GYS GYSARC 220 FV CEL User guide [ro]

RO
1-16
GYSARC 220 FV CEL
C73566_V2_06/11/2020
Find more languages of user manuals on our website
www.gys.fr
GYSARC 220 FV CEL
RO
AVERTIZĂRI - REGULI DE SECURITATE
INSTRUCȚIUNI GENERALE
Aceste instrucțiuni trebuie citite și înțelese cu desăvârșire înainte de orice altă manipulare a dispozi­tivului. Nu se recomandă efectuarea niciunei alte modicări sau întrețineri nespecicate în manual.
Producătorul nu va  responsabil de nicio vătămare corporală sau materială datorată unei manipulări neconforme cu instrucțiunile din manual. În cazul unei probleme sau incertitudini, consultați o persoană calicată pentru manipularea corectă a dispozitivului.
MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
Acest echipament poate  utilizat doar pentru a realiza operații de sudură, în limitele indicate pe plăcuța de identicare și/sau manualul de utilizare. Respectați instrucțiunile relative la securitate. Producătorul nu va  răspunzător în cazul unei utilizări inadecvate sau periculoase a produsului.
Instalarea trebuie realizată într-o încăpere fără praf, acid, gaze inamabile sau alte substanțe corozive. Este valabil și pentru depozitare. Asigurați o bună circulație a aerului în timpul utilizării.
Intervale de temperatură : Utilizare între -10 și +40°C (+14 și +104°F). Stocare între -20 și +55°C (-4 și 131°F). Umiditatea aerului : Inferioară sau egală cu 50% la 40°C (104°F). Inferioară sau egală cu 90% la 20°C (68°F). Altitudine : Până la o înălțime de 1000 m deasupra nivelului mării.
PROTECȚIA INDIVIDUALĂ ȘI COLECTIVĂ
Sudarea cu arc poate  periculoasă și poate cauza răni grave, chiar fatale. Sudarea expune utilizatorii la o sursă periculoasă de căldură, radiații luminoase din arc, câmpuri electromagnetice (avis purtătorilor de stimulatoare cardiace), riscuri de electrocutare, de zgomot și emanări gazoase. Pentru a vă proteja pe dvs. cât și pe cei din jur, respectați următoarele instrucțiuni de securitate:
Pentru a se proteja împotriva arsurilor și a radiațiilor, purtați îmbrăcăminte fără manșete, care izolează, uscate, ignifuge și în stare bună, și care să acopere corpul în întregime.
Folosiți mănuși care asigură o izolare electrică și termică.
Utilizați o protecție împotriva sudurii și/sau o mască de sudură cu un nivel de protecție adecvat (variază în funcție de utilitate). Protejați-vă ochii în timpul operațiunii de curățare. Lentilele de contact sunt strict interzise. Uneori este necesară delimitarea zonelor cu ajutorul unor perdele ignifuge pentru a putea proteja zona de sudură împotriva deșeurilor incandescente rezultate în urma sudurii
cu arc.
Informați persoanele din perimetrul zonei de lucru să nu privească spre razele produse de arc, cât nici spre piesele în procesul de topire și să poarte îmbrăcăminte adecvată menită să protejeze.
Utilizați căști de protecție împotriva zgomotului în cazul în care procesul de sudură depășește limita autorizată (la fel și pentru orice altă persoană din zona de sudură).
Țineți mâinile, părul și îmbrăcămintea la distanță de părțile mobile (ventilatorul). A nu se înlătura sub nicio formă protecțiile carcasei unității reci atunci când sursa de curent a postului de sudură este sub tensiune, producătorul NU va  responsabil în cazul unui
accident.
Piesele care au fost recent sudate sunt erbinți și pot provoca arsuri în timpul manipulării lor. Când efectuați întreținerea pistoletului sau a suportului electrodului, asigurați-vă că este sucient de rece, așteptând cel puțin 10 minute înainte de orice intervenție. Instalația de răcire trebuie să e pornită atunci când utilizați un pistolet răcit în apă, pentru a vă asigura că lichidul nu mai poate provoca arsuri. Pentru a proteja atât persoanele cât și bunurile prezente este important să securizăm perimetrul înainte de a părăsi zona de lucru.
FUMUL DE SUDURĂ ȘI GAZUL
Fumurile, gazul și praful emanat în timpul sudurii sunt periculoase pentru sănătate. Asigurați o aerisire adecvată sau mijloace pentru aspirarea fumului, adesea un surplus de aer este necesar. O cagulă cu oxigen proaspăt poate  o soluție în cazul insucienței aerului. Vericați dacă aspiratorul este ecient raportat la normele de securitate.
Atenție la sudarea în spații restrânse, aceasta necesită o supraveghere de la o distanță de securitate. În plus, sudarea anumitor materiale care conțin plumb, cadmiu, zinc, mercur sau chiar beriliu poate  deosebit de dăunătoare. Degresați piesele înainte de a le suda. Buteliile trebuie depozitate în spații deschise sau bine aerisite. Ele trebuie așezate în poziție verticală și legate de un suport, sau puse într-un cărucior. Sudarea este interzisă în apropierea substanțelor grase sau a vopselelor.
