Gram KF Type I Instructions For Use Manual

Betjeningsvejledning Bruksanvisning Bruksanvisning Käyttöohje Bedienungsanleitung Mode d'emploi Instructions for use Gebruiksaanwijzing
N S
FIN
D F
GB
. . . . . . . . . . . . 2
. . . . . . . . . . . . 8
. . . . . . . . . . . 13
. . . . . . . . . . . 17
. . . . . . . . . . . 21
. . . . . . . . . . . 25
. . . . . . . . . . . 30
. . . . . . . . . . . 35
KF Type I
Bemærk at denne betjeningsvejledning gælder for alle køle-/fryseskabe af type KF, og udstyret kan derfor variere fra model til model.
ADVARSEL
Gamle køleskabe og frysere er ofte udstyrede med komplicerede smæklå­se, som kun kan åbnes udefra. Hvis du gemmer en sådan model væk, eller kasserer og afleverer den til storskrald, så husk at ødelægge låsen først - her-
ved forhindrer du, at legende børn bliver indespærret og kommer i livsfare.
NB! Vær også opmærksom på miljø­reglerne for bortskaffelse. Læs afsnittet “Bortskaffelse”.
Læs afsnittet om opstilling og indbygning, igangsætning og temperaturregulering samt afsnittet om el-tilslutning, inden du tager køle-/fryseskabet i brug. Kontroller at skabet ikke er beskadiget ved modtagelsen. Transportskader skal anmel­des til forhandleren, inden køle-/fryseska­bet tages i brug.
Fold siderne med illustrationer ud, så du kan følge tekst og billeder samtidig.
Køle-/fryseskabet må af sikkerheds- og brugsmæssige grunde ikke opstilles udendørs, men bør anbringes i et tørt rum. Køle-/fryseskabet er beregnet til tempera-
turklasse N i henhold til den europæiske norm EN 153.
Anbring ikke køle-/fryseskabet i nærheden af varmekilder som f.eks. komfur eller radi­ator, og undgå placering i direkte sollys. Det er også vigtigt, at køle-/fryseskabet står helt lige. Underlaget skal være plant og køle­/fryseskabet må ikke opstilles på rammer eller lignende.
Det er vigtigt af køleskabet er helt lige, og at der er god luftcirkulation over, under og omkring det. Målene er frie åbninger. Tallene i parantes gælder ved kombinationsindbygning. Enkelt skab kræver et frit gennemstrøm­ningsareal på min. 200 cm
2
. Kombination
300 cm
2
.
1A Indbygning med ventilationsriste
af køl eller kombination af køl/frys i almindeligt køkkenelement med til strækkelig ventilation rundt om køle­skabet/kombinationen til kompresso­ren.
1B Indbygning i køleskabselement
af køleskab eller køl/frys med indbyg­get ventilation. Luften strømmer ind via
soklen og ledes bag om skabet.
1C Indbygning under bordplade
eller i forlængelse af bordplade som ekstra bordplads af bordmodeller (TU/TUG-modeller). Kan ventilati­onsmålene ikke overholdes kan der laves en åbning i bordpladen.
Skal køle-/fryseskabet stå i et rum, hvor temperaturen kommer under 16°C (f.eks. i uopvarmet sommerhus), kan det give pro­blemer, hvis skabet kun har én kompressor og én termostat.
DK
2
Tillykke med dit nye køle-/fryseskab
Inden du tager køle-/ fryseskabet i brug
Opstilling og indbygning
Placering i kolde rum
efterjustering ved hængslerne. De aflange huller i hængslerne giver mulighed for den­ne justering, så tætningslisterne får den bedste tætning hele vejen rundt.
Vending af frostbokslåge
Dækpropperne og tappen fjernes med en kniv eller lignende. Lågen tages ud, hvorefter tappen træk­kes ud med en tang og monteres i lågens modsatte side. Lågen vendes og sættes på plads, hvoref­ter tappen og dækpropperne monte­res i modsatte side.
Køle-/fryseskabet er beregnet for tilslutning til vekselstrøm. Tilslutningsværdierne for spænding (V) og frekvens (Hz) er vist på typeskiltet inde i skabet. .
Tilslutningen skal ske ved en stikkontakt, som bør være let tilgængelig.
Dette køle-/fryseskab skal ekstrabeskyttes ifølge stærkstrømsbekendtgørelsen.
