Hyundai Elantra 2017 Owner's Manual [tr]

TANITMA VE KULLANMA KILAVUZU
Çalıştırma Bakım Teknik Özellikler
Bu Tanıtma ve Kullanma Kılavuzu içinde yer alan bütün bilgiler, yayın tarihinde geçerlidir. Bununla birlikte, HYUNDAI, yürütülmekte olan kesintisiz ürün geliştirme politikası doğrultusunda, herhangi bir zaman­da değişiklik yapma hakkını saklı tutar.
Bu tanıtma ve kullanma kılavuzu, bu aracın tüm modelleri için geçerlidir, opsiyonel ve standart donanımların açıklama ve tanımlarını içermekte­dir. Sonuç olarak, aracınızda bulunmayan bazı özellikler bu kılavuzda açıklanmış olabilir.
Bazı modellerin Sağdan Direksiyonlu (RHD) olduğunu unutmayınız. Burada yer alan açıklamalar ve şekiller RHD (Sağdan Direksiyonlu) araç­lar için simetrik konumda olacaktır.
F2
HYUNDAI'niz hiçbir şekilde modifiye edilmemelidir. Bu tür modifikasyonlar HYUNDAI'nizin performansını, emniyetini ve dayanıklılığını olumsuz yönde etkileyebilir ve buna ek olarak, aracın sınırlı garanti şartlarını ihlal edebilir. Bazı modifikasyonlar aynı zamanda Ulaştırma Bakanlığı ve ülkenizdeki diğer devlet kurumlarının belirlediği yönetmelikleri de ihlal edebilir.
Aracınız elektronik yakıt enjeksiyonu ve diğer elektronik parçalar ile donatılmıştır. Uygun takılmamış/ayarlanmamış telsiz radyo veya cep telefonunun aracınızdaki elektronik sistem­leri olumsuz yönde etkilemesi mümkündür. Bu nedenle, böyle bir cihaz takmayı düşündü­ğünüzde, radyo imalatçı firma talimatına dikkatle uymanızı, alınacak önlemler veya dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında HYUNDAI yetkili servisine başvurmanızı öneririz.
ALICI-VERİCİ RADYO CİHAZI VEYA MOBİL (CEP) TELEFON MONTAJI
DİKKAT: HYUNDAI'NİZİN MODİFİYE EDİLMESİ
F3
Bu kılavuzda, TEHLİKE, UYARI, DİKKAT ve NOT başlıkları altında bazı bilgilere yer veril­mektedir.
Bu başlıklar, aşağıdaki anlamlarda kullanılmaktadır:
GÜVENLİK VE ARAÇ HASARI UYARILARI
TEHLİKE, kaçınılmadığı takdirde, cid­di derecede yaralanmaya veya ölüme neden olacak tehlikeli bir durumu gösterir.
TEHLİKE
UYARI, kaçınılmadığı takdirde, ciddi derecede yaralanmaya veya ölüme neden olabilecek tehlikeli bir durumu gösterir.
DİKKAT, kaçınılmadığı takdirde, küçük veya orta derecede yaralanmaya ne­den olabilecek tehlikeli bir durumu gösterir.
DİKKAT
NOT, kaçınılmadığı takdirde, araç hasa­rına neden olabilecek tehlikeli bir duru­mu gösterir.
NOT
UYARI
F4
ÖNSÖZ
HYUNDAI'yi seçtiğiniz için teşekkür ederiz. Sayıları giderek artan seçkin HYUNDAI sürücüleri arasına hoş geldiniz. İleri mühendislik ve yüksek kalite ile üretilen bu aracı sizlerin kullanımına sunmaktan gurur duymaktayız.
Tanıtma ve Kullanma Kılavuzunuz, size yeni HYUNDAI aracınızın özelliklerini ve çalışma şeklini tanıtmaktadır. Bu kıla­vuzu dikkatle okumanızı öneririz, çünkü içerdiği bilgiler yeni aracınızdan duyacağınız memnuniyete büyük ölçüde katkı­da bulunacaktır.
Üretici firma, ayrıca aracınızın servis ve bakımlarının HYUNDAI yetkili servisi tarafından gerçekleştirilmesini tavsiye etmektedir.
HYUNDAI ASSAN OTOMOTİV SAN. VE TİC. A.Ş.
Not : Aracın sonraki sahiplerinin de kılavuzda yer alan bilgilere gereksinim duyacaklarını göz önünde bulundurarak, ara-
cınızı satarken lütfen Tanıtma ve Kullanma Kılavuzunu da araçta bırakınız. Teşekkür ederiz.
Telif Hakkı 2016 HYUNDAI Motor Company'ye aittir. Her hakkı saklıdır. Bu yayının herhangi bir kısmı önceden HYUNDAI'nin yazılı izni olmaksızın çoğaltılamaz, bilgi erişim sistemine yüklenemez veya herhangi bir şekilde başka yere aktarılamaz.
HYUNDAI teknik özelliklerine uymayan kötü kalitede yakıt ve yağların kullanılması ciddi motor ve şanzıman arızalarına neden olabilir. Tanıtma ve Kullanma Kılavuzunun 8-6 no'lu sayfasında bulunan Araç Teknik Özelliklerinde listelenen yüksek kaliteli yakıtları ve yağları kullanmanızı tavsiye ederiz.
DİKKAT
Aracınızdan mümkün olduğunca büyük bir sürüş keyfi almanızı sağla­mak istiyoruz. Tanıtma ve Kullanma Kılavuzu size birçok yönden yardım­cı olabilir. Tüm kılavuzu okumanızı önemle tavsiye ederiz. Ölüm veya yaralanma olasılığını en düşük sevi­yeye indirmek için kılavuzdaki UYARI ve DİKKAT bölümleri mutlaka okun­malıdır.
Bu kılavuzda, resimlerle desteklenen metinler sayesinde aracınızdan nasıl keyif alacağınız en iyi şekilde anlatıl­mıştır. Kılavuzunuzu okuyarak özel­likleri, önemli emniyet bilgilerini ve değişik yol koşullarında sürüş ipuçla­rını öğrenebilirsiniz.