2
GYSARC 220 FV CEL
RO
RISCURI DE INCENDIU ȘI EXPLOZIE
Protejați în întregime zona de sudură, materialele inamabile trebuie să e amplasate la o distanță de cel puțin 11 metri. Un echipament de protecție împotriva incendiului trebuie să existe în apropierea zonelor de sudare. Feriți-vă de materialul erbinte sau de scânteile care zboară, deoarece chiar și prin suri pot provoca incendii sau explozii.
Îndepărtați persoanele, obiectele inamabile și containerele sub presiune la o distanță de securitate corespunzătoare. Sudarea în containere sau tuburi închise este de evitat dar, dacă sunt spații deschise, acestea trebuie golite de orice material inamabil sau exploziv (ulei, combustibil, reziduuri de gaze etc.). Operațiile de măcinare nu trebuie efectuate în apropierea surselor de curent pentru sudură sau aproape de substanțe inamabile.
BUTELIILE DE GAZ
Gazul din butelii poate provoca sufocare atunci când în spațiul dedicat sudurii se aă o concentrație mare (ventilați bine). Transportul acestor echipamente se desfășoară în deplină securitate. buteliile închise și sursa de curent de sudură oprită. Acestea trebuie depozitate în poziție verticală și sprijinite de un suport pentru a limita riscul de răsturnare.
Închideți buteliile între utilizări. Atenție la variațiile de temperatură și la expunerile directe în soare. Butelia nu trebuie sa e pusă în contact cu o acără, arc electric, pistolet, clește de masă sau orice altă sursă de căldură sau materiale incandescente. Păstrați-le la depărtare de circuitele electrice și de procesul de sudură, nu sudați sub nicio formă pe o butelie sub presiune. Aveți grijă la deschiderea robinetului buteliei, îndepărtați-vă de robinet și asigurați-vă că gazul utilizat este potrivit pentru procesul de sudare.
SECURITATEA ELECTRICĂ
Rețeaua electrică folosită trebui să aibă neapărat împământare. Utilizați dimensiunea siguranței recomandate pe tabelul de evaluare. O descărcare electrică poate  sursa unui accident grav direct sau indirect, chiar fatal.
Nu atingeți niciodată părțile din interiorul sau din exteriorul sursei de curent aate sub tensiune (pistoleți, clești, cabluri, electrozi) deoarece acestea sunt legate la circuitul de sudură. Înainte de a deschide sursa de curent pentru sudură, aceasta trebuie deconectată de la rețea pentru 2 minute, astfel încât ansamblul condensorilor să e descărcat. Nu atingeți pistoletul/suportul-electrod și cleștele de masă în același timp. În cazul în care acestea sunt deteriorate, asigurați-vă că schimbarea cablurilor și a pistoleților este realizată de către persoane calicate și autorizate. Asigurați-vă că secțiunea cablurilor este adecvată cu utilizarea lor. Întotdeauna purtați îmbrăcăminte uscată și în stare bună pentru vă putea izola de circuitul de sudură. Purtați încălțăminte de securitate indiferent de sectorul de lucru.
CLASIFICARE CEM A ECHIPAMENTULUI
Acest tip de echipament, destinat uzului industrial (clasa A), nu este destinat utilizării casnice unde curentul electric este furnizat de o rețea publică de alimentare cu intensitate scăzută. Din cauza uctuaților de tensiune, cât și a radiațiilor undelor radio pot exista probleme în asigurarea compatibilității electromagnetice în aceste tipuri de medii.
Acest material se conformează Normei CEI 61000-3-12.
Cu condiția ca impedanța rețelei publice de alimentare cu tensiune joasă la punctul comun de cuplare să e mai mică de Zmax = 0.250 Ohmi, acest echipament este conform CEI 61000-3-11 și poate  conectat la rețele publice de alimentare de slabă tensiune. Este responsabilitatea instalatorului sau a utilizatorului echipamentului să se asigure, consultând operatorul rețelei de distribuție, dacă este necesar, că impedanța rețelei respectă restricțiile.
EMISII ELECTROMAGNETICE
Curentul electric ce trece prin oricare dintre rezistențe, produce câmpuri electrice și magnetice (EMF) localizabile. Curentul pentru sudare produce un câmp electromagnetic în jurul circuitului de sudare și al materialului de sudat.
Câmpurile electromagnetice EMF pot perturba anumite dispozitive medicale, precum stimulatoarele cardiace. Persoanele vizate trebuie să ia măsuri de protecție suplimentare. De exemplu restricții de acces pentru pietoni sau o evaluare individuală a riscurilor pentru sudori.
