HOTPOINT/ARISTON GA2 124 IX HA User Manual [ro]

%b%Ghid privind sănătatea, siguranţa%b% şi %b%instalarea%b%
CUPTORUL GA 2 124 IX HA
ROMÂNĂ
RO
Ghid privind sănătatea şi siguranţa Ghid de instalare
2
INSTRUCŢIUNI PRIVIND SIGURANŢA
IMPORTANT: TREBUIE CITITE ŞI RESPECTATE
Înainte de a utiliza aparatul, citiţi cu atenţie aceste instrucţiuni privind siguranţa. Păstraţi-le la îndemână pentru a le consulta şi pe viitor. Aceste instrucţiuni şi aparatul în sine furnizează avertismente importante privind siguranţa, care trebuie respectate întotdeauna. Producătorul nu îşi asumă nicio răspundere pentru nerespectarea acestor instrucţiuni de siguranţă, pentru utilizarea necorespunzătoare a aparatului sau pentru setarea incorectă a butoanelor de comandă.
AVERTISMENTE PRIVIND SIGURANŢA
Copiii mici (cu vârste mai mici de 8 ani) nu trebuie lăsaţi să se
apropie de aparat, cu excepţia cazurilor în care sunt supravegheaţi în permanenţă. Copiii cu vârsta de peste 8 ani şi persoanele cu capacităţi fizice, senzoriale sau mintale reduse sau fără experienţă şi cunoştinţe pot folosi acest aparat doar dacă sunt supravegheate sau au fost instruite cu privire la utilizarea în siguranţă şi înţeleg riscurile implicate. Copiii nu trebuie să se joace cu aparatul. Curăţarea şi întreţinerea nu trebuie să fie efectuate de către copii fără a fi supravegheaţi. AVERTIZARE: Aparatul şi părţile sale accesibile se înfierbântă în timpul utilizării; copiii cu vârste mai mici de 8 ani nu trebuie lăsaţi să se apropie de aparat, cu excepţia cazurilor în care sunt supravegheaţi în permanenţă. AVERTIZARE: Evitaţi să atingeţi rezistenţele sau suprafaţa internă - pericol de arsuri. Nu lăsaţi niciodată aparatul nesupravegheat în timpul deshidratării alimentelor.
Dacă se poate utiliza o sondă cu aparatul, folosiţi exclusiv o sondă de temperatură recomandată pentru acest cuptor. Nu amplasaţi articole vestimentare sau materiale inflamabile lângă aparat până când nu s-au răcit complet toate componentele. Uleiurile şi grăsimile supraîncălzite se aprind uşor. Fiţi întotdeauna atenţi când preparaţi alimente bogate în grăsimi, ulei sau când adăugaţi alcool (de ex. rom, coniac, vin) ­pericol de incendiu. Folosiţi mănuşi de bucătărie pentru a scoate tăvile şi accesoriile, având grijă să nu atingeţi rezistenţele. La finalizarea procesului de preparare, aveţi grijă ca, atunci când deschideţi uşa, să lăsaţi aerul fierbinte sau aburii să iasă treptat, înainte de a umbla în aparat. Nu blocaţi orificiile de ventilare a aerului fierbinte din partea frontală a cuptorului.
UTILIZARE PERMISĂ: aparatul nu trebuie să fie pus în funcţ iune prin intermediul unui temporizator extern sau al unui sistem de comandă la distanţă separat. Acest aparat este destinat exclusiv uzului casnic, fiind i nterzisă utilizarea sa în scop profesional. Nu utilizaţi aparatul în aer liber. Nu depozitaţi substanţe explozive sau inflamabile, precum doze de aerosoli, nu amplasaţi şi nu utilizaţi benzină sau alte materiale inflamabile în interiorul sau în apropierea aparatului: dacă aparatul este pus în funcţiune din greşeală, ar putea lua foc. Orice altă utilizare este interzisă (de ex. încălzirea încăperilor).
INSTALAREA
Manevrarea şi instalarea aparatului trebuie să fie făcute de două sau mai multe persoane. Folosiţi mănuşi de protecţie pentru a despacheta şi instala aparatul.
ATENȚIE! Modificarea aparatului și a metodei de instalare sunt esențiale pentru utilizarea sigură și corectă în orice țară.
