Hyundai Elantra 2014 Owner's Manual [tr]

Bu Tanıtma ve Kullanma Kılavuzu içinde yer alan bütün bilgiler, yayın tari­hinde geçerlidir. Bununla birlikte, Hyundai, yürütülmekte olan kesintisiz ürün geliştirme politikası doğrultusunda, herhangi bir zamanda değişiklik yapma hakkını saklı tutar.
Bu tanıtma ve kullanma kılavuzu, bu aracın tüm modelleri için geçerlidir, opsiyonel ve standart donanımların açıklama ve tanımlarını içermektedir. Sonuç olarak, aracınızda bulunmayan bazı özellikler bu kılavuzda, açıklan­mış olabilir.
TANITMA VE KULLANMA KILAVUZU
Çalıştırma Bakım Teknik özellikler
F2
Hyundai’nizde herhangi bir şekilde tadilat yapılmamalıdır. Bu tür modifikasyonlar Hyundai’nizin per­formansını, emniyetini ve dayanıklılığını olumsuz yönde etkileyebilir ve buna ek olarak, aracın sınırlı garanti şartlarını ihlal edebilir. Bazı modifikasyonlar aynı zamanda Ulaştırma Bakanlığı ve ülkenizde­ki diğer devlet kurumlarının belirlediği yönetmelikleri de ihlal edebilir.
Aracınız elektronik yakıt enjeksiyonu ve diğer elektronik parçalar ile donatılmıştır. Uygun takılma­mış/ayarlanmamış telsiz radyo veya cep telefonunun elektronik sistemleri etkilemesi mümkündür. Bu nedenle, böyle bir cihaz takmayı düşündüğünüzde, radyo imalatçı firma talimatına dikkatle uymanız veya alınacak önlemler veya özel talimat açısından HYUNDAI yetkili servisine başvurmanızı öneririz.
DİKKAT: HYUNDAI’NİZDE TADİLAT YAPILMASI
ALICI-VERİCİ RADYO CİHAZI VEYA MOBİL (CEP) TELEFON MONTAJI
F3
Bu kılavuzda, UYARI, DİKKAT ve NOT başlıkları altında bazı bilgilere yer verilmektedir. Bu başlıklar, aşağıdaki anlamlarda kullanılmaktadır:
] NOT
Bu başlık altında ilginç ve yararlı bilgiler sunulmaktadır.
EMNİYET VE ARAÇ HASARI UYARILARI
UYARI
Uyulmaması durumunda, aracınızda bir hasar oluşabileceği veya sizin veya araçta bulu­nanlar için ciddi yaralanma veya ölüm riski taşıyan bir durum olduğunu gösterir. Uyarı bölümlerinde verilen önerileri yerine getiriniz.
DİKKAT
Uyulmaması durumunda, aracınızda veya onun bir parçasında hasar ile sonuçlanabilecek bir durum olduğunu gösterir. Dikkat bölümlerinde verilen önerileri yerine getiriniz.
F4
ÖNSÖZ
Hyundai’yi seçtiğiniz için teşekkürler. Sayıları giderek artan seçkin Hyundai sürücüleri arasına katılmanızdan büyük kıvanç duy­maktayız. Bütün Hyundai araçlarının ileri mühendislik ve yüksek kaliteli üretiminden büyük bir gurur duymaktayız.
Tanıtma ve Kullanma Kılavuzunuz, size yeni Hyundai aracınızın özelliklerini ve çalışma şeklini tanıtmaktadır. Bunu dikkatle oku­manızı öneririz, çünkü içindeki bilgiler yeni araç almaktan duyacağınız memnuniyete büyük ölçüde katkıda bulunacaktır.
Üretici ayrıca aracınızın servis ve bakımlarının yetkili Hyundai servisi tarafından gerçekleştirilmesini önermektedir.
HYUNDAI ASSAN OTOMOTİV SAN. VE TİC. A. Ş.
Not: Aracın sonraki sahiplerinin de kılavuzda yer alan bilgilere gereksinim duyacaklarını göz önünde bulundurarak, aracınızı satarken,
lütfen Tanıtma ve Kullanma Kılavuzunu da araçta bırakınız. Teşekkür ederiz.
Telif Hakkı 2014 Hyundai Motor Company’e aittir. Her hakkı saklıdır. Bu yayının herhangi bir kısmı önceden Hyundai’nin yazılı izni olmaksızın çoğaltılamaz, bilgi erişim sistemine yüklenemez veya herhangi bir başka şekilde bir başka yere aktarılamaz.
