Jula 608-006 Operating Instructions Manual

Bruksanvisning för batteriladdare
Bruksanvisning for batterilader
Instrukcja obsługi prostownika do akumulatora
Operating instructions for Battery Charger
608-006
SV Bruksanvisning i original NO Bruksanvisning i original PL Instrukcja obsługi w oryginale EN Operating instructions in original
03.05.2011 © Jula AB
SVENSKA
2
SVENSKA
SÄKERHETSANVISNINGAR
Läs bruksanvisningen noggrant innan användning!
När batteriet laddas kan du se bubblor i vätskan som bildas av den gas som frigörs. Gasen är
brandfarlig och ingen öppen eld får därför användas i närheten av batteriet. Det måste också vara god ventilation runt batteriet. På grund av explosionsrisken skall batterikablarna endast anslutas och lossas med nätspänningen frånkopplad.
För att skydda batteriladdaren vid eventuell felkoppling av den positiva respektive negativa polen är
laddaren försedd med en säkring. Om laddaren ansluts på fel sätt utlöses säkringen, vilken då skall bytas ut mot en säkring med samma märkdata. Säkringen är av typ "bilsäkring", och sitter under batteriladdaren. Säkringen kan köpas på de flesta bensinstationer och bilverkstäder.
Batteriladdaren är endast avsedd för uppladdning av blybatterier och skall inte användas för att
ladda NICAD-batterier eller någon annan batterityp.
När batteriladdaren inte används, förvara den på en torr plats så att fukt inte kan skada
transformatorn.
Batteriladdaren är endast avsedd för inomhusbruk. Skydda den mot vätskor.  Laddarens nätkabel kan inte bytas ut. Om kabeln skadas måste hela laddaren bytas ut.  Två stycken U-formade plastfästen medföljer batteriladdaren. Aptera fästena i hålen på laddarens
baksida och linda upp nätkabeln runt dessa när laddaren inte skall användas. Sätt stickkontakten i blinduttaget.
Undvik att komma i kontakt med elektrolyten i batteriladdaren. Den är frätande och kan orsaka
brännskador. Om du får elektrolyt på huden, skölj omedelbart av området med rikligt med vatten.
TEKNISKA DATA
Märkspänning 12 V Märkström 2,7 A Säkring 5 A
HANDHAVANDE
Ladda inte 12 V-batterier som har en kapacitet under 20 Ah eller över 70 Ah.
Före uppladdning
Koppla loss batteriet från fordonet före uppladdning. Härigenom förebygger du skador på växelströmsgeneratorn. För att inte riskera skador på fordonet på grund av spill bör du plocka ur batteriet helt.
Förberedelser
Skruva loss locket till varje battericell och kontrollera vätskenivån i cellerna. Fyll vid behov på med joniserat eller destillerat vatten till rekommenderad nivå. Observera att kranvatten aldrig får användas. Låt locken vara av tills laddningen är klar så att gasen som bildas kan evakueras. Syramängden i batteriet kommer att reduceras något under uppladdningen. Om batteriet är permanent tillslutet behöver du givetvis inte utföra ovanstående förberedelser.
VIKTIGT! Om batteriet är av typ AUTORL, tillverkat av Dagenite eller Exide, måste glascellerna och batteriets påfyllningstratt vara på plats under uppladdningen.
Anslutning
Anslut krokodilklämmorna till batteriet i följande ordning. Anslut den positiva (röda) laddningskabeln till batteriets positiva pol (P eller +). Anslut den negativa (svarta) laddningskabeln till batteriets negativa pol (N eller –). Det är viktigt att klämmorna har god elektrisk kontakt med respektive pol.
Uppladdning
Sätt i stickkontakten (säkrad med 13 A) i eluttaget (240 V). Slå på batteriladdaren. Den skall nu vara i funktion och nätindikatorn (power) på laddarens front skall vara tänd. När ett tomt batteri ansluts till laddaren kommer inte FULL-indikatorn att lysa initialt. Den tänds när batteriet är fullt uppladdat.
OBS! Om krokodilklämmorna inte är anslutna till batteriet när du kopplar på nätspänningen kommer FULL-indikatorn att lysa, likaså om du lossar klämmorna från batteriet medan nätspänningen är på.
SVENSKA
3
Observera att detta inte indikerar något fel. Om du nu ansluter klämmorna till ett batteri släcks FULL­indikatorn, såvida inte batteriet är fullt uppladdat. Du bör dock alltid av säkerhetsskäl ansluta och lossa krokodilklämmorna med nätspänningen bortkopplad.
