satırında ise cevapsız çağrılar ile yapılabilecek ișlemler görüntülenir. Cevapsız çağrı listesinde yer alan numaralar eğer telefon defterine kayıtlı ise, numara yerine telefon defterine kayıtlı olan isim gösterilir.
08/07/2008 09:40
KAREL FT15
Aranan Menü
08/07/2008 09:40
23
TEKNİK TANITIM VE KULLANIM KILAVUZU REV AAC
2. Telefon Açık İken:
Telefon açık konuma geldiğinde ve çevir sesi alınırken, ekran saati üst kısımda, aktif servislerle ilgili mesaj ise alt kısımda yer alır. Ekranda aktif servislerle ilgili mesaj varken ekranın alt kısmında bu mesajla ilgili yapılabilecek ișlem sorgulaması yer alır.
(Sisteme ait aktif olan servisler için yapılabilecek ișlem sorgulamaları kullanıcı sistem yetkilisi olduğu durumlarda görüntülenir). Herhangi bir numara çevrilmeye bașlandığı anda saat ekranın üst kısmında görüntülenirken girilen numaralar ekranın sağ alt kısmından sola doğru kayarak ilerler.
2.1 Aktif olan servise ilișkin yapılabilecek ișlem sorgulamaları așağıdaki örneklerle verilmiștir:
Aktiflenmiș servisler için: iptal?
Bu servisler, Yönlendirme, Telefon Kilitleme, Otomatik Arama, Çağrı Cihazı, Müzik, Rahatsız Edilmeme ve Alarm olarak sıralanır.
TELEFON AAA NUMARALI ABONEYE YÖNLENDİRİLDİĞİNDE ÇIKAN EKRAN
08/07/2008 09:40 Yönlendirme 112 Sakla
İptal
Not:
• Telefon AAA numaralı aboneye yönlendirildiğinde çıkan ekran (yönlendirilmiș olan numara telefon defterinde kayıtlı ise numara yerinde, telefon defterinde kayıtlı olan isim görülür).
Yönlendirme konumuna geçilmiș. “İptal” tușu ile iptal edilebilir.
Operatörün müdahale edebileceği servisler için: Gece Servisi
Sadece operatör tarafından kullanılan bu özellikle, sistem gece çalıșırken kullanılmasını istediğiniz parametreleri devreye alabilirsiniz. Örneğin, dıș hat çağrılarını robotun cevaplaması, operatör hariç hiçbir abonenin dıș hatta çıkamaması gibi.
24
4 SATIR EKRAN
Cevapsız Çağrılar için: Detay?
Cevaplanmayan çağrıların bir listesi çağrının kaynağı ( abone / dıș hat numarası), saati ile birlikte görüntüler. FT15 için listede en son gelen çağrıdan bașlamak üzere 20 cevapsız çağrı bilgisi saklanmaktadır. (Listede kullanıcının görmediği cevapsız çağrılar var ise bu bilgi ekranda görülür.)
TELEFONUN AÇIK VE KAPALI OLMASI DURUMUNDA
08/07/2008 09:40
“DETAY” TUȘUNA BASILDIKTAN SONRA GÖRÜNEN EKRAN
08/07/2008 09:40
Not:
• Cevapsız çağrılar ekranda görüntülenirken telefona ait herhangi bir arama veya aktiflenmiș servis bilgisi gelir ise kullanıcının ekranda görmekte olduğu cevapsız çağrı okunmamıș gibi değerlendirilir ve cevapsız çağrı listesinden silinmez. Kullanıcı cevapsız çağrıları görmek istediği zaman bu kaçırdığı çağrıyı tekrar görme imkânına sahip
olur.
Cevapsız Çagri
i 112 (1/01)
Sakla
i 112 (1/01)
08:30 08/07/2008
Sakla
> Ara
Detay
Telefon kilitliyken: Çöz ?
08/07/2008 09:40
837ȘȘȘ iLE TELEFON KİLİTLENMİȘ, ÇÖZ TUȘU İLE İPTAL EDİLEBİLİR. ÇÖZ TUȘUNDAN SONRA AȘAĞIDAKİ EKRAN ÇIKAR
Not:
ȘȘȘ: Șifre 3 basamaklıdır.
Telefon Kilitli
Sakla
Çöz
25
TEKNİK TANITIM VE KULLANIM KILAVUZU REV AAC
Bekletilen bir hat varken: Geri al?
Ekranda yukarıdaki sorgu mesajlarından birisi var iken esnek tușa basılarak sorulan ișlem gerçekleștirilir.
2.2 Telefona herhangi bir çağrı geldiği zaman gelen çağrıyı bildiren uyarı ekranın üstten ikinci satırında yanıp sönerken, ekranın alttan ikinci satırında ise çağrının kaynağı (dahili abone+numarası, dıș hat+numarası, dıș hat geri+numarası) görüntülenir. Sıra çağrısı, Otomatik arama ve Alarm için sadece ekranın üstten ikinci satırında yanıp sönen mesajla kullanıcı bilgilendirilir. Bu kısımda ekranın üst satırında saat ve tarih bilgisi görüntülenmeye devam eder.
Not:
• Dıș hat numarası=DD, abone numarası=AAA olarak görüntülenir.
ÇAĞRI GELDİĞİNDE EKRANIN GÖRÜNTÜSÜ
08/07/2008 09:40
İç123 H.free
Arkada 112 10:28 Arama Konumu
#
Geri Al
Gelen Çağrı
26
4 SATIR EKRAN
GÖRÜȘME ÖZELLİKLERİ
1. Kullanıcı Bir Dıș Hat Aldığında:
FT15’de dıș hat numarasıyla birlikte görüntülenirken kullanıcıya “Park”, “Arkada tut”
soruları sorulur. Bu konumda iken çevrilen dıș hat numarası ekranın üstten ikinci satırında görüntülenir.
Dıș 04
Not:
• Dıș hat aramalarında aranan numara sürekli olarak ekranda gösterilir.
08/07/2008 11:10
Park < > Ark.Tut
00:05
2. Kullanıcıya Bir Dıș Hat Aktarılması veya Kullanıcının Bir Bașkasına Gelen Dıș Çağrıyı Alması Durumunda:
Ekrana sahip olunan dıș hat numarası ile birlikte, “Arkada tut?” mesajı gelir.
08/07/2008 11:10 Dıș 04
00:05
Park < > Ark.Tut
3. Kullanıcının Herhangi Bir Aboneyi Araması Durumunda:
Aranan numara çalıyor, yönlendirilmiș numara çalıyor veya gruptaki telefon çalıyor mesajı çalmakta olan abonenin numarası ile birlikte ekrana gelir. Bu konumda kullanıcının yapabileceği ișlemlerle “Sıra” “Mesaj” gibi ilgili sorular ekranın alt satırında yer alacaktır ve esnek tușa basılmasıyla sorulan ișlem gerçekleșecektir.