DİKKAT
Hyundai teknik özelliklerine uymayan kalitesi kötü yakıt ve yağların kullanılması ciddi motor ve şanzıman hasarlarına neden olabilir. Bu nedenle mutlaka Tanıtma ve Kullanma Kılavuzu Araç Teknik Özellikleri Sayfa 8-6 ile listelenen özel­liklere uygun yakıt ve yağlar kullanmalısınız.
1
2
3
4
5
6
7
8
I
Giriş
Bir bakışta aracınız
Aracınızın güvenlik özellikleri
Aracınızın özellikleri
Aracınızın kullanımı
Acil durumda yapılması gerekenler
Bakım
Teknik özellikler & Kullanıcı bilgileri
Fihrist
İÇİNDEKİLER
Giriş
Bu kılavuzun kullanımı . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 1-2
Yakıt gereksinimleri. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 1-3
• Benzinli motor . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 1-3
• Dizel Motor . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 1-5
Aracın rodaj işlemi. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 1-7
1
Giriş
21
BU KILAVUZUN KULLANIMI
Aracınızdan tatminkar bir sürüş keyfi al­manıza yardımcı olmak istiyoruz. Ta­nıtma ve Kullanma Kılavuzunuz size birçok yönden yardımcı olabilir. Tüm kıla­vuzu okumanızı önemle tavsiye ederiz. Ölüm veya yaralanma olasılığını en düşük seviyeye indirmek için kılavuzdaki UYARI ve DİKKAT bölümlerini mutlaka okumalısınız.
Bu kılavuzda, resimlerle desteklenen metinler sayesinde aracınızdan nasıl keyif alacağınız anlatılmıştır. Kılavuzu­nuzu okuyarak özellikleri, önemli emniyet bilgilerini ve değişik yol koşullarında sürüş ipuçlarını öğrenirsiniz.
Kılavuzun genel planı İçindekiler tab­losunda verilmiştir. Özel bir konu veya özel bir bölüm ile ilgileniyorsanız fihristi kullanınız; fihrist, kılavuzunuzdaki tüm bilgilerin alfabetik bir listesini verir.
Bölümler: Bu kılavuzun sekiz bölümü ve bir fihristi vardır. Her bölüm içindekilerin kısa bir listesi ile başlar, böylece bir ba­kışta istediğiniz bilginin o bölümde olup olmadığını anlarsınız.
Bu kılavuzda çeşitli UYARI'lar, DİK­KAT'ler ve NOT'lar bulacaksınız. Bunlar sizin kişisel emniyetinizi arttırmak için hazırlanmıştır. Bu UYARI’lar, DİKKAT’ler ve NOT’larda verilen tüm prosedür ve önerileri dikkatle okumalı ve bunlara uymalısınız.
] NOT
NOT başlığı altında ilgili ve yararlı bil­giler sunulmaktadır.
UYARI
UYARI, eğer uyulmazsa zarar, cid­di yaralanma ve ölümle sonuçlana­bilecek bir durumu belirtir.
DİKKAT
DİKKAT, eğer buna uyulmazsa ara­cınızın hasar görmesiyle sonuçlan­abilecek bir durumu belirtir.
13
Giriş
Benzinli motor
Kurşunsuz
Avrupa için
En iyi araç performansı için RON (Oktan sayısı) 95 oktan değerli / AKI (Vuruntu önleme indeksli) 91 değerli ya da daha yüksek değerli kurşunsuz benzin kullan­manızı tavsiye ederiz.
RON 91-94/AKI 87~90 oktan değerli kurşunsuz benzin de kullanabilirsiniz an­cak bu benzin aracın performansında ha­fif bir düşmeye neden olabilir.
Avrupa hariç
Yeni aracınız sadece RON (Araştır-ma Oktan Sayısı) 91 / AKI (Vuruntu Önleme İndeksi) 87 veya daha yüksek oktan kur­şunsuz benzin kullanılacak şekilde tasar­lanmıştır.
Yeni aracınız, KURŞUNSUZ BENZİN ile azami performans elde edilecek ve aynı zamanda egzoz emisyonunu ve bujilerin bozulmasını en alt seviyeye indirecek şe­kilde tasarlanmıştır.
YAKIT GEREKSİNİMLERİ
DİKKAT
ASLA KURŞUNLU BENZİN KUL­LANMAYINIZ. Kurşunlu benzin kul­lanımı katalitik konvertör için zarar­lıdır ve motor kontrol sisteminin oksijen sensörüne hasar vererek emisyon kontrolünü etkiler.
Yakıt deposuna asla belirtilenden başka bir yakıt sistemi temizleme maddesi eklemeyiniz (Daha fazla bilgi için, HYUNDAI yetkili servisine başvurmanızı öneririz.).
