Gram KS410, KS400, KS374, KS360, ks 370 00 Operating Instructions

...
Betjeningsvejledning Bruksanvisning Bruksanvisning Käyttöohje Bedienungsanweisung Mode d'emploi Instructions for use Gebruiksaanwijzing
DK
FIN
GB
NL
. . . . . . . . . . . . . 2
. . . . . . . . . . . . . 9
. . . . . . . . . . . . 14
. . . . . . . . . . . . 19
. . . . . . . . . . . . 24
. . . . . . . . . . . . 30
. . . . . . . . . . . . 36
. . . . . . . . . . . . 42
Type KS
Bemærk at denne betjeningsvejledning gælder for alle køleskabe af type KS, og udstyret kan derfor variere fra model til model.
ADVARSEL
Gamle køleskabe og frysere er ofte udstyrede med komplicerede smæk­låse, som kun kan åbnes udefra. Hvis du gemmer en sådan model væk, eller kasserer og afleverer den til storskrald, så husk at ødelægge låsen først
- herved forhindrer du, at legende børn bliver indespærret og kommer i livsfare.
NB! Vær også opmærksom på miljø­reglerne for bortskaffelse. Læs afsnittet “Bortskaffelse”.
Læs afsnittet om opstilling og indbygning, igangsætning og temperaturstyring samt afsnittet om el-tilslutning, inden du tager køleskabet i brug. Kontroller at køleskabet ikke er beskadiget ved modtagelsen. Transportskader skal anmeldes til forhandleren, inden køleskabet tages i brug.
Fold siderne med illustrationer ud, så du kan følge tekst og billeder samtidig.
Køleskabet må af sikkerheds- og brugs­mæssige grunde ikke opstilles udendørs. Køleskabet bør anbringes i et tørt rum. Skabet er beregnet til temperaturklasse N i henhold til den europæiske standard EN
153.
Underlaget skal være plant og køleskabet må ikke opstilles på rammer eller lignende. Anbring ikke køleskabet i nærheden af var­mekilder som f.eks. komfur eller radiator, og undgå placering i direkte sollys. Det er vigtigt af køleskabet er helt lige, og at der er god luftcirkulation over, under og omkring det. Målene er frie åbninger. Tallene i parantes gælder ved kombinationsindbygning. Enkelt skab kræver et frit gennemstrøm­ningsareal på min. 200 cm
2
. Kombination
300 cm
2
.
1A Indbygning med ventilationsriste
af køl eller kombination af køl/frys i almindeligt køkkenelement med til strækkelig ventilation rundt om køle­skabet/kombinationen til kompresso­ren.
1B Indbygning i køleskabselement
af køleskab eller køl/frys med indbyg­get ventilation. Luften strømmer ind via soklen og ledes bag om skabet.
Køleskabet er beregnet for tilslutning til vekselstrøm. Tilslutningsværdierne for spænding (V) og frekvens (Hz) er vist på typeskiltet inde i køleskabet. . Tilslutning skal ske ved en stikkontakt, som bør være let tilgængelig. Dette køleskab skal ekstrabeskyttes ifølge stærkstrømsreglementet. Dette gælder også, selv om der er tale om udskiftning af et eksisterende køleskab, der ikke har været ekstrabeskyttet. Formålet med ekstrabeskyttelsen er at beskytte brugere mod farlige elektriske stød i tilfælde af fejl. I boliger opført efter 1. april 1975, vil alle stikkontakter i køkken og eventuelt bryg­gers være omfattet af en ekstrabeskyttelse. I boliger opført før 1. april 1975, er ekstrabeskyttelsen i orden, hvis der er installeret HFI-afbryder, som beskytter den
DK
2
Tillykke med dit nye køleskab
Inden du tager køleskabet i brug
Opstilling og indbygning
El-tilslutning
2
til at trække tappen fri af toppen. Flyt attraphængslet til modsatte side. Placer nu døren og derefter det medsend­te hængsel, hvor attraphængslet sad. Når døren monteres, bør der indlægges et 9 mm mellemstykke (træ eller lignende) ved det nederste hængsel. Mellemstykket placeres mellem skabsfronten og dørens kant for at opnå passende pladsforhold for tætningslisten. Husk at få det rigtige antal underlagsskiver anbragt ved underste hængsel, så døren kommer i den rigtige højde. Monter dørhåndtaget.
Hvis køleskabet under transporten har lig­get ned, eller har stået på lager i kolde omgivelser (koldere end +5°C), skal det have en hvileperiode på mindst 1 time, inden det tages i brug. Tilslut strøm til køleskabet ved at sætte køleskabets stikprop i vægstikkontakten. Ved tilslutning af strøm udløses en alarm, der fortæller, at der er for varmt i køleska­bet, og at der har været strømsvigt. Læs under “Alarm”, hvordan du afbryder alar­men.