Dette gælder også, selv om der er tale om udskiftning af et eksisterende køle/fryse­skab, der ikke har været ekstrabeskyttet. Formålet med ekstrabeskyttelsen er at beskytte brugere mod farlige elektriske stød i tilfælde af fejl.
I boliger opført efter 1. april 1975, vil alle stikkontakter i køkken og eventuelt bryg­gers være omfattet af en ekstrabeskyttel­se.
I boliger opført før 1. april 1975, er ekstrabeskyttelsen i orden, hvis der er installeret HFI-afbryder, som beskytter den stikkontakt, køle/fryseskabet skal forbindes til. I begge disse tilfælde skal der:
- hvis stikkontakten er for trebenet stik- prop, benyttes en trebenet stikprop, og lederen med grøn/gul isolation skal tilslut­tes jordklemmen (mærket ).
3
1011
12
1110
Temperaturføleren vil registrere, at der er koldt nok, og vil derfor ikke producere yderligere kulde til køleafdelingen. Det betyder, at der heller ikke kommer kulde nok i fryseafdelingen, og du risikerer at frostvarerne tør op.
Illustration viser, hvordan du selv nemt kan vende døren fra højrehængslet til ven­strehængslet - eller omvendt. På modeller med table-top afmonteres tab­le-toppen (bordpladen) således:
Løsn de 4 skruer med en skruetrækker. Nu kan bordpladen trækkes ud af rammen
. Table-top-rammen løsnes ved at fjerne de to forreste skruer med en nøgle . Skabet lægges på "ryggen" med forsiden opad.
Afmonter dørhåndtaget og flyt det til modsatte side. De to bæreskinner under skabet afmonte­res med en skruetrækker. Ved afmontering af døren fjernes først skruernes dækpropper og derefter skru­erne med en nøgle som vist på skit­sen. Hængslerne og attraphængslerne
flyttes diagonalt, (øverste højre hæng­sel anbringes i nederste venstre hjørne, og nederste højre hængsel anbringes i øver­ste venstre hjørne). Når døren herefter monteres igen, bør der indlægges et 9 mm mellemstykke (træ eller lignende) mellem skabsfront og dørens kant for at opnå passende pladsforhold for tætningslisten. Husk at få de rigtige mængder underlags­skiver anbragt ved underste hængsel, så døren kommer i den rigtige højde.
Bæreskinnerne monteres på igen, og ska­bet stilles på plads. Efter at skabet er anbragt på sin rigtige plads kan det være nødvendigt med en
9
8
76
5
4
3
2
1
2
DK
3
Du kan selv vende døren
El-tilslutning
åbning af døren, placering i lokalet etc. Man skal tage disse faktorer i betragtning, når man indstiller termostaten.
Skabets korte hylde kan bruges som skråtstillet flaskehylde ved at sænke den bagerste bæring til den underliggende hyl­debærer.
Grøntsagsskuffe/skuffer
Skuffen/skufferne nederst i køleskabet er velegnet til opbevaring af frugt og grønt. Den overliggende hylde med afdækning beskytter mod udtørring af varerne.
Serveringsbokse i døren
Boksene er ideelle til alle slags fødevarer. De tætsluttende låg forhindrer udtørring og sparer dig for besværlig ud- og indpakning. Serveringsboksene er udført i et materiale, der er upåvirket af mineralolier, fedtstoffer og svage syrer. De tåler frysetemperaturer og op til 100°C. De kan rengøres i opva­skemaskine, men må ikke placeres direkte ved varmelegemet. Serveringsbokse kan også købes som ekstraudstyr.
Flaskehylde/hylder i døren
Flaskehylden kan indstilles i dybden ved hjælp af trådbøjlen. Indstillingen sker ved at flytte trådbøjlen i hullerne på flaskehyl­den . Flaskehylden kan flyttes med 10 cm inter­val.
En 3-stjernet fryseafdeling kan anvendes til langtidsopbevaring af frostvarer. En 4-stjernet fryseafdeling kan anvendes til indfrysning og langtidsopbevaring af frost­varer.
6
5
- hvis stikkontakten kun er for tobenet stikprop, benyttes en tobenet stikprop.
Hvis brugeren selv monterer denne, skal lederen med grøn/gul isolation klippes af så tæt som muligt på det sted, hvor led­ningen går ind i stikproppen.
