Hyundai Tucson 2018 Owner's Manual [tr]

TANITMA VE KULLANMA KILAVUZU
Çalıştırma Bakım Teknik Özellikler
Bu Tanıtma ve Kullanma Kılavuzu içinde yer alan bütün bilgiler, yayın tarihinde geçerlidir. Bununla birlikte, HYUNDAI, yürütülmekte olan kesintisiz ürün geliştirme politikası doğrultusunda, herhangi bir zamanda değişiklik yapma hakkını saklı tutar.
Bu tanıtma ve kullanma kılavuzu, bu aracın tüm modelleri için geçer­lidir, opsiyonel ve standart donanımların açıklama ve tanımlarını içermektedir. Sonuç olarak, aracınızda bulunmayan bazı özellikler bu kılavuzda, açıklanmış olabilir.
Bazı modellerin Sağdan Direksiyonlu (RHD) olduğunu unutmayınız. Burada yer alan açıklamalar ve şekiller RHD (Sağdan Direksiyonlu) araçlar için simetrik konumda olacaktır.
F2
HYUNDAI’nizde hiçbir nedenle modifikasyon yapılmamalıdır. Bu tür modifikasyonlar HYUNDAI’nizin performansını, emniyetini ve dayanıklılığını olumsuz yönde etkileyebilir ve buna ek olarak, aracın sınırlı garanti şartlarını ihlal edebilir. Bazı modifikasyonlar aynı zamanda Ulaştırma Bakanlığı ve ülkenizdeki diğer devlet kurumlarının belirlediği yönetme­likleri de ihlal edebilir.
Aracınız elektronik yakıt enjeksiyonu ve diğer elektronik parçalar ile donatılmıştır. Uygun takılmamış/ayarlanmamış telsiz radyo veya cep telefonunun aracınızdaki elektronik sistem­leri etkilemesi mümkündür. Bu nedenle, böyle bir cihaz takmayı düşündüğünüzde, radyo imalatçı firma talimatına dikkatle uymanızı, alınacak önlemler veya dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında HYUNDAI yetkili servisine başvurmanızı öneririz.
DİKKAT: HYUNDAI’NİZDE TADİLAT YAPILMASI
ALICI-VERİCİ RADYO CİHAZI VEYA MOBİL (CEP) TELEFON MONTAJI
F3
Bu kılavuzda, TEHLİKE, UYARI, DİKKAT ve NOT başlıkları altında bazı bilgilere yer veril­mektedir.
Bu başlıklar, aşağıdaki anlamlarda kullanılmaktadır:
GÜVENLİK VE ARAÇ HASARI UYARILARI
TEHLİKE, uyulmadığı takdirde, ciddi derecede yaralanmaya veya ölüme neden olacak tehlikeli bir durumu gösterir.
TEHLİKE
UYARI, uyulmadığı takdirde, ciddi derecede yaralanmaya veya ölüme neden olabilecek tehlikeli bir durumu gösterir.
DİKKAT, uyulmadığı takdirde, küçük veya orta derecede yaralanmaya neden olabilecek tehlikeli bir durumu gösterir.
DİKKAT
NOT, uyulmadığı takdirde, araç hasarına veya arızasına neden olabilecek tehlike­li bir durumu gösterir.
NOT
UYARI
F4
ÖNSÖZ
HYUNDAI markasını seçtiğiniz için teşekkür ederiz. Sayıları giderek artan seçkin Hyundai sürücüleri arasına hoşgel­diniz. İleri mühendislik ve yüksek kalite ile üretilen bu aracı sizlerin kullanımına sunmaktan gurur duymaktayız.
Tanıtma ve Kullanma Kılavuzunuz, size yeni HYUNDAI aracınızın özelliklerini ve çalışma şeklini tanıtmaktadır. Bu kılavuzu dikkatle okumanızı öneririz. Çünkü içindeki bilgiler yeni aracınızdan duyacağınız memnuniyete büyük ölçü­de katkıda bulunacaktır.
Aracınızın servis ve bakımlarının HYUNDAI yetkili servisi tarafından gerçekleştirilmesi üretici firma tarafından önem­le tavsiye edilmektedir.
HYUNDAI ASSAN MOTOR SAN. VE TİC. A.Ş.
Not: Aracın sonraki sahiplerinin de kılavuzda yer alan bilgilere gereksinim duyacaklarını göz önünde bulundurarak,
aracınızı satarken, lütfen Tanıtma ve Kullanma Kılavuzunu da araçta bırakınız. Teşekkür ederiz.
Telif Hakkı 2018 HYUNDAI Motor Company’e aittir. Her hakkı saklıdır. Bu yayının herhangi bir kısmı önceden HYUNDAI’nin yazılı izni olmaksızın çoğaltılamaz, bilgi erişim sistemine yüklenemez veya herhangi bir başka şekilde bir başka yere aktarılamaz.
HYUNDAI teknik özelliklerine uymayan kötü kalitede yakıt ve yağların kullanılması ciddi motor ve şanzıman arızalarına neden olabilir. Tanıtım ve Kullanma Kılavuzunun 8-9 no’lu sayfasında bulunan Araç Teknik Özel­liklerinde listelenen yüksek kaliteli yakıtları ve yağları kullanmanızı tavsiye ederiz.
DİKKAT
Aracınızdan tatminkar bir sürüş keyfi almanıza yardımcı olmak istiyoruz. Tanıtım ve kullanma kılavuzu size birçok yönden yardımcı olabilir. Tüm kılavuzu okumanızı önemle tavsiye ederiz. Ölüm veya yaralanma olasılı­ğını en düşük seviyeye indirmek için kılavuzdaki UYARI ve DİKKAT bö­lümleri mutlaka okunmalıdır.
