AEG FAV3430W User Manual [sv]

ÖKO_FAVORIT 3430
Diskmaskin
Bruksanvisning
AUS
ERFAHRUNG
GUT
ÖKO
SYSTEM
2
MADE IN GERMANY
Tryckt på returpapper
Innehållsförteckning
Säkerhetsinformation 4 Hantering av emballagematerialet och den gamla maskinen 6
Hantering av emballagematerialet 6 Hantering av din gamla maskin 6
Viktigt att veta innan du diskar 7 Tänk på miljön 7
Beskrivning av diskmaskinen 8 Maskinens interiör 8
Användning 9 Manöverpanel 9
Diskprogram 10 Inställning av vattenavhärdaren 12
Påfyllning av salt 14 Indikator för påfyllning av salt 14 Påfyllning av sköljmedel 15 Dosering 16 Påfyllning av diskmedel 16
Hur korgarna packas 18 Underkorgen 18 Bestickkorgen 19 Överkorgen 20
Driftsinstruktioner 21 Skötsel 23 Om maskinen inte fungerar 25 Service 27 Tekniska data 28 Installation 29
Uppställning 29 Golvmaskin med topplatta 29 Justering av topplatta 29 Anslutning till vatten 31 Anslutning till avlopp (spillvatteninstallation) 32 Vattensäkerhet 32 Översvämningsskydd 33 Elektrisk anslutning 34
3
Säkerhetsinformation
Denna information lämnas av säkerhetsmässiga skäl. Du bör därför läsa ige­nom dem noga, innan maskinen installeras och tas i bruk. Det är mycket vik­tigt att denna bruksanvisning förvaras tillsammans med maskinen för framti­da bruk. Om du säljer eller överlater maskinen till en annan användare, eller om du flyttar och lämnar kvar den i huset, skall bruksanvisningen alltid läm­nas tillsammans med maskinen. Den nya ägaren kan da sätta sig in i hur maskinen fungerar och läsa varningarna.
Vid installation och service
Diskmaskinen är endast avsedd att användas för normal hushållsdisk och enligt anvisningarna i denna bruksanvisning. VVS-arbeten och elektriska installationen skall utföras av behörig fackman. Tillverkaren och säljaren ansvarar inte för eventuella fel och skador som uppkommit på grund av felaktig installation eller felaktig användning av diskmaskinen.
Se till att maskinen inte står på anslutningssladden och att av- och tillopp­sslangarna ligger fritt. Diskmaskinen skall vid monteringen skruvas fast i snickeriinredningen så att den inte tippar.
Om det inträffar något fel: stäng vattenkranen och gör maskinen spännings genom att dra stickproppen ur vägguttaget eller lossa säkringen (proppen).
Service på maskinen får endast utföras av AB Elektroservice eller ett ser­viceföretag som är godkänt av leverantören. Endast originaireservdelar får användas.
Reparera aldrig maskinen på egen hand. Reparationer som utförs av per­son utan tillräcklig kunskap kan medföra skada på person och/eller egen­dom, och omfattas inte avkonsumentbestämmelserna Konsumentköp EHL91.
Barnsäkerhet
Barn uppfattar inte de risker som finns i anslutning till elektriska apparater. Lat därför aldrig barn leka med diskmaskinens vred eller knappar. Se till att de inte står eller sitter på en öppen lucka. Maskindiskmedel är frätande, AKTA BARNEN! Se till att bar nen inte kom­mel åt maskindiskmedel. Om någon har svalt maskindiskmedel, ge genast dryck, 1-2 glas mjölk eller vatten. Försök inte framkalla kräkning! Kontakta därefter Giftinformationscentralen telefon 112. Om någon fått maskindisk­medel i ögonen, skölj omedelbart i rikligt med vatten.
Håll också barnen borta från en öppen diskmaskin eftersom det kan finnas diskmedelsrester kvar i diskmedelfacket. Kom även ihåg att vattnet i disk­maskinen inte är drickbart.
4
Vid användning
Undvik att komma i beröring med elementet vid avslutad diskning efter­som det kan vara mycket varmt.
Plastdetaljer som inte tål värme får inte placeras i underkorgen direkt över värmeelementet. De kan smälta och orsaka skada.
Diskgods som har förorenats av bensin, målarfärg, syrahaltiga eller alkalis­ka kemikalier får inte diskas i maskinen. Det kan förorsaka explosion.
Stäng alltid av vattenkranen om du lämnar diskmaskinen utan uppsikt en längre tid.
