Smeg A5-81 User manual [DA]

Indholdsfortegnelse
1. BEMÆRKNINGER TIL BRUGEN .............................................................. 264
2. BEMÆRKNINGER VEDRØRENDE SIKKERHEDEN................................ 266
3. MILJØHENSYN.......................................................................................... 268
4. SÅDAN VIRKER DIT APPARAT................................................................ 269
5. TILGÆNGELIGT TILBEHØR..................................................................... 272
6. BRUG AF KOGEPLADEN ......................................................................... 278
7. BRUG AF OVNEN ..................................................................................... 280
8. OVNFUNKTIONER.................................................................................... 286
9. RENGØRING OG VEDLIGEHOLDELSE................................................... 294
10. SÆRLIG VEDLIGEHOLDELSE ................................................................. 301
11. INSTALLATION AF APPARATET.............................................................. 303
12. TILPASNING TIL FORSKELLIGE GASTYPER ........................................ 312
@
INSTRUKTIONER TIL BRUGEREN: Angiver råd til brugen, en beskrivelse af betjeningsknapperne og de korrekte rengørings- og vedligeholdelsesindgreb for apparatet.
INSTRUKTIONER TIL INSTALLATØREN: Er rettet mod den kvalificerede tekniker som skal udføre installationen, opstarten og kontrollen af apparatet.
Yderligere oplysninger om produkterne findes hjemmesiden www.smeg.com
263
Generelle bemærkninger
1. BEMÆRKNINGER TIL BRUGEN
Denne manual udgør en integreret del af apparatet. Den skal opbevares i sin helhed og på et lettilgængeligt sted under hele apparatets levetid. Det anbefales at læse manualen og alle indikationer indeholdt i den før apparatet anvendes. Installationen skal udføres af kvalificeret personale og i henhold til gældende regler. Dette apparat er bygget til brug i private hjem, og er i overensstemmelse med de p.t. gældende EØF-direktiver. Apparatet er fremstillet med henblik på den følgende funktion: Tilberedning og opvarmning af mad; enhver anden brug må betegnes som ukorrekt.
Denne vejledning er kun gældende for de destinationslande, hvis identifikationsbogstaver er angivet på forsiden af nærværende manual.
Bloker ikke åbningerne, ventilations- og udluftningsspalterne; der kan opstå fejlfunktioner.
Brug aldrig dette apparat til opvarmning af rum.
Dette apparat er mærket i overensstemmelse med det europæiske direktiv 2002/96/EF om elektriske og elektroniske apparater (Waste Electrical and Electronic Equipment ­WEEE). Dette direktiv definerer standarderne for indsamling og genanvendelse af kasserede apparater, som er gældende i hele den europæiske union.
Identifikationsskiltet med tekniske data, serienummeret og mærkningen er synligt placeret i skuffen (hvor monteret), eller bag på apparatet. En kopi af skiltet er indsat i brugsanvisningen: Det anbefales at påsætte det på det tilhørende område bag på omslaget. Skiltet må aldrig fjernes.
264
Før apparatet sættes i funktion, er det nødvendigt at fjerne alle etiketter og beskyttelsesfilmen, som kan findes på de udvendige overflader.
Det er vigtigt at undgå at bruge metalsvampe eller skrabere, der ridser, for ikke at beskadige overfladerne. Brug almindelige produkter, som ikke ridser, og brug eventuelt redskaber af træ eller plastik. Skyl grundigt og tør efter med en blød klud. Undgå at lade madrester, som indeholder sukker (fx. marmelade) tørre i ovnen. Hvis de tørrer over længere tid, kan det ødelægge emaljen indvendigt i ovnen.
Anvend ikke køkkengrej eller beholdere, som er lavet af plasticmaterialer. De høje temperaturer som nås inde i ovnen kan smelte dette materiale og forårsage skader på apparatet.
Efter hver endt brug af apparatet skal man altid kontrollere at betjeningsknapperne står på “nul” (slukket).
Generelle bemærkninger
Anvend ikke lukkede dåser og beholdere i ovnen. Under tilberedning kan der skabes overtryk inde i beholderne, med fare for eksplosion.
Under tilberedningen må ovnens bund ikke dækkes med sølvpapir eller stanniol, og der må ikke stilles gryder eller fade på bunden, for ikke at beskadige den emaljerede overflade.
Sæt ikke gryder med en ujævn bund på kogepladen. Ustabile gryder kan forårsage forbrændinger.
Læn eller sæt dig ikke på apparatets åbne låge. Overbelastningen kan skade apparatets stabilitet.
Apparatet bliver meget varmt under brug. Det anbefales stærkt altid at anvende passende grillhandsker ved brugen.
Anvend ikke kogepladen, hvis pyrolyse-processen (hvor monteret) er i gang inde i ovnen.
I tilfælde af længere fravær anbefales det at lukke gassens sikkerhedshane, eller den som sidder på gasflasken.
Vær opmærksom på at der ikke sidder fastklemte genstande i ovnens låge.
Åbn ikke opbevaringsrummet (hvor monteret) når ovnen er tændt, eller stadig varm. Den indvendige temperatur kan være meget forhøjet.
Hvis overfladerne stadig er meget varme, må man ikke hælde vand direkte på bagepladerne under en tilberedning. Dampen fra vandet kan forårsage alvorlige skoldninger og skader på emaljeoverfladerne.
Alle tilberedninger skal udføres med lukket ovnlåge. Varmen som ledes ud af ovnen kan forårsage farlige situationer.
Fabrikanten fraskriver sig ethvert ansvar for skader på personer eller ting, som er forårsaget af manglende overholdelse af ovenstående forskrifter, eller som er forårsaget af manipulering selv af en enkelt del på apparatet, samt brug af uoriginale reservedele.
265
Generelle bemærkninger
2. BEMÆRKNINGER VEDRØRENDE SIKKERHEDEN
Se venligst instruktionerne for installation vedrørende sikkerhedsstandarderne for elektriske apparater eller gasapparater og for ventilationsfunktioner. I din interesse og for din sikkerhed er det vedtaget ved lov at installation af og service på alle elektriske apparater og gasapparater skal udføres af faguddannede personer i overensstemmelse med gældende standarder. Vores godkendte installatører sikrer at arbejdet udføres tilfredsstillende. Elektriske apparater eller gasapparater skal altid frakobles af faguddannede personer.
Før apparatet sluttes til det elektriske net skal man kontrollere at data angivet på typeskiltet svarer til nettets.
Såfremt apparatet installeres på hævede sokler skal det sikres med passende fastgøringssystemer.
Før udførsel af installations- eller vedligeholdelsesindgreb skal man sikre sig at apparatet er frakoblet det elektriske net.
Hvis tilberedningsudstyret installeres i køretøjer (som f. eks. campere, campingvogne etc.), må det udelukkende anvendes, når køretøjet holder stille.
Installér apparatet således at man ikke utilsigtet kan komme til at røre gryder, som står på det, når man åbner skuffer eller låger på køkkenelementer, som er i samme højde som apparatet.
Stikket som skal tilsluttes forsyningskablet og den tilhørende kontakt skal være af samme type, og skal overholde gældende standarder. Stikkontakten skal være tilgængelig når apparatet er installeret. Tag aldrig stikket ud ved at trække i ledningen.
266
Såfremt forsyningskablet skulle blive beskadiget, skal man øjeblikkeligt kontakte det tekniske servicecenter, som vil sørge for at udskifte det.
Det er et krav at der er jordtilslutning i henhold til sikkerhedsstandarderne for det elektriske anlæg.
Apparatet og dets tilgængelige dele bliver varme under brugen. Undgå at røre ved varmeelementerne. Hold børn under 8 år væk fra komfuret, med mindre de er konstant overvåget.
Indsæt aldrig brændbare genstande i ovnen: Hvis den tændes utilsigtet, kan der opstå brand.
Generelle bemærkninger
Apparatet er beregnet til at blive anvendt af voksne. Lad ikke børn nærme sig apparatet eller bruge det til leg.
Brugen af dette apparat er tilladt for børn over 8 år og for personer med nedsat fysisk og psykisk funktionsevne, eller uden erfaring med eller kendskab til brugen, hvis de hjælpes eller vejledes til en sikker anvendelse, og hvis de forstår de forbundne risici. Lad ikke børn lege med apparatet. Lad ikke børn, som ikke overvåges, udføre rengøring og vedligeholdelse på apparatet.
Forsøg aldrig at reparere apparatet. Enhver reparation skal udføres af en autoriseret tekniker eller ved et autoriseret servicecenter. Ukorrekt brug af værktøj kan forårsage farlige situationer.
Dette apparat må ikke styres ved hjælp af en ekstern timer eller af et separat fjernstyringssystem.
Vær opmærksom på den hurtige opvarmning af kogezonerne. Undgå at opvarme gryder uden indhold. Fare for overophedning.