Elektrolyt
Kontrollera regelbundet batterivätskans specifika vikt med en hydrometer. Värdet skall indikera FULLY CHARGED (fullt uppladdat) eller 1.250. En uppladdningstid på max. 10 timmar rekommenderas för batterier med en kapacitet på 35-45 Ah.
När uppladdningen är klar
När batteriet har laddats upp, koppla bort nätspänningen och lossa kablarna från batteriet. Kontrollera vätskenivån i varje cell och fyll vid behov på vätska. Skruva på locken till cellerna. Torka försiktigt av eventuellt utspilld elektrolyt. Tänk på att den är frätande. Sätt tillbaka och anslut batteriet om det har demonterats inför laddningen.
UNDERHÅLL
Underhåll av bilbatteri
Det är viktigt att du under årets lopp laddar upp batteriet med jämna mellanrum, särskilt under vintermånaderna. På vintern reduceras batteriets effektivitet på grund av kylan. Motoroljan tjocknar och motorn blir svårare att starta. Värmare, vindrutetorkare, strålkastare och all annan elektrisk utrustning drar ström från batteriet. Det är nu batteriet måste vara i toppskick. Om batteriet inte underhålls och hålls fullt uppladdat kan du råka ut för ett haveri. Nedan följer några råd och tips om hur du skall sköta om ditt bilbatteri.
Defekta battericeller
Ett bilbatteri består oftast av sex celler. En eller flera av dessa celler kan förslitas eller skadas. Om, efter flera timmars uppladdning, batteriet fortfarande är tomt bör du testa batteriet. Kontrollera varje cell med en hydrometer. Om en cell ger ett lägre värde än de övriga kan detta innebära att cellen är defekt. Be vid behov någon bilverkstad kontrollera ditt batteri. En trasig cell kan vara tillräckligt för att förstöra batteriet. Det är då meningslöst att fortsätta använda batteriet. Skaffa ett nytt.
Skötsel
Ibland kan batteriet verka tomt, men det kan bero på smutsiga eller lösa anslutningar till batteriets poler. Det är viktigt att underhålla kablarna med jämna mellanrum. Lossa kablarna och rengör både kabelklämmor (invändigt) och batteripoler. Smörja in polerna med en kontaktgel. Anslut kablarna och dra åt ordentligt. Det är också viktigt att hålla elektrolytnivån ovanför plattorna. Det är samtidigt viktigt att inte fylla på för mycket eftersom elektrolyten är starkt frätande. Använd aldrig vanligt kranvatten för att fylla på vätska utan använd joniserat eller destillerat vatten. Låt vid behov din verkstad kontrollera vätskenivån i batteriet.
Kontroll av batteriets skick
Med hjälp av en hydrometer, som du kan köpa i de flesta motorbutiker, kan du mäta den specifika vikten hos elektrolyten i varje battericell. Med hydrometern suger du upp en liten mängd vätska från cellen. Den kalibrerade flottören i hydrometern registrerar cellens tillstånd. För tillbaka vätskan i cellen efter provet. Var försiktig så att du inte spiller. Var också noga med att skölja ur hydrometern efter varje användningstillfälle.
FELSÖKNING
FEL: Om nätindikatorn (power) inte tänds.
Koppla omedelbart bort nätspänningsmatningen.  Kontrollera att säkringen i batteriladdaren är hel och inte har utlösts (se märkdata under
säkerhetsanvisningar).
Kontrollera säkringen i stickkontakten och att ledarna är korrekt anslutna.  Kontrollera att krokodilklämmorna har god kontakt med anslutningspolerna. Anslut
nätspänningsmatningen och kontrollera nätindikatorn på nytt.
Kontrollera att kablarna inte är skadade.
FEL: Om kontrollamporna på panelen blinkar och släcks. Koppla omedelbart bort nätspänningsmatningen.
SVENSKA
4
Kontrollera att säkringen i batteriladdaren är hel och inte har utlösts.  Kontrollera säkringen i stickkontakten och att ledarna är korrekt anslutna.  Kontrollera att utgångskablarna inte har kontakt med varandra.  Kontrollera att den positiva respektive negativa kabeln är ansluten till rätt pol.
FEL: POWER-indikatorn och FULL-indikatorn lyser, men ingen utgående laddning till batteriet.
Kontrollera att säkringen i batteriladdaren är hel och inte har utlösts.  Kontrollera om batteriet är defekt på något sätt.
Med reservation för tryckfel och konstruktionsändringar som vi inte kan råda över. Vid eventuella problem, kontakta vår serviceavdelning på telefon: 0200-88 55 88. Jula AB, Box 363, 532 24 SKARA www.jula.se
Loading...
+ 9 hidden pages