EUROM EBR2800, EBR3000 Instruction Manual

Gebruiksaanwijzing / Bedienungsanleitung / Instruction Manual / Manuel d’utilisation
EBR2800 & EBR3000
Bladruimer (zuigen/blazen)
Laubsauger (Saugen/Blasen)
Aspirateur à feuilles (aspirer/souffler)
2
NL
HARTELIJK DANK!
Hartelijk dank dat u voor deze EUROM bladruimer hebt gekozen: u hebt daarmee een goede keus gemaakt! Om lang en probleemloos plezier van uw apparaat te hebben is het belangrijk dat u (en elke volgende gebruiker) het apparaat kent. Lees dus voor gebruik het instructieboekje en de labels op het apparaat; zij leren zowel hoe u het apparaat moet te gebruiken (de toepassingsmogelijkheden en de beperkingen) als ook de mogelijke gevaren van het apparaat. Begrijpt u iets niet, raadpleeg dan uw dealer. Het boekje maakt deel uit van het apparaat en dient bij het apparaat bewaard te worden, om ook door toekomstige gebruikers te kunnen worden geraadpleegd. Wij wensen u veel en probleemloos gebruiksplezier toe!
ALGEMENE VEILIGHEIDSREGELS
1. Controleer voor gebruik uw apparaat (incl. kabel en stekker) op zichtbare beschadigingen. Neem een beschadigd apparaat niet in gebruik maar biedt hem uw leverancier aan ter vervanging.
2. Dit apparaat is uitsluitend bedoeld voor particulier gebruik. Gebruik het dus niet bedrijfsmatig.
3. Aansluitspanning en frequentie, vermeld op het apparaat, dienen overeen te komen met die van het te gebruiken stopcontact. De elektrische installatie dient beveiligd te zijn met een aardlekschakelaar (max. 30 mAmp.).
4. Gebruik uitsluitend een onbeschadigd, goedgekeurd en waterbestendig verlengsnoer met een minimale doorsnee van 2 x 1,5 mm² (tot 15 meter) of 2 x 2,5 mm² (van 15 tot 40 meter) en een toegestaan vermogen van minimaal 3000 Watt. Vermijd verlengsnoeren langer dan 40 meter. Rol het snoer altijd geheel af om oververhitting te voorkomen! Leid de elektrokabel altijd naar achteren, weg van het apparaat. Zorg ervoor dat er geen knikken of vreemde kronkels in de kabel zitten, dat er niet op getrapt wordt en er geen voorwerpen op worden gezet. Houd de elektrokabel uit de buurt van hitte, olie, oplosmiddelen enz. Leid de kabel niet om scherpe hoeken, wind hem na gebruik niet te strak op en zorg ervoor dat hij niet bekneld raakt.
5. Als de elektrokabel c.q. het verlengsnoer een beschadiging oploopt, neem dan onmiddellijk de stekker uit het stopcontact. Raak de kabel niet aan voordat u de stekker uit het stopcontact hebt genomen! Een beschadigde elektrokabel of stekker dient te worden vervangen door een erkend elektricien. Vervang ze nooit zelf!
6. Controleer het apparaat voor gebruik altijd op beschadigingen of slijtage. Controleer ook de elektrokabel en het verlengsnoer op correcte isolatie, insnijdingen, schuurplekken en de conditie van de verbindingen. Stel het apparaat niet in werking wanneer u beschadigingen/slijtage/onvolkomenheden constateert aan apparaat, elektrokabel of stekker, of wanneer het slecht functioneert, is gevallen of op andere wijze een storing vertoont. Breng het complete apparaat terug naar uw leverancier of
3
een erkend elektricien voor controle en/of reparatie. Vraag altijd om originele onderdelen.
7. Sluit, om overbelasting en doorgebrande zekeringen te voorkomen, geen andere apparatuur op hetzelfde stopcontact of dezelfde elektrische groep aan als waar de bladruimer op aangesloten is.
8. Gebruik uw gezonde verstand en kijk altijd goed wat u doet tijdens de werkzaamheden. Gebruik het apparaat niet wanneer u vermoeid bent, medicijnen gebruikt die slaperigheid veroorzaken of wanneer u alcohol of drugs hebt gebruikt.