I alle andre tilfælde bør du lade en autori­seret el-installatør undersøge, hvordan du nemmest får ekstrabeskyttet køle/fryseska­bet. Hvis du ikke har ekstrabeskyttelse i boligen i forvejen, anbefaler Elektricitetsrå­det, at du lader el-installatøren opsætte en fejlstrømsafbryder af typen PFI eller HPFI.
Et eventuelt krav om jordtilslutning fra den lokale el-forsyning skal efterkommes. Ska­bets stik og den anvendte stikkontakt skal da kunne give en korrekt jordforbindelse. Hvis du er i tvivl, så spørg din leverandør eller el-installatør om råd.
Hvis køle-/fryseskabet under transporten har ligget ned, eller har stået på lager i kol­de omgivelser (koldere end +5°C), skal det have en hvileperiode på mindst 1 time, inden det tages i brug. Tilslut strøm til skabet ved at sætte køle-/ fryseskabets stikprop i vægstikkontakten.
Skabet startes ved at indstille temperatur­reguleringsknappen midt i området.
Efter et par timer er skabet kølet ned. Ønsker du en endnu koldere temperatur,
drejes reguleringsknappen mod "Max.", ønsker du derimod en varmere temperatur, drejes reguleringsknappen et lille stykke i retning mod "0".
Når reguleringsknappen befinder sig i position "0", er hele skabet stoppet. Bemærk, den temperatur, der hersker inde i skabet, kan variere afhængig af den omgivende temperatur, hyppigheden af
4
13
DK
4
Igangsætning
Temperaturregulering
Fryseafdelingens anvendelse
Køleafdelingens an­vendelse og tilbehør
Skal indfrysningen ske hurtigt, må termo­statknappen i køleafdelingen drejes om på MAX. (højre om). Denne indstilling påvirker også temperaturen i kølerummet. Det må derfor bero på erfaring, hvor længe den kraftige indfrysning, og dermed den lave køleskabstemperatur, ønskes.
Bemærk termostatknappens normale stil­ling før du stiller på MAX., så du efter endt indfrysning kan finde "normaltemperatu­ren" igen.
Bemærk endvidere at du får størst indfrys­ningmængde ved at anbringe varerne i tæt kontakt med fryserummets kolde side­vægge. For at det kan ske, må allerede indfrosne varer anbringes midt i fryserum­met.
Køleafdelingen
Køleafdelingen har fuldautomatisk afrim­ning, der styres af en føler. Denne bevir­ker, at kølingen først sætter igang, når køleelementet er helt afrimet.
Skulle der trods alt vise sig en usædvanlig is-samling, kan du afrime manuelt ved at afbryde kølingen. Når køleelementet er afrimet og rengjort kan du påny starte køle-/fryseskabet ved at indstille en ønsket temperatur.
Fryseafdelingen
Rimlag bør fjernes når det er ca. 1/2 cm tykt. Brug aldrig skarpe eller spidse gen­stande, der kan beskadige fryseren. Total afrimning bør foretages ca. 2 gange årligt.
Afbryd strømmen ved væg-stikkontakten og stil en balje varm vand ind i skabet. Luk døren og vent 1/2 time. Fremskynd evt. afrimningen ved at blæse varm luft fra en hårtørrer ind i skabet. Den resterende rim kan nu let skrabes af.
DK
5
Afbryd strømmen ved væg-stikkontakten. Køle-/fryseskabet rengøres bedst med en svag sæbeopløsning (max. 85° C). Anvend ikke rengøringsmidler, der kan ridse. Tæt­ningslisterne kræver jævnlig rengøring for at forhindre misfarvninger og sikre lang holdbarhed. Fjern støv og trevler i kompressorrummet med en støvsuger.
Døren binder
Ved åbning og lukning dannes der et undertryk i skabet. Har du brug for at åbne og lukke gentagne gange - kort efter hinan­den, kan du lægge noget mellem dørens tætningsliste og skabets forkant, så der skabes en luftpassage.
Skabet skal ikke bruges i en periode
Når køle-/fryseskabet er afrimet og gjort ren, sættes døren/dørene lidt på klem. Herved undgår du ubehagelig lugt.
Kompressoren kører ikke
- Kontroller temperaturindstillingen.
- Kontroller om der er strøm til skabet, og om stikproppen sidder rigtigt i væg-stikkon­takten.
Raslen eller brummen
Kan være rør, der støder mod hinanden eller berører den udvendige beklædning.
- Kontroller at skabet står helt lige.