Kılavuzun genel planı İçindekiler tab­losunda verilmiştir. Özel bir konu veya özel bir bölüm ile ilgileniyorsa­nız fihristi kullanınız; fihrist, kılavuzu­nuzdaki tüm bilgilerin alfabetik bir lis­tesini vermektedir.
Bölümler: Bu kılavuz sekiz bölüm ve bir fihristten oluşmaktadır. Her bölüm içindekilerin kısa bir listesi ile başlar, böylece bir bakışta istediğiniz bilginin o bölümde olup olmadığı anlaşılabilir.
Sizin ve diğer kişilerin güvenliği çok önemlidir. Bu Tanıtma ve Kullanma Kılavuzu size birçok güvenlik önlemi ve kullanım prosedürünü gösterir. Bu bilgiler size, başkalarına ve aynı zamanda aracınıza zarar verebilecek potansiyel tehlikelere karşı sizi uya­rır.
Araç üzerindeki etiketlerde ve bu kılavuzda bulunan güvenlik mesajla­rı bu tehlikeleri ve riskleri ortadan kaldırmak veya azaltmak için neler yapılması gerektiğini tanımlamakta­dır.
Bu kılavuzda yer alan uyarı ve tali­matlar sizin güvenliğiniz içindir. Talimat ve uyarılara dikkat edilme­mesi ciddi yaralanmalara veya ölüme neden olabilir.
Bu kılavuzda TEHLİKE, UYARI, DİK­KAT, NOT ve GÜVENLİK ALARM SEMBOLÜ kullanılmıştır.
Bu, güvenlik alarm sembolü­dür. Sizi potansiyel yaralanma tehlikelerine karşı uyarmak için kullanılmıştır. Olası yara­lanma ve ölümleri engellemek için, bu sembolle gösterilen bütün güvenlik mesajlarına uyunuz. Güvenlik alarm sem­bolü TEHLİKE, UYARI ve DİKKAT sözcüklerinin önünde yer alır.
BU KILAVUZUN KULLANIMI
F5
Giriş
TEHLİKE, kaçınılmadığı takdir­de, ciddi derecede yaralanmaya veya ölüme neden olacak tehli­keli bir durumu gösterir.
TEHLİKE
UYARI, kaçınılmadığı takdirde, ciddi derecede yaralanmaya veya ölüme neden olabilecek tehlikeli bir durumu gösterir.
UYARI
F6
Giriş
NOT, kaçınılmadığı takdirde, araç hasarına neden olabilecek tehlike­li bir durumu gösterir.
Benzinli motor
Kurşunsuz
Avrupa için
En iyi araç performansı için RON (Araştırma Oktan sayısı) 95 oktan değerli / AKI (Vuruntu önleme indeksli) 91 değerli ya da daha yük­sek değerli kurşunsuz benzin kullan­manızı tavsiye ederiz. RON 91­94/AKI 87-90 oktan değerli kurşun­suz benzin de kullanabilirsiniz ancak bu benzin aracın performansında hafif bir düşmeye neden olabilir (Metanol karışımlı yakıtlar kullanma­yınız).
Avrupa hariç
Yeni aracınız sadece RON (Araştırma Oktan Sayısı) 91 / AKI (Vuruntu Önle­me İndeksi) 87 veya daha yüksek oktan kurşunsuz benzin kullanılacak şekilde tasarlanmıştır (Metanol karı­şımlı yakıtlar kullanmayınız).
Yeni aracınız, KURŞUNSUZ BEN­ZİN ile azami performans elde edile­cek ve aynı zamanda egzoz emisyo­nunu ve bujilerin bozulmasını en alt seviyeye indirecek şekilde tasarlan­mıştır.
NOT
Yakıt alırken pompa otomatik olarak durduktan sonra daha fazla doldurmaya çalışmayınız.
Bir kaza durumunda yakıt
sızıntısını önlemek için daima depo kapağının sıkıca kapatıl­dığını kontrol ediniz.
UYARI
ASLA KURŞUNLU BENZİN KUL­LANMAYINIZ. Kurşunlu benzin kullanımı katalitik konvertör için zararlıdır ve motor kontrol siste­minin oksijen sensörüne hasar vererek emisyon kontrolünü etkiler.
Yakıt deposuna asla belirtilen­den başka bir yakıt sistemi temizleme maddesi eklemeyiniz (Detaylar için HYUNDAI yetkili servisine danışmanızı öneririz).
DİKKAT
DİKKAT, kaçınılmadığı takdirde, küçük veya orta derecede yara­lanmaya neden olabilecek tehli­keli bir durumu gösterir.
DİKKAT
YAKIT GEREKSİNİMLERİ
F7
Giriş
Kurşunlu Benzin (varsa)
Bazı ülkelerde, Hyundai'niz kurşunlu benzin kullanımına uygun olarak dizayn edilmiştir. Kurşunlu benzin kullanacağınız zaman, yetkili bir HYUNDAI servisine başvurmanızı öneririz.
Kurşunlu benzinin oktan oranı kurşun­suz benzinin oktan oranı ile aynıdır.
Alkol ve metanol içeren benzin
Bir benzin ve etanol karışımı (ayrıca tahıldan üretilmiş alkol olarak anılır) olan gasohol ve benzin veya gasohol içeren metanol (ayrıca odun alkolü olarak anılır), kurşunlu veya kurşun­suz benzin ile birlikte veya onun yerine kullanılmak üzere pazarlanmaktadır.
%10'dan fazla etanol içeren gasohol kullanmayınız ve metanol içeren ben­zin veya gasohol kullanmayınız. Bu yakıtların her ikisi de sürüşle ilgili problemlere neden olabilir ve yakıt sistemine, motor kontrol sistemine ve emisyon kontrol sistemine zarar vere­bilir.
Sürüş ile ilgili problemler meydana çıktığı zaman, gasohol kullanmaya devam etmeyiniz.
