HOTPOINT/ARISTON PC 750 T (OW) R /HA User Manual [ro]

Instrucțiuni de instalare
PLITĂ
RO
Română
Cuprins
Instalare,
Poziționare
Conectarea electrică Conectarea la sursa de gaz,
Date tehnice Caracteristici ale arzătoarelor pe gaz
Descrierea aparatului
Vedere de ansamblu
PC 750 T X /HA PC 750 T AX /HA PC 750 T GH /HA PC 750 T XX /HA PC 750 T R /HA PC 750 T /HA PC 760 F X /HA PC 760 F R /HA PC 750 X /HA PC 750 AX /HA PC 730 RT GH /HA PC 730 RT X /HA PC 640 T X/HA PC 640 T GH/HA PC 640 T AX/HA PC 640 T R/HA PC 640 X/HA PC 640 /HA PC 631 X/HA PC 631 /HA
Pornirea şi utilizarea,
Sfaturi practice pentru utilizarea arzătoarelor Sfaturi practice pentru utilizarea plitelor electrice
Măsuri de siguranţă şi recomandări,
Siguranță generală Scoaterea din uz a aparatului
Curăţarea şi întreţinerea,
Deconectarea elecrică a aparatului Curățarea aparatului Întreținerea robinetelor de gaz
Anomalii și remedii
Asistență
1
Instalare
! Vă rugăm citiţi cu atenţie acest manual de utilizare
înainte de punerea în funcţiune a aparatului. Acesta conţine informaţii importante referitoare la instalarea, utilizarea şi întreţinerea aparatului în condiţii de siguranţă
! Vă rugăm păstraţi acest manual de utilizare pentru orice
.
consultări ulterioare. Transmiteţi manualul eventualilor noi proprietari ai aparatului.
Poziţionare
! Nu lăsaţi ambalajele la îndemâna copiilor. Acestea pot
deveni un pericol de sufocare (consultați secţiunea
de siguranţă şi recomandări
! Aparatul va fi instalat de către un tehnician autorizat în
).
conformitate cu instrucţiunile conţinute în acest manual. Instalarea necorespunzătoare poate provoca pagube materiale sau poate cauza vătămarea persoanelor sau a animalelor. ! Aparatul poate fi instalat numai în spaţii ventilate permanent, conform normelor în vigoare. În încăperea în care este instalat aparatul trebuie să existe un flux de aer suficient pentru combustia normală de gaz (debitul de aer nu trebuie să fie mai mic de 2 m3/h per kW). de putere instalată).
Evacuare
direct către
exterior
Evacuare prin
intermediul unui c
sau al unui
conductă de fum
ramificată (rezervat
aparatelor de gătit)
Măsuri
! Gazele de petrol lichefiate, mai grele decât aerul, rămân în partea de jos, de aceea spaţiile care conţin butelii de GPL trebuie să aibă deschideri către exterior pentru evacuarea de jos a eventualelor scăpări de gaze. Buteliile de GPL, goale sau parţial umplute, nu trebuie instalate sau depuse în spaţii sau deschizături la nivel mai jos decât solul (pivniţe etc.). Păstraţi în spaţiu o singură butelie pentru utilizare, departe de sursele de căldură (cuptoare, şeminee,
sobe) care pot creşte temperatura acesteia peste 50°C.
Incastrarea
Plitele pe gaz și mixte sunt predispuse cu un grad de protecție împotriva încălzirilor excesive de tip X, este totuși posibilă instalarea în apropierea mobilierului a cărui înălțime să nu depășească planul de lucru. Pentru o corectă instalare a plitei va
trebui să luăm în considerare următoarele precauţii :
a) Mobilele situate în apropiere, a căror înălţime depăşeşte planul de lucru, trebuie să fie
situate la cel puţin 600 mm distanţă de plită. b)
Hotele trebuie să fie instalate în concordanţă cu instrucţiunile conţinute în manualul de instrucţiuni furnizat de producător (la o distanţă minimă de 650 mm)
c)
Se permite montarea dulapurilor
suspendate, dar marginea inferioară a acestora trebuie să fie la o înălţime minimă faţă de blat de 420 mm. (a se vedea fig.)
600mm min.
420m
650m
m min.
m min.
Prizele de alimentare cu aer, protejate de grilaje, trebuie să aibă conducte de cel puțin 2 cm2 de secţiune utilă şi trebuie amplasate astfel încât să nu fie obstrucţionate, nici măcar parţial (vezi figura A). Aceste prize trebuie mărite cu 100% .