Illustration viser det elektroniske betje­ningspanel.
De elektronisk styrede køleskabe er fra fabrikken indstillet til at køre med optimale temperaturer, og modellerne betjenes med tasten TEMP.
Når du trykker på tasten og holder den inde, vil du efter et øjeblik kunne aflæse den aktuelle indstilling på displayet. Denne indstilling vises i ca. 3 sekunder. Holder du fortsat tasten inde, kan du ændre indstillin­gen (se nedenfor).
stikkontakt, køleskabet skal forbindes til. I begge disse tilfælde skal der:
- hvis stikkontakten er for trebenet stik­prop, benyttes en trebenet stikprop, og lederen med grøn/gul isolation skal til­sluttes jordklemmen (mærket ).
- hvis stikkontakten kun er for tobenet stik­prop, benyttes en tobenet stikprop. Hvis brugeren selv monterer denne, skal lede­ren med grøn/gul isolation klippes af så tæt om muligt på det sted, hvor lednin­gen går ind i stikproppen.
I alle andre tilfælde bør du lade en autori-
seret el-installatør undersøge, hvordan du nemmest får ekstrabeskyttet køleska­bet.
Hvis du ikke har ekstrabeskyttelse i boli­gen i forvejen, anbefaler Elektricitetsrådet, at du lader el-installatøren opsætte en fejl­strømsafbryder af typen PFI eller HPFI. Et eventuelt krav om jordtilslutning fra den lokale elforsyning skal efterkommes. Køle­skabets stik og den anvendte stikkontakt skal da kunne give en korrekt jordforbin­delse. Hvis du er i tvivl, så spørg din el­installatør om råd.
Illustration viser, hvordan du selv nemt kan vende døren fra højrehængslet til ven­strehængslet - eller omvendt.
Læg køleskabet på “ryggen” med forsiden opad. Først afmonteres dørhåndtaget ved hjælp af en skruetrækker. Ved afmontering af døren fjernes skruerne
med en nøgle. Når døren nu fjernes, følger det ene hæng­sel med. Dette hængsel skal fjernes inden døren igen påmonteres. Flyt hængselstappen til modsatte side. Bemærk at tappen skal monteres spejl­vendt, når den flyttes over i modsatte side
- d.v.s. den skal drejes 1/4 omgang. Det kan være nødvendigt at anvende en tang
3
DK
3
Igangsætning
Du kan selv vende døren
Elektronisk styring
2
3
1
4
4
5
Alarm ved start
Din nye GRAM model har ikke været til­sluttet strøm, siden den blev testet på fabrikken, og elektronikken “tror” derfor, at der har været strømsvigt, når du igen til­slutter strøm hjemme i køkkenet. Derfor aktiveres alarmen.
Afbryd alarm
Tryk på TEMP og hold tasten nede. Efter et øjeblik vises den indstillede temperatur på displayet. Slip tasten i dette øjeblik, og alarmen afbrydes.
Ved fejl på føleren aktiveres et nødpro­gram, der overtager temperaturstyringen, indtil montøren når frem.
Kortvarige temperaturudsving er normale, og forekommer, når:
- der fyldes op med friske varer
- døren er åben i længere tid
- køleelementet afrimer Ved temperaturudsving lyser flere eller færre lamper på temperaturskalaen. Fødevarerne påvirkes ikke af disse ud­sving, og temperaturen bliver hurtigt nor­mal igen.
Skabets korte hylde kan bruges som skråtstillet flaskehylde ved at sænke den bagerste bæring til den underliggende hyl­debærer.
Specielt for køleskabe med svaleafdeling
Skabet er opdelt i en køle- og en svale­afdeling ved hjælp af en glashylde med
Tryk på TEMP og hold tasten inde. Efter et øjeblik vises den aktuelle indstilling, og derefter vil de små lamper lyse op efter hinanden hen over skalaen. Når enden af skalaen nås, vil alle lys være slukkede et øjeblik, før de starter med at lyse op igen. Slip tasten, når lampen ud for den ønske­de temperatur lyser op. Herefter vil køle­skabet køre efter den nye indstilling.
Tryk på TEMP som ved “ændring af tem­peratur”, og slip tasten i det øjeblik, hvor alle lysene er slukkede. Nu har du afbrudt kølefunktionen og kan gøre køleskabet rent. Den aktuelle temperatur vil stadig kunne aflæses i de næste ca. 2 timer - her­efter slukkes også automatisk for denne funktion. Start køleskabet igen ved at indstille en temperatur. (Se under “Ændring af tempe­ratur”).
Efter strømsvigt starter skabet automatisk. Så snart der er strøm igen, vil skabet begynde at køre og alarmen aktiveres. (Se afsnittet om alarm.)
