Gram KS 222 Instructions For Use Manual

KS 220 - KS 222
Betjeningsvejledning DK ........................................... 2
Bruksanvisning N ............................................. 9
Bruksanvisning S ............................................. 14
Käyttöohje FIN .........................................18
Instructions for use GB ..........................................22
Gebruiksaanwijzing NL ......................................... 27
2
ADVARSEL
Dette køleskab indeholder Isobutan R600a, som er en brandfarlig gasart. Under transport og ved installering af køleskabet, er det vigtigt ikke at beskadige kølekredsløbet. I tilfælde af beskadigelser undgå da at bruge åben ild og sø rg for god udluftning i rummet. Er produktet beskadiget, må det ikke tilsluttes netspænding. Er du i tvivl, skal du kontakte din leverandør.
Underlaget skal være plant, og køleskabet må ikke opstilles på rammer eller lignende.
Anbring ikke køleskabet i nærheden af var­mekilder som f.eks. komfur eller radiator, og undgå placering i direkte sollys.
Det er vigtigt, at kø leskabet står helt lige, og at der er god luftcirkulation over , under og omkring det. Justeringen af skabet sker ved at dreje på de 2 små fødder forrest på skabet.
Inden køleskabet skubbes ind mod væggen, sættes de 2 afstandsstykker fast på kondensatoren på bagsiden.
Hvis køleskabet placeres ved siden af et andet køleskab eller fr yseskab (side-by­side), skal der være mindst 2 cm. afstand mellem skabene.
DK
Tillykke med dit nye køleskab
Inden du tager køleskabet i brug første gang, bør du læse afsnittet om opstilling og indbygning, igangsætning samt afsnittet om el-tilslutning. Det tilrådes at afvaske skabet indvendigt med lunkent vand tilsat et mildt vaskemiddel og derefter aftørre det grundigt med en blød klud, inden der fyldes varer i. Kontroller at skabet ikke er beskadiget ved modtagelsen. Transportskader skal anmeldes til forhandleren, inden køleskabet tages i brug.
ADVARSEL
Gamle køleskabe og frysere er ofte udstyret med komplicerede smæklåse, som kun kan åbnes udefra. Hvis du gemmer en sådan model væk, eller kasserer og afleverer den til storskrald, så husk at ødelægge låsen først.
– Herved forhindrer du, at legende børn bliver indespærret og kommer i livsfare.
NB! Vær også opmærksom på miljøreglerne for bor tskaffelse. Læs afsnittet ”Bortskaffelse”
Find illustrationerne bagerst i betjenings vejledningen, så du kan følge tekst og billeder samtidig.
Køleskabet må af sikkerheds- og brugsmæssige grunde ikke opstilles udendø rs, men bø r anbringes i et tørt rum.
1
Opstilling og indbygning
Skabet er beregnet til temperatur klasse SN i henhold til den europæiske stan­dard EN 153. Det betyder , at køleskabet kø rer optimalt v ed en rumtemperatur på +10°C til +32°C.
3
installeret HFI-afbryder, som beskytter den stikkontakt, køleskabet skal forbindes til. I begge tilfælde skal der:
- hvis stikkontakten er for trebenet stikprop, benyttes en trebenet stikprop, og lederen med gul/grøn isolation skal tilsluttes jordklemmen (mærket ).
- hvis stikkontakten kun er for tobenet stikprop, benyttes en tobenet stikprop. Hvis brugeren selv monterer denne, skal lederen med gul/grøn isolation klippes af så tæt som muligt på det sted, hvor ledningen går ind i stikproppen.
I alle andre tilfælde bør du lade en autoriseret el-installatør undersøge, hvordan du nemmest får ekstrabeskyttet skabet.
Hvis du ikke har ekstrabeskyttelse i boligen i forvejen, anbefaler Elektricitetsrådet, at du lader el­installatøren opsætte en fejlstrømsafbryder af typen PFI eller HPFI. Et eventuelt krav om jordtilslutning fra den lokale elforsyning skal efterkommes. Køleskabets stik og den anvendte stikkontakt skal da kunne give en korrekt jordforbindelse. Hvis du er i
tvivl, så spørg din el-installatør om råd.