Fedt og olie kan selvantænde hvis det overophedes. Det anbefales derfor at blive i nærheden af komfuret ved tilberedning af madvarer som indeholder olie eller fedt. Hvis olier eller fedt selvantændes, må ilden aldrig slukkes med vand. Læg låg på gryden og sluk for kogezonen.
Vær forsigtig med brugen af yderligere elektriske apparater i køkkenet (f. eks. blendere, brødristere, etc.). Strømforsyningsledningerne må ikke komme i kontakt med de varme kogezoner.
Brug ikke dampstråler til rengøring af apparatet. Dampen kan ramme de elektriske dele, beskadige dem, og medføre kortslutninger.
Anvend ikke sprayprodukter i nærheden af husholdningsapparatet, når det er i drift. Anvend ikke sprayprodukter når apparatet stadig er varmt. Gasserne som er indeholdt i sprayproduktet kan selvantænde.
Fabrikanten fraskriver sig ethvert ansvar for skader på personer eller ting, som er forårsaget af manglende overholdelse af ovenstående forskrifter, eller som er forårsaget af manipulering selv af en enkelt del på apparatet, samt brug af uoriginale reservedele.
267
Bemærkninger om bortskaffelse
3. MILJØHENSYN
3.1 Vores miljøhensyn
I overensstemmelse med Direktiverne 2002/95/EF, 2002/96/EF, 2003/108/EF vedrørende reduktion af brugen af farlige stoffer i elektriske og elektroniske apparater, samt bortskaffelsen af affaldet, angiver symbolet med den overstregede affaldsspand på apparatet, at produktet når det smides væk, skal indsamles adskilt fra andet affald. Brugeren skal derfor sørge for, at apparatet efter endt brug bringes til en genbrugsplads, som er specialiseret i sortering af elektrisk og elektronisk affald, eller tilbagelevere det til forhandleren ved køb af et nyt tilsvarende apparat. Korrekt affaldssortering så apparatets dele efterfølgende kan genanvendes, og miljørigtig behandling og bortskaffelse, er med til at forhindre mulige miljø- og sundhedsskadelige påvirkninger, og det gavner genanvendelsen af de materialer, apparatet består af. Uretmæssig bortskaffelse af produktet fra brugerens side medfører bødestraf.
Produktet indeholder ikke stoffer i en sådan mængde, at de betragtes som sundheds- og miljøskadelige, i overensstemmelse med gældende europæiske direktiver.
3.2 Dine miljøhensyn
Til emballering af vore produkter anvendes materialer, som ikke forurener, og de er derfor miljømæssigt bæredygtige og kan genanvendes. Vi beder dig om at sørge for, at emballagen bliver bortskaffet på korrekt vis. Indhent information hos forhandleren eller de respektive organisationer i dit lokalområde om adresser på centre, som er specialiserede i indsamling, genanvendelse og bortskaffelse.
Efterlad ikke emballagen eller dele af den uden opsyn. Den udgør en potentiel fare, da især børn som kommer i kontakt med emballagen, kan risikere at blive kvalt i den.
Også dit gamle apparat skal bortskaffes korrekt. Vigtigt: Aflever apparatet til et firma i området, som er autoriseret til indsamling af elektriske husholdningsmaskiner, som ikke bruges mere. Korrekt bortskaffelse sikrer genanvendelse af værdifuldt materiale. Før apparatet bortskaffes, er det vigtigt at tage lågerne af og lade pladerne
sidde, som da det var i brug, således at børn under leg ikke kan komme til at sidde fast inde i det. Desuden skal strømforsyningsledningen skæres over og fjernes sammen med stikket.
268
Instruktioner til brugeren
4. SÅDAN VIRKER DIT APPARAT
Kogeplade Ventilator
Betjeningspanel Låge
Ovnens tætningsliste Opbevaringsrum
Ovnlys
Rammer/Skinner til riste/plader
Leje til pizzaplade eller låg (kun på nogle modeller)
Nederste bund (kun nogle modeller)
269
Instruktioner til brugeren
4.1 Beskrivelse af betjeningsknapperne på frontpanelet
4.1.1 Ur med programmeringsfunktion
Ved hjælp af uret med programmeringsfunktion er det muligt at se den aktuelle tid, og at indstille en minuttæller eller en programmeret tilberedning.
4.1.2 Temperaturvælgerknap (venstre ovn)
Tilberedningstemperaturen vælges ved at dreje knappen med uret til den ønskede værdi mellem minimum og maksimum. Når kontrollampen er tændt, er ovnen ved at varme op. Når denne kontrollampe slukker, har ovnen nået den indstillede temperatur. Hvis lampen tænder og slukker, er det tegn på, at temperaturen i ovnen holdes konstant på det indstillede niveau.
4.1.3 Funktionsvælgerknap (venstre ovn)
Ovnens funktioner er tilpasset forskellige former for tilberedning. Efter at have valgt den ønskede funktion, indstilles tilberedningstemperaturen med termostatknappen. For yderligere informationer om tilberedningsfunktioner, se: “8. OVNFUNKTIONER”.
270
4.1.4 Betjeningsknap til blussene på kogepladen
Flammen tændes ved at trykke på knappen og dreje den mod uret til symbolet for maksimal flamme ( ). For at indstille flammen drejes knappen i området
mellem maks. ( ) og min. ( ). Slukning af blusset sker ved at dreje knappen
tilbage til position .
Instruktioner til brugeren
4.1.5 Knap til indstilling af effekt på grillmodstand
Denne knap gør det muligt at indstille effekten på grillmodstanden på kogepladen. Placér knappen på en vilkårlig position fra “1” til “9” for at aktivere varmeelementet. Når kontrollampen tændes, angiver den at elementet er i funktion. For at slukke elementet skal man bringe knappen til position “0”.
BEMÆRK: Efter længere tids funktion, holdes kogepladen varm, også efter slukning af modstanden. Hold børn på afstand.
4.1.6 Termostatknap (højre ovn)
Tilberedningstemperaturen vælges ved at dreje knappen med uret til den ønskede værdi mellem minimum og maksimum. Når kontrollampen er tændt, er ovnen ved at varme op. Når denne kontrollampe slukker, har ovnen nået den indstillede temperatur. Hvis lampen tænder og slukker, er det tegn på, at temperaturen i ovnen holdes konstant på det indstillede niveau.
Hvis man ikke indstiller en tilberedningsvarighed, skal timerknappen indstilles på
symbolet (manuel).
4.1.7 Funktionsvælgerknap (højre ovn)
Denne knap gør det muligt at indstille tilberedningsfunktion for den højre ovn. Ovnens funktioner er tilpasset forskellige former for tilberedning. Efter at have valgt den ønskede funktion, indstilles tilberedningstemperaturen med termostatknappen. For yderligere informationer om tilberedningsfunktioner, se: “8. OVNFUNKTIONER”.
271
Instruktioner til brugeren
5. TILGÆNGELIGT TILBEHØR
BEMÆRK: På enkelte modeller følger ikke alt tilbehør med.
WOK-reduktionsrist: Anvendes ved brug af
“WOK”-gryder (kinesiske pander).
Rist til venstre ovn: Anvendes til støtte af beholdere med madvarer under tilberedning.
Rist til bradepande i venstre ovn: Bruges oven på bradepanden, og anvendes ved tilberedning af madvarer, som kan dryppe.
272
Bradepande til venstre ovn: Anvendes til opsamling af fedt fra madvarer på risten ovenover. Nødvendig ved brug af grillspyddet.
Støtter til grillspyd: Benyttes som støtte til grillspyddets stang.
Grillspyd: Bruges til stegning af kylling og alle madvarer, som kræver en ensartet tilberedning på hele overfladen.
Instruktioner til brugeren
Rist til højre ovn: Anvendes til støtte af
beholdere med madvarer under tilberedning.
Rist til bradepande i højre ovn: Bruges oven på bradepanden, og anvendes ved tilberedning af madvarer, som kan dryppe.
Bradepande til højre ovn: Anvendes til opsamling af fedt fra madvarer på risten ovenover.
Pizzaplade: Udviklet specifikt til bagning af pizza og lignende produkter.
Pizzapalet: Anvendes til nem indsættelse af pizzaen på den tilhørende plade.
Låg til pizzaplade: Anvendes til at overdække pizzapladen, når den ikke er i brug.
Tilbehøret til ovnen kan komme i kontakt med fødevarer. Det er fremstillet af materialer, som er i overensstemmelse med EØF direktiv 89/109 af 21/12/88 og bekendtgørelse 108 af 25/01/92.
Tilbehør som kan bestilles: Via de autoriserede kundeservicecentre er det muligt at bestille det originale tilbehør, som leveres sammen med komfuret, eller ekstraudstyr.
Anvend kun originalt tilbehør fra fabrikanten
273
Instruktioner til brugeren
5.1 Brug af reduktionsristen til WOK
WOK-risten skal støtte på kogepladens riste som vist på figuren ved siden af. Kontrollér at de er placeret stabilt. Brugen af WOK-risten er kun tilladt
med de tilhørende gryder.