Væskestøj (rislende og klukkende lyde)
Fremkommer ved cirkulerende kølevæske, hvilket er normalt - også efter at kompres­soren er standset.
Bemærk i øvrigt
Kompressorens startsystem vil ofte have brug for en pause, inden genstart kan gen­nemføres. Pauselængden bestemmer kompressoren automatisk selv.
Rengøring
Afrimning
Indfrysning
Nyttige tips
Eventuel tilstoppelse af tøvandsafløb
Tilstoppelsen opstår som regel i plast­bøjningen ved tøvandsafløbet inde i skabet. Fjern på bedste måde tilstoppelsen. Rens derefter for en sikkerheds skyld selve bøjningen f.eks. ved hjælp af en piberenser eller lign.
Skulle der stadig være problemer, kan til­stoppelsen være sket ved udgangen af nedløbsrøret i tøvandsbakken. Tøvands­bakken er placeret ovenpå kompressoren på bagsiden af køleskabet.
Angiv venligst type og part nr. på køle/fryseskabet, når du bestiller reserve­dele. Disse oplysninger finder du på type­skiltet inde i skabet.
Drej låsen en kvart omgang, hvor­efter lysskærmen kan fjernes og pæren skiftes.
I nogle modeller fjernes skærmen med et let tryk - se .
Anvend en 15 Watt, 240 Volt pære med Mignon-sokkel.
Gram dækker fabrikations- og materialefejl i henhold til de gældende købelovsbestem­melser i Danmark. Dækningen forudsætter normal brug i en privat husholdning, og at apparatet er købt som fabriksnyt i Dan­mark. Vederlagsfri afhjælpning af evt. fejl forudsætter, at der kan fremvises en maskinafstemplet kassebon/købskvittering som dokumentation for købsdato. For Grønland og Færøerne gælder særlige bestemmelser..
15
4
15
14
7
3
DK
6
Udskiftning af pære
Reservedele
GRAM service
Der dækkes ikke:
Fejl eller skader opstået ved
- transport, fejlbetjening, misbrug, mangel­fuld vedligeholdelse, fejlagtig indbygning, opstilling eller tilslutning.
- brand, ulykke, lynnedslag og elektriske forstyrrelser som f.eks. defekte sikringer eller fejl i de elektriske installationer.
- reparationer udført af andre end GRAM’s egne servicemontører.
Inden du tilkalder GRAM service bør du læse afsnittet “Nyttige tips”, og se om du evt. selv kan løse problemet. Reparationer foretaget udenfor 1-års perioden og om­kostninger ved uberettigede reklamationer, må du selv betale.
Tilkald service:
Inden du tilkalder GRAM service bør du læse afsnittet ”Nyttige tips”, og se om du evt. selv kan løse problemet. Reparationer foretaget uden for reklamationsperioden og omkostninger ved uberettigede rekla­mationer, må du selv betale.
Når det udtjente køle-/fryseskab skal bort­skaffes, skal det ske på en miljømæssig korrekt og forsvarlig måde. Vær opmærksom på reglerne for bortskaf­felse. Der kan være særlige krav/betingel­ser, der skal overholdes. Du kan få oplysning om bortskaffelse hos:
- Gram Domestic A/S
- Din hvidevareforhandler
- Hos myndighederne (Kommunen, Mil-
jøstyrelsen el. lign.)
