Conrad 75 01 98 Operating Instructions [nl]

Codeslot met ingangs­besturing DK-9880
GEBRUIKSAANWIJZING
Omwille van het milieu 100% recycling­papier
Impressum
Alle rechten, ook vertalingen, voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een automatisch gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch, door fotokopieën, of op enige andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van CONRAD ELECTRONIC NEDERLAND BV. Nadruk, ook als uittreksel is niet toegestaan. Druk- en zetfouten voorbehouden. Deze gebruiksaanwijzing voldoet aan de technische eisen bij het in druk gaan. Wijzigingen in de techniek en uitvoering voorbehouden.
© Copyright 1995 by CONRAD ELECTRONIC NEDERLAND BV Windmolenweg 42, 7548 BM Boekelo Internet: www.conrad.com
Bestnr.: 75 01 98
Introductie
Geachte klant,
Hartelijk dank voor de aankoop van dit product.
Lees eerst deze handleiding volledig en zorgvuldig door voordat u het codeslot DK-9880 in gebruik neemt. Dit product voldoet aan de eisen van de geldende Europese en nationale richtlijnen. De CE-conformiteit is bewezen; de betreffende documenten bevinden zich bij de fabrikant. Om dit zo te houden en gebruik zonder gevaar te garanderen, moet u zich als gebruiker beslist aan deze gebruiksaanwijzing houden!
Bij vragen kunt u zich wenden tot onze Technische Dienst,
Nederland: 053 - 428 54 80 Ma. - vr. 09.00 - 20.00 uur
Gebruik waarvoor het product bedoeld is
Het codeslot met ingangsbesturing is bedoeld als deurbel, toegangsbeveiliging bij de voordeur, aansturing van deuren, garagedeuraandrijvingen en nog veel meer. Het basisstation mag alleen in droge binnenruimte toegepast worden, het bedieningsgedeelte mag alleen in een beschermde buitenplaats gebruikt worden. Het contact met vochtigheid is beslist te vermijden. Het product is alleen bestemd voor gebruik met 12 V gelijk-/wisselspanning. Het max. schakelvermogen van relais 1 mag niet meer dan 5 ampère en 30 Volt en die van relais 2 en 3 niet meer dan 1 ampère en 12 Volt gelijkspanning zijn. De uitgang Duress mag max. met 100 mA en 12 V gelijkspanning en de 12 Volt­uitgang max. met 2 ampère en 12 V gelijkspanning belast worden. Een andere toepassing dan hierboven beschreven leidt tot beschadiging van het product, bovendien zijn hieraan gevaren verbonden, zoals b.v. kortsluiting, elektrische schok. Het totale product mag niet veranderd resp. omgebouwd worden! Let beslist op de veiligheidsbepalingen!
3
Belangrijk! Beslist lezen!
Deze gebruiksaanwijzing is een integraal onderdeel van dit product. Er staan belangrijke aanwijzingen in betreffende de ingebruikname en het gebruik. Lees deze gebruiksaanwijzing zorgvuldig door! Bij schades, die ontstaan door het niet opvolgen van de handleiding, vervalt het recht op garantie. Voor volgschades, die hieruit ontstaan zijn wij niet aansprakelijk.
Bewaar deze gebruiksaanwijzing zorgvuldig!
Inhoudsopgave Pagina
Introductie 3 Gebruik waarvoor het product bedoeld is 3 Omschrijving onderdelen 4 Veiligheidsbepalingen 4 Functiebeschrijving 5 Ingebruikname 6
Montage basisdeel 6 Montage bedieningsdeel 7 Aansluiting 8 Belastbaarheid van de klemmen 9 Beschrijving van de klemmen 9
Programmering 11
Universele toegang 12 Optische en akoestische aanduiding van het bedieningsgedeelte 12 Programmeerverklaring 13
Programmeervoorbeeld 17 Bediening 18 Onderhoud en verwijdering 22 Oplossing van storingen 23 Technische gegevens 24 Omgevingsbepalingen 24 Persoonlijke instellingen 25
2
Wend u tot een vakman, als u twijfelt aan de werkwijze, de veiligheid of de aansluiting van het apparaat
Houd u aan de veiligheidsbepalingen en bedieningshandleidingen van de overige apparaten welke op het product aangesloten worden.
Laat het verpakkingsmateriaal niet achteloos rondslingeren. Kunststoffolies resp. -zakken, piepschuim, enz. kunnen voor kinderen gevaarlijk speelgoed worden.
