AEG ECN1156 User Manual [da]

BRUGSANVISNING
DK
FRYSEBOKS
ECN 1156
820 41 83 14
2
Kontrollér at stikkontakten ikke er ødelagt eller i klemme bag køle-fryseskabtes bagvæg
Stil ikke produktet eller andre tunge ting ovenpå ledningen.
-
Der er risiko for kortslutning og brand.
Træk ikke stikket ud ved at hive i ledningen, vær ekstra opmærksom når køle-fryseskabet trækkes ud af skabet.
-
En ødelagt ledning kan forårsag kortslutning og brand
-
Hvis ledningen er ødelagt skal den udskiftes af en autoristeret elinstallatør.
Sæt ikke stikkontakten i stikket, hvis stikkontakten er ødelagt.
-
Der er risiko for kortslutning og brand.
Denne fryser er konstrueret efter et særligt miljøvenligt princip. Fryserens kølesystem indeholder Isobutan (R600a), en naturlig og yderst miljøvenlig gasart, som dog er brandbar. Derfor bør De ved transport og opstilling af fryseren være omhyggelig med at ingen dele af kølesystemet beskadiges. Ved eventuel beskadigelse af kølesystemet er det vigtigt at undgå åben ild eller andre antæn­delseskilder. Kølemidlet er tungere end luft og samler sig ved gulvet. I tilfælde af en beskadigelse af kølesystemet skal der sørges for god udluftning.
Symbolet på produktet eller på pakken angiver, at dette produkt ikke må behandles som husholdningsaffald. Det skal i stedet over­gives til en affaldsstation for behandling af elektrisk og elektronisk udstyr. Ved at sørge for at dette produkt bliver bortskaffet påden rette måde, hjælper du med til at forebygge eventuelle negative påvirkninger af miljøet og af personers helbred, der ellers kunne forår­sages af forkert bortskaffelse af dette produkt. Kontakt det lokale kommunekontor, affaldsselskab eller den forretning, hvor produkt er købt, for yderligere oplysninger om genanvendelse af dette produkt.
INSTALLATION
Fryseren placeres vandret på et fast underlag, hvilende på alle fire plastfødder. Evt. ujævnheder i gulvet bør udlignes med en lille træk­lods eller lignende. Fryseren bør ikke stilles på et tæppe eller andet som kan forhindre luftcirkulation under bunden. Rummet skal være tørt og passende ventileret. Omverdentemperaturen påvirker energiforbruget af apparaten. Derfor sætte apparaten: ikke påen solskin direktet udsat plads, ved siden af radiator eller brandsted , sætte påen plads hvor omverdentemperaturen svarer til klimaklassen for hvilken apparaten tilvirkedes.
Klimaklasse Omverdentemperatur
fra-til
SN fra + 10 til +32°C
N fra + 16 til +32°C
ST fra + 18 til +38°C
T fra + 18 til +43°C
Hvis fryseren undtagelsesvis har været transporteret på højkant, bør den stå i normal
stilling i ca. et halvt døgn før den tilsluttes.
NETTILSLUTNING
Fryseren tilsluttes 230-240V vekselstrøm, 50 hz. Sikringen i el-måleren skal være mindst 10A. produktet opfylder kravene i føl­gende EØF direktiver:
- 73/23/EØF fra 19.02.1973 - lavspændingsdirektivet
- 89/336/EØF fra 03.05.1989 (incl. ændringsdirektivet 92/31/EØF) - direktivet om elektromagnetisk kompatibilitet. Enkelte af modellerne fås ikke i alle lande. Afprøvning er foretaget i henhold til ISO 5155 for bestemmelse af frysekapacitet, energifor­brug og måling af opbevaringstid ved strømsvigt. Information til afprøvningsinstitution: Plan over placering af prøvepakker kan rekvir­eres direkte hos producenten.
SÅDAN TÆNDES KUMMEFRYSEREN
Kummefryseren opstilles i overenstemmelse med forskrifterne. Aflås låget og tilslut apparatet til led­ningsnettet som beskrevet ovenfor. Så sættes de indre elektriske dele under spænding. Drej termostatk­nap i midtposition i urets retning. Efter et klik og med en næppe mærkbar vibration og lyd starter køleag­gregatet. Efter nogle timers drift slukkes den røde lampe og den viser, at temperaturen i fryserummet er passende for at opbevare dybfrosne varer. (Jævnfør afsnittet med titlen Termostat og display).
1. Termostatknap
TEMPERATURREGULERING
Termostaten sørger for at holde den ønskede temperatur i fryseren. Drejes termostatknappen mod stilling 7, bliver der koldere i fry­seren, drejes knappen mod stilling 1 bliver der varmere. Den rigtige indstilling findes ved at måle temperaturen på den øverste pakke midt i fryseren. Den bør normalt ikke være varmere end -18°C.
ÅBNING/LUKNING AF LÅGET
Låget har en tætsluttende tætningsliste, der skal forhindre fugtighed fra luften at trænge ind og dermed forøge rimdannelse i fryseren. Når låget åbnes, bliver luften i fryseren lidt varmere, og udvider sig. Så snart låget lukkes, nedkøles luften øjeblikkelig. Dermed kan der opstå et undertryk, som vanskeliggør åbning af låget, umiddelbart efter det er lukket. Dette er et naturligt fænomen. Vent nogle minutter til undertrykket er ophævet, herefter kan låget åbnes med et let træk. Ryk aldrig voldsomt i håndtaget. Låget har lukket og åbnet stilling. Hvis det bevæges voldsomt ud over lågets åbnet position (ca. 95°), kan det lide skade.