9. Draag tijdens het gebruik van het apparaat altijd stevige, dichte schoenen met een goed profiel, een lange broek en handschoenen. Draag geen loshangende kleding of sieraden die in de luchtinlaat getrokken kunnen worden. Bind lang haar samen en houd het uit de buurt van de luchtinlaat. Draag tijdens het gebruik een beschermende stofbril. Om irritatie door stof te voorkomen wordt het dragen van een stofmasker aanbevolen, zeker wanneer er stof van beton, MDF, vezelplaten enz. vrij kan komen! Bij langdurig gebruik wordt oorbescherming aanbevolen. Werkt u op terrein waar u getroffen kunt worden door vallende voorwerpen, draag dan ook een helm.
10. Zorg ervoor tijdens de werkzaamheden altijd stevig en stabiel te staan, ook wanneer u bijvoorbeeld op een helling werkt. Reik niet te ver met het apparaat, om uw evenwicht niet te verliezen. Zorg voor voldoende licht tijdens het werk. Loop altijd rustig met het apparaat, hol niet. Een rommelig werkterrein is vragen om ongelukken. Het werkgebied dient opgeruimd te zijn, en vrij van overbodige voorwerpen en rotzooi. Wees extra voorzichtig als de grond glibberig is door vocht, vet, zand, strooisel of wat dan ook.
11. Houd de ventilatieopeningen en de waaier (EBR3000: en het mes) vrij van vuil. Voorkom dat vreemde voorwerpen door de ventilatie- of uitblaasopeningen de kachel binnendringen. Dit kan een elektrische schok, brand of beschadiging veroorzaken. Raak nooit met uw hand de waaier (EBR3000:of het mes) aan!
12. Houd de handgreep droog en vrij van olie of vet.
13. Steek altijd eerst de stekker in het stopcontact en schakel dan pas het apparaat in door de knijphandgreep in te knijpen. Wanneer de knijphandgreep hapert of blijft hangen, het apparaat niet gebruiken maar eerst ter reparatie aanbieden bij een gekwalificeerd elektricien!
14. Schakel het apparaat altijd uit en neem de stekker uit het stopcontact:
wanneer u het apparaat wilt schoonmaken wanneer u een controle of onderhoud aan het apparaat wilt uitvoeren wanneer het apparaat ongewoon begint te trillen wanneer u de werkzaamheden voor kortere of langere tijd onderbreekt wanneer u de werkzaamheden beëindigt.
Schakel altijd éérst uit (d.w.z.: ontspan de knijphandgreep) en neem vervolgens de stekker uit het stopcontact. Pak de stekker daartoe in de hand; trek nooit aan het koord! Til het apparaat nooit op aan de elektrokabel.
15. Gebruik het apparaat nooit wanneer er beschermende delen of veiligheidsvoorzieningen kapot zijn.
16. Gebruik het apparaat nooit zonder correct-bevestigde opvangzak.
4
17. Stel het apparaat niet bloot aan vocht of regen en gebruik het niet onder vochtige of natte omstandigheden.
18. Gebruik het apparaat niet in een omgeving waar brand- of explosiegevaar bestaat vanwege het gebruik of de opslag van brandbare of licht ontvlambare (vloei)stoffen en gassen als verf, vernis, benzine enz.
19. Zorg voor zorgvuldig toezicht wanneer dit apparaat wordt gebruikt in de aanwezigheid van kinderen, handelingsonbekwame personen of huisdieren. Houd hen uit de buurt van het apparaat! Dit apparaat is niet geschikt om te worden gebruikt door personen (incl. kinderen) met een fysieke- zintuiglijke- of mentale beperking, of gebrek aan ervaring en kennis, ongeacht of er toezicht is of instructie is gegeven aangaande het gebruik van het apparaat door een persoon die verantwoordelijk is voor hun veiligheid. Er dient op te worden toegezien dat kinderen niet met het apparaat spelen.