Vid skrotning
Hjälp till att undvika skador när diskmaskinen skall skrotas. Se då till att lucklåset förstörs och kapa elsladden vid utgången från maskinen. Du för­hindrar därigenom att lekande barn kan låsa in sig eller på annat sätt hamna i livsfara.
Kontakta din kommun eller AB Elektroservice för information om var du kan lämna din gamla diskmaskin.
5
Hantering av emballagematerialet och den gamla maskinen
Hantering av emballagematerialet
Våra diskmaskiner kräver ett effektivt emballage som skydd vid transporten. Vi begränsar oss dock till det som är absolut nödvändigt.
Varning! Delar av emballaget (folier, styrenskumdelar) kan vara far­liga för barn, som kan kvävas. Du bör därför hålla allt emballage­material borta från barn!
Allt använt emballagematerial är miljövänligt och återvinningsbart. Kartongdelarna är tillverkade av återvunnet papper, och allt trävirke är obe­handlat. Plastmaterialet är märkt på följande sätt:: >PE< för polyeten, t. ex. foliematerial. >PS< för polystyren, t. ex. stötskydd (freonfritt). >POM< för polyoxymetylen, t. ex. plastklämmor. Genom återvinning och återanvändning av emballagematerialet kan du spara råmaterial och minska avfallsmängden.
Lämna emballagematerialet för återvinning till din återvinningscentral. Adressen får du av kommunens miljö- och hälsoskyddskontor om du inte hit­tar den i telefonkatalogen.
Hantering av din gamla maskin
När din gamla maskin till slut är helt utsliten och du tar den ur bruk bör du göra den helt oandvändbar innan du gör dig av med den.
Varning! Lekande barn kan låsa in sig i maskinen (och kvävas), eller riskera livet på annat sätt. Du måste därför dra ur kontakten från vägguttaget samt klippa bort och kasta sladden. Förstör lucklåset så att luckan inte längre stängas och låsas.
Märkning av plastdelar för graderad återvinning: Alla plastdelar i din maskin är märkta med internationellt standardiserade förkortningar (t. ex. >PS< för polystyren). När du gör dig av med din maskin innebär detta att plastavfallet kan typsorteras för miljömedveten återvinning. Tag med dig din gamla maskin till din återvinningscentral eller till din lokala återförsäljare, som tar den tillbaka mot en liten hanteringsavgift.
6
Viktigt att veta innan du diskar
Tänk på miljön
Skölj inte av disken under rinnande vatten. Skrapa bort alla matrester och sätt genast in disken i maskinen. Diska inte förrän båda korgarna är fulla. Om nödvändigt kör ett avsköljningsprogram. Använd alltid det program som motsvarar diskens nersmutsningsgrad. Använd aldrig mer diskmedel eller sköljmedel än som rekommenderas. Följ de anvisningar som anges i bruksanvisningen men kontrollera även diskme­delsfabrikanternas rekommendationer.
Val av diskgods
Kontrollera alltid diskgodset om det är lämpligt att diska i maskin eller inte. En hel del diskgods har anvisningar om det är lämpligt för maskindisk. Porslin kan vara VDN märkt med en bokstav och 3 siffror. Den tredje siffran anger porslinets disktålighet. 5 = Tål maskindisk (75°C) 3 = Tål handdisk (45°C) 1 = Risk för skador vid diskning PORSLIN: I vissa fall ligger dekoren oskyddad utanpå glasyren och färgerna kan då blekas med tiden. Ge akt på det om du köper nytt porslin. GLAS: Sällan några problem. se bara till att det finns sköljmedel i maskinen och att det är rätt doserat. KRISTALLGLAS: Diskas i högst 40 - 50°C. Värdefulla glas bör handdiskas. ROSTFRITT: Tal det mesta, men direktkontakt med maskindiskmedel kan ge fläckar och rostangrepp. ALUMINIUM: Färgat eller eloxerat aluminium bleks av maskindiskmedel. Den blanka ytan mister sin glans och blir lite flammig. SILVER: Du kan diska silversaker i maskinen. Men silvret kan missfärgas om rester av ägg och senap får sitta kvar en längre tid. Detta gäller även då sil­ver kommer i kontakt med andra metaller. Blanda inte silver och rostfritt. PLAST: Plastdetaljer bör inte placeras direkt ovanför värmeelementet efter­som de kan missformas och t o m smälta. Lämplig placering är i överkorgen. TRÄ: Diskgods som är helt eller delvis i trä (t.ex. handtag) bör ej diskas i maskin. Risk för sprickor och uttorkning. ÖVRIGT: Bestick med pålimmade eller kittade skaft finns i olika kvaliteter. Några kan påverkas av varmt vatten så att skaftet lossnar . Kastrullhandtag av bakelit kan spricka eller lossna. Vissa laminerade material är också känsliga för hög temperatur.