Araç hasarı veya sürüşle ilgili prob­lemler aşağıdakilerin kullanımı sonu­cu meydana gelirse, üreticinin garan­tisi geçerli olmayabilir:
1. %10'dan fazla etanol içeren gaso­hol.
2. Metanol içeren benzin veya gaso­hol.
3. Kurşunlu benzin veya kurşunlu gasohol.
4. Standart dışı yakıtlar.
Diğer yakıtlar
Örneğin;
- Silikon katkılı yakıt,
- MMT (Manganez, Mn) katkılı yakıt,
- Ferrocene (demir-bazlı) katkılı yakıt,
- Diğer metalik katkılı yakıtların
kullanılması, araç veya motor hasarı­na neden olabilir veya tıkanma, yan­lış ateşleme, zayıf hızlanma, moto­run stop etmesi, katalizör erimesi, anormal korozyon, kullanım ömrü­nün azalması, vb. sorunlara yol aça­bilir.
Bu yakıtlardan birinin kullanımının neden olduğu yakıt sistemi hasar­ları veya performans sorunları Sınırlı Yeni Araç Garantisi kapsa­mının dışında kalabilir.
NOT
Asla metanol içeren gasohol kullanmayınız. Sürüşü zayıfla­tan herhangi bir gasohol ürünü­nün kullanımına son veriniz.
DİKKAT
F8
Giriş
MTBE'nin kullanılması
HYUNDAI olarak biz, hacmen %15,0'dan fazla (Oksijen içeriği ağır­lığın %2,7'si) MTBE (Methyl Tertiary Butyl Ether) içeren yakıtların aracı­nızda kullanılmamasını öneririz.
Hacmen %15,0'dan fazla (Oksijen içeriği ağırlığın %2,7'si) MTBE içeren yakıt araç performansını düşürebilir ve buhar tıkanmasına veya zor çalış­maya neden olabilir.
Metanol Kullanmayınız
İçinde metanol (odun alkolü) bulunan yakıtları aracınızda kullanmamanız gerekir. Bu tür yakıt araç performan­sını düşürür ve yakıt sistemi, motor kontrol sistemi ve emisyon kontrol sistemi parçalarının hasar görmesi­ne yol açar.
Yakıt Katkı Maddeleri
HYUNDAI, RON (Araştırma Oktan Sayısı) 95 / AKI (Anti Vuruntu indek­si) 91 oktan derecesine sahip (Avrupa için) veya RON (Araştırma Oktan Sayısı) 91/AKI (Anti Vuruntu indeksi) 87 veya daha yüksek oktan derecesine sahip (Avrupa hariç) kur­şunsuz benzin kullanmanızı önerir. İçinde düzenli olarak yakıt katkı mad­desi bulunan kaliteli benzin kullan­mayan, çalıştırma problemi olan ve motoru düzgün çalışmayan müşteri­ler için, her 15.000 km (Avrupa için) /
5.000 km (Avrupa hariç) mesafede yakıt deposuna bir şişe Hyundai marka katkı maddesi ilave edilir. Katkı maddelerini, nasıl kullanılaca­ğına dair bilgiler ile birlikte, HYUNDAI yetkili servisinizde bulabilirsiniz. Başka katkı maddelerini yakıta karış­tırmayınız.
Yabancı ülkelerde kullanım
Hyundai'nizi yabancı ülkelerde kulla­nacaksanız, aşağıdaki durumlara dikkat ediniz:
• Yönetmelik ve sigorta ile ilgili bütün kuralları yerine getiriniz.
• Aracınız için uygun yakıtı temin edebileceğinizden emin olunuz.
Yeni Aracınızın Sınırlı Garantisi, metanol veya hacmen %15,0'dan fazla (Oksijen içeriği ağırlığın %2,7'si) MTBE (Methyl Tertiary Butyl Ether) içeren yakıtların kul­lanımı nedeniyle yakıt sistemin­de oluşan hasarları ve perfor­mans problemlerini kapsamaya­bilir.
DİKKAT
Dizel Motor
Dizel yakıt
Dizel motor, sadece ticari amaçlı, EN 590 veya buna denk bir standarda uygun dizel yakıtı ile çalıştınlmalıdır. (EN "Avrupa Normu" kısaltmasıdır). Deniz motoru dizel yakıtı, ısıtma yağ­ları veya onaylanmamış yakıt katkıla­rı kullanmayınız, bunlar motor ve yakıt sisteminde aşınmayı arttırır. Onaylanmamış yakıtların ve/veya yakıt katkılarının kullanımı garanti haklarınızın sınırlanmasıyla sonuçla­nır.
Hyundai araçlarında setan numarası 51'den yukarı olan dizel yakıt kullanı­lır. İki tip dizel yakıt varsa, aşağıda verilen sıcaklık koşullarına uygun yaz ve kış yakıtı kullanınız.
• -5°C üzeri ... Yaz tipi dizel yakıt.
• -5°C altı ... Kış tipi dizel yakıt. Yakıt deposundaki yakıt seviyesine
dikkat ediniz: Yanlış yakıt kullanımı nedeniyle motor durursa, yeniden çalıştırma için yakıt devresi tamamen boşaltılmalıdır.
Biyodizel
Ticari olarak satılan ve %7'den fazla biyodizel içermeyen, genel olarak "B7 Dizel" olarak bilinen Dizel harmanları, EN 14214 veya buna denk standartla­rı karşılıyorsa aracınızda kullanılabilir. (EN "Avrupa Normu" kı-saltmasıdır). Kolza metil ester (RME), yağ asidi metil ester (FAME), bitkisel yağ metil ester (VME) vb'den yapılan %7'yi aşan biyodizelin dizel yakıt ile %7'yi aşan oranda biyodizelin dizel yakıt ile karıştırılması motor ve yakıt sistemin­de daha fazla aşınmaya veya hasara neden olur. Onaylanmamış yakıtların kullanımından kaynaklanan aşınma veya hasar nedeniyle parça değişimi veya tamiri aracınızın üretici garantisi kapsamında değildir.