Dit product hoort niet thuis in kinderhanden. Het is geen spelgoed.
In commerciële instellingen dient u zich te houden aan de ARBO-
voorschriften.
In scholen, opleidingsinstituten, hobby- , en doe-het-zelfwerkplaatsen dient het omgaan met netvoedingen te gebeuren onder toezicht van geschoold personeel.
Als u twijfelt aan de juiste aansluiting of u heeft nog vragen, die niet in de loop van de bedieningshandleiding beantwoord worden, wend u dan tot onze Technische dienst of tot een andere vakman.
Let ook op de veiligheidopmerkingen in de enkele hoofdstukken van deze handleiding.
Functiebeschrijving
Het codeslot met ingangsbesturing DK-9880 is bedoeld als deurbel, toe­gangsbeveiliging bij de voordeur, aansturing van deuren, garagedeuraandrij­vingen en nog veel meer. Vanwege het grote temperatuurbereik (-40 tot +85°C) kan het bedienings­gedeelte ook buiten toegepast worden. U kunt het codeslot helemaal op uw eigen behoefte toegesneden via het toetsenblok programmeren. U kunt bij­voorbeeld drie gebruikerscodes programmeren (max. 8-cijferig). U kunt elk relais gedurende een geprogrammeerde tijd laten inschakelen of via de gebruikerscode inschakelen resp. open laten gaan. Verder kunt u diverse veiligheids- of toegangsprogrammeringen instellen.
5
Omschrijving onderdelen
1 Aansluitklemmen 2 DAP-steekbrug 3 Bevestigingsgaten van de
basiseenheid 4 Afdekking klemmen 5 Luidspreker 6 Schroeven voor de klemmen-
afdekking 7 Deurbel 8 Toetsen 9 LED’s op het bedieningsgedeelte 10 Openingsschroef 11 Klem DATA op het bedienings-
gedeelte 12 Klem GND op het bedienings-
gedeelte 13 Klemmen voor ARMED-LED op
het bedieningsgedeelte 14 Klemmen voor LOCK-LED op
het bedieningsgedeelte
Veiligheidsbepalingen
Bij schades, die veroorzaakt worden door het niet opvolgen van de gebruiksaanwijzing, vervalt het recht op garantie! Wij zijn niet aan­sprakelijk voor schades die daarvan het gevolg zijn.
Bij letsel van personen of schade aan zaken, die door onjuist gebruik of het niet naleven van de veiligheidsbepalingen zijn veroorzaakt, zijn wij niet aan­sprakelijk. In dergelijke gevallen vervalt elk recht op garantie.
Om redenen van veiligheid en toelating (CE) is het eigenmachtig ombouwen en/ of veranderen van het codeslot met ingangsbesturing DK-9880 niet toe­gestaan.
4
Montage bedieningsgedeelte
Bepaal een geschikte plek van waaruit u het systeem kunt bedienen.
Open de schroef (10) op het bedieningsgedeelte.
Verwijder de afdekking op de achterkant van het bedieningsgedeelte.
Gebruik de boorgaten van de afdekking als boormal en teken hierdoor de bevestigingsgaten. Haal de afdekking weer weg en boor de gaten. Schroef de afdekking met de meegeleverde schroeven vast.
Verleg nu de kabels naar het basisstation, resp. de kabels voor de LED’s naar het aan te sluiten apparaat (b.v.alarmcentrale). Let hierbij op dat de kabels naar het basisgedeelte schoon en onopvallend gelegd kunnen worden.
Gebruik een geschikte schroevendraaier.
Let er op dat er zich op de plek waar u de boorgaten maakt geen elektrische leidingen, waterleidingen enz. bevinden.
Opmerking
Gebruik indien nodig pluggen. Gebruik een geschikte schroevendraaier.
Let er op dat niemand over de kabels kan vallen. Voor de aansluiting op het basisstation heeft u 2 kabels nodig en voor de aansluiting van de LED’s heeft u voor iedere LED eveneens 2 kabels nodig.
Ingebruikname
Om een correcte ingebruikname te garanderen, dient u voor gebruik beslist deze bedieningshandleiding met de veiligheidsbepalingen volledig en aandachtig door te lezen!
Let er bij de keuze van de opstelplek van het codeslot op, dat direct zonlicht, trillingen, stof, hitte, koude en vochtigheid vermeden dienen te worden. Er mogen zich geen apparaten met sterke elektrische of elektromagnetische velden (sterke motoren, mobiele telefoons, zendapparatuur in de omgeving bevinden. Dit kan de functie negatief beïnvloeden.