Bu kılavuzda, resimlerle desteklenen metinler sayesinde aracınızdan nasıl keyif alacağınız anlatılmıştır. Kılavu­zunuzu okuyarak özellikleri, önemli emniyet bilgilerini ve değişik yol koşullarında sürüş ipuçlarını öğrene­bilirsiniz
Kılavuzun genel planı İçindekiler tab­losunda verilmiştir. Özel bir konu veya özel bir bölüm ile ilgileniyorsa­nız fihristi kullanınız; fihrist, kılavuzu­nuzdaki tüm bilgilerin alfabetik bir lis­tesini vermektedir.
Bölümler: Bu kılavuz sekiz bölüm ve bir fihristten oluşmaktadır. Her bölüm içindekilerin kısa bir listesi ile başlar, böylece bir bakışta istediğiniz bilginin o bölümde olup olmadığı anlaşılabilir.
Sizin ve diğer kişilerin güvenliği çok önemlidir. Bu Tanıtma ve Kullanma Kılavuzu size birçok güvenlik önlemi ve kullanım prosedürünü gösterir. Bu bilgiler size, başkalarına ve aynı zamanda aracınıza zarar verebilecek potansiyel tehlikelere karşı sizi uya­rır.
Araç üzerindeki etiketlerde ve bu kılavuzda bulunan güvenlik mesajla­rı bu tehlikeleri ve riskleri ortadan kaldırmak veya azaltmak için neler yapılması gerektiğini tanımlamakta­dır.
Bu kılavuzda yer alan uyarı ve tali­matlar sizin güvenliğiniz içindir. Talimat ve uyarılara dikkat edilme­mesi ciddi yaralanmalara veya ölüme neden olabilir.
Bu kılavuzda TEHLİKE, UYARI, DİK­KAT, NOT ve GÜVENLİK ALARM SEMBOLÜ kullanılmıştır.
Bu, güvenlik alarm sembolü­dür. Sizi potansiyel yaralanma tehlikelerine karşı uyarmak için kullanılmıştır. Olası yara­lanma ve ölümleri engellemek için, bu sembolü izleyen bütün güvenlik mesajlarına uyunuz. Güvenlik alarm sem­bolü TEHLİKE, UYARI ve DİKKAT sözcüklerinin önünde yer alır.
BU KILAVUZUN KULLANIMI
F5
Giriş
TEHLİKE, uyulmadığı takdirde, ciddi derecede yaralanmaya veya ölüme neden olacak tehli­keli bir durumu gösterir.
TEHLİKE
UYARI, uyulmadığı takdirde, ciddi derecede yaralanmaya veya ölüme neden olabilecek tehlikeli bir durumu gösterir.
UYARI
F6
Giriş
NOT, uyulmadığı takdirde, araç ha­sarına neden olabilecek tehlikeli bir durumu gösterir.
Benzinli motor
Kurşunsuz
Avrupa için
En iyi araç performansı için RON (Oktan sayısı) 95 oktan değerli / AKI (Vuruntu önleme indeksli) 91 değerli ya da daha yüksek değerli kurşunsuz benzin kullanmanızı tavsiye ederiz (Metanol karışımlı yakıtlar kullanma­yınız.).
RON 91-94/AKI 87-90 oktan değerli kurşunsuz benzin de kullanabilirsiniz ancak bu benzin aracın performan­sında hafif bir düşmeye neden ola­bilir.
Avrupa hariç
Yeni aracınız sadece RON (Araş­tırma Oktan Sayısı) 91 / AKI (Vu­runtu Önleme İndeksi) 87 veya daha yüksek oktan kurşunsuz benzin kul­lanılacak şekilde tasarlanmıştır (Me­tanol karışımlı yakıtlar kullanmayı­nız.).
Yeni aracınız, KURŞUNSUZ BEN­ZİN ile azami performans elde edile­cek ve aynı zamanda egzoz emisyo­nunu ve bujilerin bozulmasını en alt seviyeye indirecek şekilde tasarlan­mıştır.
NOT
ASLA KURŞUNLU BENZİN KUL­LANMAYINIZ. Kurşunlu benzin kullanımı katalitik konvertör için zararlıdır ve motor kontrol siste­minin oksijen sensörüne hasar vererek emisyon kontrolünü et­kiler.
Yakıt deposuna asla belirtilen­den başka bir yakıt sistemi temizleme maddesi eklemeyiniz (Detaylar için HYUNDAI yetkili servisine danışmanızı öneririz).
DİKKAT
DİKKAT, uyulmadığı takdirde, küçük veya orta derecede yara­lanmaya neden olabilecek tehli­keli bir durumu gösterir.
DİKKAT
YAKIT GEREKSİNİMLERİ
Yakıt alırken pompa otomatik olarak durduktan sonra daha fazla doldurmaya çalışmayınız.
Bir kaza durumunda yakıt sı-
zıntısını önlemek için daima depo kapağının emniyetli şe­kilde kapatıldığını kontrol edi­niz.
UYARI
F7
Giriş
Alkol ve metanol içeren benzin
Bir benzin ve etanol karışımı (ayrıca tahıldan üretilmiş alkol olarak anılır) olan gasohol ve benzin veya gasohol içeren methanol (ayrıca odun alkolü olarak anılan), kurşunlu veya kurşun­suz benzin ile birlikte veya onun yeri­ne kullanılmak üzere pazarlanmakta­dır.