Bortskaffelse
DK
7
SERVICECENTER POSTNUMMEROVERSIGT
Nordjysk Hvidevare Service 7700-7790 9300-9380 9700-9760
Aalborg 7900-7990 9400-9493 9800-9881
Tlf. 98 18 22 54 9000-9220 9690 9900-9990
Dansk Køle- og Vaskeservice 8900-8990 9500-9575
Klarup 9230-9293 9600-9681
Tlf. 98 31 90 28
C.J. Hvidevareservice ApS 8000-8100 8400-8472 8654-8680 8765-8766
Spentrup 8200-8270 8500-8592 8700 8830
Tlf. 86 47 77 77 8300-8382 8641-8463 8732-8752 8850-8883
AP Hvidevareservice 6900-6990 7400-7680 8653
Kibæk 7260-7280 7800-7884 8800
Tlf. 96 94 60 70 7323-7362 8600-8632 8831-8840
Kvik Hvidevareservice 6000-6064 6640 8721-8723
Kolding 6091-6094 7000-7184 8762-8763
Tlf. 75 56 99 99 6550-6622 7300-7321 8781-8783
Vestjysk Servicecenter 6240 6623-6630 6800-6893
Varde 6261 6650-6690 7190-7250
Tlf. 75 26 91 90 6510-6520 6700-6792
Storms Hvidevareservice 6100-6230 6400-6470
Sydals 6270-6280 6500
Tlf. 74 41 50 05 6300-6392 6534-6541
Service-Centralen Brændekilde 5000-5985
Odense
Tlf. 65 96 13 40
Hornshøj Hvidevare Service 4000 4100-4190 4400-4490 4700
Ringsted syd for city 4200-4295 4500-4593 4731-4733
Tlf. 57 61 06 06 4060 4300-4390 4600-4690 4736
Scandia Serviceteknik A/S 1000-1473 2000-2990 4040-4050
Brøndby 1501-1799 3000-3670 4070
Tlf. 43 20 27 00 1800-1974 4000 city 4300 Orø
LF Service-Center 4720 4800-4895
Nykøbing F 4734-4735 4900-4890
Tlf. 54 85 70 66 4750-4793
BMMF Hvidvare Service 3700-3790
Rønne
Tlf. 56 95 26 63
N
8
Legg merke til at denne bruksanvisningen gjelder for alle kjøle-/fryseskap av typen KF, og at utstyret derfor kan variere fra modell til modell.
ADVARSEL
Gamle kjøleskap og frysere er ofte utstyrt med kompliserte smekklåser som bare kan åpnes utenfra. Hvis du setter en slik modell vekk eller kasserer den og avleverer den til en mottaksplass for spesialavfall, så husk å ødelegge låsen først. På den måten forhindrer du at
lekende barn kan bli sperret inne og komme i livsfare.
NB! Vær oppmerksom på miljøreglene for gamle kjøle- og fryseskap. Les avsnittet “Fjerning”.
Les avsnittene om oppstilling og innbyg­ging, igangsetting og avsnittet om el-tilkop­ling før du tar kjøle-/fryseskapet i bruk. Kontrollér at kjøleskapet ikke er skadet når du mottar det. Transportskader skal anmel­des til forhandleren før skapet tas i bruk.
Brett ut sidene med illustrasjoner slik at du kan følge med i både tekst og bilder samti­dig.
Av sikkerhets- og brukmessige grunner må skapet ikke plasseres utendørs, men plas­seres i et tørt rom. Skapet er beregnet til temperaturklasse N i
henhold til den europeiske normen EN
153. Sett ikke skapet i nærheden av varmekil-
der son f.eks. komfyr eller radiator og unn­gå å plassere skapet i direkte sollys. Det er også viktig at skapet står helt rett. Underlaget må være helt plant, og skapet må ikke settes på rammer eller lignende.
Kjøle-/fryseskapet kan plasseres frittståen­de mot en vegg, bygges inn i eksisterende kjøkkenskap, innbygges under kjøkken­benk eller settes sammen/bygges sammen med modeller med samme bredde.
Det er viktig at kjøle-/fryseskapet står helt rett, og at det er god luftsirkulasjon over, under og rundt skapet. Den varmen som avgis gjennom skapets sider og fra kom­pressoren, skal kunne ledes bort ved hjelp av luften rundt skapet. De luftmellomrom­mene som er nødvendige, er vist på skisse
.
1A viser to modeller som er bygd sammen
og bygd inn i et kjøkkenskap. Hvis kjøkkentemperaturen kan holdes under 25°C, kan skapene settes helt inn mot veggen.
1B viser kjøle-/fryseskap innebygd i kjøk-
kenskap.
1C viser kjøle-/fryseskap innebygd i kjøk-
kenskap med luftinntak i fotpanelet og luftavtrekk bak kjøkkenskapet. Legg merke til at kjøle-/fryseskapet er inne bygd uten bæreskinner.
1D viser kjøle-/fryseskap frittstående mot
en vegg.
Hvis kjøle-/fryseskapet skal stå i et rom der temperaturen kommer ned under 16°C (f.eks. i en uoppvarmet hytte), kan det gi problemer hvis skapet bare har én kom­pressor og én termostat. Temperaturføleren vil registrere at det er kaldt nok inne i skapet og vil derfor ikke
1
Før du tar kjøle-/ fryseskapet i bruk
Plassering i kalde rom
Oppstilling og innbygging
Til lykke med det nye kjøle-/fryse­skapet ditt
N
9
produsere ytterligere kulde til kjøleavdelin­gen. Det betyr at det heller ikke kommer nok kulde i fryseavdelingen. Dermed risi­kerer du at de frosne matvarene tiner opp.