În cazul absenţei flăcării şi când afluxul de aer are loc în mod indirect din spaţii adiacente (vezi figura B) – cu condiţia să nu fie părţi comune din imobil, medii în care
există pericolul de incendiu sau dormitoare – dotate
cu conductă de ventilaţie cu exteriorul conform descrierii de mai sus.
Spaţiu adiacent adiacent
Deschidere de ventilaţie a aerului pentru combustie
Spaţiu de ventilare ventilat
Majorarea
spaţiului dintre
uşă şi podea
! După utilizarea prelungită a aparatului, se recomandă deschiderea unei ferestre sau mărirea vitezei eventualelor ventilatoare.
d)
Dacă plita este instalată sub un dulap,
acesta din urmă trebuie să menţină o distanţă minimă faţă de blat de 700 mm.
e)
Mobilierul trebuie să aibă dimensiunile
indicate în figură. Sunt furnizate cârlige de fixare care permit fixarea plitei de blat la o distanţă cuprinsă între: 20-40 mm. Pentru o bună fixare a plitei este recomandat să folosiţi toate cârligele disponibile.
555 mm
55 mm
475 mm
2
Schema de fixare a cârligelor
Poziție cârlig pentru blat H=20mm Poziție cârlig pentru blat H=30mm
Față
Poziție cârlig pentru blat H=40mm Spate
Utilizaţi doar cârligele din « punguţa cu accesorii ».
Dacă plita nu este instalată deasupra unui cuptor încorporabil, este necesară introducerea unui panou din lemn pentru izolare. Acesta trebuie poziţionat la o distanţă minimă de 20 mm de partea inferioară a plitei însăşi.
Ventilare
Pentru a garanta o bună ventilare este necesară eliminarea peretelui posterior . Este prefereabilă instalarea cuptorului astfel încât să se sprijine pe două panouri din lemn sau pe un plan continuu care să aibă o deschidere de cel puţin 45*560 mm (a se vedea fig. alăturate):
45 mm.
560 mm.
În cazul instalării deasupra unui cuptor fără ventilare forțată de răcire, pentru a permite o aerisire corespunzătoare în interiorul mobilierului sunt create orificii de aer de intrare și evacuare (a se vedea fig.).
Branşament electric
Plitele dotate cu cablu de alimentare tripolar sunt predispuse pentru funcţionarea cu curent alternativ (tensiune şi frecvenţă de alimentare indicate pe eticheta cu date tehnice situată în partea de jos a plitei). Conductorul cablului este desemnat prin culorile galben-verzui. În cazul instalării deasupra unui cuptor încorporabil, conectarea electrică a plitei şi a cuptorului trebuie realizată separat, fie din motive de siguranţă electrică , fie pentru a facilita operaţia de scoatere a cuptorului.
Conectarea cablului de alimentare la reţeaua electrică
Trebuie să existe o priză conformă cu indicaţiile; în cazul conectării directe la reţea este necesar să existe între aparat şi reţea un întrerupător omnipolar cu o deschidere minimă a contactelor de 3 mm. Acest întrerupător trebuie reglat în funcţie de încărcătură şi trebuie să respecte normele legale. Cablul de alimentare trebuie poziţionat astfel încît să nu atingă o temperatură mai mare de 50 ºC în raport cu cea a camerei. ! Instalatorul este responsabil pentru corectitudinea conexiunii electrice și pentru respectarea normelor de siguranță. Înainte de efectuarea conectării, verificaţi ca :
- valva limitatoare şi instalaţia să poată suporta sarcina aparatului (a se vedea eticheta aparatului);
- instalaţia de alimentare să beneficieze de o împământare conformă cu normele şi dispoziţiile legii;
- tensiunea dee alimentare să fie cuprinsă în valorile specificate pe eticheta cu caracteristici. ! Odată instalat aparatul, cablul electric și priza trebuie să fie accesibile. ! Cablul nu trebuie să fie deteriorat sau comprimat. ! Cablul trebuie verificat periodic și înlocuit de un tehnician autorizat (a se vedea cap. Asistență).
! Compania își declină orice responsabilitate dacă
aceste reguli nu sunt respectate.
Conectarea la sursa de gaz
Braşamentul la conductă sau la butelia de gaz trebuie efectuat conform standardelor în vigoare în România la data achiziţionării aparatului, dar numai după ce a fost verificat tipul de gaz cu care va fi alimentat. În caz contrar, executaţi operaţiile indicate în paragraful : « Adaptare la diferitele tipuri de gaz ». In cazul alimentării cu gaz lichid de la butelie, utilizaţi regulatori de presiune conform Normelor în vigoare. Important : pentru o funcţionare sigură, pentru uzul adecvat al energiei şi pentru o durată de utilizare mai îndelungată a aparatului, asiguraţi-vă că presiunea de alimentare respectă valorile indicate în tabelul 1 « Caracteristici ale arzătoarelor şi ale duzelor » .