Boor of schroef voor de bevestiging van het apparaat geen extra schroeven in de behuizing. Hierdoor kunnen gevaarlijke spanning aangeraakt worden.
Let bij het gebruik van gereedschappen voor de inbouw van uw apparaat op de veiligheidsbepalingen van de desbetreffende fabrikanten.
Montage basisgedeelte:
Bepaal voor het basisgedeelte een geschikte plek vanaf welke u ook de luidspreker kunt horen.
Gebruik de boorgaten (3) van het basisgedeelte als boor­mal en teken de gaten voor de bevestiging op de muur.
Haal het basisgedeelte weer weg en boor de gaten. Schroef het basisgedeelte met geschikte schroeven vast. Let erop dat de kabels naar het bedieningsgedeelte schoon en onopvallend gelegd kunnen worden
Let er op dat er zich op de plek waar u de boorgaten maakt geen elektrische leidingen, waterleidingen enz. bevinden.
Opmerking
Gebruik indien nodig pluggen. Gebruik een geschikte schroevendraaier.
6 7
Voor het aansluiten van andere apparaten (magneetcontact, deuropener enz.) kunt u de klemmen op het basisgedeelte gebruiken.
Let erop dat bij het aansluiten van het basisgedeelte de onderstaan­de spannings- en stroomaanduidingen opgevolgd worden.
Belastbaarheid van de klemmen:
Relais 1 : Dit relais mag maximaal met 5 ampère 30 V gelijkspanning
belast worden.
Relais 2 en 3 : Deze relais mogen maximaal met 1 ampère en 12 V gelijk-
spanning belast worden.
12V OUTPUT : Deze klem mag maximaal met 2 ampère en 9-12 V gelijk-
spanning belast worden.
DURESS : Deze klem mag maximaal met 100 mA en 12 V gelijk-
spanning belast worden.
In de navolgende tabel vindt u de omschrijving van de klemmen en de des­betreffende verklaring.
Omschrijving van de klemmen:
1 en 2: Voedingsspanning 12 V AC of DC (polariteit vrij kiesbaar) 3 : Uitgangsspanning 9-12 V DC voor het aansluiten van verdere
apparaten
9
Aansluiting
Let er op dat de aan te sluiten apparaten van het net verwijderd zijn.
Als stroomvoeding mag alleen gelijk- of wisselspanning van 12 Volt toegepast worden. Probeer nooit het codeslot met ingangsbesturing DK­9880 met een andere spanning te laten werken. De in-/uitgangen van het codeslot en de hieraan aangesloten kabels moeten tegen directe aanraking beschermd zijn. Hiervoor moeten de kabels vol­doende isolatie resp. spanningsvastheid bezitten en de contactplaatsen moeten aanrakingsveilig zijn. De polariteit tijdens het aansluiten van de spanningsvoeding is te verwaar­lozen. Bij het niet in acht nemen van de opmerkingen vervalt het recht op garantie.
Isoleer ca. 5 mm van de twee aansluitkabels welke door u al verlegt zijn op het bedieningsgedeelte en op het basisgedeelte.
Verbindt de klemmen DATA (11 met klem 5) en GND (12 met klem 4) van het bedieningsgedeelte met die op het basisgedeelte.
U kunt nu de kabels voor de LED’s op het bedieningsgedeelte aansluiten. De LED ARMED is geschikt voor een scherpgeschakelde alarmcentrale en de LED LOCK bijvoorbeeld voor uw gesloten voordeur.
Let er op dat de aders van de kabels niet beschadigd worden. Let er op dat bij een verkeerde aansluiting het apparaat vernield kan worden. Let er op dat de spanning juist gepoold is. Eventueel controleren met een meet­apparaat. De stroombron voor de LED’s moet een 12 V gelijkspanning zijn.
8
11
Bij 12 V AC ingangsspanning is de uitgangsspanning bij deze klem
12 DC, bij 12 V DC ingangsspanning kan deze tussen 9 en 12 DC liggen. 4 : Massa-klem 5 : Data-klem voor de verbinding aan het bedieningsgedeelte 6 : Deurcontact 7:“EGRESS-contact” wordt deze klem verbonden met massa schakelt
het relais 1 volgens uw programmering.