%10’dan fazla etanol içeren gasohol kullanmayınız ve metanol içeren benzin veya gasohol kullanmayınız. Bu yakıtların her ikisi de sürüşle ilgili problemlere neden olabilir ve yakıt sistemine, motor kontrol sistemine ve emisyon kontrol sistemine zarar ve­rebilir.
Sürüş ile ilgili problemler meydana çıktığı zaman, gasohol kullanmaya devam etmeyiniz.
Araç hasarı veya sürüşle ilgili prob­lemler aşağıdakilerin kullanımı sonu­cu meydana gelirse, üretici garantisi geçerli olmayabilir:
1. %10’dan fazla etanol içeren gaso­hol.
2 Metanol içeren benzin veya gaso-
hol.
3 Kurşunlu benzin veya kurşunlu
gasohol.
Bu yakıtlar;
Örneğin;
- Silikon (Si) içeren yakıt,
- MMT (Manganez, Mn) içeren yakıt,
- Ferrosen (Fe) içeren yakıt, ve
- Diğer metalik katkılı yakıtların kulla­nılması,
araç veya motor hasarına neden ola­bilir veya tıkanma, yanlış ateşleme, zayıf hızlanma, motorun stop etmesi, katalizör erimesi, anormal korozyon, kullanım ömrünün azalması, vb. sorunlara yol açabilir.
Ayrıca Motor Arıza Lambası da (MIL) yanabilir.
Bu yakıtlardan birinin kullanımının neden olduğu yakıt sistemi hasar­ları veya performans sorunları Yeni Araç Garantisi kapsamının dışında kalabilir.
NOT
Asla Metanol içeren gasohol kullanmayınız. Sürüşü zayıfla­tan herhangi bir gasohol ürünü­nün kullanımına son veriniz.
DİKKAT
F8
Giriş
MTBE’nin kullanılması
HYUNDAI olarak biz, hacmen %15,0’ten fazla (Oksijen içeriği ağır­lığın %2,7’si) MTBE (Methyl Tertiary Butyl Ether) içeren yakıtların aracı­nızda kullanılmamasını öneririz.
Hacmen %15,0’dan fazla (Oksijen içeriği ağırlığın %2,7’si) MTBE içeren yakıt araç performansını düşürebilir ve buhar tıkanmasına veya zor çalış­maya neden olabilir.
Metanol Kullanmayınız
İçinde metanol (odun alkolü) bulunan yakıtları aracınızda kullanmamanız gerekir. Bu tür yakıt araç performan­sını düşürür ve yakıt sistemi, motor kontrol sistemi ve emisyon kontrol sistemi parçalarının hasar görmesi­ne yol açar.
Yakıt Katkı Maddeleri
HYUNDAI, RON (Araştırma Oktan Sayısı) 95 / AKI (Anti Vuruntu İndeksi) 91 oktan derecesine sahip (Avrupa için) veya RON (Araştırma Oktan Sayısı) 91 / AKI (Anti Vuruntu İndeksi) 87 veya daha yüksek oktan derecesine sahip (Avrupa harici) kur­şunsuz benzin kullanmanızı önerir.
İçinde düzenli olarak yakıt katkı mad­desi bulunan iyi kalite benzin kullan­mayan ve çalıştırma problemi olan ve motoru düzgün çalışmayan müş­teriler için, her 15.000 km (Avrupa için) / 5.000 km (Avrupa hariç) mesa­fede bir yakıt deposuna bir şişe katkı maddesi ilave edilir. Katkı maddeleri­ni, nasıl kullanılacağına dair bilgiler ile birlikte, HYUNDAI yetkili servisi­nizde bulabilirsiniz. Başka katkı mad­delerini yakıta karıştırmayınız.
Yeni aracınızın Garantisi, meta­nol veya hacmen %15,0’ten fazla (Oksijen içeriği ağırlığın %2,7’si) MTBE (Methyl Tertiary Butyl Ether) içeren yakıtların kullanımı nedeniyle yakıt siste­minde oluşan hasarları ve per­formans problemlerini kapsa­mayabilir.
DİKKAT
F9
Giriş
Yabancı ülkelerde kullanım Hyundai'nizi yabancı ülkelerde kulla-
nacaksanız, aşağıdaki durumlara dikkat ediniz:
• Yönetmelik ve sigorta ile ilgili bütün kuralları yerine getiriniz.
• Aracınız için uygun yakıtı temin edebileceğinizden emin olunuz.
Dizel Motor
Dizel yakıt
Dizel motor, sadece ticari amaçlı, EN 590 veya buna denk bir standarda uygun dizel yakıtı ile çalıştırılmalıdır. (EN "Avrupa Normu" kısaltmasıdır). Deniz motoru dizel yakıtı, ısıtma yağ­ları veya onaylanmamış yakıt katkıla­rı kullanmayın, bunlar motor ve yakıt sisteminde aşınmayı arttırır. Onay­lanmamış yakıtların ve/veya yakıt katkılarının kullanımı garanti hakları­nızın sınırlanmasıyla sonuçlanır.
Hyundai araçlarında setan numarası 51’den yukarı olan dizel yakıtı kulla­nılır. İki tip dizel yakıtı varsa, aşağıda verilen sıcaklık koşullarına uygun yaz ve kış yakıtı kullanınız.
• -5°C üzeri ... Yaz tipi dizel yakıt.
• -5°C altı ... Kış tipi dizel yakıt.
Yakıt deposundaki yakıt seviyesine dikkat ediniz: Yanlış yakıt kullanımı nedeniyle motor durursa, yeniden çalıştırma için yakıt sistemi tamamen boşaltılmalıdır.