08/07/2008 11:10
Not:
• Abone numarası eğer telefon defterinde kayıtlı ise numara yerine telefon defterinde kayıtlı isim görülür.
İç 123 Çalıyor Sıra Mesaj
27
TEKNİK TANITIM VE KULLANIM KILAVUZU REV AAC
4. Kullanıcının meșgul bir aboneyi araması veya meșgul bir dıș hattı almak istemesi durumunda:
4.1. Meþgul abone: Abone numarası ile birlikte meșgul konumu ekrana yansır ve kullanıcıya “Sıra” ve “Mesaj” seçenekleri sunulur. Yön tușları ile ilerleyerek, “Araya
Gir” ve “Uyar” seçeneklerine ulașılabilir.
4.2. Meþgul dýþ hat: Dıș-hat numarası ile birlikte meșgul konumu ekrana yansır ve kullanıcıya Sıra sorusu yöneltilir.
4.3. Abone-Abone, Abone-Dıș hat: Aranan abone, bir bașka dıș hatla yada abone ile konușuyorsa, aranan abonenin numarası, konuștuğuna dair bilgi ve konuștuğu abone veya dıș hat numarası ile birlikte ekrana yansır ve kullanıcıya “Sıra” ve “Mesaj”
seçenekleri sunulur. Yön tușları ile ilerleyerek, “Araya Gir” ve “Uyar” seçeneklerine ulașılabilir. FT15’de ayrıca, aradığı abone bir dıș hat ile görüșüyorsa “konușuyor” mesajı
ekranın üstten ikinci satırında görüntülenir.
4.4. Dıș hat-Abone, Dıș hat-Dıș hat: Alınmak istenilen dıș hat numarası, konuștuğuna dair bilgi (M. belirtilir) ve dıș hattın alındığı numara ile birlikte ekrana yansır ve kullanıcıya “Sıra” seçeneği sunulur.
5. Kullanıcı Herhangi Bir Abone İle Görüșürken:
Görüșülen abonenin iç hat numarası görüntülenir. Bu konumda kullanıcıya “Arkada tut?” sorusu yöneltilir.
İç 123
Ark.Tut
08/07/2008 11:10
00:23
6. Kullanıcı Bir İç/Dıș Hattı Bekletmeye Aldığında:
Kullanıcıya “Geri Al?” seçeneği arkadaki iç/dıș hattın numarası ile birlikte sunulur.
Arkada 123 Arama Konumu
GeriAl
00:05
#
28
4 SATIR EKRAN
7. Kullanıcının Arkasında Bir İç/Dıș Hat Varken:
Meșgul bir aboneyi araması durumunda meșgul konumu abone numarası ile birlikte görüntülenir, (konușmakta olduğu bir iç veya dıș hat var ise bu numara da görüntülenir) ve kullanıcıya “Geri Al” ve “Aktar” seçenekleri sunulur. Yön tușları ile ilerleyerek, “Sıra”, “Uyar” ve “Mesaj” seçeneklerine ulașılabilir.
İç 129 00:25 Aktar < > GeriAl
Arkada 123
8. Kullanıcının Arkasında Bir Dıș Hat Varken Dahili Aboneyi Araması Durumunda:
İlgili mesajlardan bir tanesi ile kullanıcının durumu ekrana yansır ve kullanıcıya “Geri Al” ve “Aktar” seçenekleri sunulur. Yön tușları ile ilerleyerek, “Sıra” ve “Mesaj” seçeneklerine ulașılabilir.
9. Kullanıcının arkasında bir İç/dıș hat varken bir dahili görüșme yapması durumunda:
Görüșme durumu konușulan numara ile birlikte ekrana yansırken, kullanıcıya “Geri Al” ve “Aktar” seçenekleri sunulur. Yön tușları ile ilerleyerek, “Konferans” seçeneğine ulașılabilir.
29
TEKNİK TANITIM VE KULLANIM KILAVUZU REV AAC
10. Diğer Mesajlar:
Y Kullanıcının görüșme sırasında herhangi bir hatalı ișlem yapması durumunda ekranın ikinci satırında *Hatalı ișlem* mesajı yanıp sönmeye bașlar ve ekranın üst kısmında saatle tarih görüntülenir. Ayrıca sol alt köșede “temizle” mesajı görünür. “Temizle” mesajı ile tekrar arama konumuna gelinebilir.
Y
HAFIZADAN ARAMA YAPILDIĞINI GÖSTEREN EKRAN
00:23 2670290
* Bu mesaj ekranda bir süre göründükten sonra silinir. Yön tușları ile ilerleyerek, “Otomatik Arama” ve “Tekrar Arama” seçeneklerine ulașılabilir.
Y
BİR DIȘ HAT İLE GÖRÜȘME DURUMUNDA İKEN KONTÖR SAYISINI GÖSTEREN
EKRAN
00:23 Kontör: 001 01
AAA NUMARALI ABONENİN KULAKTAN UYARILDIĞINI GÖSTEREN EKRAN
Y
08/07/2008 10:39
HATALI İȘLEM
Temizle
Hafızadan Arama
Park < > Ark.Tut
Dıș 04
Park < > Ark.Tut
Uyarı 112
Y 739 KODU İLE SİSTEM KAPASİTESİ SORGULANDIĞINDA GÖSTERİLEN MESAJ
İç 115
00:02
Ark.Tut
Sistem Kapasitesi Dıș 04 İç 22
0 a Bas
30
4 SATIR EKRAN
PROGRAM ÖZELLÝKLERÝ
PROGRAMLAMA MENÜLERİ
Kullanıcı ekranda görünen “menü” mesajının altındaki esnek tuș ile ya da özel ișlevli MENU tușunu kullanarak programlamaya giriși, telefon açık ve çevir sesi alıyor iken gerçekleștirir. Program menüleri içerisinde kullanıcının kendisine ait servisleri aktiflemesi veya aktif olan servisi iptal edebilmesi için tek bir menü ekrana gelir. Eğer kullanıcının ișlem yapmak istediği servis aktif ise “İptal?” menüsü, değilse “Aktifle?” menüsü ekrana gelir. Programlama özellikleri 6 ana menüden ve bunların alt menülerinden olușmaktadır.
Bu menülerin tümünün özellikleri așağıda açıklanmıștır.