Køleskabet er beregnet for tilslutning til vekselstrøm. Tilslutningsværdier ne for spænding (V) og frekvens (Hz) er vist på typeskiltet inde i skabet.
Tilslutning skal ske ved en stikkontakt, som bør være let tilgængelig. Dette køleskab skal ekstrabeskyttes ifølge stærkstrømsbekendtgørelsen. Dette gælder også, selv om der er tale om udskiftning af en eksisterende model, der ikke har været ekstrabeskyttet.
Formålet med ekstrabeskyttelsen er at beskytte brugere mod farlige elektriske stød i tilfælde af fejl. I boliger opført efter 1. april 1975, vil alle stikkontakter i køkken og eventuelt bryggers være omfattet af en ekstrabeskyttelse.
I boliger opført før 1. april 1975, er ekstrabeskyttelsen i orden, hvis der er
DK
Hvis skabet placeres frit, men med siden mod en væg, bør afstanden til væggen være min. 5 cm, hvis hængelsiden vender mod væggen, for at sikre nem åbning af døren.
Køleskabet må ikke ligge ned under transport og ved flytning. Hvis du alligevel kommer til at vippe skabet mere end med en hældning på 40°, må strømmen først tilsluttes efter at skabet
har stået i lodret position i mindst 2 timer.
2
El-tilslutning
3
4
DK
Du kan selv vende døren
Illustration viser, hvordan du selv nemt kan vende døren fra hø jrehængslet til venstrehængslet – eller omvendt. Læg skabet på ryggen med forsiden opad. Start med at afmontere dørhåndtaget. Derefter afmonteres hængselbeslaget på toppen. Døren tages af. Stilleskruerne skrues ud af de nederste beslag. Hængselbeslagene i bunden af skabet afmon teres. Inden beslagene i bunden af skabet monteres på modsat side, flyttes hængseltappen til det andet gevindhul på beslaget. Husk at placere underlægsskiverne på hængseltappen. Stilleskruerne skrues i igen. Dø ren placeres. Hængselbeslaget på toppen af skabet monteres i modsat side. Monter dørhåndtaget.
Sluk for skabet ved at dreje termostatknappen til position ”0”. Tøm skabet og start med at afmonterer håndtaget. Tip skabet 40° for at få adgang til det nederste hængsel. Afmonter de justerbare fødder. Brug en stjerneskruetrækker til at fjerne de 3 skruer på det nederste beslag. (1). Tag døren af og skru de 3 skruer ud af beslaget på bunden af skabet (2). Inden beslagene i bunden af skabet monteres på modsat side, flyttes gevindtappen på hængselbeslaget til det andet gevindhul. Fjern bolten under betjeningspanelet med en stjerneskruetrækker og flyt den til modsat side. (3). Sæt døren på igen og fastgør hængslet i bunden ved brug af
Tilslut strøm til skabet ved at sætte kø leskabets stikprop i vægstikk ontakten. Vigtigt. Hvis netledningen beskadiges, skal den udskiftes med en tilsvarende type, som leveres af Gram Domestic A/S eller et af Gram’s servicecentre.
Igangsætning
K ortvarige temperaturudsving
Kortvarige temperaturudsving er normale og forekommer, når:
- der fyldes op med friske varer
- døren er åben i længere tid
- køleelementet afrimer
Fødevarerne påvirkes ikke af disse udsving, og temperaturen bliver hurtigt normal igen.
Termostatknappen kan indstilles fra 1 (varmest) til 7 (koldest).
Når skabet startes, indstilles termostatknappen midt i området „4”. Efter et par timer, er skabet kølet ned. Ønsker du en koldere temperatur, drejes termostatknappen i retning „7”. Ønskes en varmere temperatur drejes termostatknappen i retning „1”.
Når termostatknappen er indstillet på „0” er kølefunktionen afbrudt.
Specielt for Fresh line modeller
4A
4
4A
en stjerneskruetrækker. Monter de justerbare fødder på bunden igen og slut af med at montere håndtaget.
5
T emperaturregulering
5
DK
Rengøring/afrimning
Skabets anvendelse og tilbehør
Afbryd kompressoren ved at dreje ter­mostatknappen hen på „0”.