20. Breng geen wijzigingen of aanpassingen aan op het apparaat. Het apparaat (incl. elektrokabel en stekker) mag uitsluitend worden geopend en/of gerepareerd door daartoe bevoegde en gekwalificeerde personen.
21. Dit apparaat mag nooit wordt gebruikt door kinderen of door personen die niet bekend zijn met de werking en het instructieboekje niet hebben gelezen. De gebruiker is verantwoordelijk voor ongelukken die gebeuren met andere personen of voorwerpen!
22. Gebruik het apparaat uitsluitend voor het doel waarvoor het is ontworpen en op de wijze zoals beschreven in dit instructieboekje. Overbelast het apparaat niet en gebruik het niet te lang achter elkaar; dat verkort de levensduur.
Afwijkingen van 20, 21 en 22 kunnen schade, brand en/of persoonlijk letsel veroorzaken. Zij doen de garantie vervallen en leverancier, importeur en/of fabrikant aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de gevolgen!
BESCHRIJVING en MONTAGE
1. Knijphandgreep AAN / UIT
2. Elektrokabel met stekker
3. Voorste handgreep
4. Bladruimer-lichaam
5. Keuzeschakelaar zuigen/blazen
6. Verlengstuk zuig/blaaskanaal
7. Opvangzak
8. Knop kanaalverlenging
9. Zuig/blaaskanaal en wielset
10. Wielen
11. Dekselknop waaier (alleen EBR3000)
12. Vermogen knop
5
Door de knop kanaalverlenging in te drukken kunt u het zuig/blaas­kanaal met 10 x 3 cm. verlengen, tot het de voor u comfortabelste lengte heeft. Werk altijd met de opening dicht aan de grond!
Klik voor gebruik de opvangzak (A) altijd correct op zijn plaats door de rand om de zuig/blaasope- ning te plaatsen, het klepje (B) in te duwen en de rand (C) vast te klikken, zie Afbeelding A en B. Voor u dit doet dient u er zeker van te zijn dat de keuzeschakelaar zuigen/blazen soepel werkt en niet wordt gehinderd door achtergebleven vuil o.i.d. Voer deze controle uit en bevestig de opvangzak voordat u de stroom aansluit! Wilt u de opvangzak verwijderen, druk dan weer op het klepje waardoor de vergrendeling losschiet. Gebruik de bladruimer nooit zonder opvangzak.
De voorste handgreep is inklapbaar. EBR2800: de handgreep is zonder hindernissen in- en uit te klappen. EBR3000: door de beide rode gekartelde knoppen opzij van de voorste handgreep in te duwen kunt u de handgreep traploos op de door u gewenste stand draaien. Wanneer u de knoppen loslaat, blijft de handgreep op deze stand vergrendeld staan.
Bevestig voor gebruik de schouderriem met de karabijnhaak aan uw bladruimer, zie afb. het gebruik van de schouderriem voorkomt vermoeidheid doordat het gewicht wordt verdeeld, en geeft de gebruiker meer bewegingsvrijheid tijdens het werken.
6
De EBR3000 is tevens voorzien van een uittrekbare haak, waar de verlengkabel (voor het aansluiten van de elektriciteit!) omheen geleid dient te worden, zie afbeelding. Dit ter voorkoming van beschadigingen aan de elektro-aansluiting.
De blaas/zuigopening van de EBR3000 is voorzien van een uitschuifbare hark. Om de hark uit te schuiven dient de rode knop op de blaas/zuigopening 90° te worden gedraaid: u ontgrendelt zo de hark, de knop springt naar voren en de hark schuift uit. Om de uitgeschoven stand te vergrendelen draait u de knop weer 90°, zie afb.
Om de hark weer in te schuiven gaat u omgekeerd te werk, zie afb..
De hark kunt u gebruiken om bladeren te scheiden van ander afval of grond, of ze uit spleten te verwijderen voordat u ze opzuigt.
7
VOOR GEBRUIK
Voorbereidingen (zie voor meer informatie de Algemene Veiligheidsregels)
- Controleer of het apparaat geen beschadigingen o.i.d. vertoont, of er geen wijzigingen
op zijn aangebracht en of geen onderdelen ontbreken. Gebruik het apparaat in dat geval niet!