31
TEKNİK TANITIM VE KULLANIM KILAVUZU REV AAC
ARAMA SEÇENEKLERİ
Menü Alt Bașlıkları:
ARAMA SEÇENEKLERİ o Yönlendirme
- Hepsi/ Abone No=
- Cevapsız/ Abone No=
- Cevapsız İptal o Otomatik Arama
- Son Arama
- Özel Hafıza/ Hafıza No=
- Ortak Hafıza/ Hafıza No= o Anons
- Toplu/ Mesaj Okuyunuz
- Grup/ Abone No=
- Abone/ Abone No= o Cevapsız Çağrı
o Arayanlar o Arananlar
32
4 SATIR EKRAN
Yönlendirme:
• Hepsi; seçilip 30 saniye içerisinde bir abone numarası girildiğinde FT15 kullanıcısına gelen tüm çağrılar burada belirtilen abonede çalar.
• Cevapsýz; seçilip 30 saniye içerisinde bir abone numarası girildiğinde telefonun üç kez çalmasına rağmen açılmazsa çağrı burada tanımlanan aboneye yönlenir.
• Cevapsýz iptal; cevapsız seçeneğine girilen abone numarasının iptali için kullanılır.
Otomatik Arama:
Otomatik arama aktiflendiğinde telefon ile ilgili numarayı otomatik olarak arar. Karșı taraf meșgul ise arama her 15 saniyede bir tekrarlı olarak devam eder. Karșı tarafın meșguliyeti bittiğinde telefon kendi zilini çaldırarak veya kısa ikaz tonuyla görüșmenin hazır olduğunu bildirir. Ekrandaki iptal seçeneği kullanılarak iptal edilebilir.
• Son Numara; seçimi ile aranan son harici numara otomatik olarak aranır.
• Özel Hafýza; aktiflendiğinde menü içerisinde “Özel Hafıza Giriși” bașlıklı menü
üzerinden giriși yapılan özel hafıza numaralarını otomatik olarak arar. Burada girilecek değer FT15 için 1-9 arası bir basamaklı özel hafıza indisleridir.
• Ortak Hafýza; seçimi ile kayıtları santralda olan ve girișleri sadece operatör tarafından yapılan ortak hafıza numaralarını otomatik olarak arar.
Anons:
Handsfree özelliğine bağlı olarak, çevir sesi alınırken telefonların hoparlörlerinden duyulmak üzere çeșitli șekillerde anons yapılabilir.
- Toplu
- Grup
- Özel
Cevapsız Çağrı:
FT15 için o zamana kadar olan son 20 cevapsız çağrı, çağrının kaynağı ve saati olacak șekilde sıralı olarak görülebilir. Birden fazla cevapsız çağrı olması durumunda ekrandaki
ok tușları kullanılarak sırayla aralarında dolașılabilir. Cevapsız çağrının kaynağının abone olması durumunda abonenin numarası telefon defterine kayıtlı ise numara yerine telefon defterinde kayıtlı isim gösterilir. Bu menüdeki “ara” seçeneği dıș hatlar için doğrudan numaranın aranmasını sağlamaz, sadece çağrının gelmiș olduğu dıș hatta çıkarak çevir sesi verilmesini sağlar. Bu menüdeki “Ara” seçeneği ile iç / dıș hat numaraları aranabilir.
NOT: “Ara” seçeneği ile dıș hat numaralarının aranabilmesi için, “Telefon Ayarları” menüsünden “Dıș Hat Erișim Kodu” tanımlanması gerekmektedir.
33
TEKNİK TANITIM VE KULLANIM KILAVUZU REV AAC
Arayanlar:
FT15 için o zamana kadar olan son 20 gelen ve cevaplanmıș çağrı, çağrının kaynağı ve saati olacak șekilde sıralı olarak görülebilir. Birden fazla gelen çağrı olması durumunda ekrandaki ok tușları kullanılarak sırayla aralarında dolașılabilir. Gelen çağrının kaynağının abone olması durumunda abonenin numarası telefon defterine kayıtlı ise numara yerine telefon defterinde kayıtlı isim gösterilir. Bu menüdeki “ara” seçeneği dıș hatlar için doğrudan numaranın aranmasını sağlamaz, sadece çağrının gelmiș olduğu dıș hatta çıkarak çevir sesi verilmesini sağlar. Bu menüdeki “Ara” seçeneği ile iç / dıș hat numaraları aranabilir.
NOT: “Ara” seçeneği ile dıș hat numaralarının aranabilmesi için, “Telefon Ayarları” menüsünden “Dıș Hat Erișim Kodu” tanımlanması gerekmektedir.
Arananlar:
FT15 için o zamana kadar olan son 20 arama, çağrının kaynağı ve saati olacak șekilde sıralı olarak görülebilir. Birden fazla gelen çağrı olması durumunda ekrandaki ok tușları kullanılarak sırayla aralarında dolașılabilir. Aranann numaranın abone olması durumunda abonenin numarası telefon defterine kayıtlı ise numara yerine telefon defterinde kayıtlı isim gösterilir. Bu menüdeki “ara” seçeneği dıș hatlar için doğrudan numaranın aranmasını sağlamaz, sadece çağrının gelmiș olduğu dıș hatta çıkarak çevir sesi verilmesini sağlar. Bu menüdeki “Ara” seçeneği ile iç / dıș hat numaraları aranabilir.
NOT: “Ara” seçeneği ile dıș hat numaralarının aranabilmesi için, “Telefon Ayarları” menüsünden “Dıș Hat Erișim Kodu” tanımlanması gerekmektedir.
34
4 SATIR EKRAN
TELEFON AYARLARI
Alt menü bașlıkları:
TUȘ PROGRAMLAMA o Abone
- Tușa Basınız/ Abone No= o Dıș Hat
- Tușa Basınız/ Dıș Hat No= o Özel Hafıza
- Tușa Basınız/ Hafıza No=/ No= o Ortak Hafıza
- Tușa Basınız/ Hafıza No= o Fonksiyon
- Tușa Basınız
Yönlendirme Tușu
Sıraya Girme Tușu
Rahatsız Edilmeme Tușu
Telefon Kilitleme Tușu
Konferans Tușu
Gece Servisi Tușu
Otomatik Arayıcı Tușu
Mesaj Dinleme Tuș o
- Opsiyon 1
- Opsiyon 2
- Opsiyon 3
- Opsiyon 4
- Hepsini Sil?