Toți sudorii trebuie să utilizeze următoarele proceduri pentru a minimiza expunerea la câmpurile electromagnetice din circuitul de sudare:
• poziționați cablurile de sudură împreună - xați-le cu un colier bandoid, dacă este posibil;
• poziționați-vă (trunchiul și capul) cât mai departe posibil de circuitul de sudare;
• nu înfășurați niciodată cablurile de sudură în jurul corpului;
• nu vă poziționați corpul între cablurile de sudură. Țineți ambele cabluri de sudură pe aceeași parte a corpului;
• Conectați cablul de întoarcere la piesa de prelucrat cât mai aproape posibil de zona de sudat;
• Nu lucrați în proximitatea sursei de curent pentru sudură, nu vă așezați și nu vă sprijiniți pe aceasta;
• Nu sudați în timp ce transportați sursa de alimentare pentru sudură sau alimentatorul de sârmă.
3
GYSARC 220 FV CEL
Purtătorii stimulatoarelor cardiace trebuie să consulte un medic înainte de a utiliza acest echipament. Expunerea la câmpurile electromagnetice în timpul sudurii poate provoca efecte secundare încă necunoscute sănătății.
RO
RECOMANDĂRI PRIVIND EVALUAREA ZONEI ȘI INSTALAREA POSTULUI DE SUDURĂ
Informații generale
Utilizatorul este responsabil de respectarea instrucțiunilor producătorului în momentul instalării și utilizării echipamentului de sudură cu arc. În cazul detectării unor perturbări electromagnetice, este responsabilitatea utilizatorului de a rezolva problema cu ajutorul asistenței tehnice din partea producătorului. În unele cazuri, această acțiune corectivă poate  la fel de simplă precum împământarea circuitului de sudare. În alte cazuri, poate  necesar să se construiască un scut electromagnetic în jurul sursei de alimentare pentru sudură și a întregii piese, prin montarea ltrelor de intrare. În toate aceste cazuri, perturbările electromagnetice trebuie reduse până când acestea nu mai sunt deranjante.
Evaluarea zonei de sudură.
Înainte de instalarea unui echipament de sudură cu arc, utilizatorul trebuie să evalueze posibilele probleme electromagnetice din imediata apropiere. A se lua în considerare următoarele : a) prezența deasupra, dedesubt cât și în jurul echipamentului de sudură cu arc a altor cabluri de alimentare, control, semnalizare și telefonie; b) receptori și transmițători radio și tv; c) calculatoare și alte echipamente destinate controlului; d) echipament critic de protecție, de exemplu, protecția echipamentului industrial; e) sănătatea persoanelor din vecinătate, de exemplu, posesorii unor stimulatoare cardiace sau aparate auditive; f) echipamente utilizate pentru calibrare sau măsurare; g) protecția față de alte echipamente din mediu. Utilizatorul trebuie să se asigure că restul materialelor utilizate sunt compatibile. Acest lucru poate necesita măsuri de protecție suplimentare; h) momentul zilei în care se efectuează sudarea precum și alte activități.
Mărimea zonei ce trebuie luată în considerare depinde de structura clădirii și de celelalte activități care se desfășoară în acel loc. Această zonă se poate extinde dincolo de zona de instalare a posturilor.
Evaluarea instalării postului de sudură.
Pe lângă evaluarea suprafeței se recomandă și evaluarea instalațiilor de sudură cu arc, care poate  utilă pentru a identica și rezolva eventualele perturbări. Este indicat ca evaluarea emisiilor să cuprindă măsurători la fața locului conform specicațiilor Art. 10 din CISPR 11. Măsurătorile la fața locului pot contribui, de asemenea, la conrmarea ecienței măsurărilor de atenuare.
RECOMANDĂRI PRIVIND METODELE DE REDUCERE A EMISIILOR ELECTROMAGNETICE
a. Rețeaua publică de alimentare: Echipamentele de sudură cu arc ar trebui să e conectate la sursa publică de alimentare conform recomandărilor
producătorului. Dacă apar interferențe, poate  necesar să luați măsuri preventive suplimentare, cum ar  ltrarea rețelei publice de alimentare. Trebuie luată în considerare ecranarea cablului de alimentare, printr-o conductă metalică sau echivalentul unui echipament de sudură instalat permanent. Trebuie să se asigure continuitatea electrică a protecției pe toată lungimea sa. Ecranarea trebuie să e conectată la sursa de alimentare pentru sudură pentru a asigura un bun contact electric între conductă și carcasa sursei de alimentare pentru sudură.
b. Întreținerea echipamentului de sudură cu arc : Echipamentele de sudură cu arc trebuie supuse unei întrețineri de rutină conform recomandărilor producătorului. Toate intrările, ușile de serviciu și capacele trebuie închise și blocate corespunzător atunci când echipamentul de sudură cu arc este utilizat. Echipamentele de sudură cu arc nu trebuie modicate în niciun fel, cu excepția modicărilor și ajustărilor menționate în instrucțiunile producătorului. În special, în ceea ce privește dispozitivul de creare a scânteii, dispozitiv regăsit la pistoleți, trebuie reglat și întreținut conform recomandărilor producătorului în momentul pornirii și stabilizării arcului.