- Controleer of alle bouten en moeren stevig vast zitten.
- Controleer of de opvangzak correct bevestigd zit.
- Controleer of het stopcontact dat u wilt gebruiken, de juiste spanning afgeeft, geen
beschadigingen vertoont en naar behoren werkt.
- Controleer of de aardlekschakelaar naar behoren werkt.
- Controleer of het verlengsnoer dat u wilt gebruiken, aal alle eisen voldoet.
- Zorg ervoor dat de gebruiker voldoet aan kleding- haardracht- en veiligheids-
voorschriften.
- Stel het zuig/blaaskanaal in op de voor de gebruiker comfortabele lengte en controleer
of het correct bevestigd zit.
- Controleer of de keuzeschakelaar zuigen/blazen soepel werkt.
- Controleer of er geen materialen in uw bladruimer zijn achtergebleven; die kunnen
gevaar opleveren!.
- Realiseer u hoe u het apparaat onmiddellijk kunt stoppen in geval van nood.
Werkgebied
- Controleer het te bewerken terrein op draden en ander afval dat schade aan het
apparaat of letsel kan toebrengen. Gebruik zonodig eerst een hark of een bezem om ongewenste voorwerpen te verwijderen, voordat u gaat blazen of zuigen.
- Zorg ervoor dat er nooit harde voorwerpen als stenen, flesjes, stukjes metaal enz. in de
bladruimer terecht kunnen komen. Dat kan het apparaat beschadigen en letsel toebrengen aan de gebruiker of omstanders.
- Stoffige oppervlakken zonodig eerst bevochtigen.
- Houd omstanders (i.h.b. kinderen) en dieren op afstand. De bladzuiger zou steentjes of
andere voorwerpen die letsel kunnen veroorzaken, kunnen uitwerpen!
- Probeer te voorkomen dat er onder vochtige omstandigheden moet worden gewerkt;
gebruik het apparaat niet in de regen!
GEBRUIK
Als u alles in orde hebt bevonden kunt u de stekker in het stopcontact steken. Draai de vermogen knop op stand 1.
Kies vervolgens een functiefunctie: zuigen of blazen en zet de keuzeschakelaar op de gewenste stand, zie afbeelding.
Wanneer u nu de knijphandgreep (tevens AAN/UIT-schakelaar) inknijpt, zal het apparaat zijn werking starten.
8
Wanneer u meer vermogen wenst, kunt u de vermogen knop hoger draaien; u kunt kiezen uit de standen 1 t/m 6 of maximaal..
Om het apparaat uit te schakelen ontspant u de knijphandgreep. Wanneer u de werkzaamheden voor kortere of langere tijd stopt, altijd de stekker uit het stopcontact nemen!
Zorg altijd voor een stabiele positie tijdens de werkzaamheden. Werk met een zo lang mogelijk blaaskanaal, zodat u dicht bij de grond werkt. Blaas nooit vuil in de richting van omstanders en werk op zodanige tijden dat u niemand stoort.
- Als er per ongeluk een vreemd voorwerp door de bladruimer is opgezogen, stop het
apparaat dan onmiddellijk en neem de stekker uit het stopcontact. Verwijder het voorwerp en controleer het apparaat grondig en geheel en neem het pas weer in gebruik wanneer u zeker weet dat alles in orde is.
- Als het apparaat een ongebruikelijk geluid maakt of abnormaal trilt, stop het apparaat
dan onmiddellijk en neem de stekker uit het stopcontact. Probeer de oorzaak te achterhalen en te verhelpen. Lukt dat niet, wend u dan tot een gekwalificeerd servicemonteur. Extreme trilling kan schade aan het apparaat en letsel aan de gebruiker toebrengen.
- Probeer geen nat afval of water op te zuigen, maar wacht tot het afgevallen blad is
opgedroogd.
- De bladruimer kan worden gebruikt om afval van terrassen, paden en gazons, en uit
borders en bosjes te blazen. Hij kan bladen, papiertjes, dunne twijgjes en houtsnippers opzuigen.