5.2 Brug af ovnens riste og bradepander
Ristene eller bradepanderne er forsynet med en mekanisk sikkerhedslås, som forhindrer at de trækkes ud ved et uheld. For en korrekt indsættelse af risten eller bradepanden skal man kontrollere at denne lås er vendt nedad (som vist på figuren ved siden af). For udtrækning skal man løfte risten eller bradepanden let fortil. Den mekaniske lås (eller forhøjning, hvor monteret) skal altid være vendt mod den bagerste del af ovnen.
274
Indsæt ristene og bradepanderne forsigtigt i ovnen, indtil de standser.
På modeller med skinner skal pladerne vaskes inden de anvendes første gang. Rengøringen forebygger at eventuelle rester fra fabrikationen efterlader mindre afslibninger på ovnrummets sidevægge under indsættelsen af selve pladen.
5.3 Anvendelse af støtteristen
Støtteristen indsættes inden i bradepanden (som vist på figuren). På denne måde er det muligt at
tilberede maden og opsamle fedtet, mens man adskiller det fra maden, som er under tilberedning.
Instruktioner til brugeren
5.4 Brug af grillspyddet
Ovnens låge skal være lukket under tilberedningen.
Brug de medfølgende gafler til at forberede grillspyddets stang med maden. Det er muligt at låse gaflerne ved hjælp af låseskruerne.
Placér støtterne til grillspyddet i lejerne som findes på bradepandens hjørner. Støtterne skal være placeret som vist på figuren ved siden af.
Lad grillspyddets stang hvile på støtterne. Sørg for at palerne hviler korrekt på støtternes forkromede del.
275
Instruktioner til brugeren
Når grillspyddet er klart til brug, indsættes bradepanden på den første indsætningsrille (se 7.2 Pladeriller). Indsæt spyddets ende i motorens leje på ovnens venstre sidevæg, ved at vippe grillspyddets støtter.
Ved tilberedningens afslutning, og for en lettere bevægelse af grillspyddet med maden, skal man skrue det medfølgende håndtag på.
Hæld en smule vand på bradepanden for at undgå at der dannes røg.
Jævnlige blink fra termostatlampen under tilberedningen er normale, og indikerer den konstante vedligeholdelse af temperaturen i ovnen.
276
Instruktioner til brugeren
5.5 Brug af pizzapladen (kun på nogle modeller)
Når ovnen er kold fjernes det runde låg fra bunden (som vist på figuren), og pizzapladen indsættes. Vær opmærksom på at pladen indsættes korrekt i det tilhørende leje. Ved tilberedninger hvor man ikke har brug for pizzapladen, anbefales det at fjerne den og at sætte låget på igen. Ved tilberedningen anvendes den
tilhørende pizza-funktion .
Pizzapladen må ikke bruges på anden måde end den beskrevne (f. eks. må den ikke bruges på gas- eller glaskeramiske kogeplader eller i ovne, som ikke er udstyret til formålet).
Såfremt pizzaen skal forsynes med olie bør dette først ske, efter at den er blevet taget ud af ovnen, da oliepletter kan ødelægge pladens udseende og funktion.
På modeller hvor den er inkluderet, skal pizzapladens bund dækkes med det tilhørende låg, når pladen ikke bruges.
5.6 Brug af pizzapaletten (kun på nogle modeller)
Hold altid på palettens træhåndtag, og sæt maden ind/tag maden ud af ovnen. Det anbefales at strø let med mel over ståloverfladen, for at lette bevægeligheden af friske produkter, som godt kan hænge fast i stålet, fordi de er fugtige.
277
Instruktioner til brugeren
6. BRUG AF KOGEPLADEN
6.1 Generelle bemærkninger og gode råd
Før man tænder kogepladens blus skal man sikre sig at brænderdækslerne er placeret korrekt i deres lejer med de tilhørende møtrikker.
6.2 Tænding af kogepladens blus
Alle betjeningsknapper på apparatet er samlet på frontpanelet. Ved hver knap er angivet det tilhørende blus. Apparatet er forsynet med elektrisk tænding, og for at tænde skal man blot trykke knappen ned og dreje den mod uret til symbolet for maksimal flamme indtil tænding. Hvis blusset ikke tændes inden for de første 15 sekunder, skal knappen drejes til “0”, og man skal vente med at tænde igen i 60 sekunder. Efter at flammen er tændt, skal knappen holdes nede i nogle sekunder indtil termoelementet opvarmes. Det kan ske at blusset slukker, når knappen slippes: dette betyder at termoelementet ikke er varmt nok. Vent et øjeblik og gentag handlingen ved at holde knappen inde i længere tid.
Såfremt blusset slukker ved et uheld, aktiveres sikkerhedsmekanismen og slukker for gassen, også selvom hanen er åben. Hvis det sker, skal knappen sættes i slukket position, og man skal ikke forsøge at tænde blusset igen i mindst 60 sekunder.
278
6.3 Praktiske råd vedrørende brug af kogepladens blus
For en bedre ydelse fra blussene og et mindre gasforbrug skal man anvende gryder og pander med flad og regelmæssig bund, udstyret med låg og i den rigtige størrelse i forhold til blusset for at undgå af flammerne slikker op ad siderne (se afsnit “6.4 Grydernes og pandernes diameter”). Når indholdet koger, skal man skrue ned for flammen, så væsken ikke koger over.
I tilfælde af spild hvis indholdet er kogt over, skal den overskydende væske fjernes fra kogepladen. For at undgå forbrændinger og skader på pladen under tilberedningen, skal alle gryder og pander være placeret inden for kogepladens rammer. Alle gryder og pander skal have en flad og regelmæssig bund. Hvis flammen slukker ved et uheld, skal man slukke på betjeningsknappen og vente mindst 1 minut, før man igen forsøger at tænde blusset.
Man skal udvise maksimal opmærksomhed ved brug af fedt eller olier, idet disse kan bryde i brand, hvis de overophedes.
6.4 Grydernes og pandernes diameter
Instruktioner til brugeren
Blus Ø min. (cm) Ø maks. (cm)
1 Hjælpe 12 14 2 Halvhurtig 16 24 3 Hurtig 18 26 4 Ultra hurtig 20 26 5 Fiskegryde Særlige ovale gryder 6 Ultra hurtig 20 26
6.5 Brug af grillpladen
Denne plade er betrukket af et antiklæbende materiale (teflon). Denne film er meget følsom og kan blive beskadiget ved brugen af metalredskaber. Anvend udelukkende redskaber af træ eller plastik, som kan modstå høje temperaturer.
279
Instruktioner til brugeren
7. BRUG AF OVNEN
7.1 Inden apparatet anvendes
Fjern eventuelle mærkater (undtaget skiltet med tekniske data) fra bageplader, bradepander eller fra ovnrummet.
Fjern eventuel beskyttelsesfilm indvendigt eller udvendigt på apparatet, inklusiv på tilbehøret, såsom bageplader, bradepander, pizzapladen eller fra låget i bunden.
Inden apparatet anvendes første gang skal alt tilbehør fjernes fra ovnrummet, og vaskes som angivet i kapitel “9. RENGØRING OG VEDLIGEHOLDELSE”.
Opvarm apparatet i tom tilstand på maksimal temperatur, for at fjerne eventuelle rester fra fabrikationen, som kan give maden en ubehagelig lugt.
7.2 Pladeriller
Ovnen har 4 riller til placering af plader og riste i forskellig højde. Indsætningshøjderne skal læses nedefra og opefter (se figuren).
280
7.3 Afkølingsventilation
Komfuret er forsynet med et afkølingssystem, som starter når en tilberedning sættes i gang. Ventilatoren skaber et normalt luft-flow, som ledes ud fra den bagerste del af apparatet, og som kan fortsætte sin funktion i en kort periode også efter at apparatet er slukket.
7.4 Opbevaringsrum
Nederst på komfuret, under ovnen, findes opbevaringsrummet, som åbnes ved at man trækker på den nederste kant af lågen. Opbevar ikke brændbare materialer, klude, papir, etc., men eventuelt metaltilbehør til apparatet.
Åbn ikke opbevaringsrummet når ovnen er tændt, og stadig varm. Den indvendige temperatur kan være meget forhøjet.
Instruktioner til brugeren
7.5 Indvendigt ovnlys
Ovnlyset tænder når man vælger en vilkårlig funktion.
7.6 Generelle bemærkninger og råd om brugen
Al tilberedning skal foregå med lukket ovnlåge. Varmen som ledes ud af ovnen kan forårsage farlige situationer.
Under tilberedningen må ovnens bund ikke dækkes med sølvpapir eller stanniol, og der må ikke stilles gryder eller fade på bunden, for ikke at beskadige emaljelaget. Hvis man ønsker at anvende bagepapir, skal det placeres på en sådan måde, at det ikke hindrer cirkulationen af varm luft inde i ovnen.