Alarmen aktiveres ved strømsvigt, eller hvis temperaturen i mere end 2 timer er over 6° varmere end den indstillede tem­peratur. Alarmen fortsætter, også selvom temperaturen igen er blevet normal, for at fortælle dig, at noget har været galt.
DK
4
Ændring af temperatur
Strømsvigt
Alarm
Nødprogram
Kortvarige temperaturudsving
Afbrydelse ved rengøring/afrimning
Skabets anvendelse og tilbehør
7
8
6
A
luftspjæld. Denne hylde samt den overfor placerede flaskehylde i døren må ikke flyt­tes af hensyn til opdelingen i køl og sval. Temperaturen i svaleafdelingen kan regu­leres ved hjælp af spjældet . Jo mere du åbner for spjældet jo mere kold luft strømmer der fra køleafdelingen ned i sva­leafdelingen.
Grøntsagsskuffer
Skufferne nederst i køleskabet er velegnet til opbevaring af frugt og grønt. Den over­liggende hylde beskytter mod udtørring af varerne.
Serveringsbokse i døren
Boksene er ideelle til alle slags fødevarer. De tætsluttende låg forhindrer udtørring og sparer dig for besværlig ud- og indpak­ning. Serveringsboksene er udført i et materiale, der ikke påvirkes af mineralolier, fedtstof­fer og svage syrer. De tåler frysetempera­turer og op til 100°C. De kan rengøres i opvaskemaskine, men må ikke placeres direkte ved varmelegemet. Serveringsbokse kan også købes som ekstraudstyr.
Flaskehylde i døren
Flaskehylden kan indstilles i dybden ved hjælp af trådbøjlen. Indstillingen sker ved at flytte trådbøjlen i hullerne på flaskehyl­den . Flaskehylden kan flyttes med 10 cm inter­val.
Køleskabet har fuldautomatisk afrimning, der styres af en føler. Denne bevirker, at kølingen først sætter igang, når køleele­mentet er helt afrimet. Skulle der trods alt vise sig en usædvanlig is-samling, kan du afrime manuelt ved at afbryde kølingen.
DK
5
Afbryd kølefunktionen som beskrevet un­der afsnittet “Afbrydelse ved rengøring/af­rimning”. Køleskabet rengøres bedst med en svag sæbeopløsning (max. 85° C). Anvend ikke rengøringsmidler, der kan ridse. Tætnings­listerne kræver jævnlig rengøring for at for­hindre misfarvninger og sikre lang holdbar­hed. Fjern støv og trevler i kompressorrummet med en støvsuger.
Køleskabet skal ikke bruges i en periode
Når køleskabet er afrimet og gjort rent, sættes døren lidt på klem. Herved undgår du ubehagelig lugt.
Kompressoren kører ikke
- Kontroller temperaturindstillingen.
- Kontroller om der er strøm til køleskabet, og om stikproppen sidder rigtigt i væg-stik­kontakten.
Raslen eller brummen
Kan være rør, der støder mod hinanden eller berører den udvendige beklædning.
- Kontroller at køleskabet står helt lige.
Rislende og klukkende lyde
Fremkommer ved cirkulerende kølevæske, hvilket er normalt - også efter at kompres­soren er standset.
Bemærk i øvrigt
Kompressorens startsystem vil ofte have brug for en pause, inden genstart kan gen­nemføres. Pauselængden bestemmer kompressoren automatisk selv.
Eventuel tilstoppelse af tøvandsafløb
Tilstoppelsen opstår som regel i plast­bøjningen ved tøvandsafløbet inde i ska­bet. Fjern på bedste måde tilstoppelsen. Rens derefter for en sikkerheds skyld selve
Nyttige tips
Afrimning
Rengøring
9
B
Inden du tilkalder GRAM service bør du læse afsnittet ”Nyttige tips”, og se om du evt. selv kan løse problemet. Reparationer foretaget uden for reklamationsperioden og omkostninger ved uberettigede reklamatio­ner, må du selv betale.
Tilkald service:
Gram har lokale servicecentre i hele lan­det, som er specialister i Gram. Her kan du få faste priser og professionel hjælp til alle reparationer. Find dit lokale servicecenter i postnummeroversigten på side 8.
Når det udtjente køleskab skal bortskaffes, skal det ske på en miljømæssig korrekt og forsvarlig måde. Vær opmærksom på reglerne for bortskaf­felse. Der kan være særlige krav/betingel­ser, der skal overholdes. Du kan få oplysning om bortskaffelse hos:
- Gram Domestic A/S
- Din hvidevareforhandler
- Hos myndighederne (Kommunen, Miljøstyrelsen el. lign.)