Yakıt deposu içine benzin veya su girmemesine dikkat ediniz. Aksi taktirde, enjeksiyon pom­pası arızası ve motor hasarına karşı önlem için depo tahliye edilmeli ve yakıt hatlarında hava alma işlemi yapılmalıdır.
DİKKAT
DPF [Dizel Partikül Filtresi] sis­temi bulunan dizel araçlarda, EN590 düşük kükürt seviyeli dizel yakıtı kullanılması tavsiye edilir.
Yüksek sülfür (50 ppm sülfürden fazla] içeren dizel yakıtı ve belir­tilmemiş katkı maddeleri kulla­nırsanız, bu DPF sisteminin ha­sar görmesine ve beyaz duman çıkmasına neden olabilir.
DİKKAT
F10
Giriş
Bio-dizel
Ticari olarak satılan ve %7’den fazla biyodizel içermeyen, genel olarak "B7 dizel" olarak bilinen Dizel yakıtla­rı, EN 14214 veya buna denk stan­dartları karşılıyorsa aracınızda kulla­nılabilir. (EN "Avrupa Normu" kısalt­masıdır). Kolza metil ester (RME), yağ asidi metil ester (FAME), bitkisel yağ metil ester (VME) vb. yapılan %7’yi aşan biyoyakıtlar veya %7’yi aşan oranda dizelin biyodizelle karış­tırılması motor ve yakıt sisteminde daha fazla aşınmaya veya hasara neden olur. Onaylanmamış yakıtların kullanımından kaynaklanan aşınma veya hasar nedeniyle parça değişimi veya tamiri aracınızın üretici garanti­si kapsamında değildir.
Benzer tipteki diğer araçlarda olduğu gibi, bu araçların araç özelliklerine uygun şekilde kullanılmaması araç hakimiyetinin kaybolması, kaza veya aracın devrilmesi ile sonuçlanabilir.
Özel tasarım karakteristikleri (yüksek zemin mesafesi, çekiş vs.), bu araca diğer tip araçlara göre daha yüksek bir ağırlık merkezi verir. Başka bir deyişle, bu araçlar diğer 2 tekerlek­ten çekişli geleneksel araçlar gibi aynı hızlarda viraj almaya göre tasar­lanmamıştır. Keskin dönüşlerden veya ani manevralardan kaçınınız. Yine, bu tip araçların uygun kullanıl­maması araç hakimiyetinin kaybol­ması, bir kaza ve aracın devrilmesi ile sonuçlanabilir. Bu el kitabının
5’inci bölümünde bulunan “Takla atma riskinin azaltılması” bölümü­nü mutlaka okuyunuz.
İster dizel, ister B7 %7 oranın-
da biyodizel karışım veya baş­ka türlü olsun, petrol endüstri­sinin en son şartnamesine uy­mayan herhangi bir yakıtı asla kullanmayınız.
Araç üreticisinin onaylamadı-
ğı veya önermediği herhangi bir yakıt katkısını asla kullan­mayınız.
DİKKAT
ARAÇ KULLANMA TALİMATI
F11
Giriş
Özel bir rodaj sürecine gerek yoktur. İlk 1.000 km’de birkaç basit önlemi takip ederek aracınızın performansı­nı, ekonomisini ve ömrünü uzatabilir­siniz.
• Motoru zorlamayınız.
• Sürüş sırasında, motor devrini (dakikada devir sayısı) 2.000 d/dak ile 4.000 d/dak arasında tutunuz.
• Uzun süre aynı hızda gitmeyiniz; ya hızlanınız ya da yavaşlayınız. Motorun açılması için değişken motor devrine ihtiyaç vardır.
• Fren performansını muhafaza et­mek için, acil durumlar dışında, ani duruşlardan kaçınınız.
• İlk 2.000 km sırasında römork çek­meyiniz.
HYUNDAI, ömrünü tamamlamış araç­ların çevreye uyumlu olarak toplatıl­masını desteklemektedir.
Hyundai aracınızın ÖTA (Ömrünü Tamamlamış Araçlar) yönetmeliğinde belirtilen esaslara göre teslim edilme­si ile ilgili detaylara “hyundai.com.tr” web sitesi altında ulaşabilisiniz.
ÖTA’ların Geri Kazanım ve Geri Dönüşüm faaliyetinde bulunan Eko­nomik Operatörler (lisanslı firmalar) Hyundai marka araç tasarım bilgileri ile Ömrünü Tamamlamış Araçların çevreye uyumlu arındırma ve söküm bilgilerine “http://www.idis2.com/” lin­kinden ulaşabilir.
ARACIN RODAJ DÖNEMİ ÖMRÜNÜ TAMAMLAMIŞ
ARAÇLARIN TESLİMİ
1
2
3
4
5
6
7
8
F
Bir Bakışta Aracınız
Aracınızın Güvenlik Sistemi
Aracınızın Faydalı Özellikleri
Multimedya Sistemi
Aracınızı Sürerken
Acil Durumda Yapılması Gerekenler
Bakım
Teknik Özellikler ve Kullanıcı Bilgileri
Fihrist
İÇİNDEKİLER
Bir Bakışta Aracınız
1
Bir Bakışta Aracınız
1
Dış görünüş (I)...........................................................1-2
Dış görünüş (II) .........................................................1-3
İç görünüş ..................................................................1-4
Gösterge paneline genel bakış (I) ............................1-5
Gösterge paneline genel bakış (II)...........................1-6
Motor bölümü............................................................1-7
1-2
DIŞ GÖRÜNÜŞ (I)
Bir Bakışta Aracınız
1. Panoramik açılır tavan ...........................3-37
2. Ön cam silecekleri .................................7-42
3. Dış dikiz aynası......................................3-29
4. Kapı kilitleri.............................................3-14
5. Farlar...........................................3-110, 7-76
6. DRL (Gündüz Farları) ..........................3-114
7. Ön sis lambası.....................................3-112
8. Kaput......................................................3-42
9. Lastikler ve jantlar..................................7-42
10. Park Mesafesi Uyarı sistemi
(Arka/Ön)*.........................................3-132
OTLE018001
n Önden görünüş
Gerçek şekil resimdekinden farklı olabilir.