Illustrasjon viser hvordan du selv lett kan hengsle om døren fra høyrehengslet til venstrehengslet - eller omvendt. På modeller med table-top avmonteres table-top’en (bordplaten) på følgende måte: Løs de 4 skruene med en skrutrekker. Trekk bordplaten ut av rammen . Løs table-top-rammen ved å fjerne de to forre­ste skruene med en nøkkel . Legg ska­pet ned på “ryggen” med forsiden opp.
Skru av dørhåndtaket og flytt det over på motsatt side. Skru av de to bæreskin­nene under skapet med en skrutrekker. Fjern dekkpluggene og deretter skrue­ne med en nøkkel som vist på teg­ningen, og ta av døren. Flytt hengslene og attrapphengslene diagonalt (øverst høyre hengsel settes i nederste venstre hjørne, og nederste høyre hengsel settes i øverste venstre hjørne). Når du setter døren på igjen, bør du legge et 9 mm mellomstykke (av tre eller lignen­de) mellom skapets front og kanten på døren for å få tilstrekkelig plass til tetnings­listen. Husk å få satt det riktige antallet under­lagsskiver på nederste hengsel slik at døren kommer opp i riktig høyde.
Skru bæreskinnene på igjen og still skapet på plass. Når skapet er satt på sin riktige plass, kan det være nødvendig å etterjustere hengs­lene. De avlange hullene i hengslene gjør det mulig å justere hengslene slik at tet­ningslistene tetter optimalt hele veien rundt.
9
8
7
6
5
4
3
2
1
2
Omhengsling av fryseboksen
Fjern dekkpluggene og tappen . Ta av døren. Det er nå mulig å trekke ut tappen med en tang og montere den i dørens motsatte side. Snu døren og sett den på plass. Montér tappen og dekkpluggene i motsatt side.
Kjøle-/fryseskapet er beregnet for tilkopling til vekselstrøm. Tilkoplingsverdiene for spenning (V) og frekvens (Hz) er vist på typeskiltet inne i skapet.
Hvis det er spesielle forhold som gjør seg gjeldende, bør du ta kontakt med din leve­randør eller el-installatør før du kopler til det nye apparatet.
Hvis kjøle-/fryseskapet har ligget ned under transporten, eller hvis det har stått på lager i kalde omgivelser (kaldere enn +5°C), skal det ha en hvileperiode på minst 1 time før det tas i bruk. Tilslutt strømmen til skapet ved å sette støpselet i stikkontakten.
Skapet startes ved å stille inn termostat knappen midt i området.
Etter et par timer er skapet kjølt ned. Hvis du heretter ønsker en enda lavere
temperatur, dreies reguleringsknappen i retning av "Max.". Hvis du derimot ønsker en høyere temperatur, dreies regulerings­knappen et lite stykke i retning av "0". Når reguleringsknappen befinner seg i stil­lingen "0", er hele skapet stoppet.
Merk at temperaturen inne i skapet kan variere avhengig av omgivelsestemperatu-
13
4
3
1011
12
1110
Temperaturregulering
Igangsetting
El-tilkopling
Du kan hengsle om døren selv
N
10
Skal innfrysingen skje hurtig, må termo­statknappen i kjøleavdelingen dreies til MAX (til høyre). Denne innstillingen påvir­ker også temperaturen i kjølerommet. Det må derfor bero på erfaring hvor lenge man ønsker å bruke den kraftige innfrysingen, og dermed også den lave kjøleskapstem­peraturen.
Legg merke til den normale innstillingen av termostatknappen før du stiller på MAX, slik at du etter endt innfrysing kan finne "normaltemperaturen" igjen.
Legg også merke til at man kan oppnå den største innfrysingsmengden ved å plassere varene som skal innfryses i tett kontakt med de kalde sideveggene i fryserommet. For at dette skal kunne skje må varer som allerede er innfryst plasseres midt i fryse­rommet.