F9
Giriş
Yakıt deposu içine benzin veya su girmemesine dikkat ediniz. Aksi takdirde, enjeksiyon pom­pası arızası ve motor hasarına karşı önlem için depo tahliye edilmeli ve yakıt hatlarında hava alma işlemi yapılmalıdır.
DİKKAT
Dizel Yakıt (DPF’li ise) DPF [Dizel Partikül Filtresi] sis-
temi bulunan dizel araçlarda, EN590 düşük kükürt seviyeli dizel yakıtı kullanılması tavsiye edilir.
Yüksek sülfür (50 ppm sülfürden fazla] içeren dizel yakıt ve belir­tilmemiş katkı maddeleri kulla­nırsanız, bu DPF sisteminin ha­sar görmesine ve beyaz duman çıkmasına neden olabilir.
DİKKAT
İster dizel, ister B7 biyodizel
veya başka türlü olsun, petrol endüstrisinin en son şartna­mesine uymayan herhangi bir yakıtı asla kullanmayınız.
Araç üreticisinin onaylamadı-
ğı veya önermediği herhangi bir yakıt katkısını asla kullan­mayınız.
DİKKAT
İlk 1.000 km'de bazı basit önlemler alarak aracınızın performansını, eko­nomisini ve ömrünü uzatabilirsiniz.
• Motoru zorlamayınız.
• Sürüş sırasında, motor devrini (dakikada devir sayısı) 2.000 d/dak ile 4.000 d/dak arasında tutunuz.
• Uzun süre aynı hızda gitmeyiniz; ya hızlanınız ya da yavaşlayınız. Motorun açılması için değişken motor devrine ihtiyaç vardır.
• Fren performansını muhafaza et­mek için, acil durumlar dışında, ani duruşlardan kaçınınız.
• İlk 2.000 km sırasında römork çek­meyiniz.
ÖTA, kriterlere uyan aracın araç kul­lanıcısı tarafından üreticinin belirttiği yerlere aracını teslim ederek, çevre uyum şartlarını yerine getirmiş onay­lı merkezlerde imha, geri dönüşüm ve geri kazanım yapılması uygula­malarıdır. Temel ilke müşterinin ara­cını herhangi bir ücret ödemeden, kolaylıkla ulaşabileceği yetkili bir temsilciye aracını teslim etmesi ve bertaraf formunu almasıdır. Bu konu­da daha detaylı bilgiyi Hyundai bayi­lerinden alabilirsiniz.
ARACIN RODAJ İŞLEMİ
ÖMRÜNÜ TAMAMLAMIŞ ARAÇLAR’IN (ÖTA) GERİ DÖNÜŞÜMÜ
Giriş
F10
1
2
3
4
5
6
7
8
F
Bir Bakışta Aracınız
Aracınızın Güvenlik Sistemi
Aracınızın Kullanışlı Özellikleri
Multimedya Sistemi
Aracınızı Sürerken
Acil Durumda Yapılması Gerekenler
Bakım
Teknik Özellikler ve Kullanıcı Bilgileri
Fihrist
İÇİNDEKİLER
F11
F12
F12
Dış görünüş (I)...........................................................1-2
Dış görünüş (II) .........................................................1-3
İç görünüş (I) .............................................................1-4
İç görünüş (II)............................................................1-5
Gösterge paneline genel bakış (I) ............................1-6
Gösterge paneline genel bakış (II)...........................1-7
Motor bölümü............................................................1-8
Önemli güvenlik uyarıları ........................................2-2
Emniyet kemerinizi daima takınız ................................2-2
Tüm çocuklar emniyet altına alınmalıdır .....................2-2
Hava Yastığı tehlikeleri...................................................2-2
Sürücü dikkatinin dağılması ..........................................2-2
Araç hızının kontrolü .....................................................2-3
Aracınızın güvenli durumda tutulması .........................2-3
Koltuklar....................................................................2-4
Güvenlik uyarıları ...........................................................2-5
Ön koltuklar.....................................................................2-6
Arka koltuklar ...............................................................2-12
Koltuk başlığı.................................................................2-16
Koltuk ısıtıcıları ve havalandırmalı koltuklar............2-20
Emniyet kemerleri.................................................. 2-24
Emniyet kemeri güvenlik uyarıları .............................2-24
Emniyet kemeri uyarı lambası....................................2- 25
Emniyet kemeri koruma sistemi ..................................2-26
İlave emniyet kemeri güvenlik uyarıları.....................2-31
Emniyet kemerlerinin bakımı ......................................2-33
Çocuk Emniyet Sistemi (Çocuk Koltuğu).............2-34
Çocuklar daima arka koltukta oturmalıdır ...............2-34
Çocuk Emniyet Sisteminin Seçimi...............................2-35
Çocuk Emniyet Sisteminin Montajı.............................2-37
1
Bir Bakışta Aracınız
2
Aracınızın Güvenlik Sistemi
F13
F13
SRS - Hava yastığı...................................................2-46
Hava yastıkları nerede? ...............................................2-49
Hava yastıkları sistemi nasıl çalışır? ..........................2-52
Bir hava yastığı açıldıktan sonra ne olur? .................2-56
Yolcu ön hava yastığı devreden çıkarılmadıkça,
Çocuk Emniyet Sistemini ön yolcu
koltuğuna monte etmeyiniz .......................................2-57
Çarpışmada hava yastığı neden açılmadı? .................2-58
Hava yastığı bakımı ......................................................2-63
İlave güvenlik uyarıları ................................................2-64
Hava yastığı uyarı etiketleri .........................................2-65
Aracınıza erişim .......................................................3-4
Uzaktan kumandalı anahtar .........................................3-4
Akıllı anahtar ..................................................................3-8
İmmobilizer sistemi ......................................................3-13
Kapı kilitleri ............................................................3-14
Kapıların dışarıdan kilitlenmesi ..................................3-14
Kapıların içeriden kilitlenmesi.....................................3-16
Otomatik kapı kilitleme/kilit açma özellikleri............3-18
Arka kapı çocuk emniyet kilitleri ................................3-19
Hırsızlık alarm sistemi ...........................................3-20
Sürücü koltuk pozisyonu hafıza sistemi ..............3-21
Sürücü koltuğu pozisyonlarının
hafızaya kaydedilmesi ...............................................3-21
Kolay erişim fonksiyonu ...............................................3-22
Direksiyon simidi ....................................................3-23
Elektrik destekli direksiyon (EPS)...............................3-23
Yükseklik ayarlı direksiyon /
Teleskopik direksiyon ................................................3-24
Isıtmalı direksiyon simidi ............................................3-25
Korna .............................................................................3-25
Aynalar.....................................................................3-26
İç dikiz aynası ................................................................3-26
Dış dikiz aynası ..............................................................3-27
3
Aracınızın Kullanışlı Özellikleri
F14
F14
Camlar......................................................................3-31
Elektrikli camlar............................................................3-31
Açılır tavan (Sunroof).............................................3-37
Açılır tavan açma ve kapama.......................................3-37
Açılır tavanın kaydırılması...........................................3-37
Açılır tavanın kaldırılması............................................3-38
Açılır tavan perdesi .......................................................3-39
Açılır tavanın sıfırlanması ............................................3-40