Normaltilstand. Panelet viser den aktuelle temperatur, som i dette tilfælde er +5°C.
Indstillet temperatur: Tryk på TEMP. og hold tasten nede. Efter et øjeblik vises den indstillede temperatur, som i dette tilfælde er fabriksindstillingen +5°C.
bøjningen f.eks. ved hjælp af en piberen­ser eller lign. Skulle der stadig være problemer, kan til­stoppelsen være sket ved udgangen af nedløbsrøret i tøvandsbakken. Tøvands­bakken er placeret ovenpå kompressoren på bagsiden af køleskabet.
Angiv venligst type og part nr. på køleska­bet, når du bestiller reservedele. Disse oplysninger finder du på typeskiltet inde i skabet.
Løsn låsetappene, som holder lysskær­men, med en skruetrækker. Løft lys­skærmen af og udskift pæren med en ny (max. 15 W).
Gram dækker fabrikations- og materialefejl i henhold til de gældende købelovsbestem­melser i Danmark. Dækningen forudsætter normal brug i en privat husholdning, og at apparatet er købt som fabriksnyt i Dan­mark. Vederlagsfri afhjælpning af evt. fejl forudsætter, at der kan fremvises en maskinafstemplet kassebon/købskvittering som dokumentation for købsdato. For Grønland og Færøerne gælder særlige bestemmelser.
Der dækkes ikke:
Fejl eller skader opstået ved
- transport, fejlbetjening, misbrug, mangel­fuld vedligeholdelse, fejlagtig indbygning, opstilling eller tilslutning.
- brand, ulykke, lynnedslag og elektriske forstyrrelser som f.eks. defekte sikringer eller fejl i de elektriske installationer.
- reparationer udført af andre end GRAM’s egne servicemontører.
DK
6
Udskiftning af pære i table-top
GRAM service
Reservedele
Bortskaffelse
Signaloversigt
2
10
+2 I +9 TEMP.
+2 I +9 TEMP.
Når alle lamper i skalaen lyser, betyder det, at temperaturen inde i køleskabet er +9°C eller højere, end det kan vises på skalaen.
Når lampen ud for +2 blinker - og kun den­ne lampe er tændt, betyder det, at tempe­raturen i køleskabet er lavere, end det kan vises på skalaen.
Når lysene skiftevis blinker i de 2 yderste lamper i hver ende af skalaen - og i de 4 midterste lamper, betyder det, at der er en fejl/defekt på temperaturføleren. Tilkald servicemontør. (Ved følerfejl overtager et nødprogram sty­ringen, indtil servicemontøren når frem).
Alarm: Lamperne lyser op efter hinanden fra den koldeste ende og løber hen over skalaen. Samtidig lyder den akustiske alarm.
DK
7
+2 I +9 TEMP.
+2 I +9 TEMP.
+2 I +9 TEMP.
+2 I +9 TEMP.
+2 I +9 TEMP.
DK
8
SERVICECENTER POSTNUMMEROVERSIGT
Nordjysk Hvidevare Service 7700-7790 9300-9380 9700-9760
Aalborg 7900-7990 9400-9493 9800-9881
Tlf. 98 18 22 54 9000-9220 9690 9900-9990
Dansk Køle- og Vaskeservice 8900-8990 9500-9575
Klarup 9230-9293 9600-9681
Tlf. 98 31 90 28
C.J. Hvidevareservice ApS 8000-8100 8400-8472 8654-8680 8765-8766
Spentrup 8200-8270 8500-8592 8700 8830
Tlf. 86 47 77 77 8300-8382 8641-8463 8732-8752 8850-8883
AP Hvidevareservice 6900-6990 7400-7680 8653
Kibæk 7260-7280 7800-7884 8800
Tlf. 96 94 60 70 7323-7362 8600-8632 8831-8840
Kvik Hvidevareservice 6000-6064 6640 8721-8723
Kolding 6091-6094 7000-7184 8762-8763
Tlf. 75 56 99 99 6550-6622 7300-7321 8781-8783
Vestjysk Servicecenter 6240 6623-6630 6800-6893
Varde 6261 6650-6690 7190-7250
Tlf. 75 26 91 90 6510-6520 6700-6792
Storms Hvidevareservice 6100-6230 6400-6470
Sydals 6270-6280 6500
Tlf. 74 41 50 05 6300-6392 6534-6541
Service-Centralen Brændekilde 5000-5985
Odense
Tlf. 65 96 13 40
Hornshøj Hvidevare Service 4000 4100-4190 4400-4490 4700
Ringsted syd for city 4200-4295 4500-4593 4731-4733
Tlf. 57 61 06 06 4060 4300-4390 4600-4690 4736
Scandia Serviceteknik A/S 1000-1473 2000-2990 4040-4050
Brøndby 1501-1799 3000-3670 4070
Tlf. 43 20 27 00 1800-1974 4000 city 4300 Orø
LF Service-Center 4720 4800-4895
Nykøbing F 4734-4735 4900-4890
Tlf. 54 85 70 66 4750-4793
BMMF Hvidvare Service 3700-3790
Rønne
Tlf. 56 95 26 63
9
N
Legg merke til at denne bruksanvisningen gjelder for alle kjøleskap av typen KS, og at utstyret derfor kan variere fra modell til modell.