UYARI
• Yakıt alırken pompa otomatik ola­rak durduktan sonra daha fazla doldurmaya çalışmayınız.
• Bir kaza durumunda yakıt sızın­tısını önlemek için depo kapağı­nın daima emniyetli şekilde ka­patıldığını kontrol ediniz.
Giriş
41
Bir benzin ve etanol karışımı (ayrıca ta­hıldan üretilmiş alkol olarak anılır) olan gasohol ve benzin veya gasohol içeren methanol (ayrıca odun alkolü olarak anı­lan), kurşunlu veya kurşunsuz benzin ile birlikte veya onun yerine kullanılmak üzere pazarlanmaktadır.
%10’dan fazla etanol içeren gasohol kul­lanmayınız ve metanol içeren benzin veya gasohol kullanmayınız. Bu yakıtla­rın her ikisi de sürüşle ilgili problemlere neden olabilir ve yakıt sistemine hasar verebilir.
Sürüş ile ilgili problemler meydana çıktığı zaman, gasohol kullanmaya devam et­meyiniz.
Araç hasarı veya sürüşle ilgili problemler aşağıdakilerin kullanımı sonucu meyda­na gelirse, üretici garantisi geçerli ol­mayabilir:
1. %10’dan fazla etanol içeren gasohol.
2. Metanol içeren benzin veya gasohol.
3. Kurşunlu benzin veya kurşunlu gaso­hol.
MTBE’nin kullanılması
HYUNDAI olarak biz, hacmen %15’ten fazla (Oksijen içeriği ağırlığın %2,7’si) MTBE (Methyl Tertiary Butyl Ether) içeren yakıtların aracınızda kullanılma­masını öneririz.
Hacmen %15’ten fazla (Oksijen içeriği ağırlığın %2,7’si) MTBE içeren yakıt araç performansını düşürebilir ve buhar tıkan­masına veya zor çalışmaya neden ola­bilir.
Alkol ve metanol içeren benzin
DİKKAT
Asla Metanol içeren gasohol kullan­mayınız. Sürüşü zayıflatan herhangi bir gasohol ürününün kullanımına son veriniz.
15
Giriş
Metanol Kullanmayınız
İçinde metanol (odun alkolü) bulunan ya­kıtları aracınızda kullanmamanız gerekir. Bu tür yakıt araç performansını düşürür ve yakıt sistemi parçalarının hasar gör­mesine yol açar.
Yakıt Katkı Maddeleri
HYUNDAI Avrupa Yakıt Standartlarını (EN228) veya eşdeğer standartları karşı­layan iyi kaliteli yakıt kullanmanızı öner­mektedir.
İçinde düzenli olarak yakıt katkı maddesi bulunan iyi kalite benzin kullanmayan ve çalıştırma problemi olan ve motoru düz­gün çalışmayan müşteriler için, her
15.000 km (Avrupa için) / 5.000 km (Avrupa hariç) mesafede bir yakıt depo­suna bir şişe katkı maddesi ilave edilir. Katkı maddelerini, nasıl kullanılacağına dair bilgiler ile birlikte, HYUNDAI yetkili servisinizde bulabilirsiniz.
Yabancı ülkelerde kullanım
Hyundai'nizi yabancı ülkelerde kullana­caksanız, aşağıdaki durumlara dikkat ediniz:
• Yönetmelik ve sigorta ile ilgili bütün ku­ralları yerine getiriniz.
• Aracınız için uygun yakıtı temin ede­bileceğinizden emin olunuz.
Dizel Motor
Dizel yakıt
Dizel motor, sadece ticari amaçlı, EN 590 veya buna denk bir standarda uygun dizel yakıtı ile çalıştırılmalıdır (EN "Avru­pa Normu" kısaltmasıdır). Deniz motoru dizel yakıtı, ısıtma yağları veya onaylan­mamış yakıt katkıları kullanmayınız. Bun­lar motor ve yakıt sisteminde aşınmayı arttırır. Onaylanmamış yakıtların ve/veya yakıt katkılarının kullanımı garanti hak­larınızın sınırlanmasıyla sonuçlanır.
Hyundai araçlarında setan numarası 51’den yukarı olan dizel yakıtı kullanılır. İki tip dizel yakıtı varsa, aşağıda verilen sıcaklık koşullarına uygun yaz ve kış yakıtı kullanınız.
• -5°C üzeri ... Yaz tipi dizel yakıt.
• -5°C altı ... Kış tipi dizel yakıt.
Yakıt deposundaki yakıt seviyesine dik­kat ediniz: Yanlış yakıt kullanımı nede­niyle motor durursa, yeniden çalıştırma için yakıt devresi tamamen boşaltılma­lıdır.