RAHATSIZ EDİLMEME
- Aktifle
- İptal
Otomatik Ayar
u
35
TEKNİK TANITIM VE KULLANIM KILAVUZU REV AAC
MÜZİK
- Aktifle
- İptal
ALARM
- Mesajsız/SS: DD=
- Mesajlı/SS: DD/ Mesaj Bırakınız
EPROM VERSİYONU
- Sistem Versiyonu
NT Versiyonu
TEMBEL KONUMU
- Aktifle
- İptal
DİL
KULAKLIK
- İptal
- Handsfreeli
- Handsfreesiz
UYARI SESİ
- Aktifle
- İptal
ÜCRET
DIȘ HAT ERİȘİM KODU
36
4 SATIR EKRAN
Tuș Programlama:
Programlanabilecek tuș sayısı toplam 12 tanedir ve program atamaları buradan yapılır. Bu tușlara kullanıcının 1 sn sürekli basması durumunda tușun ikinci fonksiyonu algılanır. Dolayısı ile toplam programlanabilecek özellik sayısı 24 olur. Programlama esnasında tușlara ait LED kırmızı renkte yanarak hangi tușa ve tușun hangi fonksiyonuna atama yapıldığını belirler. Tușa tek kısa ikaz tonunu duyana kadar basıp LED’in kırmızı yandığı gözlendiğinde ilk, tușa ikinci kez kısa ikaz tonunu duyana kadar (1 sn) basıp ikinci fonksiyon ataması yapılır. Tușlar programlama modundan çıkıldıktan sonra aktif hale gelir.
Bu
tușlara yapılan atamalar tek tek iptal edilemezler ancak hata mesajıyla karșılașılmadan üzerlerine yeni kayıt yapılabilir. Programlanabilir tușlarının içeriklerinin iptali Telefon Ayarları >Tuș Programlama >Otomatik Ayar >Hepsini Sil seçilerek gerçekleștirilebilir.
Abone Programlama:
Sık aradığınız bir abone numarasını bir tușa programlayarak, bu aboneye tek bir tuș yardımı ile ulașabilirsiniz. Bunun için abone programlama menüsüne gelinir.
Y Tușa basınız; Programlanmak istenen tușa 1. veya 2. fonksiyonu seçmek üzere kısa ya da uzun basılır.
Y Abone no; Daha sonra “Abone No=” menüsü ekrana gelir. Bu menüde ekran imleci açıktır. Kullanıcı nümerik tuș takımını kullanarak abone numarasını girdikten sonra “Enter” tușuna basarak girdiği abone numarasını onaylar. Abone numarası 3 basamaklıdır. 3 basamaktan daha fazla bir abone numarası girmeye çalıșması durumunda sistem 3 basamaklı fiziksel numarayı kabul eder ve bir üst menüye geçer.
Abone numarasının kabulünden sonra FT15 programlanmak istenen abone numarasının önceden tușlardan herhangi bir tanesine ayarlanıp ayarlanmamıș olduğunu kontrol eder ve eğer programlanmak istenilen abone numarası bir tușa programlanmıș ise, önceden programlı tușu siler ve yeni tușa programlama yapar. Eğer numara önceden programlanmamıș ise, girilen numaranın doğru bir numara (Sistemde tanımlı) olup olmadığını kontrol eder.
Girilen numaranın doğru (Sistemde tanımlanmıș) olmaması durumunda, “Hatalı Numara” mesajı 1 sn süreyle ekrana gelir ve hata tonu alınır.
Bir abone numarası sadece bir tușa atanabilir. Programlama modundan çıkılıp bu tușlara basıldığında tușa kaydedilmiș abone doğrudan aranılır. Arama ișlevinin yanı sıra, programlanabilir tușların ilk fonksiyonu olarak programlanmıș olan abonenin durumu, yanındaki LED yardımı ile așağıda anlatıldığı șekilde izlenebilir.
37
TEKNİK TANITIM VE KULLANIM KILAVUZU REV AAC
Dıș Hat Programlama:
Belirli bir dıș hat numarasını tușa programlamanıza olanak tanır. Bu tușa basarak (eğer boș ise) tușa programlanan dıș hatta çıkıp arama yapabilirsiniz. Bunun için Dıș Hat programlama menüsüne gelinir.
Y Tuþa basýnýz; Programlanmak istenen tușa 1. veya 2. fonksiyonu seçmek üzere kısa ya da uzun basılır. Y Dýþ hat no; belirlenen bir dıș hat numarası yazılıp onaylanırsa, tușa bu dıș hat numarası atanmıș olur.
01,02… gibi dıș hat erișim kodlarından birisinin programlanması, programlanmıș olan tușa basıldığında direkt olarak dıș hatta çıkılması için yeterlidir. Programlanmıș olan tuș numarayı 701,702… olarak algılar ve dıș hatta çıkarak arama yapılmasını sağlar. Yanlıș bir kod girildiğinde ise “Hatalı Numara” mesajıyla kullanıcı uyarılır.
Bir dıș hat erișim kodu sadece bir tușa atanabilir. Programlama modundan çıkıldıktan sonra bu tușlara basıldığında 9’a basılmasına gerek kalmadan doğrudan programlanan dıș hatta çıkılır. Programlanabilir bir tușa atanan bir dıș hatta çıkılmıș iken, bu tușa basılırsa hat park edilir. Tekrar basılması durumunda hat geri alınır.
38
4 SATIR EKRAN
Özel Hafıza Programlama:
Telefonunuzun özel hafızasına sık aradığınız 20 harici numarayı programlayabilirsiniz. Hafıza numaralarını tușlara programlayarak arama ișlemini kısaltabilirsiniz. İki çeșit programlama yapılabilir. İlki 01-20 arasında kayıt yapılabilen ve belirlenen numaraları “no=” seçeneği ile girilen bir hafıza kaydıdır. İkincisi fonksiyon kodu girilerek programlanabilen tușlara servis seçeneklerinden kullanım kılavuzunda belirtilen bütün programlama kodları atanabilir.
Y Tușa basınız; Programlanmak istenen tușa 1. veya 2. fonksiyonu seçmek üzere kısa ya da uzun basılır.
Y Hafıza no; Daha sonra “Hafıza No=” menüsü ekrana gelir. Bu menüde ekran imleci ıktır. FT15 kullanıcının girmeye bașladığı numaranın 2. basamağını girdiği anda (01-20) otomatik olarak numarayı onaylar ve girilen hafıza numarasının daha önceden herhangi bir tușta ayarlı olup olmadığına bakar (bu sistem abone programlamada olduğu gibidir).
Y No; istenilen harici numara ya da servis kodu girilir. Servis kodlarının atanması için ise öncelikle “*” tușuna basılarak kullanım kılavuzunda geçen kodlardan birisi tușlanır ve onaylanır. Böylelikle servis kodu tușa atanmıș olur.
Ortak Hafıza Programlama:
Operatör tarafından ortak hafıza bölgesinin 00-49 numaralı alanlarına kaydedilen harici numaralar programlanabilir tușlara kolaylıkla atanabilir.
Y Tuþa basýnýz; Programlanmak istenen tușa 1. veya 2. fonksiyonu seçmek üzere kısa ya da uzun basılır. Y Hafýza no; santralın ortak hafızasına girilmiș olan dıș hat numaralarına ait indisler bu menü seçeneği aracılığıyla programlanabilir tușlara atanırlar. Programlama modundan çıkılıp bu tușlara basıldığında tușa atanmıș olan ortak hafıza numarası doğrudan aranılır.