Utilizați regulatoare de presiune adecvate presiunii gazului indicat pe instrucțiuni.
Conectarea tubului rigid (cupru sau inox).
Dacă presiunea gazului de alimentare este diferită față de valoarea recomandată, este necesară instalarea unui regulator de presiune adecvat tubului în conformitate cu normele în vigoare. Spațiul trebuie să fie prevăzut cu un sistem de evacuare a aerului în măsură de a evacua fumurile provenite din combustie. Acest sistem poate fi constituit dintr-o hotă sau un ventilator electric care se activează automat la fiecare activare a aparatului. În spaţiul în care este instalat cuptorul trebuie să existe un flux de aer suficient pentru combustia normală de gaz (debitul de aer nu trebuie să fie mai mic de 2 m3/h per kW de putere instalată). Sistemul poate fi realizat, prelevând direct aerul din exterior printr-o conductă de cel puțin 100 cm2 secţiune utilă şi trebuie amplasate astfel încât să nu fie obstrucţionate, nici măcar parţial. Sau, in mod indirect de la camerele adiacente, dotate cu o conductă de ventilare spre exterior conform descrierii de mai sus și cu condiţia de a nu fi părţi comune din imobil sau încăperi care să prezinte risc de incendiu sau dormitoare.
3
! Gazele de petrol lichefiate, mai grele decât aerul, rămân în partea de jos, de aceea spaţiile care conţin butelii de GPL trebuie să aibă deschideri către exterior pentru evacuarea de jos a eventualelor scăpări de gaze. Buteliile de GPL, goale sau parţial pline, nu trebuie instalate sau depuse în spaţii sau deschizături la nivel mai jos decât solul (pivniţe etc.). Păstraţi în spaţiu o singură butelie pentru utilizare, departe de sursele de căldură (cuptoare, şeminee, sobe) care pot creşte temperatura acesteia peste 50° C. Pentru a garanta buna funcţionare a aparatului este necesar ca mobilierul să aibă caracteristicile adecvate
funcționării aparatului: pentru a instala cuptorul sub planul de lucru (a se vedea desenul) sau într-un ansamblu de mobilier, mobilierul trebuie să aibă dimensiunile indicate în figură.
Pentru a garanta o bună ventilare trebuie să eliminaţi peretele din spatele nişei; este recomandabil să instalaţi cuptorul astfel încât acesta să se sprijine pe 2 suporţi din lemn. Dacă, în caz contrar există un plan de sprijin continuu, acesta din urmă trebuie să aibă o deschidere de cel puţin 45x560 mm (a se vedea figurile).
CONECTAREA LA GAZ
ATENȚIE: Pentru funcţionarea în siguranţă, pentru folosirea adecvată a energiei şi pentru o viaţă îndelungată a aparatului, asiguraţi-vă că presiunea de alimentare respectă valorile indicate în tabelul Caracteristicile arzătoarelor şi duzelor (vezi mai jos). ATENȚIE: Condițiile de reglare a aparatului sunt indicate pe eticheta tehnică a acestuia (sau pe plăcuța metalică).
ATENȚIE: acest aparat nu este conectat la un dispozitiv de evacuare a produselor de combustie; instalarea și
conectarea trebuie efectuate în conformitate cu normele în vigoare. Fiți atenți la cerințele de ventilare. Dacă aparatul este conectat la o instalație pe gaz, șurubul de reglare trebuie înșurubat puternic.
IMPORTANT: dacă folosiți o
butelie pe gaz, aceasta trebuie poziționată corect (orientare verticală).
ATENȚIE: această operație
trebuie efectuată de un instalator autorizat. Pentru conectarea la gaz, utilizați doar un furtun metalic, flexibil sau rigid.
Conectarea unui furtun rigid (cupru sau inox)
Conectarea la instalaţia de gaz trebuie efectuată astfel încât aparatul să nu fie obstrucţionat în nici un fel. Pe rampa de alimentare a aparatului se află un racord « L » orientabil ce este susţinut cu ajutorul unei garnituri. În cazul în care este necesar să rotiţi racordul, înlocuiţi garnitura de susţinere (în dotare). Acest furtun se leagă la racordul cu filet exterior de ½ ţoli în diametru.