For en optimal tilberedning anbefales det at stille beholdere med mad midt på risten.
For at undgå eventuelt generende damp inde fra ovnen, skal lågen åbnes af to omgange: Hold den halvt åben (ca. 5 cm) i 4-5 sekunder, og åbn den herefter helt. Hvis det er nødvendigt at tilføje noget til maden, som bliver tilberedt, skal ovnlågen åbnes i så kort tid som muligt for at undgå, at temperaturen inde i ovnen falder så meget, at maden ikke tilberedes korrekt.
Når tilberedningen er færdig, anbefales det at den varme mad ikke bliver stående inde i ovnen for længe, for at undgå dannelse af kondens på ovnlågens rude.
Under tilberedning af kager eller grøntsager kan der opstå dannelse af store mængder kondens på ruden. For at undgå dette skal ovnlågen åbnes meget forsigtigt et par gange under tilberedningen.
Opvarm apparatet i tom tilstand på maksimal temperatur, for at fjerne
eventuelle rester fra fabrikationen, som kan give maden en ubehagelig lugt.
281
Instruktioner til brugeren
7.7 Ur med programmeringsenhed (højre/venstre ovn)
LISTE OVER FUNKTIONSKNAPPER
KNAP TIL MINUTTÆLLER
KNAP FOR AFSLUTNING AF
TILBEREDNING
INDSTILLING AF UR OG RESET
VÆRDIREDUCERINGSKNAP
VÆRDIFORØGELSESKNAP
Apparatet er forsynet med to synkroniserede, elektroniske programmeringsenheder. Ved indstilling af klokkeslættet skal man dreje på en af disse, og huske at de fremtidige indstillinger af klokkeslæt skal udføres på den samme programmeringsenhed, som man netop har indstillet.
Alarmen som lyder ved afslutningen af hver programmering vil bestå af 10 lydsignaler som gentages 3 gange med intervaller på ca. 1 minut. Den kan dog til enhver tid afbrydes, ved tryk på en vilkårlig knap.
282
Instruktioner til brugeren
7.8 Det analoge urs funktion
7.8.1 Indstilling af klokkeslæt
Når ovnen tages i brug for første gang, eller efter en strømafbrydelse, blinker displayet med jævne mellemrum.
Ved tryk på knappen stopper displayet med at blinke. Tryk igen på knappen
i 2 sekunder; det er nu muligt at begynde indstillingen af klokkeslættet. Ved
tryk på indstillingsknapperne eller kan man forøge eller reducere tiden med ét minut ad gangen.
Tryk på en af de to indstillingsknapper, indtil klokkeslættet er indstillet korrekt. 5 sekunder efter det seneste tryk starter uret fra den indstillede tid.
7.8.2 Minuttæller
Denne funktion afbryder ikke tilberedningen, men aktiverer kun alarmen.
Ved tryk på knappen lyser displayet op som vist på figur 1;
Tryk inden for 5 sekunder på knapperne
eller for at indstille timeren med minuttæller. Ved hvert tryk tændes eller
slukkes et eksternt segment, som repræsenterer 1 minut af tilberedningstiden (i figur 2 vises 1 time og 10 minutter).
5 sekunder efter seneste tryk starter nedtællingen. Når den afsluttes sætter alarmen i gang.
Under nedtællingen er det muligt at vise den aktuelle tid ved at trykke en gang på knappen
; tryk på den igen for at vende tilbage til
displayet med minuttæller.
1)
2)
Ved endt nedtælling skal man standse ovnen manuelt ved at dreje termostaten og funktionsvælgerknappen til 0.
Det er ikke muligt at indstille en tid på over 4 timer.
283
Instruktioner til brugeren
7.8.3 Programmering Tilberedningsvarighed: Når man trykker på den 2. knap er det muligt at
indstille tilberedningsvarigheden. Inden den indstilles skal man dreje termostatknappen til den ønskede temperatur for tilberedningen, og funktionsvælgerknappen til en vilkårlig position. For at indstille tilberedningsvarigheden skal man gøre som følger:
Tryk på knappen ; viseren placeres på 12
og symbolet blinker ved siden af (Fig. 1).
Tryk inden for 5 sekunder på knapperne eller for at indstille
tilberedningsvarigheden: Hvert tryk på knappen svarer til opnåelsen af 1 minut
af tilberedningstiden, og hver 12. minut oplyses et nyt internt segment (i figur 2 vises en varighed på 1 time).
Når den ønskede varighed er opnået, starter tilberedningen ca. 5 sekunder efter det
seneste tryk på knapperne eller .
displayet vises den aktuelle tid repræsenteret ved konstant lysende segmenter, og de resterende minutter til endt tilberedning repræsenteret ved blinkende segmenter (hvert blinkende segment indikerer 12 minutters resterende tilberedning).
Ved endt tilberedning deaktiverer timeren ovnens varmeelementer, alarmen aktiveres, og tallene på urskiven blinker.
Det er også muligt at nulstille varigheden ved hjælp af en annullering af det indstillede program: Ved at trykke på den midterste knap
i 2 sekunder annullerer man den
indstillede varighed, og man skal så gå videre med manuelt at slukke ovnen, hvis den er i gang med en tilberedning.
1)
2)
284
Bemærk: Det er ikke muligt at indstille tilberedningsvarigheder på over 12 timer.
Instruktioner til brugeren
Tilberedningsstart: Udover at indstille en tilberedningsvarighed er det også
muligt at definere tidspunktet for tilberedningens start (med en maksimal forsinkelse på 12 timer i forhold til den aktuelle tid). For at indstille tiden for start/ afslutning af tilberedningen, skal man gøre som følger.
Indstil tiden som beskrevet i foregående afsnit.
Inden for 5 sekunder fra det seneste tryk på knapperne eller skal
man endnu en gang trykke på knappen for at definere tidspunktet for
tilberedningens afslutning. På displayet vises nu symbolet som blinker, sammen med den aktuelle tid, med interne segmenter som lyser op for at
angive tidspunktet for tilberedningens afslutning. Ved hjælp af knapperne
eller indstilles tiden for tilberedningens afslutning.
5 sekunder efter det seneste tryk viser displayet den aktuelle tid, og tidspunktet for start og afslutning af tilberedningen, som vises med lysende interne segmenter. Så længe den aktuelle tid ikke er ens med tidspunktet for start af tilberedningen, vil segmenterne på displayet lyse konstant; så snart man når den forindstillede starttid, begynder de interne segmenter at blinke for at vise at ovnen har påbegyndt tilberedningen.
Ved endt tilberedning deaktiverer timeren ovnens varmeelementer, alarmen aktiveres, og tallene på urskiven blinker.
For at annullere hele det indstillede program skal man trykke ned i 2 sekunder på den midterste knap ; hvis tilberedningen allerede er startet,
skal man slukke ovnen manuelt.
På billedet ved siden af vises et eksempel på programmering: Den aktuelle tid er 7:06, tilberedningens start er programmeret til kl. 8, og afslutningen til kl. 9.
Når klokken er 8 vil de interne segmenter mellem kl. 8 og kl. 9 begynde at blinke, og viseren vil lyse konstant.
Bemærk: Da ovnen starter tilberedninger ifølge den førnævnte programmering, skal termostaten og funktionsvælgerknappen være indstillet korrekt på den ønskede temperatur og den ønskede funktion.
7.8.4 Reduceret displaybelysning
For at spare på energien i standby-tilstand, er det ved et kort tryk på knappen
muligt at indstille en reduceret displaybelysning. For at vende tilbage til
normal belysning skal du trykke igen på knappen .
285
Instruktioner til brugeren
8. OVNFUNKTIONER
OVER/UNDERVARME:
Varmen som både kommer fra oven og fra neden, gør dette system ideelt til tilberedning af særlige typer mad. Traditionel tilberedning, også kaldet statisk eller termostrålende, er velegnet til tilberedning af en enkelt ret ad gangen. Ideel til alle typer steg, brød, tærter og især velegnet til fede typer kød, som gås og and.
STATISK VENTILERET:
Ventilatoren sikrer sammen med traditionel tilberedning en ensartet tilberedning, selv ved mere komplicerede opskrifter. Ideel til småkager og kager, som kan tilberedes samtidigt på flere niveauer.
GRILL:
Varmen som kommer fra grillmodstanden, gør det muligt at opnå virkelig gode resultater ved tilberedning af kød, som skal grilles, især kød som er af medium tykkelse eller tyndt, og giver i kombination med grillspyddet, (hvor dette er inkluderet), kødet en ensartet, gylden farve efter endt tilberedning. Ideel til pølser, spareribs, bacon. Denne funktion gør det muligt at grille store mængder mad, især kød, på en ensartet måde.