Dit contact is nuttig als een deur vanuit binnen geopend moet worden,
het openen wordt via relais 1 gerealiseerd. 8 : “DURESS-contact”, deze klem schakelt op massa, als bij de
programmering (71) 10x een verkeerde code is ingegeven. 9 : NC-contact van relais 1, deze klem heeft bij normale toestand door-
gang naar klem 10. 10 : Ingangsklem van relais 1 voor de klemmen 9 en 10. 11 : NO-contact van relais 1, deze klem heeft bij normale toestand door-
gang naar klem 10. 12 : NC-contact van relais 2, deze klem heeft bij normale toestand door-
gang naar klem 13. 13 : Ingangsklem van relais 2 voor de klemmen 12 en 14 14 : NO-contact van relais 2, deze klem heeft bij normale toestand door-
gang naar klem 13. 15 : Massa-klem 16 : NC-contact van relais 3, deze klem heeft bij normale toestand door-
gang naar klem 17. 17 : Ingangsklem van relais 3 voor de klemmen 16 en 18 18 : NO-contact van relais 3, deze klem heeft bij normale toestand door-
gang naar klem 17.
In de navolgende afbeelding vindt u een aansluitvoorbeeld, zoals u bijvoor­beeld uw codeslot met ingangsbesturing DK-9880 kunt aansluiten. Wij raden u aan om een aansluitschets met uw eigen componenten te maken. Opgrond van de vele aansluitmogelijkheden van uw codeslot is het in deze handleiding niet mogelijk alle verschillende variaties te laten zien.
10
Opmerking:
Het mogen niet meer dan 10 seconden tussen elke toetsinvoer liggen anders wordt het daarvoor ingevoerde verwijderd.
Universele toegang
Als u een keer uw master-code vergeten hebt of deze niet meer juist functioneert, handel dan als volgt:
Verwijder uw codeslot van de voedingsspanning.
Steek de steekbrug DAP (2) van OFF naar ON”.
Sluit de voedingsspanning weer aan (de luidspreker signaleert 2x de
ingangsmelodie en gaat permanent piepen)
Steek de steekbrug DAP (2) weer van ON naar OFF (de luid­spreker gaat uit).
U bevindt zich nu in de programmeermode en alle instellingen kunnen uitgevoerd worden.
Deze instellingen vindt u iets verder op in deze handleiding onder hfst. programmeermogelijkheden. U moet in dit geval de master-code met de *-toets niet meer invoeren.
Optische en akoestische aanduiding van het bedienings­gedeelte:
Status: Pieper LED MAIN
1. In de programmeermode uit licht op
2. Toetsinvoer 1x piepen 1x knipperen
3. Juiste code-invoer 2x piepen 2x knipperen
4. Foutieve code-invoer 5x piepen 5x knipperen
5. DAP-jumper is tijdens permanent alle 2 seconden de netaansluiting op ON piepen op de een keer knipperen
basisstation
6. Stand-by-mode uit alle 2 seconden een keer knipperen
13
Voorbeeld voor de toepassing van een gelijkspanningsdeuropener. Let hierbij op de vrijloopdiode 1 N 4004.
Voorbeeld voor de toepassing van een wisselspanningsdeuropener. Hierbij wordt de elektrische aansluiting zonder de vrijloopdiode uit­gevoerd!
Controleer nog een keer of de bedrading juist is verlegd. Sluit nu de voe­dingsspanning op uw codeslot met ingangsbesturing DK-9880 aan. Op de basiseenheid moet nu de ingangsmelodie te horen zijn en de LED MAINS op het bedieningsgedeelte moet oranje knipperen. Is dit niet het geval of er is een foutfunctie te herkennen moet de voedings­spanning direct afgehaald worden en de aansluiting nog een keer gecon­troleerd worden. Let ook op de checklist Verhelpen van storingen achter in deze handleiding.
Programmering:
U kunt nu uw codeslot met ingangsbesturing DK-9880 volgens uw eigen voorkeur programmeren. In dit hoofdstuk zullen wij de mogelijkheden van een programmering weergeven.
12
Relais programmeren
40 1 tot 999 # Na invoer van de gebruikerscode 1 en de
#-toets trekt de relais 1 voor de geprogram­meerde tijd aan (1 tot 999 seconden).
41 # Na invoer van de gebruikerscode 1 en de
#-toets schakelt de relais 1 over (of van gesloten naar open of van open naar gesloten).