1-3
Bir Bakışta Aracınız
DIŞ GÖRÜNÜŞ (II)
1
1. Anten ......................................................4-3
2. Arka cam silecek lastiği........................7-43
3. Yakıt dolum kapağı................................3-44
4. Çekme kancası......................................6-40
5. Arka lamba grubu.................................7-89
6. Bagaj kapağı ........................................3-47
7. Üçüncü stop lambası............................7-92
8. Arka Görüş Ekranı ............................3-136
9. Park Mesafesi Uyarı sistemi (Arka)* ..3-129
OTLE018002
n Arkadan görünüş
Gerçek şekil resimdekinden farklı olabilir.
1-4
Bir Bakışta Aracınız
İÇ GÖRÜNÜŞ
1. Kapı kilitleme tuşu .............................3-16
2. Otomatik cam düğmeleri*...................3-32
3. Merkezi kapı kilitleme düğmesi*.........3-17
4. Elektrikli cam kilitleme düğmesi*........3-35
5. Dış dikiz aynası kontrol düğmesi*......3-30
6. Dış dikiz aynası katlama düğmesi*....3-31
7. Far yükseklik ayar düğmesi*.............3-118
Gösterge paneli aydınlatma
kontrol düğmesi* ................................3-62
9. Kör Nokta Çarpışma Uyarı (BCW)
sistemi ..............................................5-114
10. Şerit Takip Yardım (LKA) Sistemi*..5-122
11. 4WD LOCK "KİLİT" düğmesi* ..........5-68
12. ESC OFF tuşu*.................................5-58
13. Elektrikli arka bagaj kapağı
düğmesi*...........................................3-49
14. Sigorta kutusu...................................7-65
15. Direksiyon simidi...............................3-22
16. Direksiyon simidi ayarlama/
teleskopik kontrol*............................3-23
17. Koltuk..................................................2-4
18. Kaput açma kolu...............................3-42
19. Fren pedalı .......................................5-43
20. Gaz pedalı
* : varsa
OTLE018003
Gerçek şekil resimdekinden farklı olabilir.
n Soldan Direksiyonlu tip
1-5
Bir Bakışta Aracınız
İÇ GÖRÜNÜŞ (II)
1
1. Kapı kilitleme tuşu .............................3-16
2. Otomatik cam düğmeleri*...................3-32
3. Merkezi kapı kilitleme düğmesi*.........3-17
4. Elektrikli cam kilitleme düğmesi*........3-35
5. Dış dikiz aynası kontrol düğmesi*......3-30
6. Dış dikiz aynası katlama düğmesi*....3-31
7. Far yükseklik ayar düğmesi*.............3-118
Gösterge paneli aydınlatma
kontrol düğmesi* ................................3-62
9. Kör Nokta Çarpışma Uyarı (BCW)
sistemi ..............................................5-114
10. Şerit Takip Yardım (LKA) Sistemi*..5-122
11. 4WD LOCK düğmesi*.......................5-68
12. ESC OFF tuşu*.................................5-58
13. Elektrikli arka bagaj kapağı
düğmesi*...........................................3-49
14. Sigorta kutusu...................................7-65
15. Direksiyon simidi...............................3-22
16. Kontak svici ........................................5-6
17. Koltuk..................................................2-4
18. Kaput açma kolu...............................3-42
19. Fren pedalı .......................................5-43
20. Gaz pedalı
* : varsa
OTLE018003R
Gerçek şekil resimdekinden farklı olabilir.
n Sağdan Direksiyonlu tip
1-6
Bir Bakışta Aracınız
GÖSTERGE PANELİNE GENEL BAKIŞ (I)
1. Far/sinyal kolu ............................................3-110
2. Direksiyon simidi ses sistemi kontrolleri* .......4-4
3. Gösterge paneli ............................................3-60
4. Korna ............................................................3-24
5. Sürücü ön hava yastığı.................................2-52
6. Silecek/Cam Yıkayıcı .................................3-125
7. Otomatik hız sabitleyici
kumandaları* ...................................5-154, 5-159
8. Motor Çalıştırma/Durdurma düğmesi* ..........5-11
9. Kontak sivici ...................................................5-6
10. Ses sistemi/AVN*........................................4-14
11. Dörtlü Flaşör Düğmesi .................................6-2
12. Klima kontrol sistemi* ...................3-140, 3-150
13. Çakmak ....................................................3-177
Elektrik prizi..............................................3-173
14. Aux, USB......................................................4-2
15. Kablosuz cep telefonu şarj sistemi* .........3-175
16. Vites kolu .................................5-20, 5-24, 5-31
17. EPB (Elektronik El Freni) sivici* .................5-46
18. Sürüş modu* ..............................................5-84
19. Otomatik frende tutma tuşu* ......................5-52
20. Park Mesafesi Uyarı sistemi AÇIK tuşu veya
Park Mesafesi Uyarı sistemi -
(Arka) KAPALI tuşu.......................3-130, 3-133
21. DBC tuşu* ..................................................5-64
22. ISG OFF tuşu .............................................5-76
23. Çevre Görüşü İzleme Sistemi* .................3-137
24. Değişken direksiyon modu*........................5-82
25. Bardak tutucu ...........................................3-171
26. Konsol kutusu...........................................3-168
27. Yolcu ön hava yastığı*................................2-52
28. Torpido gözü.............................................3-169
29. USB şarj cihazı* .......................................3-174
* : varsa
OTLE018004
Gerçek şekil resimdekinden farklı olabilir.