Køleskabet har automatisk afrimning. Skabet rengøres bedst med en svag sæ­beopløsning og en blød klud. Anvend ikke rengøringsmidler, der kan ridse. Tætningslisten skal rengøres jævnligt for at sikre lang holdbarhed. Til rengøring af denne bør kun bruges rent vand. Evt. løs rim på fordamperen skal skrabes af med en plastik- eller træskraber. Brug aldrig en kniv eller andet skarpt værktøj, da det kan beskadige fordamperen. Skabets plastikdele tåler ikke kogende vand (max. 85°C). Tøvandsafløbet renses med den medfølgende rensepind.
Det er vigtigt at undgå, at der kommer vand ind i betjeningspanelet.
Fjern stø v og trevler i kompressorrummet med en støvsuger.
Grønsagsskuffer
Skufferne nederst i køleskabet er velegnet til opbevaring af frugt og grønt. Den overliggende hylde beskytter mod udtørr ing af varerne.
Serveringsbokse
Boksene er ideelle til alle slags fø devarer . De tætsluttende låg forhindrer udtørring og sparer dig for besværlig ud- og
indpakning. Serverings-boksene er udført i et materiale, der er upåvirket af mine­ralolier , fedtstoff er og svage syrer . De tåler frysetemperaturer og op til 100°C. De kan rengø res i opvaskemaskine , men må ikke placeres direkte ved varmelegemet. Serveringsbokse kan også købes som ekstraudstyr.
Flaskehylder i døren
Den store flaskehylde nederst i døren er velegnet til store 2 liters flasker. Den lille flaskeh ylde kan justeres i højden.
Glashylder
Ved at vende hylderne kan du justere afstanden mellem hylderne. 1 og 2 Hylderne tages ud ved at løfte hylden op i venstre side. Start med den øverste hylde 3
6
Nyttige tips
Køleskabet skal ikke bruges i en periode
Sæt termostatknappen på „0” og afbryd strømmen. Når køleskabet er afrimet og gjort ren, sættes døren lidt på klem. Herved undgår du ubehagelig lugt.
Kompressoren kører ikke
- Kontroller temperaturindstillingen.
- Kontroller om der er strø m til køleskabet, og om stikproppen sidder rigtigt i vægstikkontakten.
Rislende og klukkende lyde
Fremkommer ved cirkulerende kø levæske , hvilket er normalt – også efter at kompressoren er standset.
7
6
DK
Bemærk i øvrigt
Kompressorens startsystemet vil ofte have brug for en pause, inden genstart kan gennemføres. Pauselængden bestemmer kompressoren automatisk.
Reservedele
Angiv venligst type og serienr. på køleskabet, når du bestiller reservedele. Disse oplysninger finder du på typeskiltet i inde i skabet.
Udskiftning af pære
Sæt termostatknappen på „0” og fjern net­ledningen fra stikkontakten. Skru lysskærmen af med en skruetrækker. Udskift pæren med en ny (max. 15 W, E14).
Monter lysskærmen, tilslut strømmen til skabet og indstil temperaturen igen.
Gram dækker fabrikations- og materialefejl i henhold til gældende købelovsbestemmelser i Danmark. Dækningen forudsætter normal brug i en privat husholdning, og at apparatet er kø bt som fabriksnyt i Danmark. V ederlagfri afhjælpning af evt. fejl f orudsætter , at der kan fremvises en maskinafstemplet kassebon/købskvittering som som dokumentation for købsdato.
3
8
GRAM service
For Grønland og Færøerne gælder særlige bestemmelser.
Der dækkes ikke:
Fejl eller skader opstået ved
- transport, fejlbetjening, misbrug, mangelfuld vedligeholdelse, fejlagtig indbygning opstilling eller tilslutning.
- brand, ulykke, lynnedslag og elektriske forstyrrelser som f.eks. defekte sikringer eller fejl i de elektriske installationer.
- reparationer udført af andre end GRAM’s egne servicecentre.
Inden du tilkalder GRAM service bør du læse afsnittet ”Nyttige tips”, og se om du evt. selv kan løse problemet. Reparationer foretaget uden for reklamationsperioden og omkostninger ved uberettigede reklamationer, må du selv betale.