Fonksiyon:
Sistemde tanımlı bazı fonksiyonlardan tek tușa basarak yararlanmasını sağlar. Örneğin size gelen çağrıların bașka bir abonede çalması için önceden programlanmıș tușa basıp yönlenmesini istediğiniz abone numarasını girebilirsiniz.
Y Tușa basınız; Programlanmak istenen tușa 1. veya 2. fonksiyonu seçmek üzere kısa ya da uzun basılır.
Y Daha sonra “Fonksiyon/ Yönlendirme Tușu” menüsü ekrana gelir. Bu menüde yön tușları ile istenilen özelliğe ulașılır. Kullanıcı istediği fonksiyona ulaștıktan sonra “Enter” tușuna basarak onaylar. Seçilen fonksiyonun daha önceden ayarlı olup olmadığına bakılır. Seçilen fonksiyon daha önceden bașka bir tușa programlanmıșsa, o tuș otomatik olarak silinir ve yerine yeni tușa programlama yapılır. Tușa ait led yanmaz. (Bu sistem Abone Programlamada olduğu gibidir, “Bașarılı” mesajı 1 sn süreyle ekrana gelir ve bașarı tonu alınır.)
39
TEKNİK TANITIM VE KULLANIM KILAVUZU REV AAC
Fonksiyonlar așağıdaki șekilde sıralanır:
Fonksiyon Seçenekleri:
Yönlendirme Tușu
Sıraya Girme Tușu
Rahatsız edilmeme Tușu
Telefon Kilitleme Tușu
Konferans Tușu
Gece Servisi Tușu *
Otomatik Arayıcı Tușu
• Mesaj Tușu
• Sayfa Tușu
• Çağrı Yakalama Tușu
*Kullanıcı Operatör ise kullanılabilir.
Otomatik ayarlar:
Programlanabilir tușları otomatik olarak programlayabilmek için 5 ayrı seçenek mevcuttur. İstenilen seçeneğe gelinip seçilirse tușlar otomatik olarak programlanır. Bunlar;
Y Opsiyon 1 (Abone Numaraları)
Y Opsiyon 2 (Dıș Hat Numaraları)
Y Opsiyon 3 (Ortak Hafıza Numaraları)
Y Opsiyon 4 (Otomatik Fonksiyonlar)
Y Hepsini Sil
programlamalarıdır.
40
4 SATIR EKRAN
Așağıda her bir seçenekte tușların ne șekilde programlanacağı șemalarla gösterilmiștir.
Burada “A” abone numaraları, “DH” dıș hat ve “OH” ortak hafıza için kısaltma olarak kullanılmıștır.
41
TEKNİK TANITIM VE KULLANIM KILAVUZU REV AAC
42
4 SATIR EKRAN
Rahatsız Edilmeme:
Y Aktifle; seçimi yapıldığında gelen çağrı için telefon bir defa çalar. Y Ýptal; seçimi ile rahatsız edilmeme konumu iptal edilir.
Müzik:
Y Aktifle; seçimi yapıldığında santrale yüklenmiș olan müzik dinlenebilir.Bu seçenek özellikle beklemekte olan dıș hatlar için çalıștırılır. Y Ýptal; seçimi yapıldığında müzik dinleme kaldırılabilir.
Alarm:
Y Mesajlý; “SSDD” formatında hatırlatma zamanının girilmesinden sonra herhangi bir ișaret beklemeden azami uzunluğu 30 saniye olan mesaj girilebilir. Hatırlatma aktif olduğunda telefondan hatırlatma tonu alınır. Bu esnada H/F tușuna basıldığında kaydı yapılmıș olan mesaj tekrarlı olarak dinlenir. Bu durumda H/F tușu bir kez daha kullanıldığında mesaj ve hatırlatma iptal edilir. Bu seçenek ancak sistemde takılı bir EVM modülü varken görüntülenir. Y Mesajsýz; “SSDD” formatında girilen hatırlatma zamanında telefon açılıp kapatılıncaya kadar hatırlatma tonunun alınmasını sağlar.
Eprom Versiyonu:
Bu menü seçeneğiyle MS serisi bir santralın ve FT15 telefon setine ait versiyon bilgilerine ulașılır.
Y Sistem Versiyonu; Örn: -MS48 AAA Y FT versiyonu; Örn: FT15AAA
Tembel konumu:
Y Aktifle; Tembel konumu aktilendiğinde gelen çağrı durumunda telefon otomatik olarak “handsfree” açılır ve çağrı cevaplanır. Y Ýptal; İptal seçilerek tembel konumundan çıkılır böylelikle çağrı geldiğinde telefon otomatik olarak açılmaz.
İptal” ve “Devreye Al” seçeneklerine ulașabilmek için “Seç” opsiyonunu iki defa kullanmak gerekebilir.
43
TEKNİK TANITIM VE KULLANIM KILAVUZU REV AAC
Dil:
Türkçe, İngilizce, İspanyolca, Afrikanca, Portekizce, Rusça, Fransızca ve Yunanca gibi burada görüntülenen dil seçeneklerinden istenilen seçilir ve telefon seçilen dilde menü mesajlarını görüntülemeye bașlar.
Kulaklık:
Telefonu kulaklık yardımıyla rahatça kullanabilmek için sunulan “kulaklık” opsiyonu iptal, handsfreeli ve handsfreesiz olmak üzere farklı seçeneğe sahiptir.
Y Ýptal; konumu “kulaklık” opsiyonu ilk seçildiğinde aktif durumdadır. Daha sonraki farklı seçimleri iptal etmede kullanılır. Y Handsfree’li; seçildiğinde telefon kapalı iken hızlı handsfree tușuyla telefon kulaklıktan açılır. Tekrar basıldığında kulaklık kapanır ve telefon HF konumuna geçer. Y Handsfree’siz; seçildiğinde telefon kapalı iken hızlı handsfree tușuyla telefon kulaklıktan açılmaz. Kulaklıktan konușma esnasında ahize kaldırılırsa ses ikiye bölüneceğinden seviyesi düșer.
Uyarı sesi:
Y Aktifle; Aktifle seçimi yapıldığında telefonun meșgul olması durumunda gelen çağrı için özel bir uyarı tonu alınır. Y İptal; seçimi ile uyarı tonu iptal edilir.
“Aktifle” ve “iptal” seçeneklerine ulașabilmek için “Enter” veya “Seç” opsiyonlarının birden fazla kullanmak gerekebilir.
Ücret:
Bu özellik ile, kontör sinyali olan dıș hatlardan yapılan görüșmelerin FT15 ekranından ücretlendirmesi yapılabilir. Kontör ücreti en fazla 5 basamak olarak tanımlanabilir. Dıș hat ücretlendirme programı girilmiș dıș hatlardan yapılan görüșmelerde, her kontör sinyali karșılığı ücret bilgisi FT15 ekranında görülebilir.
