Gigahertz Solutions ME 3030 B User guide [nl]

Bestnr. 10 03 68
ME 3030 B Combi-veldsterkte meter
Alle rechten, ook vertalingen, voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een automatische gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch, door fotokopieën, of op enige andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van CONRAD ELECTRONIC BENELUX B.V. Nadruk, ook als uittreksel is niet toegestaan. Druk- en vertaalfouten voorbehouden. Deze gebruiksaanwijzing voldoet aan de technische eisen bij het in druk gaan. Wijzigingen in de techniek en uitvoering voorbehouden. © Copyright 2010 by CONRAD ELECTRONIC BENELUX B.V.
Internet
: www.conrad.nl of www.conrad.be
ME 3030B Combi- veldsterkte- meter voor elektrische en magnetische wisselvelden van 16 Hertz tot 2 Kilohertz
De veldsterktemeters van de serie ME 3 van de firma GIGAHERTZ SOLUTIONS® zetten nieuwe normen in de meettechniek voor laagfrequente wisselvelden: professionele meet-techniek werd met een wereldwijd unieke prijs/-prestatieverhouding gerealiseerd. Dit werd mogelijk gemaakt door het consequent gebruik van innovatieve en ten deels bij het patent aangemelde schakelelementen en door de moderne productiewijze.
Met dit apparaat is het mogelijk een gekwalificeerd oordeel af te geven over de belasting met elektrische en magnetische wisselvelden, conform de voorgeschreven meetprocedures van de internationale erkende richtlijnen voor beeldschermwerkplekken (TCO /MPR) en de aan­bevelingen van de bouwbiologie in het frequentiebereik van 16 Hz (treinstroom) tot 2 kHz.
De ME 3030B is conform de CE -richtlijnen 98/336/EWG, 92/31/EWG, EN50082-1 en EN55011.
Wij danken u voor het vertrouwen, dat u door de aankoop van de HF 32D bewezen heeft. Wij zijn ervan overtuigd, dat de meter aan uw verwachtingen zal voldoen en wensen u bruikbare kennis met het apparaat.
Inhoudsopgave
pagina
Veiligheidsaanwijzingen 2 Voorbereiding van de meting 3 Meethandleiding - elektrische wisselvelden 3 Meethandleiding - magnetische wisselvelden 5 Batterij, geluid, literatuur, verdere producten 7 Technische gegevens 8
Veiligheidsaanwijzingen:
Lees voordat u de meter in gebruikt neemt eerst deze gebruiksaanwijzing zorgvuldig en volledig door. U vindt hier belangrijke aanwijzingen voor de veiligheid, het gebruik en het onderhoud van dit apparaat.
Voor het meten van een elektrisch veld is het noodzakelijk de meter te aarden via het mee­geleverde aardkabel. Dit kan het beste aan een blanke water-, gas- of verwarmingsbuis doorgevoerd worden. Indien geen andere aarding mogelijk is, kan een elektricien de aarding desnoods via de aardedraad van een geaard stopcontact doorvoeren. Hierbij bestaat het gevaar voor een elektrische schok indien de aardeklem met de stroomvoerende fase in aanraking komt.
Let op dat de meter niet in aanraking komt met water of bij regen gebruikt wordt. Uitsluitend de buitenkant schoonmaken met een licht bevochtigd doek. Beslist geen reinigingsmiddelen of sprays gebruiken.
Schakel de meter eerst uit voordat u de behuizing schoonmaakt of deze open maakt, verwijder alle aangesloten kabels. In de meter bevinden zich geen onderdelen die door de leek onderhouden moeten worden.
Opgrond de hoge resolutie van de meter is de elektronica hitte- stoot- en aanrakingsgevoelig. Laat de meter daarom niet in de volle zon of op een verwarming of derg. liggen., en niet laten vallen of bij een open toestand aan de componenten manipuleren.
Het apparaat is uitsluitend te gebruiken voor het doel waarvoor het bestemd is. Gebruik beslist alleen de bijgeleverde en aanbevolen toebehoren.
2
Handleiding voor het meten
Opmerking vooraf
Achtergrondinformatie over de effecten van elektrische en magnetische wisselvelden op het menselijk organisme, over de meettechniek en over hulpmaatregelen vindt u in de meegeleverde brochure.
Voorbereiding van een meting
1. Open het batterijvak en sluit de batterij aan op de clip. Plaats de aangesloten batterij in het batterijvak en sluit deze weer af.
2. Voor het meten in huis of aan een werkplek moeten alle typische verbruiker ingeschakeld zijn, ook zulke, die alleen af en toe zichzelf inschakelen, bijv. koelkast, elektrische verwarming (ook in de zijvertrekken). Door in- en uitschakelen van de enkele verbruikers kunnen de belangrijkste veroorzakers ingeperkt worden. Door uitschakelen van het gehele stroomcircuit via de zekeringsautomaat in de meterkast kan vastgesteld worden, welke velden in huis en welke buiten geproduceerd worden, bijv. door hoogspanningsleidingen, treinstroom, trafohuisjes of installaties van de in de buurt liggende woningen.
3. Met een schets van het te meten gebied en de genoteerde meetwaarden is er achteraf een analyse van de situatie mogelijk. Op deze manier kunnen doelgericht hulpmaatregelen afgeleid worden. Vooral de slaap- en hoofdvertrekken moeten onderzocht worden!
4. Het bijgeschakelde, veldsterkteproportionele toonsignaal vereenvoudigd een sonderende meting.
Meethandleiding - elektrische wisselvelden
Voor betrouwbare reproduceerbare resultaten conform de geldende richtlijnen (TCO, MPR, TÜV) moet voor het meten van elektrische wisselvelden de meter m.b.v. de meegeleverde aardkabel met het aardpotentiaal verbonden worden. Een betrouwbare uitspraak over elektrische wisselvelden is zonder een regulaire verbinding tot het aardpotentiaal niet mogelijk.
Aarden van de meter en de te meten persoon
Voor het aarden via het bijgeleverde aardkabel kan het beste een blanke metalen (dus niet geverfd) water-, gas- of verwarmingsbuis gebruikt worden eventueel met behulp van de aardeklem STV0008 (als optie verkrijgbaar). Alternatief kan een elektricien ook met een krokodillenklem direct op de aarddraad van een geaard stopcontact aarden.
Afb. 01
Waarschuwing: in dit geval bestaat het gevaar voor een
elektrische schok indien de fase aangeraakt wordt!
3
Loading...
+ 6 hidden pages