Dış özellikler ............................................................3-41
Motor kaputu.................................................................3-41
Bagaj ...............................................................................3-43
Akıllı bagaj kapağı ........................................................3-44
Yakıt dolum kapağı.......................................................3-48
Gösterge paneli........................................................3-51
Gösterge paneli kontrolü ..............................................3-53
Göstergeler .....................................................................3-54
Kilometre Sayacı............................................................3-57
Uyarı ve gösterge ışıkları ..............................................3-57
LCD ekran mesajları.....................................................3-71
LCD ekran (kontrol paneli için)............................3-82
LCD ekran kontrolü......................................................3-82
LCD modları ..................................................................3-82
Kullanıcı ayarları modu................................................3-86
Yol bilgisayarı ......................................................3-90
Klasik gösterge paneli ...................................................3-90
Kontrol paneli ...............................................................3-94
Aydınlatma...............................................................3-99
Dış aydınlatma ...............................................................3-99
Karşılama sistemi ........................................................3-106
İç aydınlatma ...............................................................3-107
Silecekler ve cam yıkayıcılar................................3-110
Ön Cam silecekleri ......................................................3-110
Cam yıkayıcıları...........................................................3-112
Sürücü yardım sistemi..........................................3-114
Geri görüş kamerası....................................................3-114
Arka park sensörü.......................................................3-115
Park sensörleri.............................................................3-118
Buz Çözücü ............................................................3-122
Arka cam buz çözücü..................................................3-122
Manuel klima kontrol sistemi ..............................3-123
Isıtma ve klima kullanımı...........................................3-124
Sistemin çalışması........................................................3-129
Sistem bakımı...............................................................3-132
Otomatik klima kontrol sistemi...........................3-134
Otomatik ısıtma ve soğutma.......................................3-135
Manuel ısıtma ve soğutma ..........................................3-136
Sistemin çalışması........................................................3-143
Sistem bakımı...............................................................3-146
F15
F15
Ön cam buz çözme ve buğu giderme ...............3-148
Manuel klima kontrol sistemi.....................................3-148
Otomatik klima kontrol sistemi .................................3-149
Buğu giderme çalışma prensibi..................................3-150
Otomatik buğu giderme sistemi.................................3-151
Klima kontrolü ilave özellikleri ...........................3-152
Gösterge iyonlaştırıcı...................................................3-152
Açılır tavan iç hava sirkülasyonu ..............................3-152
Eşya saklama bölmeleri........................................3-153
Orta konsol saklama bölmesi .....................................3-153
Kayar kol dayanağı .....................................................3-153
Torpido gözü ................................................................3-154
Güneş gözlüğü kutusu.................................................3-154
Çok amaçlı kutu...........................................................3-155
İç özellikler.............................................................3-156
Küllük ...........................................................................3-156
Bardak tutucu ..............................................................3-156
Güneşlik........................................................................3-157
Güç çıkışı ......................................................................3-158
USB şarj cihazı.............................................................3-159
Çakmak.........................................................................3-159
Saat................................................................................3-160
Elbise askısı ..................................................................3-160
Paspas bağlantı noktaları ...........................................3-161
Bagaj filesi....................................................................3-161
Multimedya sistemi ...................................................4-2
AUX, USB ve İPod®girişleri...........................................4-2
Anten.................................................................................4-3
Direksiyon simidi ses sistemi kontrolü ..........................4-4
Ses / Video / Navigasyon sistemi (AVN)........................4-5
Bluetooth
®
Wireless Technology eller serbest...............4-5
Aracın radyosu nasıl çalışır?..........................................4-6
Ses Sistemi (Dokunmatik Ekransız)........................4-9
Ses Sisteminizin Özellikleri...........................................4-10
Radyo Modu (A-1 Tipi).................................................4-20
Medya modu...................................................................4-22
Telefon modu .................................................................4-29
Ayar Modu (A-1 Tipi)...................................................4-31
Uygunluk beyanı......................................................4-38
FCC ................................................................................4-38
AB için CE......................................................................4-40
4
Multimedya sistemi
F16
F16
Sürüş öncesi ...............................................................5-4
Aracınıza girmeden önce ................................................5-4
Çalıştırmadan önce..........................................................5-4
Kontak anahtarı .......................................................5-5
Kontak anahtarı...............................................................5-6
Motor Çalıştırma/Durdurma düğmesi ........................5-11
Düz şanzıman...........................................................5-20
Düz şanzımanın çalışması.............................................5-20
İyi sürüş teknikleri ....................................................5-22
Otomatik şanzıman .................................................5-24
Otomatik şanzımanın çalışması ...................................5-24
Park etme .......................................................................5-29
İyi sürüş teknikleri ....................................................5-29
Çift kavramalı şanzıman (DCT)............................5-31
Çift kavramalı şanzımanın çalışması .........................5-31