286
VENTILERET GRILL:
Luften som ventilatoren producerer gør den kraftige varmebølge fra grillen blidere, og gør det muligt at grille selv tykke produkter. Ideel til store udskæringer af kød (f. eks. svineforskank).
VENTILERET BUNDVARME:
Ved at kombinere ventilatoren og kun bundvarmen er det muligt afkorte tilberedningen. Dette system anbefales til sterilisering eller til færdiggørelse af tilberedning af madvarer, som allerede er tilberedt tilstrækkeligt på overfladen, men ikke indvendigt, og som derfor har brug for en moderat overvarme. Ideel til alle typer mad.
BUNDVARME + VARMLUFT:
Tilberedning med varmluft kombineres med varmen der kommer fra neden, hvilket på samme tid giver en let bruning. Ideel til alle typer mad.
Instruktioner til brugeren
VARMLUFT:
Ved at kombinere ventilatoren og varmluftelementet (indbygget i ovnens bagvæg), er det muligt at tilberede forskellig mad på flere plader, hvis den skal tilberedes ved samme temperatur og fremgangsmåde. Cirkulationen af varm luft sikrer en øjeblikkelig og ensartet varmefordeling. Det er f. eks. muligt samtidigt at tilberede fisk, grøntsager og småkager (på flere riller), uden at smag og duft blandes.
OPTØNING:
Den hurtige optøning lettes ved aktivering af den tilhørende blæser som sikrer en ensartet fordeling af luft ved stuetemperatur inde i ovnen.
PIZZA (kun på nogle modeller):
Funktionen af ventilatoren sammen med grillen og den nederste modstand sikrer ensartede tilberedninger, selv ved komplicerede opskrifter. Ideel ikke bare til pizzaer, men også til småkager og tærter.
287
Instruktioner til brugeren
8.1 Råd og forholdsregler ved tilberedning
8.1.1 Generelle råd Det anbefales at maden sættes ind efter forvarmning af ovnen.
Ved tilberedning af mad på flere niveauer anbefales det at bruge en ventileret funktion for at opnå ensartet tilberedning på alle rillerne.
Det gælder generelt, at det ikke er muligt at reducere tilberedningstiden ved at hæve temperaturen (maden kan være meget bagt/stegt udenpå og for lidt indvendigt).
Under tilberedning af kager eller grøntsager kan der opstå dannelse af store mængder kondens på ruden. For at undgå dette skal ovnlågen åbnes meget forsigtigt et par gange under tilberedningen.
8.1.2 Råd om tilberedning af kød
Tilberedningstiden, især af kød, varierer afhængigt af kødets tykkelse, kvalitet og af personlig smag.
Det anbefales at bruge et stegetermometer under tilberedning af steg, eller ganske enkelt at trykke på stegen med en ske. Hvis den er fast, er den færdig, ellers skal den stege videre i nogle minutter.
8.1.3 Råd om tilberedning af kager og småkager
Det er bedst at bruge mørke metalbageforme ved bagning af kager, da disse opsuger varmen bedre.
Temperaturen og tilberedningsvarigheden afhænger af dejens kvalitet og konsistens.
Se om kagen er bagt indvendigt: Stik en tandstik ned i kagens højeste punkt ved endt tilberedning. Hvis der ikke sidder dej på tandstikkeren, er kagen bagt.
Hvis kagen falder sammen, når den tages ud af ovnen, skal temperaturen ved næste bagning sænkes med ca. 10° C og der skal evt. vælges en længere bagetid.
288
Instruktioner til brugeren
8.1.4 Råd om optøning og hævning
Det anbefales at placere de madvarer, som skal tøs op, i en beholder uden låg på ovnens første rille.
Maden skal optøs uden indpakning.
Placer maden som skal optøs jævnt, og undgå at stille madvarer oven på hinanden.
Ved optøning af kød anbefales det at bruge en rist på anden rille, hvor maden anbringes, og en bageplade på første rille. På denne måde kommer maden ikke i kontakt med den optøede væske.
De mest følsomme dele kan dækkes af sølvpapir.
For at opnå en bedre hævning anbefales det at placere en beholder med vand i bunden af ovnen.
8.1.5 Råd om tilberedning med grill og ventileret grill
Med grillfunktionen (hvor monteret) kan stegning af kød foretages også ved indsættelse i kold ovn. Det anbefales at forvarme ovnen, hvis man ønsker at ændre tilberedningens effekt.
Ved ventileret grillfunktion (hvor monteret) anbefales det derimod at forvarme ovnen inden stegningen
Det anbefales at placere maden midt på risten.
8.2 For energibesparelse
For at spare på energien under brugen af apparatet er det muligt at benytte sig af de følgende forholdsregler:
Stands tilberedningen nogle minutter før den normalt anvendte tid. Tilberedningen fortsætter i de resterende minutter med varmen, som er akkumuleret indvendigt i ovnen.
Åbn ovnlågen så lidt som muligt, så du undgår at varmen slipper ud.
Brug ØKO-funktionen (hvor monteret) ved tilberedninger på en enkelt plade.
Hold ovnen konstant ren indvendigt.
289
Instruktioner til brugeren
8.3 Tilberedningstabel (venstre ovn)
RETTER VÆGT FUNKTION
HOVEDRETTER
LASAGNE 3-4 kg Over/undervarme
OVNBAGT PASTA 2 kg Over/undervarme
KØD
KALVESTEG 1,2 kg Statisk ventileret
SVINEKAM 1,2 kg Statisk ventileret
SVINEBOV 1,2 kg Turbo
KANINSTEG 1,2 kg Varmluft
KALKUNFILET 1,5 kg Statisk ventileret
NAKKESTEG 2 kg Turbo
STEGT KYLLING 1,2 kg Turbo
KØD SOM SKAL GRILLES
SVINEPØLSER 1,2 kg Ventileret grill
SVINEKOTELETTER 1,2 kg Grill
HAMBURGERE 0,8 kg Grill
SVINEBACON 0,8 kg Ventileret grill
KYLLING PÅ SPYD 1-1,2 kg Grill + grillspyd
FISK
LAKSEØRRED 1.2 Kg Ventileret bundvarme
290
Instruktioner til brugeren
SKINNEPOSITION
FRA NEDEN
1 220 - 230 50 - 60
1 220 - 230 40
2 180 - 190 70 - 80
2 180 - 190 70 - 80
2 180 - 190 90 - 100
2 180 - 190 70 - 80
2 180 - 190 80 - 90
2 180 - 190 190 - 210
2 180 - 190 60 - 70
3 250 - 280 7 - 9 5 - 6
TEMPERATUR
°C
TID I MINUTTER
1. SIDE 2. SIDE
4 250 - 280 15 5
4 250 - 280 9 5
3 250 - 280 13 3
250 - 280 70 - 80
2 150 - 160 35 - 40
291
Instruktioner til brugeren
RETTER VÆGT FUNKTION
PIZZA 1kg Pizza
BRØD 1kg Varmluft
FOCACCIA 1kg Turbo
DESSERTER
KRINGLE 1 kg Statisk ventileret
FRUGT- OG MARMELADETÆRTE 1 kg Statisk ventileret
MØRDEJ 0,5 kg Ventileret bundvarme
FYLDTE TORTELLINI 1,2 kg Turbo
SANDKAGE 1,2 kg Statisk ventileret
VANDBAKKELSER 0,8 kg Turbo
LAGKAGEBUNDE 0,8 kg Varmluft
RISKAGE 1 kg Turbo
BRIOCHE 0,6 kg Varmluft
BRIOCHE (på flere plader)
SMÅKAGER AF MØRDEJ (på flere plader)
Tiderne angivet i de følgende tabeller indeholder ikke forvarmningstid og er vejledende.
292
Instruktioner til brugeren
SKINNEPOSITION
FRA NEDEN
1 250 - 280 6 -10
2 190 - 200 25 -30
2 180 - 190 15 -20
2 160 50 - 60
2 160 30 - 35
2 160 - 170 20 - 25
2 160 20 - 25
2 160 55 - 60
2 150 - 160 40 - 50
2 150 - 160 45 - 50
2 160 40 - 50
2 160 25 - 30
TEMPERATUR
°C
TID I MINUTTER
1 og 3 160 - 170 16 - 20
1 og 3 160 - 170 16 - 20
Ved tilberedning på flere plader anbefales det kun at anvende de følgende funktioner , , og at anvende 1. og 3. rille.
293
Instruktioner til brugeren
9. RENGØRING OG VEDLIGEHOLDELSE
Brug ikke dampstråler til rengøring af apparatet. Dampen kan ramme de elektriske dele, beskadige dem, og medføre kortslutninger.
BEMÆRK: For din sikkerhed anbefales det før alle særlige rengørings­eller vedligeholdelsesindgreb at anvende beskyttelseshandsker.
På ståldele, eller dele som er overfladebehandlet med metalfinish (f. eks. anodiseringer, forniklinger, og forkromninger) må ikke anvendes produkter til rengøringen som indeholder klor, ammoniak eller blegemiddel.