Wanneer u afval opzuigt passeert dit, voor het in de opvangzak terecht komt, een waaier. EBR2800: dit is een kunststof waaier die door zijn snelheid bladen en takjes breekt en kneust en het geheel grof hakselt. EBR3000: Behalve een kunststof waaier heeft deze bladruimer ook metalen messen die het afval hakselen. Het gekneusde c.q. gehakselde afval is tot compost te verwerken of in de tuin te gebruiken om planten. Pas op: Alle harde voorwerpen zoals stenen, blikjes, glas enz. kunnen de waaier beschadigen!
Blazen
Na inspectie van het terrein stelt u de bladruimer d.m.v. de keuzeschakelaar in op ‘Blazen’. Knijp de knijphandgreep in: het apparaat start zijn werking. Beweeg de bladruimer op zien wielen vooruit, de blaasopening gericht op het te verwijderen afval. U kunt de bladruimer ook tillen en, eveneens met de blaasopening vlak boven de grond, heen en weer bewegen terwijl u langzaam vooruit loopt. Verwijder in dat geval de schouderriem en houd de
9
blaasopening op het te verwijderen afval gericht.
Blaas op deze wijze de bladeren op een hoop en schakel over op ‘Zuigen’ om het blad in de
afvalzak te verzamelen.
Zuigen
Inspecteer het terrein dat u wilt bewerken en verwijder alle voorwerpen die schade kunnen
veroorzaken tijdens het zuigen. Stel de bladruimer d.m.v. de keuzeschakelaar in op ‘Zuigen’
en knijp de handgreep in: het apparaat start zijn werking. Beweeg de bladruimer op zijn wielen vooruit, de zuigopening gericht op het te verwijderen afval. U kunt de bladruimer ook tillen en, eveneens met de zuigopening vlak boven de grond, heen en weer bewegen terwijl u langzaam vooruit loopt. Verwijder in dat geval de schouderriem en houd de blaasopening op het te verwijderen afval gericht, maar steek hem nooit ín een berg afval: dat blokkeert het zuigkanaal en vermindert de effectiviteit van het apparaat.
Organisch afval als bladeren enz. bevat doorgaans vrij veel water waardoor het aan de binnenzijde van het zuigkanaal vast kan plakken. Daarom kunt u de bladeren beter enkele dagen laten drogen voordat u ze opzuigt.
Schoonmaak, Onderhoud en Opslag
- Schakel het apparaat eerst uit en neem de stekker uit het stopcontact voordat u er
onderhouds- of schoonmaakwerkzaamheden aan uitvoert.
- Maak na elk gebruik uw bladruimer schoon en ledig de opvangzak volledig.
- Verwijder achtergebleven materiaal uit uw bladruimer. Achtergebleven materiaal kan
schade veroorzaken wanneer u de bladruimer opnieuw in gebruik neemt.
- Verwijder met een borstel achtergebleven vuil uit het zuig/blaaskanaal.
- Controleer of de keuzeschakelaar soepel werkt en niet door afval wordt belemmerd.
- Verwijder de afvalzak en zet de keuzeschakelaar op ‘zuigen’ (stekker uit het
stopcontact!!!). Nu kunt u voorzichtig met een borsteltje o.i.d. achtergebleven vuil uit de waaier verwijderen. Nooit met uw hand da waaier aanraken!
- Gebruik geen reinigingsmiddel op de plastic delen van de bladruimer!
- Zorg er voor een veilige werking altijd voor dat alle moeren, bouten en schroeven goed
vastgedraaid zitten.
- Controleer het apparaat regelmatig op slijtage of beschadigingen; vervang versleten of
beschadigde onderdelen. Gebruik uitsluitend originele onderdelen en accessoires.
- Sla het apparaat uitsluitend op in een droge ruime.