42 # Na invoer van de gebruikerscode 1 en de
#-toets schakelt de relais 1 over (of van gesloten naar open of van open naar gesloten). Als extra kan bij deze programmering een korte
-code gebruikt worden (alleen de eerste twee posities van code 1) voor het inschakelen.
50 1 tot 999 # Na invoer van de gebruikerscode 2 en de
#-toets trekt de relais 2 voor de geprogrammeerde tijd aan (1 tot 999 seconden).
51 # Na invoer van de gebruikerscode 2 en de
#-toets schakelt de relais 2 over (of van gesloten naar open of van open naar gesloten).
52 # Na invoer van de gebruikerscode 2 en de
#-toets schakelt de relais 2 over (of van gesloten naar open of van open naar gesloten). Als extra kan bij deze programmering een korte
-code gebruikt worden (alleen de eerste twee posities van code 2) voor het inschakelen.
60 1 tot 999 # Na invoer van de gebruikerscode 3 en de
#-toets trekt de relais 3 voor de geprogram­meerde tijd aan (1 tot 999 seconden).
61 # Na invoer van de gebruikerscode 3 en de
#-toets schakelt de relais 3 over (of van gesloten naar open of van open naar gesloten).
62 # Na invoer van de gebruikerscode 3 en de
#-toets schakelt de relais 3 over (of van gesloten naar open of van open naar gesloten). Als extra kan bij deze programmering een korte
-code gebruikt worden (alleen de eerste twee posities van code 3) voor het inschakelen.
15
De LED KEY licht naar elke toetsinvoer voor ca. 10 seconden groen op.
Programmeerverklaring:
0000 * Master-code (fabriekstoestand)
Na invoer van de master-code (0000) en bevestiging met De *-toets, kunnen alle programmeringen uitgevoerd worden.
Alle verdere programmeerstappen kunnen alleen na de invoer van de master-code en de bevestiging met de *-toets doorgevoerd worden. Het kunnen ook meerdere programmeringen na elkaar doorgevoerd worden. Voor het verlaten van de programmeermode drukt u op de *-toets.
Master en gebruikerscode programmeren
0 1 tot 8 teken # Na invoer van de “0” kunt u de master-code
vrij programmeren. Deze kan tot uit 8 tekens bestaan. Voor het opslaan drukt u de #-toets.
1 1 tot 8 teken # Na invoer van de “1” kunt u de gebruikerscode
1 vrij programmeren. Deze kan tot uit 8 tekens bestaan. Voor het opslaan drukt u de #-toets.
2 1 tot 8 teken # Na invoer van de “2” kunt u de gebruikerscode
2 vrij programmeren. Deze kan tot uit 8 tekens bestaan. Voor het opslaan drukt u de #-toets
3 1 tot 8 teken # Na invoer van de “3” kunt u de gebruikerscode
3 vrij programmeren. Deze kan tot uit 8 tekens bestaan. Voor het opslaan drukt u de #-toets.
14
82 # Na het openen van de verbinding tussen de
klem (4) massa en de klem (6) DOOR SENS is 2 keer de deurbel te horen. Is de gebruikerscode 1 en de #-toets ingegeven, trekt de relais 1 aan en het openen van de klem (4) massa en de klem (6) DOOR SENS hebben geen werking. Bij het sluiten van de verbinding, schakelt de relais 1 weer in de normale toestand terug. Bij de programmering 40 kan ook de relais al weer in zijn normale toestand zijn (tijd is ver­streken), zonder dat de deurbel te horen was.
83 # De deurbel gaat altijd ook is eerst de gebruikers
code 1 en de #-toets ingegeven. Is de gebruikerscode 1 en de #-toets ingegeven, schakelt de relais 1 na het sluiten van het weer in de normale toestand terug. Bij de programmering 40 kan ook de relais al weer in zijn normale toestand zijn (tijd is ver­streken).
Deur-vertragingsalarm
9 0 # De deur-vertragingsalarm is uitgeschakeld. 9 1 tot 999 # Na het openen van de verbinding tussen de
klem (4) massa en de klem (6) DOOR SENS en het verstreken van de geprogrammeerde tijd (1 tot 9999 seconden) gaat het alarm af, zo lang tot er weer een verbinding tussen de twee klemmen bestaat.
Let er op dat in Nederland de alarmtijd niet langer dan 3 minuten mag duren. Uw als bezitter van een alarmsysteem bent hiervoor verantwoordelijk dat deze tijd aangehouden wordt.