DİKKAT
Yeni aracınızın Sınırlı Garantisi, metanol veya hacmen %15’ten fazla (Oksijen içeriği ağırlığın %2,7’si) MTBE (Methyl Tertiary Butyl Ether) içeren yakıtların kullanımı nedeniy­le yakıt sisteminde oluşan hasarları ve performans problemlerini kapsa­mayabilir.
Giriş
61
Bio-dizel
Ticari olarak satılan ve %7’den fazla bi­yodizel içermeyen, genel olarak "B7 dizel" olarak bilinen Dizel harmanları, EN 14214 veya buna denk standartları karşılıyorsa aracınızda kullanılabilir (EN "Avrupa Normu" kısaltmasıdır). Kolza metil ester (RME), yağ asidi metil ester (FAME), bitkisel yağ metil ester (VME) vb. yapılan %7’yi aşan biyoyakıtlar veya %7’yi aşan oranda dizelin biyodizelle ka­rıştırılması motor ve yakıt sisteminde da­ha fazla aşınmaya veya hasara neden olur. Onaylanmamış yakıtların kullanı­mından kaynaklanan aşınma veya hasar nedeniyle parça değişimi veya tamiri aracınızın üretici garantisi kapsamında değildir.
DİKKAT
Yakıt deposu içine benzin veya su girmemesine dikkat ediniz. Aksi taktirde, enjeksiyon pompası arıza­sı ve motor hasarına karşı önlem için depo tahliye edilmeli ve yakıt hatlarında hava alma işlemi yapıl­malıdır.
DİKKAT - Dizel Yakıt
(DPF varsa)
DPF [Dizel Partikül Filtresi] sistemi bulunan dizel araçlarda, kontrollü otomobil dizel yakıtı kullanılması tavsiye edilir.
Yüksek sülfür (50 ppm sülfürden fazla] içeren dizel yakıtı ve belirtil­memiş katkı maddeleri kullanırsa­nız, bu DPF sisteminin hasar gör­mesine ve beyaz duman çıkmasına neden olabilir.
DİKKAT
• İster dizel, ister B7 biyodizel veya başka türlü olsun, petrol endüst­risinin en son şartnamesine uy­mayan herhangi bir yakıtı asla kullanmayınız.
• Araç üreticisinin onaylamadığı veya önermediği herhangi bir ya­kıt katkısını asla kullanmayınız.
17
Giriş
Özel bir rodaj sürecine gerek yoktur. İlk
1.000 km’de birkaç basit önlemi takip ederek aracınızın performansını, ekono­misini ve ömrünü uzatabilirsiniz:
• Motoru zorlamayınız.
• Sürüş sırasında, motor devrini (da­kikada devir sayısı) 2.000 dev./dk. ile
4.000 dev./dk. arasında tutunuz.
• Uzun süre aynı hızda gitmeyiniz ya hızlanın ya da yavaşlayınız.
• Motorun açılması için değişken motor devrine ihtiyaç vardır.
• Frenlerin düzgün şekilde oturması için, acil durumlar dışında, ani duruşlardan kaçınınız.
• Bir seferde motorunuzu 3 dakikadan daha fazla rölantide çalıştırmayınız.
• İlk 2.000 km sırasında römork çekme­yiniz.