Dıș Hat Erișim Kodu:
Bu özellik ile “Dıș Hat Erișim Kodu” telefon hafızasına girilir ve Caller ID bilgisi ile gelen numara önüne bu özellik ile yazılan dıș hat erișim kodu eklenir. Böylece gelen numara bilgisi dıș hat erișim bilgisi ile gelecektir.
Bu özellik seçildiğinde ekrana en fazla 6 basamaklı rakam giriși sağlayan bir imleç çıkar. Bu imleç dıș hat erișim kodunun girișini sağlar ve onaylandıktan sonra yazılan dıș hat erișim kodu hafızaya kaydedilir.
44
4 SATIR EKRAN
Bu özellik, cevapsız aramalarda tek tuș ile bu numarayı tekrar aramaya olanak sağlamak için kullanılır.
Dıș Hat Erișim Kodu menüsüne girildiğinde mevcut değer ekranın sağ kenarına yapıșık biçimde (D șeklinde) gösterilir.
45
TEKNİK TANITIM VE KULLANIM KILAVUZU REV AAC
TELEFON GÜVENLİĞİ
Bu üst menü bașlığıyla bir bașka aboneden kendi yetkilerini kullanarak arama yapabilmek, mesaj dinleyebilmek gibi özelliklerin kullanımı için gerekli șifrenin tanımlanması/değiștirilmesi ișlemleri gerçekleștirilebilir.
Alt menü bașlıkları:
TELEFON GÜVENLİĞİ o Șifre
- Tanımla (Șifre Yoksa)
- Değiștir (Șifre Varsa)
- İptal o Telefon Kilitleme (Șifre Tanımlıysa) o Telefon Çöz (Telefon Kilitliyse)
Șifre:
Kullanıcının tanımlı bir șifresi olmaması durumunda; Y Tanýmla; seçimi yapıldığında 3 basamaklı (000…250) bir șifre tanımlanabilir
Kullanıcının önceden kendisine ait bir șifre girmiș olması durumunda; Y Deðiþtir; seçimi ile var olan șifre değiștirilebilir. Öncelikle eski șifre girilip
onaylandıktan sonra yeni șifre girilir. Sonraki ișlemler için yeni șifre aktif olacaktır. Y Ýptal; seçimi ile o anda kullanılan șifre iptal edilir ve șifre gereken ișlemler kullanılamaz. Bunun için yeniden șifre girmek gerekir.
Telefon Kilitleme:
Y Þifre; bu menü sadece telefonun kilitli olmadığı durumda çıkar ve daha önce bir șifre tanımlanmıșsa aktif olur. Bu menü seçeneği ile telefonun çağrı yapılmasına karșı kilitlenmesini sağlar.
Telefon Çöz:
Y Þifre; bu menü sadece telefonun kilitli olması durumunda ekrana gelir. Kilitleme ișlemi “Çöz” seçeneği kullanılarak ve ardından șifre girilerek çözülebilir.
46
4 SATIR EKRAN
MESAJ
Sadece EVM modülü (ve 2 kanallı EVM için DRAM modülü) takılı iken görünür.
Alt menü bașlıkları:
MESAJ o Yerimde Yokum Mesajı
- Mesajı Okuyunuz o Mesaj Dinleme
- Tüm Mesajlar
Mesaj
Șifre
- Yeni Mesajlar
Mesaj
Șifre
Yerimde Yokum Mesajı:
Y Mesajý okuyunuz; bu menü ile yerinizde olmadığınız zamanlarda arayanlara okunmak üzere mesaj bırakmanız ve “Bitir” tușu ile bu mesajı onaylamanız gerekir. Yokum mesajının kullanılması durumunda telefon arandığında telefon çalmaz, arayan taraf burada kaydedilen mesajı dinler. Azami mesaj süresi 30 saniyedir.
Mesaj Dinleme:
Yeni bir mesaj olduğunu ilgili LED’in yanıp sönmesi ile bildiren bir tuș sayesinde size bırakılan mesajları sırasıyla dinleyebilirsiniz. Eğer șifre tanımlanmıșsa, șifre girmeniz istenir.
Y Tüm mesajlar; size bırakılan tüm ( silinmemiș ) mesajlar, bu menü seçeneği ile yeniden dinlenebilir.
Y Yeni Mesajlar; size bırakılan yeni mesajları, bu menü seçeneği yardımı ile dinleyebilirsiniz.
NOT: “Yeni mesajlar” menü seçeneği kullanılarak dinlenen mesajlar “kilitlenmedikleri” taktirde 15 dakika içinde silinirler
47
TEKNİK TANITIM VE KULLANIM KILAVUZU REV AAC
TELEFON DEFTERİ
Bu üst menü bașlığı kullanılarak toplam 60 kayıtlık bir telefon defteri olușturulabilir. Telefon defteri içerisinde isim/karakter ve numara giriși için 16 karakter ayrılmıștır. Telefon defteri kullanımının faydalarından biri deftere kayıtlı bir numaraya ait çağrı, görüșme, cevapsız çağrı, bekletme, park etme veya yönlendirme bilgisi gelmesi durumunda bu bilgiye ait ismin ekranda gösterilmesidir. Telefon defterine daha önce girilmiș kayıt yoksa bu üst menü bașlığı sadece iki tane seçenek sunar. Bunlar “ekle” ve “değiștir” olarak adlandırılmıștır. Buradaki değiștir seçeneği sadece telefonun kapalı ekranında sürekli olarak görüntülenecek sabit mesaj için geçerlidir. Ekle seçeneği bir kez kullanıldıktan sonra kullanıcıya ilave seçenekler de sunulur. Tüm seçeneklerle ilgili ișlemler yapılırken yön tușlarının harf veya rakam silmek için kullanılabileceği unutulmamalıdır.
Telefon defterine kayıtlı numaralar FT15 telefon setleri ile “bul” seçeneği kullanılarak aranabilirler. FT15 telefon setleri ile “Ara” seçeneği kullanarak arama yapmak için MS Sistem yazılım versiyonu ACA ve sonrası olmalıdır.)
Menü Alt Bașlıkları:
TELEFON DEFTERİ o Bul
- İsimle Arama/İsim=
- Numarayla Arama/Numara= o Ekle
- İsim/No= o Değiștir
- İsimle Arama/İsim=
- Numarayla Arama/No=
- Açılıș Mesajı/Mesaj Giriniz o Sil
- İsimle Arama/İsim=
- Numarayla Arama/No=
- Hepsini Sil
Bul:
Bu menü kullanılarak telefon defteri içerisinde yer alan kayıtlar arasından arama yapılabilir. Menünün alt menüsünde “İsimle arama” ve “Numarayla arama” menüleri yer almaktadır.