1
3
TERMOSTAT OG DISPLAY
Den grønne lampe viser, at maskinen er under spænding. Lyser lampen, er apparatet koblet til elnettet. Den gule lampe viser kontak­tens stilling (Jævnfør afsnittet med titlen “Frysning af friske levnedsmidler”). Den røde lampe tændes og slukkes afhængig af temper­aturen i kummefryseren. Advarselslampen tændes, når temperaturen i kummefryseren er for høg i forhold til termostatens stilling.
1. Termostat,
2. Grøn lampe,
3. Rød lampe,
4. Gul lampe,
5. “SUPER” Denne sker, hvis: der er en betydelig mængde af friske varer i apparatet uden at dybfryseren (kontak­ten) er tændt, låget har været åbnet i længere tid. I begge tilfælde, efter kortere eller længere tid, når temperaturen synker til en værdi, der modsvarer termostatens stilling, slukkes den røde kontrollampe., tætningsprofil ikke lukker fuld­stændigt eller apparatet er blevet beskadiget (jævnfør kapitlen med titlen “Hvis apparatet ikke virker eller virker ikke optimalt”).
INDFRYSNING
Det er vigtigt at indfrysning af nye varer sker hurtigt, samtidig med at de allerede indfrosne varer opvarmes mindst muligt. Ved indfrys­ning af mere end 3-4 kg gøres følgende: Drej termostatknappen til koldeste stilling “7.”. Herefter arbejder fryseren uafbrudt og skaber en passende kuldereserve. Dette gøres 6-24 timer inden de nye varer lægges i fryseren - alt efter, hvor stor mængde der skal fryses. Læg varerne i fryseren og fortsæt på “7”. i yderligere et døgn. Derefter drejes knappen tilbage og fryseren er dermed på normal opbe­varingstemperatur igen. Hvis De glemmer at dreje knappen tilbage, tager fryseren ikke skade af at køre uafbrudt i længere tid, men den bruger unødigt meget energi.
INDPAKNING OG PLACERING
Varerne skal være kolde (højst rumtemperatur). De skal være luft- og fugttæt emballeret for at undgå udtørring. De nye varer placeres tæt mod fryserens kolde sideflader, samtidig med, at de holdes fri for berøring med de i forvejen nedfrosne varer. Fyld aldrig fryseren mere end til 5 mm under kanten. Se under Tips.
KAPACITET
Fryserens indfrysningskapacitet (freezing capacity) er angivet på dataskiltet i kg/24 timer. Denne mængdeangivelse bør ikke overskrides, da indfrysningstiden derved forlænges. Dataskiltet er placeret i låget.
Obs! Den angivne indfrysningskapacitet kan udnyttes fuldt ud, når der af og til skal indfryses en større mængde friske varer. Hvis fryseren derimod daglig tilføres store mængder nye varer til indfrysning, nedsættes den angivne kapacitet med ca. 1/3.
KURVE
Kurvene er beregnet til opbevaring af allerede nedfrosne varer.
OPBEVARING
Frosne levnedsmidler kan opbevares overalt i fryseren, men bør dog ikke stables højere end ca. 5 mm under kanten. Overskrid aldrig den maksimale opbevaringstid for indkøbte frosne levnedsmidler. Ved indkøb af dybfrosne produkter, bør De sikre Dem, at disse har været opbevaret ved korrekt temperatur. Undlad at købe produkter, hvor emballagen er våd eller beskadiget. De indkøbte produkter skal hurtigst muligt anbringes i Deres fryser. Det kan anbefales, at anvende en isoleret taske til at bringe varerne hjem i. Læg aldrig kulsyreholdige drikke, flasker eller varme genstande i fryseren.
INDFRYSNING
Anvend kun helt friske madvarer af den bedste kvalitet. Nedkøl varme retter hurtigst muligt til stuetemperatur før de lægges i fryseren. Pak madvarerne omhyggeligt ind i frysefolie, eller brug de særlige frysebokse eller fryseposer som findes i handelen. Madvarerne bør på forhånd fordeles i mindre portioner. Derved sker indfrysning hurtigere. Senere er det kun nødvendigt at tø den mængde op som kan spises med det samme. Husk at optøede madvarer ikke må indfryses igen. Færdige retter, som er tilberedt af optøede madvarer, kan dog udmærket indfryses. Emballagen bør mærkes med dato, og det anbefales at føre et kartotek over indholdet i fryseren. Hvis indfrysningen sker for langsomt forringes kvaliteten af madvarerne. Derfor bør der ikke fryses større mængder ind end angivet på fry­serens dataskilt. Hvis der indfryses varer flere dage i træk, bør den angivne maksimale mængde pr. døgn reduceres med en tredjedel. Hold så vidt muligt låget lukket mens indfrysningen foregår. Har De ikke erfaring med hjemmefrysning, kan De i handelen finde bøger med gode råd og vejledning.
OPTØNING
Generelt frarådes det, at lade dybfrosne varer tø op ved stuetemperatur. Det giver øget risiko for bakterievækst. Større stykker kød eller fjerkræ optøes bedst i køleskab. Det gælder også madvarer, som ikke skal tilberedes yderligere, f.eks. frugt, smør og pålæg. Madvarer i mindre stykker kan udmærket tilberedes direkte fra fryseren. Mange færdigretter kan også tilberedes uden forudgående optøning. Følg altid brugsanvisningen på pakken. Brød kan optøes direkte i en varm ovn med godt resultat. Mikrobølgeovne er veleg­nede til hurtig optøning af de fleste frosne madvarer. Følg mikrobølgeovnens brugsanvisning.
FREEZING CAPACITY
Loading...
+ 5 hidden pages