Tilkald service:
Gram har lokale servicecentre i hele landet, som er specialister . Her kan du få faste priser og professionel hjælp til alle reparationer. Find dit lokale servicecenter i postnummeroversigten på side 8.
7
DK
Bortskaffelse
Når det udtjente køle-/fryseskab skal bortskaffes, skal det ske på en miljømæssig korrekt og forsvarlig måde. Vær opmærksom på reglerne for bortskaffelse. Der kan være særlige krav/ betingelser, der skal overholdes. Du kan få oplysning om bortskaffelse hos:
- Gram A/S
- Din hvidevareforhandler
- Hos myndighederne (Kommunen, Miljø-styrelsen el. lign.)
8
DK
Servicecenter Postnummeroversigt
Nordjysk Hvidevare Service 7700-7790 9300-9382 9700-9760 Aalborg 7900-7990 9400-9493 9800-9881 Tlf. 98 18 22 54 . Fax 98 18 24 13 9690 9900-9990 E-mail: nhs7047@post.tele.dk
Dansk Køle- og V askeservice 8900-8990 9500-9575 * I postnr. 9000, 9200, 9210 Klarup 9000-9293* 9600-9681 og 9220 skal service dog rekvireres Tlf. 98 31 90 28 . Fax 98 31 90 65 hos Nordjysk Hvidevare Service E-mail: post@dkvservice.dk
C.J. Hvidevareservice ApS 8000-8100 8400-8472 8654-8680 8850-8883 Spentrup 8200-8270 8500-8592 8700 Tlf. 86 47 77 77 . Fax 86 47 77 05 8300-8382 8641-8643 8732-8752 E-mail: cj-service@post.tele.dk
AP Hvidevareservice 6900-6990 7400-7680 8653 8830-8840 Kibæk 7260-7280 7800-7884 8765-8766 Tlf. 96 94 60 70 . Fax 96 94 60 80 7323-7362 8600-8632 8800 E-mail: ap-service@post.tele.dk
Kvik Hvidevareservice 6000-6064 6640 8721-8723 Kolding 6091-6094 7000-7184 8762-8763 Tlf. 75 56 99 99 . Fax 75 56 98 00 6560-6622 7300-7321 8781-8783 E-mail: kvik-service@post.tele.dk
V estjysk Servicecenter 6240 6623-6630 6800-6893 Varde 6261 6650-6690 7190-7250 Tlf. 75 26 91 90 . Fax 75 26 97 06 6510-6520 6700-6792 E-mail: vestjysk@post.tele.dk
Storms Hvidevareservice 6100-6230 6400-6470 Sydals 6270-6280 6500 Tlf. 74 41 50 05 . Fax 74 41 50 04 6300-6392 6534-6541 E-mail: storm@mail.dk
Service-Centralen Brændekilde 5000-5985 Odense Tlf. 65 96 13 40 . Fax 65 96 25 60 E-mail: service-centralen@post.tele.dk
Hornshøj Hvidevare Service 4000 syd 4100-4190 4400-4490 4700 Ringsted for city 4200-4295 4500-4593 4731-4733 Tlf. 57 61 06 06 . Fax 57 61 28 76 4060 4300-4390 4600-4690 4736 E-mail: hornshoej-hvidevareservice@mail.dk
Scandia Serviceteknik A/S 1000-1473 2000-2990 4040-4050 Brøndby 1501-1799 3000-3670 4070 Tlf. 43 20 27 00 . Fax 43 20 27 09 1800-1974 4000 city 4300 Orø E-mail: sst@scandia-serviceteknik.dk
LF Service-Center 4720 4800-4895 Nykøbing F 4734-4735 4900-4890 Tlf. 54 85 70 66 . Fax 54 85 76 66 4750-4793 E-mail: lf-service@post.tele.dk
BMMF Hvidvare Service 3700-3790 Rønne Tlf. 56 95 26 63 . Fax 56 95 27 96 E-mail: bmmf@post.tele.dk
9
Til lykke med det nye kjøleskapet
Av sikkerhets- og bruksmessige årsaker må kjøleskapet ikke oppstilles utendørs. Kjøleskapet bør anbringes i et tør t rom.