ADVARSEL
Gamle kjøleskap og frysere er ofte utstyrt med kompliserte smekklåser som bare kan åpnes utenfra. Hvis du setter en slik modell vekk eller kasserer den og avleverer den til en mottaksplass for spesialavfall, så husk å ødelegge låsen først. På den måten forhindrer du at
lekende barn kan bli sperret inne og komme i livsfare.
NB! Vær oppmerksom på miljøreglene for gamle kjøle- og fryseskap. Les av­snittet “Fjerning”.
Les avsnittene om oppstilling og innbyg­ging, igangsetting og temperaturstyring pluss avsnittet om el-tilkopling før du tar kjøleskapet i bruk. Kontrollér at kjøleskapet ikke er skadet når du mottar det. Transportskader skal anmel­des til forhandleren før kjøleskapet tas i bruk.
Brett ut sidene med illustrasjoner slik at du kan følge med i både tekst og bilder samti­dig.
Av sikkerhets- og bruksmessige grunner må kjøleskapet ikke plasseres utendørs. Kjøleskapet bør plasseres i et tørt rom. Kjøleskapet er beregnet til temperaturklas-
se N i henhold til den europeiske standard EN 153. Underlaget må være helt plant, og kjøle­skapet må ikke settes på rammer eller lig­nende. Sett ikke kjøleskapet i nærheten av varme­kilder som f.eks. komfyr eller radiator og la være med å plassere kjøleskapet i direkte sollys.
Det er viktig at kjøleskapet står helt rett, og at det er god luftsirkulasjon over, under og rundt det. Målene er frie åpninger. Tallene i parentes gjelder ved kombiskapsinnbyg­ginger.
Enkelte skap krever et fritt gjennomstrøm­ningsareal på min. 200 cm
2
. Kombiskap
krever 300 cm
2
.
1A Innbygging med ventilasjonsrist
av kjøle- eller kombinert kjøle-/fryseskap i vanlige kjøkkenelementer med tilstrek­kelig ventilasjon omkring kjøle-/kombi­skapet til kompressoren.
1B Innbygging i kjøleskapselement
av kjøle- eller kjøle-/fryseskap med inn­bygd ventilasjon. Luften strømmer inn via sokkelen og ledes bakom skapet.
Skapet er beregnet for tilkopling til veksel­strøm. Tilkoplingsverdiene for spenning (V) og fre­kvens (Hz) er vist på typeskiltet inne i skapet. Hvis det er spesielle forhold som gjør seg gjeldende, bør du ta kontakt med leve­randøren eller el-installatøren før du kopler til det nye apparatet.
Tegning viser hvordan du selv lett kan
Før du tar kjøle­skapet i bruk
El-tilkopling
Oppstilling og innbygging
Til lykke med det nye kjøleskapet ditt
Du kan hengsle om døren selv
2
3
10
N
endre døren fra høyrehengslet til venstre­hengslet - eller omvendt.
Legg kjøleskapet ned på “ryggen” med for­siden opp. Skru av dørhåndtaket med en vanlig skrutrekker. Fjern skruene med en nøkkel når døren avmonteres. Når døren nå tas av, følger den ene heng­selen med. Denne hengselen er skrudd fast på døren og må fjernes før døren set­tes på igjen. Flytt hengseltappen over på motsatt side. Legg merke til at tappen skal monte­res speilvendt når den flyttes over på mot­satt side - dvs. den skal snus en kvart omdreining. Det kan være nødvendig å bruke en tang til å trekke tappen fri av top­pen. Flytt avtrapphengselen over på motsatt side. Plassér nå døren og deretter den medføl­gende hengselen der avtrapphengselen satt. Når døren monteres, bør du legge inn et 9 mm tykt mellomstykke (av tre eller lignen­de) ved den nedre hengselen. Plassér mellomstykket mellom skapfronten og kan­ten av døren for å få plass til tetningslisten. Husk å få anbrakt riktig antall underlags­skiver ved nedre hengsel slik at døren kommer opp i riktig høyde. Montér dørhåndtaket.