OBS! Diska inte sandiga för emål, som t.ex. blomkrukor. Skölj ur kärl med kaf­fesump kvar i. Sand och kaffesump kan fastna i spolarmarna samt i sil- syste­met och därmed ställa till problem i maskinen.
7
Beskrivning av diskmaskinen
Maskinens interiör
Inställning av avhärdare
Övre korgstopp
Undre spolarm
Stort filter
Behållare för sköljmedel
Behållare för diskmedel
Undre korg
Övre korg
Inloppstratt
Övre spolarm
Centralfilter
Korg för matbestick
Märkplåt
Avloppsslang Nätsladd Inloppsslang
8
Användning
Manöverpanel
C
A
B
1
2
1 Signallampa "TILL":
Lampan tänds när maskinen sätts på med TlLL/FRÅN-strömställarknap­pen (2), Iyser hela tiden som maski­nen är tillslagen och slocknar först vid maskinens avstängning.
2 TILL/FRÅN ­strömställarknappen :
Påsättning
Sedan man tryckt på knappen tänds signallampan (1) som visar att maski­nen är tillslagen.
Stopp
När diskprogrammet är slut stannar maskinen automatiskt, men den är alltjämt tillslagen och signallampan (1) fortfarande tänd. En allmän regel är att aldrig lämna en påslagen maskin utan tillsyn.
Avstängning
Efter diskprogrammets slut, eller om man av någon anledning behöver stoppa maskinen någon gång medan den är i arbete, stänger man av maskinen genom att åter trycka på TlLL/FRÅN-strömställarknappen. Signallampan slocknar.
3 Luckhandtag, infällt
Öppna luckan: Tryck in handtagsplåten, ta ett fast grepp, tryck handtagsgreppet en aning uppåt och dra samtidigt utåt. För att stänga luckan behöver den bara tryckas fast ordentligt.
4
3
4 Indikeringsmärke för start av program
5 Programväljare
För att välja ett program, vrid pro­gramväljaren medurs tills bokstaven för det önskade programmet är mitt för indikeringsmärket •(4) på ma­növerpanelen. Programmet starter när väljaren klick­ar hörbart i positionerna (A, B, C).
6 Programsekvensindikator
Indikatorn visar kontinuerligt vilken fas av diskprogrammet som maski­nen nått. Varje fas markeras med en symbol:
När programmet är avslutat stoppar diskmaskinen automatiskt.
5
Försköljning - vänteläge Diskning
Kallsköljning
Varmsköljning
Varmluftstorkning
6
9
Diskprogram
Program
NORMAL
65°C
SPAR
65°C
EXTRA
FÖRSKÖ-
LJNING
Lämpat för Diskgods
Normalt eller starkt smutsad disk med vidhäftande framför allt stärkelsehaltiga matrester (t.ex. makaroner, ris, gröt, pota-
Kastruller och diverse servisdelar
tis, ägg, sås, stek)
Lätt smutsad disk utan vidhäf­tande och stärkelsehaltiga matrester (t.ex. ej vidbrända köttrester, kokta/färska grönsa-
Diverse servis
ker, mjölk, kaffe, drycker)
Använd disk som samlas i maskinen för diskning vid sena­re
Program­väljare
B
C
A
Knapp att tryckas in
Provningsprogram enligt IEC436 / DIN 44990:
- NORMALT 65°C program med standarddiskmedel typ A eller B;
- Standard kuvertantal: 8 (se fig. 6 och 9)
- Rekommenderad diskmedelsmängd: 15 g i behållaren
10
5 g pa behållarens lock
Rekommenderad
diskmedelsdosering
i
behållaren
*
behållarens
lock
Programförlopp
Ungefärliga förbrukningsvärden
Programtid
i min.
Energiförbr
ukn. kWh
Vattenförb
rukn. liter
**
1 rågad dessertsked
(15 g)
En halv dessertsked
(15 g)
1 rågad dessertsked
(15 g)
Läs diskmedelsleverantörens doseringsrekommendationer noga eftersom vissa produkter kan
*
vara effektivare än andra.
Dessa uppgifter gäller endast som riktvärden och är beroende av ledningsvattnets tryck och
**
temperatur samt av nätspänningsändringar.
Kall försköljning diskning, mellansköljning, slutsköljning, torkning
Diskning, mellansköljning, slutsköljning, torkning
Kall försköljning
76 1.1 17
54 1.0 16
10 0.1 11
11
Loading...
+ 25 hidden pages