17
Systeembeveiliging programmeren
70 # Bij 10 foutieve invoeren van de code
blokkeert het apparaat de toegang voor 30 seconden.
71 # Bij 10 foutieve invoeren van de code
schakelt het apparaat de klem (8)
DURESS op massa. Deze toestand blijft tot de gebruiker de gebruikerscode 1 en de #.toets ingedrukt heeft. Op deze klem kan een geschikt telefoon, een transistorschakeling of derg. aan­gesloten worden. Let hierbij op de belastbaarheid van de uitgang.
72 # Er kan volgens voorkeur een foutieve code
ingevoerd worden.
Deurcontact programmeren
80 # Geen akoestisch signaal naar het openen,
resp. sluiten van de verbinding tussen de klem (4) massa en de klem (6) “DOOR SENS”.
81 # Na het openen van de verbinding tussen
de klem (4) massa en de klem (6) DOOR SENS gaat voor 60 seconden een alarm af. Om het alarm voor die tijd af te zetten moet de gebruikerscode 1 en de #­toets ingegeven worden (relais 1 schakelt in dit geval niet). Is de gebruikerscode 1 en de #-toets ingegeven, trekt de relais 1 aan en het openen van de klem (4) massa en de klem (6) DOOR SENS hebben geen werking. Bij het sluiten van de verbinding, schakelt de relais 1 weer in de normale toestand terug. Bij de programmering 40 kan ook de relais al weer in zijn normale toestand zijn (tijd is verstreken), zonder dat het alarm afgaat.
16
Toetsenvolgorde
Master-code (fabriekstoestand) en *-toets invoeren programmeermode
3289 is de nieuwe master-code
8321 is de nieuwe gebruikerscode 1
6854 is de nieuwe gebruikerscode 2
9270 is de nieuwe gebruikerscode 3
Relais trekt 5 seconden aan na invoer van de gebruikerscode 1
Relais 2 met aan-uit-functie via gebruikerscode 2
Relais 3 met aan-uit-functie via gebruikerscode 3 en aan-functie via de korte-code mogelijk
Systeemblokkering voor 30 seconden na 10 keer foutieve code-invoer
Deuralarm bij onbevoegd openen van de deur Deuralarm, als de deur langer
dan 60 seconden openstaat
Einde programmering
Bediening
Voor de deurbel heeft u de toets DOOR BELL (7) ter beschikking. Na indrukken van deze toets wordt in het basisgedeelte een belsignaal we­rgegeven.
De bediening van uw codeslot met ingangsbesturing DK-9880 is van uw programmering afhankelijk. Het navolgende voorbeeld heeft betrekking op de hiervoor doorgevoerde programmering.
Pas uw bediening desbetreffend aan de door uw ingevoerde instellingen aan.
19
Programmeervoorbeeld
In dit hoofdstuk laten wij een mogelijkheid voor een programmering van uw codeslot met ingangsbesturing DK-9880 zien. Let wel op dat dit alleen één mogelijkheid is, uiteraard bestaan er nog veel meer mogelijkheden om uw systeem te programmeren.
Opmerking:
Wij raden u aan de hier afgebeelde codes niet te gebruiken en hiervoor uw eigen codes in te vullen. Gebruik de bijlage als hulp en vul daar uw perso­nlijke programmering in de tabel. Bewaar deze goed, zodat niemand uw per­soonlijke code kan gebruiken.
Het codeslot moet met de navolgende programmering ingesteld worden:
Master-code 3289 Gebruikerscode 1 8321 Gebruikerscode 2 6854 Gebruikerscode 3 9270 Relais 1 moet na 5 seconden weer afvallen Relais 2 moet na invoer van de gebruikerscode (6854#) aantrekken en
pas weer afvallen als de gebruikerscode (6854#) opnieuw ingevoerd wordt.
Relais 3 moet als relais 2 functioneren (gebruikerscode 3 9270#), het
kan echter ook via een korte-code (92#) ingeschakeld worden.
Wordt 10x een foutieve code ingevoerd wordt het systeem voor 30
seconden geblokkeerd.
Wordt de verbinding tussen de klem “DOOR SENS (6) en massa
onderbroken, moet het basisgedeelte een alarm produceren.
Blijft de verbinding, na het invoeren van de gebruikerscode 1, tussen
de klem DOOR SENS (6) en massa langer dan 60 seconden onder­broken, moet het bedieningsgedeelte een alarm melden.