ARACIN RODAJ İŞLEMİ
Bir bakışta aracınız
Dış görünüş I. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 2-2
Dış görünüş II . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 2-3
İç görünüş . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 2-4
Gösterge paneline genel bakış. . . . . . . . . . . . . . . . . 2-6
Motor bölümü. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 2-8
2
Bir bakışta aracınız
22
DIŞ GÖRÜNÜŞ I
1. Kaput.....................................................4-29
2. Camlar...................................................4-22
3. Açılır tavan ............................................4-34
4. Park asistanı sistemi .............................5-48
5. Çıkartılabilen çekme kancası ................6-22
6. Silecek lastiği .......................................7-59
7. Lastikler ve jantlar .................................7-66
8. Farlar.....................................................7-93
9. Sis Lambası ..........................................7-97
10. Yan sinyal lambası.............................7-105
OMD014005
n Ön
23
Bir bakışta aracınız
DIŞ GÖRÜNÜŞ II
1. Kapı kilitleme.........................................4-13
2. Bagaj .....................................................4-20
3. Yakıt dolum kapağı................................4-31
4. Dış dikiz aynası ....................................4-44
5. Anten...................................................4-136
6. Geri park asistanı sistemi......................5-45
7. Arka birleşik lamba..............................7-105
OMD014006
n Arka
Bir bakışta aracınız
42
İÇ GÖRÜNÜŞ
OMD014001L
1. İç kapı kolu.......................................4-15
2. Dış dikiz aynası kontrol düğmesi*....4-45
3. Merkezi Kapı Kilitleme Sistemi* .......4-16
4. Otomatik cam tuşu*..........................4-26
5. Otomatik cam tuşları*.......................4-22
6. Kaput açma kolu ..............................4-29
7. Far yükseklik ayar sistemi................4-90
8. Gösterge paneli aydınlatması*.........4-50
9. Isıtılmış direksiyon* ..........................4-40
10. ESP (Elektronik Denge Kontrolü)
OFF tuşu*........................................5-37
11. Sigorta kutusu.................................7-79
12. Fren pedalı......................................5-31
13. Gaz pedalı ...............................5-7, 5-15
14. Bagaj kapağı Açma Kolu ................4-20
15. Yakıt dolum kapağı açma kolu........4-31
16. Direksiyon simidi.............................4-38
17. Direksiyon simidi yatırma kolu ........4-16
18. İç dikiz aynası .................................4-43
*: varsa
n Soldan Direksiyonlu
25
Bir bakışta aracınız
OMD014001R
1. İç kapı kolu.......................................4-15
2. Dış dikiz aynası kontrol düğmesi*....4-45
3. Merkezi Kapı Kilitleme Sistemi* .......4-16
4. Otomatik cam tuşu*..........................4-26
5. Otomatik cam tuşları*.......................4-22
6. Kaput açma kolu ..............................4-29
7. Far yükseklik ayar sistemi................4-90
8. Gösterge paneli aydınlatması*.........4-50
9. Isıtılmış direksiyon* ..........................4-40
10. ESP (Elektronik Denge Kontrolü)
OFF tuşu*........................................5-37
11. Sigorta kutusu.................................7-79
12. Fren pedalı......................................5-31
13. Gaz pedalı ...............................5-7, 5-15
14. Bagaj kapağı Açma Kolu ................4-20
15. Yakıt dolum kapağı açma kolu........4-31
16. Direksiyon simidi.............................4-38
17. Direksiyon simidi yatırma kolu ........4-16
18. İç dikiz aynası .................................4-43
*: varsa
n Sağdan Direksiyonlu
Bir bakışta aracınız
62
GÖSTERGE PANELİNE GENEL BAKIŞ
OMD014002L
1. Gösterge paneli..................................4-48
2. Korna..................................................4-42
3. Sürücü ön hava yastığı ......................3-54
4. Far kontrolü / Dönüş sinyalleri............4-84
5. Silecekler/Cam yıkama ......................4-94
6. Kontak anahtarı svici*/ Motor
çalıştırma/durdurma düğmesi*....5-5, 5-10
7. Hız sabitleyici (Cruise)
kontrol düğmesi* ................................5-52
8. Uzaktan Kumandalı Kontrol*............4-137
9. Dijital saat.........................................4-128
10. Ses kumandaları* ................4-147, 4-173
11. Dörtlü flaşör düğmesi..........................6-2
12. Klima kontrol sistemi ...........4-100, 4-111
13. Park Asistanı Sistemi (PAS) tuşu* ....5-49
14. Vites kolu.................................5-19, 5-23
15. El freni...............................................5-32
16. Yolcu ön hava yastığı* ......................3-54
17. Torpido gözü ...................................4-120
18. Koltuk ısıtıcısı*/Koltuk
soğutucusu*.............................3-11, 3-12
19. Bardak tutucu..................................4-130
* : varsa
* Araçtaki gerçek gösterge paneli şekildekinden farklı olabilir.
n Soldan Direksiyonlu
27
Bir bakışta aracınız
OMD014002R
1. Gösterge paneli..................................4-48
2. Korna..................................................4-42
3. Sürücü ön hava yastığı ......................3-54
4. Far kontrolü / Dönüş sinyalleri............4-84
5. Silecekler/Cam yıkama ......................4-94
6. Hız sabitleyici (Cruise) kontrol
düğmesi* ............................................5-52
7. Uzaktan Kumandalı Kontrol*............4-137
8. Dijital saat.........................................4-128
9. Ses kumandaları* .................4-147, 4-173
10. Dörtlü flaşör düğmesi..........................6-2
11. Klima kontrol sistemi ...........4-100, 4-111
12. Park Asistanı Sistemi (PAS) tuşu* ....5-49
13. Vites kolu.................................5-19, 5-23
14. El freni...............................................5-32
15. Yolcu ön hava yastığı* ......................3-54
16. Torpido gözü ...................................4-126
17. Koltuk ısıtıcısı*/Koltuk
soğutucusu*.............................3-11, 3-12
18. Bardak tutucu..................................4-130
* : varsa
* Araçtaki gerçek gösterge paneli şekildekinden farklı olabilir.
n Sağdan Direksiyonlu
MOTOR BÖLÜMÜ
28
Bir bakışta aracınız
OMD072001
h Araçtaki gerçek motor bölümü şekildekinden farklı olabilir.