c. Cabluri pentru sudură : Cablurile trebuie să e cât mai scurte posibil, amplasate unul lângă celălalt, aproape de sol sau chiar pe sol.
d. Legătură echipotențială : Trebuie luată în considerare legarea tuturor obiectelor metalice din zona înconjurătoare. Cu toate acestea, obiectele
metalice atașate la piesa de prelucrat cresc riscul electrocutării pentru operator dacă ating atât aceste părți metalice, cât și electrodul. Operatorul ar trebui să e izolat de astfel de obiecte metalice.
e. Împământarea piesei de sudat : Când piesa de prelucrat nu este legată la pământ pentru a asigura protecția electrică, din cauza dimensiunii/ stocării sale, precum în cazul corpurilor navelor sau a cadrelor metalice (ale clădirilor), o împământare a piesei poate, în unele cazuri, dar nu întotdeauna, să reducă emisiile. A se evita împământarea pieselor care ar putea crește riscul de rănire a utilizatorilor sau deteriorarea altor echipamente electrice. Dacă este necesar, împământarea piesei trebuie făcută direct, dar în unele țări care nu permit această conexiune directă, se va realiza cu ajutorul unui condensator adecvat și ales în conformitate cu reglementările naționale.
f. Protecție și ecranare : Protecția și ecranarea selectivă a altor cabluri și echipamente din zonă pot limita problemele de perturbare. Protecția întregii zone de sudură poate  luată în considerare pentru aplicații speciale.
TRANSPORT ȘI TRANZITUL DISPOZITIVULUI
Sursa de curent pentru sudură este echipată cu un mâner superior permițându-i transportarea manuală. Atenție, NU subestimați greutatea. Mânerul nu este considerat loc de prindere. Nu folosiți cablurile sau pistoletul pentru a deplasa sursa de curent pentru sudură. Aceasta trebuie transportată în poziție verticală. A nu se transporta sursa pe deasupra persoanelor sau obiectelor. Nu ridicați niciodată în același timp o butelie de gaz și o sursă de curent. Normele de transport ale acestora sunt diferite.
INSTALAREA ECHIPAMENTULUI
Reguli de respectat :
• Așezați sursa de curent pentru sudură pe o podea cu o pantă maximă de 10 °.
• Asigurați o zonă sucientă pentru a ventila sursa de curent pentru sudură și pentru a accesa comenzile.
4
• A nu se utiliza într-un mediu cu praf metalic conductiv.
GYSARC 220 FV CEL
• Sursa de alimentare pentru sudură trebuie ferită de ploaie și nu trebuie expusă la lumina directă a soarelui.
• Echipament cu grad de protecție IP 23, semnicând :
- protecție la accesul corpurilor solide periculoase de Ø >12.5mm și,
- protecție împotriva ploii cu inclinație de 60% raportată la linia verticală. Prin urmare, acest echipament poate  utilizat în exterior în conformitate cu indicele de protecție IP23.
• Cablurile de alimentare, de prelungire și de sudură trebuie să e complet desfăcute pentru a evita supraîncălzirea.
Producătorul nu își asumă nicio responsabilitate pentru daunele aduse persoanelor și obiectelor în urma utilizării incorecte și periculoase a acestui echipament.
RO
ÎNTREȚINERE / RECOMANDĂRI
• Întreținerea trebuie efectuată numai de către o persoană calicată. Se recomandă realizarea unei mentenanțe anuale.
• Opriți alimentarea deconectând aparatul de la priză și așteptați două minute înainte de a lucra la echipament. În interior, tensiunile și intensitatea ating valori foarte mari și sunt totodată periculoase.
• Înlăturați carcasa și curățați dispozitivul de praf, în mod regulat. Protați de aceasta pentru a verica și starea conexiunilor electrice, cu ajutorul unui personal calicat și a unui dispozitiv izolat.
• Vericați în mod regulat starea cablurilor de alimentare. În cazul în care cablul de alimentare este deteriorat, acesta trebuie înlocuit de către producător, de service-ul After-Sales sau de o persoană calicată în mod similar, pentru a evita orice eventual pericol.
• Lăsați libere oriciile sursei de curent pentru sudură pentru a permite circulația aerului.
• Nu utilizați această sursă de putere pentru a dezgheța țevi, a reîncărca baterii / acumulatori sau pentru a porni motoare.
INSTALARE - MOD DE UTILIZARE
Doar personalul abilitat de către producător poate efectua instalarea echipamentului. În timpul instalării, asigurați-vă că generatorul este deconectat de la rețea. Pentru a benecia de reglaje optime, se recomandă utilizarea cablurilor furnizate împreună cu aparatul de sudură.
DESCRIEREA ECHIPAMENTULUI (FIG - 1)
GYSARC 220 FV CEL este o sursă de sudare trifazată tip invertor, care în funcție de echipamentul ei permite :
- Sudarea cu electrod învelit (MMA)
- Sudarea cu electrod tungstene și gaz inert (TIG) Procedeul TIG necesită o protecție gazoasă (Argon). Procedeul MMA permite sudarea oricărui tip de electrod : rutilic, bazic, celulozic, inox și fontă.