18
Deze code heeft dezelfde functie als de gebruikerscode 1 en als extra schakelt hij de uitgang DURESS op massa. Met deze code kan het relais (volgens programmering) AAN, resp. UIT geschakeld worden. De uitgang DURESS kan wel ingeschakeld worden maar voor het terugschakelen op een open contact moet u de gebruikercode 1 invoeren. In dit geval schakelt de relais niet het wordt alleen op de uitgang DURESS teruggeschakeld.
Gebruik van de korte-code
Heeft u een relais zo geprogrammeerd dat deze het gebruik van een korte­code toelaat (42#, 52#, 62#) kunt u het relais met de eerste twee posities van de gebruikerscode inschakelen. U kunt voor alle drie relais de korte-code gebruiken, let hierbij echter op hoe u de programmering uitgevoerd heeft. Voor het uitschakelen van de relais moet u de desbetreffende gebruikerscode volledig intoetsen. In het programmeervoorbeeld is het relais 3 zo geprogrammeerd dat het gebruik van de korte-code toegestaan is. De gebruikerscode 3 is 9270, en hiermede de korte-code 92.
Relais 3 trekt aan
Relais 3 valt af.
Veiligheidstest
Bij de programmering (70#) is ingegeven dat na 10 keer een foutieve code­invoer het systeem voor 30 seconden geblokkeerd wordt.
Voer nu opzettelijk 10 keer een verkeerde code in, telkens opgevolgd door de #-toets. Het bedieningsgedeelte moet na iedere #-invoer 5x piepen. Hierna is het gehele systeem voor 30 seconden geblokkeerd.
Opmerking:
De invoer van de code mag niet langer duren dan 10 seconden tussen elke toetsinvoer, anders valt het systeem terug in de normale toestand en dit betekend foutieve invoeren worden niet meer herkend.
21
Relais schakelen met de gebruikerscode
De navolgende invoeren hebben betrekking op het schakelen van de relais bij gebruik van de desbetreffende ingestelde gebruikerscode.
Relais 1 trekt voor 5 seconden aan
Relais 2 schakelt om
Relais 3 schakelt om
Relais schakelen met de master-code
De navolgende invoeren hebben betrekking op het schakelen van de relais bij gebruik van de master-code (3289).
Relais 1 trekt voor 5 seconden aan
Relais 2 schakelt om
Relais 3 schakelt om
Code voor het schakelen van de “DURESS”-uitgang en relais 1
Deze code wordt uit de gebruikerscode 1 gehaald, waarbij de eerste positie met 2 verhoogd wordt.
Voorbeeld: De gebruikerscode 1 is = 1234, hiermede wordt deze code = 3234. In het bovengenoemde voorbeeld is de geprogrammeerde gebruikerscode 1= 8321, zodoende moet de code = 0321 worden.
Relais 1 trekt voor 5 seconden aan en de uitgang DURESS schakelt op massa.
20
00000
00000
0
0
000
Programmerende
Relais 1 schakelt om
Onderhoud en verwijdering
Controleer regelmatig de technische veiligheid van uw codeslot met ingangsbesturing DK-9880 en de aangesloten stroombron, b.v. op beschadi­ging van de aansluitkabel en de behuizing.
Als er aangenomen kan worden dat gebruik zonder gevaar niet meer moge­lijk is, dient u het codeslot resp. de stroomvoeding buiten gebruik te stellen en te beschermen tegen het per ongeluk in werking stellen door derden. Trek altijd de netstekker uit het stopcontact! U kunt aannemen dat gebruik zonder gevaar niet meer mogelijk is, als:
- het codeslot of de aansluitkabels zichtbaar beschadigd zijn
- het codeslot of de aangesloten netvoedingen niet meer werken
- na langdurige opslag onder ongunstige omstandigheden
- zware transportomstandigheden niet uit te sluiten zijn.
Als het apparaat niet goed functioneert, kunnen netvoedingen spanningen van >50 VDC afgeven, welke gevaarlijk kunnen zijn, ook wanneer de aange­geven uitgangsspanningen van de apparaten lager liggen.