Park etme .......................................................................5-39
İyi sürüş teknikleri ........................................................5-39
Fren sistemi..............................................................5-41
Elektrik destekli frenler................................................5-41
Disk frenleri aşınma göstergesi ....................................5-42
Arka kampanalı frenler ................................................5-42
El freni ............................................................................5-42
Kilitlenmeyen Fren Sistemi (ABS) ..............................5-45
Elektronik Denge Kontrolü (ESC)...............................5-47
Araç Denge Yönetimi (VSM) .......................................5-50
Yokuş Kalkış Destek Sistemi (HAC) ..........................5-52
Acil Durma Sinyali (ESS) ............................................5-52
İyi Frenleme Uygulamaları...........................................5-53
ISG (Rölantide Dur Kalk) sistemi .........................5-54
ISG sistemini etkinleştirmek için.................................5-54
ISG sistemini devreden çıkarmak için ........................5-57
ISG sistemi arızası.........................................................5-57
Akü sensörünün devreden çıkarılması........................5-59
Kontrol sistemine entegre sürüş modu .................5-60
Kör nokta uyarı sistemi (BSD) ..............................5-62
Kör Nokta Uyarı Sistemi (BSD) /
Şerit Değiştirme Asistanı (LCA) .................................5-63
Arka Çapraz Trafik Uyarısı (RCTA)..........................5-66
Sistem kısıtlamaları.......................................................5-69
Hız sabitleyici (Cruise) kontrol..............................5-71
Hız sabitleyici sisteminin çalışması..............................5-71
5
Aracınızı Sürerken
F17
F17
Özel sürüş koşulları ................................................5-78
Tehlikeli sürüş koşulları ...............................................5-78
Aracın sallanması ..........................................................5-78
Düzgün Viraj Alma ......................................................5-79
Gece sürüşü ....................................................................5-79
Yağmurda sürüş ............................................................5-79
Su taşkını olan alanlarda sürüş....................................5-80
Otobanda sürüş..............................................................5-80
Kış Mevsiminde Sürüş ...........................................5-81
Karlı veya buzlu yol koşulları ......................................5-81
Kış önlemleri ..................................................................5-83
Römork çekme.........................................................5-86
Bir römork çekmeye karar verirseniz.........................5-87
Römork çekme ekipmanı..............................................5-91
Römorkla Sürüş.............................................................5-92
Römork çekerken aracınızın bakımı...........................5-96
Araç ağırlığı .............................................................5-97
Aşırı yükleme ................................................................5-97
Dörtlü flaşör sistemi..................................................6-2
Acil durumda araç hareket halindeyken................6-2
Sürüş sırasında motor bayılıyor ise...............................6-2
Kavşaklar veya geçişlerde motor stop ederse...............6-3
Aracı kullanırken lastiğiniz patladıysa .........................6-3
Motor çalışmıyorsa....................................................6-4
Motor çalışmaz ya da çok yavaş çalışırsa .....................6-4
Marş bastığı halde motor çalışmazsa ............................6-4
Takviye ile çalıştırma................................................6-4
Motor hararet yapıyorsa ..........................................6-8
Lastik Basıncı İzleme Sistemi (TPMS) ................6-10
Lastik basıncının kontrolü............................................6-10
Lastik Basıncı İzleme Sistemi.......................................6-11
Düşük Lastik Basıncı Göstergesi .................................6-12
Düşük lastik basıncı konum göstergesi ve lastik
basıncı göstergesi........................................................6-12
TPMS (Lastik Basıncı İzleme Sistemi)
Arıza Göstergesi .........................................................6-13
TPMS'li Bir Lastiği Değiştirme ...................................6-14
6
Acil Durumda Yapılması Gerekenler
F18
Lastiğiniz patladıysa............................................6-16
Kriko ve aletler ..............................................................6-16
Lastik değiştirme ...........................................................6-17
Kriko etiketi ...................................................................6-22
Kriko için EC Uygunluk Beyanı ..................................6-23
Aracın çekilmesi ......................................................6-24
Çekme işlemi ..................................................................6-24
Çıkartılabilen çekme kancası .......................................6-25
Acil durumda aracın çekilmesi ....................................6-26
Acil durum malzemeleri .........................................6-28
Yangın söndürücü .........................................................6-28
İlk yardım çantası..........................................................6-28
Üçgen reflektör ..............................................................6-28
Lastik basınç göstergesi ................................................6-28
Motor bölümü............................................................7-3
Bakım hizmetleri .......................................................7-5
Kullanıcının sorumluluğu...............................................7-5
Kullanıcı bakımı uyarıları ..............................................7-5
Kullanıcı bakımı........................................................7-6
Kullanıcı bakımı programı.............................................7-7
Periyodik bakım hizmetleri......................................7-9
Normal bakım programı - Benzinli motor..................7-10
Güç Koşullarda ve Düşük Hızlarda
Periyodik Bakım - Benzinli Motor ...........................7-13
Normal Bakım Programı - Dizel motor ......................7-15
Güç Koşullarda ve Düşük Hızlarda
Periyodik Bakım - Dizel motor.................................7-19
Periyodik bakım işlemlerinin açıklamaları ..........7-21
Motor yağı................................................................7-25
Motor yağı seviyesinin kontrolü...................................7-25
Motor yağı ve filtresinin kontrolü ...............................7-27
Motor soğutma suyu ..............................................7-28
Motor soğutma suyu seviyesinin kontrolü ..................7-28
Motor Soğutma Suyunun değiştirilmesi......................7-30
Fren/debriyaj hidroliği ...........................................7-31
Fren/debriyaj hidroliği seviyesinin kontrolü ..............7-31
F18
7
Bakım
F19
Yıkama suyu ............................................................7-33
Cam yıkama suyu seviyesinin kontrolü.......................7-33
El freni .....................................................................7-34
El freninin kontrol edilmesi..........................................7-34