1. Motor yağı dolum kapağı ...................7-47
2. Motor yağı çubuğu .............................7-46
3. Fren/Debriyaj hidroliği deposu ...........7-53
4. Pozitif akü terminali............................7-62
5. Negatif akü terminali ..........................7-62
6. Sigorta kutusu ....................................7-80
7. Hava filtresi ........................................7-56
8. Radyatör kapağı.................................7-51
9. Motor soğutma suyu
genleşme tankı...................................7-50
10. Ön cam yıkama suyu haznesi ..........7-54
n Benzinli Motor (1.6L)
29
Bir bakışta aracınız
OMD070047N
h Araçtaki gerçek motor bölümü şekildekinden farklı olabilir.
1. Motor yağı dolum kapağı ...................7-47
2. Motor yağı çubuğu .............................7-46
3. Fren/Debriyaj hidroliği deposu ...........7-53
4. Pozitif akü terminali............................7-62
5. Negatif akü terminali ..........................7-62
6. Sigorta kutusu ....................................7-80
7. Hava filtresi ........................................7-56
8. Radyatör kapağı.................................7-51
9. Motor soğutma suyu
genleşme tankı...................................7-50
10. Ön cam yıkama suyu haznesi ..........7-54
n Benzinli Motor (1.8L/2.0L)
Bir bakışta aracınız
102
OGD071002
h Araçtaki gerçek motor bölümü şekildekinden farklı olabilir.
1. Motor yağı dolum kapağı ...................7-47
2. Motor yağı çubuğu .............................7-46
3. Fren/Debriyaj hidroliği deposu ...........7-53
4. Pozitif akü terminali............................7-62
5. Negatif akü terminali ..........................7-62
6. Sigorta kutusu ....................................7-80
7. Hava filtresi ........................................7-56
8. Radyatör kapağı.................................7-51
9. Motor soğutma suyu
genleşme tankı...................................7-50
10. Ön cam yıkama suyu haznesi ..........7-54
11. Yakıt filtresi........................................7-55
n Dizel motor (1.6L)
Aracınızın güvenlik özellikleri
Koltuklar. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 3-2
• Ön koltuk ayarı . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 3-5
• Koltuk Isıtıcı . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 3-11
• Koltuk soğutucu (Havalandırmalı koltuk) . . . . . . . 3-12
• Arka koltuğa giriş . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 3-13
• Arka koltuk . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 3-15
Emniyet kemerleri . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 3-21
• Emniyet kemeri koruma sistemleri . . . . . . . . . . . . . . 3-21
• Ön gerdiricili emniyet kemeri . . . . . . . . . . . . . . . . . . 3-28
• Emniyet kemeri önlemleri . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 3-31
• Emniyet kemerlerinin bakımı . . . . . . . . . . . . . . . . . . 3-34
Çocuk koruma sistemi . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 3-35
• Çocuk koltuğunun kullanılması. . . . . . . . . . . . . . . . . 3-37
Hava Yastığı - İlave Güvenlik Sistemi (SRS) . . . . 3-47
• Hava yastığı sistemi nasıl çalışır . . . . . . . . . . . . . . . . 3-48
• Çocuk koltuğunu ön yolcu koltuğuna
yerleştirmeyin . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 3-49
• Hava yastığı uyarısı ve göstergesi . . . . . . . . . . . . . . . 3-50
• SRS (İlave Güvenlik Sistemi) parçaları ve
fonksiyonları . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 3-51
• Sürücü ve yolcu ön hava yastığı. . . . . . . . . . . . . . . . . 3-54
• Yan darbe hava yastığı . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 3-57
• Perde hava yastığı . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 3-58
• SRS Bakımı . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 3-65
• Hava yastığı uyarı etiketi . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 3-67
3
Aracınızın güvenlik özellikleri
23
Sürücü koltuğu
(1) Koltuk ayarı, ileri/geri (2) Koltuk arkalığı yatırma kolu (3) Koltuk ayarı, yükseklik (4) Bel desteği* (5) Koltuk ısıtıcı* (6) Koltuk başlıkları ayarlama (7) Sürgülü koltuk*
Ön yolcu koltuğu
(8) Koltuk ayarı, ileri/geri (9) Koltuk arkalığı yatırma kolu (10) Koltuk ısıtıcı* (11) Koltuk başlıkları ayarlama (12) Sürgülü koltuk*
Arka koltuk
(13) Koltuk ısıtıcı* (14) Kol dayanağı (15) Koltuk başlıkları ayarlama (16) Koltuk arkalığı katlama düğmesi
(bagaj)*
* : varsa
KOLTUKLAR
h Araçtaki gerçek özellik şekildekinden farklı olabilir.