ADVARSEL
Dette kjøleskapet inneholder isobutan R 600a, som er en brannfarlig gass. Under transport og ved installering av kjøleskapet er det viktig at kjølekretsløpet ikke skades. I tilfelle av skader unngå da all bruk av åpen ild og sørg for god ventilasjon av rommet. Er apparatet skadet, må det ikke tilkobles strømnettet. Er du i tvil, kan du kontakte leverandøren. Underlaget skal være plant, og kjøleskapet må ikke plasseres på rammer eller lignende.
Ikke plasser kjø leskapet i nærheten av var­mekilder som f.eks. komfyr eller radiator, og unngå plassering i direkte sollys.
Det er viktig at kjø leskapet står helt rett, og at det er god luftsirkulasjon over , under og rundt skapet. Skapet justeres ved å skru på de 2 små bena foran på skapet.
Sett de 2 avstandsstykkene fast på kondensatoren på baksiden før kombiskapet skyves inn mot veggen.
Hvis kjøleskapet plasseres ved siden av et annet kjøle- eller fryseskap (side-by­side), må det være minst 2 cm avstand mellom skapene.
Hvis skapet plasseres fritt, men med hengelsiden mot en vegg, bø r a vstanden til veggen være min. 5 cm for at det skal være lett å åpne døren.
Les avsnittet om oppstilling og innbygging, igangsetting samt avsnittet om elektrisk tilkobling før du tar kjøleskapet i bruk. Det anbefales å vaske av skapet innvendig med lunkent vann tilsatt et mildt vaskemiddel og deretter tørke det av grundig med en myk klut fø r det legges varer i skapet. Kontroller at skapet ikke har blitt skadet under transporten. Transportskader skal anmeldes til forhandleren før kjøleskapet tas i bruk.
ADVARSEL
Gamle kjøleskap og frysere er ofte utstyrt med kompliserte smekklåser som bare kan åpnes fra utsiden. Hvis du setter en slik modell vekk, eller kasserer den og avleverer den til en mottaksplass for spesialavfall, må du huske å ødelegge låsen først.
- På den måten forhindrer du at lekende
barn kan bli sperret inne og komme i livsfare.
NB! Vær også oppmerksom på miljøreglene for destruksjon. Les avsnittet ”Destruksjon”.
Finn illustrasjonene bakerst i bruksanvisningen slik at du kan følge med i tekst og bilder samtidig.
N
1
Oppstilling og innbygging
Skapet er beregnet for temperaturklas­se SN i samsvar med den europeiske standarden EN 153. Det betyr at kjøleskapet går optimalt ved en romtemperatur på +10 til +32°C.
10
Elektrisk tilkobling
2
N
Kjøleskapet er beregnet for tilkobling til vekselstrøm. Tilkoblingsverdiene for spenning (V) og frekvens (Hz) er vist på typeskiltet inne i skapet.
Tilkoblingen skal skje ved en stikkontakt, som bør være lett tilgjengelig. Dette kjøleskapet skal ekstrabeskyttes i samsvar med reglene for sterkstrøm. Dette gjelder også selv om det dreier seg om utskifting av en eksisterende modell som ikke har vært ekstrabeskyttet. Formålet med ekstrabeskyttelsen er å beskytte brukerne mot farlige elektriske støt i tilfelle av feil. Hvis det er spesielle forhold som gjør seg gjeldende, bør du ta kontakt med leve­randøren eller en el-installatør før du tilko­bler det nye kjøleskapet.
Figur viser hvordan du selv lett kan endre døren fra høyrehengslet til venstrehengslet - eller omvendt.
Legg skapet ned på ryggen med forsiden opp. Start med å avmontere dø rhåndtaket. Skru deretter av det øvre hengselbeslaget. Ta av døren.
Kjøleskapet må ikke ligge ned under transport eller ved flytting. Hvis du likevel kommer til å vippe skapet med en helling på mer en 40°, må strømmen først tilkobles etter at skapet har stått loddrett i minst 2 timer.