n Soldan Direksiyonlu tip
1-7
Bir Bakışta Aracınız
1
1. Far/sinyal kolu ............................................3-110
2. Direksiyon simidi ses sistemi kontrolleri* .......4-4
3. Gösterge paneli ............................................3-60
4. Korna ............................................................3-24
5. Sürücü ön hava yastığı.................................2-52
6. Silecek/Cam Yıkayıcı .................................3-125
7. Otomatik hız sabitleyici
kumandaları* ...................................5-154, 5-159
8. Motor Çalıştırma/Durdurma düğmesi* ..........5-11
9. Direksiyon simidi ayarlama/teleskopik
ayar kolu.......................................................3-23
10. Ses sistemi/AVN*........................................4-14
11. Dörtlü Flaşör Düğmesi .................................6-2
12. Klima kontrol sistemi* ...................3-140, 3-150
13. Çakmak ....................................................3-177
Elektrik prizi..............................................3-173
14. Aux, USB......................................................4-2
15. Kablosuz cep telefonu şarj sistemi* .........3-175
16. Vites kolu .................................5-20, 5-24, 5-31
17. EPB (Elektronik El Freni) sivici* .................5-46
18. Sürüş modu* ..............................................5-84
19. Otomatik frende tutma tuşu* ......................5-52
20. Park Mesafesi Uyarı sistemi AÇIK tuşu veya
Park Mesafesi Uyarı sistemi -
(Arka) KAPALI tuşu.......................3-130, 3-133
21. DBC tuşu* ..................................................5-64
22. ISG OFF tuşu .............................................5-76
23. Çevre Görüşü İzleme Sistemi* .................3-137
24. Değişken direksiyon modu*........................5-82
25. Bardak tutucu ...........................................3-171
26. Konsol kutusu...........................................3-168
27. Yolcu ön hava yastığı*................................2-52
28. Torpido gözü.............................................3-169
29. USB şarj cihazı* .......................................3-174
* : varsa
Gerçek şekil resimdekinden farklı olabilir.
n Sağdan Direksiyonlu tip
OTLE018004R
1-8
Bir Bakışta Aracınız
MOTOR BÖLÜMÜ
1. Motor soğutma suyu deposu/
Radyatör kapağı..................................7-25
2. Fren/Debriyaj hidroliği deposu ............7-29
3. Hava filtresi..........................................7-32
4. Motor yağı çubuğu ..............................7-21
5. Motor yağı dolum kapağı ....................7-23
6. Ön cam yıkama suyu haznesi ............7-30
7. Sigorta kutusu .....................................7-54
8. Akü ......................................................7-38
OTLE075001/OTLE075002
n
Benzinli Motor 1.6 GDI
n Benzinli Motor 1.6 T-GDI
Araçtaki gerçek motor bölümü şekildekinden farklı olabilir.
1-9
Bir Bakışta Aracınız
1
1. Motor soğutma suyu deposu/
Radyatör kapağı..................................7-25
2. Fren/Debriyaj hidroliği deposu ............7-29
3. Hava filtresi..........................................7-32
4. Motor yağı çubuğu ..............................7-21
5. Motor yağı dolum kapağı ....................7-23
6. Ön cam yıkama suyu haznesi ............7-30
7. Sigorta kutusu .....................................7-54
8. Aku......................................................7-38
9. Yakıt filtresi ..........................................7-32
OTLE078002/OTLE078001
n
Smartstream D1.6
n Dizel Motor 2.0 TCI / Dizel Motor 2.0 48V MHEV
Araçtaki gerçek motor bölumuşekildekinden farklı olabilir.
Aracınızın güvenlik sistemi
2
Önemli güvenlik önlemleri .......................................2-2
Emniyet kemerinizi daima takınız.................................2-2
Tüm çocuklar emniyet altına alınmalıdır .....................2-2
Hava yastığı tehlikeleri ...................................................2-2
Sürücü dikkatinin dağılması ..........................................2-2
Araç hızının kontrolü......................................................2-3
Aracınızın güvenli durumda tutulması .........................2-3
Koltuklar....................................................................2-4
Güvenlik önlemleri ..........................................................2-5
Ön koltuklar.....................................................................2-6
Arka koltuklar ...............................................................2-13
Koltuk başlığı.................................................................2-16
Koltuk ısıtıcıları ve havalandırmalı koltuklar............2-20
Emniyet kemerleri ..................................................2-24
Emniyet kemeri güvenlik önlemleri.............................2-24
Emniyet kemeri uyarı lambası.....................................2-25
Emniyet kemeri koruma sistemi ..................................2-28
İlave emniyet kemeri güvenlik önlemleri....................2-34
Emniyet kemerlerinin bakımı ......................................2-37
Çocuk Emniyet Koltuğu Sistemi (CRS)................2-38
Önerimiz: Çocuklar daima arka koltukta oturmalı ..2-38
Çocuk Emniyet Koltuğu Sisteminin (CRS) Seçimi ....2-39
Çocuk Emniyet Koltuğu Sistemi (CRS) Montajı .......2-41
Hava yastığı - İlave güvenlik sistemi.....................2-51
Hava yastıkları nerede? ................................................2-53
Hava yastıkları sistemi nasıl çalışır? ...........................2-58
Bir hava yastığı açıldıktan sonra ne beklenir?...........2-62
Yolcu ön hava yastığı devreden çıkarılmadıkça,
Çocuk Emniyet Koltuğu Sistemini
ön yolcu koltuğuna monte etmeyin .......................2-63
Çarpışmada hava yastığım neden açılmadı? ..............2-64
SRS Bakımı ....................................................................2-69
İlave güvenlik önlemleri................................................2-70
Hava yastığı uyarı etiketleri .........................................2-70
Aktif kaput kaldırma sistemi .................................2-71
Muhtelif aktivasyon şartları.........................................2-71
Aktive olmama şartları ................................................2-72
Sistem arızası .................................................................2-73
Bu bölüm kendinizi ve yolcularınızı nasıl koruyacağınız hakkında önemli bilgiler vermektedir. Koltuk ve emniyet kemerlerinizi nasıl doğru kullanacağınızı ve hava yastıklarınızın nasıl çalıştığını açıklamaktadır. Ayrıca, bu bölüm aracınızdaki bebek ve çocukları nasıl doğru şekilde kontrol altında tutacağınızı da açık­lamaktadır.