Kjøleavdelingen
Kjøleavdelingen har helautomatisk avri­ming, som styres av en føler. Denne føle­ren sørger for at kjølingen først setter i gang når kjøleelementet er helt avrimet. Skulle det likevel forekomme en usedvan­lig isdanning, kan du avrime manuelt ved å avbryte kjølingen. Når kjøleelementet er avrimet og rengjort, kan du starte kjøle-/fryseskapet igjen ved å sette det på ønsket temperatur.
Fryseavdelingen
Rimlaget bør fjernes når det er ca. 1/2 cm tykt. Bruk aldri skarpe eller spisse gjen­stander som kan skade skapet. Total avri­ming bør foretas ca. 2 ganger i året.
Slå av strømmen og sett en balje med varmt vann inn i skapet. Steng døren og vent 1/2 time. Avrimingen kan eventuelt fremskyndes ved å blåse varm luft inn i
ren, hvor ofte døren åpnes, plasseringen i rommet osv. Man må ta disse faktorene med i betraktningen når man stiller inn termostaten.
Den korte hyllen kan brukes som skråstilt flaskehylle når det bakerste opphenget senkes ned på den underlig­gende hyllebæreren.
Grønnsakskuff/skuffer
Skuffen/skuffene nederst i kjøleavdelingen er egnet til oppbevaring av frukt og grønt. Den overliggende hyllen dekker og beskyt­ter varene mot uttørring.
Serveringsbokser i døren
Boksene er ideelle til alle slags matvarer. De tettsluttende lokkene forhindrer matva­rene i å tørke ut og sparer deg for tungvint ut- og innpakking av varene. Serveringsboksene er laget av et materiale som tåler mineraloljer, fettstoffer og svake syrer. De tåler frostgrader og opp til 100°C. De kan rengjøres i oppvaskmaskin, men må ikke plasseres like ved varmelegemet. Serveringsbokser kan også kjøpes som ekstrautstyr.
Flaskehyller/hyller i døren
Flaskehyllen kan justeres i dybden ved hjelp av trådbøylen. Innstillingen skjer ved å flytte trådbøylen i hullene på flaskehyllen
. Flaskehyllen kan flyttes i intervaller på 10 cm.
En 3-stjerners fryseavdeling kan brukes til langtidslagring av frysevarer. En 4-stjerners fryseavdeling kan brukes til innfrysning og til langtidslagring av fryseva­rer.
6
5
Kjøleavdelingen
- bruk og tilbehør
Fryseavdelingen
- bruk
Innfrysing
Avriming
N
11
skapet med en hårtørker. Resten av rimla­get kan nå lett fjernes med en skrape.
Slå av strømmen. Kjøle-/fryseskapet rengjøres best med en
svak såpeoppløsning (maks. 85°C). Bruk ikke rengjøringsmidler som kan lage riper. Tetningslistene må rengjøres med jevne mellomrom for å forhindre misfarging og sikre lang holdbarhet.
Fjern støv og smuss i kompressorrommet med en støvsuger.
Døren sitter fast
Ved åpning og lukking skapes det et undertrykk inne i skapet. Hvis du har bruk for å åpne og lukke døren flere ganger rett etter hverandre, kan du legge en liten ting mellom dørens tetningslist og karmen på skapet slik at det oppstår en liten luftpass­asje.
Hvis skapet ikke skal brukes i en perio­de
Når kjøle-/fryseskapet er avrimet og ren­gjort, settes døren litt på klem. På denne måten unngår du ubehagelig lukt i skapet.
Kompressoren står stille
- Kontrollér temperaturinnstillingen.
- Kontrollér om skapet får strøm, og om støpselet sitter ordentlig i stikkontakten.
Rasling eller brumming
Kan skyldes rør som støter mot hverandre eller berører den utvendige kledningen.
- Kontrollér at skapet står helt vannrett.
Væskestøy (risle- og klukkelyder)
Skyldes sirkulerende kjølevæske, noe som er helt normalt - også etter at kompresso­ren har stoppet.
Merk
Kompressorens startsystem vil ofte ha bruk for en pause før kompressoren kan startes igjen. Lengden på denne pausen bestemmer kompressoren automatisk.
Mulig tilstopping av smeltevanns­avløpet
Tilstoppingen oppstår som regel i plast­bøyningen ved smeltevannsavløpet inne i skapet. Fjern tilstoppelsen på beste måte. Rens deretter for sikkerhets skyld selve bøyningen ved hjelp av en piperenser eller lignende. Hvis det fortsatt er problemer, kan tilstop­pingen ha skjedd der nedløpsrøret munner ut i smeltevannsskålen. Smeltevannsskå­len er plassert oppå kompressoren på bak­siden av skapet.