1- Interfață om-mașină. 4- Comutator ON/OFF 2- Priză cu polaritate Pozitivă 5- Cablul de alimentare
3- Priză cu polaritate Negativă
ALIMENTARE - PORNIRE
• Acest echipament este prevăzut cu un cablu de alimentare pentru priză de 16 A model CEE7/7 și trebuie conectat la o instalație electrică monofazată 230 V (50 - 60 Hz) cu trei re dintre care unul neutru legat la pământ. GYSARC 220 FV CEL este de asemenea echipat cu un sistem „Voltaj Flexibil” ce se alimentează la o priză de 110 V - 240 V (50- 60 Hz) CU împământare. Curentul efectiv absorbit (l1e) este indicat pe aparat pentru condițiile unei utilizări maximale. Vericați dacă sursa de alimentare și protecțiile sale (siguranța și / sau întrerupătorul) sunt compatibile cu nivelul curentului necesar pentru funcționarea echipa­mentului. Pentru o întrebuințare intensivă la 230V ef și 110V ef, înlocuiți priza originală cu una de 32A cu siguranță de protecție de 32A. Utilizatorul trebuie să asigure accesibilitatea la priză.
• Pornirea se face prin rotirea comutatorului Pornit/Oprit în poziția I, și invers, oprirea prin rotirea în poziția O. Atenție ! Nu opriți niciodată curentul atunci când stația este la încărcat.
• Aparatul va intra în protecție dacă tensiunea de alimentare este superioară valorii de 265 V (ecranul indică ). Funcționarea normală este reluată atunci când alimentarea revine în intervalul nominal corespunzător.
CONECTAREA LA GENERATOR
Stația poate funcționa cu generatoare, cu condiția ca puterea auxiliară să îndeplinească următoarele cerințe:
- Tensiunea trebuie să e alternativă, setată întocmai conform specicațiilor iar tensiunea de vârf la o valoare inferioară de 400V.
- Frecvența să e cuprinsă între 50 și 60 Hz. Este imperativ să vericați aceste condiții, deoarece multe generatoare produc vârfuri de înaltă tensiune care pot deteriora stațiile.
UTILIZAREA UNUI PRELUNGITOR ELECTRIC
Toate prelungitoare trebuie să aibă dimensiunea și secțiunea corespunzătoare tensiunii aparatului. Utilizați un prelungitor conform cu reglementările naționale.
Tensiune de intrare Secțiune prelungitor (<45m) GYSARC 220 FV CEL 230 V - 1~ 2.5 mm² GYSARC 220 FV CEL 110 V - 1~ 2.5 mm²
5
GYSARC 220 FV CEL
SUDAREA CU ELECTROD ÎNVELIT (MMA)
BRANȘARE ȘI RECOMANDĂRI
• Conectați cablurile, suportul-electrod și clema de masă la conectorii dedicați racordării.
• Respectați polaritatea și intensitatea sudurii indicate pe ambalajul cutiilor cu electrozi.
• Înlăturați electrodul din suport atunci când sursa de curent nu este utilizată. Dispozitivele sunt echipate cu 3 funcții specice invertoarelor :
- Hot Start asigură un supracurent la începutul sudării.-
- Funcția Arc Force oferă un supracurent care împiedică lipirea atunci când electrodul intră în baie.
-Anti-Sticking permite dezlipirea cât mai ușoară a electrodului fără a-l înroși în cazul în care e lipit.
RO
SELECTAREA MODULUI
MMA
Apăsați de mai multe ori butonul
MMA PULSAT
Apăsați de mai multe ori butonul Modul MMA pulsat adaugă o pulsație de curent ce ușurează sudarea verticală în urcare.
SETĂRI PRINCIPALE
1. Selectarea tipului de înveliș
Selectarea tipului de înveliș al electrodului menținând apăsat butonul
dului dorit.
2. Setarea intensității de sudare
Ajustați curentul de sudare în funcție de diametrul electrodului și de tipul asamblajului ce realizat, cu ajutorul rotiței principale. Valoarea de referință curentă este așată pe ecran.
3. Setarea nivelului funcției Hotstart
Apăsați butonul până când se aprinde LED-ul din stânga simbolului Reglați nivelul Hotstart folosind rotița principală, nivel care este exprimat ca procent din valoarea de referință curentă. Nivelul Hotstart este așat pe
ecran.
MODE
până când se aprinde LED-ul de sub simbolul .
MODE
până când LED-urile se aprind de sub simbol și în dreapta simbolului
MODE
mai mult de 3 secunde până când se aprinde LED-ul de sub tipul electro-
HOT START
.
Pulse
.