Yakıt filtresi (Dizel).................................................7-34
Yakıt filtresinden su boşaltılması.................................7-34
Hava filtresi ............................................................7-35
Filtre değişimi ................................................................7-35
Polen filtresi .............................................................7-37
Filtre kontrolü................................................................7-37
Filtre değişimi ................................................................7-37
Silecek lastikleri.......................................................7-38
Silecek lastikleri kontrolü.............................................7-38
Silecek lastiğinin değiştirilmesi ....................................7-38
Akü............................................................................7-41
En iyi akü bakımı için...................................................7-41
Akü kapasitesi etiketi ....................................................7-43
Akünün şarj edilmesi ....................................................7-43
Sıfırlama işlemleri .........................................................7-44
Lastikler ve Jantlar.................................................7-45
Lastik bakımı .................................................................7-45
Önerilen soğuk lastik havası basınçları.......................7-45
Lastik basıncının ölçülmesi...........................................7-47
Lastik rotasyonu ...........................................................7-48
Tekerlek ayarları ve lastik balans ayarı .....................7-49
Lastik değiştirme ...........................................................7-49
Jant değiştirme...............................................................7-51
Lastik yol tutuşu ............................................................7-51
Lastik bakımı .................................................................7-51
Lastik yanağındaki etiketler.........................................7-51
Düşük yanaklı lastik .....................................................7-56
Sigortalar ................................................................7-57
Sigorta/Röle paneli açıklaması.....................................7-63
Ampuller ..................................................................7-76
Far, statik viraj lambası, konum lambası,
sinyal lambası, ön sis farı ampulü değişimi.............7-77
Yan sinyal lambası değişimi .........................................7-83
Far ve ön sis farı yükseklik ayarı (Avrupa için) ........7-84
Arka lamba grubunda ampul değişimi .......................7-89
Üçüncü fren lambası değişimi ......................................7-93
Plaka aydınlatma ampulünün değiştirilmesi ..............7-93
İç lamba ampulünün değiştirilmesi .............................7-94
F19
F20
F20
İç ve dış bakım.........................................................7-95
Dış bakım........................................................................7-95
İç bakım........................................................................7-101
Emisyon kontrol sistemi .......................................7-103
Karter emisyon kontrol sistemi .................................7-103
Buhar emisyon kontrol sistemi .................................7-103
Egzoz emisyon kontrol sistemi ..................................7-104
Ölçüler........................................................................8-2
Motor soğutma suyu .................................................8-2
Ampul Güç değerleri ................................................8-3
Lastikler ve Jantlar...................................................8-4
Klima sistemi ............................................................8-4
Lastik yük ve hız kapasitesi .....................................8-5
Hacim ve Ağırlık .......................................................8-5
Önerilen yağlar ve kapasiteler.................................8-6
Önerilen SAE viskozite numarası..................................8-8
ARAÇ tanıtım numarası (Şasi Numarası)..............8-9
Araç sertifikasyon etiketi..........................................8-9
Lastik özellikleri ve basınç etiketi .........................8-10
Motor numarası.......................................................8-10
Klima kompresörü etiketi ......................................8-11
Uygunluk beyanı......................................................8-11
8
Teknik Özellikler ve Kullanıcı Bilgileri
Your vehicle at a glance
1
Bir Bakışta Aracınız
1
Dış görünüş (I)...........................................................1-2
Dış görünüş (II) .........................................................1-3
İç görünüş (I) .............................................................1-4
İç görünüş (II)............................................................1-5
Gösterge paneline genel bakış (I) ............................1-6
Gösterge paneline genel bakış (II)...........................1-7
Motor bölümü............................................................1-8
1-2
DIŞ GÖRÜNÜŞ (I)
Bir Bakışta Aracınız
1. Motor kaputu......................................3-41
2. Far .....................................................7-83
3. Gündüz farı veya sis farı ...................7-83
4. Lastikler ve Jantlar.............................7-51
5. Dış dikiz aynası.................................3-27
6. Açılır tavan.........................................3-37
7. Silecek Lastikleri ...............................7-44
8. Camlar...............................................3-31
OAD015001
n Önden görünüş
Gerçek şekil resimdekinden farklı olabilir.
1-3
Bir Bakışta Aracınız
DIŞ GÖRÜNÜŞ (II)
1
1. Anten ...................................................4-3
2. Kapılar .............................................3-14
3. Yakıt dolum kapağı ...........................3-48
4. Arka park sensörü...........................3-115
5. Arka lamba grubu ..............................7-95
6. Üçüncü fren lambası .........................7-99
7. Geri görüş kamerası .......................3-114
8. Bagaj .................................................3-43
OAD015002
n Arkadan görünüş
Gerçek şekil resimdekinden farklı olabilir.
1-4
Bir Bakışta Aracınız
İÇ GÖRÜNÜŞ (I)
1. Kapı kilitleme/kilit açma tuşu.............3-16
2. Sürücü koltuk pozisyonu
hafıza sistemi.....................................3-21
3. Dış dikiz aynası katlama düğmesi.....3-29
4. Dış dikiz aynası kontrol düğmesi.......3-28
5. Merkezi Kapı Kilitleme düğmesi ....... 3-17
6. Elektrikli cam düğmeleri ...................3-31
7. Elektrikli cam kilitleme düğmesi .......3-35
8. Far Yükseklik Ayar Sistemi..............3-105
9. Gösterge paneli aydınlatma kontrol
düğmesi..........................................3-53
10. Kör Nokta Uyarı Sistemi tuşu ..........5-63
11. ESC OFF tuşu ................................5-47
12. Yakıt dolum kapağı açma kolu ......3-48
13. Bagaj açma kolu ............................3-43
14. Sigorta kutusu ................................ 7-65
15. Direksiyon simidi ............................3-23
16. Direksiyon simidi ayar/teleskopik
ayar kolu ......................................3-24
17. Koltuk ................................................2-4
18. Motor kaputu açma kolu ................3-41
19. Fren pedalı ....................................5-41
20. Gaz pedalı
OAD015003L
Gerçek şekil resimdekinden farklı olabilir.