Voordat u het codeslot of een aangesloten netvoeding schoonma­kt of controleert moet u beslist navolgende veiligheidsbepalingen in acht nemen:
Bij het openen van deksels of het verwijderen van onderdelen kunnen spanningvoerende delen blootgelegd worden. Voor een
onderhoud of reparatie moet het apparaat van alle spannings­bronnen losgekoppeld worden Condensatoren in het apparaat kunnen nog geladen zijn, zelfs als ze van alle spanningsbronnen losgekoppeld zijn. Vervang nooit zelf beschadigde snoeren. Koppel in een dergelijk geval deze
23
Deuralarm
Uw systeem is in het programmeervoorbeeld (81#) zo ingesteld dat na het openen van de verbinding DOOR SENS (6) en GND een alarm geactive­rd wordt. Open (b.v. de deur openen) nu de verbinding zonder de gebrui­kerscode 1 in te voeren en niet op de deuropener in de binnenruimte te drukken. Uw basisgedeelte moet nu 60 seconden lang een alarm melden. Deze alarm kan door invoer van de gebruikerscode 1 en de #-toets beëindigd worden.
De deur blijft te lang open
In het programmeervoorbeeld is uw systeem zo geconfigureerd dat een alarm geactiveerd wordt als de deur langer dan 60 seconden geopend blijft. Deze instelling is bedoeld als herinnering dat de voordeur nog open staat. Voer nu de gebruikerscode 1 in en open de deur. In dit geval wordt geen alarm geactiveerd. Blijft de deur langer dan 60 seconden openstaan, wordt een alarm geacti­veerd. Voor het uitzetten van het alarm moet u gewoon de deur weer sluiten.
Veranderen van de ingestelde programmering
In dit hoofdstuk wordt kort beschreven hoe uw de ingestelde programme­ringen (programmeervoorbeeld) kunt veranderen. De precieze beschrijving vindt u onder het hfst. programmeerverklaring”.
Programmeermode
Relais 1 met AAN-UIT-functie via de gebruikerscode 1 Na 10 keer foutieve code-invoer schakelt de klem
DURESS op massa
Ingangsmelodie na het openen van klem DOOR SENS en massa
Deurvertragingsalarm is uitgeschakeld
22
Andere reparaties/controles zijn beslist alleen door een vakman uit te voeren.
Technische gegevens
Voedingsspanning : 12 V gelijk- of wisselspanning Stroomopname max. : ca. 160 mA Codes : 1x master-code, 3x gebruikerscode Combinaties van de codes : 111.111.100 Relais 1 : max. 5 ampère 30 V gelijkspanning Relais 2 en 3 : max. 1 ampère en 12 V gelijkspanning 12V-uitgang : max. 2 ampère en 12 V gelijkspanning DURESS : max. 100 mA en 12 V gelijkspanning Toetsinvoertijd : 10 seconden na elke toetsinvoer
Omgevingsvoorwaarden
Werktemperatuurbereik : -40°C tot +85°C van het bedieningsgedeelte
25
los van de stroomvoorziening en breng deze naar een vakman. Een reparatie mag alleen een vakman uitvoeren die vertrouwd is met de daaraan verbonden gevaren resp. met de desbetreffende voorschriften.
Verwijdering
Verwijder het niet meer te gebruiken apparaat volgens de wettelijke voor­schriften.
Verhelpen van storingen
Met deze codeslot met ingangsbesturing DK-9880 heeft u een product aan­geschaft, dat is ontworpen volgens de laatste technische inzichten en dat bedrijfszeker is. Desondanks kunnen zich toch nog storingen voordoen. Daarom willen we hier beschrijven, hoe u eventuele storingen kunt verhelpen.
Let beslist op de veiligheidsbepalingen!
Probleem Oplossing
LED MAINS Zijn de aansluitkabels juist gemonteerd? knippert niet Is de voedingsspanning op het codeslot aan-
wezig?
Relais schakelt niet Heeft u de juiste gebruikerscode ingevoerd?
Is uw codeslot juist geprogrammeerd? Is het basisgedeelte juist aangesloten? Functioneren de aangesloten apparaten juist?
Codeslot kan niet Heeft u de juiste master-code ingevoerd? geprogrammeerd Gebruikt u een toegestane programmeercode? worden
24
27
Persoonlijke instellingen
In deze tabel kunt u uw persoonlijke programmeringen invullen. Bewaar deze tabel goed op, om later eventuele veranderingen en besturingen zon­der problemen uit te kunnen voeren. Let er op, dat deze tabel niet in vreem­de handen kan komen en zodoende uw codeslot met ingangsbesturing DK­9880 zou kunnen manipuleren.
Master-code
Gebruikerscode 1
Gebruikerscode 2
Gebruikerscode 3
Relais 1
Relais 2
Relais 3
Systeem-veiligheid
Deurcontact
Deurvertraging
26
Loading...