Det anbefales at anvende rengøringsmidler som er distribueret af fabrikanten.
9.1 Rengøring af overfladerne
For at vedligeholde overfladerne skal de renses regelmæssigt, hver gang de har været brugt, men først efter de er afkølet.
9.2 Almindelig daglig rengøring
For at rense og bevare overfladerne i rustfrit stål, må der udelukkende anvendes særlige produkter, som ikke indeholder slibemidler eller syreholdige, klorbaserede stoffer. Fremgangsmåde: Hæld produktet på en fugtig klud og tør overfladerne af, skyl omhyggeligt, og tør efter med en blød klud eller med en mikrofiberklud.
294
9.3 Pletter fra mad eller rester
Det er vigtigt at undgå at bruge skuresvampe i stål eller skrabere, der ridser, for ikke at beskadige overfladerne. Brug almindelige produkter, som ikke ridser, og brug eventuelt redskaber af træ eller plastic. Skyl grundigt, og tør efter med en blød klud eller med en mikrofiberklud. Undgå at lade sukkerholdige madrester (fx. marmelade) tørre i ovnen. Hvis de tørrer over længere tid, kan de ødelægge emaljen indvendigt i ovnen.
Instruktioner til brugeren
9.4 Rengøring af kogepladens dele
9.4.1 Riste
Tag ristene af og rengør dem med lunkent vand og et slibefrit rengøringsmiddel. Sørg for at fjerne alle skorper. Tør dem grundigt og sæt dem på plads igen på kogepladen. Ristenes konstante kontakt med flammerne kan med tiden ændre emaljen i nærheden af områderne, som er udsat for varme. Det drejer sig om et naturligt fænomen, som ikke har nogen betydning for funktionen af denne del.
Disse dele må ikke vaskes i opvaskemaskinen.
9.4.2 Møtrikker og brænderdæksler
Møtrikkerne og brænderdækslerne kan tages af for at lette rengøringen. Vask dem i varmt vand og slibefrit rengøringsmiddel. Sørg for at fjerne alle skorper, og vent til de er helt tørre. Genmonter brænderdækslerne og sørg for at de er placerede i deres lejer med de respektive møtrikker, og vær opmærksom på, at hullerne A på brænderdækslerne er placeret ud for tændrørene og termoelementerne.
Disse dele må ikke vaskes i opvaskemaskinen.
9.4.3 Tændrør og termoelementer
For at tændrørene og termoelementerne fungerer korrekt, skal de altid være ordentligt rengjorte. Kontrollér dem ofte, og rengør dem om nødvendigt med en fugtig klud. Eventuelle indtørrede rester skal fjernes med en tandstik i træ eller en nål.
På ståldele, eller dele som er overfladebehandlet med metalfinish (f. eks. anodiseringer, forniklinger, og forkromninger) må ikke anvendes produkter til rengøringen som indeholder klor, ammoniak eller blegemiddel.
295
Instruktioner til brugeren
9.4.4 Grillplade
Fjern kun pladen, når den er kold. Fare for forbrændinger.
1 Løft pladen fra den forreste profilerede del,
og sørg for ikke at spilde resterne som kan findes i udløbene på siderne.
2 Vask den med almindeligt rengøringsmiddel
og en slibefri svamp.
9.4.5 Bakke til grillplade
For at fjerne bakken under grillmodstanden: 1 Fjern pladen som beskrevet før. 2 Løft modstanden og bloker den ved at
skubbe grebet mod højre (som vist på figuren ved siden af) indtil det hægtes på modstanden.
3 Fjern bakken ved at bruge de to håndtag, og
fortsæt med rengøringen ved at anvende særlige rengøringsmidler til rustfrit stål og en slibefri svamp.
296
Instruktioner til brugeren
9.5 Rengøring af ovnen
For at vedligeholde ovnen bør den rengøres jævnligt, efter den er afkølet. Tag alle løse dele ud af ovnen.
Rens ovnristene med varmt vand og rengøringsmidler uden slibemiddel, skyl og tør dem.
For at lette rengøringen er det muligt at fjerne ovnlågen (se afsnit “10.3 Afmontering af ovnlågen”).
Ovnen bør tændes på maksimum i ca. 15/20 minutter efter den er blevet renset med særlige produkter, således at rester inde i ovnen afbrændes.
Efter rengøringen bør de fugtige dele tørres grundigt.
Kun på modeller med pizza-funktion skal følgende gøres, før ovnen renses: Fjern låget og derefter den bund, som det er
placeret på. Bunden skal løftes få mm opad og derefter trækkes ud.
Løft det yderste af den nederste modstand nogle centimeter op, og rengør bunden. Sæt bunden til pizzapladen på plads igen, ved at skubbe den indtil anslag bagerst i ovnen, og sæt den ned så pladen sættes fast på modstanden på samme bund.
Efter rengøringen bør de fugtige dele tørres grundigt.
297
Instruktioner til brugeren
9.5.1 Afmontering af skinnernes rammer (venstre ovn)
Afmonteringen af skinnernes ramme gør det endnu lettere at rengøre sidevæggene.
For afmontering af skinnernes rammer: 1 Træk rammen opad, så den kobles fra
fæstningen A, og træk den derefter ud af lejerne bag på B.
2 Ved endt rengøring gentages de ovenfor
beskrevne indgreb for genmontering af rammerne.
9.5.2 Afmontering af skinnernes rammer (højre ovn)
For afmontering af skinnernes rammer: 1 Træk rammen mod det indvendige af
ovnen, så den kobles fra fæstningen A, og træk den derefter ud af lejerne bag på B.
2 Ved endt rengøring gentages de ovenfor
beskrevne indgreb for genmontering af rammerne.
298
9.6 Rengøring af ovnlågens ruder
Ruderne bør altid holdes rene. Brug sugende køkkenrulle; hvis snavset sidder godt fast vaskes med en fugtig svamp og almindeligt rengøringsmiddel.
Bug ikke slibende eller ætsende rengøringsmidler til rengøring af lågens ruder (f. eks. pulverprodukter, pletfjernere eller metalsvampe). Brug ikke materialer som er ru eller slibende, eller skarpe metalskrabere til rengøring af ovnlågens glasrude, da disse kan ridse overfladen.
Instruktioner til brugeren
9.7 Afmontering af tætningslisten (undtaget på pyrolyse-
modeller)
For en grundig rengøring af ovnen er det muligt at fjerne lågens tætningsliste. På alle fire sider findes kroge, som fæstner den til ovnens kant. Træk udad på kanterne af tætningslisten for at trække krogene ud. Tætningslisten skal udskiftes når den mister elasticitet og bliver hård.
9.8 Rengøring af tætningslisten
For at holde tætningslisten ren bruges en svamp, som ikke ridser, med lunkent vand. Tætningslisten skal være blød og elastisk (undtaget på pyrolysemodeller). På pyrolysemodeller kan tætningslisten blive sammenpresset over tid, og miste sin oprindelige form. For at genoprette formen skal man klemme på den i hele dens omkreds. Dette indgreb er også nyttigt til at fjerne snavset, som sidder fast på den.
9.9 Rengøring af de selvrensende paneler (katalysecyklus)
Hvis de selvrensende paneler er snavset til af små mængder rester som hovedsageligt består af fedt, er det muligt at udføre en regenereringsproces af disse ved hjælp af opvarmning.
Rens først bunden og den øvre beskyttelse med en mikrofiberklud fugtet med vand og neutralt opvaskemiddel, og skyl godt efter. Indstil en regenereringscyklus ved at vælge en ventileret funktion ved maksimal temperatur i en time. Hvis panelerne er særligt snavsedeskal man, efter regenereringsprocessen, afmontere dem og vaske dem med neutralt opvaskemiddel. Efterfølgende skal de skylles og tørres. Genmonter panelerne og indstil en ventileret funktion på 180° C i en time, således at de tørres godt.
Det anbefales at udføre regenereringsprocessen på de selvrensende paneler hver 15. dag.
Regenereringen af panelerne er en egnet rengøringsmetode ved fedtholdige rester, som ikke er sukkerholdige.
299
Instruktioner til brugeren
9.10 Rengøring af pizzapladen (kun på nogle modeller)
Pizzapladen skal vaskes separat ifølge nedenstående forholdsregler: Lad pizzastenen være i ovnen og aktiver pyrolysefunktionen. Til sidst, når
stenen er afkølet så meget at den er lunken, skal den tørres med en fugtig mikrofiberklud, for at fjerne evt. rester.
Før rengøringen skal fastbrændt snavs på stenen fjernes med en metalspatel eller skraber til rengøring af glaskeramiske kogeplader.
For optimal rengøring skal stenen være lunken, alternativt bør den vaskes med varmt vand.
Brug skuresvampe af metal eller skurende scotch-brite, dyppet i citron eller eddike.