10
Type Bladruimer
EBR2800
EBR3000
Vermogen
W
2800
3000
Aansluitspanning
V/Hz
230-240 / 50
230-240 / 50
Toerental
rpm
8000 - 14000
10.000 – 16.500
Blaascapaciteit
km/h
165 - 275
100 - 300
Zuigcapaciteit
m³/min
10 - 13,5
10 - 16
Inhoud opvangzak
liter
45
45
Uitschuifbare zuigbuis
+
+
Schredder-functie
+ + Stalen hark
-
+
Omkasting
Plastic
Plastic
Wielen
2 2 Afmetingen
cm
81 x 19 x 30
90,8 x 21 x 30,5
Gewicht
kg
3,50
5,50
EBR3000: De EBR3000 heeft de mogelijkheid een klep op de zijkant te openen, waardoor waaier en mes beter bereikbaar zijn voor reiniging. Neem daartoe de stekker uit
het stopcontact, schroef de rode ‘ dekselknop waaier’ helemaal los en klap het deksel weg,
zie afbeelding. Maak waaier en mes nu voorzichtig schoon met een borsteltje o.i.d. Nooit met uw hand! Bevestig de klep weer op z’n plaats. Het apparaat zal niet werken voor de knop weer volledig is aangedraaid.
TECHNISCHE GEGEVENS
CE-VERKLARING
Hierbij verklaart Euromac bv., Kokosstraat 20 te Genemuiden-NL dat het product bladruimer, type EBR2800 & EBR3000 in overeenstemming is met de onderstaande
normen:
EN 60335-1:2012 IEC 60335-2-100:2002
Genemuiden, 01-09-2014 W.J. Bakker, alg. dir.
EN 62233:2008 ZEK 01.4-08
11
DE
HERZLICHEN DANK!
Herzlichen Dank, dass Sie sich für diesen EUROM Laubsauger entschieden haben: Sie haben damit eine gute Wahl getroffen! Für den langen, unbeschwerten Einsatz Ihres Gerätes sollten Sie (und jeder folgende Nutzer) das Gerät gut kennen. Lesen Sie daher vor der ersten Verwendung diese Bedienungsanleitung und die Aufkleber am Gerät, um zu erfahren, wie Sie das Gerät nutzen (Einsatzmöglichkeiten und Einschränkungen) und welche Gefahren es geben kann. Sollten Sie in irgendeiner Hinsicht Zweifel haben, kontaktieren Sie bitte Ihren Händler. Die Anleitung gehört zu dem Gerät und sollte zusammen mit diesem aufbewahrt werden, sodass auch künftige Nutzer diese zurate ziehen können. Wir wünschen Ihnen viel und problemlose Freude mit der Nutzung!
ALLGEMEINE SICHERHEITSBESTIMMUNGEN
1. Kontrollieren Sie Ihr Gerät vor jeder Verwendung (inkl. Kabel und Stecker) auf sichtbare
Schäden. Nehmen Sie ein beschädigtes Gerät nicht in Gebrauch, sondern tauschen Sie es bei Ihrem Lieferanten um.
2. Dieses Gerät ist ausschließlich für die private Nutzung bestimmt. Verwenden Sie es
also nicht gewerblich.
3. Die auf dem Gerät genannte Anschlußspannung und Frequenz müssen mit den Daten
der zu verwendenden Steckdose übereinstimmen. Die elektrische Installation muss mit einem FI-Schutzschalter (max. 30 mA) gesichert sein.
4. Verwenden Sie ausschließlich ein unbeschädigtes, geprüftes, wasserdichtes
Verlängerungskabel mit einem Mindestdurchmesser von 2 x 1,5 mm² (bis 15 m) oder 2 x 2,5 mm² (von 15 - 40 m) und einer zulässigen Leistung von mindestens 3000 W. Nehmen Sie nach Möglichkeit kein mehr als 40 m langes Verlängerungskabel. Rollen Sie das Kabel immer ganz ab, um Überhitzung zu vermeiden! Führen Sie das Stromkabel immer nach hinten, weg vom Gerät. Sorgen Sie dafür, dass das Kabel weder geknickt noch verdreht ist und dass niemand darauf treten oder etwas abstellen kann. Halten Sie das Stromkabel von Hitze, Öl, Lösungsmitteln u. dgl. fern. Führen Sie das Kabel nicht um scharfe Ecken. Rollen Sie das Kabel nach der Verwendung nicht zu straff auf und achten Sie darauf, dass es nicht eingeklemmt wird.