4. Reglaje la nivelul funcției Arcforce
Apăsați butonul până când se aprinde LED-ul din stânga simbolului Reglați nivelul Arcforce folosind rotița principală, nivel care este indexat între -10 și +10. Cu cât este mai mic nivelul Arcforce, cu atât arcul va  mai moale, dimpotrivă, cu cât este mai mare nivelul Arcforce, cu atât este mai mare supracurentul în timpul sudării. Valoarea implicită este 0.
În modul MMA pulsat , alte două setări sunt accesibile :
Hz
f
: Frecvența, determinată de numărul pulsațiilor pe secundă (Hz). Ajustabil de la 0.5Hz și 20Hz
% I
: Procentajul, determină nivelul curentului de slabă intensitate exprimat în procentaj din curentul de sudare. Ajustabil de la 20% la 100%.
ARC FORCE
.
6
GYSARC 220 FV CEL
SETĂRILE AFERENTE SUDĂRII
REGLAJUL INTENSITĂȚII SUDĂRII
Următoarele reglaje corespund intervalelor intensității utilizabile în funcție de tipul și diametrul electrodului. Aceste intervale sunt relativ mari deoarece ele depind de aplicarea și poziția de sudare.
Ø electrod (mm
1.6 30-60 30-55 -I
2.0 50-70 50-80 -I
2.5 60-100 80-110 60-75
3.15 80-150 90-140 85-90
4.0 100-200 125-210 120-160
6.3 200-385 220-340 -I
SETAREA FUNCȚIEI ARC FORCE
Este recomandată poziționarea „arcforce” în poziție mediană (0) pentru începerea procesului de sudare și pentru a-l ajuta în funcție de rezultate sau preferințe. Notă : Intervalul de reglaj al funcției „arcforce” este specic tipului de electrod ales.
)
5 150-290 200-260 110-170
Rutil E6013 (
A)
Bazic E7018 (A
)
Celulozic E6010 (A)
RO
SUDARE CU ELECTROD ÎNVELIT
Cablul de inversare a polarității trebuie deconectat în modul MMA pentru a permite conectarea suportului electrod și a cablurilor de împământare în conectorii corespunzători. Respectați polaritatea indicată pe ambalajul electrozilor.
• Respectați regulile clasice de sudare.
• Echipamentul dvs. este dotat cu o funcționalitate specică Invertoarelor: ANTI-STICKING Funcția Anti-Sticking vă permite să dezlipiți cu ușurință electrodul, fără a necesita înroșirea, în momentul lipirii. Funcția Anti-Sticking, după declanșare, necesită un timp de aproximativ 3 secunde până la reluarea sudării normale.
SUDAREA CU ELECTROD TUNGSTENE ȘI GAZ INERT (TIG)
BRANȘARE ȘI RECOMANDĂRI
Sudarea în mod TIG necesită un pistolet precum și o butelie cu gaz de protecție, dotat cu manometru de reglare. Conectați cleștele de masă la conectorul de racord pozitiv (+). Conectați cablul de alimentare al pistoletului la racordul negativ (-) precum și conectorii dintre pistolet și gaz. Conectați furtunul de gaz al pistoletului la ieșirea regulatorului. Asigurați-vă că pistoletul este bine conectată si că restul consumabilelor (clește, suport de prindere, difuzor și duză) nu sunt uzate.
TIG
SELECTAREA MODULUI
TIG
Apăsați de mai multe ori butonul
MODE
până când se aprinde LED-ul de sub simbol .
TIG PULSAT
Apăsați de mai multe ori butonul
Modul TIG pulsat adaugă un impuls de curent pentru a ușura sudarea tablelor subțiri, limitând în același timp creșterea temperaturii.
SETĂRI PRINCIPALE
În mod pulsat TIG
Hz
f
: Frecvența, determinată de numărul pulsațiilor pe secundă (Hz). Ajustabil de la 0.5Hz la 900Hz
% I
: Procentajul, determină nivelul curentului de slabă intensitate exprimat în procentaj din curentul de sudare. Ajustabil de la 20% la 100%.
Pulse
sunt accesibile două setări suplimentare :
MODE
până când se aprinde LED-ul de sub simbol și cel din stânga acestuia
Pulse
.
7
d
L
GYSARC 220 FV CEL
SETĂRILE AFERENTE SUDĂRII
1. Setarea intensității de sudare :
Reglați curentul de sudare folosind rotița principală în funcție de grosimea și tipul de asamblare care urmează să e realizat. Valoarea de referință curentă este așată pe ecran.
AMORSARE / CREAREA ARCULUI :
Crearea arcului se realizează în mod LIFT : cu ajutorul pistoletului, atingeți electrodul de piesă apoi ridicați ușor electrodul, un arc se formează.
OPRIREA SUDĂRII / DECLANȘAREA RĂCIRII :
Pentru a vă opri din sudare, trageți încet arcul, acesta va scădea în intensitate treptat (răcire treptată).