Brug ikke rengøringsmidler.
Stenen må ikke vaskes i opvaskemaskinen.
Lad ikke stenen ligge i blød.
Den fugtige sten må ikke bruges før 8 timer efter rengøringen har fundet sted.
Efter nogen tid kan stenen få ridser i overfladen. Disse skyldes blot den normale udvidelse som sker på emaljen, som stenen er belagt med, ved høje temperaturer.
300
9.11 Rengøring af den øverste del (højre ovn)
Ovnrummet er forsynet med en vippemodstand som gør det nemmere at rengøre den øverste del.
1 Skub forsigtigt den lille tværdrager på
den øverste modstand bagud mod ovnrummet for at frigøre den fra den midterste bøsning.
2 Sænk modstanden forsigtigt indtil den
standser.
3 Ved endt rengøringsindgreb sættes
modstanden på plads igen.
Bøj ikke modstanden for meget under rengøringen.
Instruktioner til brugeren
10.SÆRLIG VEDLIGEHOLDELSE
Med jævne mellemrum har ovnen brug for småvedligholdelse eller udskiftning af dele, som bliver slidt, som f. eks. tætningslister, pærer osv. Herunder gives særlige oplysninger om ethvert indgreb af denne type.
Før hvert indgreb som kræver adgang til dele under spænding, skal apparatet kobles fra strømforsyningen.
Hvis problemet ikke kan løses ved hjælp af almindelig vedligeholdelse, eller hvis der er andre typer fejl, bør man kontakte kundeservice i området.
10.1 Udskiftning af pæren til ovnlyset (venstre ovn)
Fjern beskyttelseslåget A ved at dreje det mod uret, og udskift pæren B med en anden, som er magen til. Genmonter beskyttelseslåget A. Brug udelukkende ovnpærer (T 300° C).
10.2 Udskiftning af pæren til ovnlyset (højre ovn)
Såfremt det bliver nødvendigt at udskifte en pære, fordi den er slidt eller sprunget, afmonteres skinnernes rammer, se “9.5.2 Afmontering af skinnernes rammer (højre ovn)”. Herefter fjernes lampens låg ved hjælp af et værktøj (f. eks. en skruetrækker).
Fjern pæren ved at skrue den ud (ved glødepærer) eller trække den ud (ved halogenpærer) i den angivne retning. Udskift pæren med en som er magen til (25W ved glødepærer og 40W ved halogenpærer).
Tryk låget i bund, så det slutter helt tæt til fatningen.
301
Instruktioner til brugeren
10.3 Afmontering af ovnlågen
Åbn lågen helt. Indsæt de to små stifter i de angivne huller på de to hængsler bag på, indtil de kobles sammen.
Hold på lågen på begge sider med begge hænder, løft den opad i en vinkel på ca. 30°, og træk den ud.
302
For genmontering af lågen indsættes hængslerne i de tilhørende åbninger på ovnen, mens man sikrer sig at lejerne C tilsluttes helt til åbningerne. Lågen sænkes nedad, og når den er på plads fjernes de små stifter fra hullerne i hængslerne.
Instruktioner til installatøren
11.INSTALLATION AF APPARATET
11.1 Montering i køkkenelementer
Finér, pålimede paneler eller beklædninger i plastik på tilstødende køkkenelementer skal være varmeresistente (mindst 90° C). Hvis de ikke er tilstrækkeligt varmeresistente, kan de deformeres med tiden.
Apparatet skal installeres af en kvalificeret tekniker og ifølge de gældende standarder. Afhængigt af installationstypen tilhører dette apparat klasse 2, underklasse 1 (Fig. A - Fig. B) eller klasse 1 (Fig. C).
Apparatet kan anbringes ved vægge, hvoraf den ene er højere end køkkenbordet, med en minimum afstand på 50 mm fra apparatets side, som vist på figur A og C, i henhold til installationsklasserne.
Udhæng placeret over køkkenbordet skal have en afstand fra dette som minimum er lig med 750 mm. Sidstnævnte kan reduceres til 650 mm, hvis der installeres en emhætte.
Indbygget apparat (Klasse 2, underklasse 1)
Indbygget apparat (Klasse 2, underklasse 1)
Fritstående apparat (Klasse 1)
303
Instruktioner til installatøren
11.2 Udluftning af rummet og udledning af
forbrændingsprodukter
Apparatet kan kun installeres i lokaler med permanent udluftning, som foreskrevet af de gældende standarder. Der skal være en tilstrækkelig lufttilstrømning til lokalet, hvor apparatet er installeret, til at sikre, at gassen brænder regelmæssigt og til at sikre den nødvendige udskiftning af luft i selve lokalet. Indsugningsåbningerne som er beskyttet af riste, skal have en størrelse, der er i overensstemmelse med de gældende standarder, og skal være placeret således at de ikke tildækkes, heller ikke delvist. Apparatet skal holdes tilstrækkeligt ventileret for at fjerne varmen og fugten som produceres under tilberedning. Det anbefales særligt efter længere tids brug at åbne et vindue eller at hæve hastigheden på eventuelle ventilatorer.
Udledning af forbrændingsprodukter kan sikres ved hjælp af emhætter, som er sluttet til en sikker og effektiv skorsten med naturlig cirkulation, eller ved hjælp af tvungen udsugning. Et effektivt udsugningssystem kræver nøjagtig planlægning af en fagligt kompetent specialist, under overholdelse af placeringer og afstande angivet af de gældende standarder. Efter endt indgreb skal installatøren udstede en konformitetserklæring.
Aftræk ved hjælp af emhætte.
304
Aftræk ved mangel på emhætte.
I enkelt skorsten med naturlig cirkulation.
I enkelt skorsten med elektroventilator.
Direkte til udvendige omgivelser med elektroventilator på væg eller rude.
Direkte til udvendige omgivelser på væg.
Luft
Forbrændingsprodukter
Elektroventilator
Instruktioner til installatøren
11.3 Gastilslutning
Efter at have fuldført monteringen skal der kontrolleres for eventuelle lækager med en sæbeopløsning, og aldrig med en flamme.
Spændingsmomentet mellem samlestykker med en pakning imellem skal være mellem 10-15 Nm.
Efter ethvert indgreb på apparatet skal man kontrollere at gastilslutningerne er spændt korrekt.
Såfremt apparatet anvendes med flydende gas, skal man anvende en trykregulator i overensstemmelse med gældende standarder og udføre tilslutningen til gasflasken under overholdelse af forskrifterne i de gældende standarder. Kontrollér at forsyningstrykket overholder værdierne som er angivet i tabellen “12.2 Tabeller over egenskaber for blus og dyser”.
305
Instruktioner til installatøren
3
2
1
4
3
6
5
11.3.1 Tilslutning med gummislange
BEMÆRK: De følgende instruktioner gælder kun for installationer som tilhører Klasse 1. Se fig. C i kapitlet “11.1 Montering i køkkenelementer”.
Tilslutning med gummislange i overensstemmelse med gældende standarder kan kun udføres, hvis slangen kan inspiceres i hele dens længde.
Slangens indvendige diameter skal være 8 mm ved FLYDENDE GAS og 13 mm ved METANGAS og BYGAS.
Idriftsættelse med gummislange, som er i overensstemmelse med gældende standarder, skal udføres således, at slangens længde ikke overstiger 1,5 meter, og man skal sikre sig, at slangen ikke kommer i kontakt med bevægelige dele eller klemmes. Kontrollér, at alle nedenstående betingelser er opfyldt:
At slangen er fastgjort til slangeholderen med sikkerhedsspændbånd;
at slangen på intet tidspunkt kommer i kontakt med varme flader (maks. 50 °C);
at slangen ikke trækkes eller klemmes sammen og ikke er bøjet for meget, eller har indsnævringer;
at slangen ikke kommer i kontakt med skarpe dele eller kanter;
hvis slangen ikke er fuldstændig tæt og medfører udslip af gas i omgivelserne skal du ikke forsøge at reparere den: Udskift den med en ny slange, og kontrollér at udløbsdatoerne på slangen, som er præget på samme, ikke er overskredet.
Udfør tilslutningen til gasnettet ved hjælp af en gummislange, som er i overensstemmelse med egenskaberne, som er angivet i de gældende standarder, (kontrollér at koden for denne standard er præget på slangen). Skru omhyggeligt slangeholderen 3 på gastilslutningen 1 (½” ISO 228-1 gevind) på apparatet med pakningen 2 imellem. Det er, afhængigt af diameteren på det anvendte gasrør, muligt også at skrue slangeholderen 4 på slangeholderen 3. Efter at have strammet slangeholderen skal man sætte gasrøret 6 på slangeholderen og fastgøre det med spændbåndet 5 i overensstemmelse med gældende standarder.
306
Instruktioner til installatøren
2
1
3
2
1
4
3
11.3.2 Tilslutning med fleksibelt stålrør
BEMÆRK: De følgende instruktioner gælder for alle installationstyper, se fig. A, B, C i kapitel “11.1 Montering i køkkenelementer”.