Conectarea unui furtun (cupru sau oţel)
Conectarea la instalaţia de gaz trebuie efectuată astfel
s
3
RO
încât să nu se producă daune de nici un fel aparatului. Pe dispozitivul de alimentare al aparatului se găseşte un
racord « L » orientabil, a cărui susţinere este asigurată de
o garnitură. În cazul în care este necesar să rotiţi racordul,
înlocuiţi garnitura de susţinere (în dotare). Racordul de pătrundere a gazului este de ½ ţoli.
Conectarea unui furtun flexibil din inox cu filet
Racordul de pătrundere a gazului este de ½ ţoli. Utilizaţi doar furtunuri în conformitate cu Normele în vigoare. Instalarea furtunurilor trebuie efectuată astfel încât lungimea acestora, în condiţii de maximă întindere, să nu depăşească 2000 mm. La instalarea acestora asiguraţi-vă că furtunul metalic flexibil nu intră în contact cu părţile mobile sau nu este deteriorat.
Controlul furtunului
Important : controlaţi dacă racordurile sunt bine închise, folosind pentru aceasta o soluţie cu săpun şi apă, dar niciodată o flacără.
Adaptarea aparatului la diferite tipuri de gaz
Pentru adaptarea aparatului la un tip de gaz diferit de cel pentru care este predispus (indicat pe eticheta fixată pe partea de jos a plitei sau pe ambalaj) este necesar să înlocuiţi duzele arzătoarelor, efectuând urmatoarele operaţii:
- scoateţi grătarele plitei şi îndepărtaţi arzătoarele din locaşurile acestora;
- îndepărtaţi duzele, folosind o cheie de 7 mm şi înlocuiţi­le cu cele adaptate noului tip de gaz (a se vedea tabelul 1 « Caracteristici ale arzătoare,lor şi duzelor »);
- remontaţi toate componentele urmând operaţiile în sens invers;
- la încheierea operaţiei, înlocuiţi vechea etichetă cu eticheta corespunzătoare noului tip de gaz utilizat (în acest sens, contactaţi Service-ul autorizat).
Înlocuirea duzelor pe arzătorul "DUBLĂ COROANĂ" independente
- îndepărtaţi grătarele şi scoateţi arzătoarele din locaşurile lor. Arzătorul este compus din două părţi separate: (a se vedea fig.);
- deşurubaţi duzele, folosind o cheie de 7 mm. Arzătorul interior este echipat cu o duză, iar cel exterior cu 2 (având aceeaşi dimensiune). Înlocuiţi duzele cu unele corespunzătoare noului tip de gaz (a se vedea tabelul 1).
- reinstalaţi toate componentele, urmând operaţiile în ordine inversă.
Înlocuirea duzelor pe arzătorul TRIPLĂ COROANA
- îndepărtaţi grătarele şi scoateţi arzătoarele din locaşurile lor. Arzătorul este compus din două părţi separate: (a se vedea fig.);
- deşurubaţi duzele, folosind o cheie de 7 mm. Înlocuiţi duzele cu unele corespunzătoare noului tip de gaz (a se vedea tabelul 1). Cele două duze au aceleași găuri.
- reinstalaţi toate componentele, urmând operaţiile în ordine inversă.
Reglarea aerului primar al arzătoarelor
Arzătoarele nu necesită un reglaj al aerului.
Reglarea minimelor
xaţi robinetul la minim;
fi
1.
2. scoateţi butonul de reglare şi actionaţi asupra
şurubului de reglare aflat în interiorul sau în apropierea robinetului până la a obţine o mică flacără mică, dar stabilă.
3. verificaţi ca, rotind rapid robinetul de la poziţia maxim la minim, arzătoarele să nu se stingă.
4. la aparatele prevăzute cu dispozitiv de siguranţă (termocuplu), în cazul nefuncţionării dispozitivului cu arzătoarele la minim, măriţi deschiderea minimelor, acţionând asupra şuruburilor de reglare.
5. după ce aţi efectuat acest reglaj, înlocuiţi sigiliile aflate pe by-pass cu materiale echivalente.
N.B În cazul utilizării gazului lichid, şurubul de reglare trebuie să fie bine înşurubat.
4
Loading...
+ 8 hidden pages