Y Ýsimle arama; bu menü kullanılarak kullanıcı karakter girebilir ve arama ișlemi yapabilir. FT telefon seti aranılan ismin aynısını kayıtlar arasında bulduğu zaman kullanıcıya bu kaydı görüntüler. Telefonun girilen ismin aynısını bulamaması durumunda girilen isim ile aynı harfle bașlayan en benzer kaydı kullanıcıya gösterir. Aynı harfle bașlayan kayıt bulunamazsa, telefon seti kayytlar arasynda alfabetik sıraya göre isminin ilk harfi en bașta olan ilk kaydı kullanıcıya sunar.
48
4 SATIR EKRAN
Y Numarayla arama; bu menü kullanarak kullanıcı numara girebilir ve arama ișlemi gerçekleștirebilir. Girilen numara ile aynı olan bir kayıt bulunamaması durumunda telefon seti kayıtlar arasında alfabetik sıraya göre isminin ilk harfi en bașta olan ilk kaydı kullanıcıya sunar. Herhangi bir kayıt bulunduğu zaman “V” ve “W” tușları kullanılarak diğer kayıtlar da incelenebilir. Bu kayıtlar görüntülenirken “Geri” tușu kullanılarak kullanıcı kayıtlar arasından çıkıp ana menüye dönebilir.
Ekle:
Kullanıcı bu menüyü kullanarak telefon defteri içerisine kayıt yapabilir. Menü içerisine girildiği zaman telefon seti kullanıcıdan isim girmesini ister. Kullanıcı arama tușlarını kullanarak isim girdikten sonra “Enter” tușunu kullanarak numara girme bölümüne geçer. Numara girildikten sonra “Kaydet” tușuna basılması ile birlikte kayıt ișlemi sona erer.
Değiștir:
Bu menünün altında “İsimle arama”, “Numarayla arama” ve “Açılıș Mesajı” menüleri yer almaktadır. Arama menüleri kullanılarak yukarıda anlatıldığı gibi değiștirilecek kayıt bulunur (aranılan kayıt bulunduğu zaman kayıtlar kullanıcıya gösterilirken ekranda Değiștir? sorusu da sorulur). Kullanıcı “Değiștir” tușuna basarak değiștirme ișlemini bașlatır. Değiștirme ișlemi sırasında ekran imleci açıktır ve “W” tușu ile istenilen gerekli değișiklikler yapılabilir. Bu durumda “V” tușu bir önceki harfi veya numarayı silmek amaçlı kullanılabilir (BackSpace tușu olarak). Kayıt üzerindeki gerekli değișiklikler yapıldıktan sonra kullanıcı “Kaydet” tușuna basarak değiștirme ișlemini sonlandırır.
Ýsimle arama; bu menü kullanılarak karakterler girilir ve değiștirme ișlemi yapılır.
Y
FT telefon seti aranılan ismin aynısını kayıtlar arasında bulduğu zaman kullanıcıya bu kaydı görüntüler. Telefonun girilen ismin aynısını bulamaması durumunda girilen isim ile aynı harfle bașlayan en benzer kaydı kullanıcıya gösterir. Aynı harfle bașlayan kayıt bulunamazsa, telefon seti kayıtlar arasında alfabetik sıraya göre
isminin ilk harfi en bașta olan ilk kaydı kullanıcıya sunar.
Y Numarayla arama; bu menüyü kullanarak kullanıcı numara girer ve değiștirme ișlemini gerçekleștirir. Girilen numara ile aynı olan bir kayıt bulunamaması durumunda telefon seti kayıtlar arasında alfabetik sıraya göre isminin ilk harfi en bașta olan ilk kaydı kullanıcıya sunar. Herhangi bir kayıt bulunduğu zaman “V” ve “W” tușları kullanılarak diğer kayıtlar da incelenebilir. Bu kayıtlar görüntülenirken “Geri” tușu kullanılarak kullanıcı kayıtlar arasından çıkıp ana menüye dönebilir.
Y Açýlýþ Mesajý; seçildiğinde “Mesaj giriniz” menüsü kullanılarak açılıș mesajı girilebilir veya değiștirilebilir. Telefonun bașlangıç durumu için açılıș mesajının içeriği KAREL’dir.
49
TEKNİK TANITIM VE KULLANIM KILAVUZU REV AAC
Sil:
Bu menünün altında “İsimle arama” ve “Numarayla arama” menüleri yer almaktadır. Arama menüleri kullanılarak yukarıda anlatıldığı gibi silinecek kayıt bulunur (aranılan kayıt bulunduğu zaman kayıtlar kullanıcıya gösterilirken ekranda Sil? sorusu da sorulur). Kullanıcı “Sil” tușuna basarak silme ișlemini gerçekleștirir.
Y Ýsimle arama; bu menü kullanılarak karakterler girilir ve istenilen kayıt için silme ișlemi yapılır.
Y Numarayla arama; bu menü kullanarak numarayı girilir ve istenilen kayıt için silme ișlemi yapılır.
Y Hepsini Sil; bu menüde “Enter” tușuna basıldığında bütün telefon defteri kayıtları ve ılıș mesajı hafızadan silinir.
Telefon defterine isim ve numara girilirken dikkat edilmesi gerekenler:
Telefon defteri ana menüsü içerisinde yer alan menülerin herhangi birisinde isim girileceği zaman nümerik tuș takımı kullanılır. Bu tușların içerdikleri karakterler “Numerik Tuș Takımı” bașlığı altında anlatılmıștır.
• Ekrana harfler girileceği zaman (isim veya sabit mesaj) ekran imleci açıktır. Yazılmak istenilen harf ekrana gelinceye kadar, ilgili tușa ardı ardına aralıksız basılır. Sonraki harfi yazmak için, o harfin bulunduğu tușa gerektiği kadar basılır. Ardı ardına yazılacak iki harf aynı tuș üzerinde ise ilk harf yazıldıktan sonra, imlecin bir sonraki basamağa geçmesi için iki saniye beklenir.
• Ekrana yazılacak harfin küçük ya da büyük olması tercihi yapılmak isteniyorsa, bir kez herhangi bir fonksiyon tușuna basılır ardından yazılmak istenen harfe basılır. Aynı ișlem tekrarlandığında küçük olan harfin büyük harfe dönüșğü görülür. Ekran küçük harf modunda ise ekranın sol üst köșesinde “^” ișareti görülür.
ÖRNEK: “TELEFON” yazmak için 1 defa 8 tușuna, 2 defa 3 tușuna, 3 defa 5 tușuna, 2 defa 3 tușuna bastıktan sonra 2 sn. beklemek, imleç sonraki basamağa geçtiğinde 3 defa 3 tușuna, 3 defa 6 tușuna basmak, iki saniye bekledikten sonra tekrar 2 defa 6 tușuna basmak gerekir. TELEFON yazısı “Enter” tușu ile onaylayarak sonraki ekrana geçilir.