Tilkobl strømmen til kjøleskapet ved å sette støpselet i stikkontakten. Viktig. Hvis strø mledningen er skadet, må den skiftes ut med en av tilsvarende type, som leveres av Gram Norge A/S eller en av Grams serviceforbindelser.
3
Du kan hengsle om døren selv
4
Skru ut stilleskruene av de nedre hengsel-beslagene. Skru av beslagene. Før de monteres på motsatt side, skal hengseltappen flyttes til det andre gjengehullet på beslaget. Husk å sette un­derlagsskiven på hengseltappen. Skru stilleskruene i igjen. Sett dø ren på igjen. Monter det øvre hengselbeslaget på skapet på motsatt side. Monter dørhåndtaket.
Spesielt for Fresh line-modeller
Slå av skapet ved å sette termostatknappen på „0”. Tøm skapet og start med å avmontere dørhåndtaket. Vipp skapet 40° for å få adgang til den nedre hengselen. Avmonter de justerbare føttene. Bruk en stjerneskrutrekker til å skru ut de 3 skruene på det nedre beslaget. (1). Ta av døren og skru ut de 3 skr uene på beslaget på bunnen av skapet (2). Før beslagene i bunnen av skapet monteres på motsatt side, skal gjengetappen på hengselbeslaget flyttes til det andre gjengehullet. Skru ut gjengetappen under kontrollpanelet med en stjerneskrutrekker og flytt den over på motsatt side. (3). Sett døren på igjen og skru fast hengselen i bunnen med en stjerneskrutrekker. Monter de justerbare føttene igjen på bunnen og avslutt med å montere dørhåndtaket.
Igangsetting
4A
11
T emperaturregulering
N
Termostatknappen kan innstilles fra 1 (varmest) til 7 (kaldest).
Når du starter skapet, bør termostatknappen settes midt på skalaen „4”. Etter et par timer er skapet kjølt ned. Ønsker du kaldere temperatur, skal du skru termostatknappen mot ”7”. Ønsker du varmere temperatur, skal du skru termostat-knappen mot ”1”.
Når termostatknappen står på ”0”, er kjø­lefunksjonen slått av.
Slå av kompressoren ved å sette termostat-knappen på ”0”.
Kjøleskapet har automatisk avriming. Skapet rengjøres best med en svak så­peoppløsning og en myk klut. Bruk ikke rengjøringsmidler som kan ripe. Tetningslisten må rengjøres med jevne mellomrom for å sikre lang holdbarhet.
Kortvarige temperatursvingninger er normalt og forekommer når:
- det legges inn friske varer
- døren står åpen i lengre tid
- kjøleelementet avrimer
Matvarene påvirkes ikke av disse svingningene, og temperaturen blir raskt normal igjen.
Grønnsakskuffer
Skuffene nederst i kjøleskapet er velegnet til lagring av frukt og grø nnsaker . Den overliggende hyllen beskytter varene mot uttørking.
Serveringsbokser
Boksene er ideelle til alle slags matvarer . De tettsluttende lokkene gjør at matvarene ikke tørker ut og sparer deg for bryderiet med å pakke dem ut og inn. Serveringsboksene er utført i et materiale som ikke påvirkes av mineraloljer, fettstoffer og svake syrer. De tåler frysetemperaturer og temperaturer opp til 100°C. De kan rengjøres i oppvask­maskin, men må ikke plasseres direkte ved varmelegemet. Serveringsboksene kan også kjøpes som ekstrautstyr .
5
Kortvarige tempe­ratursvingninger
Rengjøring/avriming
6
Til rengjøring av denne bør det bare brukes rent vann. Ev. løs rim på fordamperen må skrapes av med en plast- eller treskrape. Bruk aldri en kniv eller et annet skarpt verktøy, da det kan skade fordamperen. Skapets plastdeler tåler ikke kokende vann (maks. 85°C).
Smeltevannsavlřpet renses med rensepinnen som fřlger med.
Det er viktig ĺ unngĺ at det kommer vann inn i betjeningspanelet.
Fjern střv og smuss i kompressorrommet med en střvsuger.
Bruk av skapet og tilbehør
Loading...
+ 25 hidden pages