Conectarea furtunului flexibil din inox Acest furtun se leagă la racordul cu filet exterior de ½ ţoli în diametru. Utilizaţi doar furtunuri şi garnituri conform normelor în vigoare. Operaţia trebuie efectuată astfel încât lungimea acestora să nu depăşească 2000 mm. Odată efectuată conectarea, verificați ca tubul metalic flexibil să nu intre în contact cu părțile mobile și să nu fie comprimat. Folosiți doar furtunuri și garnituri conforme normelor în vigoare. IMPORTANT: Asiguraţi-vă că acest furtun nu intră în contact cu părţile mobile şi nu este obstrucţionat în nici un fel (ex. sertare).
După instalare, furtu
nul trebuie
să fie ușor de verificat pe toată lungimea sa. Aparatul trebuie
conectat la instalația de gaz sau la butelia de gaz în conformitate cu normele naționale în vigoare. Înainte de a realiza conectarea,
verificați dacă aparatul este compatibil cu instația de alimentare a gazului pe care îl utilizați. În caz contrar, urmați
instrucțiunile indicate la paragraful "Adaptarea aparatului la tipul de gaz".
După conecatarea alimentării la gaz, verificați, folosind pentru aceasta o soluţie cu săpun şi apă dacă există scurgeri. Cu arzătoarele aprinse, rotiți selectoarele de la puterea maximă 1* la poziția minimă 2* pentru a verifica stabilitatea flăcării.
Adaptarea la diferite t
ipuri de
gaz
Pentru adaptarea aparatului la diverse tipuri de gaz, în funcţie de care acesta a fost fabricat (indicat pe eticheta autocolantă), sunt necesare următoarele operaţii : 1 Deschideţi uşa cuptorului 2 Scoateţi sola culisantă a cuptorului
3 Deşurubaţi şurubul de fixare al arzătorului
4 Îndepărtaţi arzătorul după ce aţi deşurubat şurubul V
V
Deşurubaţi injectorul
5
cuptorului, folosind
o
şurubelniţă specială pentru
injectoare sau o cheie-tub de 7 mm şi înlocuiţi cu unul potrivit noului tip de gaz (a se vedea tabelul 1).
arzătorului
4
6 Montaţi la loc piesele, în ordine inversă.
Reinstalați baza cup
torului în
poziția originală.
Instalarea şi reparaţiile trebuie să fie efectuate de către un tehnician calificat, în conformitate cu instrucţiunile fabricantului şi cu normele locale referitoare la siguranţă. Nu reparaţi şi nu înlocuiţi nicio piesă a aparatului, dacă acest lucru nu este indicat în mod expres în manualul de utilizare. Efectuarea operaţiilor de instalare de către copii este interzisă. Nu lăsaţi copiii în apropierea aparatului în timpul instalării. Nu lăsaţi ambalajele (saci din plastic, bucăţi de polistiren etc.) la îndemâna copiilor în timpul instalării şi după finalizarea acesteia. După despachetarea aparatului, asiguraţi-vă că nu a fost deteriorat în timpul transportului. Dacă apar probleme, contactaţi dealerul sau cel mai apropiat serviciu de asistenţă tehnică post-vânzare. Înainte de orice operaţie de instalare, aparatul trebuie să fie deconectat de la reţeaua de alimentare cu energie electrică. În timpul instalării, aveţi grijă ca aparatul să nu deterioreze cablul de alimentare. Activaţi aparatul numai atunci când instalarea a fost finalizată. După instalare, partea inferioară a aparatului nu trebuie să mai fie accesibilă. Executaţi toate operaţiunile de decupare a mobilei înainte de a introduce aparatul şi înlăturaţi cu
grijă toate aşchiile de lemn şi
rumeguşul. Nu obstrucţionaţi
deschiderea minimă dintre blatul de lucru şi marginea superioară a cuptorului. Nu instalați cuptorul în
spaterle unui panou decorativ-risc de incendiu.
Demontaţi cuptorul de pe suportul din polistiren doar în momentul instalării.