12
5. Ist Stromkabel oder Verlängerungskabel beschädigt, dann müssen Sie sofort den
Stecker aus der Steckdose ziehen. Berühren Sie das Kabel nicht, bevor Sie den Stecker aus der Steckdose gezogen haben! Ein beschädigtes Stromkabel oder Stecker ist von einem anerkannten Elektriker zu ersetzen. Nie selbst austauschen!
6. Prüfen Sie das Gerät vor jeder Verwendung auf Schäden und Verschleiß. Prüfen Sie
auch Strom- und Verlängerungskabel auf korrekte Isolation, Kerben, Reibstellen und den Zustand der Verbindungen. Setzen Sie das Gerät nicht in Betrieb, wenn Sie Beschädigungen, Verschleiß oder Mängel an Gerät, Stromkabel oder Stecker konstatieren oder wenn das Gerät nicht ordentlich funktioniert, heruntergefallen ist oder eine andere Störung aufweist. Bringen Sie das ganze Gerät zwecks Kontrolle und evtl. Reparatur zu Ihrem Lieferanten zurück oder geben Sie es einem anerkannten Elektriker. Verlangen Sie immer Originalteile.
7. Schließen Sie an dieselbe Steckdose oder Stromkreis keine andere Apparatur an, um
Überlastung und den Ausfall von Sicherungen zu vermeiden.
8. Bedienen Sie sich Ihres gesunden Menschenverstandes und seien Sie bei Ihren
Arbeiten immer aufmerksam. Verwenden Sie das Gerät nicht, wenn Sie müde sind, Medikamente einnehmen, die Schläfrigkeit verursachen, oder wenn Sie Alkohol oder andere Drogen eingenommen haben.
9. Tragen Sie während der Nutzung des Geräts immer robustes, geschlossenes
Schuhwerk mit ordentlichem Profil, eine lange Hose und Handschuhe. Tragen Sie keine lose Kleidung oder Schmuck, die in den Lufteinlass gezogen werden können. Binden Sie langes Haar zusammen und halten Sie es vom Lufteinlass fern. Tragen Sie während der Nutzung eine Schutzbrille. Um Reizungen durch Staub vorzubeugen, ist das Tragen einer Staubmaske empfohlen, vor allem wenn Staub von Beton, MDF, Faserplatten usw. freikommen kann! Bei längerer Nutzung wird zudem ein Gehörschutz empfohlen. Arbeiten Sie auf einem Gelände, wo Gegenstände auf Sie fallen können, dann tragen Sie auch einen Helm.
10. Sorgen Sie während der Arbeiten immer für eine stabile Haltung, auch wenn Sie zum
Beispiel an einem Hang arbeiten. Langen Sie nicht zu weit mit dem Gerät, um nicht das Gleichgewicht zu verlieren. Sorgen Sie für eine hinreichende Beleuchtung während der Arbeit. Gehen Sie mit dem Gerät immer ruhig, rennen Sie nicht. Ein ungeordnetes Arbeitsgebiet birgt Risiken. Es muss aufgeräumt und frei von überflüssigen Gegenständen und Dreck sein. Seien Sie besonders vorsichtig, wenn der Untergrund aufgrund von Feuchtigkeit, Fett, Sand, Streu o. dgl. rutschig ist.
11. Halten Sie die Lüftungsöffnungen und den Propeller (EBR3000: und das Messer)
schmutzfrei. Verhindern Sie, dass Fremdobjekte durch die Lüftungs- oder Ausblasöffnungen eindringen können. Dies kann einen elektrischen Schlag, Feuer oder Beschädigungen verursachen. Berühren Sie den Propeller (EBR3000: oder das Messer) nicht mit der Hand!
12. Halten Sie den Handgriff trocken und frei von Öl oder Fett.
13. Stecken Sie immer erst den Stecker in die Steckdose und schalten Sie dann das Gerät
ein, indem Sie den Klemmgriff betätigen. Klemmt der Klemmgriff, dann dürfen Sie das Gerät nicht verwenden, sondern müssen Sie es zwecks Reparatur einem qualifizierten Elektriker geben!
Loading...
+ 26 hidden pages