SUPORT SETĂRI ȘI ALEGEREA CONSUMABILELOR
Curent (A) Electrod (mm) Duză (mm) Debit Argon (L/min)
RO
DC
ASCUȚIREA ELECTRODULUI
0.3 - 3 mm 5 - 75 1 6.5 6 - 7
2.4 - 6 mm 60 - 150 1.6 8 6 - 7 4 - 8 mm 100 - 200 2 9.5 7 - 8
6.8 - 8.8 mm 170 - 220 2.4 11 8 - 9
L = 3 x d pentru curentul slab. L = d Pentru curentul cu intensitate
mare.
VRD (VOLTAGE REDUCTION DEVICE)
În mod implicit (din fabrică), funcția VRD este dezactivată, comutatorul se aă în poziția OFF. Pentru a activa VRD, în scopul
ON
OFF
1
Pentru a accesa întrerupătorul VRD (vezi pagina 12) :
- DECONECTAȚI POSTUL DE LA PRIZĂ.
- Scoateți șurubul pentru a putea înlătura capacul generatorului.
- Reperați comutatorul roșu de pe mijlocul panoului de comandă.
minimizării tensiunii fără sarcină a generatorului (< 20 V), poziționați întrerupătorul de pe panoul de comandă (pagina 54) pe poziția ON. Martorul 9 al interfeței IHM (FIG 2 - pagina 12) este aprins.
ȘOCURILE ELECTRICE POT FI FATALE
PROTECȚIE TERMICĂ ȘI INSTRUCȚIUNI
Acest post este echipat cu un ventilator acționat în funcție de temperatura aparatului. Atunci când postul se aă în protecție termică, nu mai poate livra curent. LED-ul portocaliu (FIG 2 - 10) se aprinde atunci când temperatura postului nu a ajuns încă la normal.
• Lăsați gurile aparatului libere pentru ca aerul să poată circula.
• Lăsați aparatul în priză după ce ați sudat cât și în timpul protecției termice pentru a-i permite răcire.
• Respectați regulile clasice de sudare.
• Asigurați o bună ventilație.
• Nu lucrați pe o suprafață umedă.
8
GYSARC 220 FV CEL
RO
ANOMALII, CAUZE, REMEDII.
Acest echipament dispune de un sistem de control în cazul unei erori. În caz de eșec, pot  așate mesaje de eroare
Codul erorii. Semnicație CAUZE. REMEDII
Depășirea ciclului de funcționare.
Protecție termică.
Eroare de supratensiune a
«UE1» «HE3»
Notă : orice intervenție ce necesită înlăturarea carcasei și controlul instalației electrice trebuie să e efectuată de către un tehnician calicat.
rețelei.
Eroare de subtensiune. Tensiunea rețelei în afara toleranței minime.
Absența informațiilor rela­tive la temperatură.
Temperatură ambientală superioară valorii de 40°C. Intrările de aer obturate.
Tensiunea rețelei în afara toleranței maxime.
Senzorii de temperatură sunt deconectați.
Așteptați să se stingă martorul pentru a putea relua
sudarea.
Respectați ciclul de funcționare și asigurați o bună ventilație.
Vericați cablajul senzorului de către un personal calicat.
Vericați instalația electrică de către o persoană autorizată. Tensiunea de rețea trebuie să e între 95Ve și 265Ve.
Vericați cablajul senzorului de către un personal calicat.
GARANȚIE
Garanția acoperă toate defectele de fabricație precum și alte defecte, timp de 2 ani de la data achiziționării (piese și forță de muncă).
Garanția nu acoperă :
• Orice altă daună datorată transportului.
• Uzura normală a pieselor (Ex. : cabluri, cleme etc.).
• Incidente datorate utilizării necorespunzătoare (eroare de alimentare cu energie electrică, cădere, demontare).
• Defecțiuni legate de mediu (poluare, rugină, praf).
În cazul unei defecțiuni, returnați dispozitivul către distribuitorul dvs., însoțit de:
- dovada achiziționării datate (chitanță, factură etc.)
- o notă explicativă a defectului.