OMD034001L
n Manuel koltuk
n Otomatik Koltuk
n A Tipi
n B Tipi
33
Aracınızın güvenlik özellikleri
UYARI - Koltuğu
dikleştirme
Koltuğu dik pozisyonuna getirir­ken, sırt kısmını tutunuz ve yavaşça gerekli pozisyona getiriniz ve kol­tuk etrafında kimsenin bulunma­dığından emin olunuz. Koltuk tutul­madan ve kontrolsüz olarak dikleş­tirilirse, koltuğun arkası ileri veya geri hareket edebilir ve çarptığı ki­şinin yaralanmasına neden olabilir.
UYARI - Sürücünün yolcu-
larla ilgili sorumluluğu
Araçta koltuk yatırılmış şekilde git­mek, bir kaza durumunda ciddi veya ölümcül yaralanmaya neden olabilir. Bir kaza anında eğer koltuk yatırılmış durumdaysa, oturan kişi­nin baseni emniyet kemerinin ku­cak bölümünün altından kayarak korumasız karın bölgesine aşırı kuvvet uygulayabilir. Koruma sis­teminizin (emniyet kemeri ve hava yastıkları) koruması, koltuğunuzu yatırmanızla önemli ölçüde azalır. Ciddi veya ölümcül iç yaralanmalar oluşabilir. Sürücü, araç hareket ha­lindeyken koltuğunu dik durumda tutması için yolcuyu uyarmalıdır.
UYARI - Başıboş duran
nesneler
Sürücünün ayak bölümünde boşta duran nesneler pedalların kullanıl­masını engelleyebilir ve muhteme­len bir kazaya neden olabilir. Ön koltukların altına herhangi bir şey koymayınız.
UYARI
Koltuk ile yolcu arasındaki sürtün­meyi azaltan bir oturma minderi kullanmayınız. Bir kaza sırasında veya bir ani duruşta, yolcunun kal­çaları emniyet kemerinin kucak parçasının altından kayabilir. Emni­yet kemeri normal şekilde çalışa­mayacağı için, ciddi veya ölümcül yaralanmalar meydana gelebilir.
Aracınızın güvenlik özellikleri
43
UYARI - Sürücü koltuğu
• Araç hareket halindeyken, hiçbir zaman koltuğu ayarlamaya çalış­mayınız. Bu durum, araç hakimi­yetini kaybetmenize neden olur ve ölüm, ciddi yaralanma ve ha­sar ile sonuçlanabilecek bir kaza­ya yol açabilirsiniz.
• Koltuk arkalığının normal pozis­yonunu herhangi bir şeyin etki­lemesine izin vermeyiniz. Eşyala­rı koltuk sırtına dayalı olarak yer­leştirmek veya koltuk sırtının düzgünce kilitlenmesini başka bir şekilde engellemek, ani duruşlar­da veya çarpışmalarda ciddi veya ölümcül yaralanmaya neden ola­bilir.
• Aracınızı daima koltuğunuz dik pozisyonda ve emniyet kemerini­zin kucak bölümü kalçaya tam oturmuş şekilde sürünüz. Bu, bir kaza durumunda sizi koruyacak en iyi pozisyondur.
(Devam ediyor)
(Devam ediyor)
• Gereksiz ve muhtemelen şiddetli hava yastığı yaralanmalarını ön­lemek için, daima araca rahatça kumanda edebileceğiniz şekilde direksiyondan mümkün olduğu kadar geride oturunuz. Göğsü­nüzün direksiyondan en az 250 mm uzakta olmasını öneririz.
(Devam ediyor)
• Bagaj ve diğer yükler, bagaj bölü­müne yatay olarak yerleştirilme­lidir. Eşyalar büyük, ağır veya mutlaka istiflenecek ise, bunlar mutlaka emniyet altına alınmalı­dır. Yükler hiçbir zaman koltuk arkalıklarından daha yükseğe is­tiflenmemelidir. Bu uyarılara uyulmadığı takdirde, bir ani du­ruş, çarpışma veya takla atma sı­rasında ciddi yaralanmalara veya ölüme neden olunabilir.