Hvis kjøleskapet har ligget ned under transporten, eller hvis det har stått på lager i kalde omgivelser (kaldere enn +5°C), skal det ha en hvileperiode på minst 1 time før det tas i bruk. Tilslutt strømmen til kjøleskapet ved å set­te støpselet i stikkontakten. Når strømmen tilsluttes, utløses en alarm som forteller at det er for varmt i kjøleska­pet, og at det har vært strømavbrudd. Les under “Alarm” hvordan du avbryter alarmen.
Figur viser det elektroniske betjenings­panelet. Elektronisk styrte kjøleskap er fra fabrikken innstilt på å kjøre med optimale temperatu­rer, og modellene betjenes med tasten TEMP.
Når du trykker på tasten og holder den nede, vil du etter et kort øyeblikk kunne avlese den aktuelle innstillingen på dis­playet. Denne innstillingen vises i ca. 3 sekunder. Hvis du fortsetter å holde tasten nede, kan du endre innstillingen (se nedenfor).
Trykk på TEMP og hold tasten nede. Etter et øyeblikk vises aktuell innstilling. Deretter lyser de små lampene opp etter tur hen over skalaen. Når slutten av skalaen er nådd, vil alle lampene slokne et øyeblikk før de starter med å lyse opp igjen. Slipp tasten når lampen for ønsket temperatur lyser. Kjøleskapet er nå innstilt på denne temperaturen.
Trykk på TEMP som beskrevet under “Endring av temperatur”. Slipp tasten i det øyeblikket alle lampene er sloknet. Du har nå slått av kjølefunksjonen og kan gjøre rent kjøleskapet. Den aktuelle temperaturen vil stadig kunne avleses i de neste ca. 2 timene - deretter blir også denne funksjonen slått av.
Etter strømbrudd starter skapet automa­tisk. Så snart strømmen kommer tilbake, vil
Endring av temperatur
Elektronisk styring
Igangsetting
Avstenging ved rengjøring/avriming
Strømbrudd
3
4
1
2
4
5
11
N
Skapets korte hylle kan brukes som skråstilt flaskehylle ved å senke det baker­ste opphenget ned på den underliggende hyllebæreren.
Spesielt for skapp med svalafdeling
Skapet er delt opp i en kjøle- og en svaleavdeling ved hjelp av en glasshylle med luftspjeld. Denne hyllen og flaskehyl­len i døren i samme høyde må ikke flyttes av hensyn til oppdelingen i kjøl og sval. Temperaturen i svalavdelingen reguleres ved hjelp av spjeldet . Jo mer du åpner spjeldet, jo mer kald luft kan strømme ned fra kjøleavdelingen til svalavdelingen.
Grønnsakskuffer
Skuffene nederst i kjøleskapet er godt egnet til oppbevaring av frukt og grønt. Den overliggende hyllen som dekker, beskytter varene mot uttørring.
Serveringsbokser i døren
Boksene er ideelle til alle slags matvarer. De tettsluttende lokkene forhindrer matva­rene i å tørke ut og sparer deg for tungvint ut- og innpakking av varene. Serveringsboksene er laget av et materiale som tåler mineraloljer, fettstoffer og svake syrer. De tåler frostgrader og opp til 100°C. De kan rengjøres i oppvaskmaskin, men må ikke plasseres like ved varmelegemet. Serveringsbokser kan også kjøpes som ekstrautstyr.
Flaskehyller/hyller i døren
Flaskehyllen kan justeres i dybden ved hjelp av trådbøylen. Innstillingen skjer ved å flytte trådbøylen i hullene på flaskehyllen
. Flaskehyllen kan flyttes i intervaller på 10 cm.
skapet begynne å gå igjen og alarmen aktiveres (se avsnittet om alarm).
Alarmen aktiveres ved strømbrudd eller hvis temperaturen er over 6°C varmere enn innstilt temperatur i mer enn 2 timer. Alarmen fortsetter også selv om tempera­turen har blitt normal igjen for å fortelle deg at det har vært noe i veien.
Alarm ved start
Din nye GRAM modell har ikke vært tilkob­let strømnettet siden den ble testet på fabrikken. Elektronikken “tror” derfor at det har vært strømbrudd når du tilkobler appa­ratet til strømnettet hjemme i din bolig. Derfor aktiveres alarmen.
Stopp alarm
Trykk på TEMP og hold tasten nede. Etter et øyeblikk vises innstillt temperatur på displayet. Slipp da straks tasten. Alarmen stopper.
Ved feil på føleren aktiveres et nødpro­gram som overtar temperaturstyringen inn­til servicemontøren kommer.