• Ekrana harf veya numara girilmesi sırasında yön tușları kullanılarak bir önceki girilmiș olan harf veya numara silinebilir.
• Telefon defteri tamamen boș iken sadece “Ekle” ve “Değiștir” menüleri gösterilir.
• Telefon defteri tamamen dolu iken “Ekle” menüsü gösterilmez.
• Hiçbir harf girilmeksizin veya girilen bütün harfler silindikten sonra “Enter” tușuna basılması ile birlikte ekranda “doğru isim giriniz” hata mesajı gösterilir.
50
4 SATIR EKRAN
• Telefon defterinde kayıtlı bir numaraya ait çağrı bilgisi, görüșme bilgisi, cevapsız çağrı bilgisi, arkada tutma bilgisi, park etme bilgisi veya yönlendirme bilgisi gelmesi durumunda bu numaraya ait isim ekranda görülür. Ekrana en fazla 16 karakter yazılabilir, bu numaraya ait isim ekranda gösterilir.
51
TEKNİK TANITIM VE KULLANIM KILAVUZU REV AAC
SİSTEM AYARLARI
Kullanıcı sistem yetkilisi ise kullanılır. Yani bu menü sadece operatör telefonu olarak kullanılan FT’lerde görüntülenir ve bu üst menü seçeneği üzerinden bazı özel ișlemler gerçekleștirilebilir.
Menü Alt Bașlıkları:
SİSTEM AYARLARI o Saat Ayarlama
- Saat= o Tarih Ayarlama
- GG/AA/YY= o Gece Servisi
- Aktifle/İptal? o Ortak Hafıza
- Hafıza No/No= o Ropot Operatör
- Aktifle/İptal? o Paralel Operatör
- Aktifle/İptal?
Saat Ayarlama:
SS:DD=; bu menüde ekran imleci açıktır ve kullanıcının 24 saat esasına göre sistem
saatini girmesi gerekir. Kullanıcı saati girdiği anda FT15 otomatik olarak “:” karakterini ekrana yazar ve kullanıcının dakikayı girmesini bekler.
Tarih Ayarlama:
GG/AA/YY=; bu menüde ekran imleci açıktır. Kullanıcı günü ve ayı girdikçe FT15 otomatik
olarak “/” karakterini ekrana yazar.
Gece Servisi:
Y Aktifle?; Santral gece moduna alınır. Y Ýptal?; Santral gece modundan çıkarılır.
52
4 SATIR EKRAN
Ortak Hafıza Kaydı:
Y Hafıza no; bölümünde FT15 öncelikle operatörden ortak hafıza numarasını ister. Operatör ortak hafıza numarasını girer. Bu numara 01 ile 99 arasında 2 basamaklı olmalıdır. Y No; operatörden ortak hafızaya kaydedilecek numarayı ister. Numaranın dıș hat erișim kodu ile bașlamasına gerek yoktur.
Robot Operatör:
Y Aktifle?; robot operatör devreye alınır. Y Ýptal?; robot operatör devreden çıkarılır.
Paralel Operatör:
Y Aktifle?; paralel operatör devreye alınır. Y Ýptal?; paralel operatör devreden çıkarılır.
53
TEKNİK TANITIM VE KULLANIM KILAVUZU REV AAC
EK BÝLGÝLER
Hata Mesajlari:
1) Yanlıș bir erișim kodu girilmeye bașlanması durumunda; kullanıcı sistemde olmayan bir numara girerek [Hatalı Numara] bilgisi elde edebilir ve tekrar erișim kodunu girmesine olanak sağlamıș olur.
2) Ekranda belirli bir süre kalan mesajlarda (Hata mesajı, Dıș hat geri….) görüntüleme sırasında basılan tușlarla ilgili hiçbir ișlem yapılmaz.
3) Programlama konumunda iken yanlıș bir ișlem yapıldığında 1 sn süre ile hata mesajı 2 satırda görüntülenir. Kullanıcı bu süre içerisinde ahizeden hatalı ișlem tonu alır. Bu esnada basılan hiçbir tuș algılanmaz ve telefon bir üst menüye hata gösterimi bittikten sonra döner.
4) Telefonunuzun üst satırında SERi HATA mesajı gördüğünüzde telefonunuzun santralla iletișim kuramamaktadır. Bu durumda telefonunuzun üst grup tușları ve özel tușları çalıșmaz. Bu durumda yetkili satıcınızı arayınız.
54
4 SATIR EKRAN
YETKÝLÝ SERVÝSLER
55
TEKNİK TANITIM VE KULLANIM KILAVUZU REV AAC
56
4 SATIR EKRAN
57
TEKNİK TANITIM VE KULLANIM KILAVUZU REV AAC
58
4 SATIR EKRAN
59
TEKNİK TANITIM VE KULLANIM KILAVUZU REV AAC
60
4 SATIR EKRAN
61
TEKNİK TANITIM VE KULLANIM KILAVUZU REV AAC
62
GENEL MÜDÜRLÜK
Kore Þehitleri Caddesi Yzb. Kaya Aldoðan Sokak 16 Zincirlikuyu 34394 Ýstanbul Tel:+90.212.288.31.00 Faks:+90.212.275.40.01 istanbul@karel.com.tr
ANKARA MERKEZ OFÝS
Organize Sanayi Bölgesi Gazneliler Caddesi 10 Sincan 06935 Ankara Tel:+90.312.293.01.00 Faks:+90.312.267.21.05 ankara@karel.com.tr
ÝZMÝR BÖLGE MÜDÜRLÜÐÜ
Þair Eþref Bulvarý 6/303 Çankaya 35210 Ýzmir Tel:+90.232.445.55.55 Faks:+90.232.441.73.73 izmir@karel.com.tr
BURSA BÖLGE MÜDÜRLÜÐÜ
Nilüfer Köy Mahallesi Yasemin Sok. 11 16050 Osmangazi - Bursa Tel:+90.224.244.74.84 Faks:+90.224.244.98.00 bursa@karel.com.tr
KAREL
ELEKTRONÝK
SANAYÝ ve
TÝCARET A.Þ.
ANTALYA BÖLGE MÜDÜRLÜÐÜ
Lara Caddesi 1504 Sok. 3/1 07160 Antalya Tel:+90.242.323.13.13 Faks:+90.242.323.09.83 antalya@karel.com.tr
VAN BÖLGE MÜDÜRLÜÐÜ
Maraþ Caddesi Þengüller Apt. D.1 65100 Van Tel:+90.432.214.00.30 Faks:+90.432.214.03.60 van@karel.com.tr
www.karel.com.tr
05/2009
Loading...