2-2
Bu bölümde ve kılavuzun bütününde birçok güvenlik önlemi ve önerileri bulacaksınız. Bu bölümdeki güvenlik önlemleri en önemliler arasındadır.
Emniyet kemerinizi daima takınız
Bir emniyet kemeri tüm kaza tipleri için en iyi koruma yönteminizdir. Hava yastıkları emniyet kemerlerine ek olarak tasarlanmıştır, onların yeri­ne geçmezler. Bu nedenle, aracınız hava yastıkları ile donatılmış olması­na rağmen, sizin ve yolcularınızın emniyet kemerlerinin takıldığından ve bunun doğru şekilde yapıldığın­dan DAİMA emin olunuz.
Tüm çocuklar emniyet altına alınmalıdır
13 yaş altındaki bütün çocuklar ara­cınıza, ön koltukta değil, arka koltuk­ta doğru şekilde bağlanmış olarak binmelidir. Bebek ve küçük çocukla­rın uygun Çocuk Emniyet Koltuğu Sistemleri ile güvenli bir şekilde bağ­lanması gerekir. Daha büyük çocuk­lar, bir çocuk koltuğu olmadan emni­yet kemerini doğru şekilde kullanabi­lecek duruma gelinceye kadar, kucak/omuz kemerli bir çocuk koltu­ğu kullanmalıdır.
Hava yastığı tehlikeleri
Hava yastıkları hayat kurtarırken, bir yandan da onlara çok yakın oturan veya doğru şekilde bağlanmamış yolcular için ciddi hatta ölümcül yara­lanmalara da neden olabilirler. Bebekler, küçük çocuklar ve kısa boylu yetişkinler açılan bir hava yas­tığından en büyük yaralanma riski taşıyan gruptur. Bu kılavuzdaki bütün talimat ve uyarılara uyunuz.
Sürücü dikkatinin dağılması
Sürücünün dikkatinin dağılması, özellikle deneyimsiz sürücüler için, ciddi ve potansiyel olarak ölümcül bir tehlike oluşturur. Direksiyondayken güvenlik en öncelikli husus olmalı ve sürücüler uyku hali, nesnelere ulaş­maya çalışma, bir şeyler yeme, kişi­sel bakım, diğer yolcular, ve cep tele­fonu kullanma gibi geniş bir yelpaze­deki potansiyel dikkat dağıtıcıların farkında olmalıdırlar.
Sürücüler gözlerini ve dikkatlerini yoldan ayırdıklarında veya araç kul­lanma dışındaki faaliyetlere odaklan­mak üzere ellerini direksiyondan çektiklerinde dikkatleri dağılabilir. Dikkat dağılması ve kaza riskinizi azaltmak için:
• Taşınabilir cihazlarınızı (MP3 çalar, telefon, navigasyon cihazları, vb.) DAİMA aracınız park halindeyken veya güvenli şekilde dururken ayarlayınız.
• Taşınabilir cihazınızı SADECE kanunların izin verdiği zamanlarda ve şartların güvenli kullanıma ola­nak verdiği şartlarda kullanınız. Araç sürerken ASLA mesaj veya e­mail atmayınız. Birçok ülkede sürü-
ÖNEMLİ GÜVENLİK ÖNLEMLERİ
Aracınızın güvenlik sistemi
2-3
Aracınızın güvenlik sistemi
cülerin mesaj atmasını yasaklayan kanunlar vardır. Bazı ülkeler ve şehirler sürücülerin elde tutulan telefonları kullanmasını da yasak­lamaktadır.
Bir taşınabilir cihaz kullanımının sü­rüş dikkatinizi dağıtmasına ASLA izin vermeyiniz. Yolcularınıza ve yoldaki diğer kişilere karşı daima elleriniz direksiyonda, gözleriniz ve dikkatiniz yolda olacak şekilde gü­venli şekilde araç sürme sorumlulu­ğunuz vardır.
Araç hızının kontrolü
Aşırı hız çarpışma yaralanmaları ve ölümlerinin önemli bir nedenidir. Genel olarak, hız ne kadar yüksek olursa risk de o kadar yüksektir, ancak ciddi yaralanmalar düşük hız­larda da meydana gelebilir. İzin veri­len azami hızdan bağımsız olarak, asla mevcut koşullar için güvenli olandan daha hızlı araç kullanma­yınız.