Anvend udelukkende ubrudte fleksible stålrør, som er i overensstemmelse med de gældende standarder, med en maksimal længde på 2 meter.
Denne installationstype kan anvendes ved indbyggede apparater såvel som ved fritstående apparater. Udfør tilslutningen til gasnettet ved hjælp af et ubrudt fleksibelt stålrør, som er i overensstemmelse med egenskaberne, som er angivet i de gældende standarder. Skru omhyggeligt samlestykket 3 samlestykket på gastilslutningen 1 (½” ISO 228-1 gevind) på apparatet med pakningen 2 imellem.
11.3.3 Tilslutning med fleksibelt stålrør med konisk samlestykke (hvor monteret)
BEMÆRK: De følgende instruktioner gælder for alle installationstyper, se fig. A, B, C i kapitel “11.1 Montering i køkkenelementer”.
Anvend udelukkende ubrudte fleksible stålrør, som er i overensstemmelse med de gældende standarder, med en maksimal længde på 2 meter.
Denne installationstype kan anvendes ved indbyggede apparater såvel som ved fritstående apparater. Udfør tilslutningen til gasnettet ved hjælp af et ubrudt fleksibelt stålrør, som er i overensstemmelse med egenskaberne, som er angivet i de gældende standarder. Skru omhyggeligt samlestykket 3 på samlestykket på gastilslutningen 1 (½” ISO 228-1 gevind) på apparatet med pakningen 2 imellem. Påfør isolerende materiale om samlestykkets gevind 3 og skru derefter det bøjelige stålrør 4 på samlestykket 3.
307
Instruktioner til installatøren
11.4 Elektrisk tilslutning
Man skal sikre sig, at strømstyrken i forsyningskablet stemmer overens med de egenskaber, der er angivet på skiltet, som sidder på apparatet. Dette skilt må aldrig fjernes. En kopi af skiltet følger med instruktionerne.
Apparatets elektriske tilslutning skal udføres af en kvalificeret tekniker.
Før rengøring og vedligeholdelse skal apparatet kobles fra el-forsyningen.
Det er et krav at der er jordtilslutning i henhold til sikkerhedsstandarderne for det elektriske anlæg.
Såfremt forbindelsen til ledningsnettet sker med stik og stikben skal begge være af samme type, og de skal forbindes til strømforsyningskablet i overensstemmelse med de gældende standarder. Stikkontakten skal være tilgængelig når apparatet er indbygget.
TAG ALDRIG STIKKET UD VED AT TRÆKKE I KABLET.
I tilfælde af udskiftning: Jordforbindelsesledningen skal være længere end de strømførende ledninger, således at den i tilfælde af et træk i strømforsyningsstikket, er den sidste, der river sig løs.
308
Undgå brug af stikomformere, adaptere eller stikdåser, da disse kan forårsage overophedning, og anordningerne kan smelte.
Hvis der anvendes fast tilslutning, skal der på forsyningslinjen til anlægget anbringes en flerpolet afbryder med en minimum kontaktafstand på 3mmeller derover, som skal være let tilgængelig og i nærheden af apparatet.
Fabrikanten fralægger siger sig ethvert ansvar for skader på personaer og materialer, som kan tilskrives manglende overholdelse af disse anvisninger samt manipulering af apparatet eller enkelte af dets komponenter.
Instruktioner til installatøren
MULIGE
TILSLUTNINGSTYPER
KABELTYPE
(hvis den ikke findes)
380 - 415 V 3N~ fempolet 5 x 2,5 mm² H05V2V2-F
380 - 415 V 2N~ firepolet 4x4mm² H05V2V2-F
220 - 240 V 1N~ trepolet 3x6mm² H05V2V2-F
Anvend kun kabler der er varmeresistente op til mindst 90° C eller højere af typen H05V2V2-F.
Værdierne angivet ovenfor refererer til tværsnittet på den indvendige ledning.
Spændingsmomentet på skruerne på forsyningskablerne på klemkassen skal være lig med 1,5-2Nm.
De ovennævnte strømforsyningskabler er dimensioneret så de tager højde for samtidighedsfaktoren (i overensstemmelse med EN 60335-2-6 standarden).
309
Instruktioner til installatøren
11.5 Placering af kantlisten
BEMÆRK: Den medfølgende kantliste er en integreret del af produktet. Det er nødvendigt at fastgøre den til apparatet inden det installeres.
Placér kantlisten på pladen, således at
hullerne A sidder ud for hullerne B.
Fastgør kantlisten til pladen ved at
spænde skruerne C.
11.6 Placering og nivellering af apparatet
Efter udførsel af tilslutning til elektricitet og/eller gas, er det for at opnå den bedste stabilitet af yderste vigtighed at apparatet er korrekt nivelleret på gulvet. Drej på den nederste del af fodstøtten indtil apparatet er nivelleret og stabiliseret på gulvet.
310
Instruktioner til installatøren
11.7 Instruktioner for fastgøring til væg (kun på enkelte markeder)
1 Fastgør en støtteklods med krog i muren
(ikke inkluderet) i en højde (h) lig med 800 mm fra gulvet.
Installatøren skal levere støtteklodsen med krog under installationen af apparatet.
2 Fastgør hagen til kæden.
3 Fastgør enden af kæden til støtteklodsen
med krogen, som er fastgjort i muren.
4 Endelig forankres hagen i det tilhørende
hul bag på apparatet.
311
Instruktioner til installatøren
12. TILPASNING TIL FORSKELLIGE GASTYPER
FØR ETHVERT INDGREB SKAL APPARATET KOBLES FRA STRØMFORSYNINGEN.
Apparat indstillet til gas: METAN G20 (2H) med et tryk på 20 mbar
(se etiketten på produktet)
Hvis der skal anvendes andre typer gas, skal man udskifte blussenes dyser og indstille minimumsflammen på gashanerne. For at udskifte dyserne skal man følge anvisningerne i de følgende afsnit.
12.1 Udskiftning af dyserne på kogepladen
1 Fjern ristene, og fjern alle møtrikkerne og brænderdækslerne for at få
adgang til bluskopperne. 2 Dyserne skrues af med en 7 mm skruenøgle. 3 Udskift blussenes dyser efter den gastype du ønsker at anvende (se 12.2
Tabeller over egenskaber for blus og dyser). 4 Placér blussene korrekt i deres lejer.
312
Instruktioner til installatøren
12.2 Tabeller over egenskaber for blus og dyser
For placering af blus henvises til “Instruktioner til brugeren - 6.4 Grydernes og pandernes diameter”.
Nominel
Blus
Hjælpe 1.05 72 (X) 400
1
Halv hurtig 1.8 97 (Z) 500
2
Hurtig 3.0 115 (Y) 800
3
Ultrahurtig 3.9 135 (K) 1600
4
Fiskegryde 1.9 94 (X) 800
5
UR2, internt
6
dæksel UR2, eksternt
6
dæksel
Blus
Hjælpe 1.05 50 400 76 75
1
Halv hurtig 1.8 65 500 131 129
2
Hurtig 3.0 85 800 218 215
3
Ultrahurtig 3.9 100 1600 284 279
4
Fiskegryde 1.9 68 800 138 136
5
UR2, internt
6
dæksel UR2, eksternt
6
dæksel
varme-
effekt
(kW)
Dysediameter
1.0 70 (K) 400
3.6 102 + 102 (K) 1600
Nominel
varme-
effekt
(kW)
Diameter på dysen
1/100 mm
1.0 46 400 73 71
3.6 68+68 1600 284 250
Metangas – G20 20 mbar
Reduceret effekt
1/100 mm
Flydende gas – G30/G31 28/37 mbar
Reduceret
effekt
(W)
Effekt
g/h G30
(W)
Effekt
g/h G31
313
Instruktioner til installatøren
12.3 Afsluttende indgreb
Efter udskiftning af dyserne, skal brænderdækslerne, møtrikkerne og ristene sættes tilbage på plads.
Efter indstilling med en gastype som varierer fra den fabriksindstillede, skal gasindstillingsetiketten på apparatet udskiftes med den som svarer til den nye gastype. Etiketten findes i konvolutten med dyserne (hvor de medfølger).
12.3.1 Minimumindstilling for bygas eller metangas
Tænd for blusset og sæt det på minimum. Tag knappen af gashanen og skru på reguleringsskruen på siden af hanens stang (afhængigt af modellen), indtil der opnås en regelmæssig minimumsflamme. Genmonter knappen og kontrollér at blussets flamme er stabil (når knappen drejes hurtigt fra maksimum til minimum, må flammen ikke gå ud). Gentag operationen for alle gashanerne.
12.3.2 Minimumindstilling for flydende gas
314
For minimumindstilling med flydende gas skal man skrue skruen ved siden af hanens stang, helt med uret.
Loading...