n Soldan Direksiyon
1-5
Bir Bakışta Aracınız
İÇ GÖRÜNÜŞ (II)
1
1. Kapı kilitleme/kilit açma tuşu ..........3-16
2. Sürücü koltuk pozisyonu hafıza
sistemi ..............................................3-21
3. Dış dikiz aynası katlama düğmesi 3-29
4. Dış dikiz aynası kontrol düğmesi ....3-28
5. Merkezi Kapı Kilitleme düğmesi ...... 3-17
6. Elektrikli cam düğmeleri ..................3-31
7. Elektrikli cam kilitleme düğmesi ......3-35
8. Far Yükseklik Ayar Sistemi ............3-105
9. Gösterge paneli aydınlatma kontrol düğ-
mesi..................................................3-53
10. Kör Nokta Uyarı Sistemi tuşu ..........5-63
11. ESC OFF tuşu ................................5-47
12. Yakıt dolum kapağı açma kolu ......3-48
13. Bagaj açma kolu ............................3-43
14. Sigorta kutusu ................................ 7-65
15. Direksiyon simidi ............................3-23
16. Direksiyon simidi ayar/teleskopik
ayar kolu ........................................3-24
17. Koltuk ................................................2-4
18. Motor kaputu açma kolu ................3-41
19. Fren pedalı ....................................5-41
20. Gaz pedalı
OAD015003RE
n Sağdan Direksiyon
Gerçek şekil resimdekinden farklı olabilir.
1-6
GÖSTERGE PANELİNE GENEL BAKIŞ (I)
Bir Bakışta Aracınız
OAD015005L
Gerçek şekil resimdekinden farklı olabilir.
n Soldan Direksiyon
1. Far kontrolü / Dönüş sinyalleri ....3-99, 102
2. Direksiyon simidi ses sistemi kumandaları
Bluetooth
®
telefon kumandaları ........4-4, 5
3. Gösterge paneli ..................................3-51
4. Korna ..................................................3-25
5. Sürücü ön hava yastığı ......................2-49
6. Silecek/Cam Yıkayıcı ........................3-110
7. Cruise (Hız sabitleyici)
kontrol sistemi ......................................5-71
8. Kontak anahtarı/Motor çalıştırma/
durdurma düğmesi ........................5-6, 5-11
9. Düz şanzıman ......................................5-20
10.Otomatik şanzıman
Çift kavramalı şanzıman ..................5-24, 31
11.Koltuk ısıtıcıları /
Havalandırmalı koltuklar ..................2-20
12.Isıtmalı direksiyon simidi ....................3-25
13.Sürüş modu ........................................5-60
14.Park sensörleri....................................3-118
15.Rölantide dur/kalk (ISG) ......................5-54
16.Manuel klima kontrol sistemi /
Otomatik
klima kontrol sistemi ....................3-123, 134
17.Yolcu ön hava yastığı ..........................2-49
18.Torpido gözü ......................................3-154
1-7
Bir Bakışta Aracınız
1
GÖSTERGE PANELİNE GENEL BAKIŞ (II)
OAD015005RE
Gerçek şekil resimdekinden farklı olabilir.
n Sağdan Direksiyon
1. Far kontrolü / Dönüş sinyalleri 3-99, 102
2. Direksiyon simidi ses sistemi kumandaları
Bluetooth
®
telefon
kumandaları ..................................4-4, 5
3. Gösterge paneli ..............................3-51
4. Korna ..............................................3-25
5. Sürücü ön hava yastığı ..................2-49
6. Silecek/Cam Yıkayıcı ....................3-110
7. Cruise (Hız sabitleyici)
kontrol sistemi ..................................5-71
8. Kontak anahtarı/Motor çalıştırma/
durdurma düğmesi ......................5-6, 11
9. Düz şanzıman ..................................5-20
10.Otomatik şanzıman / Çift kavramalı
şanzıman....................................5-24, 31
11.Koltuk ısıtıcıları / Havalandırmalı
koltuklar............................................2-20
12.Isıtmalı direksiyon simidi ................3-25
13.Sürüş modu ....................................5-60
14.Park sensörleri ..............................3-118
15.Rölantide dur / kalk (ISG) ................5-54
16.Manuel klima kontrol sistemi / Otomatik klima kontrol sistemi..3-123, 134
17.Yolcu ön hava yastığı ......................2-49
18.Torpido gözü ................................3-154
MOTOR BÖLÜMÜ
1-8
Bir Bakışta Aracınız
OAD075101L
1. Motor soğutma suyu deposu ............7-35
2. Radyatör kapağı ..............................7-34
3. Fren/debriyaj hidroliği deposu ..........7-37
4. Hava filtresi ......................................7-41
5. Motor yağı çubuğu ............................7-31
6. Motor yağı dolum kapağı ................7-32
7. Ön cam yıkama suyu deposu ..........7-39
8. Sigorta kutusu....................................7-65
9. Akü ....................................................7-47
Araçtaki gerçek motor bölümü şekildekinden farklı olabilir.
n
Benzinli Motor (Gamma 1.6 MPI)
1-9
Bir Bakışta Aracınız
1
OAD075001
n
Dizel Motor (UII 1.6 TCI)
Araçtaki gerçek motor bölümü şekildekinden farklı olabilir.
1. Motor soğutma suyu deposu ............7-35
2. Radyatör kapağı ..............................7-34
3. Fren/debriyaj hidroliği deposu ..........7-37
4. Hava filtresi ......................................7-41
5. Motor yağı çubuğu ............................7-31
6. Motor yağı dolum kapağı ................7-32
7. Ön cam yıkama suyu deposu ..........7-39
8. Sigorta kutusu....................................7-65
9. Akü ....................................................7-47
Loading...
+ 524 hidden pages