Aracınızın güvenli durumda tutulması
Patlayan bir lastik veya mekanik bir arıza son derecede tehlikeli olabilir. Bu tür sorunların meydana gelme olasılığını azaltmak için, lastik hava­larını ve durumunu sık sık kontrol ediniz ve bütün periyodik bakımları yaptırınız.
2
2-4
KOLTUKLAR
Aracınızın güvenlik sistemi
OTLE035001
Ön koltuk
(1) İleri ve geri (2) Koltuk arkalığı eğimi (3) Koltuk minderi yükseklik ayarı
(Sürücü koltuğu) (4) Bel desteği (Sürücü koltuğu)* (5) Koltuk ısıtıcı* (6) Havalandırmalı koltuk* (7) Koltuk başlığı
2’nci sıra koltuk
(8) Koltuk arkalığı açısı ve katlama (9) Koltuk başlığı (10) Kol dayanağı (11) Koltuk ısıtıcı*
* : varsa
n A Tipi n B Tipi
2-5
Aracınızın güvenlik sistemi
2
Güvenlik önlemleri
Koltukları güvenli ve rahat bir pozis­yonda oturacak şekilde ayarlamak bir kazada emniyet kemerleri ve hava yastıklarıyla birlikte sürücü ve yolcu güvenliğinin sağlanmasında önemli bir rol oynar.
Hava Yastıkları
Açılmış bir hava yastığı tarafından yaralanma riskini azaltmak için, ön­lemler alabilirsiniz. Bir hava yastığına çok yakın oturmak, hava yastığının açılması durumunda yaralanma riski­ni büyük ölçüde arttırır. Koltuğunuzu ön hava yastıklarından mümkün ol­duğu kadar geriye, ama yine de ara­cın kontrolünü muhafaza edecek şekilde çekiniz.
Koltuk ile yolcu arasındaki sür­tünmeyi azaltan bir minder kul­lanmayınız. Bir kaza sırasında veya bir ani duruşta, yolcunun gövdesi emniyet kemeri ile kol­tuk arasından kayabilir.
Emniyet kemeri düzgün şekilde çalışamayacağı için, ciddi veya ölümcül yaralanmalar meydana gelebilir.
UYARI
Açılan hava yastığının oluştura­cağı ölüm veya ciddi yaralanma riskini azaltmak için, aşağıdaki önlemleri alınız:
Sürücü koltuğunu, aracın kont­rolünü sağlayabilmesi şartıy­la, mümkün olduğu kadar geri­ye doğru ayarlayınız.
Ön yolcu koltuğunu mümkün
olduğu kadar geriye doğru ayarlayınız.
(Devam ediyor)
UYARI
(Devam ediyor)
El ve kollarınızın yaralanma
riskini minimuma indirmek için, direksiyonu saat 9 ve 3 konumlarında tutunuz.
Hava yastığı ile araya ASLA
herhangi bir şey veya kişiyi yerleştirmeyiniz.
Bacak yaralanması riskini mi-
nimuma indirmek için, ön yol­cunun ayak veya bacaklarını göğüs paneline koymasına izin vermeyiniz.
2-6
Aracınızın güvenlik sistemi
Emniyet kemerleri
Herhangi bir yolculuğa başlamadan önce daima emniyet kemerinizi bağ­layınız.
Yolcular her zaman dik ve doğru şe­kilde bağlanmış olarak oturmalıdır. Bebek ve küçük çocukların uygun Çocuk Emniyet Koltuğu Sistemleri ile güvenli bir şekilde bağlanması gere­kir. Çocuk koltuğuna oturamayacak kadar büyümüş çocuklar ve yetişkin­ler emniyet kemerleri ile bağlanma­lıdır.
Ön koltuklar
Ön koltuk, koltuk minderinin dış tara­fında konumlanmış koltuk kumanda düğmeleri kullanılarak uygun biçim­de ayarlanabilir. Sürüş öncesinde, di­reksiyon simidi, pedallar ve gösterge paneli üzerindeki düğmelere en ra­hat erişimi sağlayacak şekilde koltuk ayarını yapınız.
Emniyet kemerinizi ayarlarken aşağıdaki önlemleri alınız:
Bir emniyet kemerini birden
fazla yolcu için ASLA kullan­mayınız.
Daima koltuğu dik ve emniyet
kemerinin kucak bölümü ba­sen bölgenize düşük şekilde ve tam oturmuş olarak ko­numlandırınız.
(Devam ediyor)
(Devam ediyor)
Çocuk veya küçük bebeklerin
bir yolcunun kucağında otur­masına ASLA izin vermeyiniz.
Emniyet kemerini boynunuz-
dan ve keskin kenarlardan geçirmeyin, veya omuz kayışı­nı vücudunuzdan uzak şekilde yönlendirmeyiniz.
Emniyet kemerinin tutulması-
na veya dolanmasına izin ver­meyiniz.
UYARI
Koltuğunuzu ayarlarken aşağı­daki önlemleri alınız:
Araç hareket halinde iken,
ASLA koltuğu ayarlamaya ça­lışmayınız. Koltuk beklenme­yen bir hareket yaparak araç kontrolünün bir kazayla so­nuçlanacak şekilde kaybına neden olabilir.
Ön koltukların altına herhangi
bir şey koymayınız. Sürücü­nün ayak bölümünde boşta duran nesneler pedalların kul­lanılmasını engelleyebilir ve bir kazaya neden olabilir.
(Devam ediyor)
UYARI
Loading...
+ 676 hidden pages