Oppgi vennligst skapets type og nummer når du bestiller reservedeler. Disse opplys­ningene finner du på typeskiltet inne i skapet.
Drei låsen en kvart omgang. Lys­skjermen kan deretter fjernes, og pæren skiftes.
I noen modeller fjernes skjermen med et lett trykk - se .
Bruk en 15-watts, 240 V pære med Mig­non-sokkel.
Når det gamle kjøle-/fryseskapet skal fjer­nes, må dette skje på en miljømessig kor­rekt og forsvarlig måte.
15
4
15
14
9
3
Nyttige tips
Reservedeler
Utskifting av lyspære
Rengjøring
Fjerning
N
12
Vær oppmerksom på reglene for fjerning. Det kan forekomme særlige krav/betingel­ser som må overholdes.
Du kan få nærmere opplysninger om fjer­ning hos:
- forhandleren
- myndighetene (f.eks. kommuneadmini­strasjonen, miljøvernavdelingen ved fyl­kesmannskontoret eller Statens forurens­ningstilsyn)
S
13
placering i direkt solljus. Det är också viktigt, att skåpet står fullstän-
digt plant. Underlaget måste vara plant, och skåpet får inte ställas upp på ramar eller dylikt.
Kyl/frysen kan placeras fristående mot vägg - byggas in i ett köksskåp, byggas in under en bänk- eller sättas ihop med modeller av samma bredd.
Det är viktigt, att kyl/frysen står fullständigt plant, och att det är bra luftcirkulation över, under och runtom. Värmen, som avges genom kyl/frysens sidor och från kompres­sorn, skall kunna föras bort med hjälp av luften kring kyl/frysen. De nödvändiga luft­mellanrummen har angetts på skiss .
1A visar två sammanbyggda modeller,
inbyggda i ett köksskåp. Om kökstem­peraturen kan hållas under 25°C, kan
skåpen ställas helt intill väggen. 1B visar kyl/frys inbyggt i köksskåp. 1C visar kyl/frys inbyggt i köksskåp med
luftintag i sockel och luftavgång bakom
köksskåpet. Observera, att kyl/frys
byggts in utan bärskenor. 1D visar kyl/frys fristående mot vägg.
Om kylen/frysen skall stå i ett rum, där temperaturen kommer under 16°C (t.ex. i en ouppvärmd sommarstuga), kan det ge problem, om skåpet endast har en kom­pressor och en termostat. Temperaturgivaren registrerar, att det är til­lräckligt kallt, och producerar därför inte ytterligare kyla för kylavdelningen. Detta innebär, att det inte heller kommer til­lräckligt med kyla i frysavdelningen, och Du riskerar då, att frysvarorna tinar upp.
Illustration visar, hur Du själv lätt kan
2
1
Observera, att denna bruksanvisning gäl­ler alla kyl-/frysskåp KF-typ, och utrustnin­gen kan därför variera från modell till modell.
VARNING!
Gamla kylskåp och frysar är ofta för­sedda med komplicerade patentlås, som endast kan öppnas utifrån. Om Du bevarar en sådan enhet eller kasserar den och lämnar den till skrotinsamling, kom då ihåg att förstöra låset - härige-
nom förhindrar Du, att lekande barn kan spärras in och utsättas för livs­fara.
OBS! Var uppmärksam på miljöreglerna vid skrotning. Läs av-snittet “skrotning”.
Läs avsnittet om uppställning, igångsätt­ning och elanslutning, innan Du tar kyl/fry­sen i bruk. Kontrollera, att kyl/frysen inte är skadad vid mottagandet. Transportskador måste anmälas till återförsäljaren, innan kyl/fry­sen tas i bruk.
Vik ut sidorna med illustrationer, så att Du kan följa text och bilder samtidigt.
Skåpet får av säkerhets- och bruksskäl inte ställas upp utomhus, utan bör place­ras i ett torrt rum. Skåpet är beräknat för temperaturklass N enligt den europeiska normen EN 153.
Placera aldrig skåpet nära värmekällor, som t.ex. spis eller radiator, och undvik
Vi gratulerar till Din nya kyl/frys
Uppställning och inbyggnad
Innan Du tar kyl/ frysen i bruk
Placering i kalla rum
Du kan själv vända dörren
Loading...
+ 29 hidden pages