• Araç hareket halinde iken, hiçbir yolcu yük bölümünde oturmamalı veya koltuk arkalıkları katlanmış şekilde yatmamalıdır. Tüm yolcu­lar mutlaka uygun şekilde koltuk­lara oturmalı ve yolculuk sırasın­da emniyet kemerlerini takmalı­dır.
(Devam ediyor)
UYARI - Arka koltuk
arkalıkları
• Arka koltuk arkalığı mutlaka gü­venli bir şekilde kilitlenmelidir. Böyle yapılmazsa, bir ani duruş veya çarpışma sırasında yolcular ve eşyalar ciddi yaralanmalara veya ölüme neden olacak şekilde öne doğru fırlayabilir.
(Devam ediyor)
35
Aracınızın güvenlik özellikleri
Ön koltuk ayarı
Manuel ayarlama
İleri veya geri
Koltuğu ileri ve geri hareket ettirmek için:
1. Koltuk kaydırma ayar kolunu yukarı çekiniz ve tutunuz.
2. Koltuğu istediğiniz pozisyona kaydırı­nız.
3. Kolu bırakınız ve koltuğun yerine kilit­lendiğinden emin olunuz.
Koltuğu hareket etmeden önce ayarlayın ve kolu kullanmadan ileri geri hareket et­tirmeye çalışarak koltuğun emniyetli şek­ilde kilitlendiğinden emin olunuz. Koltuk hareket ederse, düzgün şekilde kilitlen­memiş demektir.
(Devam ediyor)
• Koltuk arkalığını dik konuma ge­tirdiğiniz zaman, bunu öne ve arkaya doğru iterek emniyetli bir şekilde kilitlendiğini kontrol edi­niz.
• Yangın olasılığını önlemek için, yük bölmesindeki paspası kaldır­mayınız. Bu tabanın altındaki emisyon kontrol cihazları yüksek ısılar üretir.
UYARI
Koltuğu ayarladıktan sonra, gü­venli bir şekilde kilitlenmiş olup olmadığını kontrol etmek için, kol­tuğu kilit açma kolunu kullanmadan öne veya arkaya doğru hareket et­tirmeyi deneyiniz. Sürücü koltuğu­nun ani veya beklenmeyen hareketi aracın kontrolünü kaybetmenize ve bir kazaya neden olabilir.
UYARI
• Emniyet kemeri takılı durumda iken, koltuğu ayarlamayınız. Koltuk minderi öne doğru hareket ederken, karın bölgenize kuvvetli basınç uygulanır.
• Koltuk hareket halinde iken, elle­rin veya başka nesnelerin koltuk mekanizması tarafından sıkıştırıl­mamasına son derece dikkat edi­niz.
• Zemine veya koltuk üzerine çak­mak koymayınız. Koltuğu hareket ettirdiğiniz zaman, çakmaktan gaz kaçabilir ve yangına neden olabilir.
• Arka koltuklarda oturan kişiler varsa, ön koltuk konumunu ayar­larken dikkatli olunuz.
OMD030002
Aracınızın güvenlik özellikleri
63
Koltuk arkalığı açısı
Koltuk arkalığını yatırmak için:
1. Hafifçe öne doğru eğiliniz ve koltuk ar­kalığı yatırma kolunu yukarı kaldırınız.
2. Dikkatle arkanıza yaslanınız ve koltu­ğun arkalığını istediğiniz pozisyona ayarlayınız.
3. Kolu bırakın ve koltuk arkalığının ye­rine kilitlendiğinden emin olunuz (Kol­tuk arkalığının kilitlenmesi için kolun orijinal konumuna dönmesi GERE­KİR.).
Koltuk minderi yükseklik ayarı (sürücü koltuğu için)
Koltuk minderi yüksekliğini değiştirmek için, kolu yukarı veya aşağı itiniz.
• Koltuk minderini alçaltmak için kolu bir­kaç kez aşağı itiniz.
• Koltuk minderini yükseltmek için kolu birkaç kez yukarı çekiniz.
Otomatik ayarlama (sürücü koltuğu için) (varsa)
Sürücü koltuğu, koltuk minderinin dış ta­rafında bulunan koltuk kumanda svici kullanılarak uygun biçimde ayarlanabilir. Sürüş öncesinde, direksiyon simidi, pe­dallar ve gösterge paneli üzerindeki düğ­melere en rahat erişimi sağlayacak şe­kilde koltuk ayarını yapınız.
OMD030003 OMD030004
UYARI
Kontak anahtarı kapalı durumday­ken koltuk otomatiği çalışabilir du­rumdadır.
Bu nedenle, çocuklar gözetimsiz bir şekilde araç içinde bırakılmama­lıdır.
Loading...
+ 436 hidden pages