9
FIG-1
GYSARC 220 FV CEL
GYSARC 220 FV CEL
2
FIG-2
15
14
16
17 18
1
4
3
1
2
3
4
5
6
5
13
12
11
1- Ecran 10- Indicator supraîncălzire 2- Ecran așare curent 11- Rotiță derulare meniu principal 3- Ecran așare a tensiunii 12- Buton de selectare a modului 4- Indicator de frecvență a curentului pulsat (Hz) 13- Indicator pentru electrod celulozic 5- Curent cu impuls pentru sudare (I rece) 14- Indicator pentru electrod rutil 6- Arc Force 15- Indicator electrod bazic 7- Indicator Hot Start 16- Indicator mod electrod învelit MMA 8- Buton pentru selectare 17- Indicator mod TIG 9-Indicator de funcționare a dispozitivului de reducere a tensiunii (VRD) 18- Indicator mod TIG pulsat sau MMA pulsat
10
9
7
8
10
PIESE DE SCHIMB
GYSARC 220 FV CEL
GYSARC 220 FV CEL
12
7
1
8
2
3
9
4
56
1
Sticker C42039
2
Buton potențiometru 73016
3
Conector model Texas 51468
4
Tamponi 56120
5
inductor PFC 63691
6
Ventilator C16541
7
Cablu de alimentare 3x2,5 mm2 C51155
8
Comutator ON/OFF C51545
9
Grilaj 51010
10
Placă de bază B4100
11
Circuitul ecranului de așare B4099
12
Mâner 56048
11 10
11
COMUTATOR VRD
GYSARC 220 FV CEL
OFF
ON
12
SCHEMĂ ELECTRICĂ
1
2
3
4
Title
Number RevisionSize
A4
Date: 2020/9/10 Sheet of
File: D:\
项目管理\..\GYSARC 220 FV CIRCUIT DIAGRAM.SchDocDrawn By:
GYSARC 220 FV CIRCUIT DIAGRAM
GYSARC 220 FV CEL
T°T°
C13740C13741
C16541
M
B4099
Front panel
51468
-
+
51468
--
I
O G
+
C71424
C13521
63691
Bridge
C51545
C51155
B4100
Main board
13
SPECIFICAȚII TEHNICE
Primar
Tensiune de alimentare
GYSARC 220 FV CEL
GYSARC 220 FV CEL
110 V 230 V
Frecvența rețelei
Întrerupător de siguranță
Secundar
Tensiunea circuitului deschis
Curent nominal la ieșire (I2)
Tensiune convențională la ieșire (U2)
Ciclul de funcționare la 40 ° C (10 min)
*
NormaEN60974-1.
MMA
SMAW
10 
120 A
20.4 
24.8 V
Imax 30 % 40% 20% 25 %
60% 90 A 120 A 130 A 150 A
50 / 60 Hz
32 A 16 A
TIG
GTAW
MMA
SMAW
80 V 86 V
5 
140 A
10.2
15.6 V
10 
220 A
20.4
28.8 V
100% 70 A 100 A 100 A 110 A
Temperatură de funcționare -10°C  +40°C Temperatură de depozitare -25°C  +55°C Grad de protecție IP23 Dimensiuni (Lxlxh) 42 x 21 x 35 cm
Greutate 10.5 kg
* Ciclurile de funcționare se efectuează conform standardului EN60974-1 la 40 ° C și pe un ciclu de 10 min. În momentul unei utilizări intensive (superior ciclului de funcționare) protecția termică se poate declanșa, în acest caz, arcul se stinge și martorul se aprinde.
Lăsați dispozitivul pornit pentru a-i permite să se răcească până când protecția s-a încheiat. Sursa de curent de sudare necesită o caracteristică de ieșire scăzută.
TIG
GTAW
5 
220 A
10.2 
18.8 V
14
PICTOGRAME
EN60974-1
EN60974 - 10
Clasa A
GYSARC 220 FV CEL
Atenție ! Citiți manualul de instrucțiuni înainte de utilizare.
Sursă de curent cu tehnologie invertor care furnizează curent continuu.
Sursa de curent pentru sudare este conformă normelor EN60974-1/-10 și clasa A.
Sudare MMA (Manual Metal Arc)
Sudare TIG (Tungsten Inert Gaz)
Potrivit pentru sudarea într-un mediu cu risc crescut de electrocutare. Cu toate acestea, sursa de curent nu trebuie plasată în astfel de încăperi.
IP23
U0
X(40°C)
I2
A
U2
V
Hz
1~ 50/60 Hz
U1
I1max
I1e
Protecție împotriva accesului corpurilor solide periculoase de Ø >12.5mm și la apă (60% în raport cu linia verticală).
Curent continuu de sudare.
Tensiune aferentă în vid
Ciclul de funcționare conform EN60974-1 (10 minute - 40 ° C).
Curentul convențional de sudare corespunzător.
Amperi
Tensiuni convenționale în sarcini corespunzătoare.
Volți
Hertz
Alimentarea electrică monofazată 50 sau 60Hz.
Tensiune de alimentare recomandată.
Curent maxim recomandat la alimentare (valoare efectivă).
Curent de alimentare efectiv maxim.
Echipament conform cu directivele europene. Declarația de conformitate este disponibilă pe site-ul nostru web.
Material conform cu standardele britanice. Declarația de conformitate britanică este disponibilă pe site-ul nostru (vezi pagina de copertă).
Marcă în conformitate cu EAC (Comunitatea Economică Eurasia).
Acest echipament face obiectul unei colectări selective conform directivei europene 2012/19/UE. A nu se arunca în gunoiul menajer.
Produs al cărui producător participă la recuperarea ambalajelor contribuind la un sistem global de sortare, colectare selectivă și reciclarea deșeurilor menajere.
Produs reciclabil care face obiectul unei instrucțiuni de sortare.
Material în conformitate cu normele Marocane. Declarația de conformitate C م (CMIM) este disponibilă pe site-ul nostru (vezi coperta).
- Informații despre temperatură (protecție termică).
15
GYS SAS
1, rue de la Croix des Landes
CS 54159
53941 SAINT-BERTHEVIN Cedex
FRANȚA
Loading...