Kortvarige temperatursvingninger er nor­malt og forekommer når:
- det legges inn ferske varer
- døren står åpen i lengre tid
- kjøleelementet avrimer Ved temperatursvingninger lyser flere eller færre lamper på temperaturskalaen. Matvarene påvirkes ikke av disse svingnin­gene, og temperaturen blir fort normal igjen
Skapets anvendelse og tilbehør
Kortvarige temperatur­svingninger
Nødprogram
Alarm
8
7
9
6
A
B
12
N
Kjøleskapet har helautomatisk avriming, som styres av en føler. Denne føleren sør­ger for at kjølingen først setter i gang når kjøleelementet er helt avrimet. Skulle det likevel forekomme en usedvan­lig isdanning, kan du avrime manuelt ved å avbryte kjølingen.
Slå av kjølefunksjonen som beskrevet under avsnittet “Avstenging ved ren­gjøring/avriming”. Kjøleskapet rengjøres best med en svak såpeoppløsning (maks. 85°C). Bruk ikke rengjøringsmidler som kan ripe. Tetningsli­sten ved døren bør rengjøres med jevne mellomrom for å hindre misfarging og sikre lang holdbarhet. Fjern støv og lo i kompressorrommet med en støvsuger.
Hvis kjøleskapet ikke skal brukes i en periode
Sett døren litt på klem når kjøleskapet er avrimet og rengjort. På den måten unngår du ubehagelig lukt i kjøleskapet.
Kompressoren står stille
- Kontrollér temperaturinnstillingen.
- Kontrollér om kjøleskapet får strøm, og om støpselet sitter ordentlig i stikkontak­ten.
Rasling eller brumming
Kan skyldes rør som støter mot hverandre eller rører den utvendige kledningen.
- Kontrollér at kjøleskapet står helt vann­rett.
Risle- og klukkelyder
Skyldes sirkulerende kjølevæske, noe som er helt normalt - også etter at kompresso­ren har stoppet.
Merk
Kompressorens startsystem vil ofte ha bruk for en pause før kompressoren kan startes igjen. Lengden på denne pausen bestemmer kompressoren automatisk.
Mulig tilstopping av smeltevanns­avløpet
Tilstoppingen oppstår som regel i plast­bøyningen ved smeltevannsavløpet inne i skapet. Fjern tilstoppelsen på beste måte. Rens deretter for sikkerhets skyld selve bøyningen ved hjelp av en piperenser eller lignende. Hvis det fortsatt er problemer, kan tilstop­pingen ha skjedd der nedløpsrøret munner ut i smeltevannsskålen. Smeltevannsskå­len er plassert oppå kompressoren på bak­siden av kjøleskapet.
Oppgi vennligst kjøleskapets type og num­mer når du bestiller reservedeler. Disse opplysningene finner du på typeskiltet inne i kjøleskapet.
Løs låsetappene som holder lysskjermen, med en skrutrekker. Ta av lysskjermen og skift ut pæren (maks. 15 W).
Gram Norge A/S følger NEL’s (Norges Elektroleverandørers Forening) leverings­betingelser. Disse bestemmelser er i sin helhet tilgjengelig hos alle forhandlere.
Utdrag av NEL’s leveringsbetingelser:
Med FORBRUKERKJØP menes kjøp av apparater som hovedsakelig er til person­lig bruk for kjøperen, hans husstand eller omgangskrets eller til deres personlige for­mål ellers. Ved slike kjøp kommer Kjøps­lovens bestemmelser til anvendelse, jfr.
Nyttige tips
Avriming
Rengjøring
Reservedeler
Utskifting av lyspære
GRAM service
2
10
13
Kjøpslovens § 4. Ved forbrukerkjøp er garantitiden 2 år for store apparater og i hovedsak 1 år for små apparater.
Med NÆRINGSKJØP forståes alt som ikke er forbrukerkjøp så som, f.eks. når apparatet skal brukes i kaféer, restauran­ter, gatekjøkken, hoteller, institusjoner, hybelhus, barnehaver, idrettsanlegg, felles husholdninger, felles vaskerianlegg i f.eks. borettslag o.l. samt tilfeller der kjøperen helt eller delvis tar betaling for bruken av apparatet eller det inngår i et leieforhold eller apparatet benyttes til å tilberede/tilvir­ke/vedlikeholde en vare kjøperen omsetter. Ved næringskjøp er garantitiden og rekla­masjonstiden 6 måneder.
Les bruksanvisningen nøye før du tilkaller en reparatør. Ring til din lokale forhandler for å få oppgitt nærmeste autoriserte Gram verksted. Du kan også ringe Gram’s For­bruker-service på tlf. 815 00440, og be om å få tilsendt en telefax med oversikt over alle verksteder.
Når en hvitevare skal destrueres, skal det skje på en miljømessig korrekt og forsvar­lig måte. Gram Norge A/S er medlem av den miljø­vennlige returordningen for hvitevarer som administreres av A/S Hvitevareretur. Din lokale forhandler har plikt til å motta din gamle hvitevare for videre forsendelse til A/S Hvitevareretur. Du må selv levere eller bekoste frakt av varen frem til forhandlerens oppsamlings plass, eller til det sted kommunen anbefa­ler.