AVERTISMENTE PRIVIND ALIMENTAREA CU ENERGIE ELECTRICĂ
Pentru ca instalarea să fie conformă cu normele de siguranţă în vigoare, este necesar un întrerupător omnipolar cu o distanţă minimă între contacte de 3 mm şi aparatul trebuie să fie împământat. În cazul în care cablul de alimentare este deteriorat, înlocuiţi-l cu unul echivalent. Cablul de alimentare trebuie înlocuit numai de către un tehnician calificat, în conformitate cu instrucţiunile fabricantului şi cu reglementările curente de siguranţă. Contactaţi un centru de service autorizat. Aparatul trebuie să poată fi deconectat de la reţeaua electrică fie prin scoaterea ştecherului din priză (dacă ştecherul este disponibil), fie prin intermediul unui întrerupător multipolar de reţea situat în amonte de priză, în
conformitate cu standardele naţionale privind siguranţa electrică. Plăcuţa cu datele tehnice este vizibilă pe marginea frontală a cuptorului, când se deschide uşa. În cazul înlocuirii cablului de alimentare,contactați unul din centrele de service autorizate. IMPORTANT: datele referitoare la tensiunea și putere absorbite sunt indicate pe eticheta cu date tehnice. Împământarea este
obligatorie.
Dacă ştecherul prevăzut nu este adecvat pentru priza dumneavoastră, contactaţi un tehnician calificat. Cablul de alimentare trebuie să fie suficient de lung pentru a putea
necta aparatul la reţeaua de
co alimentare cu energie electrică,
după ce a fost încastrat în mobilă. Nu utilizaţi prelungitoare, prize multiple sau adaptoare. Împământarea aparatului este obligatorie. Nu puneţi în funcţiune acest aparat dacă a fost deteriorat cablul de alimentare sau ştecherul, dacă nu funcţionează corect, sau dacă a
fo
st deteriorat sau a căzut pe jos. Nu trageţi de cablul de alimentare. Menţineţi cablul la
distanţă de suprafeţele fierbinţi. După finalizarea instalării, componentele electrice nu trebuie să mai fie accesibile pentru utilizator. Nu atingeţi aparatul dacă aveţi părţi ale corpului umede şi nu-l utilizaţi când sunteţi desculţi.
UTILIZARE CORECTĂ
Dacă selectoarele arzătoarelor se rotesc cu dificultate, contactați service-ul autorizat care, în cazul în care robinetul este defect, îl va înlocui. Deschiderile utilizate pentru aerisire și evacuarea căldurii nu trebuie acoperite. În momentul în care poziționați grătarul în interior, verificați opritoarele - acestea trebuie
îndreptate spre sus și spre spatele cavității.
CURĂŢAREA ŞI ÎNTREŢINEREA
Nu folosiţi niciodată aparate de curăţare cu aburi. AVERTIZARE: Înainte de a înlocui becul, asiguraţi-vă că aparatul este oprit, pentru a evita posibilitatea electrocutării. Nu utilizaţi substanţe abrazive de curăţare sau răzuitoare metalice ascuţite pentru a curăţa uşa de sticlă a aparatului; acestea pot zgâria suprafaţa, ceea ce poate conduce la spargerea sticlei. Purtaţi mănuşi de protecţie în timpul operaţiilor de curăţare şi întreţinere. Înainte de orice operaţie de întreţinere, aparatul trebuie să fie deconectat de la reţeaua de alimentare cu energie electrică. Asiguraţi-vă că aparatul s-a răcit înainte de a efectua orice operaţie de curăţare sau întreţinere.
5
TABELUL 1 - Specificații arzătoare și duze
Putere termicaă
Arzător
Nominală
Cuptor
kW (valoare brută)*
Debit
2,60 1,00 46 75 189 186 119 248 245 589
Gaz lichid Gaz natural
By-pass
1/100 1/100 g/h 1/100 l/h 1/100 l/h
(mm) *** ** (mm) (mm)
Duză
Debit*
Duză
Debit*
Gaz metan
Duză
Debit*
Presiune
de alimentare
*
**
***
TABELUL 2 - Parte gaz
Categorie Putere nominală kW
II2H3+ 2,60 (189 g/h - G30)
Nominală (mbar)
Minimă (mbar) Maximă (mbar)
La 15°C și 1013,25 mbar-gaz uscat
Propan P.C.S. = 50,37 MJ/Kg
Butan P.C.S. = 49,47 MJ/Kg
Natural P.C.S. = 37,78 MJ/m3
Metan P.C.S. = 15,87 MJ/m3
(186 g/h - G31)
28-30 37 20 8
20 25 17 6
35 45 25 15
6
Loading...
+ 13 hidden pages