N
Normaltilstand. Panelet viser aktuell tem­peratur, som i dette tilfellet er +5°C.
Innstilt temperatur: Trykk på TEMP og hold tasten nede. Etter et øyeblikk vises innstilt temperatur, som i dette tilfellet er fabrikks­innstillingen +5°C.
Når alle lampene på skalaen lyser, betyr det at temperaturen inne i kjøleskapet er +9°C eller høyere enn det som kan vises på skalaen.
Når lampen under +2 blinker - og det bare er denne lampen som lyser - betyr det at temperaturen i kjøleskapet er lavere enn det som kan vises på skalaen.
Når de 2 ytterste lampene i hver ende av skalaen og de 4 midterste lampene skifter
Destruksjon
Signaloversikt
+2 I +9 TEMP.
+2 I +9 TEMP.
+2 I +9 TEMP.
+2 I +9 TEMP.
+2 I +9 TEMP.
+2 I +9 TEMP.
N
14
mellom å blinke, betyr det at det er en feil/defekt på temperaturføleren. Tilkall ser­vicemontør. (Ved følerfeil overtar et nødpro­gram styringen inntil servicemontøren kom­mer).
Alarm: Lampene lyser opp etter tur fra den kaldeste enden av skalaen. Samtidig lyder den akustiske alarmen.
+2 I +9 TEMP.
15
S
Placera aldrig kylen nära värmekällor, som t.ex. spis eller radiator, och undvik place­ring i direkt solljus.
Det är viktigt att kylskåpen står alldeles plant, och att det finns god luftcirkulation över, under och omkring kylskåpet. Måtten är fria öppningar. Siffrorna i paren­tes gäller för kombinationsinbyggda skåp. Ett enkelt skåp kräver en fri genomström­ningsareal på min. 200 cm
2
. Kombinations-
skåp 300 cm
2
.
1A Inbyggnad med ventilationsgaller
av kyl eller kombinationen kyl/frys i van­liga kökselement med tillräcklig ventila­tion runt om kylskåpet/kombinationen för kompressorn.
1B Inbyggnad i kylskåpselement
av kylskåp eller kyl/frys med inbyggd
ventilation. Luften strömmar in via
sockeln och leds bakom skåpet.
Skåpet är avsett för anslutning till växel­ström. Anslutningsvärdena för spänning (V) och frekvens (Hz) finns angivna på typ­skylt inne i skåpet. Om speciella förhållanden gör sig gällande, bör Du kontakta Din leverantör eller elin­stallatör, innan Du ansluter Ditt nya skåp.
Illustration visar, hur Du själv lätt kan ändra dörren från gångjärn på höger till gångjärn på vänster sida - eller omvänt.
Lägg kylen på “ryggen” med framsidan uppåt. Avmontera först dörrhandtaget med hjälp av en skruvmejsel. Vid avmontering av dörren avlägsnas skru­varna med en nyckel. När dörren nu tas av, följer det ena gångjärnet med. Detta gångjärn måste avlägsnas, innan dörren monteras igen.
Observera, att denna bruksanvisning gäl­ler alla kylskåp KS-typ, och utrustningen kan därför variera från modell till modell.
VARNING!
Gamla kylskåp och frysar är ofta för­sedda med komplicerade patentlås, som endast kan öppnas utifrån. Om Du bevarar en sådan enhet eller kasserar den och lämnar den till skrotinsamling, kom då ihåg att förstöra låset - härige-
nom förhindrar Du, att lekande barn kan spärras in och utsättas för livs­fara.
OBS! Var uppmärksam på miljöreglerna vid skrotning. Läs avsnittet “skrotning”.
Läs avsnittet om uppställning och inbygg­nad, igångsättning och temperaturstyrning samt avsnittet om elanslutning, innan Du tar kylen i bruk. Kontrollera, att kylen inte är skadad vid mottagandet. Transportskador måste anmälas till återförsäljaren, innan kylen tas i bruk. Vik ut sidorna med illustrationer, så att Du kan följa text och bilder samtidigt.
Kylen får av säkerhets- och bruksskäl inte ställas upp utomhus. Kylen bör placeras i ett torrt rum. Kylskåpet är beräknat för temperaturklass N enligt den europeiska standard EN 153. Underlaget måste vara plant, och kylen får inte ställas upp på ramar eller dylikt.
Elanslutning
Vi gratulerar till Din nya kyl
Uppställning och inbyggnad
Innan Du tar kylen i bruk
Du kan själv vända dörren
2
3
2
1
Loading...
+ 32 hidden pages